Egy város és a Moly: SZEGED

Rovatgazda
!

1. Möggyüttünk, mögalakulunk
Hát, nem is tudom igazán, mivel kezdjem, hiszen Szeged, az mégiscsak Szöged, tévedés ne össék. Köthető ide üveges egyetem, hatalmas dóm, időközönkénti árvíz, halászléfesztivál, hídi vásár és mindenfajta jóság, ami szem-szájnak ingere, de mindezen jóságok mellett nem szabad mögfeledkeznünk a szögedi molyok csoportosulásárul sem, mert igencsak jelentősen vegyes társaságrúl van szó itten kéröm szépen, hiszen a legtöbb “szögedi moly” nem is annyira szögedi, mint ahogyan azt gondolnánk…
A rendszer állításai alapján, 2012.01.01. -én 431 azon molyok száma, akik szögedinek vallják magukat, de eme nagyszámú és helyös kis kompánia egészen változatos fölállással rendelközik, amit a következő bejegyzésökben publikálnánk. (Aki kifelejtve érzi magát, kéröm szóljon, nem szándékos tulajdonság a feledékenység.)
Aktív szögediek:
@Aprile
@Jassal
@majdmelinda
@PaAn
@lengyeldavid
@mikkamanka
@acélpatkány
@VERDI
@eperfagyi
@The_General
@Denevérlány
@Piti_Noémi
@Uzsonna
@moncsicsi83
@sünmalac
@KalmGyorgy
@Törpenyúl
@olvasóbarát
@Zonyika
@Namida
@Kathreen
@graphoman
@kiscsillag 0310
@HarperLee
@Psyche
@EszkiMóczy
@Dácska
@Kalyber
@Betko
@Dün
@oross
@Kroolik
@Veron
@syeren
@Harfe
@Emmi_Lotta
És akik – részben – szögedinek vallhatják magukat:
@csend_zenésze
@tataijucc
@Nima
@Rysonne
@Heloise
@tasiorsi
@szöszmösz
@Galóca
@Melchiades
@egyperces
@Nagyfehérasszony
@Hiranneth
@Frenki
@Why_doboz
@Amrita_noita
@dödölle
@gretty
@Gyhulhu
@Aishlinn
@Lylianne
@gladyna
@medicine
@Astrid
@nyiffi
@alam
@Cotta
@puma

Ahány ház, annyi szokás, de löhetne ezt így is: ahány város, annyi szokás, és ez alól nem kivéltel Szöged sem. Röviden és tömören úgy löhetne mögragadni az itteni molyélet mibenlétét, hogy változatos – akárcsak az olvasási szokásaink. Előszeretettel fosztogatjuk az egyetemi könyvesbolt polcait, szeretjük Jane Austen kisasszonyt, Ady Öndrét, olykor elveszünk a Liget melletti Négyszögletű Kerek Erdő rejtelmeiben, miközben pángalaktikus gégepukkasztót hörpölünk a Boci tejivó közreműködésével, felkészülünk a következő vizsgaidőszakba való hopponálásra Harry Potterék társaságában, és majdnem utolsó lépésként feltesszük a kérdést: Kire ütött ez a molygyerek? Forrócsokiztunk már az Assam teaházban, meghódítottuk már a város Somogyi Könyvtárát, és nem mellesleg elménket is pallérozzuk a könyvek biztonságában, nem csak bendőnket töltjük meg mindenféle finomsággal. Nemcsak kulináris, hanem kulturális élményekkel is gazdagítjuk lényünket, színházi és közönségtalálkozókon egyaránt. És most lássuk, miben is volt eddig részünk, kik is vagyunk mi.


>!
VERDI

Szegedi, s a környéki molyok egyesüljetek!!!

HelyszínSzeged!!
Időpont2011. december 8., 19:00 – 2011. december 8., 23:00

Hello!!!

Össze kéne hozni egy Szegedi molyolást, vagy amit akartok!!
Ha @Tiger205: jön akkor ő is csatlakozik, a helyszín és a pogrom még lebeg.
Szóval, gyere jöjj és beszéljünk időpontot, helyszínt és programot!!
Köszi.

UI:
MOLYOK AKI NEM ITT ÉL, DE BELÁTOGAT A NAPFÉNY VÁROSÁBAN, KÉREM SZÓLJON.

A kép forrása:
http://tura.network.hu/kepek/szeged/szeged_este_a_tisza_felol

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Kinek jó:

December 8 – @Verdi: @Sünmalac @BKata @medicne @Harfe, @syeren @Veron: @HarperLee @The_General @Rysonne

Résztvevők (13): VERDI, Veron, medicne, lengyeldavid I, The_General, Telena, kiscsillag0310, Papusz P, sünmalac, graphoman ISMP, syeren P, HarperLee, Tiger205

464 hozzászólás
!

2. Mögszögedítjük az ország molyait
Sok-sok hónappal ezelőtt volt egy fantörpikus ötletünk, mely szerint ha már van Toulouse-Lautrec kiállítás a napfény városában, miért is ne lehetne mindezt megízesíteni és egybekötni egy még napfényesebb eseménnyel, vagyis egy molytalálkozóval? Ekkor lépett közbe egy derék debreceni molyleány – nevezetesen @krlany –, aki meghirdette az eseményt, és mit látnak szemeink: Budapest, Debrecen, Orosháza és még jó pár város képviseltette magát ezen a jeles eseményen.
http://moly.hu/esemenyek/toulouse-lautrec-kiallitassal-egybekotott-molytalalkozo
@Netelka jóvoltából elérhető fotókkal is rendelkezünk: http://moly.hu/karcok/22761.
Majd elég hamar ismétlésre ácsingóztunk: http://moly.hu/karcok/22707.
Ettünk, ittunk, nevettünk, kockás pléden piknikeztünk, mögtekintöttük az eseményben megjelölt festő műveit, majd minden leleményességünket latba vetve könyveket sorsoltunk.
Jelentkeztünk élőben a helyszínről: http://moly.hu/karcok/22651.


>!
tataijucc

Élőben jelentkezünk a szegedi Moly-találkozóról.

28 hozzászólás
!

3. Szegeden lófráló volt századi molyok
Persze nem velünk kezdődött az irodalmi élet Szegeden. Írók és könyvmolyok hosszú listáját lehetne most felsorolni, de horgonyozzunk le csupán a 20. század nagyjainál. Nálunk tanított két éven át a Nyugat megalakulása előtt Babits Mihály, az egyetem hallgatója volt (Horger Antal jóvoltából) rövid ideig József Attila, majd később Radnóti Miklós és a tősgyökeres szögedi Janikovszky Éva is.
A városhoz viszont mai napig Juhász Gyula neve fűződik legerősebben. 1883. április 4-én született Szegeden, fiatalkorát is itt töltötte. Magánéleti válságából is szülővárosa mentette meg: 1907-ben, huszonévesen a Dunába akarja vetni magát, de a legenda szerint ekkor tudja meg, hogy Szegeden kiadták első kötetét. Ezután az irodalmi élet fontos alakja lett országszerte, de szegedi kötődését továbbra is megőrizte, helyi lapokban (Szegedi Napló, Szeged és Vidéke) is publikál. Emlékét a város sokféleképp őrzi: sétálhatunk a Juhász Gyula utcán, találkozhatunk a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar tanulóival, vagy a Dugonics tér szökőkútjának peremén olvashatjuk forró délutánokon versét a “magyar Alföld legszebb délibábjáról”, Szegedről.
Művei: http://moly.hu/szerzok/juhasz-gyula
Szonett Szegedhez: http://moly.hu/idezetek/112783


>!
csend_zenésze

SZONETT SZEGEDHEZ

A magyar Alföld legszebb délibábja
Te vagy, szülötte városom, Szeged,
De nem csalóka nyári fény varázsa,
Hanem valóság bús puszták felett.

Az égbe törnek tornyaid kevélyen
S a szőke magyar vízben rengenek
A palotáid és a magyar éjben
Virrasztó lángod nagy-messze remeg.

Dugonics András nézi, hogyan épül,
Magasba hogy tör házad, szellemed,
Hogy szebb lettél, mint voltál, nagy Szeged!

Magyar emlékül és magyar reményül
Állj boldogan és büszkén, ősi város,
Símulj szerelmes szívvel a Tiszához.

Kapcsolódó szócikkek: Szeged
2 hozzászólás
!

4. Parti-arcok, Virágzabálók és a Grand Grecsó
Ha bárki is azt hinné, a város szellemi életének a mai napig tankönyvíze van, az igencsak téved. A kortárs magyar irodalom nagyon is él Szegeden, a molyok pedig fülig érő szájjal használják ezt ki. Az őszi kulturális fesztiválnak és a Somogyi Könyvtárnak köszönhetően nem győztünk felolvasóestekre, író-olvasó találkozókra és más könyves eseményekre járni az utóbbi hónapokban sem. A szegedi diákként induló Grecsó Krisztián (http://moly.hu/esemenyek/grecso-krisztian-uj-regenyenek-bemutatoja) mellett elfért Tóth Krisztina, aki épp egy kicsit pixelesen látott (http://moly.hu/esemenyek/vendegunk-toth-krisztina-szeged), valamint az étkezés ártalmasságáról beszélő Parti Nagy Lajos (http://moly.hu/esemenyek/vendegunk-parti-nagy-lajos-szeged) – Bodor Ádámról, Spiró Györgyről és Závada Pálról már nem is beszélve. Legutoljára a molyok aranyvasárnap mentek dedikáltatni Darvasi Lászlóval, aki a tavaly megjelent Virágzabálókkal bebizonyította, miért is jó ebben a Tisza-parti városban élni és létezni: “Hát nem úgy viselkedik a Tisza, akár a fel s alá hullámzó idő…?!” A szegediek pedig, néha ugyan árral szemben, de tovább sodródnak a folyóval.
http://moly.hu/konyvek/darvasi-laszlo-viragzabalok
@VERDI is Parti-arc: http://moly.hu/karcok/112579


>!
VERDI

Parti Nagy Lajos És Én.
Partiban

Mi az altató:
Írta ÉN:

Magyar Altató:
Csend Felkelés védelmi szer#v#

Mi a szösz?
Írta ÉN.

Te figyelj:
Mi a szösz?
Pihe csomó,
valamilyen sodó,
Sok pihe puha kis száll,
Ha végre összeáll.
Az a szösz!
Kössz!!!

Bassza meg ez jó kedves @Verdi:
Köszönöm Lajos.

Kapcsolódó könyvek: Parti Nagy Lajos: Hősöm tere · Parti Nagy Lajos: Grafitnesz

Parti Nagy Lajos: Hősöm tere
Parti Nagy Lajos: Grafitnesz
32 hozzászólás
!

5. BlogKerék és sörkerti molykodás
2010 júniusában került sor arra a csodás eseményre, amely főmolyunkat, @Bence-t is lehozta a szegedi molytársaságba. A BlogKerék névre hallgató kerekasztal-beszélgetés helyszíne a már-már második otthonunkká váló Somogyi volt, ahol könyvtárosok és könyvesbloggerek beszélgettek kötetlenül a technika (web2) és a könyvtár kapcsolatáról. A beszélgetés aktív résztvevője volt az orosházi könyvtár nevében @bcsbcs és persze @Bence is, de a közönségként megjelenő molyok sem hagyták kommentár nélkül a diskurzust. A sok okosság után persze mi sem jöhetett volna jobban, mint egy kis iszogatás és pizzázás a híres-neves (és azóta már sajnos a földdel egyenlővé tett) Sörkertben. Nevetés, az első molykönyvjelzők és az ünnepi könyvhétből ránk maradt molyreceptek fémjelezték a majdnem estébe nyúló találkozót, ahonnan nehéz szívvel zötykölődött mindenki haza.
Az esemény: http://moly.hu/esemenyek/blogkerek-avagy-konyvtaros-bloggerek-a-somogyiban.
Képek Szegedről és a blogkerekezőkről: https://picasaweb.google.com/111142777260670320788/Blog….
@bcsbcs blogbejegyzése: http://moly.hu/blogok/http-blog-justhvk-hu-p-3238.
@csend_zenésze blogkereke: http://csokismazsola.freeblog.hu/archives/2010/06/11/Sz…


>!
Bence AP

BlogKerék, avagy könyvtáros bloggerek a Somogyiban

HelyszínSzeged, Somogyi-könyvtár, zeneszoba
Időpont2010. június 7., 14:00 – 2010. június 7., 16:00

Kerekasztal-beszélgetés a könyvtárak és a web2 kapcsolatáról, avagy hogyan reflektálnak a könyvtárak a technika kihívásaira?

Vendégek: Cs. Bogyó Katalin (iskolai könyvtáros); Buzai Csaba (könyvtáros); Hubay Miklós (könyvtáros, újságíró), Kunstár Csaba (újságíró, weblap-szerkesztő); Ládi Laszló (könyvtári szakértő), Nagy Bence (a moly.hu szerkesztője), Németh Márton (könyvtáros), Zsoldos Marianna, alias Trinity (zenei könyvtáros)

Résztvevők (5): Bence AP, alam, bcsbcs, csend_zenésze, tataijucc

50 hozzászólás
!

6. Minimolytalik fellegvára
Molyaink változatos megjelenéséhez híven az itteni felhasználótalálkozók is különlegesen alakulnak. Valamilyen csodás okból kifolyólag nehezen tudjuk összehangolni karóráink és naptáraink működését, ezért – hiszen igényeljük olvasó molytestvéreink társaságát – egy külön fogalom bontakozott ki a város molyéletében; minimolytali – ami olykor kiegészül a városon kívülről érkező molyok különítményével. Ilyen minitalálkozó kereteiben látogatott meg bennünket @sztimi53 gyógyszerészamazon (http://moly.hu/esemenyek/fussunk-ossze-videken-1-ropke-napra), akivel egy röpke napra gyűltünk össze, valamint pár hónappal később @Anibell látogatta meg a szegedi kompániát az esztergombok hazájából (http://moly.hu/esemenyek/anibell-szegeden).
Persze akad olyan is, amikor nincsenek ilyen messzi vendégeink, ezért “be kell érnünk egymás társaságával”, de nem keseredünk el, hiszen ilyenkor is remekül tudunk mulatni és múlatni az időt egymás könyvekkel kiegészített társaságában.
@szöszmösz Szegedre kerülésével párhuzamosan meglátogattuk a híres-neves Tisza-partot, és végérvényesen megállapítottuk: két molynak nem elég hét könyv, még ha a kupac gazdagítva vagyon kortárs magyar irodalommal is (karc: http://moly.hu/karcok/44090). Az egyetemnek köszönhetően olyan kivételes ajándékban van részünk, ami majdhogynem senki másnak a molyok közül; az olvasás szeretete mellett felfedeztük, hogy az elménk mellett testünket is illik karban tartani, ezért nem hanyagoltuk egymás társaságát a heti egy alkalommal kötelezően előírt tekekurzuson sem – aki teheti, járjon tekére! Ezenkívül szeretünk forrócsokizni, sütizni, enni-inni, jól mulatni, moziba menni és minden olyat, amit más molyok is. Az első minimolytalálkozónkat (http://moly.hu/karcok/51723) @Amrita_noita lelkes közreműködésével valósítottuk meg Szeged Acapella cukrászdájában, és ezek után találkozásilag (majdnem teljesen) olyanokká váltunk, mint a lavina, vagyis megállíthatatlanná. Előszeretettel ténfergünk a gyerekkönyvtár polcai között értékesebbnél értékesebb kincsekre bukkanva (http://moly.hu/karcok/121889), majd később – és valójában folyamatosan – jókat mulatozunk egymás társaságában (http://moly.hu/karcok/66087).


>!
Dün SP

Hagyomány ez már, nem vitás.
Hagyomány, ahogy @Zonyika ikeremmel és @Kozirev-vel újra és újra betérünk a Somogyi Könyvtár Gyermekkönyvtárába. Leadjuk az olvasójegyeinket és indul a vadászat. Keressük a színeket, a formákat, a különlegeset, a hagyományosat…
Már vannak kedvenc mesélők, ismerős rajzok, már megismerem, ha ugyanolyan egy illusztráció, mint egy Cipelő Cica, már ismerősként köszöntjük Hálló Istvá rajzolóját, és élmény egy-egy kedves szereplőről egyszerre több történetet olvasni. (Mert biza' a Medve nem csak horkolni tud, ébren is tud maradni és még új barátra is lel!)
Meghitt érzés bekucorodni a sarokba, a magát fának álcázó fém részre, amit mintha nekünk találtak volna ki, pont elférünk hárman, és pont elférnek közöttünk a mesék.
De a szőnyegre kuporodni még jobb volt, olvasni, amíg hangunk volt, félreolvasni fáradtálmosan és nagyokat kacagni a saját magunk által keltett avagy a szándékos írói bolondságokon.
Hagyomány lett és szeretem, hogy hagyomány lett.
Olvassatok (fel) többet meséket, páratlan, szívmelengető élmény.
(|könyvtár)

27 hozzászólás
!

7, A válasz nem más, mint 42
A törölköző fontos kelléke a molyok mindennapjainak. Nemcsak az esti fürdés alkalmával terítik fáradt testükre eme nemes puha szövésű szövetet, hanem megtapasztalhatták kimagasló jelentőségét is a mindennapokban – különösen igaz ez minden egyes év május 25-én, hiszen mi is tisztelgünk a Hős író előtt! Köszönjük a pángalaktikus gégepukkasztót, soha nem feledkezünk meg róla! Ekkor jött @Veron, aki megszervezte az ünnep szegedi verzióját (http://moly.hu/esemenyek/torolkozonap-2011-szeged) mert nem elég, hogy a szegedi vegyes gárdát különleges kapcsolat fűzi össze a jelképes törülközővel, de ezt meg is akarták mutatni a város immunis lakóinak is az esemény keretein belül. Törcsi-szépségversenyt még nem rendeztünk, de egyszer annak is eljön az ideje.
Tavaly így nézett ki Szegeden az egyszemélyben dokumentált megemlékezés: http://moly.hu/karcok/28178


>!
tataijucc

Így stoppoltam ma reggel törölközővel a kezemben…

20 hozzászólás
!

8. Megmentőnk és privát hősünk: Jane Austen
A molyvilágban terjengő új hóbort (és igen, valljuk be, a vele járó kis plecsni) szele a szegedieket is elérte. Egyszer csak @Veron részéről felmerült az ötlet, hogy igen, legyen a napfény városában is Jane Austen Könyvklub – a kósza októberi gondolatból pedig novemberre valódi találkozó lett.
A JAK első ülése természetesen olyan volt, mint a szegedi molytársaság: folyton izgő-mozgó. Egy egészen estébe nyúló találkozó alatt a Milleniumi kávéházból eljutott a társaság az Acapellába, majd az éhesebb és legtovább fennmaradó fele a Boci tejivóban kötött ki. A társaság – amit erősen feminin jellegűnek ítélhetünk – folyamatosan változott, hiszen mindenki akkor jött és addig maradt, ameddig ráért, de a konszenzus ugyanaz lett: a választott első Austen, A klastrom titka (http://moly.hu/konyvek/jane-austen-a-klastrom-titka) – finoman szólva – még nagyon nem egy Büszkeség és balítélet. Lehet, hogy nem esett elég szó hős írónőnkről, de az legalább kiderült, hogy ez a csapat igenis szeret együtt lenni (http://moly.hu/karcok/122867) – így nem is csoda, hogy a második felvonásra már december végén sor került, a szegedi JAK pedig nem adja fel. Reszkess, Mr. Darcy!
Az első találka: http://moly.hu/esemenyek/jane-austen-konyvklub-szegeden-is.
És a második:: http://moly.hu/esemenyek/igyunk-elore-a-medve-borere-avagy-ja-klub-2.


>!
Veron

Jane Austen Könyvklub Szegeden is:)

HelyszínVhol
Időpont2011. november 15., 16:10 – 2011. december 1., 23:59

Kedvet kaptunk a többiektől, és lészen nálunk is ilyen:) Többet majd később:)
Ami még fontos: én elsőnek az első regényére, a klastrom titkára gondoltam, egyértelmű leszavazás esetén lehet a büszkeség és balítélet… optimális részvételi feltétel az adott mű friss elolvasása, de régi olvasással vagy ha legalább a feléig eljutottál még beleférhet…
egszer majd lesz doodles szavazóizé, vagy ha más megcsinálja, akkor akkor….
egyelőre ennyi, csak lehet gyülekezni…

UPDATE 2 A LEGFELKAPOTTABB IDŐPONTOKKAL CSINÁLTAM ÚJ SZAVAZÁST, ESETLEG GONDOLJÁTOK MEG ÚJRA, HOGY NEM JÓK-É EZEK IS:
http://www.doodle.com/mwm9w2dcrgmnmm9y

Résztvevők (9): Veron, tataijucc, medicne, Telena, csend_zenésze, Hiranneth, graphoman ISMP, Paan, Dün SP

243 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!