Angyal ​a földi pokolban 7 csillagozás

Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban

Az ​Angyal a földi pokolban című regény lehetne akár egy szerelmi történet a II. világháború idején, s ábrándozhatnánk egy apácák által nevelt bátor, de igen makacs nő és egy osztrák orvos sorsszerű egymásra találásáról. Ennél azonban sokkal többet nyújt a könyv. Olyan húsbavágó kérdéseket vet fel, melyeket a háború utáni kor politikai és hatalmi pozíciói kényszerítenek ki, melyek harcba állítják az embereket egymásal, és önmagukkal szemben is. Menni vagy maradni, tenni vagy lapulni, élni vagy meghalni…

Horthy Miklós testőrparancsnokának lánya, Balázsovich Antónia és Lucca Engel szerelme csak a rendszer által létrejött pokoli világ kórház biztos menedéket nyújtott számukra egymás megismeréséhez, nem adott azonban oltalmat a Vörös Hadsereg bevonulása ellen. Hiába álltak a Nemzetközi Vöröskereszt szolgálatában, nem kerülhették el saját kegyetlen sorsukat: míg Lucca egy szibériai lágerben küzdött az életéért, addig a budai úri lány a kommunista diktatúra kíméletlen… (tovább)

>!
Antológia, Lakitelek, 2015
328 oldal · keménytáblás · ISBN: 9786155428258

Most olvassa 1

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 11


Kiemelt értékelések

>!
Doro
Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban

Az a baj, hogy ez nem irodalmi mű, hanem olvasmányos történelmi összefoglaló a 20. századról. Csak annak átélhető, aki maga is átélte, mert az írónő nem képes plasztikus karakterábrázolásra. Történelmi tablónak 5-ös, regénynek 1-es, innen a 3-as „osztályzat”.

2 hozzászólás
>!
Szigeti_Gabriella
Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban

Ajánlott olvasmánylistára tenném a gimnazista korosztály körében. Letehetetlen. Szerelem, történelem, magyar sorsok 1944–1956.

>!
David_Fröhlich
Zsuffa Tünde: Angyal a földi pokolban

Nagy elégedettséggel tettem le a könyvet elolvasása után. Végig fenntartotta érdeklődésem, mind a szereplők irányába, mind a cselekménnyel kapcsoltban – noha a történelmi eseményeket illetően sok meglepetésre nem lehet számítani.
A XX. századot tanuló középiskolások számára egyértelműen kötelezővé tenném a könyv olvasását. Gyönyörűen van a könyvben összefoglalva az 1944 és 1956 közötti korszak. Néhol ugyan tankönyvszerű párbeszédekben, de a korrajz leírása szemléletes lehet mindenki számára, aki nem élt akkor, de szeretné megérteni mit is érezhettek abban a korban az „egyszerű” emberek.


Népszerű idézetek

>!
engs

Amikor a férfi mezítelen bőre a lányéhoz simult, …egy pillanatra megriadt,hiszen még soha nem volt ilyen közel senkihez, és úgy érezte, hogy a férfi szívdobbanása szinte benne ver szaporán.
…érezte a hozzásimuló törékeny test remegését, és még szorosabban magához húzta,úgy, mintha már nem is akarná elengedni.
…újaival megszorította a férfi hátát,erősen belemarkolva az izmaiba,ahogy testük összeforrt .Ajkai néma sikolyra nyíltak,amikor a hirtelen belenyilalló fájdalmat felváltotta az a forróság, amely egész testét átjárta.
– Szeretlek- suttogta fülébe a férfi,és szenvedélyesen megcsókolta.
– Én is szeretlek – válaszolta a lány, és szemei megteltek könnyel a boldogságtól.
Megszűnt körülöttük a világ. Nem érzékeltek belőle semmit, nem hallották az egyre közeledő ágyúdörgést és puskaropogást.

103. oldal, 13. fejezet , - Angyal a földi pokolban - Antológia kiadó- 2015.

>!
engs

Bármennyire is fáj,és bármennyire is azt hiszi, hogy mindennek vége, ez csak egy múló kétségbeesés.Valahonnan ugyanis majd megérkezik a segítség, csak fel kell ismerni és bele kell kapaszkodni.
…az embert azért sem pusztíthatja el a kilátástalanság, mert amíg nem válik szemmel láthatóvá a segítség, az élet addig is megcsillantja a remény és hit lehetőségét.
Ezért minden helyzetből fellehet állni, csak küzdeni kell érte.A küzdelem pedig sokszor puszta idegölő várakozást jelent. A bátrak, az életre valók azonban kiállják a próbát, mert ők türelmesek.Csak a gyávák menekülnek el a megpróbáltatások elől, és siránkoznak vigasztalhatatlanul a sorscsapások miatt.
Ők a saját önsajnálatukba halnak majd bele.

91. oldal,12,fejezet. - Angyal a földi pokolban - Antológia kiadó - 2015.


Hasonló könyvek címkék alapján

Polcz Alaine: Asszony a fronton
Tan Twan Eng: Az Esti ködök kertje
Gárdos Péter: Hajnali láz
D. Szűcs László: Légy inkább erotikus
Csaplár Vilmos: Hitler lánya
Spiró György: Tavaszi Tárlat
Csics Gyula: Magyar forradalom, 1956
Ungváry Zsolt: MMC (Magyar Monte Cristo)
Ottlik Géza: Hajnali háztetők
Asperján György: Csapataink harcban állnak