Bűnügyi rovat

Rovatgazda
!

link
Sziasztok, molyok!
Ez az őszi időszak pont alkalmas arra, hogy a hangulatunk is borongósabb legyen. Ezt a leggyorsabban úgy tudjuk elérni, ha előveszünk egy jó kis skandináv krimit. Elolvasása után a legvidámabb ember is garantáltan depressziós lesz, de minimum szomorkodni fog.
Ebben a hónapban lássunk egy pár könyvet olyan szerzőktől, akik nem annyira felkapottak, mondhatni „B" kategóriások, éppen ezért nem árt, ha jobban megismerkedünk velük.


Judit_Sike P>!

Arra gondolt, hogy az, akinek az élete unalmas és egyhangú, az maga is unalmas és egyhangú. Márpedig állatira nem akart unalmas és egyhangú lenni.

!

spoiler
Első könyvünk A legsötétebb szoba Johan Theorin tollából.
Johan 1963-ban született, újságíróként működik, közben könyveket ír Ölandról, a festői szigetről. De nem ám ilyen romantikus tájleírásokat, dehogyis! Akkor semmi keresnivalója nem lenne ebben a rovatban.
A történet dióhéjban: a Westin család vidékre költözik, a kies Ölandra, hogy ott új életet kezdjenek, de nem lesz ennek jó vége: anyuka vízbe fullad a világítótoronynál (hol máshol, egy valamirevaló skandináv krimiben legyen legalább egy világítótorony). Erre apuka teljesen érthető módon elszomorodik, közben a gyermekek meg mindenféle hangokat hallanak éjszaka, nyikorog az ajtó, suttognak a hangok… És az új felügyelő sincs meggyőződve arról, hogy baleset történt.
Én már az író első könyvével meg lettem véve, ez a második pedig talán még jobban sikerült. Nemcsak én gondolom így: @Barbár-nak (https://moly.hu/ertekelesek/2105816), @ggizi-nek (https://moly.hu/ertekelesek/2356085) és @PRicsmond-nak (https://moly.hu/ertekelesek/2136951) is tetszett.


szadrienn P>!
Johan Theorin: A legsötétebb szoba

Johan Theorin a titkos favoritom a kevésbé ismert skandináv krimiszerzők közül, jeges borzongás fut rajtam keresztül a történeteitől.
Regényeit átszövi egyfajta sötét misztikum, dermesztő svéd mondák, babonák, régen vízbefúlt hajótöröttekről, hóviharban eltévedt, megfagyott áldozatokról szóló kísértethistóriák.
„Hallottam a holtakat suttogni a falakban. Annyi mesélnivalójuk van.”
Nem folyt patakokban a vér, mégis vacogott a fogam.

18 hozzászólás
!

Åsa Larsson Kirunában született, 1966-ban. Ügyvédként dolgozott, de aztán atnyergelt a könyvírásra. A kristálytemplom az első könyve volt. Megjegyzem, az eredeti címe, a Napvihar nekem jobban tetszik, de nem kérdeztek a címadáskor.
Ez a szegény könyv igen gyatra százalékon áll, mégis beválogattam, mert az értékelésemet visszaolvasva nekem tetszett (https://moly.hu/ertekelesek/1742707). Igaz, nem igazán emlékszem rá, de elég véres tollú vagyok ahhoz, hogy megmondjam, ha valami nem tetszik. A könyvnek jelentek meg folytatásai, csak nem nálunk, valószínűleg a gyenge fogadtatás miatt nem fordították le a többi részt.
@cicus61 szerint sem az a megszokott skandináv krimi (https://moly.hu/ertekelesek/3650334), @suzyfox-nak pedig a Fargo jutott az eszébe (https://moly.hu/ertekelesek/3597590). Milyen igaza van! De vajon a film vagy a sorozat? Végül is mindegy, a film úgy ahogy van, jó, a sorozatban meg Billy Bob Thorton tök szexi. Ha valakinek nincs kedve olvasni, megnézheti ezeket is. link link
Jó szórakozást!


dokijano>!

    A könyvben előforduló összes hibát én követtem el. Bizonyos dolgokat nem kérdeztem meg a fent említett személyektől, más dolgokat félreértettem, megint másokat egyszerűen csak meg akartam tartani. A legfontosabb szempont számomra az volt, hogy hazugságaimat hihetővé tegyem, s valahányszor a mese és a valóság harcban állt egymással, a mese győzött. Minden esetben.

264. oldal, A szerző köszönetnyilvánítása (Animus, 2012)

!

Ezt a könyvet ketten írták. Azért furcsa ez, mert kettőjüknek sem sikerült összehozni egy olyat, mint az előző Kristálytemplom. Mégis ennek magasabb a százaléka. Érthetetlen.
Borzasztó volt. A leírásban szereplő sodró lendület sehol, inkább tömény unalom. Egy picsogós pszichológus története, aki betegebb, mint a páciensei összesen, de erre csak a könyv végén jön rá. Addig unalom a köbön, a végén egy iciripiciri eksön, hogy na mégis… Kriminek meg egyáltalán nem nevezném, inkább thriller, de a gyengébb fajtából. És a nevek… Siri meg Sara… Hááát… Hagyjuk is.
Sok pozitívat sem találtam róla, de elrettentő példának éppen jó lesz a rovatba. Talán @Zseraldina az egyetlen, aki jókat írt róla (https://moly.hu/ertekelesek/3520696).


HPeter>!
Camilla Grebe – Åsa Träff: A terapeuta

Nem volt jó. Semmi kiemelkedően izgalmas.
Igaz, a könyv felétől egészen téves végkifejletre számítottam, aztán egészen hirtelen és váratlanul egészen más valakiről derült ki, hogy ő a gyilkos.
De basszus, a hirtelen és váratlan fordulat is csak azért lehetett, mert előtte semmilyen utalás sem volt a megoldás kulcsára!
Így a, végén csak egy nagy „Mi van?!” kérdés maradt bennem. Szerencsére a regény vége kellően összecsapott ahhoz, hogy aztán gyorsan vége lett. De nem volt jó.

!

Na jó, Samuel Bjørk neve azért már nem annyira ismeretlen. A Holger Munch-Mia Kruger sorozat eléggé sikeres nálunk.
Több furcsaságot is észleltem. Az egyik, hogy minden mondat elején leírják a szereplő nevét, akivel az adott cselekmény történik. „Mia sírt. Mia gondolkozott, bevegye-e a gyógyszert. Mia még mindig nem tette túl magát Sigriden." Vagy „a kerékpársisakos férfi mindenkire gyanakodott. Mert a kerékpársisakos férfi ilyen gyanakvó természetű volt. A kerékpársisakos férfi egy rohadt idegesítő karakter amúgy ebben a könyvben.” idézetek tőlem, a cselekményeket megváltoztattam.
A másik dolog. Hogy mindig pont volt ott. Ahol szerintem vesszőnek kellett volna lennie. Ez azért zavaró. Hosszútávon. De most belegondoltam. Rövidtávon is.
A harmadik pedig, hogy érted, hogy ööö, izé, szóval a szereplők így beszélgettek egymással, érted, ugye, mit akarok mondani, szóval na, hogy nem tudtak egy normális mondatot sem egymásnak elmondani, na érted, enélkül, ööö, figyelj, de úgyis tudod, na, hogy miről beszélek, szóval izé.
A történetszövés ugyanazzal a sablonnal készült, mint A magányos utazó, nem mondom, hogy ugyanaz, de kísértetiesen hasonlít.
A legnagyobb problémám viszont: csak egy hulla van benne. Egy! Egy skandináv krimiben! Botrány! spoiler
A nevek kényszeres ismételgetése @smetalin-nak is feltűnt (https://moly.hu/ertekelesek/2053014), @bokrichard pedig nagyon telibe talált a kiforratlan jelzővel (https://moly.hu/ertekelesek/2728392).
Mindezektől függetlenül bőven jó ez a sorozat.


tmezo P>!
Érdekes világ

Hitra-alagút

A Hitra-alagút (norvégul Hitratunnelen) tengeralatti közúti összeköttetés Hitra kistérség és Snillfjord kistérség és települések között, Sør-Trøndelag megye területén, Norvégia középső részén. Az alagút 5645 méter hosszú és 264 méterrel a tenger szintje alatt fut legmélyebb pontján, amely a legmélyebben futó csatornaalagút a világon, amelyet valaha építettek.

Az alagút Hitra településtől indul, Jøsnøya szigetéről, Sandstadtól némivel délebbre. Ezután az alagút elfordul, hogy a Trondheimsleia-szoros alatt folytassa útvonalát a Hemnskeja és Snillfjord szigetek közt. Hemnskejáról egy kis hídon átkelve lehet a szárazföldre jutni. Az alagút háromsávos. Megközelítőleg 2500 autó kel át rajta nap mint nap. Az alagút elektromos szivattyúi 10000 gallonnyi vizet szivattyúznak ki óránként.
http://hu.wikipedia.org/wiki/Hitra-alag%C3%BAt

Kapcsolódó könyvek: Samuel Bjørk: Magányos utazó

Samuel Bjørk: Magányos utazó
!

Kristina Ohlsson ismét nem az ismeretlen írók közé tartozik, de a Fredrika Bergman sorozat fénye elhomályosítja a többi könyvét. Kár.
A Beteg lelkek cím frappáns és találó, jár a taps érte. Nagyjából csak olyanok szerepelnek benne. Mondjuk horrorregényként vártam volna egy-két kibelezést, vagy szellemet, vagy zombit, esetleg Zámbó Árpy-t, de semmi ilyesmi. A vége viszont szerintem egyáltalán nem szokványos, már ezért érdemes belekezdeni.
@dagikám legközelebb kétszer is átgondolja, mit olvasson az éjszakai műszak alatt (https://moly.hu/ertekelesek/2887994), @Jégvirág75 pedig azért adott öt csillagot, mert nem lehet többet (https://moly.hu/ertekelesek/3414386).


knitta02>!
Kristina Ohlsson: Beteg lelkek

Tényleg nagyon beteg könyv, amivel még akkor sem vagy elégedett, amikor leteszed.
Lassú volt, több a szálon futott, egyes jelenetek és események csak később nyertek értelmet (már ha egyáltalán). Addig pedig maradt a gyász, a megszállottság és a kétségek. Fanny eltűnése és Lukas visszatérése csak a jéghegy csúcsa volt egy sokkal régebben kezdődött bűncselekmény-sorozatban. Sajnos a rendőri nyomozás sem akkor, sem most nem bizonyult elég alaposnak, pedig minden a szemük előtt zajlott, csak össze kellett volna rakniuk a részleteket ahogy Lukas és Gunnar tette. Vesztükre.
Az Anna körüli dolgok és a szellemjárás hátborzogató volt, kicsit beparáztam, a végére pedig kb sokkot kaptam és értetlenül néztem magam elé, hogy most mi van?! Lapozgattam előre hátra, hátha kimaradt valami ami elkerülte a figyelmemet és ami megváltoztathatja ezt a szörnyű befejezést.
Még tavaly olvastam a könyvet, de a mai napig gondolok rá. Mély nyomokat hagyott bennem a vége miatt. Azt írták a szerzőről, hogy „Kristina Ohlsson az egyik legsikeresebb és legkedveltebb svéd krimi – és gyermekkönyvíró”, de ha ilyen felkavaró a többi munkája is, akkor köszönöm, inkább nem. A skandináv krimiktől nem vár sok jót az ember, de szeretem ha egy történet kerek és jó lezárást kap, főleg az ilyen kegyetlen gyilkosságoknál!
Elolvasni csak saját felelősségre!

!

Karin Alvtegen. a nő, aki nem biztos, hogy thrillereket ír, de mégis az lesz belőle. Mondhatom, hogy az egyik legjobb a műfajában. Az Árnyak annyira szövevényes, sötét, komor, szóval annyira skandináv! Alvtegen inkább lélektani, rejtélyes könyveket ír, de abban nagyon otthon van. Ahogy egyre jobban kiderülnek a titkok, úgy lesz egyre nyomasztóbb a könyv, hogy a végén teljesen rátelepedjen az olvasóra a szorongás és a kilátástalanság. A könyvet felvettem a képzeletbeli listámra, ahol eddig az 1984 és Németh László két könyve, a Gyász és az Iszony volt eddig. A lista neve: mit kell elolvasnom, ha garantáltan depressziós akarok maradni még huszonötezer évig. De én akkor is imádom őket.
@mate55 még igen röviden fejtette ki a véleményét (https://moly.hu/ertekelesek/1724150), szerintem ideje lenne frissíteni, szívesen olvasnánk. @Kovaxka egy másik Alvtegen-könyvhöz hasonlította, és sokáig a hatása alatt volt (https://moly.hu/ertekelesek/2283535). @Bélabá szerint pedig egyszerűen MESTERMUNKA (https://moly.hu/ertekelesek/1529838).
Ebben a hónapban ezt a könyvet ajánlom elolvasásra, ha még nem volt meg, pótolhatjátok a mulasztást, illetve egy újraolvasást is megérdemel. A Merítés összesített könyvajánlóját pedig itt találhatjátok meg: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol


egy_ember>!

„Senki sem volt nagyobb hatással az apámra és a munkásságára, mint Joseph Schulzt. Ő volt az apám eszményképe, szerepmodellje.”
Joseph Schulzt az egy jugoszláv városi legenda. Vagy nem.
Ami kb. biztos vele kapcsolatban, hogy 1910-ben született Wupperthalban. A 2. vh. alatt a 714. gyalogos hadosztályban szolgált. 1941-ben halt meg. A német hadvezetés ütközetben elesettként tartotta számon. És innen jön a legenda, ha legenda: J.S-ot néhány társával egy nap kivezényelték Smederevska Palanka faluba, ott derült ki, hogy állítólagos jugoszláv partizánokat kell kivégezniük. J.S. nem volt hajlandó a fegyvertelen, bekötött szemű emberekre lőni. Eldobta fegyverét és beállt közéjük. Társai a partizánokkal együtt kivégezték.
A regény egyik alapkérdése, hogy honnan vesz az ember erkölcsi tartást egy ilyen tetthez.

Kapcsolódó könyvek: Karin Alvtegen: Árnyak

Karin Alvtegen: Árnyak
5 hozzászólás
!

link
Erre a hónapra ennyi volt. Remélem, jól szórakoztatok, találkozunk egy hónap múlva!


szadrienn P>!

Hát ebben a gyászban sem volt semmi öröm, ahogy az egyszeri bácsi mondta, amikor rájött, hogy rossz sírnál ül.

233. oldal

1 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!