Forever Young Adult – Főszerepben a zene!

Rovatgazda
!

Sziasztok!

Úgy gondoltam, hogy mivel a hónapban volt a zene ünnepe és már nagyban tombol a nyár is, kitalálok valami vidám témát júniusra. Hogy Simon Pétert idézzem a Valahol Európában musicalből: „A zene az kell…”

Mivel a fiatalok nemcsak olvasni, de zenét hallgatni is nagyon szeretnek, több zenével, zenekarokkal, bandákkal és koncertekkel kapcsolatos Young Adult-regény jelent meg az elmúlt évek során. Ezekből gyűjtöttem össze egy csokorra valót!

                JÚNIUS – Főszerepben a zene!

Június 21. – A zene ünnepe

„A Zene Ünnepét 1982-ben tartották először Franciaországban. Maurice Fleuret francia zenetudós javasolta, hogy a nyár első napját a világon mindenütt zenével köszöntsék. Az ötlet az akkori francia kulturális miniszter, Jack Lang támogatásával valósult meg. Ma már a Zene Ünnepe európai, sőt nemzetközi méretűvé vált: több mint 100 országban rendezik meg ugyanazon a napon, június 21-én.” – írja a zene.hu.

(A tematikus cikkek után megtalálhatóak az állandónak szánt bejegyzések is.)


>!
PRicsmond

A zene balzsam a léleknek, erre mindenkinek szüksége van, hogy jó formában legyen. Az efféle hétköznapi bölcsességeket próbálom Belle-nek is megtanítani. A zene fontos dolog. Akárcsak a könyvek. Bármi, ami képes az embert egy másik valóságba repíteni, hasznos.

!

Leiner Laura: Bábel

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Humoros, Realista, Kortárs

A történet főszereplője, Zsófi, egy igazi Red Hot Chili Peppers rajongó, ezért nem is kérdés, hogy megy a Bábelfesztre – ami teljesen a Szigetre hajaz –, ahol a kedvencei fel fognak lépni. Összeszedi a barátait, megveszi a heti bérletet, és irány a Bábel! Persze egy fesztiválon mindenféle vad dolgok történnek, így lesz összezördülés a rend őreivel, szerelembe esés külföldiekkel, orvosi sátorban bujdosás és vadászat az elkóborolt barátok után.

Nekem nagyon bejött ez a Leiner Laura-regény, pedig elég vegyes érzésekkel vágtam bele a Szent Johanna Gimi-sorozat közben/után. Szerettem a vagány Zsófit, a kicsit butus Napsugárt, a hipochonder Hipót és a többieket! Igazi nyárra való, szórakoztató bulizós könyv, amit akár egy ültő helyben ki lehet olvasni – bár napozáshoz nem ajánlom, mert simán odakozmál miatta olvasás közben az ember!


>!
Dies_lux
Leiner Laura: Bábel

Egyszerűen magával ragadott a történet! Még soha nem voltam fesztiválon, de ez a könyv egyértelműen meghozta rá a kedvem. Az oldalak csak úgy repültek, egyszer sem untatott, sőt! A fesztiválnak a hangulata, valamint a humor volt az ami annyira letehetetlenné tette ezt a könyvet. Általában olvasás közben nem nevetek fel hangosan, de ez itt most többször is előfordult! A kedvencem Zsófi és a szekuritisek voltak, de természetesen a többi szereplőt is nagyon gyorsan megkedveltem. Kivételesen most nem a szerelmi szál volt az előtérben, de azért annak is jutott hely. Sajnos a RHCP-t nem igazán ismertem, de a könyv hatására utána néztem és azt kell mondjam hogy tényleg jó számaik vannak!

!

Szemezgetés a havi népszerű YA-könyvekből

Leiner Laura: Késtél

    Besorolás:
        YA, Humoros, Romantikus, Realista, Kortárs

Budai Rebeka, vagyis Bexi egy felkapott énekesnő, aki a második lemezén dolgozva felkérést kap, hogy duettezzen valamelyik nagyszájú celebbel az egyik énekes showban. Nem sok kedve van hozzá, de a kiadója ráhatása miatt végül elfogadja a felkérést, így találkozik az egyik nagy esélyessel, Nagy Márkkal.

Bár a legelső részét a Bexi-szériának nem tartom a legjobbnak és nem vagyok oda a celebeket/dalos pacsirtákat gyártó tévés sztárcsinálókért, magával ragadónak tartom Bexi kalandjait. Imádom a menedzserét, Körtét és a másik hozzá tartozó brigádot (Fogd be Aszád) – miattuk mindenképpen érdemes belevágni a sorozatba!
Egyébként egy könnyed, humoros, vidám könyvsorozat, ami úgy lesz egyre jobb, ahogy haladunk a részekkel előre.

Egy ellenvélemény @valse_triste-tól: https://moly.hu/ertekelesek/1588287
Egy rajongói vélemény:


>!
Murcica
Leiner Laura: Késtél

Rettenetesen sokat nevettem ezen a könyvön, határozottan szórakoztatott Nagy Márk hatalmas egoja és a beszólások, és óriási kedvencem lett az 'Out Of My Head' című szám. Maga a történet nagyon ötletes, ez egy olyan téma, amit az egyszerű polgároknak is van esélyük megtapasztalni, már ezért is érdekes volt (vajon milyen a képernyő másik oldalán). Könnyen megkedvelhető Bexi, nem beképzelt, tudja ki és milyen akar lenni, nem majmol másokat, és tetszett a két karakter (Bexi és Márk) közötti hangulatváltozás is…

!

Anne Eliot: Toplistás szerelem

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Kortárs, Realista, Chick Lit

Balhés popsztár csöppen egy kisvárosba, természetesen inkognitóban kell maradnia. Huntert egy csacsogós tinilányra bízzák, hogy vegye a szárnyai alá. A fiú nem tudja feldolgozni, hogy a másokkal gátlásos, félénk lány miért ilyen közlékeny vele és amúgy is, hogyan rakhatják őt, a híres zenészt barátzónába?

Tetszetős borítójú, érdekes című és fülszövegű történet, ami igazából egy klisén alapszik: a szomszéd lány típusú Vere a végén összejön a híres popsztárral. Édes, vicces és szerethető történet, ami pár órára elvarázsolja az olvasót – épp olyan, mint a LOL-regények többsége.

Szerintem, ha valaki egy szórakoztató, romantikus történetre vágyik, amiben az egyik főszereplő egy rejtőzködő popsztár, akkor ez az ő könyve!

PRO:
@Shauna szerint ez „Egy vicces, romantikus, tini problémákkal tarkított sztori”. – https://moly.hu/ertekelesek/2426606

KONTRA:
@molybaba szerint ez „Egy tipikus love sztori tiniknek.”


>!
molybaba
Anne Eliot: Toplistás szerelem

Egy tipikus love sztori tiniknek.
Az egyetlen, ami kitűnt számomra az a női karakter megformázása. Bár ugyanúgy lehetett volna klisés és elcsépelt, de szerintem kicsit jobban sikerült a személyiség megformázása, mint amit eddig olvastam.
Azonban a történet nagyon-nagyon hosszúra nyújtott. A végéig alig bírtam ki. Emellett a végére már eléggé elrugaszkodott a valóságtól (persze ez egy ilyen alapsztorinál nem meglepő), ami az elején még megvolt – és nem mellesleg nagyon tetszett a könyvben.

!

„Te szó szerint a zenei lelki társam vagy.” – idézet a filmből.

Rachel Cohn – David Levithan: Nick és Norah végtelen éjszakája

    Besorolás:
        YA, Kortárs, Romantikus, Realista, Filmadaptáció

Norah és Nick egy koncerten találkoznak, ahol Nick felkéri a lányt, hogy legyen a barátnője, amíg az exe megdicséri a jól sikerült koncert miatt… karján az új kedvesével. A könyv egyetlen pörgős éjszakát ölel fel, tele van zenével, beszélgetéssel és bulizással.

Nekem személy szerint az írónő másik könyve – Kihívások könyve – jobban bejött, és nem csak azért, mert ebben a regényben rengeteget káromkodnak. Nick és Norah rengeteget mászkál ide-oda, tulajdonképpen abból áll az egész közösen töltött éjszakájuk, hogy valahova tartanak éppen.

A könyv jelenleg 75%-on áll a Molyon, vagyis elég megosztó.
@Rhyen katasztrofálisnak érezte a könyvet: https://moly.hu/ertekelesek/2156779
@Nikol24 szerint „csodás könyv volt két csodás írótól” – https://moly.hu/ertekelesek/2062630

A regényből készült filmet (is) nagyon ajánlom, ha valami humoros, zenés történetre vágysz! --> Dalok ismerkedéshez (2008)
https://snitt.hu/filmek/dalok-ismerkedeshez-2008


>!
mrsp

Összepasszoltunk, mint két legó. Nem azért, mert van valamim, ami beleillik a valamijébe. Hanem, mert a szavaink passzoltak, összeálltak mondatokká, és a mondataink is összeálltak párbeszéddé, és a párbeszédből egy filmjelenet lett, ami még próba nélkül is igen kellemesnek bizonyult.

81. oldal, 9. fejezet - Nick

!

Gayle Forman: Ha maradnék

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Kortárs, Paranormális, Filmadaptáció

A regény főszereplője Mia, aki csellista, és akinek a zenei tehetsége előtt a világ kapui kitárulnak. Igazi szerető családja és elfogadó párja van, aztán autóbalesetet szenved… nem egyedül. Nem spoilerezem le a sztorit, de Mia a történet nagy részében kómában fekszik és lassacskán, zseniálisan elmesélve ismerjük meg az egész történetét. A regény egyik különlegessége például az, hogy a fejezetek elején számok/címek helyett az aktuális időt ismerjük meg (pl.: 8 óra 17 perc a 2. fejezet). A másik érdekesség, hogy a Mia kómája alatti jelen időbe bele-beleszőnek egy-egy visszatekintést a múltba.

Tulajdonképpen ez egy szépen felépített, jól kitalált és elmesélt „síróskönyv” – meglepő fordulatokkal és csodás karakterekkel.

Szívből ajánlom mind a könyvet, mind a belőle készült filmet! Megrázó élmény mindkettő, de kihagyhatatlanok. --> Ha maradnék (2014)
https://snitt.hu/filmek/ha-maradnek-2014


>!
AniTiger MP

Mikor bejelentettem a szüleimnek, hogy csellón fogok játszani, vad röhögésben törtek ki. Később megkövettek, mondván, csak az a gondolat nevettette meg őket, hogy elképzelték az aprócska lányukat egy ekkora nagy hangszerrel a pálcika lábai között. Amint rájöttek, hogy komolyan beszélek, azonnal lenyelték a vihogást és felöltötték a legbátorítóbb arckifejezésüket.

27. oldal

1 hozzászólás
!

Jandy Nelson: Az ég a földig ér

    Besorolás:
        YA, Romantikus, Realista, Kortárs, Szerelmi háromszög

A 17 éves Lennie éppen nővére elvesztését gyászolja, amikor felbukkan egy… vagyis egyből két srác. Bár szívesebben folytatná a semmittevést, nem tud nem odafigyelni rájuk. Az egyik srác a nővérének a vőlegénye, míg a másik egy virtuóz gitáros. Lennie arra keresi a választ, hogy szabad-e gyászolás közben szerelmesnek lenni?

Tipikus LOL-könyv, ami előtérbe helyezi a családot, a testvérek közötti kapcsolatokat, mint a szerelmet, ám a végére mégis a szerelem kerül a történet középpontjába. (Bár elég különösnek hathat együtt ez a két téma, de a YA-regényekben gyakran előfordul ez a párosítás.)

Ismét egy nagyon megosztó könyv! @zuna19 „hajtépő sztorinak” titulálja az értékelésében – https://moly.hu/ertekelesek/2140524 –, míg @valakivagyok szerint „Az írónő végtelenül tehetséges, szinte minden oldalon meg kellett állnom, hogy magamba szívjam ezt a rengeteg szépséget, illetve felemésszem ezt a rengeteg szomorúságot.” – https://moly.hu/ertekelesek/2310047


>!
Anna_Sera

Amikor Joe Fontaine először játszik trombitaszólót a zenekari próbán, a következő történik: én Rachel ölébe ájulok, ő feldönti Cassidy Rosenthalt, aki rázuhan Zachary Quittnerre, aki rádől Sarah-ra, aki magával rántja Luke Jacobust – míg a végén a zenekar összes tagja döbbenten hever a földön, egymás hegyén-hátán. Aztán felemelkedik a tető, leomlanak a falak, és amikor kinézek, azt látom, hogy a közeli mamutfenyők, ezek az erdei óriások kitépték a gyökereiket a talajból, az iskolaudvar fölött repülve éppen a termünk felé tartanak, és lelkesen tapsolnak ágaikkal. Végül a Rain folyó is kilép a medréből, és a cloveri gimi zeneterme felé hömpölyög, ahonnan aztán mindannyiunkat magával sodor. Egyszerűen ennyire jól játszik a srác.

30. oldal, 4. fejezet

!

Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő

    Besorolás:
        YA, Realista, Kortárs, Romantikus, Chick Lit

Sadie a világ egyik legismertebb ifjú rockerének, Jax Stone-nak a házvezetőnője lesz, ugyanis terhes édesanyja nem hajlandó dolgozni, ezért a lány nyári munkát vállal. Na, de ki gondolta volna, hogy éppen ilyen főnököt fog ki?!

Bár elsőre klisésnek tűnik a történet több szempontból is (főnök-beosztott viszony, gazdag-szegény pár, egyszerű emberke-híres emberke páros, satöbbi), mégis érdemes egy esélyt adni a Sea Breeze-köteteknek, mert Abbi Glines egész jó kis romantikus kalandokat képes kitalálni! (Egyébként úgy néz, hogy itt is érvényesül az, ami a Bexinél, hogy a sorozat előrehaladtával egyre jobbak lesznek a kötetek… csak az elsőn kell túlesni.)

Nyáron játszódó, tengerparti, romantikus történet. Kicsit talán nyálas, kicsit talán logikátlan, de mindenképpen szórakoztató sztori, amiben egy félszeg lány csap össze egy híres rockerrel.

PRO és KONTRA
@Anns-t megragadta – https://moly.hu/ertekelesek/2412867 –, @krriisszzttaa csalódott benne – https://moly.hu/ertekelesek/2289909.

@reta09 érzései pedig nagyon vegyesek:


>!
reta09
Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő

A csillagozás ellenére nem utáltam a könyvet, csak nem volt jó. A nyelvezete igen gagyi, Mary asszony és White asszony kifejezésektől a falra másztam, szerintem egy középiskola igazgató semmilyen helyzetben nem mondja azt, hogy „izé”, Jessica karaktere kiábrándító (csak annyit adaléknak, hogy a lánya veszi neki az óvszert, hogy ne legyen terhes és mégis sikerült bekapnia a legyet), a fiú kissé tényleg túl nyálas, de én nem utáltam ezért, bár nem hatott rocksztárnak, nem is értem mért ezt kellett írni, lehetett volna popsztár is, azt jobban elhittem volna, Sadie pedig eléggé butácska. „jajj Sadie, olyan bombázó vagy, tisztára megőrjítesz, imádom a csábos szádat”, erre Sadie mit gondol? „vajon hogy értette ezt az előbb??” nem veszi észre a nyilvánvaló dolgokat.
Összességében kissé agysejt romboló, hamar el lehet olvasni, de nem ér annyit ez a vatta cukorfelhő, hogy elolvassátok.

!

Két várva várt YA-megjelenés (magyar verzió) #1

#1

Sarah Crossan: Egy

    Besorolás:
        YA, Kortárs, Realista, Verses

„A könyv főszereplői Grace és Tippi, a deréktől lefelé összenőtt ikerpár, akiknek az orvosok megszületésükkor két évet sem adtak, de történetünk idején 16 és fél évesek, és mivel szüleik nem bírják fizetni tovább a magántanáraikat, iskolába kell menniük. Emberek, hasonló korú fiatalok közé.
A történetet Grace elbeszélésében ismerhetjük meg, bevezet bennünket csodálatos és fájdalmas világukba. Csodálatos, mert olyan szimbiózisban élnek, annyi szeretettel viseltetnek egymás iránt, amit csak ők tapasztalhatnak meg, ketten vannak ugyan, de egyek ők, együtt ébrednek, együtt fekszenek, együtt mozognak, együtt sütnek-főznek, szinte egy ütemre dobog a szívük.” – ajánlja a könyvet @Zsófi_és_Bea, csodásan összegezve a fontosabb dolgokat. (https://moly.hu/ertekelesek/2424876)

A történet különlegessége, hogy Szabó T. Anna fordította a szabadvers-folyamból álló művet. Bevallom, hogy sosem olvastam még csak hasonlót sem, de sziámi ikrekről szóló sztorikba sem futottam bele eddigi irodalmi kalandozásaim során! Ajánlom mindenkinek, aki egy igazán különleges történettel szeretné elhagyni a komfortzónáját.

Olvassátok @Hintafa kedves ajánlóját: https://moly.hu/ertekelesek/2428646

#2

Ned Vizzini: Nyomás alatt

    Besorolás:
        YA, Kortárs, Mentális betegség, Humoros, Depresszió, Filmadaptáció

Ezt a könyvet vártam a legjobban, hogy megérkezzen a Könyvhéten magyarul – meg persze a többi hármat is, hiszen nem tudtam csupán kettőt kiválasztani a cikkhez –, mert bele vagyok szerelmesedve abba, amit a könyvről olvastam, illetve a filmről hallottam.

Craig Gilner szeretne sikeres lenni. Sikeres akar lenni a tanulmányaiban, majd a munkájában, ám mivel maximalista és ambiciózus, hamar beleroppan a ránehezedő nyomásba. Hasonlót már éltem át, ám Craig egy lépéssel tovább lép, és öngyilkos akar lenni… sikertelenül, ezért hamar a pszichiátrián köt ki. A történet gerincét képezi – Craig lassú felépülése mellett –, hogy micsoda deviáns szomszédjai lesznek bent tartózkodása alatt.

A könyv elolvasása után érdemes megnézni a filmet: Nyomás alatt (2010)
https://snitt.hu/filmek/nyomas-alatt-2010


>!
zakkant
Ned Vizzini: Nyomás alatt

Craig igazán különleges, emberi és ezáltal szerethető figura volt, akit minden kis zizijével szerettem. Őszintén drukkoltam neki és sajnáltam, amiért eljutott oda ahová. Hasznos olvasmány a diákoknak arra, hogy felismerjék, hogy az iskola milyen nagy terheket nyújt és arra is nagyon hasznos, hogy meglássák, hogy mikor kell segítséget kérni. Ajánlom a Nyomás alatt című könyvet a tanároknak, és a szülőknek is, mert ez a téma olyan, amiről hiába egy ízig-vérig amerikai történetről olvashatunk ez simán áthelyezhető ide Magyarországra is.

Craig és kapcsolatai a pszichiátrián sokszor nagyon érdekesek voltak, néha kicsit furák, de ez kifejezetten tetszett, hiszen ki ne szeretne belelátni egy kicsit egy ilyen helyre? Szerintem mindenkit érdekel a téma, és ha ezt egy okos és kíváncsi kamasz fiú szemszögén látjuk az még érdekesebb. Akik nyitottak egy kicsit a pszichológiára nekik is lehet tanulni szerintem a regényből és Craig történetéből.

Néhol kicsit szomorú volt a történet, de hát milyen is legyen, amikor egy ilyen helyen játszódik? Ned Vizzini azonban bőven tudott humor belecsempészni, és imádtam Craig tehetségét, és azt, hogy elkezdett rajzolni és ezzel jobban fel tudta dolgozni a dolgokat. És hogy miért a fél pont levonás? Bevallom nem tudom felidézni túlzottan a mellékszereplőket, akik ezek szerint nem hagytak bennem annyira mély nyomot. Ettől függetlenül azt hiszem, ha megérkezik a könyv papír kiadásban (a Könyvfesztiválon ti is beszerezhetetitek a Kiadó standjánál) akkor újra fogom lapozgatni, mert ez az a könyv, ami újra is érdekes lesz számomra is.

Bővebben a blogon: http://www.zakkantolvas.hu/2017/06/ned-vizzini-nyomas-a…

!

Két várva várt YA-megjelenés (magyar verzió) #2

#1

Alexandra Bracken: Az idő vándorai

    Besorolás:
        YA, Fantasy, Időutazás, Történelmi, Romantikus, Kortárs

A 17 éves Henrietta élete a zene, ám hamar rá kell döbbennie, hogy az emberek fontosabbak a zenénél. Miközben igyekszik megtartani az egyensúlyt az életében, egy koncertre igyekezvén átcsöppen a múltba, 1776-ba. A nagy kalandban és képességének felfedezésében Nicholas, a jóképű kalóz lesz a segítője és a védelmezője.

Ez a másik legjobban várt könyvhetes könyvem – már mikor előrendeltem –, mert mint már említettem az előző Merítésben: imádom az írónőt. Továbbá szeretem azokat a YA-regényeket, amikben a romantika mellett felbukkan az időutazás is.

@kellyolvas értékelését elolvasva egyáltalán nem bánom, hogy elragadtattam magam, és előrendeltem a regényt:

https://moly.hu/ertekelesek/2399114

#2

S. J. Kincaid: A kárhozott

    Besorolás:
        YA, Disztópia, Fantasy, Sci-fi, Romantikus, Kortárs

Nemezis egy kárhozott, akit azért teremtettek, hogy egy galaktikus szenátor leányát, Sidoniát védelmezze. Egymás mellett nőttek fel, de semmilyen értelemben nem testvérei egymásnak. Nemezis boldogan adná az életét Sidoniáért, és ezt is várják tőle. Aztán, amikor veszély fenyegeti őt, csupán egy módon védheti meg, ha átváltozik a lánnyá és igyekszik elhitetni a Galaktikus Udvarral, a császárral, a többi gazdaggal, hogy ő Sidonia.

Fekszik nekem ez az elborult átváltoztatós történet. Kicsit furcsának tartom a „kárhozottak” rendszerét, hogy azért hívják őket életre, hogy valakinek a védelmében gyilkoljanak és/vagy odadobják az életüket, de legalább akad valami új a Nap alatt, nem?

Láttátok már az animált borítóját a könyvnek?
https://moly.hu/karcok/903961

Továbbá ajánlom @chilisauce korrekt értékelését a könyvről:


>!
chilisauce
S. J. Kincaid: A kárhozott

Lehengerlő stílusú fantasy, fordulatos, egy perc pihenőt sem enged. Imádom az ilyen könyveket, mert minden oldalon történik valami. Van itt ármány, politika, hűség, megtévesztés, útkeresés, mi szem szájnak ingere. A főhős és a többi karakter jól kidolgozott, a sztori koherens. Az ilyen könyveket élvezet igazán olvasni. Ide a folytatást. Most!

!

Két várva várt YA-megjelenés (angol verzió)

//OFF: Mivel rádöbbentem, hogy a friss havi megjelenéseknél még nagy eséllyel nincs mit meríteni (se idézet, se értékelés, se karc, semmi), ezért az angol megjelenések kapcsán egy hónappal korábbról válogatok. – A megértést köszönöm! :) //

#1

Francesca Zappia: Eliza and Her Monsters

    Besorolás:
        YA, Kortárs, Romantikus, Fandom, Illusztrált

A valóságban Eliza Mirk egy furcsa, barátok nélküli, félénk leányzó, de a virtuális világban ő LadyConstellation, a titokzatos megalkotója egy döbbenetesen felkapott online képregénynek, a Monstrous Sea-nek. Eliza nem tudja elképzelni, hogy annyira élvezze a valóságot, mint amennyire a digitális világot, persze eszébe se jut, hogy ki kéne próbálnia… Aztán Wallace Warlandet, a képregény legnagyobb rajongói fanfiction íróját áthelyezik a sulijába. Wallace úgy gondolja, hogy Eliza csak egy másik rajongó, a lány pedig elkezd rácsodálkozni a valóság szépségeire.

Imádom azokat a sztorikat, amikbe belevonják a fandomokat – akkor is, ha az adott könyvben él csupán az említett fandom. Szívem szerint nekiugornék a Monstrous Sea nevű képregénynek, de nem létezik. (Csekkoltam!) Eliza egy szimpatikus, virtuális térben kiteljesedő leányzó, mint manapság sokan, így könnyű vele együtt nevetni, együtt szomorkodni.

Remélem, hozni fogja valamelyik kiadó magyarul is a művet!

Addig is olvassátok @rafaelo0824 értékelését:
https://moly.hu/ertekelesek/2417484

#2

Patrick Ness: Release

    Besorolás:
        YA, Kortárs, LMBT

A 17 éves, meleg Adam Thorn életének a legmegdöbbentőbb és a legrosszabb napját éli éppen… Konfrontálódik a munkahelyén, konfrontálódik prédikátor édesapjával. Összezavarodik körülötte minden, de úgy dönt, hogy nem menekül, nem fog megváltozni, hanem kiáll önmaga mellett. Ez a nap nem csak a futásról, a szívfájdalomról, a konfrontációról, hanem a reményről is szól.

Új Patrick Ness-könyv jelent meg, és én észre sem vettem! Kicsit csalódtam magamban, de alig várom, hogy valamelyik magyar kiadó felkarolja az író újabb remekművét. (Vallom, hogy az a pasi képtelen rosszat írni! Tudom, kicsit elfogult vagyok.) Szeretem, hogy valahogy belevisz a történeteibe valami fontosat, valami életbevágót. Most például az elfogadást – önmagunkét és másokét.


>!
pattsims97
Patrick Ness: Release

Micsoda nap! Kedvenc lett!

Van valami Patrick Ness könyveiben, ami egyszerűen rabul ejt, és nem ereszt. Olyan egyszerűen, de ugyan akkor stílusosan és szépen megformáltan ír. Nem mondanám, hogy pontosan értettem mindent, ami ebben a könyvben zajlott, de talán rendben is van ez így, talán nem kell mindennek megmagyarázva lennie, néha elég, ha a megfelelő érzelmek átjönnek, és átjöttek, abban biztos vagyok!

!

@Losthris kihívása – Hallgassuk meg ők mit hallgatnak!
https://moly.hu/kihivasok/hallgassuk-meg-ok-mit-hallgatnak

@Vivian kihívása – Igazi zenészek, bandák a könyvekben #2
https://moly.hu/kihivasok/igazi-zeneszek-bandak-a-konyvekben-number-2

@suzq kihívása – Zene ♫ Varázslatosabb bármely mágiánál!
https://moly.hu/kihivasok/zene-varazslatosabb-barmely-magianal

@Nicky kihívása – Zene a cìmekben
https://moly.hu/kihivasok/zene-a-cimekben

@monyesz kihívása – Csak a zene
https://moly.hu/kihivasok/csak-a-zene

@Brigitta_Barkóczi – Zene és szöveg avagy milyen könyvhöz társítanád a dalokat?
https://moly.hu/kihivasok/zene-es-szoveg-avagy-milyen-konyvhoz-tarsitanad-a-dalokat

@Kukuucs kihívása – Alapítsunk zenekart!


>!
Kukuucs P

Alapítsunk zenekart! olvasós

Elkezdődött2017. január 8., 18:58
Jelentkezés vége2017. november 30., 23:59
Véget ér2018. január 8., 18:28

Mivel nagyon szeretem a zenét, egy hangszeres kihívásra hívlak titeket, alapítsunk együtt zenekart! :)

A hangszereket különböző csoportokba sorolhatjuk:
– FAFÚVÓS: furulya, fuvola, klarinét, oboa, szaxofon, fagott, duda
– RÉZFÚVÓS: trombita, harsona, kürt, tuba
– VONÓS: hegedű, brácsa, cselló, nagybőgő
– ÜTŐ: dob, xilofin, triangulum, cintányér
– PENGETŐS: gitár, hárfa, lant
– BILLENTYŰS: zongora, orgona, harmonika

És hogy mit kell tenned a kitüntetésért?
– jelentkezz a kihívásra
– olvass el minimum 2 könyvet mindegyik kategóriához (a kategóriák mellett a hangszerek példák, más hangszereket is hozhattok)
– egy könyvet csak egy hangszerhez hozhatsz, tehát legalább 12 könyvet kell elolvasnod
– én és a könyv linkeket kérek, hozzászólásban pedig az idézeteket a hangszerekről
– csillagos értékelés a könyvekről, de örülök a szöveges értékeléseknek is
– egy hozzászólásban kérem az összes linket, de csinálhatsz polcot is
– csak a kihívás kezdete utáni, TELJES dátumos olvasásokat tudok elfogadni
– kérlek írd azt is le a hozzászólásban, hogy játszol/játszottál-e valamilyen hangszeren

Jó olvasást és sok-sok zenélést kívánok! :)

44 hozzászólás
!

Young Adult a többieknél:

Merítés-díj – III. évad: ifjúsági kategória
(akad benne YA is)
https://moly.hu/merites-rovatok/merites-dij-iii-evad-ifjusagi-kategoria

A képzelet birodalmai – Strandra velük!
Charlie N. Holmberg: A papírmágus
V. E. Schwab: Egy sötétebb mágia
Brandon Sanderson: Vész
Cinda Williams Chima: Lángvető
Mary E. Pearson: Az árulás szépsége
https://moly.hu/merites-rovatok/a-kepzelet-birodalmai-strandra-veluk-3

Kihívások a Merített könyvekhez!

S. J. Kincaid: A kárhozott
https://moly.hu/kihivasok/s-j-kincaid-a-karhozott

Abbi Glines: Te vagy nekem a levegő
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-a-te-vagy-nekem-a-levego-cimu-konyvet

Leiner Laura: Késtél
https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-leiner-laura-kestel-cimu-konyvet
https://moly.hu/kihivasok/bexi-ujratoltve
https://moly.hu/kihivasok/30-napos-bexi-sorozat-kihivas
https://moly.hu/kihivasok/leiner-laura

LOL-könyves
https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-lol-konyveket-2

Kóstoló a többi Forever Young Adult rovatból:
Mi a YA?
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult
Realista romantikus regények –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-realista-romantikus-regenyek
Erős női főszereplők –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-eros-noi-foszereplok
Öngyilkosságok a könyvekben –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-ongyilkossag-a-ya-regenyekben
(Még) nem megfilmesített disztópia trilógiák –
https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult-meg-nem-megfilmesitett-disztopia-trilogiak

ÉRDEKESSÉG:

Létezik ám egy Zene a könyvben zóna, ahova youtube-linkkel együtt bekarcolhatod a könyvben talált – és meghallgatott – számokat!
https://moly.hu/zonak/zene-a-konyvben

És ha már arra jártam, megkerestem az egyik kedvencem, amit az egyik említett könyv kapcsán idéztek 2015-ben! ;)


>!
[névtelen]
Zene a könyvben

Világosbarna haja a homlokába lógott, magabiztos tekintettel nézett körbe, aztán egy rövid bemutatkozás ("Nagy Márk vagyok, tizennyolc éves, Budapestről érkeztem") után közölte, hogy Elton John dalával készül. Mindenki izgatottan figyelte, aztán elindult a „Sorry seems to be the hardest word” hatásvadász instrumentális bevezetője, és Nagy Márk énekelni kezdett. Nem mondom, hogy rosszul. Sőt. Valójában nagyon is jól.

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Leiner Laura: Késtél

Leiner Laura: Késtél
2 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!