Forever Young Adult – Könyvből filmet!

Rovatgazda
!

Sziasztok!

Nem tudom, hogy vagytok vele, de én az elmúlt időt legszívesebben a paplan alól kukucskálva töltöttem, és maximum a távirányítóig voltam hajlandó kinyújtózni… Létezik őszi fáradtság? Ha úgy érzitek, hogy igen, akkor azt javaslom nektek, hogy kuckózzatok be egy YA-regényből adaptált filmmel! De nehogy azt gondoljátok, hogy az olvasás helyett javaslom a tévé előtt gubbasztást! Én például jobban szeretem előbb elolvasni a könyvet, és csak aztán nekiugrani az mozizásnak. ;)

A felvezetés után sejthető a havi témánk, ami:

            SZEPTEMBER – Könyvből filmet!

Én személy szerint az összes lentebb ajánlott regény filmadaptációját láttam, és igyekeztem úgy összeválogatni őket, hogy többféle hangulatot kielégítő kínálat legyen a végeredmény.

Az Egy különc srác feljegyzéseiről írtam: Annyira isteni jó lett ez a film! Fantasztikus a hangulata, zseniálisak a színészek, a zenék, a jelenetek és az egész abszolút hozta, sőt túlszárnyalta a könyvet! Ezt a filmet komolyan látni kell. Kell hozz egy bizonyos hangulat, mint általában az elmélkedős filmekhez-könyvekhez, de kihagyhatatlan.

Az Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni történetet mind filmben, mind könyvben elég betegnek tartom, de a fekete humor rajongói imádni fogják! (Adaptációnak tökéletes, mert a forgatókönyvet is a regény írója írta!)

A [[https://moly.hu/konyvek/julie-murphy-dumplin-igy-kerek-az-elet|Dumplin' – Így kerek az élet]] című regényig még nem jutottam el, de anyukám hatalmas Jennifer Aniston-fan, így megnéztük közösen. Igazi bekuckózós, aranyos, mégis erőt adó és picit keserédes történet.

Ha igazi tini horrorra vágynál, akkor a te filmed a Sötét folyosók! Én azt kaptam a filmtől, amit a könyv nem adott meg: izgalmat és borzongást.

Amennyiben valami eredetire, valami kalandosra vágysz, akkor a te regényed/filmed Az éhezők viadala című disztópia. Sokszor újraolvastam már és még többször megnéztem a film verziókat, és minden disztópia rajongónak nagyon ajánlom!

Ha érdekel a korábban összegyűjtött filmadaptációs rovat, akkor: https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-konyvbol-filmet

(A bejegyzésben szereplő képek a pixabay oldaláról származnak [a popcornos: annca képe / a vetítős mohamedhassan képe] vagy a könyvek borítói.)_

Jó olvasást a rovathoz!


Belle_Maundrell >!

– Rendben, mit szeretnél csinálni? – kérdezte Seb duzzogva. – Kijött az a film… a könyvből, amelyikért mindketten annyira odavoltunk.
– A Csillagainkban a hiba? – vágtam rá gondolkodás nélkül. (…) A könyv elképesztő volt, tehát a film sem lehet sokkal rosszabb, nem igaz?

27. oldal

Kapcsolódó szócikkek: John Green: Csillagainkban a hiba
!

Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

    Besorolás:

        YA, Filmadaptáció, Realista, LMBT, Mentális betegség, Zaklatás, Levélregény, Barátság

„Az Egy különc srác feljegyzései című könyv elbeszélője egy tizenöt éves középiskolás srác, Charlie. Furcsának és magányosnak érzi magát, mintha a pálya széléről, kívülállóként figyelné a körülötte zajló eseményeket. Egy nap elhatározza, hogy leveleket ír egy ismeretlennek, aki akár a barátja is lehetne. Ezekből a levelekből aztán szép lassan – olykor mulatságosan, olykor meghatóan – egy cseppet sem átlagos tinédzsert ismerhetünk meg. Charlie kétségbeesett erőfeszítéssel próbálja élni a saját életét, miközben menekül is előle, és ez a kettősség különleges, járatlan utak bejárására kényszeríti: családi drámák sora, új barátok, az első randevú, szexualitás, drogok… Chbosky regénye a lélek legmélyebb rezdüléseit tükrözi, miközben felidézi az olvasóban a felnőtté válás nehéz, semmi mással össze nem hasonlítható éveit.”

A kötet megjelenése óta több mint 1 000 000 példányban kelt el, és hatalmas vitákat gerjesztett, miközben a tinédzserek megkerülhetetlen kultuszregényévé vált világszerte. Ellentmondásos módon egyszerre tiltott könyv és kötelező olvasmány az amerikai középiskolákban. Ez a regény ugyanazt jelenti a 21. századi tinédzsereknek, mint amit a Zabhegyező jelentett a szüleik generációinak.

ELŐZETES:
https://www.youtube.com/watch…


Firexh>!
Stephen Chbosky: Egy különc srác feljegyzései

Sokkal jobban átadta a mondandóját, mint a Zabhegyező, bár stílusában hasonlított rá. Nincs kedvem fellengzősen azt hangoztatni, hogy „Jaj, a Zabhegyező mennyivel jobb volt, igazi nagy klasszikus, mély gondolatokkal”, mikor ez a könyv sokkal jobban beleásta magát, nem csak kapirgálta felszínét, hanem szépen kifejtette. Akárcsak Holdennek, Charlienak is megvannak a maga érdekességei, valóban különc, de mégis roppant szerethető, szimpatikus karakter. Amikor a kezembe vettem, nem tudtam letenni, könnyen olvasható, a többi szereplőt is nagyon megkedveltem.

Tetszett a témája is, hogy éljünk a mának, merjünk cselekedni, ne meneküljünk az élet elől. Később még feltétlen szeretném újraolvasni, nagyon a szívembe lopta magát. Örülök, hogy végre rávettem magam arra, hogy kivegyem a könyvtárból, ez tipikusan olyan könyv volt ami után az ember nem kezd nyomban egy másikba, hanem egy picit még mereng azon mi is ennek a műnek a felszín alatti tartalma. Nagyonis elnyerte a tetszésem.

!

Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

    Besorolás:

        YA, Filmadaptáció, (Fekete) Humor, Realista

„Egy kis barátságba még nem halt bele senki.
Greg Gaines, a különc kamasz mindent megtesz, hogy bármelyik iskolai társaságban elvegyüljön, vagyis láthatatlan maradjon. Egyetlen barátja van, Earl, akivel kultikus művészfilmekért rajonganak, és szabadidejükben nagy lelkesedéssel és minimális tehetséggel újraforgatják a kedvenceiket.
Egy nap az édesanyja ráveszi Greget, hogy élessze újra barátságát Rachellel.
Rachelnél leukémiát diagnosztizáltak, és Greg eleve hadilábon áll a lányokkal, de anyja utasításának kénytelen engedelmeskedni. Ráadásul, hogy felvidítsa Rachelt, Earllel kamerát ragad, és így nem csak a valaha készült legrosszabb film születik meg, hanem fordulópont jön el mindannyiuk életében.”

Jesse Andrews Pittsburghben született, de sok helyen élt már San Sebastiántól Berlinen át Los Angelesig. Regényíró, zenész és forgatókönyvíró. A Harvardon végzett, később írt úti beszámolókat, dolgozott idegenvezetőként és egy német diákszálló recepciósaként. Az Én meg Earl, és a csaj, aki meg fog halni az első regénye.

ELŐZETES:
https://www.youtube.com/watch…


altagi P>!
Jesse Andrews: Én, Earl és a csaj, aki meg fog halni

A fülszöveg, értékelések és az összes olyan online tartalom szerint, ami erre a könyvre utal, nekem soha nem kellett volna elolvasni ezt a regényt. Szerencsére elhoztam a könyvtárból, és mivel éppen nem volt semmi más kezem ügyében belelapoztam. Ezután, és az első néhány oldal elolvasásával együtt berobogó nagy lelkesedésemben, egy felvonásban, halálos röhögések és titkos krokodilkönnyek közepette sikerült egy nagyon egyedi élménnyel gazdagodnom.
Nagyon tetszett a történethez igazodó szerkezet; az, ahogyan váratlanul forgatókönyvre vált a történet. A vége, ahol a könyvből készült film forgatókönyvét kommentálja az író, az meg egyenesen halálos, végtelenül bírom, ahogyan feloldja a befejezés feszültségét. Nekem teljesen olyan érzést adott, mint amikor egy film vége után, amikor a sok sietős ember meg már rég kiment a teremből; megy a stáblista meg ilyenek és közben jönnek a kimaradt részek, a bakik, meg hasonlók.
De, a lényeg: én ilyen szomorú sztorit eddig még csak olyan szemszögből ismertem, amikor az elbeszélőre teljesen más hatással van az egész, és az öt csillag már csak azért is jár, amiért ezt a fura szemszöget ilyen jól vissza tudja adni ez a könyv.

11 hozzászólás
!

[[https://moly.hu/konyvek/julie-murphy-dumplin-igy-kerek-az-elet]]

    Besorolás:

        YA, Filmadaptáció, Barátság, Önismeret, Romantikus, Realista

„Willowdean Dickson, azaz Dundika, ahogy exszépségkirálynő anyukája hívja, mindig jól érezte magát a bőrében. Hogy mit gondol a tökéletes bikinialakról? Azt, hogy vegyél egy csini darabot, és vedd fel, akárhogy nézel is ki. Barátnője, Ellen – a tökéletes amerikai lány – mindig mellette állt, és semmi problémájuk nem volt… egészen addig, amíg Will el nem vállalt egy munkát a helyi gyorsétkezdénél. Ott találkozott a szexi magániskolás exsportolóval, Bóval. Willt nem is lepi meg, hogy vonzódik a fiúhoz, de az már igen, hogy a dolog kölcsönös. Ahelyett, hogy Will ettől még magabiztosabbá válna, kételkedni kezd magában. Végül úgy dönt, úgy szerzi vissza régi önmagát, hogy megteszi a legrémisztőbb dolgot, amit csak el tud képzelni: jelentkezik a Miss Clover City szépségversenyre, hogy megmutassa, pontosan annyira megérdemli azt, hogy ott álljon, mint a sok vékony lány. Ezzel egész Clover Cityt megdöbbenti – talán a legjobban épp saját magát.”

ELŐZETES:
https://www.youtube.com/watch…


justagirl>!
Julie Murphy: Dumplin'

Julie Murphy: Dumplin' Így kerek az élet

Ez az a könyv, amit minden kamaszodó vagy már kamasz lánynak el kellene olvasnia! Ebben a „beauty influencer-ek” által uralt hamis világában tisztában vagyunk vele, hogy nagyon sok ember küszködik önbizalomhiánnyal és önértékelési problémákkal pontosan emiatt a hülye felfogás miatt, amit nap mint nap az arcunkba nyomnak mindenhol. Ha ezt minden lány vagy akár fiú elolvasná legalább 13 évesen, biztos vagyok benne, hogy átértékelnék önmagukat vagyis nem élnék meg szörnyűségnek a kamasz korukat, illetve kevésbé lenne ilyen felszínes és kirekesztő a társadalmunk. De sajnos ez nem így működik.
Az viszont biztos, hogy az ember átértékeli önmagát a könyv olvasása közben. Akinek van rá lehetősége és egy kicsit is érdekli a könyv mindenképpen olvassa el. Nem születnek tőle világmegváltó gondolatok, de legalább eggyel több ember látja majd tisztábban és kicsit pozitívabban a világot. Az ilyeneket kéne kötelező olvasmánnyá tenni, nem az elavult száraz szövegeket. (A fél csillag lemaradás a rövid lezárás hibája, amúgy 5/5.)

!

Lois Duncan: Sötét folyosók

    Besorolás:

        YA, Filmadaptáció, Horror, Zene, Paranormális, Misztikus

„Valami van ezzel a hellyel… valami…
Kit nem találta a megfelelő szót, ezért inkább elhallgatott. Az épület közeledett, közeledett, végül csaknem rájuk borult. És akkor eszébe jutott a szó, amit keresett.
Gonosz.
Amikor Kit Gordy meglátja Blackwood Hall magas kapuját, csak az jár a fejében: ez a hely gonosz. A fenyegető épület borzongató félelemmel tölti el. Ahogy azonban kialakul Kit napirendje, igyekszik figyelmen kívül hagyni a pletykákat, miszerint a drága és elit bentlakásos iskolát szellemek járják.
Ám az osztálytársai különös, idegen tehetségek tanújelét adják. Furcsa álmok kísértik, hangokat hall, a családjának és barátainak írott levelei elvesznek – és mindenre árnyat borít az őket körbeölelő varázs.”

ELŐZETES:
https://www.youtube.com/watch…


Dorka50 P>!
Lois Duncan: Sötét folyosók

Feszültséggel és izgalommal teli könyv. Nagyon tetszett ahogy bemutatta Blackwood-ot. Az első ami eszembe jutott, hogy nem akarok ott lenni. Egy kísértet históriában ez a lényeg szerintem. Úgy megírni a helyszínt, hogy senki ne kívánkozzon oda. Maga a történet számomra újdonság volt. Nem ilyesmire számítottam, de nagyon tetszett. Az írónő stílusa és a történet teljesen megfogott. Mégis csak négy csillagot tudok adni. A vége miatt. Annyira izgalmas volt mégis hirtelen lett vége. Túl hirtelen.

!

Suzanne Collins: Az éhezők viadala

    Besorolás:

        YA, Filmadaptáció, Disztópia, Barátság, Kaland, Erőszak, Posztapokaliptikus

„A győztes jutalma hírnév. A vesztes büntetése halál.
A közeljövő egy sötét világában tizenkét fiú és tizenkét lány küzd egymással egy élő televíziós show-ban, aminek a címe Az éhezők viadala. Egyetlen szabály van: ölj vagy megölnek.
Amikor a tizenhat éves Katniss Everdeen a húgát mentve önként jelentkezik, hogy részt vegyen a viadalon, az felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem fél a haláltól. A túlélés a vérében van.”

ELŐZETES:
https://www.youtube.com/watch…


ági_>!
Suzanne Collins: Az éhezők viadala

Imádtam, úgy ahogy van. Egy olyan könyv, ami egy pillanatra se hagyta lankadni a figyelmem. Végig izgultam, hogy vajon mi lesz a következő oldalon. Hihetetlen az egész világ, amit az írónő bemutat – ilyenkor döbben rá az ember, hogy ugyan nem minden tökéletes jelenleg sem, de sok mindenért hálát adhatunk. Kezdve azzal, hogy van mit ennünk, és nem egy felsőbb hatalom bábjaiként kell élnünk …
Szerencsére a filmeket csak 1x láttam, még régebben, így a könyv tudott bőven újat mutatni. :) Már a második rész lapjait falom, de van egy olyan érzésem, hogy ezzel is hamar végzek. :D

!

Várva várt YA megjelenések (magyar verzió)

« SZEPTEMBER »

Starla Huchton: Keserédes nyár – romantikus, kortárs
Cath Crowley: Szavak kékben – kortárs, barátság, romantikus
Leiner Laura: Emlékezz rám – barátság, család, humoros, kortárs, középiskola, romantikus


Lillsz P>!

Köztudott, hogy nyáron az egyenleteknek nincs megoldásuk.

187. oldal

2 hozzászólás
!

Várva várt YA megjelenések (külföldi verzió)

« SZEPTEMBER »

Helene Dunbar: We Are Lost and Found – LMBTQ
Rena Barron: Kingdom of Souls – fantasy
Mackenzi Lee: Loki – mitológia, mágia
Katharine McGee: American Royals – romantikus
Akwaeke Emezi: Pet – fantasy, LMBTQ
Brian Francis: Break in Case of Emergency – realista
Jim Kroepfl – Stephanie Kroepfl: Merged – sci-fi
Brittney Morris: SLAY – kortárs
Emily Lloyd-Jones: The Bone Houses – zombie horror
Lauren Shippen: The Infinite Noise – fantasy, LMBTQ
Melissa Grey: Rated – disztópia
Shana Silver: Mind Games – sci-fi


!

Young Adult más rovatokban:

@csartak – Sci-fi
Ernest Cline: Ready Player One
https://moly.hu/merites-rovatok/sci-fi-91

* * * * *

Kihívások a Merített könyvekhez!

Minden idők 100 legjobb YA regénye
https://moly.hu/kihivasok/minden-idok-100-legjobb-ya-regenye

Blogturné Klub – 2019
https://moly.hu/kihivasok/blogturne-klub-2019

Olvassunk Pöttyös könyveket!
https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-pottyos-konyveket

Vörös Pöttyös? Szeretem. – Duplázzunk!
https://moly.hu/kihivasok/voros-pottyos-szeretem-duplazzunk

Az éhezők viadala trilógia magyarul
https://moly.hu/kihivasok/az-ehezok-viadala-trilogia-magyarul

Jennifer Lawrence
https://moly.hu/kihivasok/jennifer-lawrence-2

* * * * *

Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:

Egymásba bolondulva! – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-egymasba-bolondulva
Boszorkányos október – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-boszorkanyos-oktober
Erős női főszereplők – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok
Winter Is Coming – https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-winter-is-coming

* * * * *

Zárásként pedig @Bookofthedream gyönyörű képe az egyik frissen megjelent YA-regényünkkel a középpontban:


ViviPapp P>!
Könyves képek

Az idei új kedvencem! ^^
Instagram: @bookofthedream

Kapcsolódó könyvek: Leiner Laura: Emlékezz rám

Leiner Laura: Emlékezz rám

Kapcsolódó alkotók: Leiner Laura


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!