Film, színház, muzsika

Rovatgazda
!

Sajnos újabb társunk, @makitra köszönt le a Merítés szerkesztőségében (ezúton is köszönjük az eddigi munkáját!), s ezáltal ez a rovat gazdátlan maradt. „És zene nélkül mit érek én?” – énekelte már Máté Péter is, s ugyanez érvényes a filmekre és persze a színházi előadásokra is, figyelembe véve, mennyi könyv kerül később filmvászonra vagy a porondra, és még közelebb a molyok szívéhez. Éppen ezért jelentkeztem „nevelőszülőnek” a rovatra, akkor is, ha a témáiban nem én leszek a legrátermettebb, mivel filmet ritkán nézek (igen, ezért tudok olyan sok könyvet olvasni), színházba nem járok, zenében pedig általában a megszokott albumokat hallgatom. A rovatot azonban úgyis ti, molyok, keltitek életre, úgyhogy csapjunk bele a lecsóba, nézzük, miért érdemes a könyvet a polcon hagyni, és más szórakozás után nézni!

Nem mehetünk el szó nélkül az éppen átadott Golden Globe-díjak mellett. Sorrendben immár a 76. díjkiosztó gálára került sor január 6-án, Beverly Hillsben. Lapzártakor futottak be a porondra a nyertesek is, lássuk hát, kik nyertek a fő kategóriákban!

Legjobb filmdráma: Bohém rapszódia
Legjobb vígjáték/zenés film: Zöld könyv
Legjobb filmes alakítások (filmdráma, színész és színésznő): Rami Malek (Bohém Rapszódia) és Glenn Close (The Wife)
Legjobb filmes alakítások (vígjáték/zenés film, színész és színésznő): Christian Bale (Vice) és Olivia Colman (A kedvenc)
Legjobb mellékszereplők (színész és színésznő): Mahershala Ali (Zöld könyv) és Regina King (If Beale Street Could Talk)
Legjobb forgatókönyv: Brian Hayes Currie, Peter Farrelly & Nick Vallelonga (Zöld könyv)
Legjobb eredeti filmzene: Az első ember

A jelöltek listáját egy hónappal korábban, december 6-án hozták nyilvánosságra, s a filmcímeket böngészve nem egy ismerős lehet: ismét díjra esélyes lett jó pár könyv filmfeldolgozása! Lássuk, mik kerültek filmfeldolgozásra és emelkedtek ilyen magasra a kritikusok véleménye szerint. A címek alatt zárójelben a jelölései láthatóak.


!

CSUKLYÁSOK
(Legjobb filmdráma, Legjobb színész, Legjobb rendező kategória)

„…megdöbbenve olvastam, hogy az üzletemberből lett elnök megválasztása óta mekkora számban növekedett a klán tagsága. Hiába 40 évvel ezelőtt kezdődött ez a könyvbeli történet, még mindig aktuális…” (@Risus, https://moly.hu/ertekelesek/2999989)

A BlacKkKlansman egy 2018-as bűnügyi filmdráma Spike Lee rendezésében és John David Washington főszereplésével. A film egy afroamerikai rendőr 1978-ban játszódó igaz történetére épül. Ron Stallworth 2014-ben adta ki Black Klansman című könyvét, mely a helyi Ku-Klux-Klán tagjai utáni nyomozás tapasztalatairól szól, és a film alapjául szolgált. Magyarul a könyv 2018-ban jelent meg Csuklyások címmel.

„Azon ritka kivételek egyike, amikor a filmes adaptáció jobb, mint a könyv. A regény talán túlságosan is csak az események hiteles és tényszerű közlésére összpontosít. A film azonban sokkal izgalmasabb, feszültebb, komikus helyzetekkel, jól kidolgozott karakterekkel (A könyvben szinte teljesen súlytalan fehér zsaru karakterét Adam Driver remekül alakítja). Mindezt úgy, hogy viszonylag kevés módosítást tesznek az eredeti cselekményhez képest, a történet minimális kiszínezése viszont mindenképpen a film javára válik.” – írta értékelésében @István_Békési (https://moly.hu/ertekelesek/2968580).
    

HA A BEALE STREET MESÉLNI TUDNA
(Legjobb filmdráma, Legjobb színésznő, Legjobb forgatókönyv kategória)

Az Oscar-díjas Holdfény rendezője, Barry Jenkins készített filmet a Ha a Beale utca mesélni tudna című, 1974-ben megjelent könyvből, melyet James Baldwin írt. A történet egy lány, Tish harcát mutatja be, melynek során szerelméért, az egy asszony megerőszakolásának vádjával börtönbe zárt fiúért küzd, s persze az igazságért.
    

MARY POPPINS VISSZATÉR
(Legjobb vígjáték/zenés film, Legjobb színész és színésznő, Legjobb eredeti filmzene kategória)

Sokak kedvence, Mary Poppins is esernyőre, vagyis itt már papírsárkányra kap, hogy visszatérjen, s ismét segítsen a Banks családon, akik egy részvény után kutakodnak. A szereposztásban az isteni Colin Firth gonoszkodik, s a felülmúlhatatlan Meryl Streep is megjelenik. P. L. Travers történetét természetesen ismét a Disney vitte filmvászonra.

„Mary Poppins még mindig nem a szívem csücske, de fantasztikusan jó ez a könyv is! Igazi gyerekeknek való mesekönyv, ahol sosem lehet tudni, hogy hol végződik a tényleges nap, mikor kezdődik a képzelet és az álom… Akár az én gyerekeim is kitalálhattak volna ilyen és hasonló meséket, hiszen amit elképzelnek, az mind meg is történik velük, attól olyan színes és gazdag a gyerekek világa. Sajnos, a felnőtteknek már nincs ideje ennyit kalandozni a képzelet világában… :-(” – olvashatjuk @szabszev sorait (https://moly.hu/ertekelesek/1549211).
    

KITÖRÖLT FIÚ
(Legjobb színész kategória, Legjobb eredeti filmbetétdal)

Joel Edgerton filmje, a Kitörölt fiú (Boy Erased) is könyvből készült. A 2016-ban kiadott kötet nem pusztán fikció, Garrard Conley a saját élettörténetét írta meg, amiben bemutatta, mit élt át, amikor baptista apja beíratta egy úgynevezett reparatív terápiára (angolul: conversion therapy), hogy ott majd „kigyógyítják a homoszexualitásból”. Erről a XIX. századi eredetű pszichológiai kezelésről mostanra már bebizonyosodott, hogy tudománytalan és hatástalan, mégis mintegy 77 000 embert küldenek napjainkban is ilyen terápiára a családtagjaik Amerikában. A filmben az apát Russell Crowe, a feleségét pedig Nicole Kidman alakítja. A könyv egyelőre még nem jelent meg magyarul.


>!
Deszy P
Könyvadaptációk

Megvannak az idei Golden Globe-jelöltek – akad több adaptáció is.

Részletek:
» http://www.deszy-konyv.hu/2018/12/megvannak-az-idei-gol…

!

BOHÉM RAPSZÓDIA
(Legjobb filmdráma, Legjobb színész kategória)

„Az utolsó koncertjén százhúszezer rajongó előtt játszott. Tökéletes pillanat volt arra, hogy legördüljön a függőny. A Queen uralma az utóbbi idők legjobb előadásával ért véget. Sőt, talán minden idők egyik legjobbikával.” (@diamondfox, https://moly.hu/idezetek/1026986)

A Bohém rapszódia (Bohemian Rhapsody) című életrajzi film mi másról, mint a brit Queen rockegyüttes történetéről szól, középpontban a frontember Freddie Mercury életével. A film végigköveti az együttes felemelkedését, Mercury szólókarrierjének indulását, és azt az időszakot, amikor az énekesnél diagnosztizálták az AIDS betegséget. A Queen tagjai, Brian May gitáros és Roger Taylor dobos kreatív szakértőként és zenei producerként vettek részt a film elkészítésében. A film történetvezetését sok kritika érte az eseményeknek gyakran a valóságtól eltérő bemutatása, valamint Mercury életének és szexualitásának ábrázolása miatt. Természetesen a Molyon is találhatunk a Queen történetéről könyveket, a filmmel megegyező címben is: a Bohém rapszódia „kötelező minden Freddie- és Queen-rajongónak, az érdekes emberekért, sorsokért lelkesedőknek, valamint mindenkinek, aki nem egy utolsó bulvárlap szintjén megmaradt, hiteles forrásokra hagyatkozó, dokumentumértékű olvasmányt szeretne a világ egyik legmeghatározóbb énekeséről és zenekaráról” – ahogy írta a molyoknak értékelésében @gabona (https://moly.hu/ertekelesek/2993432).

@diamondfox jóvoltából a molyok egy kihívásban is részt vehetnek, mely Freddy Mercury életének megismerésére épül: https://moly.hu/kihivasok/freddie-mercury, s egy kis kedvcsinálót is kaptunk tőle: https://moly.hu/karcok/1203660.
    

KŐGAZDAG ÁZSIAIAK
(Legjobb vígjáték/zenés film, Legjobb színésznő kategória)

„Ez a könyv az ázsiai Dallas, a legjobb értelemben, és nagyon kíváncsi vagyok, hogyan fog folytatódni.” (@Nympha17, https://moly.hu/ertekelesek/2817498)

Kevin Kwan 2013-ban megjelent romantikus könyve mely a milliomos, Szingapúrban élő kínaiakról szól, nagy siker lett, így a megfilmesítése adott volt: Jon M. Chu rendezett belőle filmet.


>!
anesz P
Kevin Kwan: Kőgazdag ázsiaiak

A borító kicsit félrevezető, mert a szerző nagyon mély kritikát fogalmaz meg a szingapúriakkal szemben, és nem olyan könnyed lányregény ez, mint ahogy a fedőlap sugallja. Egy idő után azonban magába szippantja az olvasót. Ugyanis a felszíni jólét és gazdagság alatt felfedi a mély emberi boldogtalanságokat is. Szinte semelyik család nem boldog, mindegyiknél van valami probléma. Rachel szemével nézve ez a világ nagyon bizarr és természetellenes. Nagyon tetszett, hogy az egyik csavar után jött egy másik is, sokszor dupla csavarként. A szerző olyan megoldásokat választ, ami meglepő és pezsdítő. Jó sok nyitott kérdés maradt. Így a folytatás is izgalmasnak ígérkezik.
A társadalom és a szingapúri életvitel is megismerhető volt a regényből, ami abszolút pozitív.

!

    

AZ ELSŐ EMBER
(Legjobb színésznő mellékszerepben, Legjobb eredeti filmzene)

Neil A. Armstrong önéletrajzi könyve alapján James R. Hansen megírta Az első ember című könyvét, amely az űrhajóst hivatott bemutatni. A belőle készült filmet Damien Chazelle rendezte, Steven Spielberg vezető producerként vett részt a filmdráma elkészítésében (ami valljuk be, sokaknál már ok arra, hogy beüljenek a filmre :-D). A film szereplőjét, Neil Armstrong űrhajóst Ryan Gosling alakítja (megint sokaknál ez az ok, hogy beüljenek a filmre :-D). A cselekmény az Apollo–11 1969-es holdra szállását megelőző, illetve előkészítő éveket mutatja be.

„Méltó módon emlékezik meg Neil Armstrongról és az űrkutatás azon időszakáról, amelyben aktívan részt vett, máshol vannak benne a hangsúlyok, mint a belőle készült filmben, nyilván a grandiózus látványt nem tudja prezentálni az olvasóknak, ellenben tényleg mindent megtudhat az érdeklődő a Holdra szállásról” – írja véleményében @Baráth_Zsuzsanna, a teljes értékelést itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/2974004.
    

DUMPLIN'
(Legjobb eredeti filmbetétdal)

„A kövér szó kényelmetlenül érinti az embereket. De ha valaki rám néz, az első, amit észrevesz, az a testem. A testem pedig kövér. Olyan ez, mint ahogyan észreveszem, hogy egyes lányoknak nagy a cicijük, csillogó a hajuk, vagy dudoros a térdük. Azokat a dolgokat oké megmondani. De az a szó, hogy kövér, ami a legjobban jellemző rám, rosszalló arckifejezést és elsápadó arcot vált ki. De ez vagyok én. Kövér, ami nem szitokszó. Nem sértés. Legalábbis akkor nem, ha én mondom. Így folyton arra gondolok, miért ne lehetne már levenni a napirendről?” (Köszönet az idézetért @theodora-nak: https://moly.hu/idezetek/809392)

Az Anne Fletcher által rendezett Dumplin' csak egy kategóriában próbálkozott a díjátadón, mégis említést érdemel. A romantikus vígjáték is könyv alapján készült, méghozzá Julie Murphy [[https://moly.hu/konyvek/julie-murphy-dumplin-igy-kerek-az-elet|Így kerek az élet]] című sorozatának első könyve alapján (magyarul még csak az első jelent meg). „A film előzetese után úgy voltam vele, el kell olvasnom a könyvet is. Örülök, hogy vannak ilyen könyvek, amik a belső szépségre teszik a hangsúly. Aranyos kis történet, de én helyenként untam. Talán ha pár évvel ezelőtt olvastam volna, akkor jobban tetszene” – írta @KittyKaty (https://moly.hu/ertekelesek/2973146). A film előzeteséről @Deszy karcolt a molyoknak: https://moly.hu/karcok/1189892.
    

CSODÁLATOS FIÚ
(Legjobb színész mellékszerepben)

A Csodálatos fiú alaptörténetét két könyv adja, melyet apa és fia írt. Az apa története természetesen az ő szemszögéből mutatja be, hogyan próbálja fiát megmenteni a drogfüggőségből. Fia, Nic pedig Tweak címmel megírta a saját szemszögéből azt, milyen érzés volt a drogok fogságában élni, onnan kiszabadulni s újra visszaesni. @entropic-ot a könyv csak félig győzte meg (https://moly.hu/ertekelesek/3008174): „A filmre egyébként kíváncsi vagyok és megnézem hamarost – remélem, abban vette valaki a fáradságot, kigyomlálta a tölteléket, és csinált ebből egy történetet. Mert bár elhiszem, amit Sheff mond, hogy a könyv megjelenése óta eltelt időben egy csomó érintett megkereste, mert – izé, megérintette őket a történet és a saját helyzetükre ismertek benne, de – fájdalom – engem nem érintett meg. Agyilag igen (»a drog rossz és tönkretesz, értem?« – »aha, értem«), de érzelmileg nem, a csak agyi megérintés meg nekem nem számít – és jó esetben nemcsak akkor érzek át érzelmileg valamit, ha én is érintett vagyok benne.”
    

THE WIFE
(Legjobb színésznő)

Meg Wolitzer Útközben című regényéből is filmadaptáció készült, s a The Wife-nak főbb szerepeiben nem kisebb nevekkel találkozhatunk, mint Glenn Close, Jonathan Pryce és Christian Slater. A történetben az irodalmi Nobel-díj átadására utazó házaspárt követhetjük nyomon, a feleség elbeszéléseiből a férj, az író életét ismerhetjük meg, s a feleség növekvő haragját, hiszen a férje sikere mögött ő áll. Eljött az idő, hogy kiszálljon…
    

PRIVATE WAR
(Legjobb színésznő, Legjobb eredeti filmbetétdal)

Marie Colvin amerikai újságíró volt, aki elsősorban haditudósítóként tevékenykedett, tudósításaiért több kitüntetésben is részesült. 2012. február 22-én a szíriai Homszban vesztette életét Rémi Ochlik francia újságíróval együtt, a város ostroma alatt. Könyve egyelőre nem jelent meg magyarul, de az életéről és cikkei alapján készült film megjelenésével talán a magyar kiadás sem várat magára, ebben reménykedik @borostyan is:


>!
borostyan P
Könyvadaptációk

Marie Colvin haditudósító újságíró életéről és cikkeiből készült film az A Private War címmel. Nagyon ütősnek ígérkezik! Cikkeiből halála után könyvet adtak ki.
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Marie Colvin: On the Front Line

Marie Colvin: On the Front Line
2 hozzászólás
!

De folytassuk a sort, mert még nincs vége!

Nyár végére ígérik a megjelenését az Artemis Fowl sorozatból készült filmnek, amely az első könyv történetét dolgozza fel. „Meglepően szórakoztató. Az érkező film miatt kezdtem el érdeklődni iránta, de tetszett. Szeretem az ilyen »ifjúsági« fantasy-kat” – írta értékelésében @Petimacko (https://moly.hu/ertekelesek/2984363).

Érkezik jó pár romantikus regény adaptációja is. Sok közülük egy-egy drámai szálat is nyomon követ, így lehet előkészíteni a zsebkendőket :-D
Jön a Veled minden hely ragyogó, igaz, ennek filmes változata végül a Netflixen jelenik meg. Aztán az Üvegszilánkon táncolni és a Csillagpor, melyekről @Asztorka is hírt adott (https://moly.hu/karcok/1192113 és https://moly.hu/karcok/1192106). A fiúknak, akiket valaha szerettem sikeresen futott a Netflixen, az egyik legnézettebb film volt. Így természetes, hogy érkezik a folytatás. A könyvsorozat három kötetből áll, így feltételezhetjük, hogy a második film a második könyv történetét követi majd, de ezt egyelőre nem erősítették meg, és hivatalos címe sincs még a filmnek. S ha romantika, akkor John Green! Bár jó ideje tologatják a filmadaptációt, az Alaska nyomában idén végre 8 részes sorozatként a Hulunál fog futni (majd meglátjuk :-D).

Nem kell félni – vagyis igen, kell – a romantikust nem kedvelőknek sem, mert jön pár krimi és King-feldolgozás is a rémületre vágyóknak. :-D A King-történetek közül egyrészt a szeptemberben érkező Az 2. része fut be, valamint kapunk egy újabb Állattemető feldolgozást. Folytatódik Agatha Christie műveinek is az újraforgatása is, idén a Halál a Níluson jelenik meg ősszel, amelynek főszereplőjét Gal Gadot fogja eljátszani és egy másik isten Kenneth Branagh rendezi, akinek a Gyilkosság az Orient expresszen után ez a második ilyen feldolgozása. @Deszy adott hírt arról, hogy jön A Manderley-ház asszonya filmes feldolgozása is Lily James és Armie Hammer főszereplésével (https://moly.hu/karcok/1190359), @Momo89 pedig A védelmezőt tervezi elolvasni, még mielőtt befut a várt film.. Októberben pedig A. J. Finn regényének filmváltozata kerül a képernyőkre, a főszereplője Amy Adams lesz. A könyv megjelenése után egy héttel már bestseller volt, nem sokkal később pedig a Century Fox már meg is vásárolta a jogokat. A történet főhőse egy agorafóbiás nő, aki egy nap olyasmit lát az ablakából, amit nem szeretne. A könyv a molyokat eléggé megosztotta, így kérdéses, hányan ülnek majd be a filmre. :-D


>!
Momo89 P
Könyvadaptációk

Nem olvastam még a könyvet de hamarosan sort kerítek rá, és bár a szereplők így elsőre nem nyerték el a tetszésemet, de ettől függetlenül is nagyon várom a filmet. :)
https://www.facebook.com/passionflix/videos/2456979874344470/

Kapcsolódó könyvek: Jodi Ellen Malpas: A védelmező

Jodi Ellen Malpas: A védelmező
34 hozzászólás
!

Idén várható a Stargirl, amely nálunk nem annyira várt ismertté, noha a Könyvmolyképző adta ki. A filmmel egy időben várható egy újabb kiadás megjelenése. A Disney Grace VanderWaalt kérte fel a szerepre. Klasszikusokban sem lesz hiány, érkezik A titkos kert, az imádnivaló Colin Firth és Julia Walters szereplésével. 2016 egyik nagy bestsellere is közeledik, valószínűleg egy 11 részes sorozat formájában láthatjuk majd A föld alatti vasút filmváltozatát, melyet az Oscar-díjas Barry Jenkins rendez.

Az év egyik legjobban várt filmje (legalábbis nekem) az Elveszett próféciák feldolgozása lesz. Neil Gaiman és Terry Pratchett közös könyve az egyik legviccesebb apokalipszis-történet, amiben ráadásul ötvöződik a két remek fantasy-író stílusa. A tervek szerint az adaptáció – amelyet a BBC és az Amazon közösen készít – már 2019 első felében ki fog jönni. A hatrészes sorozatban Gaiman producerként és forgatókönyvíróként is közreműködött. @Daniel_Cserhalmi a sorozatot várva döntött úgy, újraolvassa a könyvet: https://moly.hu/ertekelesek/3016781.

Az év utolsó hónapjára várhatjuk A vadon szava új feldolgozását, a szereposztás igazán bravúrosra sikeredett: Karen Gillan, Harrison Ford, Dan Stevens és Wes Brown lesznek láthatóak, CGI animációk társaságában a filmben, mely karácsonykor fut be a mozikba. Ugyancsak akkor várható és ismét parádés szereposztással a Kisasszonyok, a March nővérek szerepében Saoirse Ronan, Emma Watson, Florence Pugh és Eliza Scanlen, rajtuk kívül feltűnik Meryl Streep és Timothee Chalamet is.

S végül, de nem utolsó sorban, az év nagy sikerének ígérkező film következik. Ez pedig nem más, mint a Ruty Sepetys könyvéből készült film, az Ashes in the Snow, vagyis az Árnyalatnyi remény. Ez, ha minden igaz, már az év elején befut, így nem kell már sokáig izgulni, hogy sikerült a feldolgozás. Addig is itt a trailer: https://www.youtube.com/watch…


>!
Berrymoon
Ruta Sepetys: Árnyalatnyi remény

Fantasztikus volt. Ha lehetne kötelezővé tenném az iskolákban, talán ezután egy kicsit másképp látják majd ők is világot. Ez a mű, értékeket közvetít a mai fiatalságnak: az önzetlen segítséget, az életbeli értékeket, ahol nem a luxus érték számít. A hitet, hogy érdemes küzdeni, a bátorságot, az összetartást, az apró dolgoknak örülést. Mindez nagyon fontos dolog lenne a mai világban. Már várom a mozifilmet.

!

Maradjunk még a filmeknél, hiszen új esztendő köszöntött ránk, s ilyenkor már a stúdiók és filmforgalmazók javarészt tudomásra hozzák, milyen filmek várhatók és mikor. Persze mindig akadnak csúszások és filmek, melyek eltűnnek még egy kis időre, de azért a molyok már várhatják a 2019-ben az alábbi adaptációkat, tele jobbnál jobb sikerkönyvekkel! Személy szerint én a legjobban az Árnyalatnyi reményt, az Elveszett próféciákat és A föld alatti vasút (bár ezt még nem olvastam) feldolgozását várom. :-D És ti?

Az év első felére már dátumokat is lehet tudni. Január 10-én, tehát a Merítés megjelenésével egy időben fut be a mozikba az Egy kutya hazatér. Február elején a Golden Globe-díjra jelölt Kitörölt fiú kerül vászonra, míg a hónap végén sokak nagy kedvence tér vissza, immáron a harmadik résszel: az Így neveld a sárkányodat következő epizódján izgulhatnak nagyok és kicsik. Márciusban jön a Kés a zajban adaptációja Tom Holland és Daisy Ridley főszereplésével. A hónap másik megjelenése a Five Feet Apart, amelyet, ha minden igaz, 22-én kezdenek vetíteni a mozik, s benne a főszerepeket Haley Lu Richardson és Cole Sporuse játssza. S nem maradhat ki az idei év első (de nem utolsó) mesefeldolgozása se, Dumbó fog berepülni nagy füleivel a mozikba. Anna Todd könyvsorozatának, a Miutánnak az első része áprilisra van kiírva, erről @ZitussKa is karcolt a molyoknak:


!

Májusban startol el – azt hiszem, sokak örömére – Nicola Yoon nagy sikerű romantikus könyvének, A nap is csillag-nak a vetítése. „Hiszen A nap is csillag nemcsak egy szimpla szerelmi történetet tár az olvasó elé, hanem olyan fontos kérdéseket is boncolgat, mint hogy létezik-e a sors, mennyire lehet ráhagyatkozni a jelekre, megmagyarázható-e minden a tudomány segítségével, hogyan hatnak az életünkre más emberek, miként valósítható meg az amerikai álom és milyen az élet bevándorlóként…” – írta a könyvről @Málnika (teljes értékelés: https://moly.hu/ertekelesek/3016526).

Nyár elején jön a másik Cameron-kutyasztori, A kutya négy útja (az állatbarátok szinte minden hónapban találhatnak maguknak egy-egy filmet, főleg, aki a Kis kedvencek titkos életének következő részét várja, mint éééén :-D, de sicc, az nem adaptáció :-D). S nyáron kerül a mozikba a másik Disney-mese is, az Aladdin. Gyerekes családoknak igazán mozgalmas lesz ez az év. :-D

2019-re irányozták elő A Rosie-projektet is. Graeme Simsion eredeti terve az volt, hogy a filmvásznon meséli el Don Tillman kissé furcsa, de izgalmas életét. A huszonegyedik századi esőember egy gondosan összeállított kérdőívvel próbálja megtalálni álmai asszonyát, vagy legalábbis azt a nőt, aki képes elviselni. A filmstúdiók azonban nem rajongtak a tervért, ezért a szerző végül úgy döntött, regényt ír az Asperger-szindrómás (AS) genetikusprofesszorról. Az Ésszerű szerelem – A Rosie-projekt 2014-ben jelent meg. A romantikus vígjátékot negyven nyelvre fordították le, s ennek hatására persze Hollywood is egyből érdeklődni kezdett a történet iránt. Erről hoztam nektek egy jópofa trailert is:
https://www.youtube.com/watch…. Ha pedig az értékelését veszem alapul, akkor azt hiszem, a filmvetítés örömére @clarisssa pompomokkal fog örömtáncot lejteni. :-D


>!
clarisssa P
Graeme Simsion: A Rosie projekt

Graeme Simsion: A Rosie projekt Ésszerű szerelem

Rég volt utoljára ehhez hasonló könyv a kezemben – szinte letenni sem akartam! Úgy kellett rászólnom magamra, mint gyerekkoromban édesanyám tette, amikor éjszaka a szobámba benyitva szigorú arccal közölte, hogy most már aztán igazán ideje letenni a könyvet, lekapcsolni a villanyt és aludni.
Hihetetlenül jó az író stílusa! Könnyed, humoros, de nem kineveti a főszereplő különcségét, hanem végig az ő oldalán áll, neki drukkol, természetesen az olvasóval együtt. Kíváncsi voltam Don és Rosie minden csetlésére és botlására, vidám estéjére és befordulására, felismerésére és megoldására. Tetszett az út, amit megtettek együtt is és külön is; élveztem a rengeteg kalamajkát, no meg az azokból való kikavarodások módját. A folytatást is tervezem hamarosan elolvasni, úgyhogy nem pakolom messzire a „Hajrá Don és Rosie!” feliratú transzparenseket és a pompomokat, amikkel már képzeletben eddig is sokat kalimpáltam olvasás közben nekik szurkolva.

>!
Libri, Budapest, 2014
400 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789633103524 · Fordította: Sziklai István
2 hozzászólás
!

A sok filmes hír után tegyünk még egy apró kitérőt a színházak és a zene világába is. Már csak azért is, mert az év utolsó hónapjában sokan közületek időt tudtak szakítani egy-egy színházi előadásra.

Igazi télies hangulatú élménye volt @Supercalifragilisticexpialidocio…-nak (igen, nevéből ítélve azt hiszem, molytársunk nagyon várja már a Mary Poppins visszatér c. filmet :-D), aki a Müpa egyik előadásán járt: https://moly.hu/karcok/1212272.

@Siberian_Girl és @Joopsy A Pál utcai fiúkat nézték meg, és ahogy a karcokból kitűnik, nem csalódtak :-D (https://moly.hu/karcok/1205017 és https://moly.hu/karcok/1211796). Meg is érdemli a történet, amely – nem tudom, tudjátok-e – Olaszországban kötelező olvasmány, úgy bizony! :-D

„Kálmán Imre Teátrum: Ofra Haza – a kelet madonnája. Náray Erika fantasztikus előadása. A kerettörténetet Ofra Haza élete adta, rengeteg gyönyörű dallal, amit a színésznő héberül, angolul és magyarul énekelt el. Az előadás helyszíne is telitalálat, mert a Kálmán Imre Teátrum csodaszép” – karcolta érzéseit az eladással kapcsolatban @Roziboszi (https://moly.hu/karcok/1207683). Nem ez volt az egyetlen előadás, ahol járt, egy másik élményét is megosztotta a molyokkal:


>!
Roziboszi
Színházi élmények

Ma este Örkény Stúdió: Pedig én jó anya voltam, főszerepben: Pogány Judit. Ütött a darab minden tekintetben: érzelmekben, drámaiságban, szomorúságban, anyai szeretetben, fájdalomban. Aki teheti, nézze meg. Pogány Judit nem véletlenül hatalmas tehetség!

!

@Chris nemcsak a Radnóti Színház záró-bemutatójáról karcolt nekünk (https://moly.hu/karcok/1212752), hanem interjút is készített a Vígszínház egyik színészével, Király Dániellel: https://moly.hu/karcok/1209207.

Ha december és ünnep, mi mást választhatott volna @olvasóbarát, ha nem Varsányi Anna Ünnep című darabját? A vígjátékot a szegedi Kisszínházban tekintették meg: „A vígjáték szereplői terheket cipelnek, amelyekre sorban fény derül, mégis remekül szórakoztunk, jókat nevettünk, mert életüket páratlan humorérzékkel szemlélik” – meséli (https://moly.hu/karcok/1211931).

@LianneHide egészen más stílusú darabot választott, a rock világába csöppent a Madách Színház segítségével, s igazán pörgős szórakozásban volt része: https://moly.hu/karcok/1207317. Szegény @Kiskópé viszont megjárta, ő sajnos negatív élményeket (vagy inkább figyelmeztetést?) hozott a molyoknak egy, a József Attila Színházban látott darabról (https://moly.hu/karcok/1212552). Sajnos a színház egy másik darabja, Arthur Miller Alku-ja @csgabi-nak is okozott problémákat, vegyes érzelmeiről az alábbi karcban olvashatunk: https://moly.hu/karcok/1213022. Szerencsére a színházba járást nem adja fel (csak színházat cserél :-D), sőt, a molyokat színházlátogatási programra csábítja a Sétáló utcai könyvtár szervezésében: ttps://moly.hu/karcok/1205574.

A színházi blokkot @NikoLetta hangulatos soraival zárnám, amelyet szintén színházi élménye okozott:


>!
NikoLetti P
Színházi élmények

Dolgok amiért érdemes élni:) ( Centrál Színház, Pokorny Lia előadásában )
Mennyire, de mennyire vártam ezt a napot :) nálam ma szerintem nincs is boldogabb :)
az első 5 percben könnyeztem, aztán nevettem, Majd 5mp bátorság és felolvastam a cetlimet :)

Ilyen darabra számítottam.
Bár rohantunk mert egész nap kirándultunk és elég hétköznapi volt a rongyom. De mint tudjuk -Hetty néni is megmondta, nem a ruha teszi az embert :P ami belül van az számít igazán.

Szóval úgy érzem a dolog engem igazolt. Jó helyen vagyok. Jól gondolom. Sokszor csak egy pici jó gondolat vagy egy jó emlék amibe bele tudunk kapaszkodni. Kiránthat a mocsárból.
Csak egy csipetnyi jó gondolat. Giling-galang is így tanította Petert a Hookban.
Csupán egy jó gondolat, kapaszkodj bele és már repülsz:)

Persze sokszor kerül az ember padlóra és akkor előkerül a lista. Innen- onnan és folytatja. Ír, gondolkodik és írja tovább egészen addig amíg tudja miért is érdemes élni tovább.

Én a 4. jó gondolatot kaptam : A sárga szín
Innen folytatom :)
Visszaigazolt a darab. Az utamon haladok. Lépésenként.
Nekem nem volt listám…De amint valami jót érzékeltem kizökkentem. Pl: Megálltam egy rózsát megszagolni, a legnagyobb városi forgatagban madár hangra felfigyelni stb egy idő után rászoktatja az ember magát….Dolgok amiért érdemes élni:)

!

Mivel szorít a leadási határidő, a Muzsika rész most kissé kurta lesz (bocsi). Egy személyes zenei élményem megosztanám azért veletek: mivel az év utolsó pár napját Bécsben töltöttük, befizettem a családot egy klasszikus koncertre, melyet az Anna-templomban tartottak. A templom valami gyönyörűséges, az egyórás programban Mozart és Beethoven négy-négy allegróját hallgathattuk meg egy vonósnégyes előadásában (a csapat tagjaiban két magyar is volt, legalábbis a nevük alapján). Ami viszont igaz, hogy lehetett volna rövidebb, vagy állhatott volna a repertoár kicsit másfajta darabokból, mert 2-2 zenemű után eléggé „unalmas” lett, na igen, a mai korban ez a fajta zene meglehetősen egyhangúnak hat. De attól függetlenül klassz program volt, ajánlom mindenkinek a hasonló koncerteket az osztrák fővárosban.

Decemberben @Nyctea nem klasszikus koncerttel, de egyenesen ünnepi hangulatú rockkal készülődött a karácsonyra, a Halford egyik dalát hallgatva: https://moly.hu/karcok/1205180. A rock @Gothic01 életéből sem maradt ki, hiszen decemberben ünnepelte születésnapját Nikki Sixx, így természetes, hogy a molyoknak egy jó kis karcot rittyentett az öregedő rocker tiszteletére: https://moly.hu/karcok/1202285.

Az ünnepek elmúltával se maradunk ünnepélyes hangulat nélkül, erre @Bo_Ri fantasztikus hangú gyerekkórusát ajánlom meghallgatásra: https://moly.hu/karcok/1215259. S mellé még egy szép magyar, megzenésített verset is ajánlanék nektek, ez pedig Nagy László Ki viszi át a szerelmet című költeménye, melyet @B_Tünde rakott fel a molyos oldalakra (https://moly.hu/karcok/1200810).

Az e havi rovatban @Traclon hangjával búcsúzom tőletek, aki egy csodálatos ír nemzeti dalt énekelt el, s osztotta meg velünk, köszönjük!
    

A rovat elkészítésében az alábbi források nyújtottak segítséget:
Wikipédia.hu, port.hu, konyves.blog.hu, és persze a molyok!


>!
Traclon
Kelták-Skótok-Írek

Az írek egyik legnépszerűbb és legismertebb „nemzeti dala”, saját előadásomban.
Aki szeretne hallani írül énekelni, dobja meg kicsit a videó nézettségét, de higgyétek el, egyébként is megéri! ;)

https://www.youtube.com/watch…

5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!