Bulvárharang

Rovatgazda
!

Úgy tűnik, a Bulvárharang, amely rovatot az ismeretterjesztő karcok és a társasági élet asszociációs játékaként találtunk ki, lassan évszakossá nemesül. :) Utoljára nyáron találkoztunk, majd minden elem megidézésével (https://moly.hu/merites-rovatok/bulvarharang-4), most pedig az ősz két hónapjának molyok által létrehozott tartalmaiból mazsolázunk.
Kezdetnek mindjárt itt van @Vörös_Édua nagypapája, egy igazán rendhagyó könyvmoly.


>!
Vörös_Édua I
Kredenc, avagy családi legendárium

Anyai nagyapám, „az Öreg”.
Nem csak a cicákat szerette nagyon, hanem olvasni is, bár -meglehetősen ellentmondásos módon- nem becsülte a könyveket. Amit elolvasott, azt kidobta, vagy betüzelte.
A Kastankát minden esetre biztos, hogy olvasta.
A képen a nagyapám látható, a Fjodor Tyimofejics nevű macskával. :)

!

A könyvmolyok – legyenek akár rendhagyóak, akár nem – ősszel is tobzódhattak a könyves eseményekben, ott volt nekünk a Margó Irodalmi fesztivál: @Chill86https://moly.hu/karcok/1342743,
számos könyvbemutató: @Kovács_Ági_3https://moly.hu/karcok/1319738, @Dorina_Shttps://moly.hu/karcok/1338875,
blogturné klub nyereményjátékkal: @Blogturné_Klubhttps://moly.hu/karcok/1346126,
irodalmi est: @Dioszhttps://moly.hu/karcok/1342274,
vagy éppen raktárvásár: @ppuummuklihttps://moly.hu/karcok/1345189,
mert úgysincs egy könyvünk sem. Plusz szeretik az olvasatlan magánpéldányok a társaságot.


>!
gesztenye63 P
Új szerzemények

Bizony mondom néktek, hogy derűs az élete annak, kit jó barátok vesznek körül.
@szadrienn, @robinson
Köszönöm ezt a kedves merényletet! :)

Kapcsolódó könyvek: Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Kim Leine: A szellemidéző és a tiszteletes

Kapcsolódó alkotók: Kim Leine

2 hozzászólás
!

De jártunk más eseményeken és helyszíneken is. Például könyvesboltban: @Kun_Csillahttps://moly.hu/karcok/1350958, Szklabonyán: @Bazilhttps://moly.hu/karcok/1342408, Tihanynál: @zsebtigrishttps://moly.hu/karcok/1324889, és Cserháti Zsuzsa emlékesten is.


>!
Annamarie P
Itt jártam

https://www.youtube.com/watch…
CSERHÁTI emlékest 2019. 10. 19.
Koós Réka – Náray Erika – Tunyogi Bernadett

"Cserháti Zsuzsát, mint a második popgeneráció egyik legkiemelkedőbb egyéniségét tartják számon, kritikusok szerint a hazai poptörténet legjobb „női torka” volt az övé. A ’70-es évek egyik legtöbbet foglalkoztatott énekesnője volt, a ’80-as években azonban háttérbe került, majd mintegy másfél évtizedes kihagyás után 1996-tól Magyarország legsikeresebb visszatérését mondhatta magáénak. Előadó-művészete és a neki írt rengeteg igényes dal inspirációként szolgál napjaink énekesei számára is.

Az esten elhangzó dalokat három kiváló énekesnő, Koós Réka, Náray Erika és Tunyogi Bernadett előadásában hallhatjuk.

Közreműködik a Studio11 Ensemble.
A produkció által újrafogalmazott dalok épp úgy teret adnak szólistáink egyéniségének, mint a zenekari összjátéknak. Mindez garancia arra, hogy egyedülálló és különleges élményben lesz része a Budapesti Kongresszusi Központ közönségének."

7 hozzászólás
!

Ebben az időszakban is tovább tartotta népszerűségét a környezetvédelem témája a molyok körében: @pheteihttps://moly.hu/karcok/1339019, @BookShehttps://moly.hu/karcok/1337714, @Alcyonehttps://moly.hu/karcok/1336274,
csakúgy, mint a természet és az állatvilág csodái iránti érdeklődés:
@jesper_olsenhttps://moly.hu/karcok/1332910,
@Bee_Hindehttps://moly.hu/karcok/1332252,
@Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1345098, https://moly.hu/karcok/1342562, https://moly.hu/karcok/1339161,
@tundibrichhttps://moly.hu/karcok/1344511.


>!
Tyutyu P
Kutyás molyok

Rendszeresen megnyilvánul a falkaszellem a kutyák viselkedésében, ám az esetek többségében erre nem ezzel a szemlélettel figyelünk. Sokszor azonban érdemes kutyafejjel gondolkodni, mert hamarabb születhet közmegegyezés:)
A falka minden tagja védi minden tagját, a kicsik és a falkavezér védelme pedig a végletekig is elmehet. Csak egy maradhat. Ha valamely tag megsérül akkor a falka védelmező tagjai vele maradnak, és védik a külső ragadozóktól.
Itt is ez az ösztön kapcsolt be, egy autóbaleset miatt a mentősök ápolják a falkavezért (aki amúgy felépült rendben) és ők már külső ragadozók. Megható jelenet, és egy tudásmorzsa, hogy milyen elvek alapján működnek a mi kis hűséges társaink :o)

3 hozzászólás
!

Aztán megtudtuk, hogy hivatalosan miért ítélték halálra Jeanne d’Arcot: @BookShehttps://moly.hu/karcok/1345012, hogy a kutatók egy 6. századi átkot is képesek megfejteni: @Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1342133, hogy a Kitty-szalon nem volt más, mint egy titkos náci bordély: @Blahttps://moly.hu/karcok/1336991, és hogy Mohács miért is volt több, mint egy csata: @Qedrákhttps://moly.hu/karcok/1344878. Egyszóval ősszel is szerettünk a történelem útvesztői között bolyongani.


>!
Lyanna P
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

„ Lepoglava pálos kolostoránál a szerzetesek és a környékbeli urak Corvin Jánost várták, aki ebben az évben, saját költségén, felújíttatta a kolostort és a templomot. János herceg többször szemrevételezte a helyet, s olyannyira megszerette, hogy a Cillei Hermann által alapított kis templom helyére, melyet a törökök elpusztítottak, egy erős falakkal bíró, fatornyokkal övezett erődtemplomot emeltetett. Engedélyt adott arra, hogy támadás esetén ide vegye be magát a környék lakossága, s felfegyverkezve védje magát. A herceg a templomot és a kolostort terjedelmes vízárokkal és őrtornyokkal vetette körül, s ezek a védművek mostanra lettek készen. A pálosok a nagylelkű adomány miatt és azért is ragaszkodtak a személyéhez, mert Mátyás királyért itt igen sok misét mondatott.”

Kép forrása: https://varak.hu/latnivalo/index/3044-Lepoglava-Palos-k…

Kapcsolódó könyvek: Várkonyi Tibor: Az utolsó Hunyadi

Várkonyi Tibor: Az utolsó Hunyadi
!

De csak azért, hogy utána elveszhessünk a zene és a film világában.
@Srác_a_tizedikrőlhttps://moly.hu/karcok/1344145,
@NoirDésirerhttps://moly.hu/karcok/1345248,
@zördöghttps://moly.hu/karcok/1343748,
@forEllehttps://moly.hu/karcok/1340129,
@Ákos_Tóthhttps://moly.hu/karcok/1336734.
A mozgókép terén néztünk sok magyar alkotást, mint például
Sára Sándor filmjeit: @Lalihttps://moly.hu/karcok/1342625,
a Seveled-et: @zuna19https://moly.hu/karcok/1342719,
egy jó kis Ágay Irén-Jávor Pál kettőst a Maga lesz a férjemben: @ZitussKahttps://moly.hu/karcok/1343030,
A hentes, a k*rva és a félszeműt: @elge76 https://moly.hu/karcok/1349958,
a Testről és lélekrőlt: @entropichttps://moly.hu/karcok/1344010,
és egy másik klasszikust, A körhintát is: @Varga_Írisz_Dórahttps://moly.hu/karcok/1350600.
Sokan rajongtunk hollywoodi alkotásokért is: @Cipőfűzőhttps://moly.hu/karcok/1323835, és persze legtöbben Joaquin Phoenix Joker-ét szerettük: @Garaczi_Lászlóhttps://moly.hu/karcok/1340359


>!
Baráth_Zsuzsanna P
Filmajánló

Joker
Simán az év filmje nálam, mert annyira földhöz vágott, hogy még mindig csak pislogok kifelé a fejemből. Pedig sokáig gondolkodtam rajta, hogy kell-e ez a megosztó film nekem, de mivel már eléggé megcsömörlöttem a blockbusterektől, úgy gondoltam, a katarzis lehetősége megéri a mozijegy árát. És megkaptam.
Technikailag nem tökéletes ugyan, de olyan erős a képi világa és Phoenix olyan letaglózó alakítást nyújt benne, hogy seráfütty. Oscart neki, minél többet!

!

Foglalkoztatott még minket az is, hogy érdekel-e még valakit a irodalmi Nobel díj: @balageshhttps://moly.hu/blogok/konyvelmeny-blog-hu-2019-09-29-erdekel_meg_valakit_is_az_irodalmi_nobel-dij,
és az is, hogy honnan származik az AIDS elnevezése: @Lenina942https://moly.hu/karcok/1338637.
Kikutattuk, kivel hálhatott még Léda, ha nem Adyval: @MorcosMentatündérhttps://moly.hu/karcok/1332867,
és azt is, ki hálhat a Hobbit-lakban, ha nem a félszerzetek: @Bélabáhttps://moly.hu/karcok/1332825.
No meg azt is, mi a fene lehetett a Hopszázás, és miért volt szigorúan tilos?


>!
Tyutyu P
Érdekes világ

spoiler

„De mi az a "Hopszázás”, és miért volt tilos?
Az emberek mindig szerettek mulatni, és a fiatalság mindig is kicsit bolondosabb táncokkal szórakoztatta magát, mint az előző generációk.
Minden korban voltak olyan táncok, amik kiverték a biztosítékot, és megpróbálták tiltani. Ilyen volt egykoron a Hopszázás is, ami valójában nem csak egy tánc, hanem egy táncelem is.
Eredetileg hopszpolka volt a neve, német néptánc, és hogy miért hopsz?
Mert ugrós, forgós tánc. A lányokat ugráltatják, emelgetik, forgatják a férfiak. Ez bizony a 1800-as évek végén Magyarországon is ismert tánc volt, a paraszti mulatságokban szívesen járták. Egy gond volt vele, túl sokat mutatott a lányokból. Ekkoriban – még főleg nyáron – nem feltétlenül hordtak bugyogót faluhelyen a hajadonok, persze alsószoknya volt, de hát ilyen forgós,pörgős,ugrós táncoknál az nem sokat takart.
A városi emberek inkább az 1920-as években ismerkedtek meg vele, akkor mutatták be Szirmay Albert operettjét, a Mágnás Miskát, melyben ez a tánc is szerepel. Ebben az időben már általános volt ama bizonyos női fehérnemű viselése, ennek ellenére még nem szívlelték a teljes comb, kivillanását tánc alatt, sőt vannak olyan pillanatok forgás közben, amikor a szoknya semmit nem takar.
Nem csoda, ha a harmincas években és előtte erkölcstelennek tartották ezt a táncot, hisz a század elején még hosszú ruhában jártak a nők, és az is nagy csoda volt, ha a boka villant…
Az 1949-ben készült film Mészáros Ági és Gábor Miklós főszereplésével pedig még nagyobb népszerűséget szerzett a táncnak, táncelemnek. De inkább a falusiak körében, és főleg búcsúkban járták.
Fotó: Sváb búcsú Soroksáron, 1935."

!

Az ősz beköszöntével többen lettünk melankolikusabbak: @mona0618https://moly.hu/karcok/1336761, vagy éppenséggel vizsgálódók: @Sytkahttps://moly.hu/blogok/megmondoka-blogspot-com-2019-10-a-keresztenyseg-html,
ne adj’ Isten, sajnos betegek: @Deidra_Nictheahttps://moly.hu/karcok/1345194, hiába jártunk utána például az antibiotikum-fogyasztásnak: @Juneshttps://moly.hu/karcok/1330978.
De új felfedezéseket tettünk az ízlésünkkel: @theodorahttps://moly.hu/blogok/ittvalahol-blogspot-com-2019-10-top-5-irodalmi-felismeresek-html,
a vágyainkkal: @FreeAngelhttps://moly.hu/karcok/1351583 kapcsolatban is,
akárcsak önmagunkkal összefüggésben.


>!
Chöpp 

Része lettem mindannak, ami ért;
de minden tapasztalás látkörén túl
ott tündöklik a be nem járt világ
s szegélye úgy fut, ahogy üldözöm.
Untat várni, elmúlni csiszolatlan
rozsdállva és nem munkában ragyogni!
Csak lenni: még nem élet. Ezer élet
együtt sem volna sok, és hogy fogy ez
az egy is; pedig minden óra, mellyel
a nagy csöndet megrablom, valami
új hír hozója; s szégyen volna néhány
napért raktáron óvni magamat
s ezt az ősz lelket, mely mint lemenő
csillag, az emberész minden határán
túlra követni vágyik a tudást.

110-111. oldal · Alfred Tennyson

Kapcsolódó szócikkek: Odüsszeusz / Ulysses
!

Szerettük a hasunkat újfent, így eljött a szokásos őszi almás sütik időszaka: @Cynchttps://moly.hu/karcok/1332971, meg a gesztenyéé persze: @syerenhttps://moly.hu/karcok/1346419. Meg a sütőtöké! Oh igen! A sütőtök… @Baráth_Zsuzsannahttps://moly.hu/karcok/1334409, @pjutkohttps://moly.hu/karcok/1351306, @Ottivilágahttps://moly.hu/karcok/1349005, @Linszyyhttps://moly.hu/karcok/1348983, @Bea_Könyvutcahttps://moly.hu/karcok/1343939.
Persze nem maradhatott el a diéta sem: @fdzsenyhttps://moly.hu/karcok/1336242, akár egészen szélsőséges megoldásokhoz folyamodva, mint ecet, alkohol, bélféregpete, gyapotgombóc: @Emerenciahttps://moly.hu/karcok/1323935, hogy aztán végül kiengedjük a szellemet a fazékból:


>!
Zsákmányállat P
Mennyei Manna, avagy mi kerül egy molyoló tányérjára?

Nem feltétlenül ide való karc, de érdekes.
Ki nem szeret jól lakni? Én nagyon, persze csak módjával. Mikszáth is nagy gurman volt, igencsak szerette a hasát. Sokan nem tudják, de a felesége túláradó szeretete lett a végzete: Mauks Ilona gyakorlatilag halálra etette. Az alábbi kb. 20 perces podcast erről is szól. Kellemes hallgatózást! spoiler

Kapcsolódó könyvek: Mikszáthné Mauks Ilona: Két különös házasság

Mikszáthné Mauks Ilona: Két különös házasság

Kapcsolódó alkotók: Mikszáth Kálmán

6 hozzászólás
!

Összegezve: imádtuk az őszt is, úgy, ahogy van.
@Annamariehttps://moly.hu/karcok/1351438,
@IvanaBhttps://moly.hu/karcok/1350115,
@Adrirawiahttps://moly.hu/karcok/1350060,
@Katona_Zsuzsannahttps://moly.hu/karcok/1350078,
@Dishahttps://moly.hu/karcok/1345261.

Tartsatok velünk egy hónap múlva is, akkor a |Hölgyválasz rovatot lapozgatva!
Szép őszt nekünk!


>!
Monaa24 P
Fotós molyok

Ezen a csodás kis völgyön jövök haza minden nap. *. *

5 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!