Bűnügyi rovat

!

Halihó, krimikedvelők!

Mindig érdekesnek találom a műfajok találkozásából született regényeket. Bízom benne, hogy osztoztok a lelkesedésemben, és ti is élvezitek, ha egy kis rémség is belopakodik a krimik közé. Én bizony szeretek olykor borozgatni borzongani egy kicsit.

Ha pedig erre kerül a sor, kénytelen vagyok a horror nagymesterével indítani a rovatot. Gondolom, mind kitaláltátok már, hogy az ördögi Stephen Kingről van szó. Dolores című regénye még ha csak annyira ijesztő is, mint maga az élet, hát nem épp elég az?

Imádom a hatalmas King-univerzumot összekötő momentumokat. @Blissenobiarella karcában hívja fel a figyelmünket egyre: https://moly.hu/karcok/257470.

@Lunemorte által felvitt idézet:
„Néha az élet olyan istenverte muris, hogy az embernek muszáj nevetnie.”

Bűnre fel, sőt, mit több, rettegéses bűnre fel!


Anó P>!
Stephen King: Dolores

Nem volt horrorisztikus, vagy ijesztő, csak mint az élet. Nem is más ez, egy nő életének története, azaz kettőé, melyek összefonódtak, az egyikük, a címszereplő által elmesélve.
Dolores egykor rosszul döntött, mikor hozzáment a sima homlokú Joe-hoz, ez a rossz döntés egész életére kihatott, megkeserítette. Vera pedig egy kemény nő, aki a munkaadója volt, időnként kínzója, máskor segítője, sőt, barátja is, míg meg nem vénült és meg nem zápult egészen. Amikor az öregasszonyt , maga mellett egy márvány sodrófával halva találják, Dolorest gyanúsítják, aki erre elmeséli élettörténetét. Tetszett a könyv, bár más, mint az eddig olvasott King-regények.

!

Nem hiába szokták mondani, hogy nem esik messze az alma a fájától, bizonyos esetekben igazabb nem is lehetne. Kiváló példa erre Joe Hill, aki bizony kőkeményen az apja fia (Stephen King fiacskájáról van szó).

Szarvak című regényéből Daniel Radcliffe főszereplésével filmet is forgattak, melyről @Vicky3 karcolt még évekkel ezelőtt: https://moly.hu/karcok/409752

Vegyetek részt @kiioaaa kihívásán, ha plecsnigyűjtős kedvetekben vagytok!
https://moly.hu/kihivasok/elottem-az-utodom

@anglee által felvitt idézet:
„A Sátán és Isten elvileg háborúban állnak egymással. Ha viszont Isten gyűlöli a bűnt, a Sátán pedig megbüntetni a bűnösöket, akkor ezek ketten nem ugyanarra a kapura játszanak?”


Takács_Adri >!
Joe Hill: Szarvak

Nagyon tetszett, különleges hangulatot teremtett.
Olyan pontosan tudja ábrázolni az emberi játszmákat és olyan jól írja körül a mindennapi manipulációt, érzéseket, összefonódásokat, hogy az embernek összefacsarodik a gyomra is és a szíve is.
A cselekmény nem előre látható, minden sarkon van egy meglepetés, de nem túl sok, és visszanézve a megtett útra, tejlesen logikus és érthető. Szerintem zseniális.

!

Nick Cutter: A falka című könyve talán inkább horror, mintsem krimi, de még éppen beleszuszakoltam a rovatba.

@SchizoVampire alkotóértékelése mindenesetre elég erősre sikerült: https://moly.hu/alkotoertekelesek/23341

Az @Agave_Könyvek karca szerint adaptáció van a láthatáron: https://moly.hu/karcok/1320375

@Emerencia által felvitt idézet:
„Az egyetlen módja , hogy megismerd az embereket , az, ha válsághelyzetben látod őket.”


BeetheBlessed>!
Nick Cutter: A falka

Nagyon nem erre számítottam. Voltak bizonyos elképzeléseim a fülszöveg alapján, de amit kaptam, az 1%-ban sem egyezik meg az előzetes gondolataimmal. De kicsit sem bánom. A történet annyira olvastatta magát, hogy amikor nem olvastam, csak arra tudtam gondolni, mikor lesz már megint rá időm.
Először is, a lehető legundorítóbb dologgal kerültem szembe. Ebben a történetben egyértelműen én lettem volna Efi. Még így is, hogy csak olvastam róla, önkéntelenül vakargatnom kellett magamat és kényszeresen elmenni kezet mosni. Bizonyos részeknél spoiler olyan rosszul voltam az egésztől, hogy úgy éreztem, hánynom kell. Gyilkoljanak meg embereket, zabálják fel egymást, de férgeket és állatkínzást, na azt ne. Azt nem bírom. Szóval tipikusan olyan történet, amitől ráz a hideg.
DE! és itt a nagy de, olyan elképesztően jól volt az egész megírva/lefordítva, hogy még ezt a sok undormányt is lehetett „élvezni”. Erre egyszerűen nem lehet azt mondani, hogy nem volt jó.
A szereplők, mindannyian szuperül ki voltak dolgozva, mindegyikőjüknek megvolt a saját stílusa. Tényleg lehet a Legyek urához hasonlítani, de szerintem ez mind jellemben, mind sztoriban sokkal erősebb volt. Majdnem minden gyereket lehetett kedvelni, mindannyiukat nagyon sajnáltam is. spoiler
És bevallom őszintén, az AM-nek írt levél a végén megríkatott. spoiler Pedig csak egy levél volt, de mégis, szerintem ennél valóságosabb érzéseket nem lehetett volna máshogyan kiváltani. Nagyon eltalált néhány sor.
Szóval érzelmeket váltott ki belőlem ez a könyv bőven. Sokáig emlékezni fogok még rá.

!

Robert Bloch: Pszicho-ját szerintem szinte mindenki ismeri, és ha az ember egy jó kis régimódi borzongásra vágyik, akkor mindenképpen érdemes előszedni.

A könyvhöz szorosan kapcsolódó kihíváson vehetünk részt @Junes jóvoltából, mely olvasós és filmnézős egyszerre: https://moly.hu/kihivasok/a-feszultsegkeltes-mestere

@PhantoMina_BlackSwan idézete:
„A gyilkosság borzalmas cselekedet. Még ha nincs is egész rendben minden az agyadban, akkor is érezned kell ezt.”


Nikolett0907 P>!
Robert Bloch: Pszicho

„Furcsa, gondolta Sam, miket hiszünk: hogy mintha egy ízig ismernénk valakit, egy idegen embert, egy másikat, csupán mert gyakran vagyunk vele együtt, vagy mert érzelmi szálakkal kötődünk hozzá.”

A fenti idézet, mint mindig elgondolkodtat, és ha őszinte akarok lenni nagy igazság, még akkor is, ha alapvetően nem hagyok neki teret a lelkemben.

Először is szeretném leszögezni, a filmet nem láttam.
Sok film kimaradt az életemből, és bár most pótlom ezt is, egyenlőre nem tervezem a megnézését.

Maga a kötetet egy könyvszekeres akciózásomon találtam és a borítója miatt megvettem.
Fogalmam nem volt róla, hogy ki az író, vagy igazán mit veszek kézbe, a mániám tárgya a fehér arcú nő volt, annyira megfogónak éreztem.
A történet az elején már jól indult, kicsit szoknom kellett a stílust, de egy idő után azt vettem észre, hogy berántott.
Ettől függetlenül magamhoz képest lassan haladtam vele, helyenként félre kellett tegyem.
Oh, nem azért, mert annyira félelmetes lett volna, legalább is számomra nem volt az.
Inkább a tény, hogy mennyire árnyalt karakterekkel van színesítve a történet.
A pszichológiai tények és felsejlések is igen érdekesek voltak a számomra.
A főszereplők mind ártatlanul bűnösek voltak a maguk kis világukban, és mégis nem tudtam haragudni senkire sem. Mindenki lépései teljességgel megértettem, persze ettől függetlenül azért voltak részek mikor meglepődtem.
A vége pedig rendkívül élvezetessé tette számomra az olvasást, és nagyon elégedett voltam.
Talán azt kell írjam, még én se számítottam erre, pedig az író csűrte – csavarta az eseményeket, és néhol az idegeimet is.

Ahhoz képest milyen kis kötet, elég tartalmas a belseje.
És sok helyen olvastam alap mű.
Gondolom akkor boldog lehetek, hogy pótoltam az olvasását, és még tetszett is.

Egy színfoltja a mai oly divatos pszicho – thrillereknek.

Egy élmény volt! ♥

>!
Pán, Budapest, 1990
166 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637965033 · Fordította: Tandori Dezső, Tandori Ágnes
!

Blake Crouch: Wayward Pines című könyve egy trilógia első kötete, melyben Ethan Burke különleges ügynök élete fordul fel fenekestül egy mentőakció következtében.

@Henrik93 nem tűnik szószátyárnak, ha értékelésre kerül a sor: „Kedvenc történetem.” (https://moly.hu/ertekelesek/3420399)
Aki a hosszabban kifejtett véleményeket preferálja, annak ajánlom @Th3DarkKn1ght írását: „Azt kell mondanom, hogy régen olvastam ennyire izgalmas könyvet.” (https://moly.hu/ertekelesek/3342863)

Az @Agave_Könyvek karcban osztott meg egy interjút a szerzővel: https://moly.hu/karcok/498599

@Szilvi00 által felvitt idézet:
„Mert Wayward Pinesban semmi sem úgy megy, ahogy kellene.”


Rileey>!
Blake Crouch: Wayward Pines

Nem gondoltam volna, hogy ezt a könyvet valaha is elolvasom, mert a tőmondatok megrémisztettek (:D), és volt szerencsém az ígéretesnek induló, de borzalomba torkolló sorozathoz. De mivel szeretem Blake Crouch könyveit, úgy döntöttem, mégis adok neki egy esélyt.
Az első dolog, ami így eszembe jutott olvasás közben, hogy mennyit fejlődött az író. Mindig jó történeteket talál ki, de itt még azért erősen érződött, hogy nincs azoknak az írói képességek birtokában, hogy meg is tudja írni azokat, mert lehetett volna ez a könyv sokkal jobb is.
De én ezt még így is nagyon élveztem! És ha nem láttam volna a sorozatot, akkor le se tudtam volna tenni, annyira izgalomba hozott volna, hogy te jó ég, mi folyik itt.
Jól szórakoztam rajta, annyira, hogy sikerült is ledarálnom kb. 1 hét alatt a teljes trilógiát.

!

Dean R. Koontz neve szintén ismerősen csenghet horrorkörökben. A nagyon termékeny írótól a Virrasztókra esett a választásom: szupertitkos laboratórium, génmanipuláció, szörnyek szökése…
Kell ennél több?

@Andrée által felvitt idézet:
„A haláltól ugyan nem félt. Túl sok életet raktározott el magában. Más emberek életeit. Örökké fog élni! Ebben biztos volt. De… azt nem tudta biztosan, hány életet kell magába szívnia ahhoz, hogy elérje a halhatatlanságot."


Gabriel6 P>!
Dean R. Koontz: Virrasztók

Hát ezt imádtam!
Végre egy olyan regénye Koontz-nak, aminek „rendes” befejezése van. :)
Nagyon szépen felépített történet, egy felesleges mondatot sem tudnék benne találni. Alig tudtam letenni! Szuperül kidolgozott karakterek, imádnivaló kutya, bensőséges, szeretetteljes család, hidegvérű gyilkos, tipikus maffiózók, és egy olyan ügyvéd, akit sikerült megkedvelnem, erre még nem igazán volt példa.
A helyszínek is tetszettek, imádom a hegyvidéket.

!

John Ajvide Lindqvist: Hívj be! című regényéből színházi darab is készült, melyről annak idején @Judyt (https://moly.hu/karcok/1105919) és @Shion_Blanc (https://moly.hu/karcok/1008620) is beszámolt. De aki kedveli az adaptációkat, annak sem kell csalódnia, filmen is megnézheti.

@Chivas az értékelésében óva int a könyvek százalék alapján történő olvasásától: https://moly.hu/ertekelesek/3404536, @MissFortune számára azonban csalódás volt: https://moly.hu/ertekelesek/3275156

@kávésbögre által felvitt idézet:
„De az ember már csak olyan, hogy azt a baromságot hiszi el a legszívesebben, amelyik nem követel tőle cselekvést."

https://www.youtube.com/watch…


timea_z>!
John Ajvide Lindqvist: Hívj be!

Valamikor 10 évvel ezelőtt láttam a film verzióját svédül, azóta várólistás ez a könyv. Tehát teljesen tisztában voltam vele, mire kell számítani. Komor, lassú skandináv hangulat. Ami nekem teljesen bejön. Vámpírügyileg teljesen mást ad mint a megszokott könyvek, erre fel kell készülni annak aki nem szeretne csalódni. És az sem árt, ha tisztában vagyunk a svédek stílusával.

!

A végére egy igazi, borzongató klasszikust tartogattam. Edgar Allan Poe A fekete macska című könyve emlékeim szerint kötelező olvasmány volt még valamikor gimiben. Fel is csillant a szemem akkoriban, hogy ni csak, vannak nekem tetsző kötelezők is?

Két kihívást is csatolnék ide, az egyik kimondottan a helikonos kiadású könyvekre vonatkozik, @Pixer gondozásában: https://moly.hu/kihivasok/valogassunk-a-helikon-zsebkonyvek-kozul-iii-szakasz
A másik pedig @Schrera fekete macskás kihívása: https://moly.hu/kihivasok/fekete-macska-2

@_foolsgold_ által felvitt idézet:
„Odavagyok, égek a szégyentől, reszketek, mialatt ezt az átkozott gonosztettet leírom!”


hullaszto>!
Edgar Allan Poe: A fekete macska

Poe modern és archaikus egyben. Valószínűleg egyeseknek szőrszálhasogatóan unalmas, míg mások perverz ujjongással olvassák hosszú okfejtéseit. Nyelvezetének archaikusságát Babics és Pásztor Árpád úgy sejtem, csak fokozzák. (Mindketten fordítottak Oscar Wilde-tól, így talán nem véletlen, hogy több történt stílusában és nyelvezetében Wilde-ra emlékeztet: The Cask of Amontillado, The Masque of the Red Death)
Érdemes megnézni viszont a kort, amelyben a művek születnek. Az e kötetben megjelent művek 1841 (The Murders in the Rue Morgue) és 1846 (The Cask of Amontillado) között jelentek meg. Ekkor például a kriminológia mint olyan, még nem is létezett (az első komolyabb áttörések a nyomelemzésben mind Poe halála utániak). Szerintem önmagában már ez is épp elég csodálatraméltó Poe-ban.


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!