A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál programja

Április 25. · Április 26. · Április 27. · Április 28.


Hirdetés

Április 25.

12.00–19.00G4 stand!

Dedikálás · Maratoni dedikálás Leda D'Rasi, Mason Murray, Marie M., Robin O'Wrightly, Renáta W. Müller és Krencz Nóra részvételével (Imádom a könyveket)

13.00–14.00Gyerek- (b)irodalom!

Olvasni jó!” – Valeria Screwy és Holden Rose rendhagyó irodalomórája (Főnix Könyvműhely)

13.00–14.00K19 stand!

Dedikálás · Borza Zoltán dedikálja Életem lapjai című könyvét (Publio Kiadó)

14.00–15.00G5 stand!

Dedikálás · Josef Berger dedikál (Irodalmi Rádió)

15.00B épület, galéria!

Ünnepélyes megnyitó
A Könyvfesztivált Romsics Ignác Széchenyi-díjas magyar történész nyitja meg, melyet Frank Rossavik, norvég író, újságíró, a Fritt Ord Alapítvány kuratóriuma tagjának köszöntője követ. Közreműködnek: Kyrre Franck, Christoffer Skauge Eid és Barát István Zsolt, a Norvég Sámánszövetség tagjai

15.00–16.00K19 stand!

Dedikálás · Jártó Róza dedikálja Bagoly őrs, vigyázz! című könyvét (Publio Kiadó)

16.00B épület, galéria!

Pódiumbeszélgetés a Könyvfesztivál díszvendégével
Karl Ove Knausgård beszélgetőtársa Bősze Ádám.

16.00–17.00B19 stand!

Dedikálás · Gyurkovics Tamás dedikál (Kalligram)

16.00–17.00K19 stand!

Dedikálás · Kovács-Torija Vera dedikálja Bermuda-4 című könyvét (Publio Kiadó)

17.00B épület, galéria!

Budapest Nagydíj átadása
Budapest Főváros Önkormányzata és a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése díját Szalay-Bobrovniczky Alexandra, Budapest humán területért felelős főpolgármester-helyettese és dr. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke adja át Karl Ove Knausgårdnak. Laudációt mond: Tóth Krisztina

17.00–18.00B32 stand!

Dedikálás · Doncsev Toso dedikálja Fischer Ármin reggelije című kötetét (Napkút Kiadó)

17.00–18.00K2 stand!

Dedikálás · Szalai Attila dedikál (Magyar Napló)

18.00–18.30T6 stand!

#nemcsakkisvakond: ünnepélyes standmegnyitó (Cseh Centrum, Csirimojó, Csodaceruza, Cseh Nagykövetség, Szlovák Intézet, Szlovák Nagykövetség, Ukrán Nagykövetség)

18.00–19.00Cervantes Intézet, 1064 Budapest Vörösmarty u. 32.!

Benito Pérez Galdós Tristana című regénye magyar nyelvű fordításának bemutatója
Résztvevők: Pávai Patak Márta írónő, fordító és a Narradores de España gyűjtemény szerkesztője, Izsó Zita költőnő, fordító, szerkesztő, Ayhan Gökhan, török származású költő, újságíró (Cervantes Intézet)

18.00–19.00B32 stand!

Dedikálás · Hriszto Szlavov dedikálja A Teremtés előtt című kötetét (Napkút Kiadó)

Április 26.

10.00–11.00Márai Sándor terem!

Egy megbízható elvtárs
A Nemzeti Emlékezet Bizottságának legújabb könyve, a Száll József karrierdiplomatáról szóló monográfia egy rendhagyó külszolgálati pályaívet tár a nagyközönség elé. Résztvevők: Andreides Gábor, Soós Viktor Attila és Prőhle Gergely (Nemzeti Emlékezet Bizottságának Hivatala)

10.00–11.30Táncszínház, galéria!

#nemcsakkisvakond: Furda borz filmet forgat – kézműves foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak beszélgetéssel és dedikálással
Nagy felfordulás támad, amikor világhírű filmesek bukkannak fel a Gyertyánoserdőben. A panda, a zebra és a csóka fekete-fehér művészfilmet szeretne forgatni. Kitaláljátok, ki kapja benne a főszerepet? Vendégünk: Petr Stančík, író (Csirimojó, Cseh Centrum)

10.00–11.30T8 stand!

Dedikálás · Fiala Borcsa dedikálja Balatoni nyomozás című könyvét (Kolibri Kiadó)

10.00–18.30Európa Pont Millenáris1024 Budapest, Lövőház u. 35.!

EURÓPAI ÍRÓTALKOZÓ
NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Norvég díszvendégség – norvég diskurzusok Résztvevők: Thomas Hylland Eriksen (Typotex, Gondolat), Marta Breen (Cser Kiadó), Tomas Espedal, Åsmund H. Eikenes (Typotex) Moderátor: Fejérvári Boldizsár (10.00–11.30)
10 éves az Európai Unió Irodalmi Díja Résztvevők: Ina Vultchanova (Bulgária, Typotex), Osvald Zebris (Lettország, L’Harmattan), Horváth Viktor, Laczházi Aranka (baltista fordító), Déri Ákos (Typotex szerkesztő), Mondik Gábor (Kreatív Európa Iroda) Moderátor: Krasztev Péter (11.30–13.00)
Irodalmi fordítás – kulturális fordítás Karosh Taha (Németország), Nava Ebrahimi (Ausztria), Donat Blum (Svájc), Martyna Bunda (Lengyelország), Andrei Dósa (Románia), Tomáš Hučko (Szlovákia) és Váradi Péter (L’Harmattan szerkesztő) Moderátor: Csordás Gábor (14.00–15.30)
Női szerzők, női témák a kortárs európai irodalomban Résztvevők: Vigdis Hjorth (Norvégia, Polar könyvek), Rosa Liksom (Finnország, Széphalom), Caroline O'Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország) és Nasia Dionysiou (Ciprus) Moderátor: Bán Zsófia (15.30–17.00)
A Metropolis Kiadó öt, EU Irodalmi Díjat nyert könyvének bemutatója Résztvevők: Nenad Joldeszki (Macedónia), Jasmin B. Frelih (Szlovénia), Bianca Bellová (Csehország), Tanja Stupar-Trifunović (Bosznia-Hercegovina), Luka Bekavac (Horvátország), Czinege-Panzova Annamária, Potoczki Klára, Moldova Júlia, Rajsli Emese és Radics Viktória Moderátor: Mund Katalin (Metropolis) (17.00–18.30)

10.00–19.00G23 Stand!

Képregények a Könyvfesztiválon
Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–19.00G4 stand!

Dedikálás · Maratoni dedikálás Leda D'Rasi, Mason Murray, Marie M., Robin O'Wrightly, Renáta W. Müller és Krencz Nóra részvételével (Imádom a könyveket)

10.30–11.30Votisky Zsuzsa terem!

Simon Attila: Csak álltunk és sírtunk
A Felvidék 1938-as visszacsatolásának kordokumentációs könyve. A visszacsatolás első napjai a kortársak szemével – 184 korabeli fotóval. A könyvet bemutatja Simon Attila történész, egyetemi tanár, a Fórum Kisebbségkutató Intézet vezetője. Résztvevők: Simon Attila és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

10.30–12.00Szabó Magda terem!

Lengyel Könyvintézet (Instytut Ksiazki) bemutatkozása (Lengyel Intézet)

10.30–12.30Supka Géza terem!

A könyvtár mint alkotótér – kerekasztal-beszélgetés
Résztvevők: Boka László író, irodalomtörténész, egyetemi docens (OSZK tudományos igazgató), Karafiáth Orsolya költő, műfordító, publicista, Péterfy Gergely író, szerkesztő, egyetemi oktató, Szűts Zoltán író, irodalomtörténész, médiakutató, egyetemi docens és még további meghívott vendégek Moderátor: Tószegi Zsuzsanna, egyetemi docens (Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

11.00–12.00Kner Imre terem!

Közönségtalálkozó és interaktív játék 10-14 éves korosztály számára a Varázsecset című könyv írónőjével, Kitty Bich Thuy Ta-val (Főnix Könyvműhely)

11.00–12.00Márai Sándor terem!

Ezeket bátran olvashatod a gyerekednek, avagy egy új védjegy születik – Sajtótájékoztató
Pontosan tudjuk, hogy a szülőknek, pedagógusoknak sokszor milyen nehéz kiválasztani, hogy mit olvassanak a gyerekeknek, a gyerekekkel. Épp ezért születik most egy új védjegy, hogy korosztályonként segítséget nyújthassunk.
Mindenkit – szülőt, pedagógust, gyerekkönyvkiadót, a sajtó képviselőit − szeretettel várunk a Líra Kiadói csoport bejelentésére, amikor is kiderül, hogy kik, és mi alapján ajánlanak egy-egy korosztálynak könyveket.
Résztvevők: Csapody Kinga, a Manó Könyvek Kiadó kiadóvezető-főszerkesztője, Szabó Győző színművész; Knézics Anikó vezetőtanító, Budapesti Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium; Arató László vezetőtanár, ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola; Baldóci Katalin Észak-Kelenföldi Óvoda Palánták Óvoda, óvodapedagógus; Kovácsné Gémesi Annamária Észak-Kelenföldi Óvoda Palánták Óvoda, óvodapedagógus (Manó Könyvek)

11.00–12.00B1 Stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Gregersen Gudbrand – Egy igazi építőmester

Gregersen Gudbrand norvég ácsmester és magyar építési vállalkozó az 1880-as években az Osztrák-Magyar Monarchia egyik kiemelkedő iparosa volt. Sikeres élete során sokat tett a norvég-magyar kulturális kapcsolatok megteremtéséért és megerősítéséért. Munkásságáról, ipartörténeti, kultúrtörténeti vagy éppen irodalomtörténeti vonatkozásairól Buza Péter várostörténész, a Budapest folyóirat főszerkesztője és Gönczi Ambrus történész-muzeológus beszélget.

11.00–12.00G5 stand!

Dedikálás · Nádasi Katalin dedikál (Irodalmi Rádió)

11.30–12.30Votisky Zsuzsa terem!

Szomolai Tibor: A Klán
A vérbeli maffia-krimiben az 1991-es évek dunaszerdahelyi gengszterei, azaz a messze földön híres „PÁPAY KLÁN emberei” és a „könnyű nők” mellett színes kavalkádban vonulnak fel politikusok, bukott kommunisták… Egy sokkoló, brutális gengszter világ – amely a dunaszerdahelyiek orra előtt játszódott – mint egy többfelvonásos, végeláthatatlan maffia-filmsorozat. Ez a vérbeli gengszter-krimi ultra bestsellerré vált a Felvidéken – nem is csoda, hiszen szórakoztatja, sokkolja egyszerre elbűvöli az OLVASÓT! Résztvevők: Szomolai Tibor és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

11.30–12.30Gyerek- (b)irodalom!

Fiala Borcsa: Balatoni nyomozás
Vajon megtalálod az elveszettnek hitt kincseket? Keress nyomokat és járd körbe a Balatont! Rendhagyó irodalomóra Fiala Borcsával (Kolibri Kiadó)

12.00–13.00G5 stand!

Dedikálás · Mészáros Ildikó dedikál (Irodalmi Rádió)

12.00–13.30B1 Stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Mese? Mese! Fontos? Fontos!

Interaktív mesefoglalkozás gyerekeknek és beszélgetés a meseterápia alkalmazásának sokszínűségéről felnőtteknek. Résztvevők: Horgas Judit (író, szerkesztő, Liget Műhely Alapítvány) és Varga Andrea Helena (operatív vezető, Mosoly Alapítvány) A meghívottak az EGT és Norvég Alap által támogatott, a témához kapcsolódó projekteket koordinálták.

13.00–14.00Márai Sándor terem!

Filep Tamás Gusztáv: „Azt hittem egykor, hogy csapat-munkában veszek részt” Könyvbemutató és beszélgetések kisebbségkutatókkal
Résztvevők: Filep Tamás Gusztáv, Bárdi Nándor, Hornyák Árpád, L. Balogh Béni, Simon Attila és H. Szabó Gyula (Kriterion)

13.00–14.00Votisky Zsuzsa terem!

Benkő László: A pozsonyi csata
A pozsonyi csata ízig-vérig olyan fordulatos, kalandos történelmi regény, amely plasztikusan mutatja be a korabeli történéseket, annak politikumát, és megmutatja azt a maga nemében világviszonylatban is különleges taktikai érzékkel megvívott hősies csatát, amelynek következtében a XI. század első harmadáig nem mert nyugati sereg a magyarok földjére támadni... A 907-es pozsonyi csata hiteles információk szerint az USA katonai tanintézeteiben – a történelem más nagy csatáihoz hasonlóan – hadtörténeti témakörben konzultációs anyagként szerepel. Résztvevők: Benkő László és Győry Attila (Családi Könyvklub Bt.)

13.00–14.00G5 stand!

Dedikálás · Szohner Gabriella dedikál (Irodalmi Rádió)

13.00–14.00K4 stand!

Dedikálás · Juhász Előd dedikál (Nap Kiadó)

13.00–14.00K11 stand!

Dedikálás · Kassai Tibor dedikálja Szemenszedett bölcsességek című könyvét (Atlantic New)

13.00–14.00K19 stand!

Dedikálás · Kondor Bogi dedikálja Mindig csak ELŐRE! című könyvét (Publio Kiadó)

13.00–14.20Könyvtáros Klub!

A tudományos és szakkönyvtárak által kiadott könyvek bemutatója és kedvezményes vására
Résztvevők: a Magyar Képzőművészeti Egyetem Könyvtára és a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központ munkatársai Moderátor: Gaálné Kalydy Dóra főigazgató helyettes (MTA KIK) (MKE Tudományos Szakkönyvtári Szekció)

13.30–15.00Supka Géza terem!

Arcanum adatbázisai a kultúra és az oktatás szolgálatában
Résztvevők: Biszak Sándor, Biszak Előd és Somfay Örs (Arcanum Adatbázis)

14.00–14.30Kner Imre terem!

Hatékony védekezés az illegális terjesztéssel szemben
Résztvevők: Kovács László ügyvezető (Torrent Detective Kft.)

14.00–15.00Szabó Magda terem!

Segítség, megújultam! Beszélgetés Nógrádi Gáborral
A rendezvényen a közönség nem csupán az újrarajzolt életműsorozatot ismerheti meg, hanem Nógrádi Gábor legfrissebb könyvét is, a Segítség, állat!-ot. Résztvevők: a szerző, Ritter Ottó grafikus, Dóka Péter szerkesztő és Koltai Róbert színművész (Móra Kiadó)

14.00–15.00Votisky Zsuzsa terem!

A 2019-es Hazai Attila Irodalmi Díj díjazottjának bejelentése
Hazai Attila Budapesti Skizo című könyvének bemutatása és a Hazai Attila-díj 2019-es nyertesének bejelentése. A regényből részleteket olvasnak fel: Márkus Luca és Darvasi Áron előadóművészek Résztvevők: Garaczi László, Szegő János és Berta Ádám (Kortárs írói Alapítvány Hazai Attila Emlékére)

14.00–15.00Táncszínház, galéria!

#nemcsakkisvakond: Szerkesszük együtt a Csodaceruzát!
A szerkesztőség munkatársaival most kipróbálhatod, hogyan készül a magazin. Rajzolunk, verset és mesét írunk, tudományos rovatot szerkesztünk. Szeretettel várunk minden 5–10 éves gyerekeket! (Csodaceruza, Cseh Centrum)

14.00–15.00B19 stand!

Dedikálás · Legéndy Jácint dedikál (Kalligram)

14.00–15.00G5 stand!

Dedikálás · Kovács Éva dedikál (Irodalmi Rádió)

14.00–15.00K11 stand!

Dedikálás · Marton Veronika dedikálja A farkasok elnémulnak című könyvét (Atlantic New)

14.20–15.10Könyvtáros Klub!

Az én könyvtáram program eredményei
Előadó: Farkas Ferenc szakmai vezető, Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár EFOP Projektiroda
Tanulás támogató, olvasásfejlesztő mintaprogramok bemutatása
Digitális történetmesélés tabletek segítségével

Résztvevők: dr. Komló Csaba, mintaprogram-fejlesztő, Eszterházy Károly Egyetem és Gyapay Vera kipróbáló könyvtáros, Deák Ferenc Megyei Könyvtár
Széllel szemben
Előadó: Istók Anna, mintaprogram-fejlesztő, Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központ (MKE Pest Megyei Szervezet és Az én könyvtáram, FSZEK – EFOP projektiroda)

14.30–15.00G14 stand!

Dedikálás · Lakatos Mihály dedikál (Olvasni Menő)

14.30–15.30B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Jostein Gaarder
Éppen jó – Rövid történet szinte mindenről című könyvének bemutatója
Közreműködik: Pap Vera-Ágnes műfordító, Fejérvári Boldizsár műfordító és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője (Noran Libro Kiadó)

14.30–16.00Márai Sándor terem!

Holdbéli küldetés. Hogyan népszerűsítsük saját irodalmunkat külföldön? (KKM-Publishing Hungary Program)

15.00–15.30G14 stand!

Dedikálás · Bagi Iván dedikál (Olvasni Menő)

15.00–16.00Kner Imre terem!

Esélyteremtő együttműködési hálózat Erasmus+ projekt bemutatása
Utak- és Hidak – Esélyteremtés együttműködésben a családokkal, Módszertani kézikönyv bemutatása Résztvevők: dr. Tratnyek Magdolna szerző és Kőpatakiné Mészáros Mária oktatáskutató (Luther Kiadó)

15.00–16.00Szabó Magda terem!

Karig Sára A szerencse lánya, a Tények és Tanúk sorozat új kötetének bemutatója
Résztvevők: Bakonyi Éva, Karig Zsuzsa, Barna Imre és Bödő Anita (Magvető Kiadó)

15.00–16.00Votisky Zsuzsa terem!

A Nap Kiadó új könyvei
Résztvevők: Gróh Gáspár, Kakasy Dóra, Kiss Gy. Csaba, Lőkös István, Pusztay János és Sebestyén Ilona (Nap Kiadó)

15.00–16.00Gyerek-(b)irodalom!

„Mi a szavakkal szeretünk játszani… Megjelenítjük, lerajzoljuk, mondókába, dalba foglaljuk, mesébe szőjük őket.”
A SzóKiMondóka segít abban, hogy olyan fejlesztő játékokat játsszatok, amiket te is élvezel, gyermeked pedig észre sem veszi, hogy tanul. Közben beszédkészsége, szókincse fejlődik és játékosan készül az olvasásra. Énekeljünk, játsszunk, szókimondókázzunk! (SzóKimondóka)

15.00–16.00B19 stand!

Dedikálás · Tőzsér János dedikál (Kalligram)

15.00–16.00B22 stand!

Dedikálás · A nő millió arca Galgóczi Dóra válogatott novellái Huszárik Kata előadásában – A szerző és az előadó dedikálják a hangoskönyvet (Kossuth Kiadói Csoport)

15.00–16.00B32 stand!

Dedikálás · Prohászka László dedikálja Menny és föld című könyvét (Napkút Kiadó)

15.00–16.00B70 stand!

Dedikálás · Csermák Zoltán dedikál (Holnap Kiadó)

15.00–16.00G5 stand!

Dedikálás · Klotz Mária dedikál (Irodalmi Rádió)

15.00–16.00G6 stand!

Dedikálás · Tomor Anita dedikál (Pyrus Kiadó)

15.00–16.00G11 stand!

Dedikálás · Illés György dedikálja Az orosz titok és a Holdkóros a fejemben című köteteit (Magistra Kiadó)

15.00–16.00T4 stand!

Dedikálás · Nógrádi Gábor és Ritter Ottó dedikálnak (Móra Kiadó)

15.00–16.00K2 stand!

Dedikálás · Baán Tibor és Cs. Kovács Márta dedikálják A középpont felé című beszélgetőkönyvüket (Széphalom Könyvműhely)

15.00–16.00K11 stand!

Dedikálás · Lőcsei Judit dedikálja Hatalom, szex, szerelem című könyvét (Atlantic New)

15.00–16.30Osztovits Levente terem!

Ez költő élt közöttetek” – Vándor Lajos összes verseinek könyvbemutatója
Résztvevők: Silberstein Ágnes, Kern András, Weszely Ernő és Váradi Júlia (Magyar Zsidó Kulturális Egyesülete)

15.10–16.00Könyvtáros Klub!

Cédulagyűjteménytől elektronikus adatbázisig – A magyar nyelv nagyszótára
A Nagy magyar szókönyvtől A magyar nyelv nagyszótáráig
Előadó: Ittzés Nóra főszerkesztő
A szócikk születése
Előadó: Szabó Réka szócikkíró
A Nagyszótár online változata
Előadó: Merényi Csaba informatikus
Egységben a szótárral – Forrás- és névjegyzék
Előadó: Kristóf Ibolya filológiai munkatárs
A Magyarországon elérhető elektronikus tudományos tartalmak keresőfelülete: COMPASS
Előadó: Lencsés Ákos osztályvezető (MTA Könyvtár és Információs Központ) Moderátor: Szőnyi Éva, szekcióelnök (MKE Bibliográfiai Szekció)

15.30–16.00G14 stand!

Dedikálás · Szilágyi-Nagy Ildikó dedikál (Olvasni Menő)

15.30–17.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Észak / Skandinavisztikai folyóirat – Beszélgetés és lapbemutató
Skandináviáról és skandináv irodalomról beszélget Kubínyi Kata egyetemi oktató, Kúnos László műfordító, Rácz Kata és Veress Dávid szerkesztők. A beszélgetés után az Észak legutóbbi négy számának rövid, igen közvetlen (sütemény, sör…) bemutatója következik a szerzőkkel és szerkesztőkkel.

16.00–16.30Gyerek-(b)irodalom!

BOOKR Kids Mesék Hámori Gabriellával
Ez a mesehallgatás más lesz, mint a többi! Hámori Gabriella színésznő hangján hallgathattok történeteket, miközben a háttérben a BOOKR Kids Mesegyárának gyönyörű illusztrációit is nézegethetitek. (BookR Kids)

16.00–16.30G14 stand!

Dedikálás · Lőrincz P. Gabriella dedikál (Olvasni Menő)

16.00–17.00Kner Imre terem!

Luther a Könyvfesztiválon – könyvbemutató
Résztvevők: dr. Fabiny Tamás, dr. Csepregi Zoltán, Márton László és Richy Zsolt (Luther Kiadó)

16.00–17.00Márai Sándor terem!

Csunderlik Péter A „vörös farsangtól” a „vörös tatárjárásig” – A Tanácsköztársaság a korai Horthy-korszak pamflet- és visszaemlékezés-irodalmában című könyvének bemutatója
Résztvevők: Konok Péter és Pók Attila (Napvilág Kiadó)

16.00–17.00Szabó Magda terem!

A BFSU (Beijing Foreign Studies University) FLTRP kiadójának (Foreign Language Teaching and Research Press) és a Kossuth Kiadó Zrt. kínai témájú szerkesztőségi irodájának könyvbemutatója
Résztvevők: a két kiadó vezetői és a három könyv fordítói, az FLTRP delegáltjai; Kocsis András Sándor, a Kossuth Kiadó elnök-vezérigazgatója; László Ágnes, a Kossuth Kiadó kommunikációs vezetője; Yu-Barta Erika, a kínai-magyar iroda vezetője; valamint a fordítók, Zombory Klára (Su Tong: Rizs), Madaras Takács Réka (Imigyen szóla Laozi) és Tokaji Zsolt (Casper Shih: A siker legmagasabb szintje – Legyél a legjobb vezető Konfuciusz bölcsességével) (Kossuth Kiadó)

16.00–17.00Votisky Zsuzsa terem!

A magyar bohémvilág
Irodalom- és sajtótörténeti időutazás Résztvevők: Kalauzol Szénási Zoltán és Virágh András (Országos Széchényi Könyvtár)

16.00–17.00Könyvtáros Klub!

Kerekasztal beszélgetés az Emberi Jogi Enciklopédia (HVG Orac, 2018.) szerzőivel
Moderátor: dr. Aczél-Partos Adrienn könyvtárigazgató (Pázmány Péter Egyetem) (MKE Jogi Szekció)

16.00–17.00B19 stand!

Dedikálás · Mezei Márk dedikál (Kalligram)

16.00–17.00B22 stand!

Dedikálás · Dékány István dedikálja Trianoni árvák című könyvét (Kossuth Kiadói Csoport)

16.00–17.00B32 stand!

Dedikálás · Mátyás B. Ferenc dedikálja Ars kamikaze című könyvét (Napkút Kiadó)

16.00–17.00B42 stand!

Dedikálás · Vajda Mihály dedikál (Múlt és Jövő)

16.00–17.00B66 stand!

Dedikálás · A fotográfia bűvöletében című könyvet dedikálja a szerző, Árpási Zoltán és Keleti Éva Kossuth-díjas fotóművész (HarperCollins Magyarország)

16.00–17.00G5 stand!

Dedikálás · Völgyi Ildikó dedikál (Irodalmi Rádió)

16.00–17.00K2 stand!

Dedikálás · Báger Gusztáv dedikálja a Napharang című gyűjteményes verseskötetét, valamint a „Dallammá alakítjuk a dilemmákat” című kötetet (Széphalom Könyvműhely)

16.00–17.00K4 stand!

Dedikálás · Ágh István, Pusztay János, Gróh Gáspár, Kiss Gy. Csaba, Lőkös István és Németh Magda dedikálnak (Nap Kiadó)

16.00–17.00K11 stand!

Dedikálás · Dézsi Ibolya dedikálja Így szeress című könyvét (Atlantic New)

16.00–17.00K17 stand!

Dedikálás · Mandy Kristóf dedikál (Alex Kiadó)

16.00–17.00K19 stand!

Dedikálás · E. L. de Reirossi dedikálja Oroszlán és Vadmacska nemcsak on-line című könyvét (Publio Kiadó)

16.00–17.00K20 stand!

Dedikálás · Quinn H. Lennox dedikál (Könyv Guru)

16.30–17.00G14 stand!

Dedikálás · Böszörményi Zoltán dedikál (Olvasni Menő)

16.30–17.15Gyerek-(b)irodalom!

Cserke róka az energia nyomában – bábos öko-meskuckó foglalkozás (Európalánta Egyesület)

16.45–17.45Osztovits Levente terem!

Irodalom, szabadság
„A program során a VII. SZEKSZÁRDI MAGASISKOLA MÉSZÖLY MIKLÓS IRODALMI AKADÉMIA, ÍRÓI ALKOTÓTÁBOR ÉS MESTERKURZUS idei két vezető tanárával, Darvasi Lászlóval és Szilasi Lászlóval beszélgetünk Mészöly Miklós kapcsán az irodalom és a szabadság kapcsolatáról. Majd hivatalosan meghirdetjük az 2019. évi irodalmi akadémiát és ismertetjük a tervezett programját.” Résztvevők: Darvasi László, Szilasi László, Liebhauser János és Szkárosi Endre (Mészöly Miklós Egyesület)

17.00–17.30G14 stand!

Dedikálás · Pataki Tamás dedikál (Olvasni Menő)

17.00–18.00Szabó Magda terem!

Az Osiris Kiadó új társadalomtudományi sorozatának bemutatója
Moderátor: Gyurgyák János Résztvevők: Babarczy Eszter és Borbély Gábor (Osiris)

17.00–18.00Márai Sándor terem!

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása
Résztevők: Radics Viktória, Marko Čudič, Virág Gábor és Berényi Emőke (Forum Könyvkiadó Intézet)

17.00–18.00Supka Géza terem!

Háy János Kik vagytok ti? Kötelező magyar irodalom című újraélesztő könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Pikó András (Európa Könyvkiadó)

17.00–18.00Votisky Zsuzsa terem!

Cserényi-Zsitnyányi Ildikó Aknamunka című könyvének bemutatója
A szerzővel Müller Rolf beszélget. (Jaffa Kiadó)

17.00–18.00B1 és B2 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Tabutémák női szemmel – Beszélgetés Marta Breen (Nagyszerű nők) és Vigdis Hjorth (Örökség) norvég írónőkkel, melyet dedikálás követ a B2 standon

Résztvevők: a szerzők, valamint Kertész Judit fordító és Gryllus Dorka színművész (Cser Kiadó és Polar Könyvek)

17.00–18.00B72 stand!

Beszélgetés Soproni Andrással (társfordító M. Nagy Miklós) Dmitry Glukhovsky Népellenes mesék című elbeszéléskötetének műfordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

17.00–18.00B19 stand!

Dedikálás · Kukorelly Endre dedikál (Kalligram)

17.00–18.00B22 stand!

Dedikálás · A kínai-magyar könyvkiadó, az FLTRP és a Kossuth Kiadó Zrt. aláírási ceremóniája (Kossuth Kiadói Csoport)

17.00–18.00B30 stand!

Dedikálás · Márványi Péter és Bánhidi Emese dedikálják a Párhuzamos évszázad című interjúkötetet (Erdélyi Kiadók, Mentor Könyvek)

17.00–18.00B42 stand!

Dedikálás · Kőbányai János és Bikácsy Gergely dedikálnak (Múlt és Jövő)

17.00–18.00G5 stand!

Dedikálás · Holéczi Zsuzsa dedikál (Irodalmi Rádió)

17.00–18.00K11 stand!

Dedikálás · Bora Ildikó dedikálja A rettegés piramisa című könyvét (Atlantic New)

17.00–18.00K20 stand!

Dedikálás · Keszi Csaba és Kuruc Attila dedikálnak (Könyv Guru)

17.00–18.30G23 stand!

Dedikálás · Marabu Dodóskönyvek, valamint Somogyi György és Tebeli Szabolcs Kittenberger és Helka című képregényeiket dedikálják (Képregény)

17.30–18.00G14 stand!

Dedikálás · Sayfo Omar dedikál (Olvasni Menő)

17.30–19.00Könyvtáros Klub!

A magyar kultúra kincsei a határon túlról
A Felvidék fürdőinek lexikona (Szerző: Nagy Zoltán)
Előadó: dr. Gazda István, tudománytörténész, a MATI igazgatója
Veremidő – Magyarok a királyi Jugoszláviában 1918-1941 (Szerkesztő-tanulmányíró Mák Ferenc)
Előadó: Pastyik László magyar irodalomtörténész
Kerekasztal-beszélgetés a határon túl kiadott könyvek magyarországi forgalmazásáról
Résztvevő: Bihari Zoltán, Xantusz Könyv vezetője Moderátor: Nagy Zoltán szekcióelnök (MKE Műszaki Könyvtáros Szekció)

18.00–19.00Osztovits Levente terem!

Antonella Sbuelz La ragazza di Chagall című könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Gian Luca Borghese (Olasz Kultúrintézet)

18.00–19.00Szabó Magda terem!

Kende Péter Egy magyar republikánus életútja című kötetének bemutatója
Résztvevők: a szerző, valamint Ablonczy Balázs és Gombár Csaba (Osiris)

18.00–19.00B1 és B2 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
250 éve kezdődött – finnugor nyelvrokonság és magyar őstörténet

Beszélgetés Sajnovics János 1769-ben Vardø szigetén tett nyelvészeti megfigyelései kapcsán azok utóéletéről, valamint a finnugor nyelvrokonság és a magyar őstörténet kutatásának aktuális kérdéseiről, eredményeiről. Résztvevők: Pusztay János professzor emeritus, ELTE Finnugor Tanszék, és Sudár Balázs turkológus, történész, MTA Moderátor: Domsa Zsófia adjunktus, ELTE Skandinavisztika Tanszék (FinnAgora, Finn Nagykövetség és Norvég Nagykövetség)

18.00–19.00Dedikálóstand a bejáratnál!

Dedikálás · Háy János dedikál (Európa Könyvkiadó)

18.00–19.00B2 stand!

Dedikálás · Marta Breen Nagyszerű nők és Vigdis Hjorth Örökség című művét dedikálja (Cser Kiadó – Polar Könyvek)

18.00–19.00B28 stand!

Dedikálás · Cserényi-Zsitnyányi Ildikó és Müller Rolf dedikálnak (Jaffa Kiadó)

18.00–19.00G5 stand!

Dedikálás · Szabó Erika dedikál (Irodalmi Rádió)

Kora estétől éjfélig, több helyszínen!

Kis Könyves Éj – Független könyvesboltok éjszakája
Kora estétől éjfélig, több helyszínen! Kis Könyves Éj – Független könyvesboltok éjszakája 2019-ben már 8. alkalommal ünnepeljük az ország független könyvesboltjainak sokszínűségét, gazdag és válogatott kínálatát, minőségi szolgáltatásait. Az Éjen közel 30 budapesti és vidéki könyvesbolt szervez saját stílusához illő kulturális programot számos külföldi kulturális intézettel partnerségben. Aki lelkesedik a kis könyvesboltok különleges hangulatáért, és nagy izgalommal kutat fel számára új könyvesboltokat – különösen az éj leple alatt –, tarka programból válogathat. Az Éj délutántól éjfélig tart. A programok nagy része ingyenes! A résztvevő könyvesboltok és kulturális intézetek pontos

Április 27.

10.00–11.00Gyerek- (b)irodalom!

Mesedélelőtt a Pagonnyal
Bemutatkoznak Harcos Bálint Dorka és az elgurult gomb, Sylvia Plath A mindegy öltöny Dániel András rajzaival, T. S. Eliot Macskák Varró Dániel és Havasi Attila fordításában
Résztvevők: Harcos Bálint, Dániel András, Varró Dániel és Havasi Attila Moderátor: Stiglincz Milán (Pagony Kiadó)

10.00–11.00B32 stand!

Dedikálás · Magén István dedikálja A bedeszkázott ház című könyvét (Napkút Kiadó)

10.00–11.00B52 stand K7 stand!

Dedikálás · Szaszkó Gabriella a Maradj velem sorozatot, Szabó Tamás pedig a Holdvíz – Debütáló regény című kötetét dedikálja (jó idő esetén a parkban) (Maxim Könyvkiadó)

10.00–11.30Táncszínház, galéria!

#nemcsakkisvakond: Gréta – kézműves foglalkozás ovisoknak és kisiskolásoknak beszélgetéssel, dedikálással
Gréta, a bálna, a tenger leghíresebb énekesnője egyik napról a másikra elveszti a hangját. A víz alatti rendelőben az állatok rájönnek, hogy mind a tengert elárasztó szemét miatt betegek, így összefognak, hogy cselekedjenek. Vendégünk: Andrea Gregušová írónő, Nastia Sleptsova illusztrátor és Zuzana Mitošinková ötletgazda (Csirimojó, Cseh Centrum, Cseh Nagykövetség, Szlovák Intézet, Szlovák Nagykövetség, Ukrán Nagykövetség)

10.00–11.30Kner Imre terem!

Napifelhő – #autizmus #közösvilág # felfedezés #szerintem – könyvbemutató
Résztvevők: Kutyifa Anikó szerző, Kutyifa Ágnes grafikus és Havasi Ágnes szakmai lektor
Sztehlo-gyerekek voltunk – könyvbemutató
Résztvevők: Laborczi Dóra és Andrási Andor szerkesztőkkel beszélget dr. Tratnyek Magdolna (Luther Kiadó)

10.00–13.30Lázár Ervin terem!

Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja
Első pódiumbeszélgetés
10.00–11.30 Moderátor: Gács Anna
Nasia Dionysiou (Ciprus), Caroline O’Donoghue (Írország), Silvia Ferreri (Olaszország), Alice Horačková (Csehország), Nihan Kaya (Törökország), Nataliya Deleva (Bulgária), Anja Mugerli (Szlovénia), Martyna Bunda (Lengyelország), Nava Ebrahimi (Ausztria), Karosh Taha (Németország), Andrei Dósa (Románia) és Mécs Anna (Magyarország)
Második pódiumbeszélgetés
12.00–13:30 Moderátor: Forgách András
Bert Moerman (Belgium, Flandria), Rinske Hillen (Hollandia), Sarah Manigne (Franciaország), Emmanuel Régniez (Belgium), Anne Cathrine Bomann (Dánia), Klara Hveberg (Norvégia), Anna-Liisa Ahokumpu (Finnország), Tomáš Hučko (Szlovákia), Dino Pešut (Horvátország), Donat Blum (Svájc) és Rui Lage (Portugália) (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

10.00–20.00G23 Stand!

Képregények a Könyvfesztiválon
Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–20.00G4 stand!

Dedikálás · Maratoni dedikálás Leda D'Rasi, Mason Murray, Marie M., Robin O'Wrightly, Renáta W. Müller, Krencz Nóra, A. I. Willis, Arany Mária részvételével (Imádom a könyveket)

10.30–11.30Márai Sándor terem!

Hazátlanok. Kováts Judit regényének bemutatója
Résztvevők: a szerző, valamint Király Levente és Márkus Luca (Magvető Kiadó)

10.30–11.30Votisky Zsuzsa terem!

Csóti Lili Hetedvérig című regényének bemutatása és a 2019-es [bekezdés]-programok ismertetése
Résztvevők: Csóti Lili, Szabó ”Steve” István, Krausz Emma, Németh Gyula és Értékes Christos (Twister Media)

10.30–11.30Könyvtáros Klub!

Kortárs vs. klasszikus, az ismeretterjesztőről (nem) is beszélve
Előadó: Dienes Éva FSZEK, Sárkányos Gyerekkönyvtár, könyvtárvezető;
Könyvtárak, trollok, vikingek egy gyermekkönyvtáros szemével
Előadó: Bencsikné Kucska Zsuzsanna, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnökségi tagja;
Idővihar a kádban: Játék a norvég gyermekirodalommal
A játékot vezeti: Törökné Antal Mária gyermekkönyvtáros, József Attila Városi Könyvtár, Dunaújváros Moderátor: Budavári Klára, MKE Gyermekkönyvtáros Szekció elnökségi tagja (MKE Gyermekkönyvtáros Szekció)

10.30–11.30Osztovits Levente terem!

Lendületben a Történettudományi Intézet történészei
Résztvevők: Ablonczy Balázs tudományos főmunkatárs – Trianon 100 kutatócsoport; Erdélyi Gabriella tudományos főmunkatárs; Géra Eleonóra Erzsébet habilitált egyetemi docens (ELTE BTK) – Családtörténet kutatócsoport; Katona Csaba tudományos munkatárs – Szent Korona kutatócsoport; Weisz Boglárka tudományos főmunkatárs – Középkori gazdaságtörténet kutatócsoport Moderátor: Katona Csaba (MTA BTK)

10.30–12.30Supka Géza terem!

Henry Kissinger Fehér házi éveim című könyvének bemutatója
Résztvevők: dr. Rada Péter, a NKE Nemzetközi és Európai Tanulmányok Kar tudományos és nemzetközi dékánhelyettese; dr. Magyarics Tamás, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Amerikanisztika Tanszékének vezetője Moderátor: dr. Baranyi Tamás, az AJTK kutatási vezetője (Antall József Tudásközpont)

11.00–12.00Szabó Magda terem!

Brúnó Budapesten
Vetítős, mesélős, interaktív gyerekprogram Bartos Erikával Résztvevő: Bartos Erika író, grafikus (Móra Kiadó)

11.00–12.00Gyerek- (b)irodalom!

LÜK játszóház
Szeretettel várjuk az 5-10 éves gyerekeket egy kis játékra a gyereksarokban, ahol kipróbálhatják a népszerű miniLÜK játékot. A játék fejlesztői segítenek a korosztályoknak megfelelő füzetek kiválasztásában, majd némi gyakorlás után egy rögtönzött helyi LÜK-bajnokságot is rendezünk. L(ogika) Ü(gyesség) K(itartás) – Játszva leszel okosabb! Játékvezető: Bertalan András (Móra Kiadó)

11.00–12.00B72 stand!

Beszélgetés Lukács Laurával McEwan A Chesil-parton című regényének műfordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

11.00–12.00B10 stand!

Dedikálás · On Sai dedikál (Könyvmolyképző)

11.00–12.00B19 stand!

Dedikálás · Mesterházi Balázs dedikál (Kalligram)

11.00–12.00B32 stand!

Dedikálás · Tillmann Pentele dedikálja Eleven viadukt című könyvét (Napkút Kiadó)

11.00–12.00B37 stand!

Dedikálás · Schlett István dedikálja A politikai gondolkodás története Magyarországon című trilógiáját (Századvég)

11.00–12.00B38 stand!

Dedikálás · Marilyn Miller és Ella Steel dedikálják könyveiket (Gyémántfelhő Kiadó)

11.00–12.00B65 stand!

Dedikálás · R. J. Hendon dedikál (Főnix Könyvműhely)

11.00–12.00B69 stand!

Dedikálás · Beh Mariann dedikál (Boook Kiadó)

11.00–12.00G4 stand!

Dedikálás · Mike Menders dedikál (Imádom a könyveket)

11.00–12.00G5 stand!

Dedikálás · Bodó Csiba Gizella dedikál (Irodalmi Rádió)

11.00–12.00G11 stand!

Dedikálás · Dési Péter dedikálja Kisdobos becsületszavamra című kötetét (Magistra Kiadó)

11.00–12.00T4 stand!

Dedikálás · Marék Veronika dedikál (Móra Kiadó)

11.00–12.00T15 stand!

Dedikálás · Diósi Annamária dedikálja a Hallod? című játékos foglalkoztatóját (Csimota)

11.00–12.00T17 stand!

Dedikálás · Lovranits Júlia és Ecsédi Orsolya dedikálnak (Könyvmolyképző)

11.00–12.00K2 stand!

Dedikálás · Lajtos Nóra dedikál (Magyar Napló)

11.00–12.00K4 stand!

Dedikálás · Ódor László dedikál (Nap Kiadó)

11.00–12.00K11 stand!

Dedikálás · Nagy Károly dedikálja Élt egyszer egy Jézus című művét (Atlantic New)

11.00–12.00K19 stand!

Dedikálás · Tiszlavicz Mária dedikálja Duplacsavar – BuKo történetek 1. című könyvét (Publio Kiadó)

11.00–12.30T11 stand!

Dedikálás · Harcos Bálint és Szimonidesz Hajnalka Dorka és az elgurult gomb, Dániel András Kuflik a föld alatt, Sylvia Plath A mindegy-öltöny és Varró Dániel, Havasi Attila: T. S. Eliot Macskák című köteteiket dedikálják (Pozsonyi Pagony)

11.30–12.30Kner Imre terem!

Bemutatkozik az Előretolt Helyőrség Íróakadémia (Olvasni Menő)

11.30–12.30Márai Sándor terem!

Minden múlt a múltam – Válogatás a Fortepan fotóarchívum 110 ezer képéből. Kötetbemutató beszélgetés
Résztvevők: Tamási Miklós, Fortepan-alapító, Török András, a Fortepan menedzsere és Virágvölgyi István, a Magyar Nemzeti Galériában rendezett Fortepan kiállítás kurátora (Szépművészeti Múzeum–Magyar Nemzeti Galéria)

11.30–12.30Osztovits Levente terem!

Katona József Bánk bán. Eredeti szöveg Nádasdy Ádám prózai fordításával – könyvbemutató
Résztvevők: Nádasdy Ádám, Kőrizs Imre, Tenki Réka és Nagy Dániel Viktor (Magvető Kiadó)

11.30–12.30Votisky Zsuzsa terem!

Hogyan tartsuk meg a kiskamasz olvasókat? Egy éves a Pagony Abszolút könyvek-sorozata
Bemutatkoznak Bojti Anna Éjszaka az állatkertben, Kertész Erzsi A sárkány nyomában és Wéber Anikó Cseresznyeliget című könyvei
Résztvevők: Kertész Erzsi, Wéber Anikó és Bojti Anna írók
Moderátor: Vinczellér Katalin (Pagony Kiadó)

11.30–12.30Táncszínház galéria!

Geronimo és Tea – előadás és játék
Ismerkedj meg személyesen kedvenc mesehőseiddel, akik megtanítanak, hogyan köszönj a világ különböző tájain, fejts meg egy szuper kvízt és hozd el a legújabb könyved, mert Tea és Geronimo dedikálják neked! (Kolibri Kiadó)

11.30–12.30B23 stand!

Dedikálás · Kováts Judit dedikál (Magvető Kiadó)

11.30–12.30B69 stand!

Dedikálás · Vári Dávid dedikál (Boook Kiadó)

11.30–12.30Táncszínház, galéria!

Dedikálás · Geronimo és Tea Stilton dedikálnak (Kolibri Kiadó)

11.30–13.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Norvég kezdőknekBoronkay Soma dokumentumszínházi előadása
Ismeretlen emberek csoportja összegyűlik egy megadott időpontban, egy megadott helyszínen. Ugyanaz a cél vezérli őket: minél többet megtudni a norvég nyelvről. 90 percük van minderre. Mindenki számára ismerős ez a nyelvórai keret. De vajon hol van a színház és a norvég nyelvóra határa?

11.30–13.00G23 stand!

Dedikálás · Somogyi György és Tebeli Szabolcs Kittenberger és Helka, valamint Madarász Gergely Majomdaráló című képregényét dedikálja (Képregény)

12.00–13.00Szabó Magda terem!

Miért szeretjük a young adult irodalmat? Mi a titka a Vörös pöttyös-sorozat sikerének?
Katona Ildikó kiadóvezetővel Róbert Katalin a Vörös pöttyös klub vezetője beszélget. Résztvevők: a Könyvmolyképző kiadó olvasói (Könyvmolyképző Kiadó)

12.00–13.00B72 stand!

Beszélgetés Mészáros Tündével Viola Fischerová – Veronika Homolová Tóthová A mengele-lány című könyvének fordításáról (Magyar Műfordítók Egyesülete)

12.00–13.00B10 stand!

Dedikálás · Ashley Carrigan dedikál (Könyvmolyképző)

12.00–13.00B17 stand!

Dedikálás · Moskát Anita dedikál (Akkord-Gabo-Talentum)

12.00–13.00G4 stand!

Dedikálás · Szöllősi Bettina és Komlóssy Vera dedikál (Imádom a könyveket)

12.00–13.00G5 stand!

Dedikálás · Bognár Mária dedikál (Irodalmi Rádió)

12.00–13.00T4 stand!

Dedikálás · Bartos Erika dedikál (Móra Kiadó)

12.00–13.00T17 stand!

Dedikálás · K. László Szilvia dedikál (Könyvmolyképző)

12.00–13.00K11 stand!

Dedikálás · Béresi Csilla dedikálja Festett szivárvány című művét (Atlantic New)

12.00–13.00K17 stand!

Dedikálás · Kaptás András dedikál (Alex Kiadó)

12.00–13.00K19 stand!

Dedikálás · Gutási Éva dedikálja Rangodon alul című könyvét (Publio Kiadó)

12.00–13.00K20 stand!

Dedikálás · Versényi Anna és Tamas Garam dedikálnak (Könyv Guru)

12.00–13.30Könyvtáros Klub!

Egymásra figyelve
Köszöntők: Barátné dr. Hajdu Ágnes, az MKE elnöke; Nagy Zsuzsanna főigazgató, BCE Egyetemi Könyvtár; Murányi Lajos, az MKE Társadalomtudományi Szekció elnökségi tagja; Bakos Klára ny. főigazgató, NKE (MKE Társadalomtudományi Szekció)

12.00–13.30B53 stand!

Dedikálás · J. Goldenlane dedikál (Delta Vision)

12.30–13.30B23 stand!

Dedikálás · Nádasdy Ádám dedikál (Magvető Kiadó)

12.30–14.00T11 stand!

Dedikálás · Kertész Erzsi A sárkány nyomában, Wéber Anikó Cseresznyeliget titka, Bojti Anna Éjszaka az állatkertben című köteteiket dedikálják (Pozsonyi Pagony)

13.00–13.30Gyerek- (b)irodalom!

Legyél te is sztár! A milliomos szamár – Könyvbemutató a szerzővel, Kertész Edinával, minikoncert és közös rajzolás az illusztrátorral, Hajba Lacival (Manó Könyvek)

13.00–14.00Kner Imre terem!

A szerzői könyvkiadás mai helyzete Magyarországon. Szükség van szerzői könyvkiadásra?
Előadó: Alcser Norbert, a Publio alapító tulajdonosa, ügyvezetője (Publio Kiadó)

13.00–14.00Márai Sándor terem!

Varsó, 1937. Gyönyörű autók, jéghideg vodka, forró vér – beszélgetés A király című regény szerzőjével, Szczepan Twardochhal
Résztvevők: a szerző és Nemes Z. Márió költő, esztéta Közreműködik: Szabó Simon színművész (Typotex Kiadó)

13.00–14.00Votisky Zsuzsa terem!

Az irodalom harmadszor is visszavág – avagy mi köze van a szerzőnek az életművéhez, illetve az irodalomnak a gázszereléshez?
Bemutatkozik Nényei Pál Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig című könyve Közreműködik: a szerző, Szabó Borbála, Takátsy Péter és Végh Zsolt (Pagony Kiadó)

13.00–14.00B10 stand!

Dedikálás · Bálint Erika és Chiara dedikálnak (Könyvmolyképző)

13.00–14.00B22 stand!

Dedikálás · Bán Mór a Hunyadi Jánosról íródott és a Gold Book kiadásában megjelent, rendkívül népszerű történelmi regénysorozatának a köteteit dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport)

13.00–14.00B32 stand!

Dedikálás · Finta Éva dedikálja Ötkönyv című kötetét (Napkút Kiadó)

13.00–14.00G4 stand!

Dedikálás · Renáta W. Müller és A. I. Willis (dr. Vetter Szilvia) dedikálnak (Imádom a könyveket)

13.00–14.00G5 stand!

Dedikálás · Tátrai S. Miklós dedikál (Irodalmi Rádió)

13.00–14.00K11 stand!

Dedikálás · Benkő László dedikálja Drezdai emberünk című művét (Atlantic New)

13.00–14.00K17 stand!

Dedikálás · Zsac dedikál (Alex Kiadó)

13.00–14.00K20 stand!

Dedikálás · Virginia Sol és L. I. Lázár dedikálnak (Könyv Guru)

13.00–14.45Dedikálóstand a B bejáratnál!

Dedikálás · A Könyvfesztivál díszvendége, Karl Ove Knausgård dedikál (Magvető Kiadó)

13.00–15.00T17 stand!

Dedikálás · Böszörményi Gyula dedikál (Könyvmolyképző)

13.30–14.00Könyvtáros Klub!

Rém jó módszer az olvasóvá nevelésben
Az olvasni már tudó gyerekek részére jelenleg számos könyv, illetve könyvsorozat áll rendelkezésre a könyvpiacon. Ezeknek a kiadványoknak elsősorban az a céljuk, hogy felkeltsék az olvasás iránti érdeklődést, illetve a már kialakult olvasókedvet fenntartsák. Tehát egy olyan mesés könyvsorozatról van szó, amely az olvasást valóban élményszerűvé varázsolja, és megajándékozza a még olvasni nem tudó gyerekeket az olvasás sikerének érzésével!
Résztvevők: Bosnyák Viktória író és Dudás Győző grafikus
Moderátor: Knézics Anikó szerző (Móra Kiadó)

13.30–14.00B65 stand!

Dedikálás · Riley E. Raines dedikál (Főnix Könyvműhely)

13.30–14.00G14 stand!

Dedikálás · Elek Tibor dedikál (Olvasni Menő)

13.30–14.00T14 stand!

Dedikálás · Kertész Edina szerző és Hajba László illusztrátor dedikálják A milliomos szamár című gyerekregényt (Manó Könyvek)

13.30–15.00D épület, csarnok!

Közönségtalálkozó John Scalzival, melyet dedikálás követ
Moderátor: Farkas István (Agave Könyvek Kft.)

13.30–15.00Szabó Magda terem!

Sergiusz Piasecki: A Nagy Medve szerelmese – könyvbemutató
Mindig akadtak köztörvényes bűnözők az irodalom művelői között, de olyan kevesen, hogy hálásnak kell lennünk egy ilyen börtönben írott regényért, amelyben igazi a veszély, az árulás és a vér, bár a valódi politikai kockázat még a saját emlékeit papírra vető, az irodalmi nyelvet cellaélete során elsajátító Sergiusz Piasecki számára is felmérhetetlen volt, amikor 1935-ben pontot tett kéziratának végére. A második világháború előtti évek legolvasottabb lengyel regénye csak 1990-ben lett újra hozzáférhető a Szovjetunió letűnésével, mikor az emigrációba került szerző már évtizedek óta halott volt. „A lengyel irodalom kultikus szerzőjének kultikus műve jut el a magyar olvasóhoz sok évtizedes késéssel. De nem a dohszag árad belőle, hanem az éjszaka, a vodka, a kockázat és az életvágy szaga." Szécsi Noémi (Rézbong Kiadó és budapesti Lengyel Intézet)

13.30–15.00B53 stand!

Dedikálás · Malcolm J. Hunt dedikál (Delta Vision)

14.00–14.30Könyvtáros Klub!

A könyvtárpedagógia elmélete és gyakorlata – interaktív könyvbemutató
Előadó: Dömsödy Andrea iskolai könyvtári szakreferens (OPKM) Moderátor: Simon Krisztina elnök, Könyvtárostanárok Egyesülete (Magyar Könyvtárosok Egyesülete)

14.00–14.30B65 stand!

Dedikálás · Valeria Screwy és Oszoli Bernadett dedikál (Főnix Könyvműhely)

14.00–14.30G14 stand!

Dedikálás · Farkas Wellmann Éva és Baranyi Ildikó dedikálnak (Olvasni Menő)

14.00–14.45Gyerek-(b)irodalom!

Mégis ki kérdezne egy kandúrt? – zenés könyvbemutató
Gyertek el és ismerjétek meg ti is Arisztotelészt, új könyvünk gyönyörű macskafőszereplőjét Környei Alice zenés-mesés, interaktív könyvbemutatóján. Mindenkit szeretettel várunk ezen a vidám délutánon! (Naphegy Kiadó)

14.00–15.00Kner Imre terem!

Leda D'Rasi és a Boszorkánydinasztia – író-olvasó találkozó
Résztvevők: Leda D'Rasi, Jánosi Renáta, valamint az olvasók, rajongók (Imádom a könyveket)

14.00–15.00Lázár Ervin terem!

Hitlerről fiataloknak – mit, mikor, hogyan?
Thomas Sandkühler Adolf H. – Egy diktátor élete című könyvének bemutatója és beszélgetés a szerzővel Résztvevők: a szerző történészprofesszor (Humboldt Egyetem, Berlin) és Balla Judit, a Magistra Kiadó vezetője (Magistra Kiadó)

14.00–15.00Márai Sándor terem!

A Vad tengeren – Benyovszky gróf kalandos élete
Résztvevők: a szerző, Jean-Christophe Rufin, Pacskovszky Zsolt fordító és G. Németh György, a Benyovszky Társaság Magyarország elnöke
Moderátor: Büchler András, a Libri Kiadó kommunikációs vezetője Felolvas: Kálid Artúr (Libri Kiadó)

14.00–15.00Votisky Zsuzsa terem!

Dedikálással egybekötött író-olvasó találkozó N. Fülöp Beátával Beszélgetőtárs: Németh László A könyvből részleteket olvas fel Bognár Anna színésznő, a zenei élményt Proksa Zoltán crossover tenor biztosítja. (Gyémántfelhő Kiadó)

14.00–15.00B10 stand!

Dedikálás · Róbert Katalin dedikál (Könyvmolyképző)

14.00–15.00B19 stand!

Dedikálás · Markó Béla dedikál (Kalligram)

14.00–15.00B23 stand!

Dedikálás · É. Szabó Márta dedikálja Akinek a madarak is Chopint énekelnek című kötetét (Corvina)

14.00–15.00B28 stand!

Dedikálás · Balatoni Jocó, Szendi Gábor és Mezei Elmira dedikálnak (Jaffa Kiadó)

14.00–15.00B32 stand!

Dedikálás · Nádasdy Nikolits Andrea dedikálja Márti könyve című kötetét (Napkút Kiadó)

14.00–15.00B42 stand!

Dedikálás · Bikácsy Gergely dedikál (Múlt és Jövő)

14.00–15.00G4 stand!

Dedikálás · Tölgyesi Lívia dedikál (Imádom a könyveket)

14.00–15.00G5 stand!

Dedikálás · Pocsai Piroska dedikál (Irodalmi Rádió)

14.00–15.00T11 stand!

Dedikálás · Nényei Pál és Baranyai András Az irodalom visszavág 3. – A hit fényétől az ész világosságáig című könyvüket dedikálják (Pozsonyi Pagony)

14.00–15.00K2 stand!

Dedikálás · Széki Soós János dedikál (Magyar Napló)

14.00–15.00K5 stand!

Dedikálás · Michael Walden dedikál (Galaktika)

14.00–15.00K11 stand!

Dedikálás · Kulcsár István dedikálja Dzsihád a Duna-Parton című művét (Atlantic New)

14.00–15.00K17 stand!

Dedikálás · Szigethy Éva dedikál (Alex Kiadó)

14.00–15.00K19 stand!

Dedikálás · Nagy Antal dedikálja Hányódás című kötetét (Publio Kiadó)

14.00–15.00K20 stand!

Dedikálás · Kun Mia és Barczikay Lilla dedikálnak (Könyv Guru)

14.00–15.00K21 stand!

Dedikálás · Szczepan Twardoch dedikálja A király című kötetét (Typotex Kiadó)

14.00–18.00K5 stand!

Dedikálás · Az SF Galaxis antológia szerzői, valamint Ronil Caine, Szélesi Sándor és Urbánszki László dedikálnak (Galaktika)

14.30–15.00Könyvtáros Klub!

Móra EDU – Velünk gyerekjáték a tanulás!
A MÓRA EDU brand egy hitvallás. Valljuk, hogy a minőségi, innovatív készség és képességfejlesztés nagyban segítheti gyermekeink boldogulását az iskolában és iskolán kívül egyaránt. Előadásunkban szeretnénk megvilágítani ennek a vállalásnak a szellemi hátterét, és néhány ötlettel bemutatni a tehetséggondozáshoz, képességfejlesztéshez ajánlott kiadványainkat. Előadó: Török Ágnes, a Móra Kiadó Edukációsproject-vezetője (Móra Kiadó)

14.30–15.00G14 stand!

Dedikálás · Noszlopi Botond dedikál (Olvasni Menő)

14.30–15.15B65 stand!

Dedikálás · Vivien Holloway dedikál (Főnix Könyvműhely)

14.30–15.30B23 stand!

Dedikálás · Darvasi László és Parti Nagy Lajos dedikálnak (Magvető Kiadó)

15.00–15.30G14 stand!

Dedikálás · Böszörményi Zoltán dedikál (Olvasni Menő)

15.00–16.00D épület, csarnok!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Harcom. Beszélgetés Karl Ove Knausgård norvég író életrajzi sorozatáról
Résztvevők: a szerző és Szegő János (Magvető Kiadó)

15.00–16.00Lázár Ervin terem!

Vámos Miklós Irodalmi Gyóntatószéke – Az isten szerelmére
Résztvevők: Vámos Miklós (Athenaeum Kiadó)

15.00–16.00Márai Sándor terem!

Adam LeBor Nyolcadik kerület című regényének – amelynek története a 2015. nyári-őszi menekültválság három napján játszódik Budapesten – bemutatója
Résztvevők: a szerző, Adam LeBor, Iain Lindsay, az Egyesült Királyság budapesti nagykövete; Nádori Attila, a könyv szerkesztője; Kocsis András Sándor, a kiadó elnök-vezérigazgatója Moderátor: László Ágnes, a kiadó kommunikációs vezetője (Kossuth Kiadó)

15.00–16.00Supka Géza terem!

Eszterhai Katalin új könyvének bemutatója a szerző részvételével
(Európa Könyvkiadó)

15.00–16.00Szabó Magda terem!

Rosa Liksom Az Ezredesné című könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző, Jávorszky Béla, Mezey Katalin és Nagyné Haris Éva (Széphalom Könyvműhely, Írók Alapítványa)

15.00–16.00Votisky Zsuzsa terem!

Bauer Barbara Kétszázéves szerelem című könyvének bemutatója
A szerzővel Tomkó Bori beszélget. (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00Gyerek- (b)irodalom!

Érezd magad RÉM JÓL!
Ismerkedés és rajzolás Memóval és Pirivel, a Rém-Jó Könyvek sorozat főszereplőivel. Résztvevők: Bosnyák Viktória író, Dudás Győző grafikus és Knézics Anikó (Móra Kiadó)

15.00–16.00Táncszínház, galéria!

#nemcsakkisvakond: Szerkesszük együtt a Csodaceruzát!
A szerkesztőség munkatársaival most kipróbálhatod, hogyan készül a magazin. Rajzolunk, verset és mesét írunk, tudományos rovatot szerkesztünk. Szeretettel várunk minden 5–10 éves gyerekeket! (Csodaceruza, Cseh Centrum)

15.00–16.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Bjarte Breiteig
Fantomfájások című kötetének bemutatója
Résztvevők: a szerző, Fejérvári Boldizsár műfordító és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője (Noran Libro Kiadó)

15.00–16.00B72 stand!

Beszélgetés Pávai Patak Mártával Benito Pérez Galdós Tristana című könyvének műfordításáról (Patak Könyvek és Magyar Műfordítók Egyesülete)

15.00–16.00B10 stand!

Dedikálás · Tavi Kata dedikál (Könyvmolyképző)

15.00–16.00B11 stand!

Dedikálás · Szöllősi Mátyás dedikál (Európa Könyvkiadó)

15.00–16.00B18 stand!

Dedikálás · Jean-Christophe Rufin dedikál (Libri Kiadói Csoport)

15.00–16.00B19 stand!

Dedikálás · Kötter Tamás dedikál (Kalligram)

15.00–16.00B22 stand!

Dedikálás · Bálint György dedikálja a Minden héten szüret és az Emlékfoszlányok című könyveit, valamint Szigeti Ildikó dedikálja PszichoBiznisz – A segítők hálójában című könyvét (Kossuth Kiadói Csoport)

15.00–16.00B23 stand!

Dedikálás · Nyáry Krisztián dedikálja Írjál és szeressél című művét (Corvina)

15.00–16.00B28 stand!

Dedikálás · Ablonczy Balázs és Hatos Pál dedikál (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00B32 stand!

Dedikálás · Nyirán Ferenc dedikálja Kentaur című könyvét (Napkút Kiadó)

15.00–16.00B58 stand!

Dedikálás · Bolemont László dedikálja A megrajzolt idő című kötetét (Felvidéki magyar kiadók)

15.00–16.00B69 stand!

Dedikálás · Bernáth József dedikál (Boook Kiadó)

15.00–16.00B70 stand!

Dedikálás · Fodor Veronika, Szimonidesz Hajnalka, Tallián Mariann, Vibók Ildi, Igor Lazin és Acsai Roland dedikálnak (Holnap Kiadó)

15.00–16.00B71 stand!

Dedikálás · Karafiáth Orsolya dedikál (Scolar Kiadó)

15.00–16.00G4 stand!

Dedikálás · Halász Emese és Kecsmár Szilvia dedikálnak (Imádom a könyveket)

15.00–16.00G5 stand!

Dedikálás · Héthelyi Krisztina dedikál (Irodalmi Rádió)

15.00–16.00G11 stand!

Dedikálás · Thomas Sandkühler dedikálja Adolf H. – Egy diktátor élete című könyvét (Magistra Kiadó)

15.00–16.00T14 stand!

Dedikálás · Balázsy Panna dedikálja Csini?! című könyvét (Manó Könyvek)

15.00–16.00T16 stand!

Dedikálás · Papp Dóra dedikál (Ciceró Könyvstúdió)

15.00–16.00K2 stand!

Dedikálás · Magyary Ágnes dedikál (Magyar Napló)

15.00–16.00K11 stand!

Dedikálás · Nemere István dedikálja az Áté papnői trilógiáját (Atlantic New)

15.00–16.00K20 stand!

Dedikálás · Mogyorósi Vivien dedikál (Könyv Guru)

15.00–16.30G23 stand!

Dedikálás · Farkas Lajos Akasztottak balladája, valamint Németh Levente és Mészáros János Királyok és keresztek című képregényüket dedikálják (Képregény)

15.15–15.45B65 stand!

Dedikálás · Gallay-Nagy Krisztina dedikál (Főnix Könyvműhely)

15.30–16.00G14 stand!

Dedikálás · Márkus András dedikál (Olvasni Menő)

15.30–16.30Osztovits Levente terem!

Szegvári Katalin Tíz védőbeszéd. Ügyvédportrék – peres ügyek című könyvének bemutatója
A könyvet bemutatják: dr. Csiha Judit, Gönczöl Katalin és Vitray Tamás
Résztvevők: a könyv szereplői, Ábrahám László, Bánáti János, Bárándy Péter, Bárándy Zsuzsa, Fekete Tamás, Groó Judit, Hegedűs László, Nehéz-Posony Márton, Papp Gábor, Zamecsnik Péter és a szerző
Moderátor: Rangos Katalin (Napvilág Kiadó)

15.45–16.15B65 stand!

Dedikálás · Kitty Bich Thuy Ta dedikál (Főnix Könyvműhely)

16.00–16.30Könyvtáros Klub!

Vajon fog olvasni?
Beszélgetés arról, hogy mivel segítsük az olvasni tanuló gyerekeket. Mit ne tegyünk soha? Mekkora a tanárok, szülők és a kiadók felelőssége az olvasóvá nevelésben? Előadók: Balázs Eszter, a Kolibri Kiadó főszerkesztője, Kovács Eszter, a Pagony Kiadó főszerkesztője, Török Ágnes, a Móra Kiadó szerkesztője és Simon Krisztina, a Könyvtárostanárok Egyesületének elnöke
Moderátor: Simon Krisztina KTE elnök (Kolibri Kiadó)

16.00–16.30G14 stand!

Dedikálás · Shrek Tímea dedikál (Olvasni Menő)

16.00–17.00Lázár Ervin terem!

Georg HauptfeldHeller Ágnes A véletlen értéke című könyvét Paul Lendvai mutatja be
Résztvevők: a szerzők és Paul Lendvai (Noran Libro Kiadó)

16.00–17.00Márai Sándor terem!

Nemes Péter Amerigo című könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Juhász Anna (Európa Könyvkiadó)

16.00–17.00Supka Géza terem!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Skandináv est – Észak vonzásában

Résztvevők: a Magyar Műfordítók Egyesületének tagjai és más belföldi és külföldi vendégek (Magyar Műfordítók Egyesülete)

16.00–17.00Szabó Magda terem!

Szabó Magdára emlékezünk
Résztvevők: Jolsvai Júlia, a Jaffa Kiadó főszerkesztője; Tasi Géza, Szabó Magda keresztfia (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00Votisky Zsuzsa terem!

Mörk Leonóra Ködkirálynő című könyvének A szerzővel Finy Petra beszélget. (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00Kner Imre terem!

Időtlen – irodalmi időutazás Rácz Ráchel filmregénye alapján
Résztvevők: a szerző és Sziládi Hajna színész Moderátor: Poós Zoltán (Boook Kiadó)

16.00–17.00Gyerek-(b)irodalom!

Készíts színes unikornist!
Unikornis égen, földön – mese a szerzővel, Bosnyák Viktóriával, közös unikorniskészítés az illusztrátorral, Rippl Renátával (Manó Kiadó)

16.00–17.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Etnicitás és nacionalizmus

Thomas Hylland Eriksen norvég antropológussal magyarul megjelent könyveiről Feischmidt Margit és Vörös Miklós beszélget (Typotex és Gondolat Kiadó)

16.00–17.00Külső pódium (a Táncszínház teraszán)!

Kiss-Bérczesi Én meg az Ének – zenés könyvbemutató
Résztvevők: Bérczesi Róbert és Kiss László Moderátor: Karafiáth Orsolya (Athenaeum Kiadó)

16.00–17.00B1 stand!

Dedikálás · Bjarte Breiteig Fantomfájások című kötetét dedikálja (Noran Libro Kiadó)

16.00–17.00B10 stand!

Dedikálás · Demi Kirschner dedikál (Könyvmolyképző)

16.00–17.00B11 stand!

Dedikálás · Eszterhai Katalin dedikál (Európa Könyvkiadó)

16.00–17.00B14 stand!

Dedikálás · Vámos Miklós dedikál (Athenaeum Kiadó)

16.00–17.00B19 stand!

Dedikálás · Hidas Judit dedikál (Kalligram)

16.00–17.00B22 stand!

Dedikálás · Adam LeBor Nyolcadik kerület című regényét, Ormos Mária a Mussolini és a Hitler című könyvét, valamint Vizúr János és Kercz Tibor az Álmodó vizek című albumukat dedikálják (Kossuth Kiadói Csoport)

16.00–17.00B28 stand!

Dedikálás · Bauer Barbara és Czank Lívia dedikálnak (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00B32 stand!

Dedikálás · Acsai Roland dedikálja Csonthavazás című kötetét (Napkút Kiadó)

16.00–17.00B37 stand!

Dedikálás · Veszelszki Ágnes dedikálja Borkommunikáció című könyvét (Századvég)

16.00–17.00B42 stand!

Dedikálás · Heller Ágnes dedikál (Múlt és Jövő)

16.00–17.00B69 stand!

Dedikálás · Kiss Dóri dedikál (Boook Kiadó)

16.00–17.00B71 stand!

Dedikálás · Legát Tibor dedikál (Scolar Kiadó)

16.00–17.00G4 stand!

Dedikálás · Sirok Eszter és Lupták Krisztina dedikálnak (Imádom a könyveket)

16.00–17.00G5 stand!

Dedikálás · Hegedűs Gábor dedikál (Irodalmi Rádió)

16.00–17.00G13 stand!

Dedikálás · Fonyódi Tibor (Harrison Fawcett), Szélesi Sándor (Anthony Sheenard), Valyon Tamás (Dwayne Hudson) és Waldmann Szabolcs (Michael Walden) dedikálnak (Tuan)

16.00–17.00T4 stand!

Dedikálás · Bosnyák Viktória, Dudás Győző és Knézics Anikó dedikálnak (Móra Kiadó)

16.00–17.00T8 stand!

Dedikálás · Bajzáth Mária dedikálja a Népmesekincstár-sorozatot (Kolibri Kiadó)

16.00–17.00T10 stand!

Dedikálás · Molnár Krisztina Rita dedikálja a Maléna kertje, Kréta-rajz, Derűs hétköznapok és A Tűz ösvénye című köteteket, valamint Tamás Zsuzsa dedikálja a Kicsi Mimi-sorozat eddig megjelent részeit (Naphegy Kiadó)

16.00–17.00T16 stand!

Dedikálás · Hajdú-Antal Zsuzsanna dedikál (Ciceró Könyvstúdió)

16.00–17.00K2 stand!

Dedikálás · Csender Levente dedikál (Magyar Napló)

16.00–17.00K2 stand!

Dedikálás · Rosa Liksom szerző és Jávorszky Béla műfordító dedikálják Az Ezredesné című regényt (Széphalom Könyvműhely)

16.00–17.00K4 stand!

Dedikálás · Szörényi László dedikál (Nap Kiadó)

16.00–17.00K5 stand!

Dedikálás · Fedina Lídia dedikál (Galaktika)

16.00–17.00K11 stand!

Dedikálás · Iván Katalin dedikálja Életmesék című művét (Atlantic New)

16.00–17.00K15 stand!

Dedikálás · Balázs Ádám dedikálja Egy angol úr Erdélyből – Balázs Samu életútja című könyvét (Anima)

16.00–17.00K17 stand!

Dedikálás · Mandy Kristóf dedikál (Alex Kiadó)

16.00–17.00K20 stand!

Dedikálás · Szeder Réka dedikál (Könyv Guru)

16.15–16.45B65 stand!

Dedikálás · Gabriella Eld dedikál (Főnix Könyvműhely)

16.30–17.00Gyerek-(b)irodalom!

,,Bicikli, bicikli, de gurul a bicikli..."Gryllus Vilmos legújabb kötetének vidám, tavaszi hangulatú dalai csendülnek fel a színpadon (Central Kiadói Csoport)

16.30–17.00G14 stand!

Dedikálás · Marcsák Gergely dedikál (Olvasni Menő)

16.30–17.00T14 stand!

Dedikálás · Bosnyák Viktória szerző és Rippl Renáta illusztrátor dedikálják az Unikornis égen, földön című mesekönyvet (Manó Könyvek)

16.30–17.30Osztovits Levente terem!

Egyéni javaslat. Spiró György új kötetének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Szegő János (Magvető Kiadó)

16.30–17.30B23 stand!

Dedikálás · G. István László és Várady Szabolcs dedikálnak (Magvető Kiadó)

17.00A parkban!

Dedikálás · Kötetlen író-olvasó találkozó a Főnix Könyvműhely szerzőivel (Főnix Könyvműhely)

17.00–17.30G14 stand!

Dedikálás · Falusi Márton dedikál (Olvasni Menő)

17.00–18.00Kner Imre terem!

Az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet bemutatkozása
Résztvevők: Laura Barna, Bognár Dorottya, Vladimir Kecmanović, Orovec Krisztina és Rajsli Emese (Forum Könyvkiadó Intézet)

17.00–18.00Lázár Ervin terem!

Turczi István Deodatus – A férfi és egy város tört.én.elme című kötetének bemutatója
Résztvevők: Völgyi Tóth Zsuzsa, Illés Andrea és a szerző (Scolar Kiadó)

17.00–18.00Márai Sándor terem!

Három Karinthy. Karinthi Ágnes Testvérlélek című könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző, valamint Karinthy Judit és Karinthy Márton (Noran Libro Kiadó)

17.00–18.00Supka Géza terem!

Nők a sorok között
Résztvevők: D. Tóth Kriszta, Fiala Borcsa és Szentesi Éva Moderátor: Szűcs Péter újságíró (Libri Kiadó)

17.00–18.00Szabó Magda terem!

Dóka Péter A három űrbetyár A szupermalac és Űrpatkány című trilógia második kötetének bemutatója
A kötet rendhagyó bemutatóján Dóka Péter hőseit Máli Csaba grafikus élőben rajzolja meg. A beszélgetést dramatizált felolvasások és a Szupermalac-rajzfilmsorozat részletei egészítik ki. Résztvevők: a szerző, Máli Csaba illusztrátor és Dávid Ádám szerkesztő
Moderátor: Ughy Szabina szerkesztő (Móra Kiadó)

17.00–18.00Votisky Zsuzsa terem!

AgatheAnne Cathrine Bomann kötetének bemutatója
A dán elsőkönyves szerzővel Winkler Nóra beszélget, a regényből részleteket olvas Kerekes Viktória színművész. (Jelenkor Kiadó)

17.00–18.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Gyorsabban, magasabbra, erősebben! Evolúciós folyamatok a mindennapokban.

Résztvevők: Thomas Hylland Eriksen antropológus, valamint Åsmund H. Eikenes és Kun Ádám biológusok (Typotex Kiadó)

17.00–18.00Gyerek- (b)irodalom!

Napraforgók – Dalok és versek kicsiknek és nagyobbaknak (Napraforgó Kiadó)

17.00–18.00B10 stand!

Dedikálás · Rácz-Stefán Tibor dedikál (Könyvmolyképző)

17.00–18.00B11 stand!

Dedikálás · Nemes Péter dedikál (Európa Könyvkiadó)

17.00–18.00B14 stand!

Dedikálás · Kiss László és Bérczesi Róbert dedikálnak (Athenaeum Kiadó)

17.00–18.00B19 stand!

Dedikálás · Péterfy Gergely dedikál (Kalligram)

17.00–18.00B22 stand!

Dedikálás · Georg Hauptfeld és Heller Ágnes A véletlen értéke című közös könyvüket dedikálják; Paul Lendvai Új honfoglalás című könyvét (Kossuth Kiadói Csoport)

17.00–18.00B28 stand!

Dedikálás · Mörk Leonóra és Agárdi Zsóka dedikálnak (Jaffa Kiadó)

17.00–18.00B32 stand!

Dedikálás · Nagy Zopán dedikálja Felhő regény című kötetét (Napkút Kiadó)

17.00–18.00B38 stand!

Dedikálás · Black Ice dedikálja Lehull a lepel című könyvét (Gyémántfelhő Kiadó)

17.00–18.00B69 stand!

Dedikálás · Rácz Ráchel dedikál (Boook Kiadó)

17.00–18.00B71 stand!

Dedikálás · A Scolar LIVE szerzők dedikálnak: Fenyvesi Orsolya, Izsó Zita, Vajna Ádám, Pungor András (Scolar Kiadó)

17.00–18.00G4 stand!

Dedikálás · Hidvégi Anita és Csáti Tamás dedikálnak (Imádom a könyveket)

17.00–18.00G5 stand!

Dedikálás · Barta Katalin dedikál (Irodalmi Rádió)

17.00–18.00G6 stand!

Dedikálás · Tomor Anita dedikál (Pyrus Kiadó)

17.00–18.00T13 stand!

Dedikálás · Gryllus Vilmos dedikál (Teknős Könyvek – Harry Potter / Central Kiadói Csoport)

17.00–18.00T16 stand!

Dedikálás · Frank Márton dedikál (Ciceró Könyvstúdió)

17.00–18.00T17 stand!

Dedikálás · Cselenyák Imre (Könyvmolyképző)

17.00–18.00K2 stand!

Dedikálás · Hegedűs Imre János és Ferdinandy György dedikálnak (Magyar Napló)

17.00–18.00K4 stand!

Dedikálás · Németh Magda és Vásáry Tamás dedikálnak (Nap Kiadó)

17.00–18.00K11 stand!

Dedikálás · Bokor Pál dedikálja New York című művét (Atlantic New)

17.00–18.00K20 stand!

Dedikálás · George Hannmer dedikál (Könyv Guru)

17.30–18.00G14 stand!

Dedikálás · Horváth László Imre dedikál (Olvasni Menő)

17.30–18.30B72 stand!

Steep Path – kortárs magyar költők angol nyelvű antológiája a 80. éves Gömöri György műfordító születésnapjára (Corvina Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete)

17.30–18.30B23 stand!

Dedikálás · Spiró György dedikál (Magvető Kiadó)

17.30–18.30T8 stand!

Dedikálás · Fiala Borcsa dedikálja Balatoni nyomozás című könyvét (Kolibri Kiadó)

17.30–19.30Külső pódium (a Táncszínház teraszán)!

Utazás a párhuzamos univerzumokba
Résztvevők: Bokor Nándor, Fillipov Gábor, Flach Richárd, Gáspár Attila, Hraskó Gábor, Miyazaki Jun, Lápossy Attila, Nagy Ádám, Orosz László, Pirkhoffer Ervin, Pongrácz Máté, Radó Péter, Torbó Annamária, Tóth Csaba, Vancsó Éva, Vinkó József és Zsótér Indi Dániel
Moderátor: Mészáros Antónia Közreműködik: Balogh Anna bűvész (Athenaeum Kiadó)

18.00–19.00Kner Imre terem!

Miért írjunk Sci-fit?
Résztvevők: Urbánszki László, Szélesi Sándor, Ronil Caine, Michael Walden, Fedina Lídia és Orosz Adél (Metropolis Media)

18.00–19.00Márai Sándor terem!

Asterix 60.
A világ egyik legsikeresebb képregénye 60 éves lett. Sztorik, érdekességek szerzőkről, szereplőkről, fordításról, rajongókról és egy kis előzetes a következő kötetről – filmrészletekkel fűszerezve.
Résztvevők: Bayer Antal, a sorozat fordítója, Speier Dávid, az Asterix és Obelix filmek szövegeinek fordítója, az egyik legismertebb magyar filmfordító és szinkrondramaturg
Moderátor: M. Szabó Csilla szerkesztő (Móra Kiadó)

18.00–19.00Osztovits Levente terem!

Silvia Ferreri La Madre di Eva című könyvének bemutatója a szerző részvételével (Olasz Kultúrintézet)

18.00–19.00Szabó Magda terem!

Michael Ende továbbírt története – Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója
Rosszcsont Rodrigó
keletkezéstörténete majdnem annyira kalandos, mint maga a róla szóló meseregény. A világhírű német író, Michael Ende, aki idén lenne kilencven éves, élete alkonyán három rendkívül szórakoztató és sodró lendületű fejezetet írt meg a gyáva, de nagyszívű rablólovag és a fegyverhordozójául szegődő kisfiú, Filkó barátságáról. A regénytöredék több mint húsz év után az ötvenéves, díjakkal elhalmozott kortárs szerző, Wieland Freund stílusbravúrjának köszönhetően kiteljesedett, és idén januárban jelent meg az egyik legrangosabb német gyerekkönyvkiadó, a Thienemann gondozásában. Rosszcsont Rodrigó és Filkó, a fegyverhordozója 2019 egyik legnagyobb gyerekirodalmi szenzációjának ígérkezik. Perczel Enikő fordítóval és Dávid Ádám szerkesztővel Forgách András író, fordító beszélget. A Goethe Intézet támogatásával megvalósuló könyvbemutatót Makranczi Zalán és Frank Ildikó felolvasószínháza teszi teljessé. Résztvevők: Perczel Enikő fordító, Dávid Ádám szerkesztő, valamint Makranczi Zalán és Frank Ildikó színművészek
Moderátor: Forgách András (Móra Kiadó)

18.00–19.00Votisky Zsuzsa terem!

Rubin Eszter Árnyékkert című könyvének bemutatója
A szerzővel Oláh Adrea beszélget. A könyvből Csákányi Eszter olvas fel részleteket. (Jaffa Kiadó)

18.00–19.00B1 és B2 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Eltűnt országok nyomában – Beszélgetés Bjørn Berge norvég íróval
A szerző kalandos felfedezőútra viszi az olvasót a világ minden tájára, őserdőkön és sivatagokon keresztül, a városok lüktető életétől egészen a kihalt sztyeppékig. Olyan országok elfeledett történetét mutatja be, amelyek 1840 és 1970 között egy hónapig, egy évig, esetleg néhány évtizedig léteztek, majd eltűntek. A bemutató után a szerző a Cser Kiadó standjánál (B2) dedikálja az Eltűnt országok nyomában című könyvét. (Cser Kiadó)

18.00–19.00B10 stand!

Dedikálás · Eszes Rita dedikál (Könyvmolyképző)

18.00–19.00B19 stand!

Dedikálás · Gerőcs Péter dedikál (Kalligram)

18.00–19.00B22 stand!

Dedikálás · Karinthi Ágnes Testvérlélek című könyvét dedikálja Karinthy Judit és Karinthy Márton társaságában (Kossuth Kiadói Csoport)

18.00–19.00B71 stand!

Dedikálás · Turczi István dedikál (Scolar Kiadó)

18.00–19.00G5 stand!

Dedikálás · Kukucska Ferenc dedikál (Irodalmi Rádió)

18.00–19.00T4 stand!

Dedikálás · Dóka Péter és Máli Csaba dedikálnak (Móra Kiadó)

18.00–19.00T12 stand!

Dedikálás · Major Eszter és barátai dedikálják a Napraforgók című lemezt és az Évszakok-sorozatot (Napraforgó Kiadó)

18.00–19.00K24 stand!

Dedikálás · D. Tóth Kriszta dedikálja Jöttem, hadd lássalak című könyvét (Bookline)

18.30–19.30Supka Géza terem!

A médium – az életben a legnagyobb úr a halál
Résztvevők: Kis Kató és dr. Jekkel Gabriella Moderátor: Szentpéteri Eszter (TV2 műsorvezető) (Publio Kiadó)

19.00–20.00Márai Sándor terem!

Pungor András A hetedik nap a papáé című, a Scolar LIVE sorozatban megjelent prózakötetének bemutatója
Résztvevők: Györe Bori szerkesztő és a szerző Közreműködik: Magácska zenekar (Scolar Kiadó)

19.00–20.00B2 stand!

Dedikálás · Bjørn Berge dedikálja az Eltűnt országok nyomában című könyvét (Cser Kiadó)

19.00–20.00B28 stand!

Dedikálás · Rubin Eszter dedikál (Jaffa Kiadó)

19.00–20.00Táncszínház külső teraszán!

Dedikálás · A Párhuzamos univerzumok szerzői dedikálnak a külső színpadnál (Athenaeum Kiadó)

19.30Supka Géza terem!

Dedikálás · Dr. Jekkel Gabriella és Kis Kató dedikálják A médium című könyvet (Publio Kiadó)

Április 28.

10.00–11.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
A szomjas trollVarró Dániel olvas fel kis viking legendáriumából. A felolvasás után a szerző dedikál (Jelenkor Kiadó)

10.00–11.00Gyerek- (b)irodalom!

Mesedélelőtt és Ringató a Pagonnyal
Bemutatkoznak Agócs Írisz lapozói és Czernák Eszter - Mayer Tamás Sári és Berci című könyve Résztvevők: a szerzők és az illusztrátor
Moderátor: Hazay Ancsa és Fegyvári-Huszár Janka (Pagony Kiadó)

10.00–11.00B19 stand!

Dedikálás · Szent-Iványi István dedikál (Kalligram)

10.00–11.00G5 stand!

Dedikálás · Benedek Erzsébet dedikál (Irodalmi Rádió)

10.00–19.00G23 Stand!

Képregények a Könyvfesztiválon
Minden korosztály részt vehet közös képregénykészítésben az MKSZ fiatal alkotóival, és találkozhat olyan szerzőkkel, mint a karikaturistaként is jól ismert Marabu, a munkáit francia kiadóknál megjelentető Farkas Lajos, vagy éppen a Kittenberger és Királyok és keresztek sorozatok szerzői, akik rajzos dedikációval is kedveskednek. A programot informális tematikus beszélgetések egészítik ki a szakma képviselőivel és vendégeinkkel olyan témákról, mint a történelmi, dokumentarista, ismeretterjesztő és irodalmi adaptációs képregény, valamint az illusztrált gyermekirodalom és a képregény találkozási pontjai. (Magyar Képregény Szövetség)

10.00–19.00G4 stand!

Dedikálás · Maratoni dedikálás Leda D'Rasi, Mason Murray, Marie M., Robin O'Wrightly, Renáta W. Müller, Krencz Nóra részvételével (Imádom a könyveket)

10.30–11.30Márai Sándor terem!

Női Lélek – női irodalom
Résztvevők: Dézsi Ibolya (szerkesztő), Ákody Zsuzsa, Bökös Borbála, Czipó Petra (az Atlantic Press Kiadó női regénypályázatának győztesei)
Moderátor: Endrei Judit (Atlantic Kft.)

10.30–11.30Szabó Magda terem!

Egy szerelmes korrajz 1879-től 1941-ig
Résztvevők: Petrőczi Éva író, költő, irodalomtörténész, Kálmán C. György irodalomtörténész, valamint Molnár Piroska, a Nemzet Színésze (Katica-Könyv-Műhely Kft.)

10.30–11.30Votisky Zsuzsa terem!

Olvasástanulás és diszlexia
Fókuszban a Pagony Most ÉN olvasok-sorozata és Révész Emese Simi és a rendetlen betűk című meseregénye
Résztvevők: Wéber Anikó, Szabó Borbála, Révész Emese írók és Koósné Sinkó Judit mestertanár (ELTE TÓK)
Moderátor: Hajdu Zsanett (Pagony Kiadó)

10.30–12.00Táncszínház, galéria!

Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak Kreatív műhely gyerekeknek Marianna Oklejak lengyel illusztrátor vezetésével (7–12)
A „Cuda wianki” kifejezés olyan lengyel dolgokat jelent, amelyek szokatlanok, rendkívüliek, egyediek. Ilyen szokatlan és egyedülálló Marianna Oklejak gyerekeknek és felnőtteknek szóló könyve, amely egyszerű történetek és hagyományos motívumok újszerű felhasználásával mutatja be kicsiknek és nagyoknak a lengyel kultúra gazdagságát. Marianna Oklejak (1981) több, hazájában rendkívül sikeres gyermekkönyv szerzője; a Varsói Képzőművészeti Akadémia grafikus szakán végzett, könyvtervezésre és illusztrációkra szakosodott. Könyvillusztrációkat, plakátokat, hanglemezborítókat tervez. A 26. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretében bemutatásra kerülő Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak című kiállítás most annak a könyvnek a varázslatos világába enged bepillantást, amelyet Lengyelországban 2005-ben az év könyvévé választottak képeskönyv kategóriában. (Lengyel Intézet)

11.00–11.30Gyerek- (b)irodalom!

Zenés-mesés ízelítő Bíró Eszter Időradír című könyvéből
Közreműködik: Bíró Eszter (énekesnő), Födő Sándor "Fodo" (zeneszerző, ütős) és Hámori Máté (gitáros) (Móra Kiadó)

11.00–12.00B14 stand!

Dedikálás · Görög Ibolya dedikál (Athenaeum Kiadó)

11.00–12.00B19 stand!

Dedikálás · Bódi Péter dedikál (Kalligram)

11.00–12.00B22 stand!

Dedikálás · Fazekas Erzsébet Kiterítenek úgyis – Riportok életre-halálra című könyvét, valamint Sultz Sándor Ceausescu gyermekei című könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport)

11.00–12.00B23 stand!

Dedikálás · Grecsó Krisztián dedikál (Magvető Kiadó)

11.00–12.00B28 stand!

Dedikálás · Ungváry Krisztián és Meruk József dedikálnak (Jaffa Kiadó)

11.00–12.00B42 stand!

Dedikálás · Kőbányai János dedikál (Múlt és Jövő)

11.00–12.00B58 stand!

Dedikálás · Bartalos Tóth Iveta és Mészáros Krisztina dedikálják Anyább anyák című kötetüket (Felvidéki magyar kiadók)

11.00–12.00B65 stand!

Dedikálás · Holden Rose dedikál (Főnix Könyvműhely)

11.00–12.00B69 stand!

Dedikálás · Iklódi Dóra dedikál (Boook Kiadó)

11.00–12.00G4 stand!

Dedikálás · Mira Sabo dedikál (Imádom a könyveket)

11.00–12.00G5 stand!

Dedikálás · Boross Teréz dedikál (Irodalmi Rádió)

11.00–12.00G6 stand!

Dedikálás · Tomor Anita dedikál (Pyrus Kiadó)

11.00–12.00T11 stand!

Dedikálás · Agócs Írisz Mia nem álmos valamint Masa és az eső című könyveit, Czernák Eszter - Mayer Tamás Sári és Berci otthon című könyvüket dedikálják (Pozsonyi Pagony)

11.00–12.00K4 stand!

Dedikálás · Dallos Szilvia dedikál (Nap Kiadó)

11.00–12.00K11 stand!

Dedikálás · Cserhalmi Dániel dedikálja Csengőfrász című könyvét (Atlantic New)

11.00–12.00K19 stand!

Dedikálás · T. Igor Csaba dedikálja A tengeralattjáró utasai, A negyedik hatalmi ág, valamint Néhány szem parázs című könyveit (Publio Kiadó)

11.00–12.00K24 stand!

Dedikálás · Hadas Krisztina dedikálja Anyasors című könyvét (Bookline)

11.00–13.00T17 stand!

Dedikálás · Csukás István dedikál (Könyvmolyképző)

11.30–12.10Gyerek- (b)irodalom!

10 éves a Kerekítő – Jubileumi zenés mesemóka kerekítő manóval
Kerekítő manó óvodásoknak szóló könyvei és mondókás köteteink nyomán mondókák és dalok közt kalandozunk, meseszálat gurigatva, hangszerjátékkal színesítve. Előadók: J. Kovács Judit báb, furulyák; Gyulai Csaba kalimba, daff, cajon, résdob (Móra Kiadó)

11.30–12.30Márai Sándor terem!

Fordítás és ferdítés, a Balatonfüredi Fordítóháztól a Balassi Műfordítói Nagydíjig
Résztvevők: Nádasdy Ádám, Rácz Péter és Zelei Dávid (KKM-Publishing Hungary Program)

11.30–12.30Osztovits Levente terem!

Hermann Ildi Hiányzó történetek című fotóriport könyvének posztumusz bemutatója Résztvevők: Winkler Nóra művészeti újságíró, Fabricius Anna fotográfus és Somogyi Zsófia művészettörténész (Scolar Kiadó)

11.30–12.30Szabó Magda terem!

Sehol. Bodor Ádám új könyvének bemutatója
Résztvevők: a szerző, Szegő János és Pataki Ferenc (Magvető Kiadó)

11.30–12.30Votisky Zsuzsa terem!

Utazás egy feje tetejére állított világba – Kal Pintér Mihály Atyavilág című regényének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Filippov Gábor Felolvas: Gálvölgyi János színművész (Athenaeum Kiadó)

11.30–12.30B22 stand!

Dedikálás · Petrőczi Éva dedikálja Ida és Gyula dédszüleim története című regényét a Nemzet Színésze címmel kitüntetett Molnár Piroska társaságában. (Kossuth Kiadói Csoport, Katica-Könyv-Műhely)

11.30–12.30T4 stand!

Dedikálás · Bíró Eszter és Födő Sándor "Fodo" dedikálja Időradír című könyvét és lemezét (Móra Kiadó)

12.00–13.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Milyen tényezők befolyásolják a norvég irodalom külföldi befogadását?

A norvég krimi népszerűségéről, fordítási kérdésekről és a norvég fordítói támogatásokról Teplán Ágnes irodalomtörténész, A. Dobos Éva és Szöllősi Adrienne műfordítókkal beszélget.

12.00–13.00B10 stand!

Dedikálás · Bakti Viktor dedikál (Könyvmolyképző)

12.00–13.00G5 stand!

Dedikálás · Császár József dedikál (Irodalmi Rádió)

12.00–13.00T11 stand!

Dedikálás · Wéber AnikóRátkai Kornél: Marci iskolás lesz, Szabó BorbálaBaranyai András: Az átszívó porszívó, Révész EmeseMetzing Eszter: Simi és a rendetlen betűk című könyveiket dedikálják (Pozsonyi Pagony)

12.00–13.00K11 stand!

Dedikálás · Ákody Zsuzsa, Bökös Borbála, Czipó Petra, a női regénypályázat díjazottjai dedikálnak (Atlantic New)

12.10–13.00Gyerek- (b)irodalom!

Csütörtök, a kisördögVarró Dániel legújabb mesehősét a szerző és az illusztrátor, Agócs Írisz mutatja be (Jelenkor Kiadó – Diafilm)

12.10–13.00T4 stand!

Dedikálás · J. Kovács Judit és Kállai Nagy Krisztina dedikálnak (Móra Kiadó)

12.30–13.30B23 stand!

Dedikálás · Bodor Ádám dedikál (Magvető Kiadó)

12.30–13.30B14 stand!

Dedikálás · Kal Pintér Mihály dedikál (Athenaeum Kiadó)

12.30–13.30B71 stand!

Dedikálás · Hídvégi Máté és Ungvári Tamás dedikálnak (Scolar Kiadó)

12.30–14.00Supka Géza terem!

Beszélgetés a kortárs science fiction- és fantasy-irodalomról
Résztvevők: Kleinheincz Csilla (GABO), Németh Vladimir (Fumax) és Velkei Zoltán (Agave Könyvek) (Agave Könyvek)

13.00–13.30Osztovits Levente terem!

Budai-díjak
A díjakat dr. Láng Zsolt, a II. kerület Önkormányzatának polgármestere adja át. (II. kerületi Önkormányzat)

13.00–13.45Gyerek- (b)irodalom!

A Sipirc!, az Oroszlán úr sörénye és a Bújócska című Csimota Kiadónál megjelent Papírszínház-mesék bemutatója
A Japánból eredő és igen népszerű Papírszínház a mesekönyvet mintegy színházzá alakítja. (5 éves kortól)
Mesélő: Zsigmond Tamara (Csimota Kiadó)

13.00–14.00Márai Sándor terem!

Kultúrharc a 19. század végén – Pataki Éva Férfiképmás című regényének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Filippov Gábor Felolvas: Takáts Andrea színésznő
Moderátor: Veiszer Alinda (Athenaeum Kiadó)

13.00–14.00Votisky Zsuzsa terem!

A Hópárduc felesége. Sterczer Hildával, Erőss Zsolt hegymászó özvegyével Révész Szilvia beszélget (Harmat Kiadó)

13.00–14.00B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Ilyen egy norvég férfi?! Tomas Espedal
A művészet ellen – A természet ellen című kötetének bemutatója
A szerzővel Oláh Andrea rádiós újságíró beszélget. (Typotex Kiadó)

13.00–14.00B10 stand!

Dedikálás · V. K. Bellone dedikál (Könyvmolyképző)

13.00–14.00B23 stand!

Dedikálás · Oravecz Imre dedikál (Magvető Kiadó)

13.00–14.00G5 stand!

Dedikálás · Bajzikné Panni dedikál (Irodalmi Rádió)

13.00–14.00G14 stand!

Dedikálás · Csabai Márk dedikál (Olvasni Menő)

13.30–14.30Szabó Magda terem!

Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés története a 70-es évektől napjainkig
Dezső Andrással, a kötet szerzőjével Rényi Ádám, a 21. Század Kiadó társtulajdonosa beszélget. Résztvevők: Bárdy Tibor nyugalmazott rendőrezredes és Orosz István, a Nemzeti Nyomozó Iroda bűnszervezetek elleni osztályának egykori vezetője (XXI. Század Kiadó / 21. Század Kiadó)

14.00–14.45Osztovits Levente terem!

Gabriele Kiadó könyvbemutatója filmvetítéssel
Ez az Én Szavam – Alfa és Omega – Jézus evangéliuma – Krisztus Kinyilatkoztatása, melyet időközben az igazi Keresztények az egész világon ismernek. (Gabriele Kiadó – A Szó - Kft.)

14.00–15.00Márai Sándor terem!

Beszélgetés Szerb Antalról. Szerb Antal Magyar irodalomtörténet és Havasréti József Szerb Antal című könyvének bemutatója
Résztvevők: Pálfy Eszter, Havasréti József és Szegő János (Magvető Kiadó)

14.00–15.00Gyerek- (b)irodalom!

Játékos-verses foglalkozás Nyulász Péterrel
Az óvodás és kisiskolás korosztálynak szóló játékos-verses foglalkozás a Zsubatta!, valamint a Miazami, a Miazmég és a Kiazaki című kötetek alapján. „A gyerekekkel kicsit tornázunk, sokat játszunk, megtanulhatnak egy-egy verset, rajzfilmeket vetítek és persze játszunk a kitalálósokkal." (Móra Kiadó)

14.00–15.00Dedikálóstand a B bejáratnál!

Dedikálás · Tomas Espedal dedikálja A művészet ellen – A természet ellen című kötetét (Typotex Kiadó)

14.00–15.00B10 stand!

Dedikálás · Szélesi Sándor dedikál (Könyvmolyképző)

14.00–15.00B14 stand!

Dedikálás · Pataki Éva dedikál (Athenaeum Kiadó)

14.00–15.00B19 stand!

Dedikálás · Szendi Nóra dedikál (Kalligram)

14.00–15.00B22 stand!

Dedikálás · Bod Péter Ákos dedikálja Megint utat tévesztünk című könyvét, valamint Antal Attila Orbán bárkája című könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport)

14.00–15.00B23 stand!

Dedikálás · Szelényi Iván dedikálja a Tanulmányok az illiberális posztkommunista kapitalizmusról 2014-2018 című könyvét (Corvina Kiadó)

14.00–15.00B23 stand!

Dedikálás · Závada Pál dedikál (Magvető Kiadó)

14.00–15.00B25 stand!

Dedikálás · Sterczer Hilda és Révész Szilvia dedikálják A Hópárduc felesége című könyvet (Harmat Kiadó)

14.00–15.00B28 stand!

Dedikálás · Sándor Anikó dedikál (Jaffa Kiadó)

14.00–15.00B38 stand!

Dedikálás · N. Fülöp Beáta dedikálja könyveit (Gyémántfelhő)

14.00–15.00B69 stand!

Dedikálás · Déri Szilvia dedikál (Boook Kiadó)

14.00–15.00G5 stand!

Dedikálás · Varga Árpád dedikál (Irodalmi Rádió)

14.00–15.00K2 stand!

Dedikálás · Pósa Zoltán dedikálja a Lila tricikliturgia című kisregényét (Széphalom Könyvműhely)

14.00–15.00K11 stand!

Dedikálás · Ferenczik Adrienne dedikálja Hepi Börszdéj című könyvét (Atlantic New)

14.00–15.00K17 stand!

Dedikálás · Yase Vadislav & Drem Wolver dedikálnak (Alex Kiadó)

14.00–15.00K19 stand!

Dedikálás · Gecse Dóra dedikálja 18 randi című könyvét (Publio Kiadó)

14.00–15.00K20 stand!

Dedikálás · Kuti Veronika dedikál (Könyv Guru)

14.00–15.30B1 stand!

NORVÉG DÍSZVENDÉGSÉG
Norvég kezdőknekBoronkay Soma dokumentumszínházi előadása
Ismeretlen emberek csoportja összegyűlik egy megadott időpontban, egy megadott helyszínen. Ugyanaz a cél vezérli őket: minél többet megtudni a norvég nyelvről. 90 percük van minderre. Mindenki számára ismerős ez a nyelvórai keret. De vajon hol van a színház és a norvég nyelvóra határa?

14.30–15.30Supka Géza terem!

Pintér Béla Újabb drámák – könyvbemutató a szerző részvételével, melyet dedikálás követ
A szerzővel Kővári Orsolya beszélget (Saxum Kiadó)

14.30–15.30B29 stand!

Dedikálás · Dezső András dedikálja Maffiózók mackónadrágban – A magyar szervezett bűnözés története a 70-es évektől napjainkig című könyvét (21. Század Kiadó)

14.30–16.00G23 stand!

Dedikálás · Marabu Dodóskönyvek és Madarász Gergely Majomdaráló című képregényét dedikálja (Képregény)

14.45–16.00Osztovits Levente terem!

Gabriele Kiadó könyvbemutatója filmvetítéssel
A beszélő Egyetemes Egység – az Univerzális Teremtőszellem Szava (Gabriele Kiadó – A Szó - Kft.)

15.00–15.50Gyerek- (b)irodalom!

Kalandozások a ruhásszekrényen túli birodalomban – Fergeteges Narnia-kvíz kicsiknek és nagyoknak Bartha Álmos nemzetközi kvízmester vezetésével (Harmat Kiadó)

15.00–16.00Márai Sándor terem!

A briliáns barátnők
Beszélgetés Elena Ferrante Nápolyi Regények című sorozatáról Résztvevők: Bán Zsófia író, Matolcsi Balázs fordító és Tönkő Vera szerkesztő
Felolvas: Szávai Viktória
Moderátor: Oláh Andrea (Park Könyvkiadó)

15.00–16.00Szabó Magda terem!

Beszélgetés Koltai Róbert Sose halok meg? című könyvéről
Résztvevők: Gaál Ildikó és a szerző (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00Votisky Zsuzsa terem!

Inti Chavez Perez Respekt című könyvének bemutatója
Résztvevők: Halász Sári és Király Levente (Corvina Kiadó)

15.00–16.00B72 stand!

Beszélgetés Gulyás Adrienn-nel Patrick Modiano Alvó emlékek című könyvének fordításáról (Tarandus Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete)

15.00–16.00B10 stand!

Dedikálás · Spirit Bliss és Greff Magdi dedikálnak (Könyvmolyképző)

15.00–16.00B19 stand!

Dedikálás · Kukorelly Endre dedikál (Kalligram)

15.00–16.00B22 stand!

Dedikálás · Bolgár György Amikor 64 leszek – Csupa Beatles és Tunyogi László Fél szemed világa című könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport)

15.00–16.00B23 stand!

Dedikálás · Poós Zoltán dedikálja Rock&Roll Áruház című kötetét (Corvina)

15.00–16.00B23 stand!

Dedikálás · Havasréti József dedikál (Magvető Kiadó)

15.00–16.00B28 stand!

Dedikálás · Dombóvári István és Soma Mamagésa dedikálnak (Jaffa Kiadó)

15.00–16.00B36 stand!

Dedikálás · Prof. Dr. Pálffy Géza, az MTA BTK TTI Szent Korona kutatócsoport vezetője dedikálja a kutatócsoport kiadványait (Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont)

15.00–16.00B42 stand!

Dedikálás · Heller Ágnes dedikál (Múlt és Jövő)

15.00–16.00B69 stand!

Dedikálás · Márk Szonja dedikál (Boook Kiadó)

15.00–16.00B71 stand!

Dedikálás · Gerlóczy Márton dedikál (Scolar Kiadó)

15.00–16.00G5 stand!

Dedikálás · Szakáli Anna dedikál (Irodalmi Rádió)

15.00–16.00T4 stand!

Dedikálás · Nyulász Péter és Ritter Ottó dedikálnak (Móra Kiadó)

15.00–16.00T8 stand!

Dedikálás · M. Kácsor Zoltán dedikálja a Zabaszauruszok-sorozatot (Kolibri Kiadó)

15.00–16.00T14 stand!

Dedikálás · Mechler Anna dedikálja Olina és a varázsszirmok című mesekönyvét (Manó Könyvek)

15.00–16.00T17 stand!

Dedikálás · Palásthy Ágnes és Bodor Attila dedikálnak (Könyvmolyképző)

15.00–16.00K2 stand!

Dedikálás · Kovács István dedikál (Magyar Napló)

15.00–16.00K2 stand!

Dedikálás · Avar Judit dedikálja A csizmaszári bolha című kötetét (Széphalom Könyvműhely)

15.00–16.00K19 stand!

Dedikálás · Szalay Netela László dedikálja megjelent könyveit (Publio Kiadó)

15.30–16.30G17 stand!

Dedikálás · Pintér Béla dedikálja Drámák és Újabb drámák című köteteit (Saxum Kiadó)

16.00–16.30Gyerek- (b)irodalom!

Az ügyetlen bohóc – mesék örökmozgóknak Balázs Ágnessel (Móra Kiadó)

16.00–17.00Márai Sándor terem!

Bánk bán…
Résztvevők: a Magyar Műfordítók Egyesületének tagjai és más belföldi és külföldi vendégek (Magyar Műfordítók Egyesülete)

16.00–17.00Osztovits Levente terem!

Száraz Miklós György Székelyek című regényes művelődéstörténi kötetének bemutatója
Résztvevők: a szerző és Oláh-Gál Elvira rádiós újságíró (Scolar Kiadó)

16.00–17.00Szabó Magda terem!

Légy te is hazudós!
A Menő Könyvek legfrissebb antológiájának, a Hazudósnak ezúttal az ártatlan füllentések és az ordas nagy hazugságok a témája. A bemutatón a kötet szerzőivel beszélgetünk, és az is kiderül, hogy a meghirdetett pályázatra érkezett novellák közül melyik kerülhetett be egy e-könyv antológiába. (Manó Könyvek)

16.00–17.00Votisky Zsuzsa terem!

Lehetetlen küldetés? Jezsuiták. Missziók. Kommunisták – kerekasztal-beszélgetés Résztvevők: Vámos Péter, történész; Ngoc PhamDinh, jezsuita szerzetes; Tornya Erika, Sacré Coeur nővér Moderátor: Salát Gergely, sinológus (Jezsuita Kiadó)

16.00–17.00B10 stand!

Dedikálás · Bessenyei Gábor dedikál (Könyvmolyképző)

16.00–17.00B19 stand!

Dedikálás · Péterfy Gergely dedikál (Kalligram)

16.00–17.00B22 stand!

Dedikálás · Bitó László Sámson, a vadon fia című könyvét, valamint Szunyogh Szabolcs Zsidó nők című könyvét dedikálja (Kossuth Kiadói Csoport)

16.00–17.00B23 stand!

Dedikálás · Tóth Krisztina dedikál (Magvető Kiadó)

16.00–17.00B28 stand!

Dedikálás · Gaál Ildikó és Koltai Róbert dedikál (Jaffa Kiadó)

16.00–17.00B71 stand!

Dedikálás · Temesi Ferenc dedikál (Scolar Kiadó)

16.00–17.00T17 stand!

Dedikálás · Kántor Kata és Kozári Dorka dedikálnak (Könyvmolyképző)

16.00–17.00K2 stand!

Dedikálás · Czilli Aranka dedikálja Nyitott ablak című verseskötetét (Széphalom Könyvműhely)

16.00–17.00K4 stand!

Dedikálás · Kiss Gy. Csaba dedikál (Nap Kiadó)

16.00–17.00K11 stand!

Dedikálás · Dálnoki Miklós Viktória Én, Regina Beatrix című könyvét dedikálja (Atlantic New)

16.00–17.00K17 stand!

Dedikálás · Mandy Kristóf dedikál (Alex Kiadó)

16.00–17.00K20 stand!

Dedikálás · Garay Zsuzsanna és Mester Györgyi dedikálnak (Könyv Guru)

16.00–17.30Lázár Ervin terem!

Születésnapi Irodalmi Szalon
Házigazda: Péterfy Gergely (Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése)

16.30–17.30Gyerek- (b)irodalom!

Bosnyák Viktória - Dudás Győző: Pacák a pácban
Mennyi minden lehet egyetlen paca? Írjuk együtt a meséket! Alkoss, mesélj és fedezd fel az apró részleteket! A szerzők együtt játszanak, mesélnek a gyerekekkel. (Kolibri Kiadó)

16.30–17.30T4 stand!

Dedikálás · Balázs Ágnes és Horváth Ildi dedikálnak (Móra Kiadó)

17.00–18.00Márai Sándor terem!

Dénes Gábor Soros György vágatlanul című filmje ismertetéssel
Résztvevők: a rendező és Kőbányai János (Múlt és Jövő)

17.00–18.00Szabó Magda terem!

Lehelj bele életet! Öt regényíró a karakterábrázolásról
Résztvevők: A. I. Willis (dr. Vetter Szilvia), Cserhalmi Dániel, David Autere (Demkó Attila), Omar Adam Sayfo, Sijó (Sipos József) (I. Willis)

17.00–18.00Votisky Zsuzsa terem!

Beszélgetés Haydnról, Mozartról és az OSZK-ban talált Szonáta-kéziratról
Mikusi Balázs tanulmánykötetét bemutatja Bősze Ádám zenetörténész (Országos Széchényi Könyvtár)

17.00–18.00B72 stand!

Beszélgetés Kiss Kornéliával Jeanne Siaud-Facchin Lehet-e boldog a szuperintelligens ember? című könyvének fordításáról (Park Kiadó és Magyar Műfordítók Egyesülete)

17.00–18.00B10 stand!

Dedikálás · Gulyás Péter dedikál (Könyvmolyképző)

17.00–18.00B19 stand!

Dedikálás · Schiffer András dedikál (Kalligram)

17.00–18.00B23 stand!

Dedikálás · Az idei Aegon-díj nyertese dedikál (Magvető Kiadó)

17.00–18.00B28 stand!

Dedikálás · Jakupcsek Gabriella dedikál (Jaffa Kiadó)

17.00–18.00B71 stand!

Dedikálás · Száraz Miklós György dedikál (Scolar Kiadó)

17.00–18.00G5 stand!

Dedikálás · Bencsik Attila dedikál (Irodalmi Rádió)

17.00–18.00T14 stand!

Dedikálás · A Hazudós novella antológia szerzői dedikálnak (Menő Könyvek)

17.30–18.30T8 stand!

Dedikálás · Bosnyák Viktória és Dudás Győző dedikálják a Pacák a pácban – Mennyi minden lehet egyetlen paca című könyvet (Kolibri Kiadó)

18.00–19.00B71 stand!

Dedikálás · Fráter Erzsébet dedikál (Scolar Kiadó)

18.00–19.00G5 stand!

Dedikálás · Kolarics Zoltán dedikál (Irodalmi Rádió)

T21Táncszínház, galéria!

Csodaország – lengyel folklór kicsiknek és nagyoknak. Oklejak Marianna illusztrátor kiállítása (Lengyel Intézet)

Hirdetés