Forever Young Adult

Rovatgazda
!

Szervusz, kedves Mindenki!

Nagyon úgy néz ki, hogy a Merítésben helyet kapott egy nagyon is trendi, ám Magyarországon némi képzavart okozó műfaj. Ifjúsági? Young Adult? Hol kezdődik az egyik és hol végződik a másik?

Ez az új Merítés rovat a YA-könyvekkel fog foglalkozni. Lesznek csillogó vámpírok, csíkos pizsamás fiúk, fénylő idegenek, könyvtolvajok, szimpla szerelmi háromszögek, illetve sokszögek is. Ez a korcsoport-besorolás hatalmas területet fed le, nagyon sok zsánerben/stílusban születnek Young Adult alkotások és nem is mindig lehet élesen elkülöníteni a YA-műfajt a többitől. Annyi biztos, hogy a YA alatt nem a régi „csíkos” és „pöttyös” regényeket értjük…

Szóval ez itt az új rovat, amit én fogok szerkeszteni, mert elég sok fiatal felnőtteknek szóló regényt olvasok. Ha megkérsz, hogy kapjak le egy párat a polcról illusztrálásképpen, hogy mi számít YA-regénynek, akkor a fenti káoszt kapod. (Igen, a fenti képen a saját magánkönyvtári, a kölcsönkért és a könyvtárból kihozott young adult könyveim szerepelnek.)


Arianrhod>!

A legfelső könyv egy fiatal felnőtteknek szóló fantasy, melynek halott a főszereplője. Pfuj, gondolja A.J. A két legutálatosabb dolog (halott elbeszélő és fiatal felnőtt célcsoport) egyetlen könyvben. Le is teszi.

87. oldal

!

MG, YA és NA?

Ki találta ki, hogy mik ezek a rövidítések?

Az MG a Middle Grade (szó szerinti fordításban: középső fokozatú), a YA a Young Adult (szó szerint: fiatal felnőtt), az NA pedig a New Adult (vagyis új/friss felnőtt) rövidítése.

Magyarországon három besorolást különböztetünk meg egymástól: a gyermekirodalmat, az ifjúsági irodalmat és a felnőtt irodalmat. Ezek ugyan nagy vonalakban behatárolják az általam említett három kategóriát, ám azok mégis sokkal nagyobb területet fednek le, sokkal több megkötése van a kategóriába sorolásoknak. Már nem csak az Egri csillagokban és Gulliver utazásaiban kell gondolkodnunk, hanem helyet kell szorítanunk a közönségkedvenc vámpíroknak, zombiknak és mindennek, ami éppen trendi.

Azt mondom, hogy szakadjunk el az "ifjúsági” besorolástól, és ismerkedjünk meg a felsorolt három kategóriával általánosságban, illetve egy-egy példán keresztül.

Közben pedig érdemes szem előtt tartani ezt a jó tanácsot:


fülcimpa>!

Fontold meg, mielőtt kézbe veszel és olvasni kezdesz egy könyvet – legalább úgy fontold meg, mint mikor bizalommal kezet adsz egy embernek. Mert a könyvnek lelked figyelmét adod egy időre; s nagyon sok ez, mert az élet rövid és lelked csak a tied.

79. oldal, Helikon Kiadó 1997

Márai Sándor: Füves könyv Gyógyító gondolatok

Kapcsolódó szócikkek: könyv
3 hozzászólás
!

MG (MIDDLE GRADE)

Az ide sorolt könyvek célcsoportja a 8-12 éves gyerekek. Általában 30.000–50.000 szavas könyveket sorolnak ide, bár ez a fantasyk esetében lehet több is. Főleg tartalmi megkötéseiben tér el az idősebbeknek szánt történetektől, vagyis elvárt, hogy az MG befejezése a hős számára pozitív legyen, a történetben ne legyen káromkodás, szexualitás, ne legyen képletes erőszakleírás benne. Főszerepet kap benne az önreflexió (önvizsgálat, tetteink helyességének és helytelenségének vizsgálata), illetve központi szerepet kapnak a barátok és a család.

Romantika-faktor: megemlíthetik benne, hogy X-nek, tetszik Y és maximum egy csók/puszi lehet benne.

Főleg E/3-ban íródik.

Például: Harry Potter, Percy Jackson és az Olimposziak és a NARNIA KRÓNIKÁI!

A könyvről:
Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény
    Besorolása:
        MG, Klasszikus, Fantasy, Kaland

Bár mindhárom gyereksorozatot imádom, most egy pár szót ejtenék a klasszikusnak számító „Narnia krónikák” igencsak felkapott második részéről: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrényről! Az első részben megszületett Narnia, a második részben pedig megismerkedünk a Pevensie testvérekkel, akik a II. világháború idején egy vidéki házba menekülnek az angliai német bombázások elől. A mese akkor kezdődik el, amikor a legkisebb Pevensie gyerek, Lucy, egy ruhásszekrénybe bújva egy téli erdőben találja magát.
Igazi klasszikusnak számít, érdemes elolvasni a sorozatot.


h_orsi P>!
C. S. Lewis: Az oroszlán, a boszorkány és a ruhásszekrény

Akárki akármit mond, nekem mindig is ez lesz a kedvenc részem a sorozatból.
Emlékszem, egészen kicsi voltam még, amikor először láttam a filmet, és anyumék rögtön szülinapomra meg is vették nekem az első két részt. A legelső nem nagyon kötött le, én inkább szívesebben olvastam arról, amit a tévévásznon láttam. Könnyebb volt elképzelni így.
Most, így évekkel később, még mindig az egyik kedvencem a Narnia történetei közül.
Igen, lehet, hogy mese. Igen, lehet, hogy rövid, de újraolvasva eszembe jutottak a kiskori emlékeim. Alig várom, hogy a többire is legyen elég időm! Nagyon szeretem a karaktereket (mert, ki ne szeretné őket, még ha kicsit egyszerűek is?) és a történetet is :)

!

YA (YOUNG ADULT)

Az ide sorolt könyvek célcsoportja a 13-18 éves korosztály, de csak a 16-18 éveseknek szóló regényekben megengedett a káromkodás, erőszak, szexualitás és minden egyéb rizikósabb téma. Általában 50.000–75.000 szavas könyveket sorolnak ide, bár ez a fantasyk esetében lehet több is.

Mivel nem csak a nyelvi szinteknek és a tartalomnak kell passzolnia a könyv besorolásához, hanem a főszereplő korának is, így a YA-regények főszereplői általában idősebb kamaszok. (Komolyan, hány 16 éves lányfőszereplős könyvet olvastál az idén?! Én – mint a YA-műfaj kedvelője – minimum húszat…)

A leggyakoribb központi témája a fiatal felnőtteknek szóló történeteknek: „Hol a helyem a világban?” és a „Hogyan illeszkedem a világba?”. Témájukban komplexebbek, komplikáltabbak a YA-könyvek, mint amit az MG-besorolás el bírna viselni.

Igazából nem is a műfajtól függ, hogy mi YA és mi nem, hanem a közönségtől – és ezért nehéz besorolni a YA-műveket nálunk is. Ami Ausztráliában az Adult (Felnőtt)-polcra kerül, az Amerikában megy a YA (Fiatal Felnőtt)-polcra. (Megtörtént az eset A könyvtolvaj című könyvvel.)

Romantika-faktor: romantika, csók, szüzesség elvesztése, de nincs benne erotika.

Jobbára E/1-ben íródik.

Például: :Szent Johanna Gimi_, Twilight Saga, Luxen, Vámpírakadémia, John Cleaver, Tökéletes kémia… és a LÉLEKTÁRSAK:!

A könyvről:
Lélektársak – Sky
    Besorolása:
        YA, Paranormális, Romantikus, Fantasy

Ezek közül az egyik kedvenc YA-sorozatom kezdőregénye a Sky, ami egy kicsit zárkózott 16 éves lányról szól, aki új helyre költözik. Jól megírt, fordulatos történet, amiben a szerelem mellett központi szerepet játszik a család és az összetartozás is. Nagyon agyonporcukrozott történet az egymásnak rendelt szerelmesekről, de néha kell az ilyesmi is.


Torcsy>!
Joss Stirling: Lélektársak – Sky

Joss Stirling: Lélektársak – Sky Találd meg a lélektársad!

Nem véletlen, hogy újra és újra előveszem ezt a könyvet.
Sky és Zed történetének első fele bárkivel megeshetne. A „hétköznapi” lány megismerkedik, összejön és beleszeret a „hétköznapi” fiúba. Csak ők mégsem annyira hétköznapiak, mert az ő életük tele van varázslattal és már találkozásuk előtt az volt a sorsuk, hogy megmentsék egymást.

Talán pont emiatt van olyan közel a szívemhez. Elhiteti velem, hogy bármikor bárki életébe besétálhat valaki aki hajlandó leásni a másik lelkéne legmélyére, a legsötétebb gondolatok közé, hogy onnan emelje ki. És a legszebb az egészben, hogy ez kölcsönös.
A biztos pont.

Imádtam a történetet, a felépítését, a szereplőket. Egyszerűen jól volt összerakva az egész könyv. Olyan a történet mint Sky: kicsi, de nagyon erős és az ember szívébe kúszik, hogy megszeressük és sose feledjük.

!

NA (NEW ADULT)

Az ide sorolt könyvek célcsoportja a 18-30 éves korosztály, viccesen „Older YA”-nak, vagyis „idősebb fiatal felnőtteknek” nevezték egy időben ezt a besorolást.
Az NA-könyvek központi témája az otthon elhagyása, a szexualitás felfedezése, munkába állás, főiskolára/egyetemre menés, személyiségkeresés, drog és alkohol használata, családi gondok, az ártatlanság elvesztése, a kudarctól való félelem, depresszió.

Romantika-faktor: csóktól az erotikusabb részekig minden előfordul, de a hangsúly a szexualitásuk felfedezésén van!

Főként E/1-ben íródik.

Például: Gyönyörű sorscsapás, A soha határa, A szív körvonalai, Hopeless, Szakítópróba, Szeretni bolondulásig és a kedvencem: a SZÍVCSAPÁS -trilógia!

A könyvről:
Slammed – Szívcsapás
    Besorolása:
        NA, Romantikus, Kortárs, Realista

Bár a Szívcsapás magyar címe fölött értetlenül állok – mint ahogy egyébként sokan mások is –, abszolút odáig vagyok ezért a történetért. Kicsit instalove, de minden karakter jól kitalált, a történet humoros, tragikus és fordulatos egyszerre.


Mazsidrazsi>!
Colleen Hoover: Slammed – Szívcsapás

Tisztában vagyok vele, hogy Hoover regényei nem a könnyed műfajba sorolhatóak.
Megtanultam tőle, hogy ne vegyek semmit olyan egyszerűnek.
Nála semmi sem a megszokott módon megy.
De ez nem baj, ettől olyan irgalmatlanul jó.

Készülj fel, hogy egy érzelmi hullámvasútra csüccsensz fel,
Élvezed a köröket, de nem lélegezhetsz fel!
Mert jön egy hirtelen becsapódás, és kész!
Szilánkosra törsz.
Majd kezdődik előröl a kör,
és újból, és újból, és újból
Szilánkosra törsz.

A kiszállás előtt összeszeded magad.
Megragasztod a darabjaidat, és úgy érzed:
Összeillenek.
De Hoover mindig hagy egy darabot,
ami végül leválik
a szívedről.

Hoover könyvei ilyenek:
fájóan, lüktetően, ébresztően
jók.

Nagyon féltem ettől a könyvtől, mert a slam műfaja távol áll tőlem. De ahogy Layken-t, úgy engem is elvarázsolt, felkeltette az érdeklődésemet. Nem értek hozzá, szerintem nem is fogok, de már nem zárkózom el tőle.

A történeten nincs mit szépíteni, az fáj. Pofon vág, földre taszít, és végig szorongsz, izgulsz. De az a jó, hogy megkapsz egyfajta lezárást.
A szereplők… Nos, Layken és Will lüktetnek minden lapon, olyan igaziak. Élnek és szívvel-lélekkel meg vannak töltve. A mellékszereplők szintúgy. Mindenki emlékezetes marad, nyomot hagy egy-egy lapon.

Sajnos nem tudok többet mondani erről a történetről. Ezt a könyvet érezni kell.

4 hozzászólás
!

Díjazott Young Adult, vagyis ismerkedjünk meg Michael L. Printz-díjjal.

Az irodalmi díjat az ALA (American Library Association ~ Amerikai Könyvtárak Egyesülete) adja oda évente a „a legjobb tinédzsereknek írt könyvnek, aminek önálló irodalmi értéke” van. A Booklist magazin szponzorálja a díjat, az ALA fiatal felnőtt részlege, a YALSA (Young Adult Library Services Association) kezeli és az egyik régóta aktív tagról, Mike Printzről nevezték el.

A 17. Printz Awardot 2016-ban Laura Ruby kapta Bone Gap című könyvével, ami Magyarországon is megjelent a GABO kiadó gondozásában.

A könyvről:
Laura Ruby: Bone Gap
    Besorolása:
        YA, Fantasy, Mágikus realizmus, Misztikus

„A Bone Gap története Rozáról, egy gyönyörű lányról szól, akit egy titokzatos férfi elrabol egy csendes, közép-nyugat amerikai kisvárosból. Finn az egyetlen szemtanú, aki képtelen megbocsátani magának, hogy nem tudta azonosítani az emberrablót. Miközben megismerkedhetünk szomorú múltjukkal, rémisztő jelenükkel és bizonytalan múltjukkal.” – idézet a könyv fülszövegéből.


csokitorta>!
Laura Ruby: Bone Gap

Régóta várok már arra, hogy kezemben tarthassam ezt a könyvet, szerencsére viszonylag hamar be tudtam szerezni. Sikerült pont a nyár kezdetére, suli végére időzítenem, a történet júniustól augusztusig mutatja be a cselekményt. Szeretem a kisvárosokat, mindig is titokzatosnak, és sejtelmesnek találtam őket. A hangulata misztikus volt, szinte érezni lehetett olvasás közben, ahogyan áramlik a varázslat a sorokból. A „beszélő” kukoricák, a vidéki házak, végtelen szántóföldek… Olyan helyszínek, ahol csodák történnek. A hangulatát Sarah Addison Allen könyveihez, és Neil Gaiman Coraline c. regényéhez hasonlítanám, úgy érzed, hogy veled is megtörténhetnének ezek a cselekmények.
Bővebb értékelés: http://varazstinta.blogspot.hu/2016/07/kivarosi-misztik…

!

Szemezgetés a havi népszerű YA-könyvekből #1

Cassandra Clare: Csontváros és A Végzet Ereklyéi-sorozat

    Besorolása:
        YA, Fantasy/Urban fantasy, Romantikus, Paranormális

Igazából nem emlékszem, hogy mikor is robbant be pontosan a magyar köztudatba az egész Árnyvadász-őrület, de az biztos, hogy amióta elkezdődött, azóta a Moly "Népszerű könyvek” havi listájában mindig szerepel a sorozat egyik-másik része!

Cassandra Clare (született: Judith Rumelt (43 éves)) hatalmasat szakított azzal, hogy átírta a Harry Potter fanfiction-trilógiáját, aztán publikálta! A meglévő trilógiához írt még három kötetet, aztán egy egész előzmény trilógiát és egy újabb minisorozatot az egyik főbb szereplő, Magnus Bane életéről. Jelenleg épp egy másik főbb szereplő, Simon Lewis életét meséli el, vagyis azt, hogy mi történt a sráccal a Mennyei tűz városa című könyv után.

Az első alkotóértékelés az írónőről: https://moly.hu/alkotoertekelesek/77 – @Sheila_7

A történet(ek) megítélése abszolút megosztó!

Vannak, akiket egyáltalán nem ragad magával: https://moly.hu/ertekelesek/2126976 – @AnneDurko

Vannak, akik nem tudják hova tenni az első kötetet, de tervezik folytatni a sorozatot: https://moly.hu/ertekelesek/1771467 – @Dombi_Petra

Sőt, akad olyan is, aki beleszeretett a sorozatba és a világba, amit CC megalkotott: https://moly.hu/ertekelesek/2118868 – @s_zsófi


Törölt tartalom.
!

(Illusztráció: Elisabeth Alba / albaillustration.com)

Szemezgetés a havi népszerű YA-könyvekből #2

Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség
    Besorolása:
        YA, Fantasy, Romantikus, Mitológia,
        Tündérmese + Retelling (újramesélés, átdolgozás)

Manapság hódítanak az újramesélések a YA-regények táján. Emlékszünk még a Beastly – A szörnyszívű regényre? Esetleg a Szelíd szépségre? Vagy az előbb említett Bone Gap című regényre? Mind a Szépség és a szörnyeteg tündérmese feldolgozásai!

A Kegyetlen szépség főszereplőjét, „Nüxet gyerekkorától kezdve arra képzik, hogy végezzen a Királyság zsarnok uralkodójával, a félelmetes és halhatatlan démonnal. De amikor tizenhét évesen beköltözik a város fölé magasodó kastélyba, rájön, hogy semmi sem olyan, mint amilyennek képzelte: főképp nem a vonzó és szemtelenül szellemes férje. Nüx tudja, hogy mi a kötelessége, és hogy bármi áron meg kell mentenie a népét, de lassan be kell ismernie, hogy menthetetlenül beleszeretett az esküdt ellenségébe…” – idézet a könyv fülszövegéből.

Már @Deszy értékelésénél felfigyeltem a könyvre, mert többnek ígérkezik, mint egy sima Szépség és a szörnyeteg átdolgozás: https://moly.hu/ertekelesek/1376286

Ráadásul humorosnak ígérkezik, ha hihetünk @Nymeria96 idézetének: https://moly.hu/idezetek/739485


Linnea_Wallin>!
Rosamund Hodge: Kegyetlen szépség

Elképesztő könyv, még most is a hatása alatt vagyok, így egy hét után. Tele van hatalmas csavarokkal, és érdekes karakterekkel. Szépen van felépítve és az utolsó száz oldalnál már az sem érdekel ha másnap hatkor kelsz egyszerűen egész este fent maradsz, hogy befejezd, letehetetlen. Egész végig azért könyörögsz, hogy a szereplők megkapják amit megérdemelnek, mert olyan sokat szenvednek, hogy néha úgy érzed a happy end már idétlen ábránd. Beszippant a dark fantasy legmélyebb bugyraiba. Ha nem olvastam akkor is éppen azon gondolkoztam, hogy mi lesz a folytatásban. Részeletesen van leírva minden, végig olyan volt, mintha ott lettem volna. A végén hatalmas csattanók és csavarok sorozata. Az egész könyv egy hatalmas alku…
A szereplők, Ignifex-et az elejétől kezdve imádtam a maga szarkasztikus humorával és arroganciájával. Tökéletes férfi szereplő, teljesen beleszerettem. Nüx tökéletes főszereplő erős és végig tisztában van a saját hibáival, ezért tud fejlődni. Végre egy olyan női karakter aki tudott igazán gyűlölni és gonosz is lenni ha kell és gyakran kísértésbe esett. Teljesen emberi volt ezért tudtam vele azonosulni. Árny nem túlzottan lopta be magát a szívembe az egész regény alatt egy gyáva alaknak tartottam, de összesítve érthető az ő szerepe is a cselekmény szempontjából.
Mindent összevetve ötből öt csillagot érdemel, mindenkinek nagyon ajánlom zseniális könyv! Alig várom már a folytatást!

!

(Forrás: pollyandbooks.tumblr.com)

YA-regény, amit nehéz besorolni: Markus Zusak: A könyvtolvaj
    Besorolása:
        YA, Realista, Történelmi regény

Ez az a könyv, amit – mint korábban már említettem – Ausztráliában a felnőttek polcára, Amerikában a fiatal felnőttek polcára tettek a könyvesboltokban. Nehéz besorolni, hiszen meglepően megrázó történet, de minden ízében megfelel a YA-könyvek kívánalmainak.
A 14 éves Liesel Meminger áll a történet középpontjában, bár a történet igazi narrátora a Halál. Ő követi végig a kislány megpróbáltatásait a II. világháborúban, ő figyeli, ahogy a kislány könyveket lopdos, olvasni próbál-tanul és vele együtt éli át a lány veszteségeit, a bombázásokat, mindent…

Szerintem jó, hogy próbálkoznak olyan könyvet írni, ami megragadja az olvasókat, ugyanis lássuk be: a világháborúk és/vagy a holokauszt nem a YA-korosztály legfőbb kedvencei!

Túlromantizált a történet? IGEN!

Vegyes a fogadtatása? Abszolút.

Olvassuk el @renta értékelését a könyvről – https://moly.hu/ertekelesek/1695094 –, majd vessünk egy pillantást @tothbrigi98 gondolataira – https://moly.hu/ertekelesek/2172313 –, hiszen ugyanazt a könyvet olvasták, de teljesen más érzéseket váltott ki belőlük.

Mindenkinek magának kell megélnie a saját Könyvtolvaj-élményét. (Nem, nem úgy…)


!

(Kép a könyvből: „Nem vagyok alkoholista, csak ha iszom.” „Mi a frász, apa?!”)

YA-kincsek, amik nem trendik:

Sherman Alexie: Junior – Egy indián naplója
    Besorolása:
        YA, Realista, Humoros

A könyvről röviden: Junior, aki egész életét a rezervátumban töltötte átiratkozik a szomszéd város középiskolájába, ahová csupa fehér gyerek jár. Döntésével felkavarja népe érzéseit, de közben minden erejével azon van, hogy beilleszkedjen a fehér gyerekek közé.
Az indián származású Sherman Alexie (1966) maga is rezervátumban nőtt fel, és törzséből elsőként egyetemi diplomát szerzett. Könyve önéletrajzi ihletésű. Főleg a szomorkás hangvétele és a tartalma miatt YA és nem Middle Grade a történet besorolása!

Meg persze akadnak benne ilyen szövegek is:

https://moly.hu/idezetek/300227 – @nitamita
https://moly.hu/idezetek/282966 – @nyolcadikutas
https://moly.hu/idezetek/98785 – @zsoltika

Nem született túl sok értékelés a könyvhöz, én is csak az egyik figyeltem által futottam össze a könyvvel. (Köszönöm, @KönyvParfé!)


Anó>!
Sherman Alexie: Junior

Sherman Alexie: Junior Egy indián naplója

Nagyon tetszett! Stílusa, humora hasonlóképp elbűvölt, mint valaha az Adrian Mole-regényeké. Egy nem könnyű sorsú indián fiú életéről szól, aki sosem adja fel. Körülötte rengeteg borzalom, látja, hogyan megy tönkre törzse élete, tudja, ott kell hagynia őket, ha el akar érni valamit az életben.
Ez persze nagy fájdalommal jár, hiszen szereti őket.
Bölcs, ironkus és önironikus regény. Szerettem a karikaturákat is benne.

!

Egyéb apróságok:

A Sci-fi zónában @phetei a fantasztikum és a YA viszonyáról írt egy vitaindító / elmélkedő karcot: https://moly.hu/karcok/831649

Szeretném mindenki figyelmét felhívni a molyos YOUNG ADULT zónára, ahol picit jobban is pezseghetne ugyan az élet, de nagyon érdekes beszélgetéseket is találhatunk, ha jól körbenézünk.

Például itt olvasható egy kis tanakodás a „YA VS ifjúsági” besorolásról:


Tutajos>!
Young Adult

Sziasztok! Nem vagyok zónatag, de kíváncsiságból beléptem ide. Azon gondolkoztam közben, hogy miért nem magyarul van ennek a zónának a neve… Aztán látom, hogy a zóna legelső karcának – @miriel-től – tartalma pont ezt a kérdést feszegeti, de ott és akkor a problémafelvetést nem követte megoldás.

Mi a baj az ifjúsági könyv megnevezéssel? :)

Ha esetleg volnának, akik kikérnék ezt a megnevezést maguknak, mert mondjuk úgy gondolják, hogy a young adult könyvek más korosztálynak szólnak, meg talán máshogyan is, akkor meg mi a baj mondjuk a fiatal felnőtt névvel? :) Vagy ennyire lusták vagyunk, hogy már egy tükörfordításra sem futja az erőnkből? :)

Tényleg komolyan érdekel, hogy miért nincs ennek a műfajnak (ha önálló műfaj) magyar neve…

49 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!