A képzelet birodalmai

Rovatgazda
!
vicomte P>!

A hónap témája: George R. R. Martin: Jég és tűz dala ciklus
A fantasy rovat bemutatkozását a személyes kedvencemmel kezdem, amelyhez lassan egy évtizedes töretlen rajongás fűz. A Jég és tűz dala (a magyar kiadásban Tűz és jég dala) ciklusról a molyos értékelések láttán is lassan elmondhatjuk, hogy nem csupán nekem, hanem sokak számára vált olyan alapművé a fantasyben, mint mások számára a Gyűrűk Ura.
Ennek talán az a legfőbb oka, hogy Martin oly módon írta meg epikus sorozatát, hogy mindeközben nem a tolkieni hagyományokat követi. Bár mindketten sokat merítenek a mítoszokból, ám Martin egyrészt sokkal modernebbül, másrészt sokkal nyersebben és ösztönösebben ragadja meg azok lényegét, mint annak idején Tolkien tette.
Minden érdeklődő számára hasznos ez a site, ahol wikipedia jellegűen szinte bármit meg lehet találni a könyvekkel kapcsolatban: https://awoiaf.westeros.org/index.php/Main_Page

!
vicomte P>!

A szerző: Martin elismert és több rangos díjjal jutalmazott, megbecsült sci-fi, horror és fantasy szerző, aki a hetvenes évek vége óta főállású íróként dolgozik, és éveket töltött Hollywoodban forgatókönyvíróként. Jelentős még a szerkesztői munkássága is: elsősorban novellás köteteken dolgozott, amelyek közül a legjelentősebb a jelenleg a tizennyolcadik részénél tartó Wild Cards, sorozat, ami egy alternatív, Földön játszódva a szuperhősök mítoszát csavarja ki.
Díjnyertes, magyarul is megjelent írásai:
• Homokkirályok (novella, Hugo és Nebula Díj; Galaktika 127)
• A kereszt és a sárkány útja (rövid novella, Hugo Díj; Rúna Magazin VI. évfolyam, 1. szám)
Érdekesség, hogy 2011-ben a Time magazin Martint beválasztotta a világ 100 legbefolyásosabb embere közé.
Szerzői polc ( @kutjus ) http://moly.hu/szerzok/george-r-r-martin

!
vicomte P>!

A nagyszabású, hét kötetre tervezett sorozat első kötete a Trónok harca (Game of Thrones) 1996-ban jelent meg Amerikában és egy csapásra hatalmas rajongótábort nyert meg magának.
A rajongás nem véletlen és csöppet sem érdemtelen.
A kötetenként is monumentális terjedelmű regények (a harmadik rész, a Kardok vihara önmagában vaskosabb, mint a Gyűrűk ura) tucatnyi nézőpont karakter felvonultatásával viszik előre az ezernyi intrikával, véres leszámolásokkal és meglepő fordulatok tömegével teli történetet.
A történet és a narráció is merőben eltérő a zsáner bevett sablonjaitól.
Martin visszanyúlt a fantasy történetek őseredeti gyökeréhez, s a mítoszok és a legsötétebb balladák baljós világát vegyíti az idealizálástól mentes lovagkor földszagú realitásával. Szereplői számomra Shakespeare királydrámáinak elkerülhetetlen vég felé száguldó tragikus hőseit idézik, akik a saját elveik, becsületük vagy évtizedek óta dédelgetett sérelmeik rabságában vergődve próbálnak boldogulni egy olyan világban, ahol a legkisebb hiba is végzetes, és a veszteseket könyörtelenül letiporják.
Martin nem csak a kvázi realisztikus világképpel (a mágia az elején csupán minimálisan, a sorozat későbbi köteteiben már növekvő, de nem központi elemként jelenik meg) és a rendkívül árnyalt jellemábrázolással nyerte meg magának a rajongókat, hanem – paradox módon – azzal is, hogy a szórakoztató írásokban megszokott sablonokat felrúgva a történet során egyetlen szereplő sincs biztonságban. A regényekben a nézőpont karaktereket is minden lelkifurdalás nélkül öli meg, vagy kergeti olyan helyzetbe, ahol az olvasó úgy érzi, hogy ennél talán már a halál is kegyesebb vég lenne.
A sorozat jelenleg az ötödik kötetnél tart. A legutóbbi regény, a Dance with Dragons idén júliusban jelent meg angolul, és jövő tavasszal várható a magyar fordítása.
S hogy ne csak a pozitívumokat emeljem ki, a történetnek – a befejezetlenség mellett – van egy sokak szemében komoly hibája: Martin – főleg az utolsó két, nagyon lassan elkészült kötetben – sokszor szinte öncélú részletességgel építgeti a világot és ismertet meg annak történelmével. Ennek következtében azonban túl sok olyan esemény kerül említésre, amelyek nem, vagy csak nagyon csekély mértékben kapcsolódnak a történet fő ívéhez, ami viszont roppant mód lassítja a fő cselekményvonal kibontakozását.
Martin eddig három, a regények eseményeihez csak lazán kapcsolódó, sok évtizeddel korábban játszódó novellát is írt, amelyek közül az első, a Kóbor lovag novella és képregény formájában is megjelent már magyar nyelven.
A ciklushoz kapcsolódó magyarul megjelent könyvek ( @fowler polca): http://moly.hu/polcok/george-r-r-martin-a-tuz-es-jeg-dala

8 hozzászólás
!

A sorozat élete a molyon
Rits első kötet bemutató remekül sikerült érkelése mellett igyekeztem még pár olyat beválogatni, amelyek különböző módon fogják meg a könyvek lényegét, és viszonylag kevés spoilert tartalmaznak, mivel azonban ez szinte lehetetlen feladat vol, ezért inkább figyelmeztetek mindenkit, hogy csak saját felelősségre:
Királyok csatája ( @Princess_D ): http://moly.hu/ertekelesek/809447
( @Cardamon ) http://moly.hu/ertekelesek/819764
Kardok vihara: ( @BlissX ) http://moly.hu/ertekelesek/803594
( @hannis ) http://moly.hu/ertekelesek/809013
Varjak lakomája ( @fezer ): http://moly.hu/ertekelesek/812234
Dance with Dragons ( @sztimi53 ): http://moly.hu/ertekelesek/807925
Kóbor lovag ( @RandomSky ): http://moly.hu/ertekelesek/424035
Kapcsolódó kihívások
@Amadea : http://moly.hu/kihivasok/olvassuk-el-ujra-a-jeg-es-tuz-dalat
@Shanara : http://moly.hu/kihivasok/teremto-kepzelet-egyedi-vilagok
@Ciccnyog : http://moly.hu/kihivasok/boovie-kettos-latas-avagy-a-dupla-elvezet-eve
@Csartak : http://moly.hu/kihivasok/olvassuk-ne-csak-jatsszuk


Rits>!
George R. R. Martin: Trónok harca

Gondolkozom, hogyan sikerült ezt megalkotnia. Darabokra szedem és újra összerakom, körbejárom…Remélem megbocsát Martin bátyám, de én ezt egy monumentális történelmi kalandregénynek látom a sötét középkorból, a fantasy része 1%-nál nem több.
Tökéletesen felépített világ, családfákkal, mondákkal, vallással, kerek történelmi háttérrel, pont annyira hihető mint kicsiny földünk középkorának története. Hitelességet erősíti, hogy emberek a főszereplők, a mellékszereplők is, kegyetlenül emberi és földhözragadt tulajdonságokkal bírnak.
Egyben egy fantasztikus sakkjátszma is (életrajza szerint, egy időben abból élt, hogy sakktornákat felügyelt), precíz, logikus, ha valaki rossz helyre lép, azt azonnal büntetik, végleg kiszáll a játékból. Néha több mint ketten játsszák ezt a játszmát, valaki belenyúlkál eltüntet egy figurát, vagy feltesz még egy királyt.
Egyben egy Shakespeare királydráma is, kíméletlen intrika, hatalomvágy, emberi esendőség, még a negatív karakterek is áldozatok, ééééééés….csodás, szórakoztató párbeszédek (egyik nagy-nagy erőssége a könyvnek). Nem tölteléknek való, üres locsogás. Ördögfióka, Pók és Kisujj minden szavát ittam, habzsoltam:))
Vigyázat, néha meglepően erőszakos és naturális, de pont olyan amilyen középkorban lehetett…
Végül sokak kedvence, egyben az enyém is, nem véletlenül: az Ördögfióka. Hogy egy furcsa képzavarral éljek, stílusában nekem ő Westeros Dr. House-a. Tőle lesz nagyon „mai” a könyv, ő az ügyeletes megmondó ember, aki tisztában van a saját testi-lelki fogyatékosságaival, nagyon okos, mindig jól átlátja helyzetet, és mindezt csípős, szellemes és fékezhetetlen módon tudatja mindenkivel. Mindig vártam az ő fejezeteit:)
Íme ő 2 idézetben:

„- Sajnálom. A törpéknek nem kell tapintatosnak lenniük. Bohócruhába öltözött, ugrabugráló bolondok generációi kiharcolták nekem a jogot, hogy roszszul öltözzek és kimondjak minden istenverte dolgot, ami csak eszembe jut…”

"- Hogyan akarsz meghalni Tyrion, Tywin fia?
– A saját ágyamban, borral teli hassal és a farkammal egy szűzlány szájában, nyolcvanévesen"

És mégvégebbül egy kis komolyság: nem mondhatom magam egy mélyen vallásos embernek, de gyakran látogatnám az istenerdő varsafáit…

6 hozzászólás
!

@Hirundo reakciója szerintem az egyik legjobban körüljárt válasz arra, hogy miért is szokik rá az olvasó erre a sorozatra.
Az övén kívül természetesen volt még tucatnyi szellemes és őszinte reakció a könyvre, melyek közül csokorba gyűjtöttem néhányat. Fogadjátok őket szeretettel:
A szépség nem minden ( @Szabcsi ): http://moly.hu/karcok/89972
Közeleg a tél ( @BlissX ): http://moly.hu/karcok/97395
Állak és hajszálak ( @Nita_Könyvgalaxis ): http://moly.hu/karcok/109683
Arya (és az olvasó) listája ( @ArkagyijSztavrogin ): http://moly.hu/karcok/102360
Sokak szívéből szóló szerkesztő ( @katen ): http://moly.hu/karcok/110926

És végezetül egy polc, amit én kreáltam és folyamatosan kerülnek fel rá a sorozat szereplői:
http://moly.hu/polcok/jeg-es-tuz-dala-arckepcsarnok


Hirundo>!

(vigyázat, spoilerek)
Vége. Végre vége. A Varjak lakomájának végén jó nagyot koppantam megint, nem mintha nem szokhattam volna hozzá már, hogy minden egyes újabb könyvvel csak messzebb kerül bármiféle lezárás vagy vég lehetősége, de azért a kis híján százoldalas függelék arcra ejtett rendesen, vártam volna még valamit Jaime-től, Cerseitől… mindenkitől. Ha jól tudom, most egyelőre elértem a magyar fordítás végére, ahhoz meg eléggé hozzászoktam a nevekhez, hogy a sárkányos utolsó részt angolul kezdjem elolvasni, de jó ez így most. Kell egy kis oldódás.
Ez a sorozat az elmúlt tíz évem legaddiktívabb könyvsorozata. Ezt a tényt lehet boncolgatni, magyarázni, értelmezni, de én egyszerűen csak egy áldozat vagyok, és a regényfolyam műfaját ismerve szerintem ezzel – nálam legalábbis – el is érte a célját. Hogy az egyszeri embernek ne kelljen a hatásmechanizmust megmagyaráznia magának, hogy ne tudjon és ne értsen semmit, csak vesszen el, élvezze, hagyja hogy minden működjön magától. Minden szereplő, minden helyszín, minden döntés. A poénok, a helyzetek, a csaták, és főleg a szócsaták, minden de minden a helyén legyen, készen arra, hogy egy hétköznapi embert megragadjon, leitasson, elvigyen egy bordélyba, tovább itasson, aztán kihívjon párbajra, elvigyen a Falra, megöljön, feltámasszon, megint harcba küldjön…
Olvasom a szerkesztő utószavát a negyedik kötet végén. Csak egyet tudok érteni azzal, hogy Martin a karakterei révén nyerte meg ezt a háborút a Tűz és jég dala ciklusával. Gárdonyit láttam magam előtt, ahogy a Láthatatlan ember catalaunumi csatajelenetét írja, és egy terepasztalon modellezi magának a seregek mozgását. Martinhoz egy egész stadiont tudok elképzelni, felskiccelve Észak és Dél (a tv-sorozat főcíme után szabadon) és minden helyszínen a szereplők makettjei, hosszú és részletes adatlappal, ki mikor hol járt, és főleg hogy mit tud a másikhoz képest. És nálam ez a könyörtelen precizitás volt a veremben a kihegyezett karó: sok útkereső és megzavarodott, és egymást sem értő, félőrült egzisztencia középkori köntösben, ez maga a megtestesült, kosztümös 21. század. Ez így együtt mindent visz, ez egy pazar recept, ennél nem kell jobb, ha csak minden nap reggelire kapom, már jól vagyok.
Nyilván minden olvasó szemében más miatt király George R. R. Martin. Nagyon meglepő, hogy valójában senki sincs biztonságban a szerzőtől, bárkit kivégezhet, megmérgezhet vagy egyéb kellemetlenségben részesítheti, és erre még csak fel sem készít minket. Szokatlan volt a negyedik kötet is, a sok új és hiányzó régi szereplővel. Szokatlan, kb az 5. oldalig. De ha egyszer ez a siker ára, akkor Martin hallgat a saját szavára: Vhalar morghulis. Félelmetes, de ez az ember akár azt is megtehetné, hogy könyvenként új szereplőgárdát mozgósít, új helyszíneken. Amíg így ír, addig megtehetné.

Kapcsolódó könyvek: George R. R. Martin: Varjak lakomája · George R. R. Martin: Királyok csatája · George R. R. Martin: Trónok harca · George R. R. Martin: Kardok vihara

George R. R. Martin: Varjak lakomája
George R. R. Martin: Királyok csatája
George R. R. Martin: Trónok harca
George R. R. Martin: Kardok vihara
6 hozzászólás
!
vicomte P>!

A történet élete a könyvsorozaton túl
1.) A legismertebb és a legnagyobb hatású esemény mindenképpen a HBO által az első kötetből gyártott 10 részes sorozat. A sorozat (szinte) természetes módon megosztotta a rajongókat, de a legtöbben egyetértenek, hogy ha nem is tökéletes, de korrekt feldolgozás született a regényből.
Jó hír, hogy a HBO a frenetikus sikerre való tekintettel megrendelte a második évadot is.
http://www.imdb.com/title/tt0944947/
És pár jelenet sokak kedvencével, a törpe termetű Tyrion Lannisterrel:
http://www.youtube.com/watch…

2.) Elkészült egy számítógépes feldolgozás is, ami az eddig látottak alapján egy látványos, de önmagában számomra nem túl meggyőző stratégiai játék, amely úgy tűnik, hogy csak díszletként használja a sorozatot.
http://www.pcdome.hu/hirek/20967/a_game_of_thrones_gene…
http://www.youtube.com/watch…

3.) Társas és kártyajáték: Az FFG már évek óta birtokolja a Martin regényei alapján gyártott játékok jogait, és mind a táblás, mind a kártyajátékokban hangulatos, a könyvekhez jól illeszkedő mechanizmust és játékmenetet sikerült alkotniuk.
http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite_sec.asp…
http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite_sec.asp…
http://www.fantasyflightgames.com/edge_minisite_sec.asp…

4.) Martin nagyszabás világa sem kerülhette el a sorsát, így szerepjáték is készült belőle. Sőt nem is egy, hanem kettő (az első, igen monumentális próbálkozás a kiadó csődjét nem élte túl)
http://greenronin.com/sifrp/
http://gothpunk.freeblog.hu/archives/2010/08/24/Song_of…

5.) Az igazi megszállott rajongóknak természetesen a miniatűrök, aranysárkány és ezüstszarvas érmék, pólók és tetkók beszerzése mellett egy ideje már lehetősége nyílik megvásárolni a sorozat emblematikus fegyvereit is: http://www.valyriansteel.com/2011/08/29/hammer-time/


A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!