Film, színház, muzsika

Rovatgazda
!

Véget ért a nyár, a vénasszonyok nyara is elmúlt, és lassan elkezdődik a színházi évad. Már akadnak bemutatók, de csak mutatóban, ezért a Film, színház, muzsika rovat első megjelenésével visszanyúlok a meleg hónapokra és a szabadtéri színházakat veszem górcső alá.

Persze, egy időben minden színház szabadtéri volt, gondoljunk csak a görög vagy római időkre, amikor maximum egy ponyvával védték a nézőközönséget az esőtől, vagy a vándortársulatokra, akik gyakran ott és akkor játszottak, legyen szó vásárokról, a város főteréről vagy más helyszínről, ahol és amikor lehetőségük volt rá. De Shakespeare Globe-színháza esetén is bizony ki volt téve az ácsorgó nézőközönség az időjárás viszontagságainak, miközben a tehetősebbek a szélső, fedett részekben ücsörögtek. A kőszínházak megjelenése mellett is volt szabadtéri színjátszás, gyakran vidéki kúriákban vagy fogadók udvarán (@Lunemorte: https://moly.hu/karcok/301798).

De hogy mit is értünk ma szabadtéri színház fogalmán, ahhoz előveszem az előadó-művészetről szóló 2008. évi XCIX. törvényt (egy kis szakmai ártalom), és már minden világos is lesz (vagy nem):
„szabadtéri színház: állandó – jellemzően természeti vagy építészeti örökséghez kötődő – játszóhellyel rendelkező, a nyári évadban (jellemzően május 1-jétől szeptember 30-ig) játszó színház, […]”

Magyarországon pedig számos szabadtéri színházi lehetőséget találhattok, ha szép környezetben szeretnétek szabad ég alatt szórakozni. A szinhaz.hu Magyar Színházi Portál (http://www.szinhaz.hu/szaknevsor-szinhazak/szinhazak/10…) összesen 54 ilyen játszóhelyet sorol fel az ország minden táján. De persze nem csak itthon, hanem külföldön is rengeteg szabadtéri előadást, fesztivál van, és a molyok erről is írnak:
@brena: https://moly.hu/karcok/154317
@Luki: https://moly.hu/karcok/570947


>!
Luki

Tegnap beiratkoztam Cambridge központi könyvtárába, és ki is vettem gyorsan egy könyvet (mindezt ingyen), majd a Cambridge Shakespeare Festival keretében megnéztem a Macbethet. Jó kis nap volt :-)

Egyébként a brit szabadtéri színház puszta létezése is elég meglepő volt számomra, tekintve az időjárásukat, de nagyon szuper és érdekes élmény volt a tegnapi. Minden tiszteletem a színészeké, akik akik elég lenge kosztümökben, meg időnként félmeztelenül nyomták, miközben a közönség kabátban és takarókba burkolózva vacogott (én meg rövidnadrágban, mert azt hittem augusztus van). Egyébként remekül működött a darab a King’s College kertjében előadva, ötletesen használták fel a fákat és bokrokat (színpad mint olyan igazából nem is volt, kb. a színészek lábainál ültek a fűben piknikező nézők), és ahogy ment le a nap, úgy lett maga a darab is egyre sötétebb, a hangulatvilágítás így tökéletes volt. Sajnos nem minden színészt hallottam rendesen, volt egy kis szél, és hátrébb ültem, de szerencsére a Macbethet játszó színésznek szép, erős hangja volt, úgyhogy a lényeg megvolt :-)
Tervezem, hogy megnézem még a Szenivánéji álmot vagy a Sok hűhó semmiértet vagy mindkettőt, csak kicsit jobban felöltözve :-)

1 hozzászólás
!

És mit lehet nézni egy szabadtéri színpadon? Gyakorlatilag bármit! Prózai darabok, opera és musical, tánc, a csillagos ég minden előadásnak ihletett hátteret szolgáltat. Persze, azért a színpad mérete sok mindent meghatároz, hiszen a prózai darabok általában jobban mutatnak kisebb, intimebb színpadokon, míg egy zenés darabnak sokszor jót tesz a bombasztikus díszlet és a mozgalmasság.

De a szabadtéri előadások különlegességét minden moly kiemeli. @JamiC a helyszínt találta rendhagyónak, mivel a komáromi Monostori Erődben nézett darabot (https://moly.hu/karcok/160286), míg @Goofry az időjárás miatt aggódott, ami végül szerencsére nem rontotta el az élményt (https://moly.hu/karcok/166527). @Sárhelyi_Erika pedig egyszerűen csak zseniálisnak találta Martin McDonagh A kripli című darabját:


>!
Sárhelyi_Erika I
Színházi élmények

Győri Nemzeti Színház – Martin McDonagh: A kripli

Tegnap a győriek vendégjátékaként a Városmajori Szabadtéri Színpadon volt szerencsém látni ezt a zseniális darabot. Merthogy maga a színmű is az, és ha lehet, ezek a szenzációs színészek még rátettek egy lapáttal. A legesleges a Csámpás Billyt alakító Járai Máté, aki ezért az alakításáért Jászai-díjban is részesült – abszolút megérdemelten. Őt már láttam korábban a Hajmeresztő c. darabban is, viszont sajnos, a Kabaré konferansziéjaként nem tudtam megnézni, de tegnap (a színfalak mögé bejutva) azt mondta, mivel azt még 30 évesen volt alkalma eljátszani, talán még belefér, hogy egyszer újra ráosztják a szerepet – alig várom :)
A darabot Varró Dani fordította, ami azt gondolom, végképp garancia a sikerre. Olyan előadás ez, hogy miközben könnyesre röhögjük magunkat, a sztori mögött húzódó dráma feszültsége az előadás végén bánatkönnyekbe fullad.
Akit még kiemelnék, az az Eileent alakító Molnár Judit: nyilván hálás az ő szerepe is, de tagadhatatlanul hozzátett a személyiségével és tehetségével.
A Győri Nemzeti Színházban ezt kisszínpadon adják elő, kb. 2 méterre a közönségtől.. Máté azt mondta, aggódott is amiatt, hogy nagyszínpadon, pláne szabadtéri előadásként elvész a „dráma” – de örömmel tapasztalta meg, hogy a közönség valóban együtt volt, együtt lélegzett velük.
Kissé szabadszájú a darab v. a fordítás, de szerintem jópofa kontrasztot alkot az egyszerű ír parasztok furán választékos, olykor kifacsartan finomkodó beszédével, ami nyilván megint Varró Dani zsenialitását dicséri.
Szerét fogom ejteni, hogy az őszi évadban Győrben is megnézzem ez előadást – egyrészt Járai Máté miatt (aki nem látta még őt színpadon, sürgősen tegye meg), másrészt kíváncsi vagyok a kisszínpados hangulatra.

2 hozzászólás
!

Érdekes lehetőségek rejlenek abban is, ha valaki a darab prózai és zenei változatát is meg tudja tekinteni, mégpedig szabadtérin. Ha pedig adaptációról van szó, akkor még nagyok is az elvárások. Szabó Magda remekműve, az Abigél pedig ilyen alkotás, megosztotta a molyokat.

@olvasóbarát karca (https://moly.hu/karcok/560677) alatt ütköztek a vélemények, a legtöbben nem voltak elégedettek a musical férfi énekeseivel. De @Eszchan sem volt elégedett a szereplőgárdával – ilyenkor hiába különleges a játékhely, ez az előadáson már nem segít:


>!
Eszchan
Színházi élmények

Nemrég volt szerencsém megnézni az Abigél prózai változatát a tihanyi szabadtéri színházban. Arra lennék kíváncsi, hogy látta-e már valaki közületek és mit gondoltok róla?

Nekem valami hiányzott belőle. Lehet, hogy nagyon hozzá vagyok szokva a filmbéli szereplőkhöz, de sok színésszel nem voltam megelégedve. Meg fogtok lepődni, de Kis Ramóna tetszett a legjobban, mint Torma. Volt olyan szereplő, akinél vicc a színész – Gregor Bernadett mint Zsuzsanna testvér? Hm… Kőniget meg mintha kifelejtették volna, de az is lehet, hogy csak a színész volt ennyire jelentéktelen. Nagy csalódás volt. A Ginát alakító Bugár Anna meg mintha egy az egyben utánozni akarta volna Szerencsi Évát, még a mozdulatai is ugyanolyanok voltak…

De lehet, hogy csak azért csalódtam, mert túl sokat vártam tőle a könyv és a film ismeretében.

7 hozzászólás
!

De ha már zenés darabokról beszélünk, a legkülönfélébb előadásokat láthatunk szabad téren a könnyedebb témáktól a komoly darabokig. Idén a Szegedi Szabadtéri Színpadon az operától az operetten (https://moly.hu/karcok/739352) át a musicalig (https://moly.hu/karcok/748147) bárki megtalálhatta a neki tetsző műfajt. De máskor még ennél bombasztikusabb is lehet egy mű, ha nem csak zenekarra, de ágyúra is van hangszerelve, mint ahogy @krlany említi Csajkovszkij 1812 nyitányáról szóló karcában (https://moly.hu/karcok/177541).

Néha azonban minden monumentalitása ellenére egy előadás nagyon is intim élmény, mint @ppeva karcában a Parasztbecsület nyitánya és bevezetője:


>!
ppeva P

"Az utolsó kétszáz métert még tétovábban úsztam le, mindvégig mellen, hogy ki ne fogyjak a szuszból. Nagy Mahlke szokása szerint a tájolóház árnyékában üldögélt. Egyszer már meg is fordulhatott odalenn. A szemből fújó szélben valami nyitány gurgulázó maradványai lengedeztek, sodródtak felém a hullámcafatokkal. Hát igen, ő már csak ilyen effektusokkal dolgozott: lemerült a budijába, felkurblizta a masinát, felrakta a lemezt, csuromvíz középválasztékkal felbukkant, letelepedett az árnyékban, s miközben a ladik fölött a sirályok rikácsolással igazolták a lélekvándorlás tanát, hallgatta a tulajdon muzsikáját. …
… De hát Mahlke maga gondoskodott magáról, csak ült a hídon az árnyékban, hallgatta mélyvízizenéjének elkínzott maradványait: lenn a Parasztbecsület, fenn a sirályok, a tenger hol sima, hol kócos, hol fodrosan hullámos, a révben két jókora teknő, felhők surranó árnyai, Putzig körül gyorsnaszádok, kötelékben: hat orrfodor, közbül halászkutterek, és már itt bugyborékol a ladik, mellen úszom, lassú tempókkal, és félrenézek, átlesek a szellőztetők maradványain – hány is volt tulajdonképpen? –, és nézlek Téged, immáron tizenöt esztendeje, egyedül Téged! úszom, megérintem a rozsdát, és nézlek: a Nagy Mahlke mozdulatlanul gubbaszt az árnyékban, a lemez a pincében megakad, beleszeret egyetlen hangba, nyúlósan lejár, sirályok szárnyalnak tova; s az az izé a szalaggal ott lóg a nyakadon."
(Günter Grass: Macska és egér, 127. és 130. oldal)

Mivel a Parasztbecsület a kedvenc operám, ismét (ezredszer) megragadtam az alkalmat, hogy meghallgassam a nyitányt és a bevezető részt. Akárhányszor hallom a Siciliano-t, mindig ugyanazt látom-hallom magam előtt: 1971 ( vagy 72?!) kora nyara, Gyöngyös, az Orczy-kastély hátsó kertre néző részén az akkor még meglévő szabadtéri színpad, és a kis színpadi világítótorony erkélyén (dr.) Turpinszky Béla énekel…… Én pedig a zenekari árokban borzongok a gyönyörűségtől. Akkor szerettem bele a hárfába. Az utána következő zenekari rész elejét meg is kellett tanulnom kívülről, mert a könnyeimtől nem láttam semmit a kottából. :) A borzongás pedig ettől a zenétől azóta is tart…
(A kastély északi szárnya előtt az 1950-es években szabadtéri színpadot alakítottak ki.
A Szabadtéri Szinpad a 90-es években megszűnt, és visszaállították az eredeti állapotot.)

http://www.youtube.com/watch…
http://www.youtube.com/watch…

!

És milyen az, ha a zene nem énekkel, hanem mondjuk tánccal van megtámogatva? Ahogy látom, egy szabadtéri színpad rengeteg lehetőséget képes adni összetettebb koreográfiákra vagy egyszerűen csak nagyobb ívű előadásokra. Nem kell, hogy kis színpadban gondolkozzon a koreográfus, helyette nagyobb formációkat lehet megvalósítani.

@alaurent a Zorba, a görögöt nézte meg két éve, Szegeden. A Győri Balett és a Szegedi Kortárs Balett közös produkciója látványos volt, és a Hold, valamint az ibolyakék ég látványa is hozzátett az élményhez:


>!
alaurent P
Színházi élmények

Sógorom meghívott bennünket a Szegedi Szabadtéri Játékok nyitóelőadására, a Zorba, a görög című táncjátékra.

Így aztán hajrá Szeged. Az előadás este kilenckor kezdődött, a Hold már lemenőfélben, az égbolt ibolyakékre sötétedett, amikor a fesztiváligazgató kiállt, és néhány szóval megnyitotta az idei, 83. évadot (amelyeknek nem mindegyikében voltak megrendezve a Játékok, a háború alatt és utáni években). Most is volt némi kétely, hogy fel lehetséges-e a Dóm altemplomának felújítása miatt állítani a színpadot és nézőteret, de egy furfangos fordulattal megcsavarták a felállást. A színpad a Dómmal átellenes oldalára került a térnek, így – Balogh Zoltán miniszter szavaival élve a nézők megvethetik a hátukat a hitben, a szereplőknek pedig a Dóm tornyai isteni mutatóujjként jelzik az irányt. Ő nagyjából ennyit mondott (valaki megtaníthatná járni, legalább, amikor megtisztel egy eseményt a megnyitójával), majd következett a polgármesteri megnyitó frappánsan és pátosztalanul, dícséretes összeszedettséggel és röviden.

Az előadáson a Győri Balett tánckara és a Szegedi Balett szerepel, Zorba Pátkai Balázs, Bazil Artem Pozdeev, az özvegy Gyurmánczi Diána, a fiú Sebestyén Bálint. A nagyjelenetek jól érvényesültek színpadon – mi eléggé fent ültünk, onnan remekül látszottak a formációk. A szólók kifejezőek voltak, különösen megragadó volt Gyurmánczi Diána, főként a fájdalmas, vagy kitagadásos jelenetekben emelkedett ki, és nagyon karakteres Artem Pozdeev mozgása. A zene a jól ismert Theodorakis-kompozíció, a maga fülbemászó dallamaival.

A színpadkép és a látvány Dmitrij Simkin munkája, jól kitalált és kivitelezett, szürkén univerzális, kubista háttér, amelyet középen ketté lehet nyitni. Erre az alapra vetítették az adott jelenethez kitalált hátteret, tengerpartot, hegyvidéket, tüzet-vizet, mikor mi kellett. Átgondolt, megkomponált képek erősítették a mondanivalót. Nagyon pontos kellett, hogy legyen a kép is, és a vetítés is, hogy a szegleteken ne vesszen el a kép, ne váljék groteszkké a látvány.

Pazar előadás volt, és jó szervezés, látványos kép és tánc, köszönet azért, hogy eljuthattunk.
(Képek a blogomon).

!

És ha a törvényi definícióba nem is fér bele, de ne feledkezzünk meg a szabadtéri mozikról! Sokaknak lehet élménye arról, milyen a szabad ég alatt mozizni… Nekem még nem jött össze; biztos a Twister című mozi óta aggódok tudat alatt, hogy tornádó viszi el a vásznat. De szerencsére azért a világ számos táján találni vállalkozó kedvű embereket, akik tutajról néznek filmeket, vagy éppen Ibiza tengerpartján, koktélokat szürcsölget, mint ahogy erre @Serafina_Darion felhívja a figyelmet (https://moly.hu/karcok/418415).

Ennél csak az a sivatagi mozi lehet különlegesebb, amiről @Emerencia (https://moly.hu/karcok/375029) és @akire is írt. Ahogy a második karcban is említik, Luke Skywalker (de akár Paul Atreides is) tuti itt eszi a pattogatott kukoricát:


>!
akire MP
Film- és mozitörténet

Luke Skywalker ette itt a pattogatott kukoricát:) – Úristen, már egy mozi vált régészeti leletté!

"Kaupo Kikkas észt fotós az egyiptomi Sínai-félsziget sivatagában járva botlott bele az elhagyatott, világvégi szabadtéri moziba, amit a kétezres évek elején egy francia férfi álmodott a semmi közepére. Kikkas elképesztő fotókat készített a pusztaságban álló moziról, amik bejárták a világsajtót.

A sivatagba Kairóból vittek régi moziszékeket és hatalmas vetítővásznat, valamint egy generátort, hogy legyen áram, a mozi nyitóestéjén azonban a fotós szerint a helyiek szabotálták a vetítést, tönkretették a generátort, így soha egyetlen filmet sem vetítettek le a semmi közepére elhelyezett moziban."
http://hvg.hu/ingatlan/20140605_Fotok_Elpusztult_a_siva…

http://www.kaupokikkas.com/blog/2014/3/7/end-of-the-wor…

https://www.youtube.com/watch…


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!