Bulvárharang

Rovatgazda
!

Az ismeretterjesztő karcok és a társasági élet asszociációs játéka, a Bulvárharang (https://moly.hu/karcok/1159540) az elmúlt két hónap termése alapján újra elegendő táptalajt kapott, lássuk hát miről írtatok ebben az időszakban.
Volt itt kérem szépen vallás, utazás, filozófia, gasztronómia, film és zene, minden ami kis közösségünket tovább színesíti…
…mert így van minden ott, a helyén.


>!
vargarockzsolt P
A nap képe(i)

Letisztult egyszerűség. Érdemes kinagyítani. Minden ott van, ahol a helye van. Pont, mint az íróasztalom.
spoiler

!

A környezetvédelem továbbra is állandó és visszatérő téma itt a Molyon, az ENSZ határozata alapján június 5-én ünnepeltük világnapját. A műanyagszennyezésre és az extrém időjárási jelenségekre @elge76 is felhívta a figyelmet: https://moly.hu/karcok/1285858.
@borostyan pedig egy képes illusztrációval indított párbeszédet:


!

Ha már légszennyezettség, nem mehetünk el szó nélkül Csernobil mellett, hiszen köszönhetően az 5 részes HBO minisorozatnak, rendkívül népszerű témává lett az utóbbi időben.
@Judyt blogbejegyzésben tette közzé a mások számára is érdeklődésre számot tartó filmet – https://moly.hu/karcok/1286203.
@vorosmacska a Csernobili ima című könyvélménye alapján szeretett volna még közelebb kerülni azokhoz, akik kellő érzékenységgel álltak a tragédia megörökítéséhez.


>!
vorosmacska P
Fotográfusok a nagyvilágból

A Csernobili ima olvasása után (és közben) próbáltam felkutatni olyan fotósokat, akiket érdemes megemlíteni, akik kellő érzékenységgel álltak a tragédia megörökítéséhez, kerülve a hatásvadász eszközöket, és kitartó munkával valóban értéket teremtettek.

Maga Alekszijevics is megszólaltatott könyvében egy helyi fényképészt, név szerint Viktor Latunt (287-292. old), aki az események hatására kezdett fotografálni, viszont egyértelműen hozzá köthető képeket nem találtam spoiler.

Végül egy német-amerikai dokumentum fotósnál kötöttem ki, Gerd Ludwignál, aki az 1990-es évektől kezdődően a National Geographic-nek készített különböző tematikájú fotóanyagokat, köztük Csernobilról is. 20 év alatt 9 alkalommal járt az erőmű közelében és a zónában, először 1993-ban a magazin megbízásából. Később sem tudta elengedni a témát, és személyes projektként folytatta. Készített felvételeket a szellemvárossá alakult Pripjatyban és magában az erőmű belsejében, ahol óriási a radioaktivitás. Ellátogatott az elhagyott falvakba és megörökítette a visszatelepülő idős embereket, valamint a nukleáris turistákról is készített egy elgondolkodtató sorozatot.
2014-ben könyv is született munkájából, The Long Shadow of Chernobyl címmel, ahol képeit Szvetlana Alekszijevics idézetek kísérik.

Képeket a weboldalán láthattok:
http://www.gerdludwig.com/
Vagy ezen az angol nyelvű, összefoglaló videóban:
https://www.youtube.com/watch…

Kapcsolódó könyvek: Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima

Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
3 hozzászólás
!

Mivel a levegőt kipipáltuk, jöhet a víz! :) A tenger (https://moly.hu/karcok/1286356 – @jackal) sokatok fantáziáját megmozgatta (https://moly.hu/karcok/1290572 – @dorottyaG), (https://moly.hu/karcok/1285993 – @Mária), akár tengeri lényekről (https://moly.hu/karcok/1286357 – @shadowhunter1975), vagy tengerből kiemelkedő vulkánokról (https://moly.hu/karcok/1290379 – @Varga_Írisz_Dóra), netán szigetről legyen szó – @forElle


>!
forElle
Jellegzetes épület, helyszín a könyvben

https://www.youtube.com/watch…
"Egy órával azelőtt, hogy az invázió napja felvirradt rájuk, s hogy az éjszaka kékülni kezdett és Saipan feltűnt a horizonton, mint valami egypúpú, fekete szörny, (…)
Szélesen elterülő sziget volt, gondosan megművelt dombok hullámzó, zöld sorával, amelyeket itt is, ott is parasztházak tarkítottak, és magasan emelkedett ki a tenger végtelen szürkeségéből."

Kapcsolódó könyvek: Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón

Herman Wouk: Zendülés a Caine hadihajón

Kapcsolódó alkotók: Herman Wouk

!

„Leírni a »lehetetlent« annyit tesz, hogy feltételezni merjük létezésének kérdéseit, és megengedjük az igazolására szolgáló kísérleteket.” https://moly.hu/idezetek/1097140 – @Sonnenschein
Többünk számára a lehetetlen kategóriába tartozik a téli hegymászás, melynek egyik kiváló képviselőjére, úttörőjére emlékezett @Sándor_Langer_Pudingmanhttps://moly.hu/karcok/1286354.
Van, amikor a hegyek is túl magasnak bizonyulnak… Sterczer Hilda, a világhírű elhunyt magyar hegymászó, Erőss Zsolt feleségének interjúkötete kapcsán elmélkedett a kaland határairól @Sytka


>!
Sytka MP

A kaland határai

„Az életet nem megúszni kell, hanem megélni” – egyszerű, mégis bölcs gondolat ez Sterczer Hildától, a világhírű elhunyt magyar hegymászó, Erőss Zsolt feleségétől. Egy frissen megjelent interjúkötetben persze Sterczer ennél többet is mond – és az is kiderül róla, hogy mélyen hívő asszony. A hegyek azonban a mély hittel együtt is túl magasnak bizonyultak… Nekem a hegyek bizonyos értelemben a természet templomai. Van bennük valamiféle szakralitás, tiszteletet parancsoló nagyság, térdrogyasztást…

!

Extremitásnál maradva, ezzel a jelzővel kapcsolatban többet is karcoltatok, főként történelmi témában kutakodva.
@Tündérke egy igen apró termetű emberről, a 110 centiméteres Zoli bohócról – https://moly.hu/karcok/1271182, @charlotte_smtms pedig a 2,75 méteres Szamothrakéi Niké szoborról osztotta meg gondolatait:


>!
charlotte_smtms P
Képzőművészet

☆ Szamothrakéi Niké

„A szárnyait egy hajóorról kiterjesztő Niké szobrát 1863-ban töredékeiben találták meg az égei-tengeri Szamothraké szigeten. A győzelem istennőjét ábrázoló alkotás keletkezési idejét az i.e. 220 és 185 közötti időszakra teszik. A beton talapzaton nyugvó monumentális mű magassága 2,75 méter, a talapzattal együtt pedig eléri az 5,75 métert.”

▷ Bővebben itt: https://mult-kor.hu/20140709_visszakerult_helyere_a_sza…

▷ További információk a Louvre honlapján (angolul): https://www.louvre.fr/en/oeuvre-notices/winged-victory-…

saját fotó, Louvre, Párizs, 2019.03.30.

!

Az Égei-tengerben nemcsak a győzelem görög istennőjének szobra, hanem @Bla karca szerint elveszett kőkori települések is lehetnek – https://moly.hu/karcok/1289530.
És ha már kőkorszak: @Simiréka


>!
Simiréka I
Gyerekszáj

Pakolászok. Kezembe kerül egy kőkorszaki szempillagöndörítő.
Három és fél éves:
– Ez micsoda, anya?
Én:
– Szempillagöndörítő.
Ő:
– Olyan lesz a szempillád tőle, mint egy trollnak?

!

Nem tudom fogtok-e ugyanolyan jól szórakozni a Manolete című filmen, mint fentebb @Simiréka kisfiának szóvirágán, de @Ákos_Tóth kedvcsinálója alapján egy próbát mindenképp megér – https://moly.hu/karcok/1283521.
Ha pedig mégsem lenne elég, teszek egy utolsó próbát @CsakSimánDorka fotójával, akinek sikerült egy trollt megörökítenie :)
Egyben ezzel a képel kívánok minden molynak élményekben, pihenésben, feltöltődésben gazdag, szép nyarat!


>!
CsakSimánDorka P
Az érzés, amikor…

…. próbálsz egy jó képet készíteni ezzel a virággal, de a kutyák beletrollkodnak..

10 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!