Bűnügyi rovat – Arnaldur Indriðason

Rovatgazda
!

Kép forrása: link

Kedves molyok!

Elérkeztünk 2020 utolsó Merítéséhez, amiben egyik kedvenc skandináv krimiszerzőnk, Izland büszkesége, Erlendur felügyelő szülőatyja, Arnaldur Indriðason a rovatom főszereplője.
Fogadjátok sok szeretettel!


robinson P>!

Arnaldur Indriðason (Reykjavik, 1961. január 28. – ) izlandi krimiíró.
Arnaldur Indriðason Izland fővárosában, Reykjavíkban született. A helyi egyetem történelem szakán végzett 1996-ban, majd újságíróként, forgatókönyvíróként dolgozott. 1986 és 2001 között a Morgunblaðið nevű izlandi lap filmkritikusa volt.

Első regénye (Synir duftsins) 1997-ben jelent meg, ebben már Erlendur felügyelő a főszereplő, aki 2014-ig tizenhárom Indriðason-regény központi alakja.

Könyvei eddig huszonhat országban jelentek meg. 2002-ben (a Vérvonallal) és 2003-ban (a Kihantolt bűnökkel) is elnyerte a a skandináv krimiírók szövetségének díját. 2005-ben neki ítélték a brit krimiírók szövetségének Arany Tőr nevű díját Kihantolt bűnök című regényéért. Ő volt az első nem angolszász díjazott szerző.
A Vérvonal című regényből 2006-ban Izland legismertebb rendezője, Baltasar Kormákur készített filmet, amely több nemzetközi díjat is elnyert: a 2007-es Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválon Kristály Glóbuszra, a 2008-as Titanic Filmfesztiválon pedig a Hullámtörők-díjra találták érdemesnek.

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Vérvonal · Arnaldur Indriðason: Távoli hangok · Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök · Arnaldur Indriðason: Hidegzóna · Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon · Arnaldur Indriðason: Hipotermia · Arnaldur Indriðason: Rókalyuk · Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák

Arnaldur Indriðason: Vérvonal
Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna
Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon
Arnaldur Indriðason: Hipotermia
Arnaldur Indriðason: Rókalyuk
Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák
3 hozzászólás
!

spoiler

Tudtátok, hogy A vérvonal volt az első könyv, ami az @Animus kiadó Skandináv krimik sorozatában megjelent? Tehát mindenképpen sorsfordító volt a krimirajongók életében. Igaz, hogy ez Erlendur felügyelő harmadik története, de a kiadó úgy látta jónak, hogy ezzel kezd, mert az első két rész nem volt akkora siker. Én hiszek nekik, nem szoktak tévedni.
Megismerkedhettünk a sorozat állandó szereplőivel, akiknek a neve annyira gyönyörűen hangzik, mintha egy ősi teremtésmítoszból szabadultak volna közénk, és nem volt zavaró az sem, hogy nem tudtuk az előzményeket, tökéletesen be lehetett csatlakozni a magánéleti szálakba. A könyvből film is készült, ez persze nem helyettesíti a regényt, de egészen jó lett. Itt találjátok: link
Sokan rögtön bele is szerettek a sorozatba, köztük volt @FreeAngel (https://moly.hu/ertekelesek/1205599), @Lunemorte (https://moly.hu/ertekelesek/1174176), @Maminti9 (https://moly.hu/ertekelesek/4043062), és @ggizi is, akinek szintén feltűnt a nevek szépsége (https://moly.hu/ertekelesek/1642562).
@Judit_Sike pedig Izland szép tájaival örvendeztetett meg minket minden résznél.


Judit_Sike P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

Holberg megkérdezte, hogy telefonálhatna-e taxiért, amelyik majd beviszi Reykjavíkba.

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Vérvonal

Arnaldur Indriðason: Vérvonal
!

A Kihantolt bűnök elnyerte a Brit Krimiírók díját. Nem is csodálom, mert nagyon izgalmas, nem csak azon kell agyalni, hogy ki a gyilkos, hanem azon is, vajon ki lehet a hulla. Azért ez nekem akkor még újdonság volt, mert általában az meg szokott lenni.
@Nushi egyre jobban kedveli barátunkat (https://moly.hu/ertekelesek/2675161), @Judit_Sike ismét egy szép tájat hozott (https://moly.hu/karcok/872602), @Kuszma pedig megírta legjobb értékelést, amit valaha olvastam (https://moly.hu/ertekelesek/1955705).


Dénes_Gabriella >!
Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Első találkozásom a szerzővel, ám úgy érzem, this is the beginning of a beautiful friendship.
Az elmúlt két évben volt néhány próbálkozásom számomra ismeretlen krimiírókkal, és igazából eddig a pontig nem nagyon volt kiemelkedő élmény egyik sem.
Az élményt az is fokozta, hogy Delia Owens könyve után olvastam ezt, kicsit félve, hogy az élmény nagyon rossz lesz, mert a folyami rákok igen szép korált nyomtak zengtek… és tessék, itt egy másik, szintén remek szerkezetű könyv.
Akik olvastak tőlem néhány alaposabb értékelést, láthatták, hogy engem kilóra meg lehet venni egy-egy párhuzamosan futó történetszállal. Szóval itt is megtörtént a dolog. És nagyon-nagyon élveztem, ahogy felépítette a szerző a történetet, és ahogy a szálak egy adott pontban, kellően későn találkoztak.
A morbid nyitókép után (lásd az első mondatot…) egy érdekes történetbe csöppenünk. A szerző egy korunkban is „népszerű” témát, vagy hogy is mondjam, egy örök érvényű, kortárs jelenséget tár az olvasó elé, a spoiler kérdését. Nem moralizál és nem hivatkozik semmi különös elvre, egyszerűen csak elbeszél, de a következtetéseket az olvasó kell hogy levonja. Szépen alakította ki a magasságokat és mélységeket, folyamatosan fenntartotta a figyelmet.
Szerintem erre a regényre nagyon kevés a 89%. Ha öszehasonlítom néhány top krimikönyvvel, ami más szempontból öreg hiba, még kevésbé értem, hogy lehetnek azok ott, ez meg itt.

!

A Távoli hangok az ötödik Erlendur-történet. Aki eddig jutott, már elég jól ismerte az állandó szereplőket és a magánéletüket, szinte családtagként köszönthettük őket. Bevallom, elég régen olvastam már, de emlékszem, hogy vicces volt. Meg is írtam egy kis béna értékelésben, hiába, én is voltam félénk, kezdő moly (https://moly.hu/ertekelesek/1806239).
A humort @Maate is értékelte (https://moly.hu/karcok/199556), @Roland_Weed pedig azt tanácsolja, mindenképp sorrendben olvassuk a sorozatot (https://moly.hu/ertekelesek/4024698).
Ebben a hónapban ezt a könyvet ajánlom nektek, úgyis karácsony tájékán játszódik. A Merítés összesített könyvajánlóját pedig itt találjátok: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol


Csoszi>!
Film a könyvben

Most Erlendur nem felelt. A plakátot nézte. Shirley Temple csinos nyári ruhácskában, szalaggal a hajában, Technicolor színekben mosolygott rá. A kis hercegnő. Készült 1939-ben, Frances Hodgson Burnett története alapján. Temple eleven, vidám kislányt játszott, akit külföldre utazó apja egy londoni iskolába küld, a vasszigorú igazgatónő gondjaira bízva.

214. oldal

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Távoli hangok

Arnaldur Indriðason: Távoli hangok
!

A Hidegzónával elérkeztünk a hatodik részhez. Klasszikus döglött akta, talán kicsit gyengébb, mint az előző részek, de még mindig nagyon jó.
@Szamღca annyira beleélte magát a történetbe, hogy akkor is azon kattogott az agya, mikor éppen nem olvasta (https://moly.hu/ertekelesek/3869733), @Kisanna pedig úgy gondolta, sokkal jobb Arnaldurt olvasni, mint takarítani és főzni (https://moly.hu/ertekelesek/1556460). Mélységesen egyetértek!


Sibelis>!
Arnaldur Indriðason: Hidegzóna

Azt szerettem benne, hogy azt már rég tudjuk, hogy ki a gyilkos, de ki lehet az áldozat?? Mondjuk áldozat is akadt egy pár, még ha nem is halt meg mind, mivel a hidegháborús időszakba csöppentünk bele, ahogy haladtunk az olvasással.
Persze ezen kívül tetszett a nyomozó stílusa, a helyszín hangulata és nem utolsó sorban a magyar szál.
Szívesen olvastam volna a nyomozó úr öccséről, de gondolom az egy másik történet…

!

A Hideg nyomon volt a legeslegelső skandináv krimi, amit elkezdtem olvasni. Aztán abba is hagytam, persze nem is tudtam, hogy sorozat része, meg még nem voltam felnőve a feladathoz. Persze aztán később végigolvastam, és tetszett is, de még mindig félénk moly voltam, ezért egy egyszerű „Nahát, nem egy döglött akta. Persze attól még ." értékeléssel megoldottam a problémát. Nem is sokan figyeltek fel rá, de ez nem csoda.
@Fermin sokkal jobbat írt (https://moly.hu/ertekelesek/1891802), és @Gvendolin is (https://moly.hu/ertekelesek/3903409), bár abban egyetértünk, hogy ez egy kicsit gyengébb volt az előző részeknél.


pável>!
Arnaldur Indriðason: Hideg nyomon

[négy és fél jégcsákány]

Izland és Thaiföld (ahonnan szereplőink egy része érkezik) olyan nekünk, mint két távoli kisbolygó, egyaránt fura, ismeretlen világ mindkettő.Sőt, míg a szemünk-fülünk meg nem szokja, olykor egyformának, egyaránt idegenül hangzanak, összekeverhetőek az izlandiak és a thai bevándorlók nevei is.

A szerzőtől ez a harmadik könyvem, és most szerettem meg, nyomozóit rendkívül közel hozza, a gyönyörű nevű Sigurdur Óli – és Erlendur – felidézik a híres mintakopókat is (egyikük pedáns, mint Poirot, Ólit pedig szektás ügynöknek nézi egy tanú, olyan fess, amikor becsönget hozzá. Másikuk trehány – bár penge eszű – ösztönlény, akár Holmes, mindketten eléggé bonyolult magánélettel), harmadikként pedig egy női nyomozó is szerepel, persze erre nem feltétlenül jössz rá azonnal, mert az izlandi keresztnevek mit sem mondanak nekünk ez ügyben.

Ettől is, meg a rettenet hideg, rideg világról, minden olyan macsó egy kissé, de nem, ez rossz szó, bár pár pillanatra felidéződik Cormac MacCarthy vadnyugatának kietlensége is… pedig ott hőségtől tántorognak a szereplők. Minden olyan dermedt, mint az áldozat, a szó szerint vérbe fagyott kisfiú a történet elején. Az emberek ritkán kapcsolnak Defrost fokozatra, jellemző a kapcsolatokra, hogy Erlendurt elvált feleségétől származó két gyerekével, akik eléggé kriminális utakról tértek meg, Erlendur gyerekkorában meghalt öccsének a fagyhalála, pontosabban annak kibeszélése hozza össze újra.

Mint várható, lesz benne multikultis-bevándolós-rasszista szál, izlandi jobbikosokkal, csak cigányok helyett thai betelepülőkkel, de nem ez a lényeg, hanem a modern ember téblábolása a makett méretűvé zsugorodó bolygónkon, az ország már nem egy szűkös beltenyészet, csak egy elem a világméretű dominóban. Meg persze kietlen háttérnek ott a zúzmarás kis sziget, ami a regényben egy egész kontinensnek tűnik néha, mintha egész világ választaná el Izland sokat emlegetett nyugati és keleti partját, pedig az egész alig nagyobb Magyarországnál, teljes lakossága pedig akkora, mint egy nagyobb vidéki városunké.

Egy dupla, erős multikulti koktél a regény, és akárcsak a sorozat többi részét, ezt sem krimiként olvastam, inkább skandináv szociográfiának (régi mániám ez), persze kriminek is mindvégig izgalmas tudott lenni, de ez tulajdonképpen mellékes – a Bűn és bűnhődés sem bűnügyi regény, hiába teszi esetleg a krimi-polcra egy kelekótya könyvtáros.

Külön említem meg a remek fordítást, Torma Péter egyaránt tökélestesen használja a legújabb szlenget meg régi, archaikus szavainkat, és mindezt milyen gördülékenyen!

Aki kirándulna kicsit a Jég országába, annak ajánlok két magyar blogot Izlandról – innen vettem a képeket is: Izland EVS és a (kissé behalt) From Iceland With Love.
(2011 körül, blogból átemelve – ezeket tettem ki illusztrációnak: http://www.3mteam.hu/kepek/hegyveleg.jpg, http://www.3mteam.hu/kepek/decemberkedes.jpg, http://static5.origos.hu/i/0901/20090120arnaldur.jpg)

1 hozzászólás
!

Mindig az a legjobb Erlendur felügyelős sztori, amit éppen olvasok, de a Hipotermia tényleg különleges volt. Nyomasztó. Szomorú. Hideg. Lassú. Mint a tél.
Megjegyzem, megfogadtam, hogy most az összes szót kiolvasom rendesen, nem siklok át a kiejthetetlenek felett, úgyhogy voltak részek, amik igencsak lelassítottak. Még jó, hogy nem hangosan kellett felolvasnom.
@tmezo szerint kicsit más volt, mint a többi (https://moly.hu/ertekelesek/4043846), @H_Nikó szintén nem olvasná fel hangosan a könyvet senkinek (https://moly.hu/ertekelesek/3960290), @Bélabá pedig szépen összefoglalta nekünk, mi is az a hipotermia (https://moly.hu/karcok/523395).


Maate>!

Azért csak egy Indridason könyvben nem tűnik nevetségesen túljátszottnak ez a mondat:
-Igen, a szüleim Kirkjubaejaklausturből származnak.

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Arnaldur Indriðason: Hipotermia
!

A sorozat részei közül egyedül a Gyalázatot nem olvastam még. Ez gyalázat. De sajnos az értékelésekből az derül ki, hogy ez a leggyengébb láncszem, és még Erlendur sincs benne. De megígérem, hogy egyszer sort fogok rá keríteni.
@Tigrincs szépen meg is indokolta, mi volt a probléma a könyvvel (https://moly.hu/ertekelesek/3976841), @buzavirág pedig szintén hiányolta Erlendurt, de szerinte Elínborg is megérdemelt egy részt (https://moly.hu/ertekelesek/3797330).


Kovaxka P>!
Arnaldur Indriðason: Gyalázat

Persze, hiányzott Erlendur, de Elínborg teljesen rendben volt. Alaposan utánajárt mindennek, módszeresen és kitartóan nyomozott, akár a főnöke. Az azért gáz, hogy szinte mindent egyedül kellett csinálnia, azt hiszem, ezt nem is nagyon szabad (bár Izland valószínűleg ebben a tekintetben is kivétel). Nem a sorozat legjobbja, de fajsúlyos történet és könnyen olvasható. Nem túl csavaros, de olyan helyen vagyunk, „ahol soha nem történik semmi”: Nekem egy négyest simán megért.

!

A Rókalyuk arról szól, hogy Erlendur felügyelő elmegy szabira. Aztán ha már ott van, kinyomoz egy bűnügyet. Hiába, van, akinek a munkája a hobbija is.
@Troll92 nagyon meg volt elégedve, mondhatni élete regényének nevezi, és külön kiemeli a fordítót, aki pazar munkát végzett (https://moly.hu/ertekelesek/2881571). @Bla pedig ugyanazt írta le, mint én a felvezetőben, csak sokkal szebben (https://moly.hu/ertekelesek/2405784).


altagi P>!
Olvasmányban (f)eltűnt szavak

Egy nagy kiterjedésű moréna kellős közepéhez érve Bóas megtorpant, és intett Erlendurnek, aki, követve a gazda példáját, térdre vetette magát, és a szemét meresztgetve kémlelni kezdte a ködös tájat.

A moréna a gleccserek vagy mozgó jégtakaró által szállított, lerakott kőzettörmelék. (Wikipédia)

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Rókalyuk

Arnaldur Indriðason: Rókalyuk
!

Nézzétek ezt a borítót! Hát nem csodaszép? Dehogynem. Rajta van minden, amiért imádjuk a skandináv krimiket. Hó, sarki fény, padon fekvő szomorú ember, aki lehet, hogy már nem tudja csodálni a látványt, mert jól meghalt.
Egyébként a Reykjavíki éjszakákat nevezhetjük eredettörténetnek is, hiszen Erlendur már-már legenda, és a legendákról szeretjük tudni, honnan jöttek.
@LázadóIrodalom ezzel a könyvvel kezdte a sorozatot (https://moly.hu/ertekelesek/4076328), innen üzenem, csak így tovább, jó szórakozást a többi részhez! @Kókuszka szerint egy igazi csemege a könyv a széria kedvelőinek (https://moly.hu/ertekelesek/3737128).


Barbár>!
Arnaldur Indriðason: Reykjavíki éjszakák

A később elhíresült Erlendur felügyelő itt még talpas rendőr, de már nyomoz. Egyelőre saját szakállára. Családi indíttatásból kifolyólag főleg az eltűnések mozgatják meg a fantáziáját. Jelszava: A hajléktalan élet is számít! (Lehet, hogy egyszer ebből is mozgalom lesz.)
Mindent megtudunk Erlendurról, amit még eddig nem tudtunk. Éles eszű, munkamániás, a társadalom számkivetettjeihez és a nagy érzelmi veszteségeket szenvedőkhöz mély empátiával viszonyuló, nagyon szerethető figura.
Ez a nyomozás nem a briliáns ötletek, váratlan fordulatok, hanem a szívós aprómunka dicsérete. És mégis végig izgalmas.

!

Kép forrása: link

Kedveseim!

Ha eddig eljutottatok, akkor azt jelenti, hogy végigolvastátok.
Akkor megragadom az alkalmat, hogy minden kedves és kedvetlen molynak boldog és könyvekben gazdag karácsonyt kívánjak.

Találkozunk 2021-ben is!


Judit_Sike P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

(…) továbbindult lefelé a hegyen, fütyörészve a Hafravatn tóig, és ott töltötte a nap nagy részét.

Kapcsolódó könyvek: Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

Arnaldur Indriðason: Kihantolt bűnök

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!