Búvár - merülj mélyebbre!

Rovatgazda
!

A Búvár rovat szeptemberi száma némileg új formával várja a merülni vágyó molyokat. Ha a búvármaszkot és a békalábakat magatokra erősítettétek, már el is kezdhettek besétálni az értékelés-, blog- és karctengerbe. Előbb egy kis part menti búvárkodásra hívunk titeket, majd a mélyvízhez érve lehetőségetek lesz jobban alámerülni.
A part menti búvárkodáshoz áthoztuk a Bulvár rovatból a film (alias Molygókép) és a könnyűzene (alias Molymuzsika) témákat, a Ha jobban belegondolok… cikkben pedig olyan szeptemberi karcok közül mutatunk néhányat, amelyekben gondolataitokról írtatok. Újdonság még a Blogbúvár, itt a blogot vezető molyok Búvár rovatba illő posztjai közül válogatunk.
A mélyvízi búvárkodáshoz az itt eddig megszokottan helytörténet, érdekesség, történelem, és tudomány témákban mutatjuk a hónap legjavát, lesznek molyversek és -prózák, a rovatot pedig továbbra is az olvasókör zárja.
A következő, tehát az októberi számtól szeretnénk még egy cikket hozzáadni az eddigiekhez A hónap molybúvárjai címmel. Ki és miként szerepelhet benne? Részletek a kihívásnál:


>!
Véda MP

A hónap molybúvárja nem olvasós

Elkezdődött2012. október 7., 16:56
Jelentkezés vége2014. október 7., 16:51
Véget ér2014. október 7., 16:51

Kedves Molyok!

E kihívással szeretnénk minél több molyt bevonni a búvárkodásba. Ha ismeretlen helyről, zenéről, személyről, kifejezésről, állatról, növényről, stb. olvasol egy könyvben, vagy hallasz bárhol, nézz utána, kiről-miről van szó. A megszerzett új információt oszd meg velünk, molytársaiddal is, írj egy karcot róla!

Minden hónapban, a Merítés megjelenésekor kiválasztunk két molyt, akiknek a búvárkarcai a legjobbak, legérdekesebbek voltak az elmúlt hónapban, egy külön cikket szentelünk nekik a Búvár rovaton belül és persze átvehetik A hónap molybúvárja kitüntetést.
A kihívásra nem kell feltétlenül jelentkezni, nem csak a résztvevők „játszanak”, hanem minden moly. A karcokat nem kell a kihíváshoz linkelni, mert minden karcot figyelünk, mindenképp látni fogjuk. Csak a havonta kiválasztott két molybúvár zöldül.
Kiemelten várjuk helytörténet, érdekesség, történelem, tudomány, természet és társadalom témában a karcokat, de persze bármi jöhet. Próbáljatok meg minél jobban utánajárni az adott dolognak, több helyről szemezgetni, esetleg külföldi oldalakat megnézni, képet, videót csatolni (a nem pro tagok is tudnak képet linkelni a karchoz), vagy adjátok hozzá saját gondolataitokat. Ja, és ne felejtsétek el megjelölni a forrást! :-)
Itt láthattok néhány példát:
http://moly.hu/karcok/160236
http://moly.hu/karcok/159516
http://moly.hu/karcok/163913
http://moly.hu/karcok/167507
http://moly.hu/karcok/171196

Jó búvárkodást!

A Búvár rovat két szerkesztője:
@Véda és @Tilla

14 hozzászólás
!

Part menti búvárkodás

Molygókép

„Minden, amivel utadon találkozol, azt a célt szolgálja, hogy jobban szerethess: […] egy lemez, egy film, egy könyv, hogy gazdagítson, kikapcsoljon és képessé tegyen a nagyobb odaadásra” (Michel Quoist: Így élni jó)

Bosszúállók http://moly.hu/karcok/177105 – @DreamerGirl
Hétköznapi emberek http://moly.hu/karcok/175397 – @Connie
Arcpirító szenvedély http://moly.hu/karcok/177121 – @holle
A „Hazajáró” turisztikai magazin:


>!
Goofry P

A természeti értékek, a kulturális-, népi-, építészeti emlékek bemutatását, és a szétszóródott magyarság szociografikus megjelenítését, ezen felbecsülhetetlen kincsek megőrzését hivatott televíziós-sorozat elismerésben részesült a napokban.

„Elindulni és hazatérni.” – Barangolások a történelmi Magyarország területén.

2012. Szeptember 21-én a „Hazajáró” Magyar Örökség-díjban részesült. :)
http://sphotos-e.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/401470_27…

A „Hazajáró” című turisztikai magazin műsor hétről-hétre bakancsot húz és nekiindul, hogy keresztül-kasul bebarangolja a Kárpát-medence varázslatos tájait és megismerje hazánk természeti- és kulturális értékeit, történelmi emlékeit és az ott élő emberek mindennapjait. Erdélyben, Felvidéken, Kárpátalján, Délvidéken, Mura vidéken, Őrvidéken és belső-Magyarországon hol gyalog, hol szekérrel, kerékpárral vagy kenuval halad vándorútja során. A Kárpátok fenséges gerinceitől, várromokon, apró fatemplomokon és véráztatta harcmezőkön át, patinás városokig – megannyi magyar emlék kíséri a „Hazajáró” soha véget nem érő útját.

A sorozat alkotói:
Szerkesztő: Kenyeres Oszkár;
Operatőr: Schödl Dávid;
Rendezte: Moys Zoltán
Szereplők: Kenyeres Oszkár, Pintér János

”Szeretnénk, ha ezt az elismerést magáénak érezné minden kedves és hűséges szereplő, közreműködő, segítő és néző, hisz nélkületek nem lenne a műsor.
Tartsatok velünk továbbra is soha véget nem érő utunkon!” [alkotók]

Kapcsolódó linkek:
http://www.facebook.com/hazajaro

http://www.hirado.hu/Hirek/2012/09/22/13/Kituntettek_a_…

http://www.dunatv.hu/musor/musorok/hazajaro.html

18 hozzászólás
!

Molymuzsika

„Milyen unalmas lenne a világ, ha mind egyformák lennénk! Ha ugyanazokat a ruhákat viselnénk, ugyanazokat az ételeket ennénk, ugyanazt a zenét hallgatnánk, nem lennének felfedezésre váró élvezetes dolgok.” (Disney családi mesegyűjtemény – Nem mindig a helyes út a legkönnyebben járható)

Ady Endre utolsó fényképe http://moly.hu/karcok/174793 – @HAri
Esőtánc http://moly.hu/karcok/174752 – @Nokedli
Tökéletes hármas http://moly.hu/karcok/177096 – @vargarockzsolt
Philippe Jaorussky:


>!
Lady_L P

Már egy ideje halálosan szerelmes vagyok Philippe Jarousskyba, de ez a szám… hát nekem végem. Az ember látja, ahogy mosolyog, miközben énekel, szívből, melegen:) ez az igazi énekes, nem a most divatos unott vagy agresszív „művészek”, pfff.
http://www.youtube.com/watch…

5 hozzászólás
!

Blogbúvár

„A gondolat csak a miénk, de a szót már más is hallja. A kimondott szó nemcsak közlés, hanem minket minősítő, rólunk árulkodó tartalom is.” (Belső Nóra: Utak egymáshoz)

Inter-you http://drz56.blog.hu/2012/09/28/inter-you – @Biedermann_Izabella
Két Mona Lisa? http://moly.hu/blogok/http-meszarosmarton-wordpress-com-2012-09-27-da-vinci-ket-mona-lisat-festett/megnez – @princemarton
Buli van Koreában! http://moly.hu/blogok/http-konyvbagoly-freeblog-hu-archives-2012-09-28-hogy_buliznak_koreaban – @konyvbagoly
Ady Endre és Joszako Akiko http://moly.hu/blogok/http-www-keletportal-hu-p-3755 – @asx_nici


>!
Tilla

Részlet @asx_nici Ady Endre és Joszano Akiko című blogbejegyzéséből:
„Hosszúkás arcú, férfias japán nő, szemei távol ülnek egymástól, szájának íve vékony és finom. Korában közepesen magasnak számított, mai és főleg európai szemmel nézve alacsony. Hullámos, dús fekete haja van, és zavarba ejtően kifejezéstelen arca. Enyhe kontraposzt, kicsiny ajka kissé lebiggyed. Mit néz? Nem lehet tudni. Nem is néz, hanem figyel és keresztülnéz. A maga módján ijesztő.”
http://www.keletportal.hu/…

!

Kreatív molyok

„Mert egy szép alkotásnak az értelme legalább is annyira megvan a szemlélőben, mint annak a lelkében, aki alkotta.” (Oscar Wilde: A kritikus mint művész)

http://moly.hu/karcok/174078 – @balagesh
http://moly.hu/karcok/176676 – @Ciccnyog
http://moly.hu/karcok/175007 – @rohadtszemét
http://moly.hu/karcok/176071 – @DreamerGirl
http://moly.hu/karcok/173659 – @Maryke


>!
Mareszkaresz

Vicc lett az ünnep

Vicc lett az ünnep.
Durván kacagva járod
A sötét csábos útjait,
S gúnyolod mi egykor érték volt.

Vicc lett az ünnep.
A fény bántja szemed,
Menekülsz előle
Mint róka kit ember űz a háztól.

Vicc lett az ünnep.
A rossz elfogadott,
Mi régen erkölcstelen volt,
Ma már ’Szabad akaratod’.

Vicc lett az ünnep,
S mindent miben egykor
Hitünk bízni hagyott,
Te most csúnyán kigúnyolod.

Vicc lett az ünnep.
Elrongyolt hited
Ablakon hajítod a mélybe,
S hagyod, hogy az ördög nyúljon kacagva érte.
Vicc lett az ünnep

Vicc lett az ünnep,
S engem is azzá tettél vele,
Közös múltunk gyorsan feledve
Új utakra léptél,
S én ebbe őrülök bele.

!

Ha jobban belegondolok…

„…senki nem állítja, hogy a legjobb gondolatok a legnagyobb szerzőktől származnak.” (Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot?)

Magnélküli szőlő és egyebek http://moly.hu/karcok/174718 – @Dorqa
A legendákról http://moly.hu/karcok/173418 – @chibizso
Tanárok vs. szülők http://moly.hu/karcok/175197 – @palastim
Az internet misztikuma:


>!
Biedermann_Izabella P

Ez az Internet is már micsoda? A misztikumok misztikuma. A távérzékelés melegágya. Itt nyomom a billentyűt, ott megmozdul az asztal. Varázslat. Mi más volna? Az emberiséget összekapcsoló köldökzsinór. A levegőben terjed rezgések által, nem tudtad?

Na jó, persze nem. A fenét misztika, drótok kérem, üvegszál, fut a fény, most kivételesen nem Istené, hanem az emberé. Mindez a sok-sok ezernyi miegymás, bitek és programok, ez bizony mind az emberi elme szüleménye. Kőkeményen fém, üveg és műanyag. Ez a gazdatest, amiben az emberi gondolat, kilépve az agyból, az utóbbi évtizedekben szabadon garázdálkodhat.

Nem misztika, mérnökség, jó sok pénzen épített kézzelfogható infrastruktúra. Nem árt, ha néha ez is eszünkbe jut, amikor elegánsan, amolyan bölcsészes öntudattal fellövünk valamit a felhőbe.
http://www.youtube.com/watch…

!

Mélyvízi búvárkodás

Helytörténet

„Nézd! Az életet csak az ezernyi helyi isten segít megérteni. És nemcsak a régi, halott istenek, mint Zeusz, hanem minden Hely és Ember élő istene! És nemcsak Görögországban, hanem a modern Angliában is! Egy-egy fa, egy-egy kőfal görbülete, ha tetszik, egy-egy sülthalas bolt, egy-egy palatető szelleme – az megérteti… a görcsöt is az emberekben, a lomhaságukat… Azt mondanám, imádj mindent, amit csak látsz – és akkor még többet fogsz látni!” (Peter Shaffer: Equus/Amadeus)

Lőcse büszkesége http://moly.hu/karcok/171286 – @cseri
A szegedi Fekete-ház http://moly.hu/karcok/169383 – @Emmi_Lotta
Kassa története http://moly.hu/karcok/177520 – @Véda
Hotel Metropol, Bécs:


Törölt tartalom.
!

Érdekesség

„Az élet legérdekesebb jelenségei valószínűleg mindig kettős arcúak, múltba és jövőbe tekintenek, progresszívek és regresszívek is egyben. Osztoznak az élet kétértelműségében.” (Thomas Mann: Doktor Faustus)

A Carnaci kősorok http://moly.hu/karcok/173422 – @Algernon
Öntapadós cédulák http://moly.hu/karcok/175040 – @vigili
Jókai, a képfaragó http://moly.hu/karcok/173584 – @lalazs
Book of Kells:


>!
makitra P

Update from Dublin: a Trinity College könyvtárában van kiállítva a Book of Kells, ami az egyik legrégebbi Vulgáta (561 körül keletkezett). Az Újszövetség 4 evangéliumát tartalmazza. A kedvenc részünk azonban az a vers volt, amit az egyik másoló szerzetes a macskájához, Pangur Banhoz írt, és azt beletoldotta a Biblia szövegébe.
A verset itt olvashatjátok angolul: http://www.ceantar.org/pangur.html
A Book of Kellsről többet: http://www.tcd.ie/Library/bookofkells/book-of-kells/

4 hozzászólás
!

Történelem

„A történelem ugyanolyan könnyű, mint az egyén élete, elviselhetetlenül könnyű, mint a pihe, mint a szállongó por, mint az, ami holnap már nincs.” (Milan Kundera: A lét elviselhetetlen könnyűsége)

Opel annó http://moly.hu/karcok/175424 – @cippo
Bethlen Gábor esküvője http://moly.hu/karcok/176657 – @Véda
Lucretia Borgia http://moly.hu/karcok/175492 – @Mandula8
Galilei és a gravitáció:


>!
vargarockzsolt P

A legenda szerint Galileo Galilei az ejtési törvényt úgy igazolta, hogy a pisai ferde toronyból különböző súlyú, de azonos méretű golyókat dobott le, és mindkét golyó egyszerre ért földet.
Ez a történet azonban tényleg csak legenda. Méghozzá több okból is. Először is, akkoriban még nem voltak olyan órák, amelyekkel ilyen gyors mozgásokat meg lehetett volna mérni. Ezért aztán Galilei tudatosan lejtőket használt, melyeken golyókat gurított le.
Christoph Drösser: Csábító erők, 26-27. oldal

…tempó és ritmus tekintetében az ember memóriája nagyon pontos. Híres példa erre Galilei, aki kísérletezései során tárgyak lejtős síkról való leérkezésének idejét mérte, mivel azonban nem állt rendelkezésére pontos óra, minden kísérletének úgy mérte az idejét, hogy egy dallamot dúdolt magában. Ez lehetővé tette, hogy eredményeinek pontossága jóval meghaladja a korabeli időmérő szerkezetekét.
Oliver Sacks: Zenebolondok, 229. oldal

Fotó: Johann H. ADdicks
http://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Oliver Sacks: Zenebolondok · Christoph Drösser: Csábító erők

Oliver Sacks: Zenebolondok
Christoph Drösser: Csábító erők
2 hozzászólás
!

Tudomány

„Hiszem, hogy az emberiség jövője az ész fejlődése a tudomány által. Hiszem, hogy az igazság kutatása a tudomány által az az isteni eszmény, melyet az embernek maga elé kell tűznie. Hiszem, hogy minden csalóka látszat és ábránd, kivéve a soha el nem múló, lassan meghódított igazságok kincsesházát. Hiszem, hogy az állandóan gyarapodó igazságok summája végül mérhetetlen hatalmat ád az ember kezébe, s megteremti a nyugalmat, ha ugyan nem magát a boldogságot…” (Émile Zola: Pascal doktor)

Darwin és az evolúciós zene http://moly.hu/karcok/176600 – @krlany
Akár ma is készülhetett volna http://moly.hu/karcok/175417 – @verdeleth
Joseph Stiglitz http://moly.hu/karcok/176566 – @B_Niki
Az evolúciós pszichológia:


>!
Lara P

„Darwin úgy vélte, hogy elmélete nem csak az állati test, hanem az emberi elme összetettségét is megmagyarázza. „A pszichológia (…) új alapokra fog helyeződni” – jósolta meg a fajok eredete végén. (…)
Darwin elméletét csak a legutóbbi néhány évben kezdi beteljesíteni az az irányzat, melyet John Tooby antropológus és Leda Cosmides pszichológus evolúciós pszichológiának keresztelt. Az evolúciós pszichológia két tudományos forradalmat kapcsol össze. Az egyik az 1950-es és hatvanas évek kognitív forradalma, amely óta a gondolkodást és az érzelmeket az információ és a komputáció fogalmaiban tárgyaljuk. A másik az evolúciós biológia forradalma a hatvanas és hetvenes években, amely az élőlények bonyolultan adaptív konstrukcióját a replikátorok közüli kiválasztás alapján magyarázza.”
(32. o.)

Az evolúciós pszichológia öt alapelve:
– Az agy fizikai rendszer, mely úgy működik, mint egy számítógép. Áramkörei olyan viselkedések létrehozására jöttek létre, melyek illeszkednek a környezethez.
– A természetes szelekció úgy alakította ki agyunk áramköreit, hogy képesek legyünk megoldani a fajunk fejlődése során felmerült (evolúciós szempontból fontos) problémákat, feladatokat.
– A tudatosság csak a jéghegy csúcsa. Tudatos élményeink félrevezethetnek bennünket, és áramköreinket a valóságosnál sokkal egyszerűbbnek gondoljuk.
– A különböző adaptációs problémák megoldására különböző agyi áramkörök alakultak ki, specializálódtak.
– Modern koponyánkban kőkori elme lakik. Bár külsőnk modern, 21. századi, a „hardware” – agyunk – a régi, hiszen az új agyi áramkörök kialakulásához nagyon hosszú időre van szükség.

„ Az emberszabásúakból alakultunk ki, de ez nem azt jelenti, hogy olyan elménk van, mint nekik.” – kép: evolutionary-psychology.net

|pszichológia

Kapcsolódó könyvek: Steven Pinker: Hogyan működik az elme

Steven Pinker: Hogyan működik az elme
2 hozzászólás
!

Kakukktojás – Havi olvasókör

A szeptemberi népszerűségi „index” bármilyen furcsa is légyen, Madách Imre: Az ember tragédiája című drámáját hozta ki, mint a molyok által legolvasottabb művet e hónapban.
Vitathatatlan, hogy a párbeszédes formában megírt, filozófiai tartalmú drámai költemény, az egyik legnagyobb történelmi drámánk. Iskolai kötelező olvasmány „titulusa” nélkül is mindenképp az alapművek közé sorolandó. De mélyedjünk bele, ki hogyan dolgozta fel olvasmányélményként a „Van-e értelme az emberi létnek?” „Mi célra vagyunk a világon?” „Létezik-e emberi fejlődés, emberi tökéletesedés?” és „Érdemes- e küzdeni, harcolni egy célért?” filozófiai kérdésekre épülő, sokszor nehézkesen emészthető írást. (De végül is: „Mondottam ember: küzdj és bízva bízzál!”) ;)
Pro:
http://moly.hu/ertekelesek/927330 – @Lakmuszisz_HisztisMirtill
http://moly.hu/ertekelesek/1032052 – @tomgabee
http://moly.hu/ertekelesek/1014932 – @bsusanne
http://moly.hu/ertekelesek/624787 – @Ciccnyog
S kontra:
http://moly.hu/ertekelesek/735429 – @Nílkantha
http://moly.hu/ertekelesek/1001260 – @capucci
http://moly.hu/ertekelesek/992158 – @Finch
http://moly.hu/ertekelesek/941691 – @Viviiien
Molyok által legkedveltebb idézet: http://moly.hu/idezetek/9395 – @girlhu
+ csipetnyi érdekesség a mű kapcsán, zenei téren:
http://moly.hu/karcok/145050 – @verdelth
A több mint ezer moly olvasta könyv megtekinthető diafilmen:
http://dia.osaarchivum.org/public/index.php…
Moziban rajzfilmen:
http://moly.hu/hirek/a-lerajzolt-isten-december-8-tol-vetitik-a-mozikban-az-ember-tragediaja-rajzfilmvaltozatat
Gyönyörködhetünk a Zichy illusztrációiban a neten:
http://www.hung-art.hu/frames.html…
Hallgathatjuk hangoskönyvként:
http://mek.oszk.hu/06800/06840/index.phtml
Vagy akár teljes terjedelmében elolvashatjuk itt is:
http://mek.oszk.hu/00800/00849/html/index.htm


Törölt tartalom.
!

Zárszó

A rovat során a mélyebb gondolatoknak, kétségeknek, szemlélésnek, utánajárásnak, megismerésnek jutott szerep, hadd zárjunk két moly különös egymásra hangolódásával. Ugyanazon a napon, hasonló hangulattal vagy talán teljesen más mögöttes tartalommal, de ugyanarról a sodródó érzésről karcoltak. Valami volt aznap a levegőben.
http://moly.hu/karcok/175459 – @MiraRami
http://moly.hu/karcok/175461 – @Amrita_noita

Útravaló:


>!
robinson P

“Elég, ha ebéd után tíz percre ledőlsz pihenni. Elég, ha munkahelyedre lassan és kényelmesen haladsz és néha megállasz, hogy egy fát, egy virágot, vagy egy madarat megnézz. Elég, ha fél órával üldögélsz tovább a padon, mint amennyit előre szántál magadnak. Mert szépen süt a nap és a szellőnek kellemes, meleg virágszaga van. Elég, ha minden hetedik napon nem dolgozol semmit, csak örvendesz annak, hogy élsz és hogy szép a világ, amiben élsz.” (Wass Albert: Te és a világ )

|könyvesedés

8 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!