Film, színház, muzsika

Rovatgazda
!

Csatlakoztam a @clarisssa által összefogott Merítés-tematikához (https://moly.hu/merites-rovatok/variaciok-egy-temara-tel) és ebben a hónapban a Film, színház, muzsika rovat témája a tél… a csikorgó, hideg tél…

Ahogy keresgettem a molyon a téli témákat, rövid idő alatt rádöbbentem, hogy mennyire nehéz különválasztani a karácsonytól. Valahogy a havazás és a hideg legtöbbünknél összekapcsolódótt a nagy decemberi ünneppel – de Hollywood agyában is. Végül is nem meglepő: október végétől már karácsonyi slágereket hallgatunk mindenhol, előkerül az ajándékvásárlás témája, a karácsonyfa beszerzése… És a bizniszből a filmkészítők sem maradhatnak ki.

Magyarországon persze a legjelentősebb (vagy legalábbis annak szánt) mozi nem lehet más, mint a Reszkessetek, betörők! “Nincs karácsony Kevin nélkül” – hirdeti a tévé is, és talán nincs olyan hazai lakos, aki ne látta volna legalább egyszer. Ezért most ne is beszéljünk róla, hanem vegyünk egy hasonlóan népszerű alzsánert, a karácsonyi romantikus filmet – mert azokkal is Dunát lehet rekeszteni. Vannak klasszikusok, mint az Élet csodaszép vagy a Csoda a 34. utcában, ami tradicionálisan amerikai, mégis (legalábbis nagyjából) elkerülte a giccs csapdáit. Említhetném modern klasszikusként A szerelem hullámhosszánt és A szerelem hálójábant a botoxon még innen lévő Meg Ryannel és Tom Hanks-szel, vagy az Aludj csak, én álmodom-ot, amit nagyon szeretek és mindig metrózni támad tőle kedvem. Számos egyéb címet fel lehetne sorolni, én mégis két kedvencemet emelem ki. Az első a Holiday: meglepően ötletes az alaphelyzet, jók a karakterek és a konfliktusok, Jude Law észveszejtő, de a kedvencem akkor is Eli Wallach és a rajta keresztül megidézett hollywood-i aranykor. De vannak meglepően találó sorai is: @robinson


>!
robinson P
Szerencsesüti

Napok óta olyat kapok, ami már volt. Némelyik többször is. Ez ugyan filmből van, de akár lehetne sütiszöveg is….
„A szex kuszál össze mindent, ha az ember nem csinálja, akkor meg az kuszálja össze a dolgokat.”
Holiday

!

A másik kihagyhatatlan mű pedig az Igazából szerelem. Mert nem lehet nem szeretni azt, ahogy a brit színjátszás java érzelmeivel küszködik ebben a remek filmben, és ahogy ők is mindannyian kötődnek egymáshoz, úgy mi is rögvest megszeretjük őket. De a színészeken és a zenén túl mégis a szöveg működik a legjobban, instant klasszikusok születtek. Mint @csokibéka karcában:


>!
csokibéka
Harry Potter

Love Actually / Igazából szerelem
Miniszterelnök: Jó ez a szó, hogy kapcsolat. Mindenféle bűnt elfed. Szerintem ez most egy rossz kapcsolat. Arról szól, hogy az Elnök úr elveszi mindazt amit akar és figyelmen kívül hagyja mindazt ami igazán fontos… nekünk.
Talán kis ország vagyunk, de egyben nagy is. Itt van otthon Shakespeare, a Beatles, Sean Connery, Harry Potter. David Beckham jobb lába… és a bal lába is ha már itt tartunk. Egy basáskodó barát nem barátunk többé. Mivel a basa csak az erőből ért, kész vagyok rá, hogy erősebb legyek, és az Elnök úr is készülhet rá.

2 hozzászólás
!

De ha már említettem a zenét, teszek is egy kitérőt, az Igazából szerelemnek ugyanis a soundtrackjét is nagyon szeretem. A hagyományos filmzene mellett ugyanis hallgathattunk klasszikus slágereket Otis Reddingtől, a The Beach Boys-tól vagy Joni Mitchelltől, és remek átdolgozásokat is, mint az All You Need Is Love esküvői változata vagy az All I Want For Christmas Is You (@Scriptum: https://moly.hu/karcok/623417). De a legjobb kétségtelenül Billy Mack slágere. Hogy is mondta a producer, a pufók alkalmazott? “Színarany szar.” És tényleg. @esőember


>!
esőember

Éppen az Igazából szerelem c. filmet nézem. Aktuális, így karácsony előtt. És a legszebb karácsonyi szám, jesszusom, eszembe se jutott volna!
http://www.youtube.com/watch…

8 hozzászólás
!

A karácsony és a tél gyakran jelenik meg a rajzfilmekben is. Az utóbbi évek nagy sikere volt a Frozen, ami a Jégkirálynő meséjét aktualizálta meglepően eredeti módon – legalábbis az egeres stúdiótól ez már annak számított. A Polar Express és a Karácsony Arthur a Mikulás alakját használta fel; de ebben a témában a legformabontóbb kétségkívül a Karácsonyi lidércnyomás, amiben Halloween szelleme szállja meg a Karácsonyt és ennek csak egy kellemetlen következménye a harapós ajándéksereg. Tim Burton istállójából érkezett ez a közel tökéletes, stop motion animációval készült film, ami még ráadásul fülbemászó dalokkal is kényeztet. @Trickster


>!
Trickster

Nem tudom ki hogy van vele, de én nagyon szeretem a Halloweent. És ilyenkor nem hagyhatom ki, hogy legalább egyszer meg ne nézzem a Karácsonyi lidércnyomást. :D
http://www.youtube.com/watch…

2 hozzászólás
!

De a tél nem csak vidámságot, sőt, főleg nem azt hoz magával. A hideg helyek visszatérő helyszínei a legváltozatosabb műfajú filmeknek. Az utóbbi évek filmes fesztiválszezonjait két film színesítette: az egyik A visszatérő, ami amellett, hogy Oscar-díjat hozott Leonardo DiCaprio túlélésért bemutatott hörgéseinek (amit színészi alakításként nehezen tudok értékelni), inkább egy gyönyörűen fényképezett film lett az ember természettel szembeni törékenységéről, semmint egy tökös bosszútörténet (bár ezzel @Grimasz nem értene egyet: https://moly.hu/karcok/634120). A másik Tarantino legutóbbi opusza, az Aljas nyolcas, ami a telet egyfajta szigetként használva vágja el figuráit a megmenekülés lehetőségétől. Igazi kegyetlen és véres western, ami néha abszurdan vicces (@patrickburnsred: https://moly.hu/karcok/641292).
De hogy ne maradjunk itt sem klasszikusok nélkül, olvassatok kicsit a Karácsonyi ének adaptációiról (@Tímár_Krisztina: https://moly.hu/karcok/637411) és Chaplin Aranylázáról: @tshehip:


>!
tshehip

Az utóbbi hét olvasásai közül két könyv is utal Chaplin Aranyláz című filmjére, azt hiszem meg kellene néznem.. :)
„Amikor időnkből futotta moziba is elmentünk az urammal. Az első két évben mindig az Aranylázt néztük meg, végül már nekem is tetszett, hogy örökké ugyanazt látom. Legalább hússzor néztem meg az Aranylázat és valahányszor megjelent a vásznon az a George az uramnak könnyes lett a szeme és ahogy haladt a történet az uram könnyezett és végül már le sem törölte a könnyeit és zokogott és a nézők forgolódva bámulták az uramat és aztán sajnálkozva engem is. Az uram csak azért szerette Chaplint, mert a filmben mindig olyan szerencsétlen ügyefogyott nyomorultat játszott amilyen szép számmal akadt az uram libeni és vysocanyi kocsmai asztaltársaságában és végül az uram magáról is azt hitte, hogy ugyanolyan nyomorult mint Chaplin aki ellenben azzal, hogy gúnyt űzött magából nevetségessé tette ellenfeleit is és minden film végén ő volt az ász és az uram sugárzott, mert magáról szintén azt gondolta, hogy egyszer majd ő is ász lesz.”
(Bohumil Hrabal: Vita nuova)

„És a nevetésüktől meg a tekintetüktől úgy érzem, hogy valami olyasféle figura vagyok, mint a Chaplin az Aranyláz-ban: komikus és megható.”
(Robert Merle: Védett férfiak)

Kapcsolódó könyvek: Robert Merle: Védett férfiak · Bohumil Hrabal: Vita nuova

Robert Merle: Védett férfiak
Bohumil Hrabal: Vita nuova
3 hozzászólás
!

A tél és a hó adta izoláció remek kiindulópontul szolgálhat horroroknak és sci-fiknek is. Mondjuk az űrben is hideg van, és ott se hallja senki a sikolyod, de mégis más érzés, amikor a civilizáció ott van a háttérben, csak te képtelen vagy eljutni hozzá. Vagy éppen hogy nem szabad eljutnod, mint A dolog című Carpenter-opuszban, ahol az űrből érkező ismeretlen fenyegetéssel kell megküzdenie egy maroknyi tudósnak; de erről többet az ehavi Sci-fi rovatban (https://moly.hu/merites-rovatok/sci-fi-65) és @Vidra88 karcában (https://moly.hu/karcok/196488) olvashattok. Jack Torrance hasonló elvonultságban unatkozik Stanley Kubrick filmjében, a Stephen King regényéből készült A ragyogásban. Meglepő módon a molyok nem nagyon dicsérték a filmet, pedig egészen zseniális, hamarosan meg szeretném nézni újra. De nem hagyhatom ki a kisvárosi horrorok egyik gyöngyszemét, a Szörnyecskéket, amiről én írtam a @SFmag-nak:


>!
SFmag U

Újabb 1984-es film, ezúttal a Szörnyecskék!

Joe Dante általam legjobbnak tartott filmjeiben a hagyományos amerikai családi filmek kliséit fordította ki: a békés kisváros életét forgatta fel, ahol mindenki ismer és szeret mindenkit, és ahol a legnagyobb problémát a túlzottan virgonc kisgyerekek vagy egy elromlott gép okozza. Az Ami sok, az sokk (The ’Burbs, 1989) és a késői Chipkatonák (Small Soldiers, 1998) mellett tehát a Szörnyecskék az egyik legjobb fekete komédia az álmos kisvárosokról. Az pedig csak hab a tortán, hogy az a Steven Spielberg volt a film producere, aki filmjeivel a legtöbbet tette ezen nosztalgikus illúzió fennmaradásáért. Nem mellesleg ez a mozi minden idők egyik legjobb karácsonyi története is.

http://sfmag.hu/2014/07/14/fantasztikus-filmek-1984-bol…

A kép forrása: http://media-cache-cd0.pinimg.com/736x/1d/7c/a2/1d7ca24…

!

Külön csoportot képeznek a háborús filmek, amelyek közül – minő meglepetés – számos játszódik Oroszországban. Náluk a felperzselt föld taktikájának és a hónak köszönhetően sok hadvezér elvérzett az évszázadok alatt. A Háború és békéből számos adaptáció készült, legutóbb éppen a britektől (@anikho: https://moly.hu/karcok/654569), de Sztálingrád ostromát is feldolgozták németek, oroszok vegyesen. Magyar fronton nem hagyhatom ki a Tizedes meg a többieket, amiről nem találtam karcot – remélem, ezt valaki pótolja sürgősen! És hogy az oroszokat ne hagyjuk a spájzban, zárásként itt van a Csúd-tavi csatát megidéző A jégmezők lovagja című film, Prokofjev zenéjével Eisenstein rendezésében: @akire


>!
akire MP
Miért komoly a zene?

Eisenstein: Jégmezők lovagja

Zene: Prokofjev: Jégmezők lovagja – Alexander Nyevszkij (filmzeneként készült)

A Prokofjev filmzenéit bemutató cikk:
Douglas W. Gallez: Prokofjev és Eisenstein közös alkotásai
A Jégmezők lovagja és a Rettegett Iván újraelemzése
http://metropolis.org.hu/…

http://www.youtube.com/watch…
(Kétszer kell kattintani…)

!

Ha megpróbálnám egyszerűen megfogni a dolgot, akkor komolyzenei fronton maradnék az oroszoknál – voltak egy páran. De szigorú voltam magammal, és kerestem az igazi téli témákat és találtam is párat, mint Rimszkij-Korszakov és a Hópelyhecske vagy a Puccini Bohémélete. Ezek azonban nem ihlettek meg annyira benneteket, ellenben a Diótörő! @pipacsvirág karcában meghallgathatjátok a teljes zenét (https://moly.hu/karcok/466991), míg @Frank_Spielmann egy egészen különleges jazz-változatot hozott Duke Ellingtontól (https://moly.hu/karcok/632724).
Hasonló népszerűségnek örvend Vivaldi Négy évszak című versenysorozatának Tél része. A közismert zenemű gyakran köszön vissza akár filmekben, reklámokban, mint ahogy @Tantis egy szolnoki videóval meg is idézi (https://moly.hu/karcok/851676). @Sippancs egy zongorára átírt változattal ismertet meg benneteket (https://moly.hu/karcok/374609), míg @Leah karcában homokfestmények keltik a zene mellett a tél illúzióját:


!

De más műfajok is felidézhetik bennünk a telet. Bach Karácsonyi oratóriuma egy komplett kantátaciklus, ami a teljes ünnepi időszakot felöleli. A kórus és a szólóénekesek együtt idézik fel Jézus születését és megkeresztelését (@vargarockzsolt: https://moly.hu/karcok/57194).
Schubert Téli utazása egy 24 dalból álló ciklus, ami komplett történetet mesél el. @vargarockzsolt karcában egy, a műhöz kapcsolódó érdekes feldolgozást és annak értékelését ismerteti (https://moly.hu/karcok/331060), míg @kkata76 egy hagyományos előadást linkelt:


>!
kkata76 P
Zene a könyvben

„Mivel a capella énekelt, csak a dal második felét adta elő, de nekem még ez is majdnem túl sok volt, mert a "Téli utazás” legutolsó dalát választotta, amelyben az őrült ifjú a kintornás nyomába ered, és belevész a hóba." (383. oldal, Szibéria)

Schubert dalciklusáról van szó: Téli utazás (Winterreise), melyet 1827-ben írt.
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Angela Carter: Esték a cirkuszban

Angela Carter: Esték a cirkuszban
!

Zárásként pedig álljon itt néhány klasszikus könnyűzene, ami nélkül nincs se tél, se karácsony. A Wham Last Christmas-ának a tavalyi év vége szomorú apropót adott, amit senki nem mulasztott el említeni (@Lily98: https://moly.hu/karcok/829907). Dean Martin előadásában a Silver Bells című slágert @csgabi idézte meg (https://moly.hu/karcok/826787), de talán a legnagyobb klasszikus a White Christmas, amit Bing Crosby előadásában hallhattok – a dal 1942-ben még Oscar-díjat is nyert. További jó telelést, takaró alá kucorodást mindenkinek! @Naiva


>!
Naiva P
Zene a könyvben

https://www.youtube.com/watch…
„I did one more quick pat down of his legs for weapons and sat on the edge of the one table in the room. "Can we cut that shit off?” Josh asked indicating the music. Bing Crosby was crooning about a White Christmas from an iPod on a shelf in the corner.

Kapcsolódó könyvek: Mia Sheridan: Stinger

Mia Sheridan: Stinger

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!