Bűnügyi rovat – Chris Carter

Rovatgazda
!

Kép forrása: link

Kedves elvetemült lelkű molytársaim!

Ebben a hónapban egy olyan írót fogunk kivesézni kivesézni, hahahahaha, ez inkább az ő műfaja, aki eredetileg bűnügyi pszichológus, nagyon ismeri a gonosztevők lelkivilágát, sokszor találkozhatunk vele különböző dokumentumfilmekben mint szakértő, nem mellesleg olyan szexi, mint az általa megálmodott nyomozó, és nem azonos azzal, aki az X-aktákat írja.
Szeptemberi szupersztárunk nem más, mint Chris Carter.


Riszperidon P>!
Könyves képek

Öröm bódottá! Pottá és futábácsi hotta! :D off
Végre teljes a sorozat, még ha két nyelven is! ^^

Kapcsolódó alkotók: Chris Carter

33 hozzászólás
!

A rovatban szereplő könyvborítók forrása: Moly.hu

Carter első könyve hazánkban a megboldogult Ulpius kiadó jóvoltából kerülhetett a polcokra. Igen érdekes kiadó volt ez: egyik oldalról olyan nyálas könyveket tudtak kiadni, hogy külön lavórral árulták őket. De volt egy sötét oldala is: a krimiket és thrillereket válogató szerkesztő nagyon jó érzékkel bírt, mindig elcsodálkoztam, mikor olvastam tőlük, hihetetlen izgalmasak és brutálisak voltak.
Így került hozzám A keresztes gyilkos is, mondhatni a semmiből bukkant elő. Köszönet érte @PRicsmond-nak, engem az ő értékelése győzött meg, hogy ezt a könyvet el kell olvasnom (https://moly.hu/ertekelesek/1957886).
Megismerkedhettünk Hunter nyomozóval és Garciával is, sőt, mindjárt megtudhattuk, hogy néznek ki: százkilencven centi magas, kidolgozott izomzatú, napbarnított, jóképű, stb. Így rögtön a forgatókönyvíróknak is meg lettek adva az instrukciók, ha esetleg film készülne belőle. Hiába, na, jóképű csávók ezek a Los Angeles-i gyilkosságiak. Meg okosak. Főleg Robert Hunter, de itt még annyira nem derült, ki, mennyire.


Cs_Beata>!
Chris Carter: A keresztes gyilkos

Egy ideje előttem volt már ez a könyv, de valamiért mindig elhalasztottam. Kár, mert nagyon jó könyv :) Izgalmas, jól halad a cselekmény, logikus, csak annyi háttérinfót ad, amire tényleg szükség van. Ettől az írótól szeretnék még olvasni.

1 hozzászólás
!

Carter könyveivel jobb nem is történhetett volna Magyarországon, mint az, hogy átvette a kiadásukat a @General_Press_Könyvkiadó. A Kivégzés sokkal szebb borítóval jelent meg, és a fordítást is más csinálta, aki nem érzett kényszert arra, hogy felhívja figyelmünket a kidolgozott férfi felsőtestekre. Mi, Hunter női rajongói úgyis tudtuk már eddigre, hogy kedvenc nyomozónk nemcsak szép, de okos is. Nyerő páros!
A molyok egyhangú felkiáltással megszavazták, hogy ez a rész sokkal jobb, mint az első, pedig az se volt kutya. Lássuk csak:
@Aoimomo (https://moly.hu/ertekelesek/3800858),
@FreeAngel (https://moly.hu/ertekelesek/2795546),
@Hencsulátor (https://moly.hu/ertekelesek/3886922),
@smetalin (https://moly.hu/ertekelesek/2217649).
Ja, hogy csak csajok? Nahát…


SzTEtti>!
Chris Carter: Kivégzés

Ezt a könyvet én 2 alkalommal tettem félre. Konkrétan majdnem hánytam. Undorító részletességgel ír le dolgokat az író, ami brutál jó, de borzalmas! :D
Összességében is brutális könyv! A 2/3-nál gondoltam: tudom ki a gyilkos! spoiler De nem is az a lényeg, hogy ki az. Hanem maga a folyamat. Nagyon jól össze van rakva! Szuperül vezet végig az író, mindig tudtam, hogy mi miért történik. Nyilván vannak benne szupermeglepő és szupersokkoló dolgok. Nagyoooon jó krimi!
Szegény Carlos-t kicsit sajnáltam már, mert spoiler

!

A sorozat harmadik részében Chris Carter hozta a formáját, kellőképpen undormányos gyilkosságokkal rukkolt elő. A gyilkost lehetetlenség kitalálni, szinte az utolsó oldalakon lepleződik le. Az indoka is elfogadható, nincs is ezzel baj.
A baj máshol keresendő. Míg A keresztes gyilkosban arról olvashattunk, hogy Hunter és Garcia mennyire kidolgozott izomzattal és tökéletes arcberendezéssel bír, most megismerhettük a szókincsüket is, ami kissé, hát hogy is mondjam, beszűkült egy plázacica szintjére. Mert ha ezek észrevettek valamit, vagy rájöttek valamire, felkiáltottak: „Basszus!” Vagy: „A rohadék!” A kétszázhuszonkilencedik basszus után megálltam a számolásban, viszont hallottam, ahogy plázacicás hangsúllyal kiáltják, basszus! És Garcia mintha most egy kicsit háttérbe is szorult volna, amolyan modern kori Watsonként funkcionált, ha Hunter rájött valamire, mindjárt jött a basszus és a nagy rácsodálkozás.
Ettől függetlenül persze semmiképpen nem hagyható ki.
Hasonlóan gondolkodik @shadowhunter1975 (https://moly.hu/ertekelesek/2712363) és @ggizi ( https://moly.hu/ertekelesek/2672280) is.
Basszus! Már megint csak csajok.


Judyt89>!
Chris Carter: Vadász

Ez a könyve valahogy nem tetszett annyira, mint a két korábbi. Valahogy úgy éreztem végig sejthető, hogy mi történik. Ettől függetlenül Carter stílusa zseniális. Hunter és Garcia párosa továbbra is jól működik, és egy újabb kattant gyilkos után nyomoznak.

!

A halál szobrászánál esett le nekem, hogy ez a Chris nem ugyanaz a Carter, aki az X-aktákat is írja. Hogy honnan szedtem ezt, fogalmam sincs, de most utólag is bocsi.
Na de lássuk a könyvet. Imáim meghallgatásra találtak, mert végre abbamaradt a „Jesszus! Basszus! Ilyen nincs!” szentháromság mantrázása. Igaz, lett helyette „Hát ezt nem hiszem el!” felkiáltás mindig, mikor rájöttek valamire sármos nyomozógéniuszaink. Azt, hogy mit nem hisznek el, általában tíz oldallal később tudtam meg, mert ilyenkor mindig másik jelenet kezdődött.
De azért ez a Chris gyerek nincs híján a fantáziának, elég beteg gyilkosságokat eszelt ki megint. Jól elintézte azokat a szerencsétleneket, akiket kipécézett az áldozat szerepére, a szuperszexi Robert Hunter vakarta is a fejét, hogy most akkor mi van. De jaj, minő csalódás, valahol a fele és a háromnegyede között valahogy ellaposodott a sztori, majdnem uncsi lett, nem öltek meg senkit nagyon durván, de még lájtosan sem, csak filózgattak, ki lehet a gyilkos. Mondanom sem kell, a közelében sem jártak, mert a többi részhez hasonlóan az utolsó huszonöt oldalon jön az isteni szikra, és Hunter mindent megold, úgy látszik, ez már így marad, az előző részekből kiindulva. Apropó, előző részek: mivel semmi visszautalás nincs rájuk, simán lehet össze-vissza olvasni őket, tök mindegy, melyik kerül az ember kezébe.
De persze ettől függetlenül ezt is imádjuk, mi és a többiek, mint például @BEV (https://moly.hu/ertekelesek/2688534),
@dagikám (https://moly.hu/ertekelesek/2986580),
és @Euthümia_K (https://moly.hu/ertekelesek/2986580).
Kiemelt értékelésünk pedig végre egy férfiembertől származik, köszi, @mate55, megmentetted a hazát.


mate55 P>!
Chris Carter: A halál szobrásza

Halovány másolat, erős színekkel. Jó krimit nehéz írni, krimi-thrillert meg pláne. Nem csak azért, mert ezt a párosítást Thomas Harris: „A bárányok hallgatnak” c. könyvével már tökélyre vitte, vagy, mert ez a műfaj már a végtelenségig ki lett fárasztva. Az írónak egyszerre kell felvennie az elkövető és a nyomozó szerepét, gondoskodnia kell a kisebb-nagyobb fordulatokról, a karakterek motivációiról, a nyomok létéről, a mellékkarakterek jelleméről és mindezeknek kapcsolódnia kell egymáshoz. Mindezek mellett el kell nyernie az olvasó érdeklődését, bizonyos dolgokkal pedig félre kell vezetnie. Legvégül pedig az ütős, vagy meglepő lezárás pedig szinte alapkövetelmény és még sorolhatnám. Persze elég sok értékelhető volt közöttük, de sajna akaratlanul is észrevettem egy idő után, hogy nagyon kezdenek kifulladni ezek a sorozatkönyvek és az epizódok történetei is szépen-lassan ismétlődni kezdtek. Most sincs ez másképp. Hol húzódik a határ az önkényes igazságszolgáltatás és a kegyetlenség között? Szóval van egy gyilkosság, ami olybá tűnik mégsem annyira lezárt, mint azt gondolták. Újabb bűntények következnek be, ezért szükséges az ügyben egykori nyomozók, résztvevők beszámolója az esetről, hisz kik tudhatnának többet, mint azok, akik egyszer már elkapták a tetteseket. Vagy legalábbis azt hitték. Maguk a gyilkosságok túlmutatnak a trancsír jellegen, van bennük nem kevés okkult, sátánista vonás (rituális, bizarr „szobor”), így a thrillerre vágyók is megtalálják a számításaikat. Ebben az esetben a gyilkos nem csak a fizikai kínzást okoz, hanem a szellemit is, azáltal, hogy olyan drogok használ, melyek az áldozatait tudatában tartják a megpróbáltatásuk alatt. Amúgy maga a nyomozás elég nehezen halad előre, mert a gyilkos üzeneteket, jeleket, rejtvényeket hagy hátra, de értékelhető nyomokat alig. Hunter kezdetben reménykedik is, mondván „biztos otthagyta a rejtvény egy darabját”. Mert az számára is egyértelmű, hogy ezt az ügyet rejtvény megoldásként vagy játszmaként kell felfogni. Később azonban némi rezignáltsággal jegyzi meg, hogy a legígéretesebb nyomok is csak újabb nyomokhoz vezetnek. Vannak kimondottan erős pillanatai, jó megoldásai, de nem áll össze az egész. Ez pedig leginkább azért van így, mert Carter nem mert teljesen újat csinálni, megtartotta a siker tuti receptjeit, amik (nekem) nem bizonyultak tutinak. Régebben élveztem ezt a fajta „sokkoló és félelmetes” megközelítést egy bűnöző regényben, de manapság kevésbé találom vonzónak.

5 hozzászólás
!

Elérkeztünk az ötödik kötethez, ami nekem a kedvencem a sorozat eddig megjelent részeiből. Igen, eddig megjelent, mert egy kicsit le vagyunk maradva a magyarországi hat kiadott kötettel, mert Carter barátunk a tengerentúlon már a tizenegyedik részt jelentette meg a nyáron.
Térjünk vissza a Halállistához. Mint mondtam, nekem ez a kedvencem, mert annyira hozza a Fűrész-érzést, ami a kedvenc trancsírsorozatom a megdöbbentő filmvégi csavarok miatt. Na meg a zenéje miatt is. (Itt megnézhetitek az összes rész bemutatóját egyben: link, itt pedig meghallgathatjátok az összes főcímzenét: link)
@cicus61 szerint is jó a könyv, bár Carter barátunk nem biztos, hogy százas (https://moly.hu/ertekelesek/3948033),
@Static-nak is bejött (https://moly.hu/ertekelesek/3111586),
@Nushi-nál pedig hipp-hopp, majdnem jött Vuk (https://moly.hu/ertekelesek/3086240).


Riszperidon P>!
Érdekes világ

Eme csodás képet annak idején Carter spoiler Facebook oldalán találtam, csak akkor még nem tudtam miért pakolta fel, azon kívül, hogy összef.ssam magam görgetés közben: https://moly.hu/karcok/1437080
Azóta kiderült, hogy a képen látható, nem épp egy apró termetű rovar a tarantula (ölő) darázs, aminek a csípése olyan fájdalmat okoz, hogy bekerült a top három legfájdalmasabb rovarcsípés közé. Darázskánk fő „szórakozása”, hogy csak úgy leöl egy tarantulát, és ráüríti egyetlen darab petéjét, amit teljes kifejlődéséig szépen meghamikázik. Édes gyermek! Hála a magasságosnak, nekünk a közelünkben sem éldegél.
Na most őkelme spoiler Carter Halállistájában pár sokkoló oldal erejéig főszereplővé avanzsál. Mindenkinek a fantáziájára bízom, hogy hogyan…

A darázsról: https://gardenista.hu/2018/11/14/igy-kuzdi-le-oriasi-el…

Itt pedig a nem kissé fájdalmas rovarcsípést „mérő” Schmidt-féle skáláról, és a top 3-ról:
https://www.filter.hu/cikkek/671/a-vilag-harom-legfajda…

Kapcsolódó könyvek: Chris Carter: Halállista

Chris Carter: Halállista
37 hozzászólás
!

A Robert Hunter-sorozat hatodik része elég rendhagyó a szérián belül. Itt nem keressük a gyilkost, az már megvan, hanem az áldozatait, akikről nem tudhatjuk, mennyien vannak.
Lucient egy banális véletlen miatt kapták el, de az a könyv végéig sem derül ki, hogy ezt is így tervezte, vagy valóban véletlen volt. Nem hajlandó mással beszélni, csak Robert Hunterrel, akit erre az időre elhoznak Los Angelesből, hogy az FBI kötelékébe lépjen erre a pár napra. Na de pont ezért Garcia fel sem bukkan egyáltalán, hát ki fog így megdöbbenni az izmos felsőtestű nyomozó frappáns meglátásain? Carter megoldotta, mindjárt két csodálkozó Bamba Pacákot is kapott, a viselkedéstudományi részleg vezetőjét, és Taylor különleges ügynököt, akik egymással versenyezve nyomatják a „Hű!” meg „Ha!” felkiáltásokat. Ez mondjuk nem éppen életszerű, hogy egy Los Angeles-i nyomozó lenyomja az FBI legokosabb emberét meg egy erre kiképzett ügynököt, de higgyük el. (A Gyilkos elmékben ilyen sohasem történhetett volna, mert Derek Morgan megveri az okoskodót.)
A könyv igaz történetek alapján készült, Carter előző életében törvényszéki pszichológus volt, és az általa vizsgált gyilkosokból gyúrta össze Lucien karakterét. (Feltehetőleg Hannibal Lectert és a Hetedikből Kevin Spacey-t is kezelte.) Olyan is lett, brutális, öntelt, zseniálisan okos.
A könyv felépítése a szokásos: sok rövid fejezet, mindnek cliffhanger a vége, hogy nehogy abbahagyd az olvasást. A gore-faktor egy kicsit több és erősebb, mint az előző könyveiben, mondhatnánk, hogy túlzásokba esett, de elég elolvasni bármelyik bulvárlap bűnügyi rovatást, rájöhetünk, nincs ez nagyon elszállva sajnos.
Azt szívesen venném, ha jobban felzárkóznánk a sorozat részeiből, még mindig négy kötettel vagyunk elmaradva, évente nem csak egyet kellene kiadni.
@smetalin végre jóllakott egy hosszú böjt után (https://moly.hu/ertekelesek/3764584),
@pribrgre ugyanannyira meg van elégedve, mint eddig (https://moly.hu/ertekelesek/3563718),
@Riszperidon pedig, mint CC Első Számú Magyarországi Rajongója, minden betűjével tökéletesen elégedett volt (https://moly.hu/ertekelesek/3863583).


Márk_2011 P>!
Chris Carter: Egy gonosz elme

Tehát Chris Carter!
Téged tuti a fűrészes csávó nevelt fel! Gyomorforgató az írásod, ezek a beteg ötletek, csak úgy születhettek, ha Te magad is beteg vagy! De én is az vagyok bakker, hogy téged olvaslak! Viszont az igazsághoz tartozik, hogy a lelkemnek néha kell ez a fajta „élmény” is! Csupán az adrenalin miatt, tudod ! Szóval… tetszett, és most jön a de! A csavarok, csavarjának a csavarja, már miért is kellett? Na mindegy! Ezt csak Te tudhatod!
Azokat kérdezem akik olvasták… Kattogot az agyatok néha a Hetediken? (a filmen) Nekem eszembe jutott !
Mindenkinek kellemes olvasást hozzá! Ez az ember beteg! Az tuti! ;-)

!

Kép forrása: link

Levonva a konzekvenciát, olyan, mintha Carter kicsit belekattant volna a sok gyilkosba, akikkel az évek során összefutott. Az értékelésekben sokszor olvastam, hogy szegény embert be kellene zárni, és eldobni a kulcsot. És mégis: olvassuk, és élvezzük. Lehet, hogy nem is ő az igazi beteg. link

A végére pedig egy kihívás, itt a cél, hogy újraolvassuk az összes részt. Nekem biztos meglesz.


Riszperidon P>!

Carter hatszor krimi thriller

Elolvasandó könyvek száma6
Elkezdődött2020. július 26., 19:32
Jelentkezés vége2021. június 12., 00:00
Véget ér2021. július 26., 00:00

A feladat egyszerű! Olvassátok el Chris Carter eddig hat magyarul megjelent könyvét egy év alatt!
Szabályok:
– régebbi olvasás nem lehet (az összes részt a kihívás ideje alatt kell elolvasni)
– újraolvasást elfogadok
– az olvasást bármilyen nyelven elfogadom, és a hat rész jöhet vegyesen is, nem kell mind egy nyelven elolvasni
– várhatóan a kihívás végéig a követező rész is kijön magyarul, így a sikeres teljesítéshez azt is el kell olvasni
– bármilyen sorrendben hozhatod a köteteket, mert nincs szoros összefüggés köztük
– a könyveknek készíts polcot „Én és a könyv” linkek bemásolásával, de hozhatod EGYBEN, hozzászólásként is!
– mindhez kérek szöveges értékelést is, valamint, ha van kedved, megírhatod, hogy melyik volt a kedvenc részed, és miért

Gyomorforgató izgalmakra fel!

A kihívás képe saját „alkotás”
A kitüntetés képének forrása: goodreads.com

Kapcsolódó alkotók: Chris Carter

52 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!