Bűnügyi rovat – Sorozatgyilkosok

!

Halihó Krimikedvelők!

Ha ezeket a neveket látjátok: Hasfelmetsző Jack, Daniel Barbosa, Ted Bundy, Kiss Béla, Henry Lee Lucas, akkor bízom benne, hogy hamar megtaláljátok a közös nevezőt, ami egyben a mostani rovat témája is lesz.

Bizony-bizony! Olyan könyvekkel készültem, amelyek sorozatgyilkosokról szólnak.

Ehhez kapcsolódóan hoztam egy kihívást is, melyet @BeetheBlessed pátyolgat, és ha nagyon összekapjátok magatokat, akkor tudjátok teljesíteni is: https://moly.hu/kihivasok/sorozatgyilkosok

Bűnre fel!


Roboraptor U>!
Képregény

"A Metropolitan Rendőrség becslése szerint az 1880-as években 1200 prostituált dolgozott Whitechapel mocskos és szűk utcáin. A Brit kormány hosszú évtizedekig semmit sem tudott (és talán nem is akart) kezdeni az eastendi nyomornegyedek szörnyűséges állapotával. Mindig voltak, és valószínűleg mindig is lesznek olyanok, akik nem bírják tartani a tudományos/technológiai fejlődés iramát és így a társadalom perifériájára szorulnak. Nem csoda, hogy végül épp ez a pöcegödör hozta világra minden idők leghírhedtebb sorozatgyilkosát: Hasfelmetsző Jacket.

Nem ő volt az első sorozatgyilkos, nem ő volt a legbrutálisabb és nem is neki van a legtöbb számon tartott áldozata, mégis az ámokfutása óta eltelt bő 130 év során olyan mitólogia alakult ki körülötte, amely messze felülmúlja az őt követő sorozatgyilkosokét. Whitechapel mészárosa több mint szimpla sorozatgyilkos: egy arctalan démon, akinek szelleme ma is köztünk jár. Egy fantom, aki akaratlanul is hozzájárult a londoni szegénynegyedek gyötrelmes állapotainak lassú felszámolásához, a nyomozási technológiák fejlődéséhez, és a jó ízlést/kegyeletet hírből sem ismerő bulvársajtó (sőt a szó szerinti értelemben vett „fake news”) megszületéséhez.(….)

Moore nagyszerűen keveri az okkultizmust és a misztikumot a tényekkel, úgy, hogy tökéletesen ágyazzon meg annak az alaptézisének, hogy a véráztatta huszadik századot Whitechapel sötét sikátoraiban, egy messiáskomplexusosos orvos hozta a világra. Különösen igaz ez a városnézéses fejezetre, ahol Gull kocsisával körbemegy London legfontosabb helyszínein, elmesélve azok pogány eredetét. Moore itt nem pusztán egy hátborzongatóan ördögi, és épp annyira zseniális elmébe vezet be minket, de kitörölhetetlenül elveti a magját a gondolatnak, hogy nem lehet, hogy a Hasfelmetsző Gyilkosságok csupán egy elmebeteg céltalan ámokfutása volt.
Gull talán minden idők egyik legkarizmatikusabb képregényfigurája.

Egyszerre képes lenyűgözni és elborzasztani az olvasót. Csak úgy, mint a szerencsétlen kocsis Netleyt, aki kénytelen az út végén kidobni a taccsot, úgy nehezül rá Gull személye az olvasóra is."

– írja Máté (@Paco_Queruak) Alan Moore Hasfelmetsző Jack történetéről, a Pokolból-ról. Még több Alan Moore-Hasfelmetsző Jackról a @Roboraptor-on ír.

https://roboraptor.24.hu/2019/08/16/pokolbol-kepregenykritika/

Kapcsolódó könyvek: Alan Moore: From Hell – A pokolból

Alan Moore: From Hell – A pokolból

Kapcsolódó alkotók: Alan Moore · Eddie Campbell

1 hozzászólás
!

Azt mondom: Hannibal
Ti mondjátok: Lecter

Thomas Harris Hannibal tetralógiáját nemrégiben kezdték el újra kiadni, igazán csodálatos borítókkal. Minden alkalommal meg is tapizom őket a könyvesboltban. A regényfolyam főhőse, Hannibal nem csak azért veszélyes, mert zseniális bűnöző, hanem mert igazi ínyenc, már ami az étkeit illeti. Hogy megtudd, mi a kedvenc ebédje, olvasd el a könyveket! Ha motivációt keresel, csatlakozz @Tiko kihívásához, amit jövő év végéig még bőven van időd teljesíteni: https://moly.hu/kihivasok/hannibal-tetralogia

Ha már olvastátok: nem tudom, ti hogy vagytok vele, nekem Thomas Harris regényhőséről azonnal Sir Anthony Hopkins arca ugrik be, az évek során teljesen egybeforrtak, és már nem is tudom másképp elképzelni.

Érdekességként itt egy videó, hátha a régi olvasóknak is mond még valami újat!
https://www.youtube.com/watch…


gizad>!
Thomas Harris: A vörös sárkány

Szégyen, nem szégyen, de thriller és krimi rajongóként a Hannibál sorozat eddig kimaradt az életemből. A bárányok hallgatnak filmet láttam még régen, de az valahogy nem fogott meg, így nem is törtem össze magam a sorozatért. Egy ideje azonban már piszkálta a fantáziám, így most eljött az ideje, és belevágtam. És milyen jól tettem!
Újszülöttnek minden új, ezért aztán igazi élmény volt az olvasás. Tartalmaz néhány gyomorforgató jelenetet, amikor picit le kellett tennem a könyvet, de nem ezek a beteg részek vannak túlsúlyban. Hannibál itt még csak mellékszereplő. Tetszett a nyomozás, de a legjobban a Sárkány karaktere vitte el a prímet. Nagyon tetszett, hogy megismerhettem, honnan indult és mi miatt jutott el oda, hogy Sárkánnyá váljék. Harris nagyon jól kidolgozta a karakterét. A befejezéssel is elégedett vagyok. Alapmű, lassan 40 éves megjelenése ellenére is kiválóan megállja a helyét a mai krimik, thrillerek közt is. Jöhet a többi rész.

!

Patrick Süskind: A parfüm című regényét csak erős gyomorral megáldott olvasóknak ajánlom. Tipikusan az a könyv, amit szeretnél úgy olvasni, hogy közben nem nézel oda, de mégis kukucskálsz az ujjaid mögül. Nem hiába, gyarló emberek vagyunk, vonz az erőszak.

@Gate kihívása könnyed plecsniszerzés: https://moly.hu/kihivasok/egy-ev-patrick-suskind-parfumjevel

@Kasztór_Polüdeukész tök jól leírja a sztorit, bár kissé spoileres, így csak akkor kattints, ha ez nem zavar: https://moly.hu/karcok/1318975

@Zora85 által felvitt idézet:
„Mert az emberek behunyhatják a szemüket a nagyság előtt, a szörnyűség előtt, a szépség előtt, fülüket is eldugaszolhatják a dallamok vagy a hízelgő szavak elől. De az illattól nem menekülhetnek. Mert az illat a lélegzet testvére. Vele együtt lopakodik be az ember testébe, nélküle nincs élet, nem lehet kikerülni. És az illat közvetlenül a szívbe hatol, és ott határozottan dönt vonzalomról és megvetésről, undorról és kedvességről, szerelemről és gyűlöletről.”


serengeti P>!
Patrick Süskind: A parfüm

Patrick Süskind: A parfüm Egy gyilkos története

Flow élmény ("nembíromletenni" érzés): 4,5
Stílus (írói): 4
Ötlet (eredetiség): 5
Tartalom (mondanivaló): 3
Hitelesség (könyv világának átélhetősége): 2
Érzelmek (ábrázolása): 4,5
Izgalom: 5

Furcsa élményt adott a könyv, az alapvetően undorító tartalom dacára alig bírtam letenni. Patrick Süskind remek író, magával ragadó a stílusa. Eredeti ötletből született a történet, ami a középkori mindennapi életet, valamint a parfümmanufaktúrák működését dolgozta fel, egészen történelemhűen, mégis olvasmányos, regényes formában. A tartalom kidolgozott, a mondanivaló azonban nem igazán jut át az olvasóhoz. Hitelesség szempontjából nem kifejezetten meggyőző, a könyv világa közepesen átélhető. Süskind nagy érdeme a szereplők érzelmeinek profi ábrázolása. A történet mindvégig izgalmas, érdekfeszítő.

!

Agatha Christie könyvei olyan változatosak (és mégis hasonlóak), hogy ha nagyon akarnám, akár minden hónapban be tudnék szuszakolni egyet a rovatba. Most akarom! Ezért elhoztam nektek Az ABC-gyilkosságokat, ahol Poirot ismét megdolgoztatja a szürke kis sejteket. Ezúttal egy különös sorozatgyilkos után ered, aki módszeresen, ABC-rendben szedi áldozatait.

A regényből készült minisorozatos adaptációról @Edina_Kanics karcolt: https://moly.hu/karcok/1213027

@SophieOswald által felvitt idézet:
„– Nem lepne meg, ha úgy végezné, hogy kinyomozza a saját halálát – folytatta Japp nagyot nevetve.”


Cherrytree P>!
Agatha Christie: Az ABC-gyilkosságok

Részemről ez a történet csakis maximális pontszámmal értékelhető. :)
Nagyon jó, hogy ez az eset eléggé eltér az eddig olvasottaktól. Tetszik, ahogy Poirot kis szürke agysejtjei dolgoznak. Az apró kis jelekből nem jöttem volna rá soha, hogy ki a valódi tettes, csak az látszott halványan, hogy ki nem lehet…. Szuperül összerakott az egész! :D
Még! Még! Még!

!

M. J. Arlidge Helen Grace sorozatának első kötete, az Ecc, pecc, ahol egy enyhén pszichopata szereplő nőket vadász le, hogy kiélje rajtuk beteges vágyait.

Erről az izgalmas regényről több blogos értékelés is született, többek között @Gothic01 (https://moly.hu/karcok/999697) és @Eryka93 (https://moly.hu/karcok/1057532) is foglalkozott vele.

Kimondottan erre a sorozatra van egy kihívás is @ValerinLanz felügyeletével: https://moly.hu/kihivasok/helen-grace-sorozat

@mrsp idézete:
„Furcsa, de ha már tudod, hogy valami rosszat készülsz tenni, menten jobban érzed magad. Mámorító, euforikus, felszabadító érzés. Senki sem sejti, hogy mit tervezel. Senki sem állíthat meg. Ez a te mocskos kis titkod.”


amanda888 P>!
M. J. Arlidge: Ecc, pecc

Hát húha! Ez aztán egy jó kis idegtépő krimi volt! Végig jelen volt egy alapfeszültség, az ember mindig egyre csak többet akart, és olvastatta is magát. Bár volt egy két gyomorforgató rész, részlet, de a finomkodás nem illet volna ehhez a könyvhöz.
Helen Grace karaktere elég érdekes… Egyelőre nem is tudom, hogy mit gondoljak róla, még azon az egyszerű szinten sem, hogy szimpatikus-e vagy sem. Azt hiszem kellenek még a további részek, hogy megismerjük, kiismerjük…
Maga a gyilkosságok, az „elkövetési” mód elég egyedi és óvatosan végiggondolva, igazán kegyetlen. Annyira kiszámított, hideg, könyörtelen, hogy inkább bele sem gondolok.
Erős kezdésű sorozat, biztosan folytatós, remélem a további részek is hasonlóan jók lesznek… vagy jobbak.

!

Samuel Bjørk: Magányos utazó című regénye megjelenésekor hatalmas élmény volt számomra. A Holger Munch & Mia Krüger sorozat első része jó néhány órára kivont a forgalomból, azóta is kellemes nosztalgiával gondolok rá.

Samuel Bjørk norvég író, a skandináv krimi műfajában alkot, sorozata pedig jelenleg három kiadott résznél jár.

@SchizoVampire idézete:
„Munch rágyújtott még egy cigarettára, és idegesen pislogott a bejárati ajtó felé. Mia majdnem elnevette magát. Felnőtt ember, a rendőrség Különleges egységének vezetője, mégsem mer konfrontálódni az anyjával.”


Knyobold01>!
Samuel Bjørk: Magányos utazó

Azt sem tudom, hogy hol kezdjem. Nagyon izgalmas volt. Végig pörögtek az események. Minden mindennel összefügg, de mégsem. Egy fantasztikusan kitalált sorozatgyilkost kaptunk. Hűen magához, kissé beteg de csalódtam volna ha egy norvég krimiben valami mást kapok :D
A nyomozó csapat szuper volt. Mindenki egyformán fontos szerepet töltött be a nyomozásban. Ha választanom kellene, nem tudnám eldönteni melyik karakter áll közelebb hozzám a csapatból… mindegyik. :D Miának különösen örülök, hogy úgy alakult a sorsa ahogy. spoiler

!

A testolvasó, Anne Frasier Jude Fontaine sorozatának első része, nem kevesebbet ajánl, mint egy nyomozót, aki tökéletesen érti a test minden rezdülését, legyen az élő vagy holt. Jó, jó, a holtak nem rezdülnek, de értitek.

@Rileey szerint ez pont nem jött át a könyv lapjairól: „A címünk ugye TESTOLVASÓ, merthogy ez a főszereplő különleges képessége, ami kifejlődött benne, ha már évekig a sötétben élt egy pincében… akkor azt diktálná a logika, hogy nyomozás közben használja is. Hogy ez a képesség ennek a regénynek az esszenciája. Hát nem. Kérem szépen, elfelejtjük!” (https://moly.hu/ertekelesek/3335841)

@Gothic01 karca a regényről: https://moly.hu/karcok/1117058

@mate55 idézete:
„A halottak arcán ott a történetük.”


Szilvi00 P>!
Anne Frasier: A testolvasó

A fülszövegből kiindulva, valamivel különlegesebb történetre számítottam. Jude kifinomult érzékelése adott ugyan egy kis pluszt a történethez, de korántsem játszott benne főszerepet. A nyomozónővel történteket még elképzelni is szörnyű volt, megkönnyebbültem, hogy az írónő nem részletezte a pincében átélt borzalmakat. Amúgy jó kis krimi volt, nem túl véres és nem is túl undorító. Jude mellett Uriah háttere és karaktere kapott nagyobb figyelmet. Maradjunk annyiban, hogy az Ő életétől sem kerültem rózsás hangtulatba. Az eltűnt és meggyilkolt lányok körüli rejtélyre szerintem a tapasztalt kirimiolvasók maguktól is rájöhetnek. Én sem jártam messze az igazságtól…

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2017
360 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634571575 · Fordította: Beke Zsolt
!

Sharon Bolton: Egyikünk hazudik című krimijének fülszövege nagyon sokat ígér: „Lecter Hannibal óta nem volt ennyire zseniális sorozatgyilkos.”

Bevallom kissé szkeptikus vagyok, elég erős ajánlásnak tűnik. Ehhez szerintem Hannibalnak is lenne egy-két szava. Az értékeléseket böngészve úgy látom, hogy @Edo_prklb osztja a véleményem:
„Összefoglalva jó kis könyv, viszont a Hannibal Lecter-es jelző kicsit túlzás volt, és félelmetesnek sem mondanám…” (https://moly.hu/ertekelesek/3262516)

@KönyvMoly_1989 idézete:
„– Néha az igazság egyértelmű – mondja. – Csak azok nem látják, akiknek érdekük fűződik hozzá.”


Vhrai P>!
Sharon Bolton: Egyikünk hazudik

Ez volt az első könyvem Sharon Bolton-tól. Egy vérkomoly thrillernek van szánva, de a műfajon belül ez inkább egy leheletkönnyed olvasmánynak mondanám. Az arányokat nagyon nem találta el a szerző. A közbeszúrt dokumentumok, újságcikkek nagyon elvették a helyet a cselekménytől és a karakterektől. Alapvetően a közepéig volt számomra izgalmas a történet, ám innen túl kiszámíthatóvá vált, a vége túl egyértelmű volt. Mindazonáltal lehet meg fogok még próbálkozni az írónő más könyveivel is.

https://libellum.blog.hu/2019/08/18/sharon_bolton_egyik…

!

Arthur Hailey: Detektívek című regénye már nem annyira mai gyerek 1997-es megjelenésével, ám a mai napig sokan olvassák. Kikerestem a legrégebbi szöveges értékelést, ezúttal is gratulálok @fukszia-nak, akihez kötődik még 2009-ből (https://moly.hu/ertekelesek/210265). Egy az egyben tudom idézni, mert rövid és velős:
„A legjobb Hailey könyv!”

@Manni idézete:
„A rendőri munka egyik alapelve, hogy minél kevesebben ismerik a tényeket, azok annál tovább maradnak titokban.”


Lipe>!
Arthur Hailey: Detektívek

@jehuka és @robinson, veletek biztos a találkozás ennél a könyvnél. Vagy azért mert ti olvassátok és én dicsérem, vagy mert éppen én olvasom és ti helyeseltek. Igaz? Arra kérlek benneteket, ha két éven belül újra „látnátok a kezembe”, lökjétek ki onnan. Megmagyarázom.
Nagyon szeretem Hailey regényét, kicsit úgy, mint amikor valami borzalmas dolog megbabonáz, odabetonozza a tekinteted, vonz és kiráz a hideg. Tisztába vagy azzal, hogy ebből nemalvós éjszaka lesz, hogy hányni fogsz, de van benne valami titok, valami olyan amibe a valós életbe még véletlenül sem szeretnél belenézni. Nemhogy belenézni, de még hallani se róla. Eddig csak ezeket éreztem a sorok között, ennél az olvasásnál viszont megláttam benne azt is, hogy mennyire elmúlt felette az idő, mennyire magyarázós. Nem szeretném elveszíteni azt, amit eddig adott. Vonz ez a könyves világ, fogjatok le. :)

!

Csak nekem tűnik úgy, vagy egyre több író fog sorozatok írásába? Luke Delaney: Hideglelés krimije például a Sean Corrigan sorozat első, és egyelőre egyetlen magyarul is megjelent kötete.

@TóthEdina szerint kissé sablonos volt a történet (https://moly.hu/ertekelesek/3249908), @Kincses_Nóra viszont úgy gondolja, jól van megírva (https://moly.hu/ertekelesek/2936116)

@balbea idézete:
„Általában azzal szoktam elterelni a figyelmemet, hogy véletlenszerűen kiválasztok egy utast, és elképzelem, ahogy kivágom a szemét, majd elmetszem a torkát. Ennek a sok potenciális célpontnak a szaga igen stimulálóan hat a fantáziámra. Még az is lehet, hogy bemutatkozom valamelyiküknek, mielőtt hazamegyek kötelességtudó feleségemhez és jól nevelt gyermekeimhez. Egy nap, amint kitalálom, hogyan úszhatom meg, az ő torkukat is elvágom.”


ggizi P>!
Luke Delaney: Hideglelés

Nagyon jó kis könyv volt, de valahogy több izgalomra és feszültségre számítottam. Ez most nálam kimaradt. Ettől függetlenül nagyon is érdekes volt a hidegvérű gyilkos fejébe látni, és alapjaiban nem az volt félelmetes, amit másokkal csinált, hanem amilyen precizitással és körültekintően csinálta azt. A rendőri oldalról főleg a bizonyítékok begyűjtését és a kirakós darabkáinak összeillesztését követhettük végig. (Kicsit fura volt olvasni a rásegítő magatartást, még ha az egy bevett dolog is, de könyvben nem sűrűn futottam bele ilyenbe a „jó zsaruk” oldalán.) És mikor a rendőrök is és az olvasó is kellően elbizonytalanodott, akkor végre összeállt a kép. Corrigan nyomozó is nagyon érdekes karakter volt az elfojtott démonaival és a nyomozásai során alkalmazott hatodik érzékével, szívesen olvasnám a további részeket is.

!

Zárásként nézzünk rá Linda Castillo: Néma esküjére A Kate Burkholder sorozat már tíz, magyarul is kiadott résznél jár, így bátran bele lehet fogni, nem szükséges éveket várni a második részre.

@Katie_Sue idézete:
„Nem is akarok elgondolkodni azon, milyen képet festek ezzel saját magamról, de az az igazság, hogy minden további nélkül nyugodtan le tudnám élni az egész életemet, ha soha többé nem látnám a rokonaimat.”


Judit_Sike P>!
Linda Castillo: Néma eskü

Az az igazság, hogy eléggé féltem ettől a könyvtől, mert valahogy úgy éreztem, hogy ez egy nagyon jó sztori lehet, de borzalmasan is el lehet rontani. De szerencsére szuper lett. Tényleg jó lett.
Nagyon tetszett a kisváros életének bemutatása, az amish kultúra megismertetése. Féltem attól, hogy túl sok leírást fogunk kapni, hogy nagyon rá fog arra menni, hogy bemutassa az életüket, de nem így lett. Pont annyit kaptunk amennyit kellett. Érdekes volt olvasni, hogy hogyan élnek, és várom a folytatást.
A főszereplő karaktere nagyon jó lett, erős, eltökélt, okos, szimpatikus. Tetszett a misztérium körülötte, hogy már a legelején tudtuk, hogy valami történt vele, de aztán csak szépen lassan bontakozott ki a története. Viszont amikor kibontakozott, akkor eléggé megdöbbentett…
A mellékszereplők (nyomozó társak) valahogy nem jöttek át, ők is mind egyéniségek voltak, de valahogy belőlük úgy érzem keveset kaptunk.
John az elején idegesített. Úgy éreztem, hogy ez a könyv nélküle is teljes lenne, és az ő családi tragédiái, nehézségei csak rontják a történetet. De aztán amikor összeszedte magát, és nem az alkesz karaktert hozta, akkor megláttam benne azt a pluszt, ami hozzáadott a könyvhöz. És onnantól megszerettem.
A nyomozás is tetszett, viszont a vége felé, ahogy rájöttek a megoldásra kicsit hihetetlennek tartottam. Mégpedig azért mert (vigyázat, spoiler!!!!) spoiler. A gyilkos személye megdöbbentett, én végig másra gyanakodtam.
Várom a következőt, és úgy érzem, hogy ez a könyv egy szuper kezdet.

1 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!