35. legjobb sci-fi könyv a molyok értékelése alapján
99. legjobb klasszikus könyv a molyok értékelése alapján

Távoli ​tűz (Gregor Man-trilógia 2.) 300 csillagozás

Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz Zsoldos Péter: Távoli tűz

A Távoli tűz nem egy már létező vagy kitalált tudományos axióma köré bonyolít izgalmas, a krimi határát súroló történetet, nem csábítja az olvasót a fantázia csillogó szárnyain szédítő repülésre, nem ígér borzongást és horrort, tragédiát és drámát, felfoghatatlanul idegen csillagvilágok jeges szikrázásában. E műfajban szokatlan epikája a nagy történelmi regények testvérévé avatja ezt a kitűnően megírt könyvet, melynek legfantasztikusabb – és sikeres – vállalkozása éppen az, hogy olvasása közben megfeledkezünk arról: fantasztikus regényt tartunk a kezünkben, egy képzelt bolygó képzelt lakóinak életét éljük három évtizeden át.

Eredeti megjelenés éve: 1969

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatokban jelent meg: Kozmosz Fantasztikus Könyvek · (Új) Galaktika Fantasztikus Könyvek Metropolis Media

>!
Metropolis Media, Budapest, 2017
262 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628283
>!
Metropolis Media, Budapest, 2017
532 oldal · ISBN: 9786155628313
>!
Metropolis Media, Budapest, 2017
268 oldal · puhatáblás · ISBN: 9786155628290

7 további kiadás


Enciklopédia 40

Szereplők népszerűség szerint

Gregor Man · Inimma · Dimmu · Ordsu · Pehnemer · Pilagu · Laskili · Numda

Helyszínek népszerűség szerint

Avana


Kedvencelte 95

Most olvassa 12

Várólistára tette 102

Kívánságlistára tette 41

Kölcsönkérné 2


Kiemelt értékelések

mcgregor>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Nagyon jó értékeléseket olvastam a könyvről és felkeltette a kíváncsiságomat. És bár ez egy sorozat második része, azt gondolom, hogy magában is olvasható, az elhelyezett utalások az első kötet történéseiről elegendőnek bizonyultak a megértéshez (és egyben egy leendő olvasáshoz is). Gregor Man űrhajós – aki egy Földhöz hasonló, de távoli bolygón, egy alacsonyabb technológiai szinten álló (kicsit a sumérra hajazó) társadalomban, a Földre visszatérő társai által kényszerűen hátrahagyva egy városállam vezetője lesz – önmagában is érdekes figura. Igazi humanista, aki jó és releváns kérdéseket tesz fel a hatalom természetéről, a civilizációk egymásra hatásáról, a háború és a kereskedelem törvényszerűségeiről, a szövetségek és a riválisok közti határvonalról, vagy az átadott technológiai tudásból fakadó össztársadalmi következményekről. Bár egy másik bolygón játszódik, mégis a Földön megtörténtekhez hasonló (szinte alternatív) történelmi regényt olvasunk, de a sci-fi jegyek is megmutatkoznak. A világa pedig olyan sajátos hangulatot áraszt az idegen népekkel, a felfedezésre váró kontinensekkel és területekkel, ami anno történelmünk korai felfedezőit is elvarázsolhatta, és a „fehér foltok” fáradhatatlan feltáróivá emelte őket. Az egyidőben teljesen eltérő fejlettségi szinten álló népek sora az archaikus (paleolit és neolit kultúrájú) törzsektől az ókori városállamokat és birodalmakat idéző hatalmakon át a szinte középkorit idéző társadalmakig egy bűvös kaleidoszkópját adják az emberi fejlődés lépcsőinek. Maradandó olvasmányélmény.

4 hozzászólás
J_Goldenlane IP>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Istenkirály vagy Babilon városában – mihez kezdesz vele?

Az a szép a sci-fiben, hogy efféle kérdéseket nem csak feltehet, de teljesen konkrétan meg is válaszolhat. Gregor Man űrhajós egy nem is túl távoli jövőben, és egy, a Földhöz kísértetesen hasonló, de elmaradottabb civilizációjú bolygón hagyják a tásai, mert sebesülése miatt nem élné túl a visszautat. A következő űrhajóra pedig, ami hazaviheti, hosszú éveket, évtizedeket kell várnia, és ezt az időt egy ókori szinten álló városállam vezetőjeként éli végig. (Ezt a várost első olvasásra a Közel-kelet nagy, ókori városaihoz hasonlítottam, a folytatásokat olvasva meg inkább az aztékokkal állítottam párhuzamba, de végül is mindegy. Avana egy ismerős város egy idegen bolygón.)

És itt merül fel a kérdés, amivel gondolom, mindenki eljátszott már képzeletben; mit csinálsz, ha egy városnyi elmaradott szinten álló embert vezethetsz megkérdőjelezhetetlen teljhatalommal?

Gregor Man humanista választ ad. Úgy érzi, felelősséggel tartozik értük, és megpróbálja jobbá tenni az életüket. Leginkább technikai újítások bevezetésével, kereskedelmi kapcsolatok építésével, orvosi tudásának átadásával, és ez egészen jól megy neki. De ezen újítások társadalmi változásokat is magukkal hoznak, és itt válik igazán nehézzé és veszélyessé a feladat. Mert a város arisztokratái és nincstelenjei egyaránt örömmel fogadják az életüket megkönnyítő technikai fejlődést, ám senki sem érti, hogy növekvő erejüket kihasználva miért nem igázzák le a szomszédokat, hogy csak egy kérdést vessek fel azok közül, amit az istenkirálynak meg kell válaszolnia.

A kötet a Gregor Man-trilógia második része, de én ezt olvastam először, és mindenkit megnyugtathatok, értettem (és élveztem) minden sorát. Ha valaki a tökéletesség híve, akkor azért javaslom, hogy kezdje az elején a trilógiát, de mondom, a kötet magában is megállja a helyét.

Tiszta szívvel ajánlom sci-fi kedvelőknek, történészeknek, és minden más menthetetlen álmodozónak!

16 hozzászólás
marschlako>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Vagy bele kell nyugodnunk, hogy a valóság ebben a világban igazságok és véletlenek ismeretlen arányú keveréke, amit egy vak és süket óriás rázogat fületlen cserépkorsóban?

Mindig is gondban voltam, melyik kötetet szeretem jobban, s ezt úgy szoktam feloldani, hogy mindig azt, amelyiket éppen olvasom. De talán nem is kell sorrendet felállítani, hiszen két annyira különböző könyvről van szó, mindegyikben más fogott meg. Kétségtelen tény, hogy a Távoli Tűz sokrétűbb, nagyobb ívű történetet ír le, de Nogo spoiler miatt A Viking visszatér mindig is feledhetetlen marad számomra.

Miként a Távoli tűz is. Mindig is szerettem az ókori történeteket – játszódjanak a Föld bármely pontján –, sőt, magam is előszeretettel találtam ki idegen bolygók népeinek történelmét, melyet térképekkel is gazdagon illusztráltam, s talán éppen ezért komoly előnnyel indultak azok a könyvek, melyekben térkép is volt a történethez mellékelve, hiszen ezek előrevetítik a barangolás ígéretét. A Távoli tűz mindezt be is váltja, hiszen Avana népe bejárja a kötethez mellékelt térképet, sőt még azon túlra is tekinthetünk.

Mindehhez persze hozzá jön még egy zseniális történet, egy tépelődő, lelkiismeretére hallgató, égből jött Isteni Úr, aki a földi technológia (és a demokrácia) vívmányaival igyekszik segíteni népe fejlődését, s közben megőrizni a békét. Hogy ez mennyire sikerülhet neki, az már egy másik, érdekes kérdés. Mindenesetre, ha lehet, ebben a történetben még jobban megszerettem Gregor Mant, aki több ezer évnyi előnyével együtt sokkal esendőbb, sebezhetőbb, emberi karakterré vált annál, mint amilyen az előző kötetben volt. De nem csak az ő személyét szerettem nagyon, hanem az egész világábrázolást, elsősorban a déli part városállamainak mindennapjait – főleg persze Avanáét –, s azt a fantasztikus történetet, melyet e köré épített Zsoldos Péter.

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1983
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632115708
1 hozzászólás
KingucK P>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Életem folyamán nem igazán jutott el hozzám Zsoldos híre, ez részint az én hibám, mert eddig nem sok sci-fit olvastam. Viszont egy ekkora mértékű és tehetségű magyar író miért nincs jobban benne a köztudatban?!
Visszatekintve a három regény közül ez a rész fogott meg a legjobban.
Azért nem kapott maximális csillagot, mert túl sok minden volt bezsúfolva a történetbe, ezért néhol nem is haladtam olyan gördülékenyen.
Egy zseniálisan felépített alternatív történelmet láttam egy ismeretlen bolygón, kicsit belülről és kicsit felülről nézve.
Ajánlom mindenkinek!

1 hozzászólás
regulat>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Bevallom, hogy az „alternatív történelem” közel áll a szívemhez, amióta az a connecticuti fickót úgy fejbe csapták, hogy meg sem állt Arhur király udvaráig.

És nekem teljesen mindegy, hogy ezt éppen fantasyba csomagolja a szerző, vagy éppen időutazós scifibe, vagy éppen egy másik naprendszerbe helyezi a történetet, amibe belecseppen egy űrhajós.
Különben is mi a Szíriusz leszármazottai, és Däniken rajongói ugye tudjuk az igazságot…

Komolyra fordítva a szót, belecsaptam a lecsóba és sokévnyi halogatás után a Gregor Man trilógia középső kötetével kezdtem. Lehet, hogy hiba volt, de szerintem tökéletesen élvezhető a regény anélkül is, hogy a Vikinget olvastam volna. Azt a keveset, amit itt illik tudni az ottból, azt Zsoldos megadja.

Ráadásul fél évszázad alatt semmit nem kopott a szöveg, pedig a több mint félévszázados művek szóhasználatára azért rendesen rá tudok csodálkozni, de ez annyira… ok valaki találja meg a helyes jelzőt helyettem arra, hogy egyszerű, tiszta, élvezetes, jó ritmusú… ja, az az f betűs szó illik rá a legjobban, már csak azért is mert kankönyv.

Pasik, pasik, pasik… na jó, akad benne két darab nő. Az egyiket nem veszi feleségül Gregor, a másikat meg előbb a lányává fogadja, aztán csak az asszonya lészen… Nem az írót akarom cikizni, de, ha ma íródna, akkor bizony valószínűleg kevésbé lenne aszkétikus ez a történet. (Bár tudjuk, hogy hősünk nem élt aszkétikus életet, csak nem nagyon beszél róla…) Így aztán az egyetlen testnedv ami folyik az a vér. Igazából még abból se sok.

Kor és korhatártalan mű, ami pont arra jó, hogy az olvasó elábrándozhasson, rácsodálkozzon a gazdaság, a tudomány, a technika változásaira… Zseniális.

Tényleg csak sajnálni tudom, hogy ez most nem újraolvasás volt.

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1983
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632115708
csartak P>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Ennek a regénynek először a címe ragadott meg, sokat ígérő volt, olyan elvágyódó: Mi is az a távoli tűz? De aztán furcsán alakult a viszonyom vele. Első negyedében csak forgattam, mi végre az ez sok név és város, kik ezek az emberek, mi ez sok elbeszélés? Aztán azt vettem észre, hogy folyton agyalok rajta, olvasni akarom, végül álmodtam vele, Avana tengerparti utcáit járom.
Zsoldos érdekes fantáziavilágot teremt fantázialények nélkül. Azt az érzést kelti, hogy egy letűnt korba pillantunk bele, mégpedig a társadalom és kultúra fejlődésébe. A nagy csaták, hódítások és a cserekereskedelem, a városállamok történetébe. Történelem íródik le a szemünk előtt, ami mégsem valódi, és ez adja meg a különlegességét, semmi sem szabhat határt a fantáziának. Mindezt olyan látomásszerű aprólékossággal, erős képi világgal, töményen átadva, egybefüggő vízióként.. csak csodálni tudom.
Délután van, amikor befejezem a könyvet. Ha kinézek az ablakon, parkolót, autókat, siető embereket látok. De volt egy másik világ, az emberiség hajnalán, ahol valaki agyagtáblára írta a történelmet. És ezt jó volt elolvasni.

2 hozzászólás
Isley I>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Míg elődje, A Viking visszatér egy ízig-vérig izgalmas túlélő kaland egy barátságtalan, kannibál előemberektől és vadállatoktól hemzsegő fullasztó dzsungeli világban, addig a Távoli tűzben Gregor Man már olyan partra ér a Gáma bolygón, ahol kozmikus szinten már inkább csak pillanatokkal vannak lemaradva az ottani tengerparti népek a XXV. századi Földhöz képest. Ez a kozmikus pillanat objektíven évszázadokban mérhető, a kulturális különbség mégsem teszi lehetetlenné a kommunikációt és a közeledést egymás irányába, hisz az ókori városállamok szintjén állhatnak. Ami zseniálissá teszi a regényt az az, hogy Gregor Man harminc évig tartó Avanában tartózkodása során megannyi tettével járul hozzá választott városa és hazája kiemelkedéséhez, ami a földi ember nemcsak hangoztatott, hanem rengeteg mesterség, különböző városokkal való kapcsolatfelvétel, szakértelem, oktatásreform, eszközhasználat-fejlesztés együttes eredményén keresztül bemutatott intelligenciájának köszönhető. Avana felemelkedése Gregor, vagy inkább az égből jött Isteni Úr regnálása alatt ragyogóan szemlélteti, hogy egy ember hatása meddig terjedhet ki, milyen az igazi hatalom, ami nem öncélú, és komplett kontinens soha nem látott felvirágzását eredményezheti. Így a Távoli tűz miközben tényszerűen sci-fi regény, de legalább ennyire epikus történelmi regény is.

mongúz P>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Nehéz rá szavakat találni. A hátlapon nagy történelmi regényekhez hasonlítja valaki ezt a regényt. Ez jogos is, tényleg olyan. De méginkább: ez valóban egy történelmi regény. Elhanyagolható részletkérdés, hogy egy kitalált világ történelméről szól. Ez pedig Zsoldos zsenijének köszönhető. Elképesztő, hogy mennyire aprólékosan és részletesen végiggondolt, kidolgozott álvalóság ez. Bámulatos és megdöbbentő, hogy az író minden egyes esemény és részlet következményeivel gondolt és azokat mindenre kiterjedően kidolgozta. Mintha tényleg egy múltbeli eseményt írna le, hiszen akkor természetes lenne, hogy tökéletesen látja az egyes részletek következményeit. Csak itt az van, hogy az egészet ő találta ki, hogy ezek az események csak az ő fejében léteztek. Érted…?!
Azonban nem csak egy eseménysorról szól ez a regény, hanem arról is, hogy hogyan lesz az eseményekből történelem, illetve, hogy az utókor a rendelkezésre álló hiányos leletekből, valamint a töredékes és szubjektív írásos emlékekből a legnagyobb valószínűséggel teljesen téves következtetésre jut. Hogy valószínűleg az általunk ismert legtöbb történelmi tény – még a legutóbbi időkre vonatkozóan is – egészen egyszerűen csak nem úgy volt.

>!
Kozmosz Könyvek, Budapest, 1983
488 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632115708
1 hozzászólás
Leonidas>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Nagyszerű regény. Legjobb sci-fi, amit eddigi olvasó pályafutásom során sikerült elolvasnom.
Zsoldos Péter jóvoltából egy rendkívül érdekes világot ismertem meg. Egy olyan civilizációt, amely sok tekintetben hasonlít a mi ókori világunkra, de mégis teljesen idegen. Végig kísérhetjük Gregor Man sikerekben gazdag, de ugyanakkor csalódásokkal is teletűzdelt Avanai életét. Érdekes volt figyelni a város fejlődését, ami a főhős újításainak köszönhetően hihetetlen sebességre kapcsolt. Sorban jöttek az Avanai emberek számára csodálatos felfedezések, mégis szinte mindig meggyűlt a baja az emberek maradiságával, és a berögződött hagyományokkal. Gondolatban teljesen beleéltem magam, és eltöprengtem, hogy én hogyan is cselekednék hasonló helyzetben.
Egyetlen problémám akadt regénnyel. Eleinte zavaró volt a sok egyforma név.
Összességében csak dicsérni tudom, remek történelmi sci-fi.

AOD>!
Zsoldos Péter: Távoli tűz

Hiába egy trilógia középső kötete, önállóan is olvasható, az előzményekre lehet következtetni ahol kell.
Bár nem a klasszikus értelemben vett sci-fi, mert egy másik bolygón járunk, de mintha időutazást tettünk volna a földközi-tengeri városállamokhoz, egy mai író teljesen máshogy aknázta volna ki a lehetőséget.
Gregor Man végig szimpatikus volt, át lehetett érezni a dilemmáját amit a tudás átadás felelőssége miatt érzett.
Jól öregedett a mű, egyedül talán a nők teljes hiányán érződik a kora. spoiler
Mindenképp pótolni fogom az első és a harmadik rész olvasását.

1 hozzászólás

Népszerű idézetek

borga>!

Néha egyetlen ember is képes arra, hogy megindítsa a történelem szekerét, de ha azután elébe áll, biztosra veheti, hogy szétmorzsolják a kerekek.

166. oldal , Lail 4.

Kapcsolódó szócikkek: történelem
nagytimi85>!

Dimmu nem szégyellte bevallani tudatlanságát, de ettől tanítványai csak jobban hittek abban, amire azt mondta: ismerem.

Kapcsolódó szócikkek: Dimmu · tudatlanság
nemethi>!

Sok minden történt az alatt az év alatt és a következőkben is, de az ember emlékezete furcsán alakítja a múltat, csak az eredmények vagy a szerencsétlenségek kövei emelkednek ki a hétköznapok homokjából. Igazságtalan torzulás ez, mégis nehéz tenni ellene; mire észreveszed, már elszálltak a napok, az évek, és amit visszaidézel, nem az, ami valóban megtörtént, csupán kivonata, ilyen vagy amolyan vetülete a múltnak, róla alkotott ítéletedet mai tudásod formálja, mellyel már azt is tudod mi történt holnap. Mikor hozzákezdtem, nem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz. De most már folytatnom kell, kötelesség ez veletek szemben, függetlenül attól, hogyan sikerül.

Avana 18. fejezet

Kapcsolódó szócikkek: emlékezet · Gregor Man
Izolda P>!

Lehet-e hinni a rosszat, mikor körülöttünk minden az élet szépségét sugározza, a nedves falak felszáradnak, köd helyett virágillat lopakodik végig az utcákon, az első halászbárkák kifutnak az elcsendesült tengerre, és a langyos éjszakákon az ember a friss lombjukat próbálgató fákkal együtt szeretne az égig nyújtózni?

Lail, 10. fejezet

1 hozzászólás
Eta IP>!

Azt hiszem, a legjobb, ha azzal a pillanattal kezdem, mikor egyedül maradtam, bár ez a meghatározás nem pontos. Korábban is sokszor egyedül voltam már, és később jöttek idők, mikor még inkább magamra maradtam. Ugyanakkor a valóságban sohasem voltam egyedül, létezésem mindig sok embert foglalkoztatott. Ha másként nem, tartottak tőlem, vagy gyűlöltek. De az egyedüllétnek különösen érzékelhető (Dave, aki szeretett matematikai kifejezéseket használni, biztosan úgy mondaná, hogy szinguláris, kitüntetett) pillanata volt az, mikor az ajtó becsukódott mögöttem, és a lift halk zúgással ereszkedni kezdett.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Gregor Man
2 hozzászólás
Eszterterka>!

Vagy bele kell nyugodnunk, hogy a valóság ebben a világban igazságok és véletlenek ismeretlen arányú keveréke, amit egy vak és süket óriás rázogat fületlen cserépkorsóban?

76. oldal

Kapcsolódó szócikkek: igazság · valóság · véletlen
marschlako>!

Sok baj volt velük, a harmincnyolc emberből, akit lopásért, rablásért, gyilkolásért fel kellett akasztani, huszonkilenc közülük való volt. Nem ismerték a fegyelmet, megszokták, hogy könnyen járjon kezükben a fegyver. A túlsó part minden aranya sovány ellenérték volt a romboláshoz képest, amit a háború ezeknek az embereknek a lelkében végzett.

226. oldal

mcgregor>!

Az óceán soha nem csendesedett meg, mint az avanai tenger Nanur idején. Ha egy szellő sem rezdült a hajók körül, hullámaiban akkor is távoli nagy viharok tomboló ereje lüktetett, és amelyik partot ért, dübörögve ostromolta a sziklákat.

271. oldal

marschlako>!

Te sem bántod a pókot, Isteni Uram, míg a szoba sarkában szövi a hálóját, és a legyeket fogdossa, melyek a Te nyugalmadat zavarják. De ha a pók Téged ezért a barátjának tart, és a tányérodba ereszkedik, agyoncsapod.

79. oldal

nagytimi85>!

Elindultunk a kikötőbe, Ordsu elküldte egyik emberét, hogy a Fegyverek Házából hozza el az íját és a vesszőket. […] Még messze voltunk a bárkától, mikor utolért bennünket a legény, kezében az íjjal. Ordsu megállt.
– A lövések számát és a célt ti mondtátok – fordult a kapitányhoz. – Így volt?
– Így!
– Akkor úgy igazságos, hogy én mondjam meg, milyen messziről lövünk. Beleegyeztek?
– Igen.
– Akkor innen lövünk! – nyúlt Ordsu az íja után.
A kapitányok arcára nézve úgy éreztem, hogy ezért a pillanatért érdemes volt belemenni a versenybe. […] Habogtak valamit, azután a fiatalabb elveszítette a fejét, és ordítani kezdett. Ordsuval együtt a felét sem értettük, mert a hajósok szókincse meglepően gazdag, ha érzelmeiket akarják kifejezni, Inimma azonban elismerő arccal fülelt.
– Ha az íjászod csak feleolyan jól lő, mint ahogy te káromkodsz, barátom, azt tanácsolom Ordsunak, hogy ki se álljon. […]
A kapitány dühösen legyintett, és elfutott a hajók felé. A másik szakálla végét ujja körül csavargatva nézett Ordsura.
– Most választottál, tehát újra mi következünk. Beleegyezel? […]
Ordsu nem is titkolta, mennyire undorítja az alkudozás. Végigmérte a kapitányt kopaszodó homlokától egészen aranycsatos sarujáig.
– Ha csak beszélgetni akarsz, maradhattunk volna a Palotában is, ott hűvösebb van.

Kapcsolódó szócikkek: Inimma · Ordsu
1 hozzászólás

A sorozat következő kötete

Gregor Man-trilógia sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Szathmári Sándor: Kazohinia
Jókai Mór: A jövő század regénye
H. G. Wells: Világok harca
Daniel Keyes: Virágot Algernonnak
Robert Merle: Védett férfiak
H. G. Wells: Dr. Moreau szigete
Babits Mihály: Elza pilóta, vagy a tökéletes társadalom
H. G. Wells: A láthatatlan ember
George Orwell: 1984
Philip K. Dick: Szárnyas fejvadász