Gyöngyök ​éve 43 csillagozás

Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

A ​cseh Zuzana Brabcová regénye, amely egy leszbikus szerelem felkavaró, megrendítő története, talán az utóbbi évek legnagyobb visszhangját váltotta ki hazájában mind az olvasók, mind a kritikusok körében: alaposan felkavarta a cseh irodalom állóvizét.

A regény hősnője, a negyvenéves Lucie, ahogy mondani szokás, rendezett anyagi és családi körülmények között él. Van férje, akivel annak idején osztálytársak voltak, van egy egyetemista lánya, van állása, értelmes, kedvére való munkája egy kulturális folyóiratnál. Aztán egy napon történik valami, ami egyszer s mindenkorra véget vet ennek a látszólagos idillnek. Luciének interjút kell készítenie egy leszbikus párral: mohó izgalommal és borzongva hallgatja egyszerre idegen és ismerős történetüket. A látottak és hallottak annyira felkavarják, hogy még aznap este Prága egyetlen leszbikus bárjában köt ki, ahol megismerkedik Magdával. Szerelem első látásra. Igenis, létezhet ilyen két nő között is. Illetve nem is szerelem ez, hanem… (tovább)

Eredeti cím: Rok perel

Eredeti megjelenés éve: 2002

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2004
292 oldal · puhatáblás · ISBN: 9637253122 · Fordította: V. Detre Zsuzsa

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 29

Kívánságlistára tette 14


Kiemelt értékelések

Bíró_Júlia>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Hogy ez a könyv mi minden lehetett volna…

… egy jófajta szerelmi történet.
… egy jófajta leszbikus-szubkultúrás történet.
… egy jófajta elfojtós-pszichiátriás-rehabilitálódós történet.
… egy érdekes megoldást felkínáló narratíva a konvencióktól becsavarodni készülőknek (még akkor is, ha amúgy nem vagyok híve annak, hogy egzakt használati utasításokat olvasgassunk ki az irodalmi művekből).
… egy izgalmas lélekrajz, még izgalmasabb válasz a „Pedig olyan normálisnak nézel ki!”-felkiáltásokra.
… egy megint csak jófajta történet az egymásrautaltságról. Is. Meg mi mindenről még…

Kár, hogy Brabcová mintha nem tudta volna biztosan, hogy a fentiek közül melyik(ek)ről akar valóban mesélni, és mik azok az elemek, amit inkább az olvasók fantáziájára bízna. Inkább mintha kalapból húzogatta volna, hogy épp mi következzen, és ahol a Jolly Joker jött ki, oda vésett valami gyöngyös metaforát, hogy passzoljon a címhez. Amikor elfogyott a pakli, aláírt két évszámot, és mehetett a kiadóba a cucc, ahol mintha minden utómunka és béta-olvasás nélkül küldték volna a nyomdába.
Kár és nevermore.

NoirDésirer>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Ez a könyv mocskos. Borszagú. Elveszíted önmagad és soha többet nem találod meg. Megtalálod önmagad, előtűnik eltemetett emlékeid közül, élesen és valóságosan, és soha többé nem veszíted el. Ez a könyv véres. Van amikor csak óvatosan szivárog a vér egy sárga rózsa tövise által szúrt sebből, máskor véres nyom jelöli az utadat az életed gyökeres megváltozása felé. Ez a könyv egy sárga rózsa, ami van amikor szeret, van amikor hazudja szeret, és van olyan is, amikor cserben hagy…
És minden hazugságból van ebben a könyvben, hazugságokból épülnek a hideg külvárosok, és a lakótelepek bérlakásainak falai között is hazugságból áll minden szerelmes együttlét…
Távoli, ismeretlen ízeket hagy maga után, a fagyanta ízét, a beteljesült gyönyörök ízét, a húsdarálón ledarált sorsok ízét…
Az ösztön öntudatra ébredése, az öntudat ösztönné alacsonyodása…

adrienn_kl>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Az gondoltam, hogy Jodi Picoult Gyere haza című könyve már mindent kimerített a leszbikus témában, és azt úgysem tudja senki überelni. Nem voltam biztos benne, hogy el kell olvasnom a könyvet, de aztán mégis hozzám került, és úgy mint mindenki, az első fejezetben csak fogtam a fejem, hogy jaj, te jó ég, ez meg mi a frász? Aztán szép kerek történet lett, és eléggé kiakasztott. De egy percig sem unatkoztam mellette, főleg amikor a a harmadik fejezetben össze kellett rakni a dolgokat.

dtk8 P>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Az volt az érzésem a könyvvel kapcsolatban, hogy a szerző nem szereti a főhősét, aki nem szereti saját magát. De akkor vajon ezt a történetet miért kellett megírni, nekem meg miért kellett elolvasni?
Nagyon mást vártam a fülszövegtől. Az alkoholista Lucie találkozik Magdával, együtt vannak egy évig, aztán a pszichiátriára kerül. Eleve egy lecsúszott figura. Szólhatna ez a könyv a szenvedélyről, ami az italhoz és Magdához köti, de nem szól.
Vagy szólhatna a szerelemről, aminek az irányultsága változik az élete során, de én nem tudtam meg, végül is szerette-e Magdát. Luciének volt egy serdülőkori lányszerelme, a regény leghiteltelenebb része számomra az volt, amikor levélben megírta ennek a lánynak, hogy akkor ő most inkább hazudik magának és a világnak, férjhez megy és gyereket szül. Szerintem ilyen nincs, ha tényleg győzködnie kellett volna magát, akkor ezt nem látja így. Nincs benne identitásválság sem.
Szóval elolvastam ezt a könyvet, de nem tudom, hogy mi volt az értelme.

robinson P>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Érdekes könyv. Kicsit zaklatott,de érthető. Hihetetlen mire képes a -végre- megtalált szerelem! Kitör a szenvedély és már semmi nem az ,ami előtte volt. Nagyon megértem a főhősnő szenvedélyes szenvedését..végre megkapta,amire titkon vágyott,de elvették tőle,kinevetik,megcsúfolják érzéseit. Olyan a regény ,mint egy szép gyöngysor,amit letéptek valaki nyakából,szeretkezés hevében,…szép,de egy -két szem elgurult és nem áll össze sosem.

2 hozzászólás
Stone>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

nekem ez a könyv nagyon tetszett..lehet, hogy most megsértem vele, de folyton a lilijan jutott eszembe a stílusáról….az elején nehezen igazodtam ki, de aztán megszoktam, aki pár óra jó szórakozást akar, annak tökéletes választás:) nehéz téma, de jól tálalták

2 hozzászólás
alexakarola>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Nagyon zavart, hogy ennyire összevissza volt, sokszor fogalmam sem volt, hogy akkor most hol is tartunk, mi történik? Alapból a történet szerintem nem lett volna rossz, de ez a nagy zűrzavar az írásban..

Dawn_Silver I>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Megrázó történet. A témában ez volt az első könyv, amit olvastam. Bevallom őszintén, kicsit féltem tőle, és valahol nem véletlenül: az írónő tragikus szerelemről mesél nekünk, rengeteg a felkavaró jelenet. Sok a szép kifejezés, de legalább annyi szürreális képet kapunk, amelyet szereplőnk vetít elénk. Lucie-n meglátszik, hogy teljesen összezavarodott, elméjét megbomlasztotta Magda, és az önmagával való szembesülés. No meg igen, az alkoholt is hozzácsaphatnánk a listához.
Több szempontból látjuk Lucie-t, néha a férje, és a lánya is megszólal. Ilyenkor kicsit mindig megzavarodtam, mert semmi sem jelezte a nézőpont váltást. Ugyanígy az időben is összevissza ugrált a könyv, múlt és jelen keveredett végig. Tehát nagyon oda kellett figyelni, de végül is érthető volt. Azt hiszem, e történet által is sokat gazdagodtam.

lizke>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Először is köszönöm @Stone – nak az értékelést, mert amiatt folytattam.
az igazság az, hogy én nem érzek magamban ilyen hajlamot mégis itt minden úgy van leírva, hogy akár beismeri az ember, akár nem felketli a kíváncsiságát ha csak egy picit is a téma… bár az első 50 oldalig úgy voltam, hogy na jó engem ez nem érdekel, nem akarom tovább hallani hogyan zajlik egy ilyen kapcsolat, aztán mégis továbbmentem, s ugyan volt olyan hogy legszívesebben átugrottam volna oldalakat, mégsem tettem ne kérdezzétek miért
Alapvetően 3 részre van osztva, s rögtön az elsőben azzal szembesülünk, hogy a főszereplőnk egy elmegygógyintézetben van, s éli mindennapjait. Elolvasva a borítón szereplő tartalmat bevallom őszintén fogalmam sem volt, hogy ez most akkor hogyan jön ide… de később a következő 2 fejezetben persze minden letisztul, hogy ez a durrbele kezdés ponthogy jó, s később az apa. a lány, a nagymama, barátok is megszólalnak s elmondják azt, hogyan is élték meg azt, hogy Lucie felfedezte saját magát és rájött hogy mi is valójában.
A kötetet vegye kézbe bárki bátran, akinek csak egy picit is piszkálja a fantáziáját a kérdés, vagy ha nem akkor is, én ez utóbbi voltam, s most mégis azt mondom nem bánom, hogy időt szántam arra, hogy végigolvassam ezt a röpke 300 oldalt, mert még ha nem is egy doktori értekezés legalább egy kis rálátásom van, mert azért valljuk be a legritkább esetben kérezzük meg az utcán szembejövőtől, hogy ő mit gondol erről.

R_Kata__>!
Zuzana Brabcová: Gyöngyök éve

Az elején nekem picit nehéz volt de attól elnyerte a tetszésem :)
erős volt de ráálltam hamar. Érdekes.. én ajánlom annak aki szeret bogozni :)

12 hozzászólás

Népszerű idézetek

lizke>!

Tudják a korkülönbség egy idősebb férfi meg egy fiatalabb nő között nem olyan borzasztóan fontos. Sokkal gyakrabban feledkezünk el arról, hogy milyen jelentős szerepet játszanak a kulturális és intellektuális tényezők. Ha eltekintünk a dolgok szexuális oldalától, egyvalami számít: ha a pár kulturálisan nem kompatibilis, kapcsolatukban problémák várhatók. Enyelegni és turbékolni csak bizonyos mértékig lehet, de aztán úgyis el kell kezdeni beszélni.

[p.68.-69.] Budapest: Ulpius (2004)

8 hozzászólás
dtk8 P>!

Ügyeljenek, kérem, hogy serdülő gyermekeik ne kerüljenek szekták, drogok és F. M. Dosztojevszkij összegyűjtött műveinek az uszályába.

129. oldal

lizke>!

A tavaly szó bilincsként kattant fülemben.

[p.272.] Budapest: Ulpius (2004)

virrasztó>!

Tisztíts meg engem, hogy újra érezzem a fájdalmat, hogy elviselhetetlenül égessen-marjon, só a sebben, élet.

268. oldal

robinson P>!

-a gyönyör és a fájdalom egybefonódnak,mint az imádkozó ujjak-

lizke>!

Ki nem állhatom a fehér műanyag székeket. Mindenütt ott vannak. Elárasztották Európát, elárasztották a világot. A mai világban már lehetetlen úgy élni, hogy az ember véletlenül se üljön le egy ilyen fehér műanyag székre.

[p.76.] Budapest: Ulpius (2004)

Dora>!

Képes voltam órákig bámulni az MTV-t, klip klip után, ötletes képzőművészet bóvli, pár perces saga, minimalizmus, haiku. Ami a filmművészetben a klip, az az irodalomban az apróhirdetés. Tetszett a dolog, és egyáltalán nem zavart, hogy az emberek nem járnak moziba, és nem olvasnak.

205. oldal

robinson P>!

-Két dolgot nem adok kölcsön senki emberfiának: a Bors őrmestert és a fogkefémet.

lizke>!

– Hát ez hihetetlen…
A férfi kíváncsian felkönyökölt.
– A ház tizenegy emeletes. Minden emeleten hét lakás van. Ez azt jelenti, hogy ebben a szent pillanatban kábé kétszázharminc idegen ember alszik velünk együtt.
– Ehhez kellett a számológép?
– A pénzt fejben számolom. De embereket, az nem megy. Brrr…undorító..

[p.8.] Budapest: Ulpius (2004)

lizke>!

– Visszaadta az érzékeimet – mondta állítólag Tereza Jakubnak, miután kipróbálta a kábítószert. Én Magdáról mondhattam el ugyanezt. Valaki váratlanul felgyújtotta a villanyt, és a rég elfelejtett kacatokkal teli félhomályos kamra egyszeriben tündöklő üvegfalú, csupa édesség, csupa csillogás, csupa szín cukrászdává változott.

[p. 196.] Budapest: Ulpius (2004)


Hasonló könyvek címkék alapján

Gordon Agáta: Kecskerúzs
Kathleen Glasgow: Girl in Pieces – Lány, darabokban
Marian Keyes: Rachel vakációja
Baráth Viktória: Egy év Rómában
Kim Leine: Kalak
Cara Delevingne – Rowan Coleman: Mirror, mirror
Margaret Atwood: A vak bérgyilkos
Toni Morrison: Nagyonkék
Margaret Atwood: Fellélegzés