10. Moly-Szülinap

Rovatgazda
!

@Ciccnyog tavalyi ünnepi rovatából (https://moly.hu/merites-rovatok/9-moly-szulinap) megtudhattuk, mit jelent a kilences szám. Lássuk idén a 10-est.
A numerológiában ez a világ mesterszáma, az univerzum végtelenségét és teljességét jelképezi. Ez a teremtés és a kisugárzás okán a Nap princípiumait hordozó szám, ezért asztrológiailag a Nap kapcsolódik hozzá.
A Bibliában ez a szám valaminek a teljességére vagy összességére utal. A Tízparancsolaton kívül további más parancsolatok is vannak, pontosabban 603, így lesz teljes a kép, vagyis összesen 613 – e szám jegyeinek összege szintén 10. Noé volt a tizedik pátriárka az özönvíz előtt. János 3:16 volt az egész Biblia tézise. Ez a tükörképe az Ótestamentum törvényeinek, és a számjegyek összege megint csak 10. Isten megígéri, hogy nem pusztítja el Szodomát és Gomorrát, ha legalább 10 becsületes embert talál benne; és még lehetne sorolni.

Úgy vélem, ez a jelentés „teljes egészében” illik is a Moly közösségére – teljesség és egész vagyunk, és nemcsak a 10. születésnapon. Hosszú szervezés előzte meg az eseményt, sok kedves moly segítette a vendégeket kiigazodni az Átrium Színházban december 8-án. Mindannyiuknak hálás köszönet a lelkes munkáért és a türelemért, amivel folyamatosan azon voltak, hogy a több mint száz moly jól érezze magát ezen a szombaton.

A cikkhez csatolt képeket @worsi készítette, köszönöm, hogy hozzájárult a felhasználásukhoz. Az általa készített összes fotót megtaláljátok a Moly facebook oldalán.


>!
Izolda +SP
Moly-szülinap

Teljesen agyatlanra fáradtam, rojtosra beszéltem a torkom, de rettentően jól éreztem magamat ma. :) Köszi mindenkinek, hogy eljöttetek, szuper volt. :)
A kvíz és főleg az ódák fergetegesek voltak, és életemben először második lettem a tortaversenyen!!

A tombolán 3 könyvet is nyertem, a Varacskával már itt nyaggat Tita, hogy olvassam már el. (Ő is nagyon örült a szülinapnak, a legjobban a kék nyelve tetszett neki, mert a torta befogta, meg a lufi, azzal játszott egész úton hazafelé. :D)

Az ódákat tessék nekem elküldeni üzenetben, meg a tortások is írjanak, és mindenki írjon élménybeszámolót, ebbe a zónába, most! :)

Kapcsolódó könyvek: John Kay: Oldalazás · Susan Kreller: Varacska · Varró Dániel: Aki szépen butáskodik

John Kay: Oldalazás
Susan Kreller: Varacska
Varró Dániel: Aki szépen butáskodik
4 hozzászólás
!

Az Átrium előtt elsőként @Mariann_Czenema-val találkoztam, és nagyon örültem, mert ritkán találkozunk egymással. Bent már nagyon sokan voltak, jó volt látni a sok molyt, ahogy nyüzsögnek, beszélgetnek, sorban állnak. Mindenki mosolygott, jókedvű volt. Ez az alkalom – talán mondhatom ezt – minden molynak az év jelentős eseménye.

A regisztráció és a tombolavásárlás is jó hangulatban zajlott, még akkor is, ha a tombolánál hosszabb ideig kellett sorban állni – hiszen a tombola számainak és színeinek kiválasztása bizony nem mindegy! Ettől is függ, hogy a sorsolásnál milyen szerencsével járunk.

Sokan életükben először voltak Moly-Szülinapon, de ők is hamar feloldódtak abban a kedves légkörben, ahogyan a többiek fogadták őket. Ez is jó a Moly közösségében, ami miatt érdemes idetartozni. Többeknek nem ez volt az első alkalom, hogy eljöttek, ők már rutinosan mozogtak. @Eszter01 is nagyon jól érezte magát.


>!
Eszter01 P
Moly-szülinap

Sok molyszülinapon vettem már részt, de eddig nekem az idei tetszett a legjobban. Végre a rendezvénynek megfelelő helyszínen lehettünk (a színpadon mindent lehetett látni, a továbbiak pedig egy légtérben történtek), a hőmérséklet is tökéletes volt, még ruhatár is akadt, szóval én teljes mértékben elégedett vagyok az idei kivitelezéssel.
Bár a gyerekkönyvek annyira nem mozgatnak meg, de a beszélgetés a nyertesekkel lekötött, és kedvem támadt elolvasni a könyveiket is.
A legjobb rész a kvíz volt, sokat nevettünk @Dora-val, @Kuszma-val, @janetonic-kal, és @lzoltán-nal. Most először voltam a nyertes csapatban. :)
A tombolán is szerencsés voltam, a 20. kihúzott lettem, így nem csapott le senki az előzetesen kiválasztott könyvre. Hazafelé a vonaton bele is vágtam.

Idén is ismerkedtem új molyokkal, és olyanokkal is szerettem volna, akiket régebb óta figyeltem, de idén is annyira kicsi volt a névkártya, hogy szinte senkiét nem tudtam „útközben” leolvasni, csak ha konkrétan beszédbe elegyedtünk.
Az első molyszülinapon, amin részt vettem, jó ötletnek tartottam a labdadobálást, mert úgy mindenki molyos neve elhangzott, és utána megkereshettük egymást, ezt valamilyen formában majd javaslom visszavezetni a következő szülinapok forgatókönyvébe. :)

A legeslegjobb az volt, hogy végre olyan emberek között lehettem, akiknek értelmes tekintetük van, szoktak olvasni, nem beszélnek csúnyán, szóval a kulturált lelkemnek igazi felüdülés volt köztetek lenni újra.

Kapcsolódó könyvek: Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek

Irvin D. Yalom: Szerelemhóhér és más pszichoterápiás történetek
6 hozzászólás
!

A színházteremben @Izolda bevezetője után @Bence ragadta magához a szót, és mondott köszöntő beszédet, ami ahhoz képest, hogy alig volt hangja, egészen jól sikerült. Az Átrium Színház „megszerzésének” kulisszatitkain túl pedig azt is megtudhattuk, hogy mi, molyok, hősök vagyunk. Szóval innentől így tekintsetek magatokra. @Bence mondta, szóval így van! :-)

A gyermekirodalom Merítés-díj átadásán a zsűrit @meseanyu, @Hintafa, @dtk8, @k_annamaria és @blueisthenewpink képviselte. @meseanyu adta át a díjat Pásztohy Pankának, a Pesti mese szerzőjének közönségdíj kategóriában, illetve Paulik Móninak és Vincze Zsuzsinak, a Lili és a bátorság című könyv íróinak, akik a zsűri díját nyerték el. A díjátadó után pedig – ahogy megszokhattuk – @Hintafa beszélgetett a szerzőkkel és a Pagony Kiadó képviselőjével.

A Merítés-díjról olvashattok annak Wikipédia-oldalán is: https://hu.wikipedia.org/wiki/Mer%C3%ADt%C3%A9s-d%C3%ADj

Olvassátok el @meseanyu beszámolóját a következő két cikkben a díjátadóról és a tomboláról.


>!
Oláh_Zita P
Moly-szülinap

A tegnapi volt életem első molyszülinapja, és nagyon jól éreztem magam!
Köszönöm neked @kratas-om, egyedül biztos nem mertem volna elmenni! :D
A kvízjátékot régi és új ismerősökkel igyekeztünk megoldani @Annamarie, @bagie nagyon örülök, hogy találkoztunk, és jó volt együtt megbirkózni a feladatokkal :) Örülök @meseanyu, hogy megismertelek személyesen is, és többször előkerül még, hogy nevet,embert kapcsolhattam a névhez :)
Jók voltak a feladatok, én úgy gondolom, sikerült jól szórakoznunk :)
@kratas, @Nikolett0907 és @Kiskópé köszönöm az angyalkázást, csodaszép dolgokat kaptam tőletek, erről nemsoká még külön-külön karcban, nagyon köszönöm a társaságot, és a sok-sok nevetést. @Annamarie örülök, hogy te is ott voltál, és annak meg különösen, hogy ilyen jó melód van!
4/5 volt a tombolán a nyerési arányunk úgy általában, abból kettőnek örülök különösen, de a másik kettő is jó helyre fog menni szerintem :) Amint @csgabi lefotózta, sok-sok könyvet sorsoltak szét a tombolán, ez nagyon jó érzés volt, mintha újra gyerekek lettünk volna. Gabi jó volt téged is személyesen megismerni végre! :D
És nagyon örülök nektek @tmezo és @ggizi (a király profilképedről könnyen megjegyeztelek!:), hogy megismerkedtünk személyesen is. @tmezo ne csüggedj a kihívással, mi szívesen játszunk!
Kedves @Holdbéli_nyúl, nagyon örülök, hogy téged is megismertelek, Kata szépeket mondott rólad, és azt is összeraktuk hazafelé, hogy te vitted a Dixites kihívást! :)
Egyszóval nagyon jól éreztem magam, köszönöm mindenkinek, aki ezt lehetővé tette, szerintem jövőre sem hagyom ki! :D

Kapcsolódó könyvek: James Lecesne: Trevor · Lénárt Krisztina: Offline

James Lecesne: Trevor
Lénárt Krisztina: Offline
9 hozzászólás
!

A Merítés-díj gyermekirodalmi zsűritagjainak a Moly-szülinap legfelemelőbb, ugyanakkor legstresszesebb része is a díjátadó. Megszervezni, hogy a szerzők eljöjjenek és jól is érezzék magukat, hogy a díjhoz méltó legyen az átadó, hogy jól sikerüljön a beszélgetés, bizony nem kis feladat, és persze színpadra, reflektorfénybe állni egy inkább csak csendben olvasgató molynak, mindig izgalommal jár. Idén is így voltunk ezzel, de szerencsére ez alkalommal is jól sikerült az esemény.

A díjat a zsűritagok @meseanyu köszöntője után ez alkalommal is együtt adták át. @blueisthenewpink így emlékszik vissza erre: „Az átadás előtt gyorsan elosztottuk @k_annamaria-val a díjakat, mert neki a Pesti mese volt nagy kedvence, nekem pedig a Lili és a bátorság a szívügyem. Így a színpadon mindketten annak adhattuk a kezébe, aki sikerének a legjobban örültünk. A beszélgetés nagyon érdekes volt, ezt többektől hallottam utólag is. Mi, @dtk8-cal az általa készített @Hintafa-szurkolói tábla mögül követtük. Remélem, sokakhoz eljut Paulik Móni és Vincze Zsuzsi remek és fontos könyve így, hogy a Merítés gyerekzsűri díjával kicsit talán jobban felhívtuk rá a figyelmet.”
@csgabi szerint kellemes volt a beszélgetés, karcában részletesebben ír a díjazott könyvekről is: https://moly.hu/karcok/1206684
Örülök, hogy volt olyan is, mint @Eszter01, aki bár nem annyira érdeklődik a gyermekirodalom iránt, mégis élvezte a beszélgetést és az érdeklődését is sikerült felkelteni (https://moly.hu/karcok/1201471). Így volt ezzel @viki20010115: érdekesnek találta a beszélgetést, és tervezi, hogy elolvassa a díjazott könyveket (https://moly.hu/karcok/1201449).


>!
dtk8 P
Moly-szülinap

Egy megkésett beszámoló
Ez volt a második születésnapom, és nagyon más volt a mostani, mint az első. Akkor a tortaversenyre készültem, senkit sem ismertem, és teljesen lenyűgözött, hogy milyen sok jófej moly van. Most meg ezt már tudtam.
Nagyon klassz volt látni a budapesti molyklub kemény magját (meg ajándékot kapni, még egyszer köszönöm @Ákos_Tóth!), találkozni valakivel, akiről nem is tudtam, hogy moly (@ggizi), és olyannal, akinek évek óta csinálom a kihívását (@tmezo).
Nekem most a legfontosabb a Merítés-díj átadása volt. Zsűritagként jó volt összeverődni a többiekkel, fent állni a színpadon, izgulni @Hintafa-ért. Pásztohy Pankával együtt érkeztünk (ő a közönségdíjas volt, szóval semmi bundagyanú), úgyhogy róla már tudtam, hogy jó fej, szeret mesélni. De izgultam, hogy vajon mit lehet a szerkesztőtől kérdezni. A Lili és a bátorság különleges könyv, nagyon kíváncsi voltam a szerzőire, és hogy hogyan lehet a szexuális abúzusról szóló könyvről úgy beszélgetni, hogy másnak is megjöjjön a kedve az olvasáshoz. És @Hintafa olyan jó volt, mindent megoldott, és szuper kérdéseket tett fel. És ahogy néztem a zónában a karcokat, másnak is tetszett a beszélgetés.
Aztán meg már mentem is, úgyhogy a kvízről, tomboláról, bulizásról lemaradtam. De nekem most így is nagyon jó volt. Jövőre veletek akárhol!

1 hozzászólás
!

Sokak szerint a Molyszülinap egyik legjobb része a tombola. Én is egyetértek velük, ismét nagy izgalommal vártam a húzást, illetve az azt követő könyvválogatást. Idén a lányom is mellettem volt, úgyhogy kompromisszumra kellett jutnunk a választott könyveket illetően, de a végén, azt hiszem, mindketten elégedettek voltunk: https://moly.hu/karcok/1201393
Rekordszámú, 168 darab kötet gyűlt össze ebben az évben a kiadóktól és a molytagoktól. Én is vittem pár könyvet és igyekeztem figyelni, kihez jutottak. Erről az érzésről, mondhatjuk talán azt, hogy a megajándékozás izgalmáról számol be @csgabi is:
https://moly.hu/karcok/1204779

@Deidra_Nicthea arról ír, hogy még soha nem nyert tombolán, most viszont mind a két számát kihúzták, bár sajnos a végén, így nem tudott olyan könyvet választani, ami igazán tetszett volna neki (https://moly.hu/karcok/1201530). @Eszter01 szerencsésebb volt, hiszen csak egy tombolával nyert, de azt viszonylag az elején húzták ki, így hazafelé utazva már olvashatta is a vágyott könyvet (https://moly.hu/karcok/1201471). De volt olyan is, mint @viki20010115, aki meglepően jónak találta a nyert könyvet, pedig eredetileg nem azt szerette volna (https://moly.hu/karcok/1201449). A választás tényleg nehéz volt, ezt személyesen is tapasztalhattam, de azt hiszem ez teszi igazán izgalmassá a dolgot, jó hangulatúvá pedig az, ahogy segítik egymást az emberek jó tanáccsal, mint ahogy én is ajánlottam @Izolda-nak a Varacskát, ami aztán nagy sikert aratott otthon. @Kiskópé megemlíti, hogy kicsit feszített is volt a tempó, nyilván a sok könyv miatt, ezt én is éreztem, és arra jutottam, hogy legközelebb előtte jobban át fogom tanulmányozni a tombolanyereményeket már előzetesen felsorakoztató polcot (https://moly.hu/polcok/tombol-a-polc-10-moly-szulinap), talán ez egy kicsit megkönnyíti a helyzetet majd.


>!
Judyt IP
Moly-szülinap

El se hiszem, hogy már 10 éves a moly.hu! :)

Ez volt a harmadik moly-szülinapi eseményem, de csak az első irodalmi kvíz, amelyen játszottam. Szórakoztató volt, nagyon jókat derültünk. Az anagrammák – ahogy rájöttünk a Lányokkal – nem éppen tartoznak az erősségeink közé. :DDD
A keksz ismét finom lett, köszi @worsi :) A két könyvjelző pedig fantasztikus! :))) A Társalgási apropót hiányoltam. Vagy csak én voltam vak és nem vettem észre, hogy van doboz meg papír hozzá? :)
A Merítés-díjátadón most nagyon érdekes volt a beszélgetés, s egyúttal gratulálok a díjazottaknak. :)
A torták ötletesek voltak, bár magam részéről idén nem tartottam kóstolót. Ez jövőre marad. :D
A tombolában egyébként a legjobban azt szeretem, amikor valakinek kihúzzák a számát és meglepetésében örül. Nem mellesleg nagyon szuper könyvekkel lettem gazdagabb. A tombolához még hozzátartozik, hogy öt darabot vettem, amiből négy random volt, egyet választottam. Természetesen az az egy nem nyert, amit én választottam. XD

De a legjobban mégiscsak annak örülök, hogy Lányok, @Katara_Phoenix, @Deidra_Nicthea és @Farkas_Éva, nagyon jól éreztem magam Veletek! :)
@Katara_Phoenix külön köszönöm, hogy spoiler eljöttél! :))) ♥
@Nikolett0907 örülök, hogy összefutottunk, két ünnep között folytatjuk. :)))

Kapcsolódó könyvek: Szigeti Jenő: Aki nem hiszi, járjon utána! · Ittzés Laura: Nyolc perc · Tiszlavicz Mária: Duplacsavar · Kendra Elliot: Kegyes halál

Szigeti Jenő: Aki nem hiszi, járjon utána!
Ittzés Laura: Nyolc perc
Tiszlavicz Mária: Duplacsavar
Kendra Elliot: Kegyes halál
28 hozzászólás
!

A rovat végére pedig – kérlek – engedjétek meg, hogy megmutassam kedvenc képemet a @worsi által készítettek közül, amin zsűritársai éppen @Hintafa-t biztatják.


>!
Dora P
Moly-szülinap

A moly.hu indulása után két hónappal regisztráltam. Olyan láthatatlanul elkísért ebben az elmúlt tíz évben, mégis ez volt az első molyos esemény, amin részt vettem. Nagyon bennem él az egész délután, ahogy régi, sokszor látott user nevek egyszer csak arcot kapnak a gondolataimban. Nagyon jó érzés a kezemben tartani azt a könyvjelzőt amire szavaztam, arra gondolni, hogy milyen barátságosan kezdett el velem beszélgetni @Eszter01, hogy @Morpheus egy nappal korábban egy üzenetben arra biztatott, hogy menjek majd oda hozzájuk. Sokat nevettünk a csapattal a kvíz alatt, a győzelem pedig igazi meglepetés volt. Büszke vagyok arra, hogy ehhez a közösséghez tartozhatok.
Köszönöm a szervezőknek a lehetőséget, és mindenkinek ajánlom, hogy menjen el molyos programokra, én nagyon jól éreztem magam!

6 hozzászólás

A hozzászólások megtekintéséhez be kell jelentkezned!