Bulvárharang

Rovatgazda
!

A képet köszönjük @RosszQtya-nak link.
    
Immáron az októberbe érkezve visszatekinthetünk az utolsó nyárias hónapunkra, a szeptemberre. Elindult az iskola, azt hittük, végre visszatérhetünk a normális kerékvágásba, erre tessék, nem sokon múlt, hogy még mindig Olaszországból pötyögjem be ezeket a sorokat. Szerencsére egy év után sikerült hazajutnom, hát mivel mással kezdhetném a Bulvárharangot, mint az aktuális koronavírus-mizériával. Személyes tapasztalatom egyébként az, hogy ha tényleg annyi a pozitív és annyi tesztből, amennyit mondanak (elnézést, a számokat tekintve igen erős szkepticizmus vesz rajtam elő, mármint szerintem soha nem lehet tudni – egyik országban sem, hozzáteszem! – hogy vajon mi lehet a tényleges igazság), szóval ha tényleg ennyi a pozitív és ennyi tesztből, akkor sajnos azt kell, hogy mondjam, hogy második hazámmal szemben megvan az oka, hogy itt miért ennyi. Hiszen ott ugyanennyi pozitív eset van naponta, de hatszor annyi népességből és napi százezer tesztből!

Viszont a különbségek, amiket érzékeltem eddig ittlétem során:

– úgy, hogy itt rosszabb a helyzet, ott az utcán lévő emberek 90%-án van maszk (az utcán, nem megállóban, vagy tömegközlekedésen!), kötelező rendelet nélkül!, itt nincs. Ez talán azért is van így, mert ugye tavasszal rendesen megjártuk, hosszú bezárások voltak és nagyon sok ember tönkrement, most félnek az emberek, hogy ismét megtörténik és akkor tényleg vége mindennek..

– ha már tömegközlekedés, figyelgettem az autóból a villamosokat és bizony rengeteg olyan embert láttam, akinek a nyakára volt téve a maszk és éppen telefonált, vagy a telefonját nyomkodta, vagy csak úgy nézelődött

– nagy élelmiszeráruházba beszaladva sehol semmi kézfertőtlenítő az áruház bejáratánál (Olaszországban minden egyes boltban, legyen az akár aprócska vagy nagy, a belépéskor kötelező a fertőtlenítés) – update: Gyöngyösön, ugyanazon élelmiszerláncnál már volt, lehet, csak nagyon el volt dugva a hatvani boltjukban, meg fogom nézni rendesen :-D

– sőt, a boltban is láttam olyanokat, akiknek a maszk az orrukat nem takarta

– az önkiszolgáló kasszához várakozva a mögém befutó fiatal páros gyakorlatilag a nyakamba lihegve, teljesen mögöttem állt meg, úgy kellett nekem ellépnem (ami járvány nélküli időszakban is utálatos ugye)

Ezek csak pár nap észlelései, de azt hiszem, jól mutatja, hogy azért van itt még mit fejlődni és nem kell csodálkozni, ha egyre több lesz a beteg. Nem hiszem, hogy a felsorolt dolgokat olyan nagyon nehéz lenne megváltoztatni, főleg, ami a maszkot illeti. Személyes véleményemet a barátaim ismerik a járványról, illetve még inkább a járvány miatti intézkedésekről, ugyanakkor van olyan barátnőm, akinek az immunrendszere évek óta nagyon alacsony szinten áll, mert olyan betegséggel küzd. Tehát akármit is gondolok én a különböző országok intézkedéseiről, legyen az ésszerű, vagy teljesen logikátlan (mert a vírus 23 óra előtt nem terjed, csak utána :-D), megértem azt, hogy vannak olyan emberek, akik egyszerűen rettegésben élnek nap, mint nap, van, hogy hónapok óta nem mernek kimenni és bezártságban élnek, mert tudják, hogy odakint rengeteg olyan ember lófrál, akiket nem érdekel semmi, főleg nem a legyengült szervezetű emberek és akiknek a maszk viselése smafu (hozzáteszem, az, hogy valaki több hétig hord egy sebészeti maszkot vagy hetekig nem mossa a saját, textilből varrt maszkját, nem a legjobb megoldás, önmagának se, de mérget vennék rá, hogy a boltokban-éttermekben se cserélgetik/mossák sűrűn).

Összegzésül: nem haltok bele a maszk viselésébe, védjétek meg azokat, akik már amúgy is szerencsétlen helyzetben vannak! Mert így soha nem lesz vége és a dolgok negatív oldalát már nem egy moly is megtapasztalhatta, mint például @nyarappa, aki egy egyszerűnek és gyorsan orvosolhatónak tűnő fogászati problémával próbált kezeléshez jutni: https://moly.hu/karcok/1506966.

Egy kis mosolyra viszont @BoneB csábít minket: https://moly.hu/karcok/1505324, valamint @Laeken karca igazi helyzetismertető:
– A szomszédunk egy karanténszökevény…..már többször megszökött, de előkerült…..most úgy szökött meg, hogy nem került elő…..
(Egy 70 év körüli bácsi beszélt telefonon)" link


Borka_V_Szabó IP>!
Koronavírus (Covid19)

Covid-os korszakot élünk. lIyenkor mit tanácsolunk?
„Légy pozitív!” vagy „Légy negatív!” ???
off

9 hozzászólás
!

    
A nyár utolsó hónapja is hozott változásokat a molyok életébe, kinek „kicsit", kinek nagyot. Először is gratulálunk a fenti fotó készítőjének, @RosszQtya-nak, aki az esküvőjére készülődik (lassan!) (https://moly.hu/karcok/1495644). @rebeka202 pedig remélhetően már egy jobb, biztonságosabb időszakban tarthatja meg a nagy eseményt, hiszen csúcscsoki helyett csúcsgyűrűvel lepte meg a párja: https://moly.hu/karcok/1483858.

Lássuk az apróságokat, vagyis a leendő kis könyvmolyocskákat!
Először @Gate-ékhez látogatott el a gólya, a legkisebb Nagy babával a csőrében: https://moly.hu/karcok/1492388. Szóval ő kis és Nagy egyszerre, hiszen Nagy László Olivér lett a becsületes neve a babának. A császármetszés okozta humoros pillanatokat is megosztotta velünk az újdonsült molyanyuka: https://moly.hu/karcok/1494776.

A gólya ezután @Detty89-éknél kopogtatott a csőrével, hogy bepottyantsa ezt a kis csöppséget az ennivaló szájacskájával: https://moly.hu/karcok/1503251. A kis Noé (nagyon tetszik a neve) születése kapcsán ravasz módon @Detty89 kihasználta a lehetőséget, hogy egy újabb könyvespolcot rakhasson össze: https://moly.hu/karcok/1505369.

A gólya itt úgy gondolta, hogy elvállal egy külföldi, közvetett melót is, hogy engem „nagymamává" tegyen, megszületett ugyanis a párom első unokája, Elena, ugyancsak császármetszéssel (és kisebb késéssel, úgy tűnik, a járvány miatt a babák se akarnak kibújni a jó meleg „fészekből"): https://moly.hu/karcok/1503380. Aki nagyinak szólít, letiltom! :-D

A gólya ezután szélsebesen visszarepült Magyarországra, kicsit nehezen, mert egyrészt bevágott egy tonhalas-hagymás pizzát, másrészt mert a határzáron először nem akarták átengedni, de aztán igazolta, hogy üzleti úton járt Olaszországban és csak egy napra :-D Végül @kicsiboszi-nál landolt, épp időben, mert Matilda már boszorkányos ügyességgel akarta meghódítani a világot: https://moly.hu/karcok/1504521. Fura egyébként, hogy náluk is új könyvespolc alakult, igaz, a szülés előtt, elég mozgalmas évük volt, hiszen költözés, felújítás, könyvespolc, babaprojekt, nem unatkoztak, az biztos: https://moly.hu/karcok/1497049.

Gratulálunk mindenkinek!


Scarlett0722 P>!
Molyolók saját írásai

Csöndjeink közt…

Kicsi házam, kicsi kertem
földje alatt szívem rejtem;
egyre ring a lombok ormán -
Vakít a fény… Sosem szól rám.
Sosem szól ő – nem is kérem;
olybá válunk mint az Éden
köd-takarta első fája -
Nem emlékszünk a világra.
S néha van, hogy összenézünk
ha az árnyas Őszbe érünk:
Nézzük hogy a lomb a fákról
földre ér… – S a lét reánk hull.

!

A képet köszönöm @Kristin_M_Furrier-nek link
    
„… a buszon azt ecseteli egy általános iskolás kislány, hogy ő legszívesebben minden zsebpénzét könyvekre költené, mert őt az olvasás teszi boldoggá. :)"

Az érzést @csfannie osztotta meg a molyokkal link
    
Jópofa könyves eseményt tart a Fővárosi Szabó Ervin könyvtár (és tagkönyvtárai): „Megbocsátási napot"! Aki október 9-én viszi vissza a késedelmes könyveket, megússza a büntit: https://moly.hu/karcok/1507587. Emellett családi beiratkozási kedvezményt is tartanak!

@Nienna001 visszafogta magát, csak egy könyvet vett ki a könyvtárból egy szép szeptemberi napon. Ja, hogy 10 nála maradt az előző körből? Jól van. Na várjunk csak… hogy leült a gyerekrészlegen és 26 kötetet kiolvasott? Ez azt hiszem, igazán szépen megdobtam az olvasmánylistáját: https://moly.hu/karcok/1504252.

@Sapadtribizli-t egészen más élmény ért, vagyis inkább a könyvtáros nénit: „Előrendelésért mentem be, babakocsival. A könyvtáros hölgy ránk nézett meg az előrendelt könyv címére és rákezdett a gyerekmondókára… Amíg meg nem látta az iszonyúan véres borítót :)) Kíváncsi vagyok, mire gondolhatott utána :P" link

@Molymacska a könyvtári látogatásokat immáron nyomozással is összeköti, a könyvekből kieső könyvtári blokkok tulajdonosaira és olvasásai szokásaira vadászik: https://moly.hu/karcok/1502060. Egy könyvtári párbeszédből pedig azt szűrhetjük le, hogy csak 10 könyv lehet a háztartásunkban… de a molyoknak ugye könyvtáruk van: https://moly.hu/karcok/1500527.
    
„Fél szatyornyi könyvvel baktatok az utcán.
– Hova-hova? – kérdezi az ismerős.
– Könyvtárba – mondom én.
– Könyvtárba???
– Igen, könyvtárba.
– Oda járnak még emberek?!
Nem tudom, hogy mit szólt volna ahhoz, ha elmondom, hogy épp ma gondoltam arra, hogy vennem kellene egy régi diavetítőt filmekkel… :D" – @Sippancs ismerőse valószínűleg nincs fent a molyon link. Egyébként nekem is van diavetítőm, huszonévesen úgy döntöttem, be kell szereznem egyet, azóta is a dobozában áll, rengeteg diával együtt… szóval elő a fehér lepedővel és vetítésre fel!
    
@viharmacska a gyerekeit könyvekkel zsaroló anyukába botlott a könyvtárban: https://moly.hu/karcok/1498669, @Szyszyyy sztoriján pedig jót röhigcséltem link:
„Egy anyuka és 4-5 év körüli kisfia mentek hátra a gyereksarok felé, amikor a kisfiú a romantikus piramisról lekapott egy könyvet. Természetesen egy félpucér férfi volt a borítón. Nézegette és megkérdezte anyukájától:_
— Ez vajon miről szól?
— Hát… Arról, hogy a nénik mennyire akarják a bácsit.
Én majdnem hangosan felnevettem. XD"
    
@Emerencia furcsán bekötött könyvekről karcolt: https://moly.hu/karcok/1481785
@Ancsúr pedig térképeket hozott nekünk, amelyek kicsit sem unalmasan tanítanak földrajzot: https://moly.hu/karcok/1499795.


porcellan>!
Könyvtárba járunk!

Hétvégén Molytalin voltam a Tompa Mihály könyvtárban. Nagyon gyakran járunk ide, mert a mi Várorészünkön van, nagyon lazán kerékpárral megközelíthető, még egy folyton fecsegő 7 évesnek is és nagyon jó fejek az ott dolgozók.
Már hátizsákkal járunk, mert muszáj, a következő lépés a bőrönd lesz, de hátha nem jutunk el ide, meg tényleg mondhatom szinte minden héten betérünk.
Nagyon jól működik az átkérés rendszer is, múlt hét elején a gyerekem leadta a rendelést nekem, én leadtam a könyvtárnak és a kért 5 kötetből Szombaton már nálunk is landolt 3 amiből a gyerek Vasárnapra kettőt ki is olvasott. Hát ezért járunk minden héten meg a kihívások miatt, meg a sok jó könyv miatt, meg mert ez a kedvenc Anya-lányok elfoglaltságunk.
Járjatok könyvtárba, nagyon klassz!

Kapcsolódó könyvek: John Fowles: A lepkegyűjtő · Nógrádi Gábor: PetePite · Gail Carriger: Soulless – Lélektelen · Fabian Lenk: Kleopátra és a kobra · Rick Riordan: Csata a labirintusban · Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz · Rick Riordan: Az utolsó olimposzi · Gail Carriger: Changeless – Változatlan · Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2 · J. L. Armentrout: Ónix · Nyáry Krisztián: Igazi hősök · Paullina Simons: A bronzlovas · Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok · Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima · Elena Ferrante: Az új név története · Rachel Renée Russell: Szerepcsere · Tara Westover: A tanult lány · Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél · Rachel Renée Russell: Cserediák · E. C. Fremantle: Mérgező nász · Finy Petra: Marlenka · Timothy Knapman: Mit rejt a múlt? · Rachel Renée Russell: Szívbaj · Andrew Lane: Kígyómarás · Charlotte Guillain: Fejem felett az égbolt · Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya · Fiala Borcsa: Drill

John Fowles: A lepkegyűjtő
Nógrádi Gábor: PetePite
Gail Carriger: Soulless – Lélektelen
Fabian Lenk: Kleopátra és a kobra
Rick Riordan: Csata a labirintusban
Erin Morgenstern: Éjszakai cirkusz
Rick Riordan: Az utolsó olimposzi
Gail Carriger: Changeless – Változatlan
Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2
J. L. Armentrout: Ónix
Nyáry Krisztián: Igazi hősök
Paullina Simons: A bronzlovas
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
Szvetlana Alekszijevics: Csernobili ima
Elena Ferrante: Az új név története
Rachel Renée Russell: Szerepcsere
Tara Westover: A tanult lány
Nyáry Krisztián: Írjál és szeressél
Rachel Renée Russell: Cserediák
E. C. Fremantle: Mérgező nász
Finy Petra: Marlenka
Timothy Knapman: Mit rejt a múlt?
Rachel Renée Russell: Szívbaj
Andrew Lane: Kígyómarás
Charlotte Guillain: Fejem felett az égbolt
Elif Shafak: A szerelem 40 szabálya
Fiala Borcsa: Drill
!
mazsoka P>!
Fotós molyok

Már tényleg itt van. Már nem ólálkodik, nem kopogtat, egyszerűen csak belép a kapun, birtokba veszi életünket. Bemászik a ruhák repedéseibe, az ablakok keretei közé. Álmos dermedtséggel ébreszt és homályos fásultsággal búcsúzik. Színes ruhába öltözteti a természetet, meleg ruhába az embereket. Lángot lehel a kandallókba, édes, fanyar illattal tölti meg az orrokat, finom gyümölcsökkel a kamrákat. Ősz. Borongós, színes, nyugodalmas.

!

A képért köszönet @Zsuzana-nak link.
    
MolyZoo
    
Meggyűlt a bajuk a betévedő állatokkal a molyoknak: előbb @agnesasszony-éknál jelent meg a szőnyegen egy betolakodó, amelynél a különböző elfogási technikák rendre csődöt mondtak, mígnem a seprű lett a nyerő (szegényke!): https://moly.hu/karcok/1493705, majd @BoneB rémült halálra (jogosan!) egy repülő szörnyetegtől: https://moly.hu/karcok/1496457. @Lunemorte viszont egy másik állatka védelmére hívja fel a figyelmet, bizony ő is berepülhet az ablakon: https://moly.hu/karcok/1508425.

@Riszperidon-éknál születésnapot ünneplhettek, Frank az ötödik évébe lépett: https://moly.hu/karcok/1489796. Kényelmes élete van, hiszen még menő kutyaülést is kapott: https://moly.hu/karcok/1491344.

A molyok kutyusai közül nekem az egyik kedvencem @Bla Emmája, akiről egyre jobban összeszoruló szívvel olvasom a gazdi sorait. A 14 éves kutyus öreg napjainak nehézségeit itt olvashatjátok: https://moly.hu/karcok/1495192 és https://moly.hu/karcok/1504820 , reméljük, még boldog és hosszú nyugdíjas évek várnak rá!

@ropacsek a kutyagyűlölőkkel kapcsolatosan osztotta meg gondolatait: https://moly.hu/karcok/1504557, @Kabódi_Ella kutyusa, Topi, bealudt rágcsálás közben (hiába, az őszi fáradtság!): https://moly.hu/karcok/1491334, @Zivih karcából pedig megtudhatjuk, hogy egy kivételtől eltekintve mindenünk a kutyáé: https://moly.hu/karcok/1499116.

@Junes-ék cicát mentettek: https://moly.hu/karcok/1496484 (tapsvihar), @Masni3 pedig utcai macskák befogadásán töpreng: https://moly.hu/karcok/1508505 (tapsvihar). @Lenke_M cicáinak nevét a Kőszívű ember fiai ihlette, szóval igazi molymacskák: https://moly.hu/karcok/1506286.

Több cicus úgy tűnik, átváltott őszi, fázósabb üzemmódra, mert örömmel bújik takarókba meg minden másba, amit talál: @sk30-nál szennyes ruhákba: https://moly.hu/karcok/1508499, @rómaikömény-éknél ágyneműtartóba: https://moly.hu/karcok/1506473, @Laurka-nál pedig egyszerűen takaróba: https://moly.hu/karcok/1505191.

A macskaellenes emberi bűnöket vette górcső alá @Gothic01 link:
„Van a macskáknak az a tipikus, »fordulj fel« nézése. Ti mivel szoktátok kiérdemelni? :'D
Az én bűneim a közelmúltban, amikkel feldühítettem őméltóságát:
– Nem engedtem, hogy felnyalja a kiömlött mosóport.
– Megfékeztem a pizsamanadrágom gombjának a lerágásában.
– Nem hagytam, hogy megegye a fürdőkád alján maradt habot.
– Eltettem előle a pénzt, amikor elkezdte elgurítani az aprót, és megrágni a papírpénzt.
– Nem tarthatta meg se a zoknimat, se a fogkefémet, se a fésűmet.
– Nem mászhatott fel a tévé tetejére.
– Nem sétálhatott tovább az utcán, miután elverte a szomszéd kutyáját."

S ha már bűnözés, akkor @Cync karca, ahol beszámol a legújabb családi tragédiáról, ahol hatan életüket vesztették, bár a gyanúsítottat előállították: https://moly.hu/karcok/1505579. A bűnöző hajlam más állatoknál is megmutatkozott: @Luna_Iceshard nyuszija maszkokat is lop: https://moly.hu/karcok/1485661, @pipacstappancs pedig úgy döntött, vallatás alá vesz egy könyvet: https://moly.hu/karcok/1506038. A hónap bűnözője címet szerintem @shadowhunter1975 rosszcsontjainak ítélhetjük oda: https://moly.hu/karcok/1499149.


!

Képek forrása: link és link

    
Egy magyar és egy külföldi festőművészt választottam ki erre a hónapra nektek, két olyan alkotót, akinek nevét mindenki ismeri. Összeköti őket, hogy főként azonos időszakban, az 1800-as évek második felében dolgoztak, mindketten jómódú családból származtak, de mindkettőjük sorsát sok szenvedés is övezte.
    
SZINYEI MERSE PÁL

„Szinyei hatalmas tehetségű, szuverén művész volt, aki nem követett irányzatokat vagy stílusokat, hanem maga alkotta meg azokat önnön magának. Lyka Károly szavával: „… Szinyei olyan sarkcsillaghoz hasonlít, amely a maga tengelye körül forog.”"
(Köszönet az idézetért: @Londonna, link)

A molyok által megcsodált Szinyei alkotások némelyike:
@Bla: Szerelmespár – https://moly.hu/karcok/1073563
@Andrew_N_Bagman: Parkban – https://moly.hu/karcok/1090259
@mézesmogyifelhő: Léghajó – https://moly.hu/karcok/1042724
és A jernyei kert – https://moly.hu/karcok/1039800
@Londonna: Őszi táj nyúllal – https://moly.hu/karcok/1362501 és a
Faun és nimfa – https://moly.hu/karcok/1362500
@kicsibak: Horgászó Félix – https://moly.hu/karcok/1455948
@pannik: Virágzó almafák – https://moly.hu/karcok/1243298, A Vezúv kitörése – https://moly.hu/karcok/1170027, A pacsirta – https://moly.hu/karcok/969566 és természetesen nem maradhat ki Majális sem – https://moly.hu/karcok/1438766.

A Majális egyébként a nap 24 órájában megtekinthető, @BookShe hozta a hírt:
https://moly.hu/karcok/1496723.
    
„Szinyei az egyik kedvenc festőm. Egyszerűen odavagyok az impresszióiért. Idén ősszel volt szerencsém részt venni egy kiállításán ami teljesen lenyűgözött. Annyira, hogy másodjára is el kellett mennem, és akkor is alig akartam hazajönni. Órákig bírnám nézni a műveit annyira lehengerlőek. Ennél a festményénél például azt éreztem, hogy ha lépek kettőt akkor a lábam már a patak vizében van…" – lelkendezett @Lenke_M a festő A falu alatt című művéről: https://moly.hu/karcok/1375418. Ő hozta nekünk több más festményét is: Télhttps://moly.hu/karcok/1375763 és Mezőhttps://moly.hu/karcok/1375761, melyről ezt érezte Lenke: „Egy másik kevésbé ismert alkotása Szinyeinek, ami akkor és ott a múzeumba teljesen lenyűgözött, és már éreztem a talpam alatt a tarlót, éreztem a szénabálák illatát, és a kellemes nyári szellőt a nagy melegben."
    
@Nienna001 Szinyei Merse Pál-ról olvasott: „Szinyei Merse Pál egy kedves festőm, @Szürke_Medve-vel az első találkozásunkkor is a Nemzeti Galériába mentünk Szinyei képeket nézni, mert neki is kedvenc festője volt. Az életének korábban csak felületesen néztem utána most már többet tudok. Gyönyörűek a képei, és a könyvben sokat hoz is tőle. A Majális egy csoda, kár hogy olyan sokáig elfeledetten pihent, nem tudott hatni. Későn fedezték fel Szinyeit, sok idő kimaradt, amit ecset helyett a gazdasága ügyeinek vitelével töltött. Ez szomorú, mert akkor még több képével lehetnénk ma gazdagabbak. Örülök, hogy annak idején unokatestvérem ezt a könyvet ajándékozta nekem karácsonyra és hogy most végre elolvastam." link

    
HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC
    
„Élete dráma volt, s rövid tragédiájának teljes tudatában rohant a végzetébe, de olyan tapintatosan, olyan undorral a szánalom iránt- mert hiszen a szó szoros értelmében nagyúr volt ez a csúf pöttöm-, hogy még akik gyakran találkoztak vele, sem vették mindig észre fájdalmas keserűségét." (@olvasóbarát, https://moly.hu/idezetek/184807).

Az elmúlt hónapban több moly is Henri de Toulouse-Lautrec életéről olvasott. A világhíres francia festőművész és grafikus életútja nem volt könnyű és sajnos hosszú sem, mégis a legnevesebb művészek egyikévé vált.

A Moulin Rouge című kötetet. „Henri személyes életének eseményein keresztül lehetett látni a XIX. század végének Párizsát. A híres művésznegyed, a Montmartre kávéházait, mulatóit, hétköznapjait, ahol csak úgy záporoztak a világhírű művészek festőktől zeneszerzőkön át az írókig. Degas, van Gogh, Oscar Wilde sokan másokkal egyaránt életre keltek a lapokon. Megépült az Eiffel torony a világkiállításra, és természetesen azt is megtudhattam, hogyan született meg a semmiből Charles Ziedler, a párizsi cirkuszigazgató egymillió frankos álma, a világhírű mulató, a Moulin Rouge, és indult hódító útjára az őrületes tánc, a kánkán. Színes, érzelemdús és felejthetetlen utazás volt ez a regény." – írja értékelésében @Zöldövezet (https://moly.hu/ertekelesek/3886612).

A molyok az alábbi műveire figyeltek fel és karcolták be:
@kicsibak: A Montrouge – https://moly.hu/karcok/1340899, Ágyban: A csók – https://moly.hu/karcok/1234235 és Suzanne Valadon portréja – https://moly.hu/karcok/1354573
@Iustitia: Balett táncosok – https://moly.hu/karcok/1160973
@pannik: A Moulin Rouge-ban: A tánc – https://moly.hu/karcok/1497717
@Mallarme az egyik leghíresebb plakátját hozta: https://moly.hu/karcok/1407995
s végül a Moulin Rouge kapcsán is @Manni véleménye változott meg:
„Sose rajongtam a festészetért. A Lautrec-féle képekért meg végképp nem. Nem az én színeim, nem az én formáim, egyáltalán… nem az én világom. De tavaly elolvastam ezt a könyvet, és valami megváltozott. Azóta Henri de Touluse-Lautrec lett a kedvenc festőm. S ez az egyik kedvenc képem tőle: Másnaposság vagy Az ivó nő (1889-ből)': https://moly.hu/karcok/161442.
    
@Zsuzsi_Marta véleményéből pedig ezt tenném hozzá: „Mure sosem túláradóan, vagy éppen sajnálattal ír a művészről, hanem mélységes együttérzéssel kíséri fejlődését, művészi létének kibontakozását, küzdelmét, csalódásait és sikereit egyaránt." (https://moly.hu/ertekelesek/3895312).

Ebben a hónapban ezt a kötetet választottam a Merítés szerkesztőségi ajánlólistájára, a teljes listát itt találjátok meg: https://moly.hu/listak/merites-konyvajanlo-osszesitett-lista-2017-szeptembertol


Porcsinrózsa>!
Pierre La Mure: Moulin Rouge

Pierre La Mure: Moulin Rouge Henri de Toulouse-Lautrec életregénye

Valahányszor kezembe vettem a regényt, mindig kiszakadtam a jelen való világból. Párizsban jártam, a fény, a művészetek, a bohém festők városában, akiknek alkotásaira a saját korukban igen kevesen figyeltek fel. A fény mellett mindig ott kúszott az árnyék : nagy tivornyák, az őrültség határát súroló zsenik, átdorbézolt éjszakák. Tanúi lehetünk egy világváros születésének. A díszletet az éjszakai élet kokottjai, ünnepelt revütáncosai, s természetesen a bordélyházak szolgáltatják.
A mű fő témája Henri de Toulouse – Lautrec élete. Egy élet, mely a szülők végzetes könnyelműségét fizeti az utolsó órájáig. Nem sok olyan könyv van, amely könnyeket csal a szemembe. Ez olyan volt. Henrit, az embert hozta egészen közel hozzánk. Aki semmivel sem volt sem jobb, sem rosszabb embertársainál, mégis kivetette magából a világ. Pedig csak szeretetre, törődésre vágyott.
A regényes életrajzok között Pierre La Mure könyve méltán népszerű még ma is. Valósághű ábrázolás jellemzi, minden sorával a realitás talaján marad,még úgy is, hogy némi színezést kapnak az események. De csak annyit, amennyi egy jó regényhez elengedhetetlenül szükséges.

2 hozzászólás
!

A képet @Tyutyu karcából emeltem át link
    
A Moly-LÉT szépségei
    
Néhány kihagyhatatlan aranyköpés csemetéinktől
    
„Bandukolunk a buszmegállóhoz. Busszal járunk oviba. Ötéves fogja a kezem, egyszer csak megáll és mondja:
– Anya, mondták már neked, hogy nem létezik gyönyörűbb anyuka nálad ebben az életben, és olyan nagyon vicces vagy, mint egy tök."
@Simiréka és az ötéves link
    
„Esti mesét mondok Marcinak (3), ő pedig folyamatosan kérdésekkel és megjegyzésekkel bombáz. Próbálok mindenre türelmesen válaszolni, mire ezt kapom:
– Anya, miért nem mesélsz? Ez nem mese, ez beszélgetés!" @Nyctea és Marci (3) link
    
„Kinga (6) keresi a párnáját, amit napközben elhagyott valahol:
– De anya, mindenhol megnéztem, még ott is ahol nem jártam!"
@Chivas és Kinga (6) link
    
„Az egyik legcsodásabb dolog abban, hogy Flóra (2,5 éves) hamar elkezdett beszélni az, hogy rendszeresen mesél az álmairól:
– Álomországban szabad megfogni az orrszarvút – jelenti ki Flóra.
– Igen drágám, ott tényleg szabad.
– És ott megtanulok egyedül repülni!"
@Orsi_olvas és Flóra (2,5) link
    
„Kislányom ( Veronika, 4 éves) elemében volt, ennek hatására dacoskodott velem, majd később a következő párbeszéd zajlott le.
– Szerinted nem kellene bocsánatot kérni?
– De, bocsánat.
– Magadtól kellene ám.
– Bocsánat Veronika."
@Rita_Anita és Veronika (4) link
    
„Egri csillagok párszadik oldalánál felháborodott felismerés:
– Anya, a Török Bálint nem is török!?!!"
@Szami81 és Karsa (11) link
    
„Összegyűlt bennem a nevetés. Muszáj mindet kinevetni, csak akkor múlik el."
(Dóri (5) miután lefekvés helyett 15 percig kacagott)
@Boglárka_Madar és Dóri (5) link
    
Városligetben, Levi (5):
– Ki ez a bácsi?
– Lev Tolsztoj. Író.
– Ő írta a Toystoryt?
@balazs és Levi – link
    

Életképek
    
Újabb szavak érkeztek a szócsinálmányi molyhivatalba is. @Molymacska a teaória rejtelmébe avat be bennünket: „Amikor egy jó könyvet elolvastál, és utána feljön benned egy olyan teória, amit egy finoman gőzölgő (zöld) tea mellett írsz ki magadból, és osztod meg a nagyérdeművel." link Másik kedvencem, amit még nem hallottam, az „észlelésbarát", melyet @Alvarando hozott, bár a szó már korábban felbukkant molyos berkekben: https://moly.hu/karcok/1493145. Aztán ott van a „máslaposság", ahogy @Borka_V_Szabó írja link: „amikor elolvastál egy könyvet, és még annyira azon pörög az agyad, hogy nem tudsz/akarsz újba kezdeni"

Az utcán elcsípett mondatokból is válogattam:
@Pernilla révén megtudhatjuk, hogy vannak látens ácsok : https://moly.hu/karcok/1508251
@sophie egy véres beszélgetést hallott meg: https://moly.hu/karcok/1507560
@Ancsúr a középiskolás fiúk szerelmi életébe nyert bepillantást: https://moly.hu/karcok/1508812
@Eszter_Mag egy aranyos nénike beszólását hozta: https://moly.hu/karcok/1504757
@Qedrák sztorijánál érdemes a hozzászólásokba is beleolvasni, garantált könnycsorgatós röhögés: https://moly.hu/karcok/1503968
    
A pálmát @Anita_Nánási fülelése viszi el nálam link:
– Minek liftezel? Lépcsőzni kell, az sokkal egészségesebb!
– De én meg akarok halni!
– Óóóó! De hát anélkül is meghalunk!
– Akkor meg minek gyalogoljak?!


Lunemorte P>!
Utcán hallott mondatok – kontextus nélkül

– Képzeld, elolvastam három kötelezőt a hatból!
– Micsoda? Mit?
– Az Anyegint tuti, hogy elolvastam…
– És miről szól?
– Ja azt nem tom'…

16 hozzászólás
!

A képért köszönet @t_marcsi molynak! link
    
A szabadidőnket nemcsak olvasással töltjük. Szerencsére a könyvmolyoknak rengeteg hobbija van, kézműveskedéstől a kertészkedésen át a kirándulásig.

@Sylvie előbb hercegnői koronát: https://moly.hu/karcok/1491648, majd csodás őszi dekorációt készített: https://moly.hu/karcok/1508122
@sztrapacska1213 jópofa tacsi-zacsit mutatott: https://moly.hu/karcok/1488647
@Sziduri pirografikát alkalmazott: https://moly.hu/karcok/1494975
@Sylvie csodás könyvjelzőjéből már mutattunk egyet múlt hónapban, íme egy válogatás, rendelni is lehet: https://moly.hu/karcok/1506447
de @beecebocaღ könyvjelzői is gyönyörűek: https://moly.hu/karcok/1492209
@landi72 macikát horgolt: https://moly.hu/karcok/1508036
    
Érződik, hogy jönnek a hűvösebb napok és az őszi-téli ünnepek. @Melody_Alexandra_Ambrus már a Halloween-ra készül: https://moly.hu/karcok/1505658, @Marianna88 pedig nyakmelegítőt: https://moly.hu/karcok/1505746 és egy vállkendőt is: https://moly.hu/karcok/1505744. @Juca már a télre horgolt mézeskalácsházat és manót: https://moly.hu/karcok/1503166, @e_k_Bp-nél pedig lesz hol letörölni a vizes bakancsokat: https://moly.hu/karcok/1503112. @Betű_betű pont tőle kapott kedvet, hogy elkészítse ezt a takarót: https://moly.hu/karcok/1501137.
    
Az iskolakezdés se maradt ki a horgoló-varró anyukák életéből: @TiszlaviczMarcsi, mint totálisan kezdő kézimunkázó végül „jelesítette" az ovis zsákokat: https://moly.hu/karcok/1498036, a tapasztalattal rendelkező @RaavNaan viszont egy csodás feltekerhető tolltartó alkotott: https://moly.hu/karcok/1492827 (ha bárki kíváncsi lenne, melyik kategóriát képviselem, nos, én Marcsi mellé állok, inkább a türelmem nem lenne meg az ilyen dolgokhoz, egyszer elrontanám és dobnám a sarokba… úgyhogy maximális tiszteletem!).


Emerencia P>!
Érdekes világ

Jackie (akkor még Jacqueline Bouvier) menyasszonyi ruháját Anne Lowe afroamerikai tervező készítette 1953-ban, s a Kennedy család kérésének megfelelően tradicionális stílusban.
Szegény Ann Lowe semmit nem keresett ezzel a munkával, ugyanis 10 nappal az esküvő előtt, beázott Lexington Avenue-i műhelye és mindent kezdhetett elölről.A tervező és munkatársai, 8 nap alatt hozták helyre a ruhát, az eredetileg tervezett 8 hét helyett. Így, a 700 dolláros nyereség helyett Lowe 2200 dollárt vesztett ezzel a projekten.
A menyasszonyi ruha gyönyörű csontszínű selyem tafota anyagból készült, csónaknyakkal, hatalmas kerek szoknyarésszel, melyen apró waxvirágok kaptak helyet.
A csipkefátylat és a narancsvirágokból készült tiarát még Jacqueline nagymamája viselte az esküvőjén. A gyöngy és gyémánt karkötő, a vőlegény nagyvonalú ajándéka volt. A menyasszonyi csokor is fantasztikus ízlésre vall, ugyanis rózsaszín és fehér orchideákból és gardéniákból állt.

!

A képet köszönjük @Flora_The_Sweaterist – nak link
    
MolyGasztro
    
Lássuk, mivel izgatták az ízlelőbimbóinkat ebben a hónapban a molyos konyvhatündérek! Íme a szeptemberi molyos menüsor!

Amíg főlnek-sülnek az ételek, a korábban elkészített zabpehelylisztes sajtos tallérokat lehet rágcsálni, mint amilyet @_Enii_ is sütött: https://moly.hu/karcok/1495498

Tegyük be először is előételnek a zöldséges rizst @Lecsós_Kivi-től: https://moly.hu/karcok/1505860

Levesként az őszi ízekhez kapcsolódva jöjjön egy Gomba krémleves, szénhidrát csökkentett, gluténmentes zsömlével: @sk30 küldte a nem szép, de finom leves elkészítési módját: https://moly.hu/karcok/1507205

Főételnek nagyobb a választék, kinek-kinek szájíze szerint:
csirkemájjal töltött csirke felsőcomb filé baconbe tekerve – @nemszilvi már az őszi hangulatot hozta a köreként tálalt tökkel: https://moly.hu/karcok/1505900
sajtos ropogós casserole is kerül a lapunkra, @Olympia_Chavez jóvoltából: https://moly.hu/karcok/1505297
vagy ha másik különlegességre vágyunk, akkor ugyanő hozott egy pankó morzsás spenótos gratin és töltött portobello fehérborban nevezetű kreálmányt is: https://moly.hu/karcok/1492084
maradékmentő receptet kaptunk @ViraMors-tól, aki a pizzázás és csirkesalátás napok után használta fel a fennmaradt hozzávalókat: https://moly.hu/karcok/1495382

Desszertként jöhet egy meggyes-mákos kuglóf, melyet @Juca készített: https://moly.hu/karcok/1506102, vagy akár kedvet kaphatunk @Tímea_Bernadett_Lőrinczn… gluténmentes almás pitéjéhez: https://moly.hu/karcok/1502957. Az almás sütik receptjét már az ötéves Dóra, @Boglárka_Madar kislánya is el tudja készíteni, hiszen rém egyszerű: „Figyelj! Kell hozzá alma és villa! Érted? Alma és villa!" – a teljes receptet itt találjátok meg: https://moly.hu/karcok/1504085.

Én biztos, hogy erre a tortára vetném rá magam, imádom a gesztenyés dolgokat, úgyhogy @Lummina gesztenyetortájára fáj most a fogam: https://moly.hu/karcok/1495848 (Gratulálunk a házassági évfordulóhoz!).

@Emerencia pár gasztronómiai érdekességet talált nekünk. Olvashatunk a Salvador Dali által tervezett étkészletről (szerintem barom jól néz ki, de evésre persze úgyse használnánk): https://moly.hu/karcok/1502458, aztán próbált kedvet hozni (nem sikerült) a penészes tortához: https://moly.hu/karcok/1504391. Végül a Rockefeller-osztriga titka se derül ki, csak sejtések lehetnek, hogy mit tartalmaz a több, mint százéves recept: https://moly.hu/karcok/1506164.


Emerencia P>!
Különleges, érdekes emberek

Adolf Frigyes svéd király
Adolf Frigyes életének és „kormányzásának” legemlékezetesebb momentuma valószínűleg a halála volt. Pontosabban annak módja.
1771-ben a nagyböjt kezdetét megelőző utolsó, vagyis húshagyókedd február 12-re esett. A húshagyókeddhez számtalan népszokás kapcsolódik, sok helyen például nagy felvonulással vagy karnevállal búcsúztatják ekkor a farsangi szezont. Legfontosabb eleme azonban kétségkívül a lakoma, amikor az emberek kihasználva az utolsó lehetőséget elfogyasztanak mindent, amit a nagyböjt hetei alatt nem használhatnak majd fel.
A húshagyókeddi lakomát természetesen a királyi udvarokban is megrendezték és közismerten édesszájú Adolf Frigyes is nagy lelkesedéssel készült a Svédországban fettisdag néven ismert napra. A lakomán a király aztán nem is fogta vissza magát. Az este folyamán egyebek mellett evett homárt, kaviárt, halat, savanyúkáposztát és benyakalt rengeteg pezsgőt is. És még csak ekkor következett a desszert…
A királynak kedvenc süteményét, a svédek körében ma is igen népszerű semlát szolgálták fel. Ezt a mandulamasszás, tejszínhabos, marcipános kalács évszázadokon keresztül kizárólag a húshagyókeddi lakomán fogyasztották a svédek és jellemzően egy tál meleg tejben tálalták (ekkor hetvägg névvel szokás emlegetni).
Adolf Frigyes az első tál hetvägg után még 13 alkalommal repetázott – amivel szó szerint halálra zabálta magát. Az elfogyasztott hatalmas ételmennyiség egyszerűen túl sok volt a király szervezetének és rövidesen emésztési problémák léptek fel nála és még aznap este távozott az élők sorából.

!

A képet köszönjük @puncsoscukor63-nak link, már csak azért is, mert elég ritkán osztanak meg a molyok olyan képet, amelyeken az olvasó moly maga is látható :-D
    

Könyvajánló következik, rengeteg klassz értékelésbe futottam bele és jobbnál jobb könyvekbe. Lássuk, mit választottatok hazai pályáról!
    
Először is a klasszikusok között néztem szét.

@Vengo egy Mikszáth-kötetet vett a kezébe, az Öreg szekér, fakó hám című novelláskötetről így ír: „Megismerkedhetünk a családjával, történeteket olvashatunk a fiairól, az édesapjáról, arról ahogyan a másik faluba járt, hogyan figyelte meg a természet történéseit, azt hogy milyen tisztelettel beszél a természetről és a benne élő állatokról, és megismerhetjük az ő lelkivilágát is azáltal, hogy elmeséli milyen érzések, érzelmek lakoztak benne, amikor átélte ezeket az eseményeket, amik az ő számára bizonnyal fontosak és meghatározóak voltak, ha kötetbe foglalta őket. Mindenkit bátorítok, hogy olvassa el, mert hihetetlenül kedves történetek, megfűszerezve a már jól ismert Mikszáth humorral és csattanókkal." A teljes értékelést itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3947492.

@Paulina_Sándorné is egy másik nagy magyar klasszikust, Fekete Istvánt választott, méghozzá az Öreg utakont: „Beszél az erdő, de nemcsak az állatok, a róka, a bagoly, az őz, hanem még a patak is. Annyira csodálatos a képzelete az írónak, hogy megszülethetnek ezek a gyönyörű történeteket." – kezdi bírálatában: https://moly.hu/ertekelesek/3963188.

„A sárszegi társadalom, közösség bemutatása kiváló. Kosztolányi jó karakterábrázoló készsége, éles szeme, amely felfedezi a kisváros lakóinak jellegzetes vonásait, szokásait, egymás közti viszonyát, a frappáns párbeszédek teszik még színesebbé és élvezetessé ezt a rövid regényét." – nem másról van szó, mint a Pacsirtáról, melyet @Zsuzsi_Marta olvasott el nemrégiben: https://moly.hu/ertekelesek/3903722.

A női írók sem maradhatnak ki, @Párduc50 Janikovszky Évát szemelte ki Ráadás-ként: „Műve társadalom és korrajz, egy idős ember szemszögéből. A rövid történetek életünk, örömeink, bosszúságaink szinte teljes spektrumát felölelik." – értékelte a művet (https://moly.hu/ertekelesek/3954659).

A Pöttyös-könyvek egyik szerzőjétől, Kántor Zsuzsától választott olvasmányt @gabona, aki a Csalánba nem üt a mennykő című kötet két kisregényét lapozta fel az anyukája polcáról: „Mivel egy szép rakás hasonló kaliberű könyv sorakozik itthon a polcon, már nem is csodálkozom, hogy annak idején Anya rajongásig szerette ezeket, mert hogy lehet is őket, joggal…" – ítélkezett nemcsak erről a műről, de összességében a korszak olvasmányairól is, a teljes írást itt olvashatjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3938163.

Végül két kortárs művet is kiszemeltem ebbe az ajánlóba. Az egyik nem is lehetne más, mint a Merítés főszerkesztőjének, @Tarja_Kauppinen-nek az első könyve, melyhez szívből gratulálunk! A nép igazsága címet viselő kötetet @Dyta_Kostova értékelte: „Nos, mielőtt elfogultság okán többen falhoz akarnának állítani, hogy megkapjam a bizonyosan kijáró tarkólövést, az utolsó szó jogán szeretném elmondani, hogy rosszabb napjaimon én is ezzel vádolnám magam, de ez most nem egy ilyen nap. Én kerestem a hibákat ebben a regényben, nagyon kerestem, mibe tudnék egy icipicit belekötni, hogy elmondhassam, milyen jól megszakértettem, de ez nem fog menni. Nem azért, mert hibátlan, hanem azért, mert ha van is benne hiba,nos, én nem vettem észre." – kezdi ítélkezését, melynél végül egyáltalán nem csapott le a hóhérbárd: https://moly.hu/ertekelesek/3938731.

A másik kötetre @Boglinc-nél figyeltem fel és egyből kedvet kaptam én is, hogy rajzoljak. Rajzolni? Igen! Méghozzá krumplit! Agócs Írisz-nek hála ugyanis a jövőben meg fogok tudni tanulni rajzolni (ideje volna már 41 évesen). Merthogy itt az a lényeg, hogy Rajzolj egy krumplit!, aztán majd abból lesz mindenféle más :-D „Még a kedvesem is nagy lelkesedéssel forgatta, és alkotta meg a krumplicicát, vagy éppen a kurmplimosómedvét. :D S bár 5-8 éves korosztályi ajánlás van rajta, bátran ajánlanám még a nagyszülőknek is, mert ugyanúgy fogják élvezni, mint a gyerekek!" lelkendezett @Boglinc, s blogján meg is mutatja, neki mennyire jól rajzol, bár szerintem neki már van bőven előélete rajzolás terén, nem olyan szintről indult, ahonnan én (én még színezni se tudok ilyen szépen, szóval arra is kell találnom egy megfelelő könyvet :-D Az értékelését mindenesetre itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3939208, én pedig beszerzem a könyvet, hogy télen ne csak krumplit pucoljak és csírátlanítsak, de rajzoljak is :-D


pikkupilvi P>!
Száraz Miklós György: Lovak a ködben

Hogy van az, hogy erdélyi származásúként felnőve annyit hallottam az elcsatolt Erdély feletti fájdalomról, a Felvidék és a többi elmart terület mégis elsikkadt? Hogy lehet, hogy erről olyan kevés személyes benyomás ért, pedig volt felvidéki és kárpátaljai osztály(évfolyam)társam is, síeltem és túráztam a Fátrában? Érdeklődés hiányában elmaradt az információszerzés? Így hát hiánypótló volt ez a könyv, ami azon túl, hogy szlovákiai magyar szemmel láttatja, mit jelent a határ északi oldalán megőrizni a magyarságot, szól még nagyon sok dologról – családról, hagyományokról, emlékezésről, fiatalkori züllésről, szerelemről és bolondériáról olyan csuda mesélős, vagány, elringató, néhol kacagtató stílusban tálalva, amibe megéri napokig belefeledkezni. Nem marad meg a sebszaggatásnál, mellverő trianoni busongásnál, inkább egyensúlyt talál az egészséges nemzet-és összetartozástudat és népek egymással megférő békés együttélése között.

!

A fenti képet, illetve az üzenetet @csakegyluca találta az olvasott könyvében. link
    
A külföldi írók közül persze vegyesebb lesz a felhozatal, kezdeném itt is az inkább szépirodalmi művekkel. Ketten is Dickenst választották ebben a hónapban, először @Ferger_Jolcsi vette rá magát végre a Twist Olivér elolvasására, s a véleménye szerencsére olyan pozitív lett (https://moly.hu/ertekelesek/3933489), hogy így zárta sorait: „Alig várom, hogy az író többi művét is olvashassam, remélem, azok is hasonló módon tetszeni fognak majd." Rögtön utána @Habók bírálta az Ódon ritkaságok boltját: „Megint egy regény, ahol persze, szeretem a főszereplőt, de ő olyan finom, olyan éteri, olyan gyenge és mégis olyan erős, szóval olyan tökéletes, hogy nálam óhatatlanul második sorba szorul a némileg esendőbb emberek mögé." – kezdte méltatni a könyvet (https://moly.hu/ertekelesek/3927350).

@anesz Jules Verne egyik kalandregényét, a Világfelfordulást vette sorra, vegyes érzelmekkel zárva az olvasást, hiszen a könyv nem győzte meg teljesen: „Pedig a témafelvetés itt sem rossz: Mi lenne, ha egy egész világot érintő kísérletbe kezdene valaki? Nemcsak az a kérdés, hogy van-e ehhez valakinek joga, hanem az is, az eszköze elég jó-e?". A teljes véleményezést itt találjátok: https://moly.hu/ertekelesek/3962731.

Végül @GTM kolumbiai klasszikust emelt le a polcról, Gabriel García Márquez: Szerelem a kolera idején című sikerkönyvét, melyet így jellemzett: „Egyszerű, mondhatni banális történet, amit különlegessé az utánozhatatlan Márquez-i előadásmód tesz. Úgy tárja fel az emberi lélek mélységeit, hogy észre sem vesszük. Inkább tűnik kedélyes mesemondásnak, szórakoztató történetnek, mint emberi drámák feltárásának. Pedig közben megjárjuk a szerelem és házasság keserveit egyaránt, és szembesülünk az elmúlás könyörtelenségével. Mert az ifjúság elszáll, az élet rövid, de a szerelem és főként a szerelem joga örök –, mondhatnánk könnyes közhelyesen. De nem mondjuk, mert a regényben nyoma sincs semmiféle könnyes romantikának, elmaradnak a megszokott klisék. Még csak igazán szimpatikus szereplőt sem találtam, mégis meg tudtam szeretni mindet. Csupa ellentmondás számomra ez a regény." (https://moly.hu/ertekelesek/3867904).


Bla I>!
Aldous Huxley: A vak Sámson

Huxley élettapasztalattal, önéletrajzi elemekkel át meg átszőtt páratlanul sokszínű és tiszteletet, valamint kitartást parancsoló terjedelmű, bonyolult szerkezetű regénye egy nagyon gazdag korrajz és önértékelő számvetés a Nagy Háború utánról. Egy hónapba telt, amíg végigrágtam, közben többször letéve emésztgettem a kötetet. Nagyon gondolatgazdag, van benne min elmélkedni. A bátor és komoly bibliai címadás a szerző saját élete és Sámson életútja közti párhuzamokra utal. A Huxley regénye által adott erkölcsi-filozófiai összegzés egyúttal egy jövőt kémlelő előretekintés is, egyfajta cselekvésvázlat, művészi program. Én eddig csak a Szép új világot olvastam a szerzőtől, ideje volt megismernem ezt az alkotást is, bár a gondolatmenettel jómagam nem mindenben tudok azonosulni.

3 hozzászólás
!

A képért a hála @SurrealFlash-nek jár link
    
Végül lássunk néhány „lazább” olvasmányt is!

@Kiss_Julianna egy romantikus történelmi fikcióra áhítozott, no meg egy kis süteményre is. Ezért nem is találhatott volna jobbat az Egy cukrászmester meséjénél: „Szeretem a két idősíkon játszódó történeteket. Az irónő, fejezeteként váltott, ami jó volt, nagyon tetszett, a viszonylag rövidségük. Mindig izgalommal kezdtem bele, mi fog történni, Gui-val, és Jeanne-l.De közben kíváncsi voltam P. nyomozására a nagyapjával kapcsolatban. És itt jött számomra a nagy meglepetés, ami a végén derült ki. Mindenre gondoltam, csak erre nem! Kellemes élmény volt olvasni a cukrászda életéről is, hogy hogyan készülnek a finomabbnál finomabb sütemények." – értékelte az írást (https://moly.hu/ertekelesek/3959189).

A sztálini időszakban játszódó történelmi regényre voksolt @Ildikó_Nagy_2, A 44. gyermek nyomasztó világába mélyült bele: „Kíváncsi voltam, hogy a totális elnyomás alatti Szovjetunióban játszódó történetből hogyan lesz jó krimi. Hát lett, de még milyen jó! Az elején Lev nem volt túl szimpatikus, de jó irányba változott, és végig szurkoltam neki és Raiszanak, hogy végül sikerüljön a nyomozásuk. A sorozatgyilkosra nem jöttem rá, voltak kósza gondolataim, amikor persze lelepleződött fogtam a fejem, hogy persze. Összességében izgalmas, megrázó, „kegyetlenül” jól megírt krimi." – bírálta a könyvet (https://moly.hu/ertekelesek/3914100).

Történelmi könyvet választott @cicus61 is, aki a Tudor-korszakbaba vágyott, hogy megismerhesse Aragóniai Katalint. „Pontosan tudtam, mi történik és mi lesz a vége, de mégis szeretem ezeket a történelmi könyveket. Az írónő tényleg nagyon jól ír, csak megint ez a rengeteg oldal! Sokkal kevesebb is elég lett volna. Volt sok felesleges leírás és szöveg, ami nélküli sokkal jobb lett volna. De azért érdemes elolvasni, csak sokszor letettem, mert kicsit elég volt egyszerre. Nem igazán szerettem volna nőként abban a korban élni, borzasztó, hogy más dönt a sorsomról és ha nincs szerencséje, nagyon megszívhatja. Mondjuk engem valószínűleg megégettek volna, vagy nagyon csúnyán megjártam volna, mert nem tudom elviselni, ha nem Én döntök arról, hogy mit csinálok." link

Végül egy német időutazós sci-fit, A teremtés utolsó napját értékelte nekünk @Razor: „A szerzőtől korábban olvastam már az Ozirisz országát, de azzal nem voltam maradéktalanul elégedett, ez viszont egy jól sikerült, pesszimista hangulatú időutazós regény, ami egy tükröt tart az emberiség elé. Mi másra is használnánk az időutazást, mint egymás nyersanyagainak múltbéli lenyúlására, hogy aztán a jelenbeli konfliktust magunkkal vigyük a múltba is?" – írta kritikájában, melyet itt olvashattok teljes egészében: https://moly.hu/ertekelesek/3934602.
    

KIHÍVÁSAJÁNLÓ
A közelgő Halloween jegyében érkezett egy új kihívás, melyre itt jelentkezhettek:
https://moly.hu/kihivasok/szellemek-es-cukorkak. Aki pedig színezni szeretne, nem pedig tököt faragni vagy olvasni, az is szerezhet magának kitüntetést itt: https://moly.hu/kihivasok/szinezos-halloween. A leggyakoribb molyos címkékkel kell olvasni ebben a kihívásban: https://moly.hu/kihivasok/molyos-cimkek, egy igen nehéz feladatra pedig itt jelentkezhettek, ez tényleg kihívás a javából: https://moly.hu/kihivasok/ultimate-varolista-csokkentes-uj-konyveim-olvasasa.
    

A @psych által bekarcolt hangulatos zenével búcsúzom tőletek, köszönöm, hogy velem tartottatok, @csgabi szeretettel vár benneteket a jövő hónapban is a Merítés hasábjain! Kellemes tökfaragást kívánok mindenkinek!A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!