Film, színház, muzsika

Rovatgazda
!
Caledonia_Valley P>!
Az érzés, amikor…

Nyugodj békében nemes lovag! :( :(
R.I.P. Rutger Hauer

!

Kis kihagyás után ismét köszönt titeket a Film, színház, muzsika rovata. Úgy gondolom, legjobb lesz, ha szép sorban haladunk, legyen hát a filmek világa az első, amivel molyos szinten foglalkozunk egy kicsit. Legnagyobb sajnálatomra rögtön szomorú hírekkel kell indítani a rovatot, ugyanis két népszerű sztár hunyta le örökre a szemét az idei nyáron: Rutger Hauer és Peter Fonda.

A holland származású Rutger Hauer neve szorosan összefonódik Paul Verhoeven rendezőével, akivel egy ’69-es filmsorozat, a Floris forgatása kapcsán ismerkedtek meg, s mivel remekül tudtak együtt dolgozni, a ’70-es években több filmre is őt kérte fel az akkoriban még kevésbé ismert rendező.

Hauer első hollywoodi filmje a Fantom az éjszakában volt, melyben Sylvester Stallone ellenfelét, a veszedelmes terroristát, Wulfgart játszotta. Ezután Ridley Scott kultikus
sci-fijében kapott szerepet Harrison Ford partnereként: a Szárnyas fejvadászban.
„Szomorú érdekesség, de ezzel együtt nagyon különleges tény, miszerint: A Blade Runner című film eseményei 2019-ben zajlanak, és Rutger Hauer, akárcsak filmbeli alteregója, Roy Batty, 2019-ben hunyt el.” írja karcában a furcsa egybeesésről @Regös_István (https://moly.hu/karcok/1307802).

A film alapját képező regényt a molyok is sűrűn olvassák. Nem másról van szó, mint Philip K. Dick könyvéről, amihez hozzátartozik, hogy azért van ám a címmel és a történettel is kavarodás bőven, amiről @Asgard47 karcát érdemes végigolvasni: https://moly.hu/karcok/977685.

De térjünk vissza az androidokra és a vadászatra. A könyvet levadászók között vegyes értékeléseket találhatunk, @Panni777 még azon is elgondolkodott az olvasás kapcsán, hogy vajon nem android-e, s egy érdekes kérdést is felvet: „Az elmúlt 50 évben a technika fejlődésén kívül annyi változott, hogy az emberek maguk is robotszerűbbé váltak. Nem? Érdekes az empátia-teszt, vajon a mai emberek átmennének rajta?” (Teljes értékelését itt találjátok meg: https://moly.hu/ertekelesek/3207424). Öt csillaggal jutalmazta a könyvet @Mallarme is, akinek most már tényleg sürgősen pótolnia kell a filmet, ha más nem, a Rutger Hauer iránti tiszteletből: „Nyomasztó és valóságos. Az olvasása közben sokszor elgondolkoztam, hogy mi is egy ilyen világ felé sodródunk… Amúgy a könyv tényleg fantasztikus, nem hiába klasszikus!” – írta, véleményét itt olvashatjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3098924

Egy tavalyi molyklubos összejövetel kapcsán @Oriente is olvasta a kötetet, és a filmet is megnézte. Az utóbbiról így írt: „A film és a könyv is jól közelíti meg a témát. Máshogyan, de jól. A film kicsit noir hangulatú: folyton sötét van, folyton esik az eső.” (Részletesen az összejövetelről készített összefoglalóban, @csgabi karcában találhatjátok meg: https://moly.hu/karcok/1064636).

@Debut pedig a színész halála előtt nem sokkal karcolt a Film- és mozitörténet zónába a Szárnyas fejvadász zenéjével kapcsolatban egy érdekes videót: https://moly.hu/karcok/1296434.


nyulbocs>!
Filmajánló

Sajnos nem ajánló: 75 éves korában életét vesztette Rutger Hauer holland színész, aki 1982-ben Harrison Ford partnereként szerepet kapott a Szárnyas fejvadász című filmben.
https://www.youtube.com/watch…

9 hozzászólás
!

Richard Donner Sólyomasszony című filmjében a rendező eredetileg a negatív figurát osztotta Hauerre, mire ő lemondta az egészet, ezért végül mégis ő kapta a főszerepet a gyönyörű és rém fiatal Michelle Pfeiffer és a szinte kisfiú Matthew Broderick mellett, s ki ne izgult volna a spoiler szerelmespár egymásra találásért!

Verhoeven holland-amerikai koprodukcióban készült fantasyje, a Hús és vér ismét a sötét középkorba repítette Hauert. Partnernője ezúttal Jennifer Jason Leigh volt, akivel együtt játszott Az országút fantomja című thrillerben is, ahol Hauer egy pszichopata autóstoppost alakított, aki kegyetlen gyilkosságokat követ el, a gyanút pedig arra a fiatalemberre próbálja terelni, akinek sikerült megmenekülnie tőle.

Nagy siker volt Magyarországon is a Vak végzet című akciófilm, amelyben Hauer egy világtalan vietnámi veteránt játszott, aki segít egy kisfiúnak édesapja megtalálásában. Igazság szerint nekem Hauerről rögtön ez a film ugrik be először, imádtuk (lehet, hogy ma már persze más szemmel nézném, mint gyerekként :-D). Nem vagyok ezzel egyedül, hiszen @Baráth_Zsuzsanna is hasonlóan érez: https://moly.hu/karcok/1308421. (Amúgy a legjobban a kisfiú édesanyját játszó színésznőnek az áttetsző-zöld szemére emlékszem :-D).

Az 1990-es évektől kezdve Hauer főleg kis költségvetésű akciófilmek és tévés thrillerek sztárja lett. A magyar közönség is láthatta szinte mindegyiket, sőt például az Őrült Stone, avagy 2008: a patkány éve hazánkban is szűk, de lelkes rajongótábort mondhat magáénak (a rajongótábor egyik tagja jelentkezik! :-D). Az új évezredben Hauer néhány jelentősebb amerikai filmben is felbukkant (Egy veszedelmes elme vallomásai, Sin City – A bűn városa, Batman: Kezdődik!), sőt sikeres tévésorozatokban is foglalkoztatták.


Baráth_Zsuzsanna P>!
Filmajánló

Egy hős lovag tiszta feketében, egy szép asszony, egy szeretni való kis tolvaj, gyönyörűen fényképezett jelenetek, romantika a köbön – ennyi kell csak egy felejthetetlen filmhez. Richard Donner-nek nem csak a Halálos iramban szériát köszönhetjük, hanem ezt a jó kis fantasy-t is, amelynek darkos hangulata még ma is ugyanolyan dögös, mint sok évvel ezelőtt, nem fogott az idő gyerekkorom egyik kedvencén. Nem kispályás darabról van szó, már csak azért sem, mert két Oscar-díjra jelölték (zene+effektek, amelyek a maguk korában varázslatosak voltak, és még ma is megállják a helyüket, mivel főleg a fényképezéssel érték el a kívánt hatást az alkotók, egy újabb bizonyíték arra, hogy nem a CGI-orgia a kulcs az emlékezetes mozihoz, hanem a kreativitás). Rutger Hauer-t eredetileg a negatív szerepre kérte fel a rendező, ő azonban azt nem fogadta el, így végül ő lett a leányszívekre fokozottan veszélyes vitéz lovag, Michelle Pfeiffer-nek nem kellett túlságosan megerőltetnie magát a női főszerepben, az igazán kellemes meglepetés azonban Matthew Broderick, aki remekül játszotta el a kis tolvajt, aki teljesen véletlenül kerül az események sűrűjébe, és miközben megbízhatóan szállította a humorfaktort, lassan, de biztosan jó útra tért, mi pedig a szívünkbe zártunk ezt a meglepően sokrétű karaktert, akárcsak ezt a kedves mesét, amely véleményem szerint még ma is kiváló szórakozást tud jelenteni mindkét nem számára, mivel úgy romantikus, hogy nem csöpögős, akad benne kaland, humor, vagyis minden adott ahhoz, hogy a játékidőre elfelejtsük a mostanában jellemző mocsok időt, és beleandalodjunk ebbe a jó kis történetbe. Egy próbát megér!
A teljes kritika itt olvasható:
http://smokingbarrels.blog.hu/2017/04/23/solyomasszony_…

9 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler

Egy híres színészdinasztia tagjától is búcsúztunk ezen a nyáron, Peter Fonda augusztus közepén tüdőrákban hunyt el. Fonda a karrierjét New York-i színházakban kezdte, majd tévéfilmekben szerepelt, és utána jöttek a mozifilmjei. A ’60-as évek amerikai ellenkultúrájának meghatározó alakjává vált. Tiltakozott a vietnámi háború ellen, lelkes fogyasztója és népszerűsítője volt az LSD-nek, és zenészekkel barátkozott, többek között a Beatles tagjaival is, akik egyik számukat (She Said She Said) az ő hatására írták.

Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett. A film kapcsán Oscar-díjra is jelölték. Az alkotás első magyarországi bemutatójáról @Tiger205 emlékezett meg a decemberi nap kapcsán: https://moly.hu/karcok/127040.

A ’70-es és a ’80-as években sok akciófilmben szerepelt, aztán a ’90-es években ismét felfedezték a művészfilmesek, és 1997-ben megint Oscar-díjra jelölték, ezúttal az Ulee aranya című drámában mutatott alakításáért, amellyel végül a Golden Globe-ot sikerült begyűjtenie.


Bla I>!
Évfordulók – események

Los Angelesben pénteken meghalt Peter Fonda amerikai filmszínész-rendező, jelentette be a sztár családja pénteken este kiadott közleményében.
Peter Fonda karrierje az 1960-as évek ellenkultúrájának mozgalma idején ívelt fel. Legismertebb filmje az 1969-ben bemutatott Szelíd motorosok, amelynek társ-forgatókönyvírója is volt, és amelyet egy másik színészlegenda, Dennis Hopper rendezett.

A képen Nicholsonnal a motoron, aki egy mellékszereplőt játszott.

2 hozzászólás
!

Idén nyáron kétségkívül az új Tarantino-film, a Volt egyszer egy vadnyugat feldolgozása késztette legtöbbször karcolásra a molyokat, és ültette le őket a moziszékekre. @Zero-t kétszer is, mert ő rögtön duplázott (https://moly.hu/karcok/1323016).

„Azért ez még mindig nem mimózalelkeknek való alkotás, de olyan hangulata van, ami magával ragadja a nézőt. Brad Pitt (akinek hihetetlen kockahasa van még most is, túl az 50-en) és Leonardo DiCaprio simán zseniális, Margot Robbie szép, jó volt újra látni Al Pacinót…” – lelkendezett a filmről @Baráth_Zsuzsanna (https://moly.hu/karcok/1318936).

@Laren_Dorr Tarantino legérettebb filmjének tartja az alkotást: „Ha pedig valaki tudja, ki volt Sharon Tate, kik voltak a Manson család, és hogy volt az a »disznóölés«, annak a film már az elején felvesz egy baljós atmoszférát, eleinte csak mellékesen sejtetve, majd egyre inkább fokozva a feszültséget, ahogy közeledik az esemény, amit Tarantino, a saját karcos stílusában, de egy gyönyörű gesztussal old fel, amiről spoilerek nélkül nem is lehet beszélni.” (Lásd a Filmajánló zónában a teljes karcot: https://moly.hu/karcok/1319233).


Cipőfűző>!
Filmajánló

Nem írtam még ide, de most nem tudom magamban tartani.
Tarantino új filmje egy -nem tudok rá nyálasabb szót – csodálatos posztmodern alkotás. Ennek megfelelően elég mozaikos. Úgy ültem be, hogy csak annyi derengett a fejemben, hogy „Hollywood hőskora”, de hogy mi fog történni a filmben, nem tudtam elképzelni, mindenesetre az előzetes már kezdettől fogva felkeltette az érdeklődésemet, de mikor kérdezte párom, hogy miről fog szólni, nem tudtam neki megmondani.
Filmtörténeti és popkulturális utalásokból és metaforákból építkezik a film, talán jobb is volt, hogy csak részlegesen ismertem fel bizonyos hivatkozásokat, mert így tényleg nem tudtam elképzelni, hogy mi fog történni. Kiváló korrajz, és hát nagyon jó hangulata van.
Párom mondjuk teljesen vakon volt, fogalma sincs, mi történt a vásznon, szinte végigszenvedte szegény. És ő is ugyanazt mondta, mint amit a teremből kifelé menet többektől is elcsíptem, hogy az utolsó 10 perc volt csak jó, ami persze teljesen hülyeség.
Aki hallomásból sem ismeri Polanskit, hírből sem hallott a western aranykoráról és hanyatlásáról, az olasz filmgyártás fellendüléséről, a hippikorszakról, az ne üljön be a filmre, felesleges 3 órát fog elveszíteni az idejéből. Aki tud olyat értékelni, mint a jó dumák vagy a kiváló operatőri munka, annak lesznek szép percei. Amúgy érződik, hogy Tarantino igyekezett a film lényegi részét nem értőknek is élvezetessé tenni, például rengeteg poén van benne. És persze megjelenik benne az igazi tarantinós morbid brutalitás, és a nekem mindig kedves abszolút értékű pozitív hozadékú történelem-átírás
A Bruce Lee lány hisztije szerintem teljesen alaptalan, de hát benne akart lenni a tv-ben. spoiler
Amúgy a film nagyszerű keretbe helyeződik, spoiler DiCaprio nagyon jó, Brad Pitt meg talán még jobb.
A stáblistás jelenet is egy hatalmas utalás.
Nem tudtam elaludni tegnap éjjel

https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó alkotók: Quentin Tarantino

39 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler

Stephen King filmadaptációi is sikeresek közösségünk tagjainak körében. Először @borostyan hozta a hírt az Álom doktor első előzeteséről (https://moly.hu/karcok/1289295), ami biztos sok molyt is bevonz a moziba, hiszen elég népszerű King-kötetté vált, ráadásul az értékelések zöme is meglehetősen pozitív: „Nagyon féltem tőle, mert imádtam a Ragyogást; ez a könyv ismertetett meg az íróval, aki azonnal a kedvencemmé vált. De amennyire féltem, annyira tetszett a történet. Lehet, hogy sokan jobb életet képzeltek Dannynek (szerető feleséget, gyerekeket, stb), de Kingnél nem hiszem, hogy ilyesmit elvárhat az ember. Az álom doktor mégis méltó és igazságos (nem úgy, mint sok más King műnél) lezárása a Ragyogásnak, és akár önmagában is megállná a helyét.” – véleményezte @A_Gréta22 a könyvet (https://moly.hu/ertekelesek/3310761).

Mindezek után július közepén kijött egy másik trailer, méghozzá az AZ második részéről, melyről @Dóri_42 posztolt nekünk: https://moly.hu/karcok/1305063. Szerintem borzongatósra sikerült, a régi filmváltozatát gyerekként láttam, és megvallom, nem emlékszem semmire, a könyvet viszont tervezem újraolvasni, mielőtt az új filmet megnézem (sőt, lehet, hogy megnézem a régi adaptációt is, nem tudom, jó ötlet-e).

„…a valódi hangsúly itt a félelmen van. Azon, hogy gyerekként miként élünk meg dolgokat, és mennyire komolyan vehető mindaz, ami pszichésen lejátszódik, hisz a hit teszi valóságossá az egészet. … Henry amúgy tökéletes pszichopata. A lényeg, hogy rengeteg ilyen srác van a sulikban, és senki nem veszi észre. … Azokkal senki nem foglalkozik. Szóval all in all, én imádom ezt a regényt pont amiatt, ami miatt SK az egyik favoritom: horrorba burkol lényeges dolgokat.” – írja értékelésében @Horváth_Evelyn (https://moly.hu/ertekelesek/2196559) a könyvről, melyet e hónapban ajánlott könyvnek választottam, hiszen egy immár klasszikussá vált horrortörténet, melyet érdemes elolvasni (a Merítés szerkesztősége által eddig ajánlott könyveket itt találjátok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol.

@EssentialHencsi szerencsére olvasta már A holtsávot, így a könyv ismeretében nézte meg és értékelte a filmet. „Hát elég érdekes adaptáció, habár először Kinget kérték fel a forgatókönyvírásra, de olyan kesze-kusza iromány lett, hogy gyorsan elkaszálták, és inkább megkérték a kezdő Jeffrey Boam-ot, lenne kedves összedobni valamit. Összedobta, King bácsinak is tetszett, hát nekem nem annyira, de hát nem kérdezett senki, mivel kilenc éves voltam, és a legfélelmetesebb dolog, amit addig láttam, Mazsola malac a Futrinka utcából. (Egyébként attól a dögtől a mai napig rettegek, lefagyok, ha meglátom.) Na de vissza a filmre. Hát ez a Jeffrey gyerek jól kiherélte a sztorit, aztán biztos ami biztos alapon még meg is nyúzta, hogy csak a csontváz maradjon. Aztán ennyi benne a testhorror, köszi, Cronenberg❤, elég visszafogott voltál.” – írja karcában, melyet itt találtok (https://moly.hu/karcok/1320191). (Engem egyébként a Varjúdombi meséktől vert ki a víz, a mai napig a legszörnyűbb mesének tartom.)

A könyv kapcsán @Nikolett0907 fogalmazta meg kiválóan a gondolatait nemcsak A holtsávról, de úgy általánosságban King műveiről: „Gondolom, avval nem okozok meglepetést senkinek sem, ha azt írom, hogy King számomra megtestesíti az egyik legjobban szeretett és a legjobban utált író fogalmát. Az előbbit azért, mert mer lenyúlni a mélybe, és olyan borzalmakat is megírni, melyeket csak az igazán elvetemült alkotóknak valók, és a köré kerített »mese« beleissza magát a bőröm alá, és nem ereszt. Az utóbbit, pedig azért, mert rákényszerít, hogy körbenézzek hol élek, van e az életemben hasonlóság, vagy a környezetemben. Elém tárja mindazt, amit a legszívesebben elfelejtenék, vagy nem akarnék meglátni. És a valóság horrorát, nem csak a könyvei oldalán, de az életben is felfedi. Mégis nagyon ragaszkodok hozzá, mert táplálja a horror iránti imádatomat, és mert ráébreszt, hogy semmi nem tiszta és semmi nem koszos. Az élet mindennel együtt élhető és vagy azzá kell tenni.” (A teljes véleményt itt olvashatjátok el: https://moly.hu/ertekelesek/3170576).

Heni azóta már a fent említett Az-ra tért át, hiszen jön a második rész, és megosztotta velünk első találkozását King eme klasszikusával a filmvásznon (lásd lejjebb). A könyv kapcsán idén van egy kihívás is (nem az egyetlen kihívás SK-hoz kapcsolódóan, persze), melyet itt találtok, ha esetleg ti is még erre az évre terveznétek az elolvasását: https://moly.hu/kihivasok/stephen-king-az-2.


EssentialHencsi P>!
Filmajánló

Mivel kicsit több,mint egy hónap múlva jön az Az (vagy Izé) második része, ezerrel pörgök, olvasom a könyvet, múlt héten újranéztem a 2017-es filmet, és most sorra került a klasszikus 1990-es kiadás is.
Helyszín: anyámék szobája. Időpont : 1994. A szüleim elutaztak valahova, úgyhogy enyém volt a lakás, tesókkal együtt, mert azok az istennek se akartak eltávozni, haverok jöttek, majd a Heni gondoskodik a moziról. Heni videótékába le (törzsvásárló voltam, a tulaj meg akkora horrorfan, mint én, úgyhogy jól megértettük egymást), hali, van valami újdonság, amitől összecsinálja magát a haveri társaság? Hát itt van ni, friss megjelenés, Stephen King, Az, micsoda hülye cím, még én se láttam, na vigyed, anyukám.
Vittem. És a haveri társaság (mi csak öten voltunk, meg a tesók, jé, akkor mégiscsak heten, tiszta Vesztesek Klubja) le volt nyűgözve. Kivéve a leendő férjem. Na, az nem. Mert mi félelmetes van ebben? Semmi. Oké, akkor húzzál ki kávét főzni meg csinálj még melegszendvicset, mert az ember huszonévesen nem tud annyira félni, hogy ne legyen étvágya.
Mi meg ott feküdtünk hatan anyámék nagy ágyán, visongtunk, ijedeztünk Pennywise-tól, és megfogadtuk, hogy ahogy megjelenik könyvben, elolvassuk.
Megjelent. Csak én olvastam el.
Azóta imádom Azt. Ezért nem tartom gagyinak. Mert jókor láttam, jó helyen.

Kapcsolódó könyvek: Stephen King: Az

Stephen King: Az
20 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler

Filmmegjelenések, sorozatok, magyar filmek, forgatások… lássuk, miről volt még szó a zónákban!

@Debut egy gyönyörű klasszikusról karcolt nekünk a Film- és mozitörténetbe. Nem másról, mint a Körhinta című fimről, amelyről Gelencsér Gábor is mesél: https://moly.hu/karcok/1311891.

Egy másik, ’73-as magyar alkotás, a Hét tonna dollár kapcsán írt @Tyutyu (https://moly.hu/karcok/1324979), s az is kiderül, hogy a film alapjául szolgáló könyvet nem sokan értékelték eddig, pedig érdemesnek tartja az olvasásra @SteelCurtain: „Meglepő, hogy mindössze hárman jelöltük olvasottként. Pedig nagy sikerű film is készült belőle. Ironikus történet a kisember tehetségét kizsigerelő hatalomról, legyen az a mindenható állam (mint a regényben), vagy ami mára már éppoly nyilvánvaló, egy hatalmas és ugyancsak mindenható cég. S bár a hatalom egyes képviselői elbukhatnak, vagy korlátok közé szorulhatnak a regénybeli kisembertől függően, a végén mégis ő húzza a rövidebbet. És tudja valaki, hogy miért a bohóc a főszereplő????…. …No, ugye?" (https://moly.hu/ertekelesek/1270282).

Napjaink híre pedig, hogy film készül Závada Pál regényéből, a Természetes fényből (igaz, két évet kell várni rá). Köszönet az információért @Csabi molytársunknak! A könyvről szinte nincs negatív értékelés, egyik legutolsó olvasója, @Cickafark is lelkes volt (https://moly.hu/ertekelesek/3327585): „Zseniális! Történelmi trauma terápia másképp – sztorikkal, fotókkal. Meglepő módon, Békés megyei kisemberek szubjektív elbeszélésein, anekdotáin és levelein át, alulnézetből tökéletesen megérthetjük, átérezhetjük a II. világháború körüli történelmi traumáinkat, szembenézhetünk velük."

@Deszy két – szerintem mindenképpen sokak által várt – könyvadaptációról is hírt adott, egyrészt Naomi Novik Rengeteg c. könyvéből készül film (https://moly.hu/karcok/1301644), másrészt elkészült az új Kisasszonyok előzetese: „A film igazi sztárparádénak ígérkezik: Saoirse Ronan, Emma Watson, Laura Dern, Meryl Streep és Timothee Chalamet is a szereplők között vannak, a rendező pedig a Lady Bird Oscarra jelölt rendezője, Greta Gerwig!" (https://moly.hu/karcok/1317066).

Nem maradhat ki egy filmajánló sem, főként mivel az isteni Barbra Streisand a főszereplője (no meg az én egyik személyes kedvencem is a film), így – teljesen egyetértve @Junes-szal – hozom nektek a kevésbé ismert Tükröm, tükröm ajánlóját: https://moly.hu/karcok/1324804.

A filmsorozatok nagyon népszerűek voltak a nyáron (is), @Virág_Blogger egy brit sorozatot ajánl nekünk: „Elképesztően tökéletes, drámai és zseniális sorozathoz volt szerencsém az elmúlt hetekben, amit nem tudom mennyire ismertek: Dickensian a címe, és Dickens történeteinek fiktív előzménysorozata csodás casttal és lenyűgöző történetszálakkal. Szerintem semmiképp sem szabad kihagyni :)" (https://moly.hu/karcok/1311369).
Az angolok mellett teszi le a voksát @Junes is (én meg csatlakozom, bár a sorozatot nem láttam, de Emma Thompsont az egyik legjobb színésznőnek tartom): „A magyarul Évek alatt címmel futó sorozat azt próbálja meg elénk tárni, hogyan fog kinézni a világ néhány év múlva. Nem Sci-fi. A politikai, gazdasági és technikai változásokat próbálja meg elképzelni/elképzeltetni egy család és azok barátainak szemén, életének történésein keresztül." – karcolta molytársunk (teljes szöveg: https://moly.hu/karcok/1320075).

„Nagy kedvencem az Egy makulátlan elme örök ragyogása c. film, és most felfedeztem, hogy a rendezője, Michel Gondry készített egy sorozatot, ráadásul ismét Jim Carrey a főszereplő." – kezdi ajánlóját @janetonic, aki egy amerikai szériát ajánl figyelmünkbe, bár azzal egyetért, hogy „Könnyen el tudom képzelni, hogy nem mindenkinek jön be, nekem most nagyon tetszett, mert egy csomó olyan kérdést feszeget, amiken amúgy is töprengek.” (https://moly.hu/karcok/1322113).

S végül, de nem utolsósorban @n talált szép kötött pulcsikat. Hogy mi? Ja, igen… Egy négyrészes minisorozatot ajánl, amiben vannak apácák, meg kötött pulcsik, meg Piroska és a farkas, továbbá szimbólumok, és voltaképpen egy megváltástörténet is. Érdekesen hangzik? Bővebben a karcában olvashattok erről: https://moly.hu/karcok/1321200.


Tintapatrónus P>!
Itt jártam

A munkahelyemen :) Mely ablakából kilátás nyílik az Illatos útra, ahol éppen Scarlett Johansonn új filmjéből forgatnak jeleneteket ezen a hétvégén, így tegnap reggel tankcsapdák vártak a buszmegállóban valamint remek, orosz ukrán nyelvű plakátok…

2 hozzászólás
!

Kép forrása: spoiler

Az elmúlt hónapokban vagy a molyok nem jártak színházba, vagy a színházak voltak zárva (?), vagy nem okoztak közösségünk tagjainak igazán maradandó élményt a látott darabok, mindenesetre nagyon kevés ajánlást és élménybeszámolót kaptunk most tőletek. Először @tundibrich-ék nézték még meg a Valahol Európában című musicalt, s konklúzióként karcában (https://moly.hu/karcok/1283247) molytársnőnk ezt írta: „Összességében szerintem megéri megnézni, főleg idősebb gyerekekkel. Mert testközelbe hozza a történelem egy olyan részét, amiről kevés szó esik."
Gőzerővel dübörög tovább a Rocksuli sikere, most @BarbyMalik0112 nézte meg újra, s olvasva a karcát, mehet bátran súgónak: „Megunhatatlan előadás, sokadjára nézve is ugyanazt az élményt nyújtja, mint első alkalommal. Kivéve, hogy már kívülről fújom a dalokat.❤" (https://moly.hu/karcok/1286278)

Érdekes helyre ment ugyanakkor @Zero, hogy a Bukowski regényből készült darabot, a Postát megnézhesse: „Sose voltam még a TRIP hajón, de nagyon tetszett, hogy milyen profin csinálták meg a színházteret, a tetőfedélzet piszok hangulatos, szembe' a parlament, és alatta a Duna hullámai…" Karcát olvasva a darab fergeteges hangulatú lehetett, tényleg olyan, amelyben a közönség is örömmel részt vesz: „Szívvel-lélekkel, fanatizmussal elővezetett, szenzációs előadás volt, én nagyon ajánlom, hogy ha lehetőségetek adódik akár Szegeden, akár Pesten megtekinteni ezt a darabot, ne gondolkodjatok egy percig sem. Nem lehetett nem imádni. A közönség végig vette a lapot, folyamatosan röhögött mindenki, néha egy-két néző magáról elfeledkezve kiáltott fel: »Hát ez hülye!« Én magam is teljesen belefeledkezve rötyögtem az egyik hátsó sorban, azonnal visszajöttek régi emlékeim, hiszen annak idején pontosan ez volt az első könyv, amit Bukowskitól a kezembe vettem, és az előadás hatására hamarosan újra kinyitom.” – írja beszámolójában, melyet itt találtok meg: https://moly.hu/karcok/1285080.
@technoid nemrég olvasta a könyvet, s ezt írta róla: „Nem olvastam még Bukowskit, pedig kellett volna. Tele van humorral, őszinteséggel, öniróniával, tragédiával, szembesítéssel. Nagyon tetszett." (https://moly.hu/ertekelesek/2993311)

Lapzártakor pedig befutott még egy élmény, @blueisthenewpink A Pál utcai fiúk előadását tekintette meg, s karcolt is róla: https://moly.hu/karcok/1325657.


EssentialHencsi P>!
Színházi élmények

Tegnap a Tháliában néztük az Alul semmi című színdarabot. A filmet imádom, sokszor láttam, kíváncsi voltam, hogy vitték szinpadra. Kis óvodáskorú, huszonhat éves kolléganőm semmit nem tudott róla, asszongya, hallottam, hogy van ilyen film, de nem csipázom a magyar filmeket. Mondtam neki, hogy én se nagyon, úgyhogy milyen jó, hogy ez angol.
Na de az előadásról: a hangosítás lehetett volna jobb, néha nem is értettem, mit beszélnek, de a jeleneteket elválasztó zenék zseniálisak voltak, boldog hableánykoromat idézték fel, mikor meghallottam a Duran Duran Bad boys-át, tiszta libabőrös lettem.
Szabó Győző nagyon jó volt, érdekes, hogy Schell Judit csak epizódszereplő volt, Pindroch Csabán meghaltam, annyira jó volt, a többieket nem igazán ismertem, de ők is jók voltak.
Az szinpadra átültetéssel sem volt probléma, hiszen a darab forgatókönyvét ugyanaz írta, aki a filmét is, nem is nagyon maradt ki belőle semmi.
És igen, a végén lekerül minden textil, mint a filmben. Sikongatott is a női közönség rendesen. (Igen, én is.)
Aki látta a filmet és szerette, annak azért, aki meg nem látta, annak meg azért ajánlom. De aki nem látta a filmet, nézze már meg, klasszikus.

!

Kép forrása: spoiler

Míg én a nyár folyamán a megszokott zenéimen kívül egy strandkoncert-sorozatba csöppentem (https://moly.hu/karcok/1319996), addig a molyok közül többen is fesztiválokon rázhatták a fejüket és egyéb testrészeiket. :-D

@csgabi Solymáron, a Gospel Fesztiválon járt, ahol egy hetvenéves, szelfiző néni vonta el a figyelmét (https://moly.hu/karcok/1322051). A fesztiválra véletlenül csöppent ugyan be, de így legalább kedvet csinálhat a molyoknak a jövő évi rendezvény meglátogatásához, hiszen egy nagyon klassz karcban foglalta össze az ott töltött zenei órákat: https://moly.hu/karcok/1326303.

@V_Sysy az Ördögkatlan Fesztiválon csápolt (https://moly.hu/karcok/1314069), @_Nikki pedig otthonról élvezhette a Sziget Fesztivált (gondolom, akár akarta, akár nem :-D): https://moly.hu/karcok/1315715.
@B_Vivien_Kitti Szegedet választotta: https://moly.hu/karcok/1325416, @Camelia pedig az Alvaro Soler zenéjére rázhatta mindenét: https://moly.hu/karcok/1325387.

Ráadásul ha már fesztivál, akkor a leghíresebb is szóba került a Molyon, méghozzá a woodstocki, hiszen idén volt ötvenéves a fesztiválok atyja. Erre @Sándor_Langer_Pudingman emlékeztette a molyokat: https://moly.hu/karcok/1317505.
Érdekességeket tudhatunk meg a fesztiválról @borostyan jóvoltából: https://moly.hu/karcok/1017669, @kmaria pedig egy Santana-számot osztott meg az eseményhez kapcsolódóan: https://moly.hu/karcok/1318678

@Márta_Péterffy -t a Gyűrűk Ura trackje ugyanúgy elvarázsolja, mint engem: https://moly.hu/karcok/1310912
@Kovács_Ági_3 ezt imádja: https://moly.hu/karcok/1325551
@Tyutyu lazulva kapaszkodik: https://moly.hu/karcok/1325678
@felhőbodorító a volt csoporttársa zenéjét hozta el: https://moly.hu/karcok/1325471
@merla vasaláshoz való dallamai: https://moly.hu/karcok/1325249
Az egyik kedvenc zenekarom, a Nirvana egyik számát más feldolgozásban @Guinevere ajánlja: https://moly.hu/karcok/1325216
@nyivák pedig az Imagine Dragonsszal szállt: https://moly.hu/karcok/1324821

Természetesen ezeken kívül még rengeteg jó zenét találtok a Zene nélkül mit érek én? zónában, bele lehet fülelni, mit szeretnek a molyok. :-D


shadowhunter1975 P>!

Hihetetlen bulit csinált a Neoton tegnap Kolozsváron.
Képzeljétek el a Főteret este 11 kor, telis-tele emberrel, ahogy minden kéz a magasban van világító mobilokkal és közben teli torokból énekli azt, hogy „Kell, hogy várj” :-) Óriási élmény volt! Ma este Zorán a zárókoncert.
https://www.youtube.com/watch…

1 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!