Bulvárharang

Rovatgazda
!

Úgy tűnik, a Bulvárharang, amely rovatot az ismeretterjesztő karcok és a társasági élet asszociációs játékaként találtunk ki, lassan évszakossá nemesül. :) Utoljára nyáron találkoztunk, majd minden elem megidézésével (https://moly.hu/merites-rovatok/bulvarharang-4), most pedig az ősz két hónapjának molyok által létrehozott tartalmaiból mazsolázunk.
Kezdetnek mindjárt itt van @Vörös_Édua nagypapája, egy igazán rendhagyó könyvmoly.


Vörös_Édua IP>!
Kredenc, avagy családi legendárium

Anyai nagyapám, „az Öreg”.
Nem csak a cicákat szerette nagyon, hanem olvasni is, bár -meglehetősen ellentmondásos módon- nem becsülte a könyveket. Amit elolvasott, azt kidobta, vagy betüzelte.
A Kastankát minden esetre biztos, hogy olvasta.
A képen a nagyapám látható, a Fjodor Tyimofejics nevű macskával. :)

!

A könyvmolyok – legyenek akár rendhagyóak, akár nem – ősszel is tobzódhattak a könyves eseményekben, ott volt nekünk a Margó Irodalmi fesztivál: @Chill86https://moly.hu/karcok/1342743,
számos könyvbemutató: @Kovács_Ági_3https://moly.hu/karcok/1319738, @Dorina_Shttps://moly.hu/karcok/1338875,
blogturné klub nyereményjátékkal: @Blogturné_Klubhttps://moly.hu/karcok/1346126,
irodalmi est: @Dioszhttps://moly.hu/karcok/1342274,
vagy éppen raktárvásár: @ppuummuklihttps://moly.hu/karcok/1345189,
mert úgysincs egy könyvünk sem. Plusz szeretik az olvasatlan magánpéldányok a társaságot.


gesztenye63 P>!
Új szerzemények

Bizony mondom néktek, hogy derűs az élete annak, kit jó barátok vesznek körül.
@szadrienn, @robinson
Köszönöm ezt a kedves merényletet! :)

Kapcsolódó könyvek: Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Kapcsolódó alkotók: Kim Leine

2 hozzászólás
!

De jártunk más eseményeken és helyszíneken is. Például könyvesboltban: @Kun_Csillahttps://moly.hu/karcok/1350958, Szklabonyán: @Bazilhttps://moly.hu/karcok/1342408, Tihanynál: @zsebtigrishttps://moly.hu/karcok/1324889, és Cserháti Zsuzsa emlékesten is.


Annamarie P>!
Itt jártam

https://www.youtube.com/watch…
CSERHÁTI emlékest 2019. 10. 19.
Koós Réka – Náray Erika – Tunyogi Bernadett

"Cserháti Zsuzsát, mint a második popgeneráció egyik legkiemelkedőbb egyéniségét tartják számon, kritikusok szerint a hazai poptörténet legjobb „női torka” volt az övé. A ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnője volt, a ’80-as években azonban háttérbe került, majd mintegy másfél évtizedes kihagyás után 1996-tól Magyarország legsikeresebb visszatérését mondhatta magáénak. Előadó-művészete és a neki írt rengeteg igényes dal inspirációként szolgál napjaink énekesei számára is.

Az esten elhangzó dalokat három kiváló énekesnő, Koós Réka, Náray Erika és Tunyogi Bernadett előadásában hallhatjuk.

Közreműködik a Studio11 Ensemble.
A produkció által újrafogalmazott dalok épp úgy teret adnak szólistáink egyéniségének, mint a zenekari összjátéknak. Mindez garancia arra, hogy egyedülálló és különleges élményben lesz része a Budapesti Kongresszusi Központ közönségének."

7 hozzászólás
!

Ebben az időszakban is tovább tartotta népszerűségét a környezetvédelem témája a molyok körében: @pheteihttps://moly.hu/karcok/1339019, @BookShehttps://moly.hu/karcok/1337714, @Alcyonehttps://moly.hu/karcok/1336274,
csakúgy, mint a természet és az állatvilág csodái iránti érdeklődés:
@jesper_olsenhttps://moly.hu/karcok/1332910,
@Bee_Hindehttps://moly.hu/karcok/1332252,
@Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1345098, https://moly.hu/karcok/1342562, https://moly.hu/karcok/1339161,
@tundibrichhttps://moly.hu/karcok/1344511.


Tyutyu P>!
Kutyás molyok

Rendszeresen megnyilvánul a falkaszellem a kutyák viselkedésében, ám az esetek többségében erre nem ezzel a szemlélettel figyelünk. Sokszor azonban érdemes kutyafejjel gondolkodni, mert hamarabb születhet közmegegyezés:)
A falka minden tagja védi minden tagját, a kicsik és a falkavezér védelme pedig a végletekig is elmehet. Csak egy maradhat. Ha valamely tag megsérül akkor a falka védelmező tagjai vele maradnak, és védik a külső ragadozóktól.
Itt is ez az ösztön kapcsolt be, egy autóbaleset miatt a mentősök ápolják a falkavezért (aki amúgy felépült rendben) és ők már külső ragadozók. Megható jelenet, és egy tudásmorzsa, hogy milyen elvek alapján működnek a mi kis hűséges társaink :o)

3 hozzászólás
!

Aztán megtudtuk, hogy hivatalosan miért ítélték halálra Jeanne d’Arcot: @BookShehttps://moly.hu/karcok/1345012, hogy a kutatók egy 6. századi átkot is képesek megfejteni: @Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1342133, hogy a Kitty-szalon nem volt más, mint egy titkos náci bordély: @Blahttps://moly.hu/karcok/1336991, és hogy Mohács miért is volt több, mint egy csata: @Qedrákhttps://moly.hu/karcok/1344878. Egyszóval ősszel is szerettünk a történelem útvesztői között bolyongani.


Lyanna P>!
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„ Lepoglava pálos kolostoránál a szerzetesek és a környékbeli urak Corvin Jánost várták, aki ebben az évben, saját költségén, felújíttatta a kolostort és a templomot. János herceg többször szemrevételezte a helyet, s olyannyira megszerette, hogy a Cillei Hermann által alapított kis templom helyére, melyet a törökök elpusztítottak, egy erős falakkal bíró, fatornyokkal övezett erődtemplomot emeltetett. Engedélyt adott arra, hogy támadás esetén ide vegye be magát a környék lakossága, s felfegyverkezve védje magát. A herceg a templomot és a kolostort terjedelmes vízárokkal és őrtornyokkal vetette körül, s ezek a védművek mostanra lettek készen. A pálosok a nagylelkű adomány miatt és azért is ragaszkodtak a személyéhez, mert Mátyás királyért itt igen sok misét mondatott.”

Kép forrása: https://varak.hu/latnivalo/index/3044-Lepoglava-Palos-k…

Kapcsolódó könyvek: Várkonyi Tibor: Az utolsó Hunyadi

Várkonyi Tibor: Az utolsó Hunyadi
!

De csak azért, hogy utána elveszhessünk a zene és a film világában.
@Srác_a_tizedikrőlhttps://moly.hu/karcok/1344145,
@NoirDésirerhttps://moly.hu/karcok/1345248,
@zördöghttps://moly.hu/karcok/1343748,
@forEllehttps://moly.hu/karcok/1340129,
@Ákos_Tóthhttps://moly.hu/karcok/1336734.
A mozgókép terén néztünk sok magyar alkotást, mint például
Sára Sándor filmjeit: @Lalihttps://moly.hu/karcok/1342625,
a Seveled-et: @zuna19https://moly.hu/karcok/1342719,
egy jó kis Ágay Irén-Jávor Pál kettőst a Maga lesz a férjemben: @ZitussKahttps://moly.hu/karcok/1343030,
A hentes, a k*rva és a félszeműt: @elge76 https://moly.hu/karcok/1349958,
a Testről és lélekrőlt: @entropichttps://moly.hu/karcok/1344010,
és egy másik klasszikust, A körhintát is: @Varga_Írisz_Dórahttps://moly.hu/karcok/1350600.
Sokan rajongtunk hollywoodi alkotásokért is: @Cipőfűzőhttps://moly.hu/karcok/1323835, és persze legtöbben Joaquin Phoenix Joker-ét szerettük: @Garaczi_Lászlóhttps://moly.hu/karcok/1340359


Baráth_Zsuzsanna P>!
Filmajánló

Joker
Simán az év filmje nálam, mert annyira földhöz vágott, hogy még mindig csak pislogok kifelé a fejemből. Pedig sokáig gondolkodtam rajta, hogy kell-e ez a megosztó film nekem, de mivel már eléggé megcsömörlöttem a blockbusterektől, úgy gondoltam, a katarzis lehetősége megéri a mozijegy árát. És megkaptam.
Technikailag nem tökéletes ugyan, de olyan erős a képi világa és Phoenix olyan letaglózó alakítást nyújt benne, hogy seráfütty. Oscart neki, minél többet!

!

Foglalkoztatott még minket az is, hogy érdekel-e még valakit a irodalmi Nobel díj: @balageshhttps://moly.hu/blogok/konyvelmeny-blog-hu-2019-09-29-erdekel_meg_valakit_is_az_irodalmi_nobel-dij,
és az is, hogy honnan származik az AIDS elnevezése: @Lenina942https://moly.hu/karcok/1338637.
Kikutattuk, kivel hálhatott még Léda, ha nem Adyval: @MorcosMentatündérhttps://moly.hu/karcok/1332867,
és azt is, ki hálhat a Hobbit-lakban, ha nem a félszerzetek: @Bélabáhttps://moly.hu/karcok/1332825.
No meg azt is, mi a fene lehetett a Hopszázás, és miért volt szigorúan tilos?


Tyutyu P>!
Érdekes világ

spoiler

„De mi az a "Hopszázás”, és miért volt tilos?
Az emberek mindig szerettek mulatni, és a fiatalság mindig is kicsit bolondosabb táncokkal szórakoztatta magát, mint az előző generációk.
Minden korban voltak olyan táncok, amik kiverték a biztosítékot, és megpróbálták tiltani. Ilyen volt egykoron a Hopszázás is, ami valójában nem csak egy tánc, hanem egy táncelem is.
Eredetileg hopszpolka volt a neve, német néptánc, és hogy miért hopsz?
Mert ugrós, forgós tánc. A lányokat ugráltatják, emelgetik, forgatják a férfiak. Ez bizony a 1800-as évek végén Magyarországon is ismert tánc volt, a paraszti mulatságokban szívesen járták. Egy gond volt vele, túl sokat mutatott a lányokból. Ekkoriban – még főleg nyáron – nem feltétlenül hordtak bugyogót faluhelyen a hajadonok, persze alsószoknya volt, de hát ilyen forgós,pörgős,ugrós táncoknál az nem sokat takart.
A városi emberek inkább az 1920-as években ismerkedtek meg vele, akkor mutatták be Szirmay Albert operettjét, a Mágnás Miskát, melyben ez a tánc is szerepel. Ebben az időben már általános volt ama bizonyos női fehérnemű viselése, ennek ellenére még nem szívlelték a teljes comb, kivillanását tánc alatt, sőt vannak olyan pillanatok forgás közben, amikor a szoknya semmit nem takar.
Nem csoda, ha a harmincas években és előtte erkölcstelennek tartották ezt a táncot, hisz a század elején még hosszú ruhában jártak a nők, és az is nagy csoda volt, ha a boka villant…
Az 1949-ben készült film Mészáros Ági és Gábor Miklós főszereplésével pedig még nagyobb népszerűséget szerzett a táncnak, táncelemnek. De inkább a falusiak körében, és főleg búcsúkban járták.
Fotó: Sváb búcsú Soroksáron, 1935."

!

Az ősz beköszöntével többen lettünk melankolikusabbak: @mona0618https://moly.hu/karcok/1336761, vagy éppenséggel vizsgálódók: @Sytkahttps://moly.hu/blogok/megmondoka-blogspot-com-2019-10-a-keresztenyseg-html,
ne adj’ Isten, sajnos betegek: @Deidra_Nictheahttps://moly.hu/karcok/1345194, hiába jártunk utána például az antibiotikum-fogyasztásnak: @Juneshttps://moly.hu/karcok/1330978.
De új felfedezéseket tettünk az ízlésünkkel: @theodorahttps://moly.hu/blogok/ittvalahol-blogspot-com-2019-10-top-5-irodalmi-felismeresek-html,
a vágyainkkal: @FreeAngelhttps://moly.hu/karcok/1351583 kapcsolatban is,
akárcsak önmagunkkal összefüggésben.


Chöpp >!

Része lettem mindannak, ami ért;
de minden tapasztalás látkörén túl
ott tündöklik a be nem járt világ
s szegélye úgy fut, ahogy üldözöm.
Untat várni, elmúlni csiszolatlan
rozsdállva és nem munkában ragyogni!
Csak lenni: még nem élet. Ezer élet
együtt sem volna sok, és hogy fogy ez
az egy is; pedig minden óra, mellyel
a nagy csöndet megrablom, valami
új hír hozója; s szégyen volna néhány
napért raktáron óvni magamat
s ezt az ősz lelket, mely mint lemenő
csillag, az emberész minden határán
túlra követni vágyik a tudást.

110-111. oldal · Alfred Tennyson

Kapcsolódó szócikkek: Odüsszeusz / Ulysses
!

Szerettük a hasunkat újfent, így eljött a szokásos őszi almás sütik időszaka: @Cynchttps://moly.hu/karcok/1332971, meg a gesztenyéé persze: @syerenhttps://moly.hu/karcok/1346419. Meg a sütőtöké! Oh igen! A sütőtök… @Baráth_Zsuzsannahttps://moly.hu/karcok/1334409, @pjutkohttps://moly.hu/karcok/1351306, @Ottivilágahttps://moly.hu/karcok/1349005, @Linszyyhttps://moly.hu/karcok/1348983, @Bea_Könyvutcahttps://moly.hu/karcok/1343939.
Persze nem maradhatott el a diéta sem: @fdzsenyhttps://moly.hu/karcok/1336242, akár egészen szélsőséges megoldásokhoz folyamodva, mint ecet, alkohol, bélféregpete, gyapotgombóc: @Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1323935, hogy aztán végül kiengedjük a szellemet a fazékból:


Törölt tartalom.
!

Összegezve: imádtuk az őszt is, úgy, ahogy van.
@Annamariehttps://moly.hu/karcok/1351438,
@IvanaBhttps://moly.hu/karcok/1350115,
@Adrirawiahttps://moly.hu/karcok/1350060,
@Katona_Zsuzsannahttps://moly.hu/karcok/1350078,
@Dishahttps://moly.hu/karcok/1345261.

Tartsatok velünk egy hónap múlva is, akkor a |Hölgyválasz rovatot lapozgatva!
Szép őszt nekünk!


Monaa24>!
Fotós molyok

Ezen a csodás kis völgyön jövök haza minden nap. *. *

5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!