Búvár – Merülj mélyebbre!

Rovatgazda
!
>!
Leoni I

JÚLIUS

Fájdalmaim fekete kutyája
ma hasztalan kocogsz nyomomba már.
Virágok közt járunk ma együtt
én és a Nyár.

Ma Örömisten papja vagyok én,
hiszek életben, szépben, jóban.
Cézár vagyok az ölelésben,
Dárius a csókban.

Forró imákat dalolok,
s letépek minden vadvirágot;
ha meghalok,
csak az fogja tudni, hogy ki voltam,
aki így látott.

63

!

Part menti búvárkodás

Molymuzsika
Liszt: Haláltánc http://moly.hu/karcok/403646 – @Goofry
Billie Holiday és Coleman Hawkins http://moly.hu/karcok/400779 – @akire
Angela McCluskey http://moly.hu/karcok/400642 – @Erithacus

Molygókép
YSL http://moly.hu/karcok/404411 – @bárányfelhő
The Roaring Twenties http://moly.hu/karcok/403615 – @gerwearsprada
García Márquez kedvenc filmje:


>!
akire MP
Film- és mozitörténet

Marquez kedvenc filmje: Kuroszava – Rőtszakállú (1965)

1990 októberében Márquez Tokióba látogatott, ahol több mint 6 órán keresztül beszélgetett Kuroszavával.

Az író a következőképpen vallott a Rőtszakállúról a rendezőjének: „Vagy hatszor láttam az elmúlt húsz év alatt, és szinte mindennap beszélek róla a gyermekeimnek. Addig teszem ezt, míg meg nem nézik. Ez nemcsak az Ön filmjei közül az én kedvencem, hanem az egész filmművészet egyik legnagyobb alkotásának tartom.”

A teljes interjút itt olvashatjátok angolul: http://kino-obscura.com/post/91776836653/garcia-marquez…

"A nyomorúság metaforikusan jelenik meg Kuroszava e filmjében, a Rőtszakállúban (Akahige, 1965) pedig inkább a keretét adja a tanítás-tanulásról szóló történetnek.

Az Edo-korszakban játszódó film középpontjában Jaszumoto, a karrieréhes fiatal orvos áll, aki a Rőtszakállú becenevű doktor nyilvános kórházába kerül. Nehéz körülmények között, a szegények nyomorában kénytelen helytállni. A sorsok és tragédiák sorozata végül az együttérzést váltja ki belőle, amihez hozzájárulnak a címszereplő bölcs tanácsai és útmutatásai. Végül a karrier helyett a szegénykórházat választja. A szintén belsőkre építő szélesvásznú dráma szikár képeinek fő történéseit sokszor a kép két szélére komponálja a rendező. Kuroszava kisrealista műve szerint a nyomort a tanulás és erkölcs győzheti le; nem kell különlegesnek lenni ahhoz, hogy jók legyünk, hanem alázatra van szükség. A rendező nagy, termékeny korszakának végére ért ezzel a filmmel, ez az utolsó munkája Tosiro Mifunéval, akivel a forgatás után összeveszett."
http://www.filmtett.ro/cikk/1499/kuroszava-akira-portre-2

https://www.youtube.com/watch…
https://www.youtube.com/watch…

!

Blogbúvár

Dora Craiban-interjú http://moly.hu/karcok/400774 – @mrsp
A Top 5 könyvekben szereplő zene http://moly.hu/karcok/402452 – @agnesho
A ryijy-készítés:


>!
ppeva P
Regényes Kézimunka Sarok

Kustaa feltűnés nélkül bejuthatott a templomos faluba, hiszen éppen a karácsonyi ünnepekre készülődtek. Olyan sok elintéznivaló gyűlt össze, hogy nyugodtan elmaradhatott késő estig. […] A templomos faluban látta valaki, hogy legelőször a komisszáriushoz ment, azután benézett a tímárhoz, majd elment a boltba, és nagyon tempósan elvégezte bevásárlásait. Órákig állt lova a cövekhez kötve, és a Salmelus család régi, csomózással készült szántakarójának az a vége, amelyen az ügyetlen vonalú évszámok voltak olvashatók, lecsüngött a szán ülésének hátsó támláján.

Tavaly nyáron véletlenül tévedtem be a Néprazi Múzeum „ryijy”-kiállítására. Gondoltam, bekukkantok, mi is ez – aztán a következő két órát ott töltöttem. A gyűjtemény finn tulajdonosának vezetésével néztük végig a kiállítást. Volt tolmácsolás, de a finn úr egész jól értett és valamit beszélt is magyarul. A kiállítás végén kaptunk a kezünkbe anyagot, választhattunk fonalat, és ki is próbálhattuk, hogyan is készül a hagyományos ryijy. Így lett egy véletlen múzeumi látogatásból maradandó élmény. És ezért örültem most, hogy felbukkant az olvasmányban.
A ryijy-készítést leginkább a subázáshoz tudnám hasonlítani. Mikor fiatal voltam, óriási divatja volt a subázásnak, párnák és falvédők készültek ezzel a módszerrel. A finneknél ez egy nagyon régi technika. Főleg takaróként használták, csónakokban, szánokban, ahol az állati szőrméknél jobban volt használható, hiszen nem merevedett meg és töredezett ki a nedvességtől, fagytól. Később ágytakaró lett belőlük, és a fiatalok nászajándékba kapták, az anyák, idősebb nőrokonok készítették az esküvőre.

http://przoli.blogin.hu/2014/01/24/finn-szonyegek-kiall…
http://stilblog.hu/2013/10/21/vedd-fel-a-fonalat-erzeko…

Kapcsolódó könyvek: Frans Eemil Sillanpää: Silja / Egy férfi útja / Emberek a nyári éjszakában

Frans Eemil Sillanpää: Silja / Egy férfi útja / Emberek a nyári éjszakában
4 hozzászólás
!

Ha jobban belegondolok…

Terhesség kontra nőiesség http://moly.hu/karcok/403954 – @encsy_eszter
A tenger http://moly.hu/karcok/110975 – @anémone
Identitáskérdés:


>!
Biedermann_Izabella P

„A judaizmus hagyományában a nép egymástól legtávolabb élt nemzedékeit is egyszerre köti össze a „test szerinti” leszármazás és a közös hit köteléke. Hogy a kettő milyen széttéphetetlenül kapcsolódik össze, az igen szemléletesen mutatkozik meg abban a nehézségben, ahogyan jóformán képtelenség különbséget tenni történelmi tények és hittartalmak között a Szentírás szövegében. A legbiztosabbnak ítélhető történeti tényt is a szöveget megalkotók hite formálta meg és illesztette a helyére, nem a historikus emlékezet. És megfordítva: Izrael hite a szövegben megjelenő és magáról hírt adó történeti tényekre támaszkodik. A „test szerinti” és a „hit szerinti” együtt alkotják a Bibliának nevezett szövegkolosszust, pontosan úgy, ahogyan Izrael népét is. A választott nép identitása a bibliai szöveg fokozatos megalkotásában öltött testet, s az így megalkotott szöveg-egész visszahatásaként öltött testet a nép valósága. Az Írás és a nép egymás alkotásai. A Szentírás ebben az értelemben nem más, mint a nép mint írott szöveg, míg maga a nép a szöveg élő teste. Az eleven nép időbeli életével kommentálja az Írást. Így válik a hagyományban a szöveg identitása sérthetetlen fenséggé, amihez nem lehet többé hozzátenni, és amiből nem lehet elvenni. Az allegória szárnyas szavai körüllebeghetik, de nem szállhatnak le rá, még kevésbé verhetnek fészket betűi közé.”
IDENTITÁS ÉS ALLEGÓRIA

Betűtest, jelentéslélek, hagyomány és történelem. A zsidó hit szerint a Szentírásba (itt értsd Tóra) minden beleíródott, minden belefoglaltatott, ami valaha is volt, van és lesz. Tatár György szép esszéjében arról ír, hogy a kereszténység allegorikus szövegértelmezésével szemben a zsidóság identitását csakis a szövegből merítheti, hiszen idézem: „A zsidó exegézis alapelve – legalábbis elméletileg – az, hogy minden lehetséges értelmezésnek logikailag levezethetőnek kell lennie az Írás szövegéből, és csakis abból.”
A gondolatok messze vezetnek és elgondolkodtatnak. Hogy ebben a világban ki és hogyan határozza meg saját identitását, az egy rendkívül érdekes kérdés.

Kapcsolódó könyvek: Tatár György: A „másik oldal”

Tatár György: A „másik oldal”
!

Mélyvízi búvárkodás

Helytörténet
A kapuzábé, Erdély http://moly.hu/karcok/402227 – @hóvirág
A Szerelem alagútja, Ukrajna http://moly.hu/karcok/401102 – @Emerencia
Hundertwasser-ház, Ausztria


>!
krlany I+SMP

Hundertwasser-ház, |Bécs, |Ausztria

„Amint megtorpant, az épületek ismét színesedni kezdtek. Hundertwasser-házak burjánzottak el az utca két oldalán, akár a csipkebokrok.”

A Hundertwasser-ház egy társasház Bécsben, melyet Friedensreich |Hundertwasser tervezett. Bécs 3. kerületében található, a Kegelgasse 34-38 szám alatt.
A házat 1983 és 1986 között építette Joseph Krawina és Peter Pelikan. Újdonsága a hullámzó, egyenetlen padló, a tetőt fűvel és földdel fedték be, és nagy fák nőttek ki a szobákból, az ágaik az ablakokon nőttek ki. Hundertwasser nem fogadott el fizetséget a ház megtervezéséért, mert szerinte már az megérte, hogy nem épül a helyére valami csúfság.
A házon belül van 52 lakás, 4 iroda, 16 privát, és 3 közös terasz, valamint összesen 250 fa és bokor. A Hundertwasser-ház Bécs egyik leglátogatottabb épülete, ami Ausztria kulturális örökségének is része lett.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hundertwasser-h%C3%A1z
|építészet

Kapcsolódó könyvek: Kleinheincz Csilla: Város két fül között és más elvarázsolt történetek

Kleinheincz Csilla: Város két fül között és más elvarázsolt történetek
21 hozzászólás
!

Történelem

Középkori krónikák http://moly.hu/karcok/397049 – @fióka
Repülősó http://moly.hu/karcok/402097 – @Lady_L
Loreley legendája:


>!
Cam
Egy költő – egy vers

http://images.zeno.org/Bildpostkarten/I/big/MPK03114.jpg

Heinrich Heine: LORELEY

Nem értem, a dal mit idéz föl,
s hogy oly bús mért vagyok:
egy régi, régi regétől
nem szabadulhatok.

Már hűvös az este; a Rajna
nyugodtan folydogál;
a hegycsúcs sugarasra
gyúlt alkonypírban áll.

Ott fenn ül – ékszere csillog –
a leggyönyörűbb leány;
aranyhaja messzire villog
aranyfésűje nyomán.

Aranyban aranylik a fésű,
s közben a lány dalol;
hatalmas zengedezésű
varázs kél ajkairól.

A hajósnak a kis ladikban
szive fáj, majd meghasad;
nem le, hol a zátony, a szirt van –
fel néz, fel a csúcsra csak!

Végűl ladikot s ladikost a
mélységbe sodorja az ár…
S hogy ez így lett, ő okozta
dalával, a Loreley.

Loreley legendája:
A heinei rege szerint egyébként a sziklán fésülgette aranyhaját a gonosz tündér, Loreley és dallal bűvölte a rajnai hajósokat, akik vesztükbe rohantak érte.
Egy másik, a sziklához fűződő legenda szerint Loreley egy fiatal lány volt, akit viszonzatlan szerelme öngyilkosságba kergetett: a meredek szikláról a Rajnába vetette magát, majd szirénné változott és igéző hangjával azóta csábítja a hajósokat végzetükbe.

https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Heinrich Heine: Heinrich Heine válogatott versei

Heinrich Heine: Heinrich Heine válogatott versei
!

Érdekesség

Időkapszula Tomajmonostorán http://moly.hu/karcok/402941 – @Emerencia
Repülő hajó egy golfbajnokságon http://moly.hu/karcok/401977 – @capucci
Tűzellenző:


>!
ppeva P
Regényes Kézimunka Sarok

„Charles kecsesen elnyúlik a díványon, két ujja az arcán, a másik három az álla alatt, könyöke a dívány karfáján, s komoran nézi az axminsteri szőnyeg túlsó végén üldögélő Tinát, aki felolvas: baljában piros szattyánba kötött kis könyv, jobbjában tűzellenző (leginkább hosszú, tojásdad pingpongütőre emlékeztető tárgy, hímzett szaténnal behúzva és vörösesbarna paszománnyal beszegve, rendeltetése pedig az, hogy a pittegő-pattogó széndarabokból áradó hő módot ne találjon a szűziesen halvány arcbőr kivörösítésére), amelyet kissé szabálytalanul rázogat az elbeszélő költemény nagyon is szabályos ütemére.”
(153. oldal)

A nem annyira fiatal és szűzies hölgyek pedig nemcsak a vörös foltok, de az akkoriban főleg viasz alapú szépítőszerek megolvadása ellen is védték arcukat a tűz hevétől.

Kép forrása: http://www.rubylane.com/item/135488-712prscrns/Pair-Ant…

Kapcsolódó könyvek: John Fowles: A francia hadnagy szeretője

John Fowles: A francia hadnagy szeretője
4 hozzászólás
!

Tudomány

A mély hangú férfiak tudományos megközelítése http://moly.hu/karcok/400753 – @vargarockzsolt
A Breakthrough díj http://moly.hu/karcok/399300 – @Emerencia
Fekete anyag:


>!
Lunemorte MP
Tudomány

Soha olyan fekete anyagot nem kreáltak még, mint amilyet egy brit cég állított elő: a speciális anyag a látható fénynek mindössze a 0,035 százalékát nem nyeli el, és ez új világrekord.

http://rejtelyekszigete.com/tudomany/ilyen-fekete-anyag…

!

Természetbúvár

A világ legszebb és legkülönlegesebb fái http://moly.hu/karcok/396692 – @cappucci
A halimbai gyógynövénytábor http://moly.hu/karcok/402374 – @Amrita_noita
A csőrös recésszárnyú:


>!
deardurr

„A csőrös recésszárnyú (Bittacus italicus) hímjei „nászajándékot”, egy jókora rovart visznek a nősténynek az udvarlás során. Néha előfordul, hogy a zsákmányt „csalással” szerzik meg. A hímek egy része nem indul vadászni, hanem egy nőstényt imitáló mozdulatokkal felhívja magára a többi hím figyelmét, és amikor azok valamelyike megközelíti a nászajándékkal, azt átveszi, majd villámgyorsan otthagyja a pórul járt udvarlót, és a megszerzett zsákmánnyal maga indul egy – lehetőleg valódi – nőstényt keresni.”
82. oldal, 6. Versengés a partnerért, Szexuális csalók
Csányi Vilmos: Szerelmes állatok

10 hozzászólás
!

Könyvajánló helyett:


>!
psvianne P
E-könyv

Sziasztok!
Ismeritek ezt az oldalt? Én most bukkantam rá az Alexandra honlapján keresztül, magyar szerzők művei olvashatók digitális, szép felületen (többek között Gárdonyi, Kosztolányi, Móricz, Jókai), gondolom, idővel fejlesztik majd.
http://100konyv.alexandra.hu/html5reader/index.html#cat1

1 hozzászólás
!

Még tart a nyár, élvezzük ki minden percét, s találkozzunk a jövő hónapban is! :)


>!
filona51
Egy költő – egy vers

Mit kívánjak nyárra?
Homokvárhoz: kupacot,
Horgászoknak: kukacot,
Hegymászóknak: nagy hegyet,
hűs fagyihoz: friss tejet,
folyópartra: fát, nagyot,
vakációt – száz napot!
(Horváth Imre)


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!