Forever Young Adult

Rovatgazda
!

Az első rovatban lefektettem, hogy mi a különbség a Middle Grade, a Young Adult és a New Adult besorolás között. (Erről itt olvashattok: https://moly.hu/merites-rovatok/forever-young-adult)
Most a YA-könyveket domborítom ki: megnézzük, hogy milyen regényeket filmesítenek meg 2017-ben, melyikből lesz egyből sorozat, mely YA szerepel hetek óta a Népszerű könyvek listáján és melyik érdemelné meg, ám mégis mellőzzük. Kitérünk két várva várt új megjelenésű young adult regényre, illetve ajánlok egy habos-babos románcot Valentin-napra.

Vágjunk is bele!


>!
AniTiger MP

    – A világban nincs meg ez a varázslat – sóhajt fel. – Mit gondolsz, miért menekülnek az emberek a könyvekbe?

320. oldal, EDGAR

Kapcsolódó szócikkek: könyv · varázslat
!

YA filmfeldolgozások 2017-ben!

Mivel itt az év eleje, nagyon sok megjelenéssel kapcsolatos információ futott be – gondolom, hogy legyen mit várni –, többek közt néhány filmes is! El kell, hogy mondjam, én szeretem a film megnézése előtt elolvasni a könyveket. Nagyon gyakran vagyok dühös a rosszul adaptált történetek miatt, de sokkal jobban zavar, ha nem az író által ismerem meg előbb a sztorit, hanem pár forgatókönyvíró által…

1) Lauren Oliver: Mielőtt elmegyek

    Besorolása:
        YA, Realista, Filmadaptáció, Paranormális, Romantikus
Tervezett moziba kerülés: 2017. március 3. (USA)

Valószínűleg láttátok már azt a filmet, amiben Bill Murray újra és újra átél egy bizonyos napot, és egészen addig ismétlődik ugyanaz a nap, amíg rá nem jön a „Nagy Megoldásra”. (Idétlen időkig / Groundhog Day, 1993) Ennek a könyvnek ugyanez az alapszituációja, ám más a története. Adott egy picit butus főszereplő, aki a gimiben a hierarchia teteje felé helyezkedik el és csodás az élete. A nap, amit újra és újra átél pedig az életének utolsó napja…

Szerintem az „egy nap újraélése, hogy megváltoztathassuk a dolgokat”-témakör igazán jól megvalósítható lesz filmen. Könyvben annyira nem jött be, viszont 100%, hogy meg fogom nézni!

@Mackólány kellemes időtöltésnek találta: https://moly.hu/ertekelesek/2202994

2) John Green – Maureen Johnson – Lauren Myracle: Hull a hó

    Besorolása:
        YA, Realista, Filmadaptáció, Kortárs, Romantikus
Tervezett moziba kerülés: 2017. november 22. (USA)

Három felkapott YA-író három karácsonyi, romantikus története egy kötetben. Az a különlegessége, hogy a végén összefutnak a szálak. Én személy szerint imádom az ilyen történeteket – főleg filmen! (Ld.: Valentin nap, Szilveszter éjjel, Igazából szerelem, stb.) Könnyed, vidám könyv, amivel igazán jó bekuckózni a hideg elől.

@mazsof szerint egy vicces, kalandokkal teli, télies (hóviharos) hangulatú könyv lett: https://moly.hu/ertekelesek/1953729

3) Nicola Yoon: Minden, minden

    Besorolása:
        YA, Realista, Filmadaptáció, Kortárs, Romantikus
Tervezett moziba kerülés: 2017. augusztus 3. (Magyarország)

Ez már egy kicsit komolyabb témájú történet, aminek a 18 éves főszereplőjének egy súlyos kombinált immundefektusa (SCID) van, ami miatt nem léphet ki a lakásból és nem is érintkezhet másokkal – kivéve, ha átesnek egy fertőtlenítésen… Madeline mégis boldog. Otthon tanul, olvasgat, jóban van az édesanyjával és az ápolójával. A gondok akkor kezdődnek, amikor a szomszédba beköltözik Oliver, akivel nekiállnak egymásnak üzengetni, és a lány rádöbben, hogy szeretne kilépni a lakásból, szeretne a fiúval lenni… szeretne normális lenni! (Hasonló betegségben szenved A buborék srác / Bubble Boy (2001) című film főszereplője is, bár szerintem az egy kicsit elpoénkodott történet.)

@loveQhuay olvasás után mosolyogva magához ölelte – ennyire szerette? Itt olvasható az érzelmekkel teli értékelése: https://moly.hu/ertekelesek/2039337

+ 1 tévésorozat
Jay Asher: Tizenhárom okom volt…

    Besorolása:
        YA, Realista, Filmadaptáció

Én leginkább a Tizenhárom okom volt… című könyv sorozatát várom, mert tetszett a könyv. Habár Vörös Pöttyös, nem a szerelem a lényeg benne, hanem a harag, a bosszú – egy halott lány beszél azokhoz, akik az öngyilkosságba űzték.

A történetnek két főszereplője van: Hannah, aki öngyilkos lett és Clay, aki kazetták segítségével igyekszik rájönni, hogy mi oka volt Hannah-nak az öngyilkosságra. 13 oka is volt, ráadásul az egyik ok maga Clay. A fiú a várost járja, és hallgatja a lány hangját, aki szép lassan elmeséli, hogy miért tette, amit tett és mi vezetett odáig. Érdekes történet, bár kíváncsi leszek rá, hogy mit hoznak ki a könyvből. Szerettem, megrázó történet volt.

Pro: @Deszy értékelése – https://moly.hu/ertekelesek/708987
Kontra: @Algernon értékelése – https://moly.hu/ertekelesek/1014280


>!
Könyvmolyképző KU
Könyvmolyképző

Ezaz! Három hírnek is örülhetünk
a Tizenhárom okom volt tévésorozat kapcsán <3

1.
A sorozat premierje 2017. március 31-én
várható a Netflixen.
Azt már fél lábon is kiálljuk, ugye? ;)

2.
Befutott az első előzetes,
amiben már megfigyelheted a könyv dialógusait is!
Klikk a linkre és nézd meg te is:
»> https://www.youtube.com/watch…

3.
Közzéadtak egy új posztert,
ugye milyen menő? :)

Ennyi jó hír után nem is maradt más,
mint (újra) elolvasni a könyvet :)

Nincs még ott a polcodon?
Szerezd be most! Klikk:
»> http://konyvmolykepzo.hu/products-page/konyv/jay-asher-…

1 hozzászólás
!

Kivétel a szabály alól!

Vannak olyan könyvek, amiket nehéz behatárolni, mert stílusát és/vagy kivitelezését tekintve gyerekkönyv, ám témáját tekintve sokkal mélyebb és összetettebb. Ilyen számomra a Szólít a szörny!

    Besorolása:
        MG / Ifjúsági / YA, Filmadaptáció, Fantasy, Horror, Paranormális

Tervezett moziba kerülés: 2017. február 16. (Magyarország)

Egy teljes egészében illusztrált könyv, aminek a főszereplője egy 13 éves kisfiú, Connor. Nem könnyű történet, nagyon is megrázó, de megéri elolvasni. Nem teljesen YA-regény, inkább ifjúságinak mondanám, mégis megállja a helyét az idősebb (és komolyabb) olvasótábor előtt is.

Gyógyír a léleknek @kvzs szerint: https://moly.hu/ertekelesek/2137365


>!
Gaura_Ágnes IP

Szörnyes gondolataim és szörnyajánlóm Halloween (és az írói körblogolás feltámadása) alkalmából: https://www.facebook.com/notes/gaura-%25C3%25A1gnes/sor…

Kapcsolódó könyvek: Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny

Patrick Ness – Siobhan Dowd: Szólít a szörny
!

Egy várva várt YA megjelenés (angol verzió)

A könyvről:
Stephanie Garber: Caraval

    Besorolása:
        YA, Fantasy, Romantikus, Mágia

„Üdvözöl a Caraval! – egy varázslatos fantasy sorozat első könyve, ami tökéletes olvasmány lesz a Holdbéli krónikák és az Éjszakai cirkusz rajongói számára.” – így kezdődik a könyv fülszövege és ennyivel már meg is győzött.

A magyar oldalakon még nem találtam róla egyetlen értékelést se, de az első külföldi review-k egész jó képet festenek le erről az eléggé elszabadultnak rémlő történetről! Ódákat zengenek az író eredetiségéről, a történet dinamikusságáról és kiszámíthatatlanságáról. Ez persze jó hír, de majd elolvasom és eldöntöm, hogy igazak-e ezek az első euforikus ömlengések. Nagyon remélem, hogy magával ragadó lesz a hangulata és egyedi a története.

Örülnék, ha Neil Gaiman szavai igazak lennének rá…


>!
Kkatja P

    Olvasd a könyveinket: ha jól figyelsz, itt megpillanthatsz mindent. Olyanok vagyunk, mint a régi korok istenei, mint a komédiások, trubadúrok és királyok. Világokat teremtünk, életet lehelünk a semmibe, szavakkal zsonglőrködünk az éjszaka cirkuszsátra alatt.
    Olvasd a könyveinket! Csak akkor láthatsz minket meztelen valónkban: rég elfeledett vallások prófétái vagyunk, bőrünk illatos olajat izzad, bíborszín vér csöpög nyitott tenyerünkből, a szánkból színes madarak suhognak elő. Tökéletesek és gyönyörűek vagyunk a táncoló lángok fényében.

109. oldal, Mi nem ilyenek vagyunk

Neil Gaiman: Kilátás az erkélyről Válogatott írások

Kapcsolódó szócikkek: író · könyv
!

Egy várva várt YA megjelenés (magyar verzió)

A könyvről:
Veronica Roth: Árnyak és jelek

    Besorolása:
         YA, Fantasy, Sci-fi

Oké, oké, oké.

El kell, hogy mondjam, először angolul olvastam el a fülszövegét, és azt hittem, hogy bennem van a hiba. Elfelejtettem angolul vagy mi a szösz?! Ott voltak a szavak, és egyenként értettem őket, de egyben semmi értelmük sem volt. Aztán jött a magyar fülszöveg, úgymint „CYRA a shotet (ejtsd: sötét???) nép fölött uralkodó kegyetlen zsarnok húga, akit áramadománya fájdalommal és hatalommal ruház fel” meg „AKOS egy földműves és egy orákulum nagylelkű fia Thuvhe fagyott bolygójáról”.

A kegyelemdöfés a(z angol fülszöveg) végén: Star Wars fanoknak A beavatott írójától.

Konklúzió?
El. Kell. Olvasnom. Egyszer!

Alig vártam, hogy megjelenjen, és jöjjenek az első értékelések. Nem aratott osztatlan sikert, de lett pár néhány izgalmas idézet és értékelés a könyv oldalán.

A legőszintébb értékelés @pattsims97 -é: https://moly.hu/ertekelesek/2282305

A legbőbeszédűbb pedig @Borbély_Cintia volt:


>!
Könyveskuckó_reblog
Veronica Roth: Árnyak és jelek

Most – szokásommal ellentétben – nem tervezek hosszú és mélyre nyúló elemzést/ajánlót írni erről a könyvről, csak amolyan személyes stílusban értékelek.
A legnagyobb problémám a könyvvel fordító hiba (feltéve, hogy az eredetiben nem volt ugyanez a probléma): A fejezetek váltakozóan hol Cyra szemszögéből E/1-ben, hol Akos szemszögéből E/3-ban mutatják be az eseményeket, azt leszámítva, hogy 2 fejezet rossz név alá került, így az embert eléggé megzavarja ez a váltakozó – most akkor kiről is van szó? – elbeszélésmód. De nem csupán a fezetek címe (azaz a nevek, hogy Akos vagy Cyra van-e épp porondon) keveredett össze, mert a 362. oldalon bár Akos egyébként E/3-ban írt történetét olvashatjuk, közben bele-belekeverednek E/1-es mondatok is, teljesen összezavarva ezzel az olvasót…
Ezen kívül az az orbitális logikai hiba idegesített a könyvben a végén, melyet az írónő az erőltetett romantika jegyében követett el… Nevezetesen, ugye azt eleve tudjuk, hogy spoiler Na ez aztán nagyon felidegesített, hogy csak azért, hogy varázsoljon egy csöpögős jelenetet nekünk, a történet összlogikájával szembemegy. Szerintem észre se vette.

Ezt leszámítva egyébként tetszett a könyv, ha felül tudunk emelkedni a logikai és fordítói hibán, nem zavarnak a nem túl éles vágógéppel levágott lapok és a ragasztócsíkok szép lassú leválása a borítóról, miközben olvassuk. (Utólag ennek nincs nyoma, de engem zavart, mikor egy-egy ilyen ragasztószálba beleakadtam – ez nem csak nekem volt probléma, másoknak pedig a lap is kiesett belőle…)

A világfelépítés egyébként egészen csodálatos, bár eleinte kicsit nehéz volt belerázódni és megérteni, és maga a történet is szép, kerek egész. Tetszettek a szereplők is, bár nem mindegyiket tudtam megérteni, és sokan bizonyos dolgokhoz való ragaszkodásuk miatt eléggé kiverték nálam a biztosítékot. Egyébként tény, hogy sokan bizonyos szempontból Az éhezők viadalához hasonlították (meg még sok, általam nem ismert fantasyhoz), hát, mondjuk az áthatolhatatlan búra kérdése engem is arra emlékeztetett – de mindegy is.

A két főszereplő hál Istennek szimpatikusak, a testvéreikkel való viszonyukat leszámítva – spoiler. Kíváncsi vagyok igazából a folytatásra, hogy kiderüljenek a még titokban lévő rokoni szálak és persze, hogy megoldódjon a világ sorsa. Azt azért nagyon remélem, hogy legalább ilyen minőségű folytatást kapok, mert A beavatott (az írónő korábbi sorozata) minden egyes résznél egyre rosszabb és rosszabb lett, olyannyira, hogy a harmadikra már (szerencsére) nem is igen emlékszem – azt hiszem, ebben egyetérthetünk.

Azért gondolom, kíváncsiságból sokan el fogják olvasni, mint a pontozásból látszik, a fentebb felsorolt hibák ellenére én elégedett voltam vele, de még kicsit javítani kellett volna rajta.

!

Szemezgetés a havi népszerű YA könyvekből

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

    Besorolása:
        YA, Urban Fantasy / Fantasy, Romantikus, Mágia

On Sai stílusát és humorát az egyelőre kétrészes Calderon sorozata olvasása közben szerettem meg. Nagyon jól elegyíti a drámát és a humort, ráadásul nagyon fordulatos történeteket képes kitalálni!

Ezt a könyvét picivel több mint 900 moly olvasta már, 309-en 5 csillagra értékelték. Mivel szeretem a YA-regényeket, egyből felkerült a várólistámra – és csak aztán találkoztam @csemiandi idézetével: https://moly.hu/idezetek/580983

Illetve két nagyon igazán kedvcsináló értékeléssel: @AnitaHhh (https://moly.hu/ertekelesek/2103349 ) és …


>!
dreamborder
On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?

Történt egyszer, hogy Enikő, drága Mazsa hatására, kézbe vett egy On Sai könyvet és függővé vált. Ennél fogva ez a történet sem maradhatott ki az olvasnivalók listájáról és mivel nemrég meg is kapta a szülinapjára, így semmi sem akadályozhatta meg abban, hogy belemerüljön a történetbe.
Anyukája éppen mellette kuporgott, így alakult, hogy az első pár fejezetet hangosan olvasta és rádöbbent, hogy már megint igencsak benézte a dolgot. Mert hogy ez a könyv nem éppen olyan volt, ahogy elképzelte. :D Valamilyen oknál fogva azt hitte, hogy ez egy kis cuki romantikus történetecske lesz, ami nélkülöz minden misztériumot vagy galaktikus mindenakármit. (Mentségére, a Scar és a Calderon is tök más hangvételű mű. Mért ne lehetett volna ez is teljesen más.)
Szóval a kezdeti sokk után jött a kacagós rész és az újabb sokk, hogy ez a nő egy zseniiii!! Mert az, de komolyan, és aki ezt nem látja az vegyen szemüveget! Most.
Szóval borzasztóan érdekes olvasmány volt, nem is lehet mindenről írni, mert az már egy újabb könyv lenne. Na de ez a világkép, a szereplők… Hogy lehet, hogy minden karakter ilyen egyedi és kiforrott. Semmi sablonos nem volt a történetben, sőt! Borzasztóan klasszak voltak a filmes utalások. Amikor pedig feltűnt a papíron a Mondocon, Inuyasha vagy a Full Metal Alchemist, akkor Enikő a fellegekben járt, mert felidéződtek benne a szép tini évek, amikor anime rajongó volt. :D
Egy negatív dolgot tudna csak felemlegetni, a főszereplő nevét. Nagyon. Nem. Tetszik. Neki. A. Mia. Anne. Név.
Viszont Kósza… Kell! Most!

2 hozzászólás
!

YA kincsek, amik nem trendik

Ian McDonald: Síkvándor

    Besorolása:
        YA, Sci-fi, Steampunk

Nem tudom, hogy ki tudja és ki nem, de odáig vagyok a STEAMPUNK dolgokért. Imádom az alternatív steampunk világban játszódó történeteket, a gőzzel hajtott masinákat, a divatát, a történeteit – mindent! Teljesen véletlenül szaladtam bele a könyvbe, amiről azt sem tudtam, hogy megjelent magyarul. A moly szerint kevesebb mint 100-an olvasták, és 50-nél is kevesebben értékelték, de a könyv így is 82%-os!

Micsoda borzalom, hogy így elbújt ez a csoda!
Márpedig csodásnak kell lennie, hiszen steampunk köntösbe csomagolt multiverzumokkal foglalkozó könyv, amiben egy titokzatos programban / térképen igyekeznek eligazodni léghajóval!

Imádtam @pat értékelését a könyvről:


>!
pat P
Ian McDonald: Síkvándor

Korrekt. Mi több, izgalmas. Sőt, szerethető. Egy igazán igényesen összerakott, nyálmentes és intelligens YA. Legjobban a vége tetszett: egy olyan érdekes, meglepő, a kialakult konfliktust lehető legjobban lezáró, ugyanakkor falkaparó folytatásvárást okozó végjátékot sikerített, hogy komolyan meglepődtem.

McDonald fiataloknak is nagyon jól ír: alkalmazkodik a tervezett olvasók igényeihez, egy kicsit sem válik igénytelenné vagy összecsapottá a szöveg, és gondosan kerüli az undok kliséket. (Jó, persze lehet, hogy a harmadik kötetre lesz szerelmi háromszög, mely esetben duzzogást fogok foganatosítani.) Természetes, hogy a megcélzott korcsoportot jobban érdekli az alternatív világ, a léghajók meg a párbajok, mint a párhuzamos univerzumok elméletének fizikai alapjai, a karbon nanoszálak technológiája és a kvantum. Fájdalommal tapasztaltam, hogy engem viszont az utóbbiak nyűgöztek volna le jobban, de hát ez már az én hibám, kell nekem OA-nak lennem. :)

8 hozzászólás
!

Mindjárt itt a Valentin-nap!

A munkahelyemen már mindenki Valentin-lázban ég, szóval úgy gondoltam, hogy bár ez a januári Merítés, elővarázsolom az egyik kedvenc romantikus YA-regényemet, és bemutatom Nektek!

Stephanie Perkins: Anna és a francia csók
    Besorolása:
        YA, Romantikus, Kortárs, Chick lit

Nem egyszerű romantikus történet, hiszen a hangsúly Anna Párizsba kerülésén van, illetve azon, hogy miként képes beilleszkedni és barátokra lelni az új iskolában. Hogy éppen van egy amerikai srác angol akcentussal és francia névvel a környezetében? Majdnem mindegy… legalábbis az elején.
Nekem mégis az tetszett, hogy éreztem olvasás közben az írónő Párizs-imádatát, és ezáltal ez lett az a könyv, aminek az olvasása közben folyton Párizsba akartam utazni. A Shakespeare and Company könyvesbolttól a Notre-Dame-on át a St. Étienne-katedrálisig mindent látni akartam/akarok!

Aranyos, könnyed, fluffy sztori – Valentin-napra tökéletes kikapcsolódás lehet.


>!
Beksi
Stephanie Perkins: Anna és a francia csók

„Lehetséges volna, hogy az otthon egy személy, nem pedig egy hely?”

Életem első Vörös pöttyös könyve volt, vele kezdődött el minden. És nem tudom megunni, mert valahányszor leveszem a polcomról minden egyes alkalommal elbűvöl.
Anna történetén keresztül ismertem meg legelőször igazán Párizst és imádtam a hangulatát és megfogadtam, hogy egyszer én is eljutok oda. Aztán amikor sikerült és 8 napot tölthettem Párizsban, folyton csak Anna és Étienne járt a fejemben. Miattuk akartam elmenni a Notre-Dame-hoz és a Point Zerohoz és szerencsére sikerült is és még kívántam is egyet. :)
Madame Perkins remekül eltalálta a város hangulatát és nagyon jól vissza is tudta adni úgy, hogy a könyv minden lapján és minden lap minden sorában éreztem Párizst. Újra ott voltam! Na ezért szeretem újra és újra elolvasni és szerintem sosem unom meg.
A szereplőket egytől egyig imádom, Anna film imádatát, St. Clair sapkáját, körömrágcsálását, Josh és Rashmi vagányságát, Meredith pedig a végtelen jóságáért. Nagyon jó kis csapat voltak így együtt, tele humorral és feszültséggel. Ja és St. Clair felkerült a Listára ;)
spoiler
És visszatérve az idézetre. Igen, szerintem az otthon nem egy hely, hanem egy személy, spoiler

!

Egy kis reklám a végére!

YA filmadaptációkat olvasva is teljesítheted @duracell kihívását: https://moly.hu/kihivasok/2017-es-adaptaciok-2

Veronica Roth: Árnyak és jelek
Említés szintjén felbukkant a Sikerkönyvekben is: https://moly.hu/merites-rovatok/sikerkonyvek-57
Kihívása is van – hála @bkata12-nek –, szóval, ha kedvet kaptatok egy Árnyak és jelek kitüntetéshez, akkor lessetek ide: https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-veronica-roth-arnyak-es-jelek-cimu-konyvet

Bemutatkoztam a „Bemutatkoznak a Merítés szerkesztői XIV.” rovatban: https://moly.hu/merites-rovatok/bemutatkoznak-a-merites-szerkesztoi-xiv

Illetve a hónap különlegessége az extra Merítés rovat, amibe több rovatgazda ajánlotta egy-egy téli kedvencét, és amit végül @clarisssa szerkesztett össze:
https://moly.hu/merites-rovatok/variaciok-egy-temara-tel

Vajon mit ajánlottam?A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!