Bűnügyi rovat

!

Döbbenetes gyorsasággal száguldottak el az ünnepek, egyik pillanatban még a mákos bejglit toltam bele az arcomba, a másikban meg arra eszméltem, hogy újra dolgozni kell. Remélem, hogy mindannyian sok remek krimit olvastatok ráérő időtökben, nekem nincs okom panaszra.

Az évet pedig hogy másként nyithatnánk meg, mint a molyok által legjobbra értékelt krimik válogatásával. Az egyik személyes kedvencemmel kezdeném a sort. Agatha Christie: Tíz kicsi néger című regénye könnyen emészthető, meglepetésekben bővelkedő klasszikus.
@Edmond booktube csatornáján készített is róla videót: https://moly.hu/karcok/1343900

A krimi koronázatlan királynőjének nevezett írónő repertoárjából még bőven lehetne kiváló műveket sorolni, most csak egyet emelek még ki, az Az Ackroyd-gyilkosságot.

A fanatikusoknak, vagy leendő rajongóknak melegen ajánlom @levendulalány kihívását, minden hónapra egy AC-mű mottóval: https://moly.hu/kihivasok/havi-egy-agatha-christie-2020

@taylor95 által felvitt idézet a Tíz kicsi négerből:
„És az őrült mindig előnyben van. Kétszer olyan agyafúrt, mint egy normális ember."


FancsiiTroubleMaker>!
Agatha Christie: Tíz kicsi néger

A legjobb könyv, amivel befejezhettem az évet. A sok szereplő az elején kicsit zavaró volt, sokszor kellett visszalapoznom, hogy ki-kicsoda (valószínűleg ezért nem nőtt egyik karakter sem a szívemhez), de maga a történet gördülékeny volt. Végig érdeklődve figyeltem a történéseket, a rendelkezésre álló információkból én is megpróbáltam rájönni ki az igazi gyilkos, természetesen rosszul tippeltem. Ami egy kis hiányérzetet keltett bennem, az Miss Marple, Poirot hiánya, sokkal jobban tetszett volna a könyv, ha kettejük közül nyomoz valaki. Sajnos az én példányomban elég sok volt az elütés, betűk maradtak ki, részint ezért is a levonás, továbbá a kicsit (nekem) távoli karakterek miatt.

!

Vándoroljunk egy kicsit romantikus vizekre, határainkon belülre. Elképesztő népszerűségnek örvend ugyanis Böszörményi Gyula Ambrózy báró esetei című sorozata, minden rész benne van a TOP 50 legjobbra értékelt könyvek illusztris körében. 2014-ben, a sorozatindító Leányrablás Budapesten megjelenésekor talán még maga az író sem gondolta volna, milyen szerethető művet ad ki a kezei közül. Az azóta eltelt évek során rajongótábora tetemesre duzzadt, és bizonyos időközönként túrákat is szerveznek (mint például ez volt: https://www.facebook.com/events/256309851753403), ahol bejárják a regény fontosabb helyszíneit.

Könyvei erőssége a történelmi pontosság: régen élt személyek, volt kocsmák, ma is álló éttermek adják az erős vázat a szórakoztató díszlethez.

Különleges csemege lehet @Schildkröte fanfictionje a sorozat kedvelőinek: https://moly.hu/karcok/1362713

@Kirsztina_7 kihívásához olvassatok az írótól: https://moly.hu/kihivasok/olvassunk-boszormenyi-gyulatol

@Gyula_Böszörményi ellátja az olvasóit karcokkal: saját történetekkel, kiegészítő információkkal, és nem utolsó sorban részletekkel a legújabb könyvéből: https://moly.hu/karcok/1373214

@Tóth_Orsolya_3 által felvitt idézet:
„– Annyi bizonyos csupán, hogy Mili kisasszonynak igen erős vonzereje van… Már úgy értem, csalétekként!
– Hát persze, csakis úgy! – helyeseltem buzgón.”


pannik P>!
Böszörményi Gyula: Leányrablás Budapesten

Első olvasásom az írótól és gondolkodóba estem, hogyan is fogalmazzam meg az értékelésemet erről a könyvről? Vegyesek a gondolatok és a lenyomat amit hagyott maga után.

A történet és a nyelvezet nagyon tetszett, a cselekmény színhelyéül választott helyszínek szintén, talán azért is, mivel a környéken éltem egy ideig és szinte magam előtt láttam a korabeli kinézetüket.
Nagyon képszerűen ír, könnyű elképzelni a leírtakat mind a környezetet, az embereket és a cselekményt. Megelevenedik a millenniumi pezsgés, ünneplés, szinte mi is ott vagyunk. Viszont helyenként nagyon sok, nagyon részletes és szinte már untam, haladtam volna vele, kíváncsi voltam mi lesz, hogy lesz.
A szereplők érdekesek, jó karakterek, tetszett, hogy lábjegyzetben a valós személyről olvashattam infókat, akiről egy-egy szereplőt mintázott az író. Ez nagy ötlet, szívesen olvastam.
Izgalmak is vannak benne jócskán, meg fordulatok is.

A végétől viszont nem ájultam el, pontosabban a vége az nesze semmi fogd meg jól, és én értem, hogy ez egy sorozat aminek van folytatása, de ha 334 oldalt végig olvasok akkor szeretnék válaszokat kapni a közben kialakuló kérdéseimre és egy tisztességes befejezést olvasni. Itt ezt nem találtam meg és ez egyáltalán nem tetszett. Kicsit túl van tolva a vedd meg a második részt, a magam részéről akkor előbb megvenném, ha ennek lenne befejezése, kerek egész lenne és a szereplők miatt meg az élmény miatt vágynám a folytatást.
Nem tudom még fogom-e folytatni, nem tudom kijelenteni, hogy nem tetszett, de azt sem, hogy magával ragadott.

!

Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek című könyve nem a legkönnyebb olvasmány, ám cserébe legalább hosszú. Viccet félretéve, Dosztojevszkijről tudjuk, hogy letett valamit az asztalra krimitörténelem ügyben, ráadásul őt tartják a filozófiai-ideológiai regény megalkotójának is. Bűn és bűnhődés című lélektani krimije számos helyen kötelező olvasmány. Csak halkan jegyzem meg, hogy ezzel nem biztos, hogy elősegítik a regény olvasottságát.

A Karamazov testvérek remek választás lehet @Emmi_Lotta 100 híres regény című kihívásához (https://moly.hu/kihivasok/100-hires-regeny), de megállja a helyét @July különleges Alan Rickman-kihívásánál is (https://moly.hu/kihivasok/alan-rickman-2).

Két kis érdekesség @Bélabá jóvoltából: https://moly.hu/karcok/858420 és https://moly.hu/karcok/799251
Ha érdekel titeket, hogy ki áll ezek mögött a könyvek mögött, olvassátok el @KingucK írását: https://moly.hu/karcok/794193

@Tilla által felvitt idézet:
„(…) néha az ember vadállati kegyetlenségéről beszélnek, pedig ez szörnyű igazságtalanság és sértő a vadállatokra, a vadállat sohase tud olyan kegyetlen, olyan művészi tökéllyel kegytelen lenni, mint az ember."


SteelCurtain>!
Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij: A Karamazov testvérek

Nem tudom mennyire helytálló a feltételezés, hogy Dosztojevszkij tervezte a Karamazov testvérek folytatásának megírását is, bár a regényben van néhány utalás, mely eléggé egyértelműen ezt sugallja. Ha feltételezem, hogy az 1136. oldalon nem ér véget a történet, akkor az a sok mellékszereplő, akinek a jelenléte sokszor teljesen fölöslegesnek tűnt, máris elkönyvelhető a következő részben főszerepre aspiráló regényalakként. Egy következő részt feltételezve nem kell elmerengenünk a kiegyensúlyozatlanságon, és kevésbé volna bántó, bár épp elég demagóg az a vallási propaganda amivel Fjodor Mihajlovics nyakon önt minket. Viszont ha mindezektől elvonatkoztatok, akkor még mindig hatalmas terjedelemben marad meg Dosztojevszkij zsenialitása. Előbb pontos ecsetvonásokkal megrajzolja a testvérek portréját, majd amikor már azt hisszük, hogy kész, mehet az egész egy kiállításra, mindegyikre vet még egy-egy ecsetvonást, amitől mindegyik bonyolultabb, kétértelműbb lesz. Miközben továbbra is mindegyik figura egyedi marad, mindegyikben felismerhetjük egy jövendő szent és egy elvetemült gyilkos alakját is. Mindegyiket egyszerre, vagy éppen egymást váltva, olykor egymáson taposva. Bármelyik előhívható a lélek legmélyéről. De mikor, melyik hívható elő, s vajon mivel? Mindez fényt derít a szerző lelkének kettősségére is. Egyszerre imát mormoló, fanatikus istenhívő, és materialista pontossággal dolgozó lélekboncoló. Utóbbiban felülmúlhatatlan.

!

Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok című művének olvasottságát minden bizonnyal megdobta a regényből készült sorozat is, amely olyan színészeket vonultat fel, mint Reese Witherspoon, Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, hogy Meryl Streepet már ne is említsem. Az előzetes megtekinthető itt: https://www.youtube.com/watch…

@Mandy „Na hogy is van ez?” című kihívásán is részt tudtok venni ezzel a regénnyel: https://moly.hu/kihivasok/na-hogy-is-van-ez-avagy-fura-a-cim-iii-kor

A könyv témája érdekes beszélgetést indított el @kannarenina karca alatt: https://moly.hu/karcok/1306975

@Könyvkuczkó a regény tanulságairól: https://moly.hu/karcok/1005767

@holdpillango által felvitt idézet:
„Azt mondják, el kell engedni a haragot. Nem is tudom, én egészen megszerettem az enyémet. Úgy nevelgetem, mint egy kis háziállatot…”


klara_matravolgyi>!
Liane Moriarty: Hatalmas kis hazugságok

„Bárkiből lehet áldozat.”
Sajnálom, hogy ez megtörténhet. Sajnálom, hogy sokan annyira félnek az ismeretlentől, hogy eltűrik az áldozat szerepét. Ezt a könyvet minden nőnek el kellene olvasnia. Talán akkor rájönnének arra, hogy az igazi áldozatok a gyerekek, akik ezt a viselkedésformát tartják normálisnak. Mert a gyerekek többet értenek, mint gondolnánk.
Na de elég a 'lelkizésből'. :D Ez egy iszonyúan jó könyv volt, volt benne csajosság, könnyedség, komolyság, nevetés, sírás, rejtély . A történet elején megtudjuk, hogy gyilkosság történt, de az áldozat személye ismeretlen, és egészen a végéig az is marad. Lehet izgulni, hogy vajon ki hal meg? Ugye nem az akit megkedveltünk? spoiler A legtöbb karakter szerethető a maga kis gyengeségével és hibájával, megszerettem ezeket a néha gyerekes, de szülőként helyt álló embereket.

!

J.D. Barker jött, látott és győzött. A 4MGY trilógia belopta magát a szívembe. Nem, ne mondjatok semmit, nem is akarom tudni, mit árul el ez rólam tulajdonképpen. A sorozatgyilkosok a gyengéim. Ha tudvalevő, hogy nem egyszeri gyilkosság szerepel a lapokon, akkor van egy extra feszültség, hogy vajon mikor jön a következő?

Az első rész, A negyedik majom 2018-ban jelent meg, ezt még ugyanabban az évben követte Az ötödik áldozat, és tavaly megkaptuk a lezárást is, A hatodik éjszaka címmel.

@tmezo karca egy kis magyarázattal szolgál a négy majom jelentésére: https://moly.hu/karcok/1177827

@BeetheBlessed Sorozatgyilkosok II című kihívásához tökéletes ez a sorozat: https://moly.hu/kihivasok/sorozatgyilkosok-ii
@Amelie1990 pedig kimondottan Barker három könyvéhez készítette a magáét: https://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-j-d-barker-4mgy-trilogiajat

@robinson által felvitt idézet:
„Ó, drága barátom! Az anyád sohasem hívta fel a figyelmedet arra, hogy halálos bűn beleolvasni egy jó könyv végébe, mielőtt kiérdemelted volna?"


wolfsteps>!
J.D. Barker: A negyedik majom

Első könyvem a szerzőtől, de nem az utolsó!
Vannak tényezők amiket kifejezetten szeretek egy krimiben, és mivel ezekből több is adott volt így, nagyon reméltem, hogy az író ezt kihasználja és nem rontja el a végére.
1. Zavart főszereplő, aki a saját megtépászott démonjaival küzd, miközben a gonosz ellen harcol napközben. Ehhez hozzá tenném, hogy nekem, mint mindig, nagyon későn esett le, hogy mi történt vele.
2.Sorozatgyilkos főgonosz. Szeretem a krimit, de ha sorozatgyilkos a főgonoszunk egy plusz pontot mindig kap tőlem, mert szeretem az ehhez köthető rendszereket, logikát, mintát ami szerint az áldozatát válassza ki, ahogyan elteszi őket láb alol; és mindig érdekes ezt megfejteni szerintem.
3. Belelátunk a gyilkos fejébe. Jo Nesbo A Fiú könyvét imádtam, és azóta szenvedélyesen kutatom azokat krimiket, ahol ha nem is az ő szempontjából látjuk végig az eseményeket, de belelátunk a gyilkos gondolataiba, ezesetben a gyerekkorába, és ez alapján mi is kicsit közelebb kerülhetünk a személyiségéhez és elkezdhetjük megfejteni, mi vezetett oda, hogy ilyen útra térjen.
Ez az utóbbi ez esetben kicsit másképp sült el mint gondoltam, egyébként, de így is érdekes volt.

Voltak benne jó kis csavarok, alapvetően a köztes rész nekem izgalmasabb volt és jobban tetszett, mint a vége, ahol az állam szokott leesni. Itt nem esett le, mert addigra nagyjából összetettem a dolgokat a fejemben, de a váltott szemszög, visszatekintések elnyerték a szívemet, így ezen a minimális pici hanyatláson felülsiklottam.

!

A klasszikus krimi kedvelőinek nem is tudnék jobbat ajánlani, mint az Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II. című gyűjteményt. Kicsit csalok, mert ahogy a cím is mutatja, ez tartalmazza a brit író összes történetét Holmesról. No, de krimikedvelőként illik becsülni a régi nagyokat is, nemde? Az pedig tagadhatatlan, mennyiféleképpen dolgozták fel ezeket a történeteket, millió film és könyv foglalkozik mind a mai napig a mesterdetektív és orvos barátja kalandos nyomozásaival. Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek képtelenek megunni.

@Vizsla karca bemutatja a valódi embert Sherlock figurája mögött: https://moly.hu/karcok/189642
@blackett pedig két karcban remek válogatást szedett össze arról, hogy kiket ihletett meg Doyle: https://moly.hu/karcok/183552, https://moly.hu/karcok/183646

@Darkshine által felvitt idézet:
„Minden rejtély pofonegyszerű, amint valaki megfejti helyettünk."


Brigii_Posa>!
Arthur Conan Doyle: Sir Arthur Conan Doyle összes Sherlock Holmes története I-II.

Ha a szukits.hu-n nem akadok bele a könyvbe (vagyis kettőbe) eszembe sem jut, hogy Sherlock Holmest kellene olvasnom, ami így visszagondolva elég borzasztónak tűnik.
Mondanom sem kell, hogy legelőször a borító fogott meg, aztán arra jutottam, hogy szeretem Sherlock Holmest (RDJ, BBC), csak nem vesztek vele sokat, ha megrendelem. És milyen jól tettem!
Az első regény kicsit csalódás volt, aggódtam, hogy nem lesz jobb, de A Négyek Jele erre rácáfolt, a novellák pedig teljesen meggyőztek, hogy érdemes volt erre pénzt adnom. Persze, a novellák ellenére sem volt mindig tökéletes az összes alkotás, de még azokra sem tudom azt mondani, hogy szörnyű időpocsékolás volt, amik kevésbé tetszettek. Például a regények annyira nem fogtak meg és a novellák között is volt néhány, amik annyira nem kápráztattak el, de összességében élveztem és örülök, hogy olvashattam őket.
Eleinte kicsit nehezemre esett ráhangolódni, minduntalan a modern kor Angliáját láttam magam előtt és fekete taxit lovaskocsi helyett, és azt is meg kellett szoknom, hogy nem az a lényeg, hogy ki követte el az aktuális rejtélyt (nem feltétlenül), hanem az, hogy hogyan. Amint hajlandó voltam erre rájönni nem volt gondom, hogy ott legyek a kis szobában és hallgassam vagy éppen várjam Holmes elmélkedését. Persze közben magam is próbára tettem, hogy az én feltevésem vajon mennyire fogja fedni a történetet, és néha meglepően jól szerepeltem! És azt hiszem itt kell megemlítenem megint (ezt már néhány értékelésben írtam a konkrétabb könyveknél), hogy ahhoz, hogy Sherlock tényleg zseniként tündököljön a sorokban ahhoz Watsont néha nagyon… lassúnak volt beállítva. Nem egy olyan alkalom volt, hogy csak kapkodtam a fejem, hogy nem létezik, hogy én előbb rájövök erre vagy arra, mint a doktor! És persze ezt Sherlock gyakran meg is említette a barátjának, amitől Watson helyett is én bántódtam meg, de Sherlock ilyen, cseppet sem szerettem őt kevésbé. Meg van a személyisége, amit lehet szeretni vagy utálni, én megszerettem és csodáltam. Aztán persze itt van Watson is a hűséges, néha elég butuskának feltüntett Watson, aki szorgalmasan feljegyezte a kalandjaikat. És ismét egy előző értékelésemből kell idéznem; Sherlock kinyomozná, hogy merre van a világvége, Watson pedig egy zokszó nélkül követné. És azt hiszem ez tökéletesen leírja a barátságukat, amit mindvégig nagyon szerettem.
Annak nagyon örültem, hogy ellenben a filmekkel és sorozatokkal a szerelmi szálak (Mary és Irene Adler) nem sok szerepet kaptak. Soha nem szerettem őket a képernyőn, és örülök, hogy nem igazán kellett velük foglalkoznom a könyvekben. Viszont voltak olyan szerelmek, amik igenis tetszettek és olyan tisztának és igazinak tűntek, hogy nem tudtam nem oda lenni értük, de ezek is megmaradtak az adott ügyük mellékszálaként, ahol tökéletes helyük volt.
Nem tudom, hirtelen felindulásból még mit is írhatnék, korábbi értékelésekben már sokat mindent leírtam és sok mindent elismételtem. Összességében még csak azt tudnám leírni, hogy nekem teljesen megérdemel öt csillagot és biztos vagyok benne, hogy még elő fogom venni őket.

!

Stephen King nem csupán a horror nagymestere, de a krimi zsánerében is megállja a helyét. Ékes bizonyítéka ennek A halálsoron. Egyszerre rágja le az ember a fél körömszettjét, miközben könnyektől párás szemmel siratja a történteket. Kevés olyan író van, aki ilyen erős hangulatteremtésben. Két fejezet, és máris benne vagyunk King bácsi fejében, róla pedig nagyon jól tudjuk, hogy nem szokása kegyelmezni.

Ha nagyon bátor vagy, belevághatsz @Voorhees Stephen King-életműolvasós kihívásába: https://moly.hu/kihivasok/stephen-king-eletmu-olvasas-2, ha kevésbé, akkor ajánlom @kiioaaa visszafogottabb, Stephen King – Moziverzum című kihívását: https://moly.hu/kihivasok/stephen-king-moziverzum

„10 meglepő érdekesség a Halálsoron című filmről" @KingucK karcában: https://moly.hu/karcok/1056997

@Zúzmara által felvitt idézet:
„(…) Isten engedi, hogy így legyen, és mikor mi azt mondjuk: »nem értem«, akkor Isten azt válaszolja: »nem érdekel«."


Totti86>!
Stephen King: A halálsoron

Tíz évvel azután, hogy Stephen King megírta szerintem az egyik legrosszabb könyvét, spoiler megalkotta ezt a csodát, az egyik legjobb művét, ha nem a legjobbat. Nem sokat olvastam eddig tőle, de ezt a könyvet nehéz lenne túlszárnyalni.
A történések, a hasonlatok, a szimbólumok, az ismétlődések, a poénok, és a drámai jelenetek tökéletesek. A fent említett könyv olvasása után elképzelhetetlennek tartottam volna ezt a magas színvonalat, ha nem láttam volna már a filmet.
Nem hittem, hogy Frank Darabont ilyen hűen adta át King regényét.
A történet döcögösségét egyedül csak az írás folytatásos formátuma adta. Néhol érezni lehetett, hogy egy-egy részlet azért lett egy korábbi időpontra helyezve, mert talán az előzőleg már megjelent részben az még nem volt kitalálva és kitisztázva. Már-már kezdett zavaró lenni, de olyan bravúrosan és profin lett mind megoldva, hogy inkább emelte a színvonalat. Darabont aztán összerántotta a jeleneteket, és megtűzdelve néhány ikonikus jelenettel, sokkal kompaktabbá tette.
A sok-sok szívszorító jelenet, a megannyi mondanivaló, a fontos emberi értékek, a tehetetlenség érzése újra és újra, társadalmunk előítéleteinek és megrögzött gondolkodásmódjának számos árulkodó jele, az istent játszó ember szembenállása a tehetetlen ítéletvégrehajtó kiszolgáltatottságával, mind-mind olyan témák, amik már önmagukban a legjobbak közé sorolnák ezt a könyvet, így együtt viszont megkerülhetetlenné tették.
Egyedül Dolan figurája nem tetszett. Azt hiszemspoiler. Az ő karaktere, és főleg a végén tettenérthető túlírás miatt majdnem egy fél pontot le is vontam, de aztán észbekaptam. Ilyen tökéletesség után ez már szinte semmiség.
Sőt! Aztán rájöttem, hogy csupán az zavar, hogy King egy kicsit melodramatikusabb Pault teremtett, mint Darabont. A filmben Paul egyszerűen csak leszögezi, hogy az amit tett, még ha kötelessége is volt, bűn, és bűnhődni fog érte. King továbbmegy, nála Paul büntetése a hosszú élet mellett az, hogy neki ezzel együtt még több veszteséget, szenvedést és igazságtalanságot kell átélnie. Hogy aztán hamarabb kívánja a halált, mint ahogy az eljön érte.
Nagyon ajánlom mindenkinek, aki még nem olvasta, nekem is a kedvenceim közé került. A film viszont, ha kicsivel is, de még mindig erősebb érzelmeket vált ki belőlem, az számomra még a könyvnél is tökéletesebb.

!

Sokak nagy kedvence a norvég Jo Nesbø, akinek Harry Hole című sorozata múlt ősszel bővült 12 részesre, a Kés című kötettel. Az eddig megjelent részek közül ez rendelkezik a legmagasabb százalékkal a molyok értékelése alapján. Tapasztalatom szerint a sorozatok lefelé szoktak csúszni a minőség létráján, jelen esetben azonban egy kissé fejre álltak a dolgok. Sokak nagy örömére ráadásul idén áprilisban az író Magyarországra érkezik (https://www.facebook.com/animuskiado/photos/a.179688048…).

@mate55 által felvitt idézet:
„A boldogság azonban olyan, mint a heroin, ha egyszer belekóstoltál, megtapasztaltad a létezését, soha nem leszel képes beletörődni az átlagos, boldogság nélküli életbe."


gesztenye63 P>!
Jo Nesbø: Kés

Az érzés, amikor…
…egy olyan igazán búskomor, taknyos-ködös őszi péntek estén, az Oslofjordra néző apró tetőtéri apartmanodban váratlan kopogás állítja meg tétova lépteid a hálószoba felé, kezedben a távirányítóval. Vajon ki zavarja meg kies magányodat, mikor épp a kedvenc sorozatgyilkosaidról forgatott dokumentumfilmre függnél rá újra – immáron száztizenhetedik alkalommal. De hát tudjuk, megunhatatlan…
Ajtót nyitsz, és a látvány elemi erővel foszt meg mindentől, ami a realitás talajához kötne. Bár pontosan tudod, hogy kié az a forradásos arc, az a keserű, cinikus vigyor, a vesédbe látó, éles szempár a felhúzott szemöldök alatt, valahogy mégsem vagy benne biztos, ki is az, aki az ajtóban áll. Egy rég nem látott távoli rokon, esetleg egy ivócimbora a messzi távolból, vagy talán az évek óta halottnak hitt, eltűnt bátyád. Egy dologban vagy biztos, amikor hárihúle belép az ajtón. Abban, hogy nem egy békés kérődző érkezett, hanem valami, vagy valaki, akiben mindétig ott feszül a gyilkos ösztön, aki ha nem is könnyedén, de minden különösebb hezitálás nélkül mártja bele a kést, vagy ereszti bele a golyót egy nagy emlős meleg testébe. S erre a gondolatra, valahol az atavisztikus, állati ösztöneid mélyéről egy kéjes borzongás tör fel.

Ahogy régen mindig, úgy most is percek alatt oszlik a zavar és egymás vállát lapogatva kíséred be a nappaliba, ahol mintegy varázsütésre, azonnal előkerül a malaclopó kabát belső zsebéből egy üveg jóféle, régi barátságokra emlékeztető, karcos nedű. Jim Beam, hát mi más…
S akkor belekezd a mesébe, ami ugyanúgy beránt az emlékek közé, mint ahogy a még meg nem élt, de valahonnan mégis annyira ismerős események sűrű szemű láncolatába. Már megint ott jársz a Holmenkollveien fái alatt, a Frognerparkban és a Vigeland szobrai között. Keresel valamit és végig érzed, hogy karnyújtásnyira van tőled, de mégsem éred el. Hiányzik az a bizonyos apró mozaik. …és nem tudod, hogy a rendszeres időközönként alkoholmámorba vesző tudatod rejtett zugaiban, vagy a képzeleted alkotta démonok között kell-e keresned. Csak azt érzed, hogy az idő múlásával egyre többet veszítesz, egyre kevesebb eséllyel indulsz a következő ütközetbe, és amikor a képernyőn megjelenik a GAME OVER felirat, akkor a hangszórókból felharsan majd az a bizonyos, átkozottul ismerős sátáni kacaj. Ami lehet, hogy azért olyan ismerős, mert a tiéd…
És csak telik az idő, valahonnan kerülnek még bontatlan üveg tömények, amik rohamos sebességgel fogynak. Érzed-tudod, hogy hárihúle újra megpróbál megmajmolni, pedig a feladvány megfejtése már régen a kezedben van. Nem tud már átverni, de mégis iszol tovább, ahogy iszod a szavait és tisztában vagy vele, hogy másnapra egy csúnya nagy „katzenjammer” boldogtalan tulajdonosa leszel. S ezzel a tudással csúszol át apránként a jól ismert öntudatlanság otthonos fészkébe. Az utolsó, még távolból hozzád érő mondatok pedig valami dedukciót emlegetnek, valamiféle törvényszerűen ismétlődő magatartásformákra utalnak, meg hogy mindig keresd a miértet, de kerüld a csapdákat…
Aztán snitt, csak elektromos zaj a belső képernyőn, hiányos emlékképek töredékes villódzása.

Másnap pedig, ébredést követően, hárihúle hűlt helyére bambulva és keresve (de nem találva) az üres üvegeket, mégsem tudsz haragudni a jó öreg tréfacsinálóra.
Csak azon jár az eszed, hogy vajon mikor jön el újra hozzád, vagy talán ez volt a könnyes-részeg búcsú…

Nem a sorozat legjobb darabja, de természetesen kihagyhatatlan.

3 hozzászólás
!

Hazai tájakon barangolva akaratlanul is belebotlunk Réti László munkásságába, ezzel egyidejűleg felfedezhetjük Kaméleon címre keresztelt sorozatát. Első része, a Kaméleon még 2014-ben jelent meg.

Mindig különleges esszenciát ad egy könyvhöz, ha valaki első kézből ismeri a témáját. Az író saját honlapján írt életrajzából idézek:

„Aztán Szekszárdra kerültem. Itt dolgoztam a megyei főkapitányságon mindenféle beosztásban tizenöt évig, közben elvégeztem Pécsett a jogi egyetemet. Voltam nyomozó, vizsgáltam emberöléseket, fegyveres rablásokat, gazdasági bűncselekményeket, még egy emberrablást is. Haladtam felfelé: nyomozó, főnyomozó, osztályvezető-helyettes. Aztán 2006 végén már elegem volt a rendőrségből, éppen egy másik céghez felvételiztem, mikor elhívtak a Szekszárdi Rendőrkapitányságra bűnügyi osztályvezetőnek, egyben a kapitány helyettesének. Maradtam a rendőrségnél, elvállaltam, és csodás négy évet dolgoztam ott. külön szerencsémnek tartom, hogy élőben, tudatosan megéltem, hogy ez egy szép időszak, többször mondtam is a kollégáknak, vegyétek észre, most vannak azok a „régi szép idők”, amikről majd egyszer sztorizgatni fogunk.
2010 végén hívtak Budapestre dolgozni, elvállaltam. A XIV. kerületi Rendőrkapitányságot vezettem huszonegy hónapon keresztül."
Forrás: http://www.retilaszlo.com/eletrajz

A fentiek fényében, azt hiszem, ezt a bizonyos tapasztalatot senki sem vitathatja el tőle.

@Cicu által felvitt idézet:
„Empátiában valahol a fehér cápa és a kobra között helyezkedhetett el a sorban."


Dávid_Debreceni>!
Réti László: Kaméleon

Magyar íróhoz rég nyúltam. Főleg krimi téren. De amit Réti tud, amiatt elérte nálam, hogy a teljes Larkin sorozatot végig olvassam. A kaméleon lassan bontakozott ki, majd egyre jobban sodort magával. A nyitókép iszonyú vicces. Sokat gondolkodtam, miközben olvastam, hogy Samantha vagy maga Larkin a nagyobb kaméleon. A történet pedig igazi markáns siker lett. Tényleg profi módon tudta ötvözni, a rendőri munka velejáróját a krimi összes elemével. Érdekes volt tényleg, lépésről lépésre követni azt, hogy mégis mit miután lehet kinyomozni. De az igazi nagy erénye az első könyvnek, hogy ügyesen bújtatta el az ördögöt a részletekben. Gyakorlatilag a végén lévő csattanóig, úgy olvastam a könyvet, hogy oké minden a helyén van csak akkor most mi, mit köt össze? Réti varázslatosan jól építette fel a történetet. A végére egy katartikus, pörgős, le nem tehető könyv volt. Ja és persze a lényeg a kaméleon megmenekült. XD

!

Isaac Asimov sem csak a science fiction-irodalomban jeleskedett, az Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I. erősen krimibe hajlik. Számomra hatalmas felfedezés volt, hogy két szeretett műfajom milyen elegánsan ötvözhető egy őrületesen hatalmas és komplex univerzumban.

Isaac Asimov idén január 2-án lett volna kereken százéves, erről emlékezik meg @Gabo_SFF (https://moly.hu/karcok/1378749) és @Hackett is (https://moly.hu/karcok/1378734).

Szótanuló @tundibrich jóvoltából: https://moly.hu/karcok/692342

@Ditta Asimov-kihívása egész évben él: https://moly.hu/kihivasok/asimov

@Cheril által felvitt idézet:
„– Ide figyelj! Ha ez a fémhülye velem is elkezd pofátlankodni, én bizony beverem azt a krómkoponyáját. Ledobta magát a székre, s belső kabátzsebéből egy detektívregényt vett elő."


BakosJuci>!
Isaac Asimov: Asimov teljes Alapítvány – Birodalom – Robot univerzuma I.

A legtöbbet már olvastam a Robottörténetekben, de azért volt pár új. Meg lett is egy kedvenc, az Öcsi. Nagyrészt ugyanazt tudom elmondani: néha kicsit poros, de azért Asimov az Asimov. Hihetetlen jövőjós volt az öreg.

Egy fiú legjobb barátja
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Robbie
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Az AL-76-os robot elkeveredik
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Körbe-körbe
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Logika
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Fogd meg a nyulat!
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Te hazug!
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Tökéletes kiszolgálás
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Lenny
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Az eltűnt robot
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

A kockázat
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

A csillagokba!
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Bizonyíték
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Rabszolga
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Az Első Törvény
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Az elkerülhető konfliktus
https://moly.hu/ertekelesek/3266948

Robotálmok 5/5
2055
Hát így jár az, aki pozirton agyakat meg humanoid robotokat akar építeni. Istent játsza előbb-utóbb belefutunk, hogy a teremtményünk egyenrangónak gondolja magát velünk…

Női ösztön
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Karácsony Rodney nélkül 5/5
2090
De csak azért öt csillag, mert nagyon megszerettem mind Rodney-t, mint a fűhűsünket, aki szívből utája elkényesztett családját, és ehhez nagyon jó humorérzék is kapcsolódik.
De miést baj az, ha egy robotnak is van humorérzéke?

Öcsi 5/5
2120
Hát ez valami zseniális volt! Az egyik legjobb Asimov novella, amit olvastam. Robotok, emberek, helyettesíthetőség és az anyai szeretet. És akkor most utána olvassuk ez Az első törvény című novellát…

A fényvers
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

… hogy engedelmességgel tartozol Neki
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

A két évszázados ember
https://moly.hu/ertekelesek/3273899

Föld anya
4021
Ez picit olyan volt, mintha az Alapítvány és a Föld korai előzménykötete lett volna. Igazából a spoiler Érdekes volt.

Acélbarlangok → Isaac Asimov: Acélbarlangok
https://moly.hu/konyvek/isaac-asimov-acelbarlangok/en-es-a-konyv/bakosjuci

A mezítelen nap → Isaac Asimov: A mezítelen nap
https://moly.hu/konyvek/isaac-asimov-a-mezitelen-nap/en-es-a-konyv/bakosjuci

Tükörkép
https://moly.hu/ertekelesek/3273899


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!