Bulvárharang

Rovatgazda
!

A Bulvárharanggal már nyár végén találkozhattatok, de aki még nem olvasta, vagy más okból ismeretlen előtte, annak szeretettel ajánlom a megmerítkezést a korábbi Bulvár és Búvár rovatok sziámi tesójával.
(https://moly.hu/merites-rovatok/bulvarharang)
Ebben a számban a téli–tél végi történések közül mazsolázunk, a maguk sokszínűségével, érdekességeivel.


>!
Véda MP
Merítés

Hogy micsoda a Bulvárharang? Hogy nem ismeritek? Hohó! Igazán senki sem ismeri, és egy kicsit tényleg azért, mert hol ilyen, hol olyan. :)
De félretéve Pom Pomot, megjelent a Merítés augusztusi száma, benne egy új rovattal, a Bulvárharanggal.
Bizonyára többeteknek feltűnt már, hogy egy ideje sem a Búvár, sem társasági életet élő testvére, a Bulvár nem jelent meg a Merítés hasábjain. Gondoltunk hát egy merészet, és úgy döntöttünk megpróbáljuk a két rovatot ismét közös családi fészekbe terelni, így született meg a Bulvárharang.
A celebvilág pletykáival nem fogtok találkozni a rovatban, helyette igyekszünk a Moly mélyebb, merítésre érdemes és értékes karcaiból, valamint a veletek történt tartalmakból egyfajta egymásra játszást, színes, kikapcsolódásra alkalmas elegyet kínálni. Olyan harangokat megkondítani, melyekbe bemenekülve egy kicsit fellélegezhettek, megpihenhettek. Olvassátok, ismerkedjetek vele! https://moly.hu/merites-rovatok/bulvarharang
Az első rovat tartalmát köszönöm @rlb_32557241, @Varga_Írisz_Dóra, @Gabci88, @kicsibak, @chhaya, @Lahara, @Bla, @Marianna88, @akire, @Miss_Mila, @Ezüst, @Chloe_Cassie, @Zsákmányállat, @kstimi, @Tintapatrónus, @Bélabá, @Mariann_Czenema, @Nokimaki, @Sam_sMind, @Wiggin77 molyoknak!

18 hozzászólás
!

A tél nemcsak az időjárás és az ünnepek szempontjából tud változatosságot hozni, elég ha arra gondolunk milyen ambivalens dolgokat rejt magában. A kinti hideg-benti meleg, a jéggé dermedés-felmelegedés, nosztalgia-előretekintés, elcsendesedés-kitörő öröm kettőssége mind-mind benne van ebben a hónapban.
A mosolyból lehet akár könnycsepp is…


>!
Aquarius

A fiatal nő elment mellettem a hóesésben, és reám mosolygott. A mosolyt köszönettel fogadtam, elvittem magammal, s egy ideig vigyáztam reá, hogy el ne olvadjon. Havas mosoly volt és lassan olvadt. A végén mindössze valami kevés nedvesség maradt belőle a lélekben; apró tócsa, nem nagyobb, mint egy könnycsepp.

Fiatal nő, hóban

!

A szomorúság, a magány érzése is felerősödhet ebben az időszakban, ami persze magával hozhatja a levertséget és a depressziót is. Ennek kivédésére @F_Orsolya karcolt egy csokorra való jó tanácsot https://moly.hu/karcok/1198076, míg @Morpheus a társaság erejében talált feloldódást https://moly.hu/karcok/1213543. Van, aki pedig a gyújtogatásban…


>!
Disha
Az érzés, amikor…

… ahh. :'D

Hosszú történet következik

Szóval 2017-ben elkezdtem felírni kis papírdarabkákra és befőttes üvegbe gyűjteni minden örömöt, ami abban az évben ért és az Új Év kezdetén elolvastam őket (így búcsúztatva az Ó Évet) Ez volt az első alkalom, hogy ilyet csináltam, szóval ötletem sem volt, mihez kezdjek 2017 papírkáival, ezért beraktam őket egy borítékba és elkezdtem gyűjteni 2018 örömeit.
Közben hívott a kötelesség, visszarepültem Londonba, a borítékot pedig az íróasztalomon hagytam. Kitaláltam, hogy majd elégetem őket, ha hazamentem. Mert az milyen epic már. Ha már búcsúzunk, akkor legyen hatásos.
Na egy ideje már itthon vagyok és az elmúlt napokban nézegettem a befőttes üvegem, amiben kezdenek túlcsordulni az örömök és ekkor eszembe jutott a boríték. Gondoltam, most vagy soha! Még mielőtt a nyakamra ül 2019…
Kikotortam a morzsákat a müzlistálamból, amit napok óta a szobámban őriztem, leültem a szőnyegemre és újra elolvasva 2017 örömeit bedobáltam őket a tálba. Mikor a tál megtelt, meggyújtottam.
Na már most: a papír ugye éghető. Logikus. És ami éghető az füstöl is. Még logikusabb. A szobámat elöntötte a füst, de inkább megvártam, hogy leégjen ami tálban van, nem akartam eloltani (mert biztos voltam benne, hogy csak felgyújtanék valamit :D). Aztán kinyitottam az ablakomat, és kirohantam a kertbe a müzlistállal a kezemben. Szüleim kerek szemeire csak annyit mondtam: „Ne menjetek be a szobámba. Nem gyújtottam fel semmit.”

2017 maradék örömeinek szakrális elégetését a kocsi bejárón, egy sámlin ülve, pokróccal a vállamon és egy macskával az ölemben fejeztem be. A szüleim az ablakból nézték a jelenetet és közben azon tanakodtak, hogy ördögűzőt vagy pszichológust hívjanak hozzám. Végül egyiket sem tették, ám mikor édesanyám sasszemei kiszúrták, hogy csupasz tappancsaimat csak a papucs óvja az enyhe decemberi időtől, kirohant és egy „Elverlek, te gyerek!” felkiáltással hozzám vágott egy zoknit.

Alig várom, hogy 2018-at is elbúcsúztassam :'D

13 hozzászólás
!

A december, bár leginkább a 6-áról, a 24-éről és a 31-éről híres @Banditø hozott nekünk egy másik dátumot is, ami egyáltalán nem szívderítő, viszont történelmi szempontból is fontos https://moly.hu/karcok/1204159. A rasszizmust tovább boncolgatva @Kuszma idézett egy érdekeset https://moly.hu/idezetek/1015317, és hogy nárcisztikumnál maradjunk @apetyó osztott meg velünk egy izgalmas történetet Nietzsche és egyetlen barátnője Lou Salome kapcsán.


>!
apetyó
Irodalomtörténet

„Meine liebe Lou”
Nietzsche egyetlen barátnője, a hires Lou Salomé elmondja A Reggel-nek regényük történetét 1926 | Szeptember
„Nietzsche számára én amugyse tudtam volna az lenni, akit ő keresett. Ezt tisztán éreztem. Kedves, gyöngéd, nőiesen simuló, halkszavu lénye volt. Tulérzékeny ember, akit a legkisebb zavaró körülménytől nagyon szenvedett… Ezek a tulajdonságai, természetesen nem voltak számomra antipatikusak, de ami elválasztott tőle, az a lejtő volt, a fantasztikumnak és nagyzási mániának az a veszedelmes lejtője, amely egyenesen az örültségbe vezetett és amelytől én, a racionális ember, talán ösztönszerüen megijedtem.”
http://www.huszadikszazad.hu/1926-szeptember/bulvar/nie…

Kapcsolódó alkotók: Friedrich Nietzsche

!

Apropó nők! A lilaruhás kirakása közben @zsjzsj számára megszűnt a világ, de általa nemcsak sikerélményt, hanem új információkat is megtudott Szinyei Merse Pálról – https://moly.hu/karcok/1206154. Csak hogy mindkét nem számára kedvezzünk, a nők után jöjjenek a férfiak, mégpedig okosak. És szépek is – https://moly.hu/karcok/1204194 – @vargarockzsolt. S ha már férfi és nő… @csgabi és @sophie egy csodás festményt (is) talált, a Black Valentine-t, Francis Newton Souza modern, indiai festőt is felfedezve.


!

De, hogy a télnél maradjunk… gőzerővel dübörgött a karácsony, s míg októberben táskát – https://moly.hu/karcok/1179523 – @BakosJuci, és makramét készítettünk – https://moly.hu/karcok/1188233 – @Adaline, később beindult a próbasütés is – https://moly.hu/karcok/1187636 – @Hermux.
Majd készülődés adventre – https://moly.hu/karcok/1209015 – @nach, ajándékozásra – https://moly.hu/karcok/1205125 – @dianna76 és a következő évre – @reddemon:


!

@barathkatalin jóvoltából karácsonyi ajándékként kaptunk egy igazi téli krimit – https://moly.hu/karcok/1211398, @Varga_Írisz_Dóra viszont arról tudósított, hogyan tiporta széjjel a karácsony szellemét – https://moly.hu/karcok/1212097. De minden moly kapott könyveket, s természetesen sok egyéb vágyott szépséget is – @Évy


>!
Évy
Harry Potter

A legújabb szerzeményem egy karácsonyi ajándék a pulóver képében. A képre nem fért sajnos rá minden. :)
(Insta: evikuckojablog)

6 hozzászólás
!

S ha már Harry Potter, @Baráth_Zsuzsanna a megfakuló mágiáról írt egy remek ajánlót – https://moly.hu/karcok/1190465. A mágikus gondolkodás, az emberi gondolkodás legősibb típusa, már kétségtelenül kreatív gondolkodás. Platón szerint például magában foglalja a nagy tanítást, hogy az ember léte isteni eredetű és halhatatlan. Azt, hogy az emberi szellemnek nincs nagyobb kalandja, mint ezt önmagának fokozatosan megtapasztalnia, átélnie és azután minden cselekedetében láthatóvá tennie. – https://moly.hu/karcok/1182502 – @Archibald_Tatum.
Amennyiben pedig tovább szeretnénk kicsit mélázni az idő múlásán, megtehetjük ezt Puskin versével is, @Nazanszkij jóvoltából.


>!
Nazanszkij
Egy költő – egy vers

Az élet szekerén

Megrakják néha roskadásig,
De a kocsi vígan repül:
A vén Idő ül a bakon
És hajt, hajt istentelenül.

Reggel beszállunk, nyaktörésre
Készen, szívünk csak úgy röpit:
Félre lustaság, óvatosság:
„Hajts – kiáltjuk –, az istenit!”

Délre alábbhagy a buzgóság,
A vad iram félholtra ráz:
Nézzük a lejtőt, omladékot:
„Lassan! – kiáltjuk , hé, vigyázz!”

Estére végre megnyugodna
Az összezötykölt társaság,
S próbál a vackán elaludni…
De a kocsis csak hajt tovább.

Szabó Lőrinc fordítása

Kapcsolódó könyvek: Alekszandr Szergejevics Puskin: Alekszandr Puskin válogatott költői művei

Alekszandr Szergejevics Puskin: Alekszandr Puskin válogatott költői művei
!

Sokan összegeztétek az évet blogbejegyzéssel – https://moly.hu/karcok/1213857 – @Virág_Blogger, kihívásajánlókkal – https://moly.hu/karcok/1215251 – @BacchanteBlues és tekintettetek vissza például utazások alapján a magunk mögött hagyott esztendő(k)re – https://moly.hu/karcok/1201003 – @Leinnie.
Ezek után már nekem sem maradt egyéb tisztem, mint annyit mondani: Boldog Új Évet nekünk Molyok!
@TheEArt:


>!
TheEArt P
Egy költő – egy vers

Arany János ALKALMI VERS

Az új évet (ócska tárgy!)
Kell megénekelnem,
Hálálkodva, ahogy illik,
Poharat emelnem.
Mit van mit kívánni még
Ily áldott időben? –
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Olcsó legyen a kenyér,
A gabona áros;
Jól fizesse a tinót
S nyerjen a mészáros,
Mérje pedig szöszön-boron,
Font kijárja bőven.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Senkinek a nyakára
Ne vigyenek kontót;
Valaki csak ráteszen,
Nyerje meg a lottót;
Annyi pénzünk legyen, hogy!
Még pedig pengőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Szegény ember malacának
Egy híja se essék;
Messze járjon dög, halál,
Burgonya-betegség;
Orvos, bakó a díját
Kapja heverőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Tücski-hajcski baromnak
Sokasuljon lába;
Boci járjon mezőre,
Gyermek iskolába;
Gyarapodjék a magyar
Számra, mint erőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Kívül, belül maradjon
Békében az ország;
A vásárra menőket
Sehol ki ne fosszák.
Béke legyen a háznál
És a szívredőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

A bíró is, mint eddig,
Tisztét jól betöltse:
Víz kedviért a babát
Soha ki ne öntse;
Emberiség, igazság
Egyik serpenyőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Zenebona, babona,
Huzavona vesszen!
Visszavonás, levonás
Minket ne epesszen.
Legyen egység, türelem,
Hit a jövendőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Nagy uraink (ha élnek)
Nőjenek nagyobbra;
Áldozzanak, legyen is mit,
Mégse üssék dobra;
Nemzetiségünk mellett
Buzogjanak hően.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Író pedig írónak
Szemét ki ne ássa, –
Ne is legyen az idén
Napfogyatkozása
Jó erkölcs-, eszme-, hírnév-,
S előfizetőben.
Adjon Isten, ami nincs,
Ez új esztendőben.

Mire üssek még pohárt?
Asszonyi hűségre?
Barátság-, polgár-erény-,
Vagy mi más egyébre?
Hiszen ezek közöttünk
Vannak /kelendőben/.
Tudj Isten, mi minden nincs
Ez új esztendőben


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!