Duna-parti ​nő 12 csillagozás

Zsolt Béla: Duna-parti nő Zsolt Béla: Duna-parti nő

„Negyven éve parancsol nekem az anyám… Már gyerekkoromban abból indult ki, hogy rendkívül ostoba vagyok…” Viktor negyvenéves gazdag zsidó ügyvéd Budapesten, az 1930-as évek elején. Felnőtt férfi, aki rettegi és szolgálja anyját. Ügyvéd és cégtulajdonos, aki gyűlöli és szolgálja főnökét. Dúsgazdag férj, aki kívánja és szolgálja feleségét. Tekintélyes nagybácsi, aki a fizikai félelemig féli Németországból hazatért félzsidó-félnémet unokaöccsét… Vágyak, elfojtások, szexuális perverziók, pénz, mocsok és a polgári Budapest. Zsolt Béla, a magyar regény aranykorának egyik legnépszerűbb írója Házassággal végződik címmel nemrég megjelent bestsellere után újabb sikerkönyvében is a pesti zsidó és keresztény társadalom viszonyait, iszonyait boncolja – fájdalmas, szórakoztató, néhol szinte már pornográf stílusban. És ami döbbenet: Zsolt Béla, ez a tipikus pesti kávéházi figura, 1936-ban írott regényében megérezte és megírta azt, amit szinte senki sem vett észre. Vagy nem mert észrevenni…

Eredeti megjelenés éve: 1936

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Anno, Nova regénytár

>!
Ulpius-ház, Budapest, 2007
324 oldal · ISBN: 9789632540665

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Timcsibaba77>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Egy igazán antikvár könyvre bukkantam Zsolt Béla személyében. Kicsit a fekete-fehér nosztalgikus Kis Manyi, Tolnay Klári, Páger Antal, Honty Hanna, és még sorolhatnám jutottak az eszembe a könyvet forgatva. Itt-ott kicsit elakadtam, és elgondolkodtatott, néha-néha el is untatott. Az elején megvallom fontolgattam, hogy leteszem a könyvet, de érdemes volt végig molyolnom. A vége nagyot szólt.
És voltaképp van mondanivalója a történetnek. ami megdöbbentett, hogy kicsit jós mű is, lévén, mikor íródott, az azt követő történéseket lehetett ugyan sejteni, de megérezte, papírra vetette az író, miként is fog alakulni a magyarok sora. spoiler Viktor boldogtalan házassága, a folyton csaló feleség, és egymás melletti vergődésük gyümölcse, ami túl korán leesik a fáról, egy halálra ítélt nemzetet jövendöl. Utána utat tör magának a fasizmus, és elindul a zsidó gyűlölet, irtás, azaz a második világháború.
Számomra az apa nagyra törő ábrándozásai a kis meg sem született Arthurkával, és majd a halva született gyermek okozta történet záró tragédia egy kis ízelítő az eljövendő Magyarország sorstalanságára. Jövő generáció halálra lesz ítélve, megannyi hányadtatáson megy majd keresztül, a sorra jövő elnyomás, amit tényleg el kellett, és napjainkban is kell szenvednünk.
Megdöbbentő filozófikus ponyva, dráma, novella mű . Nehéz bekategorizálni, besorolni. A 30-as évek Magyarországa.

cseszlovák>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Az utóbbi idők egyik legjobb könyve volt számomra. Pontos megfigyelések; elképesztően érzékletes miliőteremtés; kézzel fogható félelmek, örömek, vágyak; nagyon okos és nagyon szomorú írás 1936-ból.
A borítót elölről s hátulról viszont jobb elfelejteni! Semmi közük a beltartalomhoz!

1 hozzászólás
Frank_Spielmann I>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Nos, kérem, én azt hittem, az Ulpius Anno sorozatából régi, méltatlanul elfeledett magyar írók hajdan méltán híres köteteivel ismerkedhetünk meg. Egy frászt! A korabeli ponyva túlírt, mesterkélt könyveit kaphatjuk kézhez, mint például ezt a könyvet, aminél még a drága Szomaházy is jobb lehet. U-nal-mas. És ami unalmas, az nem művészet, ahogy egy Kosztolányi is megmondta.

monikolibry>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Nem vàlt a kedvenc olvasmànyaim kozè, a hàtlapon levo leiràs pedig egyàltalàn nem fedte a tortènetet.
500 ft volt ezèrt nem bànom de 3000-ret nem èrt volna meg.

rrita >!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Ezt a borítót nem is értem. Komoly és jó könyv, örülök, hogy egy régiségboltban bizalmat mertem szavazni az első kiadásának.

MissAmerica>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Cuki kis mű, igazán kellemes élmény volt. Könnyed, szellemes, szinte már morbidan kuncogni való, bár a legvégére azért kissé huzavona lesz, picit nyűglődős, de úgy látszik ez a ZsoltBéla már csak ilyen mélabús fazon volt…

Sarka>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

….első könyvem a szerzőtől, de biztos lesz folytatás! :) Tetszik a stílusa, alapos leírása, több szálon futó történetek. (Borító/design semennyire nem passzol a könyv tartalmához, hangulatához„ ez ne tévesszen meg senkit!!!! )

Nixy_ke>!
Zsolt Béla: Duna-parti nő

Nem is tudom, hogy mit lehetne írni erről a könyvről…

Ezt még a nyár elején szereztem be, egyik nagy áruházlánc könyves boltjában volt 2999 Ft helyett 450 Ft. Ennyit megért (de 3000-et nem, számomra legalábbis).

Olyan nehezen adta magát a szöveg. Valahogy nem ragadott meg ez a könyv.

http://nixykonyvek.blogspot.com/2010/07/zsolt-bela-duba…


Népszerű idézetek

egyszerű_teremtés>!

Tudom, hogy azokat a posztulátumokat, amelyeket az iskolakönyv támaszt a tisztességes emberrel szemben, egyszerűen lehetetlen betartani.


Hasonló könyvek címkék alapján

Anne C. Voorhoeve: Liverpool Street
Herman Wouk: Hajnalcsillag
Jan de Hartog: Isten után az első
Amy Harmon: Homokból és hamuból
Grigorij Kanovics: Gyertyák a szélben
Alex Rosenberg: A krakkói lány
Vámos Miklós: Apák könyve
Pálffy Gyula: Rozehán Neti
Fenákel Judit: A fénykép hátoldala
Kardos G. György: Hová tűntek a katonák?