Először is szeretnék köszönetet mondani az írónak, @Zsivicz_Norbert –nek, hogy bizalmat szavazott nekem és elolvashattam a könyvét. Köszönöm szépen itt is.
Kezdjük magával a borítóval. Emlékszem, Instagramon láttam meg először a könyvet egy lánynál és írtam is neki, hogy mennyire jól néz ki a könyv. Szóval már első látásra is imádtam a borítót.
Nagyon tetszik, hogy a kék különböző árnyalatai jelennek meg. A hajó és a gépszörny is valami fantasztikusan néz ki. Gratulálok a tervezőnek. Amikor pedig elolvastam a könyvet, akkor tudtam, hogy egy nagyon fontos jelenetet is ábrázol egyben. Ez plusz pontot is érdemel. Viszont az egész könyvnek gyönyörű a kivitelezése. Található benne egy térkép is, ami szintén gyönyörű. Itt meg lehet nézni: https://www.zartbirodalom.hu/a-vilag . A történet során is sokat használtam, hogy jobban el tudjak igazodni ebben a világban és hogy minél több információt megtudjak egyes helyekről, illetve a háborúkról. Ugyanis ha a térképen a piros pöttyökre kattintotok, akkor rengeteg fontos információt megtudhattok ezekről a helyekről. Én ajánlom, hogy olvasás közben használjátok. A könyv szerkesztése is tetszett. Pont megfelelő volt a betűméret.
Amikor elolvastam a fülszöveget, már akkor is megfogott a történet. Éreztem, hogy ebben bizony lesznek fordulatok. Aztán elolvastam a prológust, akkor tudtam, hogy nagyon fogom szeretni ezt a történetet. Nem sűrűn olvasom sci-fi műfajban, viszont alapvetően szeretem ezeket a történeteket, szóval nem tartottam tőle egyáltalán.
Magát a történetet több szereplő szemszögén keresztül ismerhetjük meg. A történet egyébként E/3-ban íródott, ezt nem igazán szoktam kedvelni, de itt egyáltalán nem volt zavaró számomra. Elég erősen indul a történet, sejthető, hogy ez a tragédia milyen hatással lesz az ezt követő eseményekre. Mert bizony hatalmas hatása lesz. Azt el kell mondanom, hogy az elején kicsit összekavarodtam, hogy ki kicsoda és kinek a kicsodája, de végül ezen elég hamar kiigazodtam, jó párszor meg is lepődtem.
Az író stílusa könnyed és olvasmányos volt, szóval nagyon gyorsan lehetett haladni a történettel. Aztán persze azért is, mert nagyon izgalmas volt. Tetszett hogy úgymond ötvözve lettek különböző elemek. A történetben szerepet kap a királyság, de ezzel ellentétben gépszörnyek miatt fullad katasztrófába az expedíció, szóval azért itt már megjelennek a sci-fi elemek.
Szerintem nagyon erős kezdést kapott a történet. Minden fejezet úgy ért véget, hogy tudni akartam mi fog történni. A fejezetek sem voltak hosszúak, szóval mindig megnéztem, és mondtam, hogy ezt még muszáj elolvasnom.
A szereplők is nagyon jól ki voltak dolgozva. A történet elején rögtön megismerhetjük Edwardot és Svent. Ők fontos szerepet játszottak az expedícióban. Nekem Edward az elejétől szimpatikus volt. Szerintem egy nagyon jól megalkotott karakter. Tetszett a személyisége, a hűsége, hogy sosem felejtett és a bátorsága. Akit még kiemelnék az Emma és Emily, ők egy anya lánya páros. Szerettem az ő kapcsolatukat. Emily fiatal létére nagyon vakmerő és érdekes személyiség. Nem szeretne tipikus hercegnő lenni, sokkal jobban vágyott arra, hogy harcoljon. Emmában szerettem, azt, hogy mennyire védelmezi a gyermekeit, mennyi mindent tesz értük. Eric a kezdetekből fogva nem volt szimpatikus. Tipikus az a személy, aki középpontban akar lenni, uralkodni akar mások felett, ő akar lenni a domináns személy. Persze itt azért kiderül egy- két dolog, hogy miért is lett ilyen, de attól még nem tudtam megkedvelni. A történet teli van érdekes karakterekkel, erről nem is szeretnék hosszan írni. Szerintem mindenki fog találni magának egy olyan karaktert, akit kedvelhet. Mivel váltott szemszögek voltak, így minden szereplő által követhettük az eseményeket. Amik egyébként több szálon futottak, viszont a végén nagyon jól összehozta az író.
Több témát is érint a történet, ilyen pl. a vallás. Szerintem sok dolgot is tanulhattunk a történetből, volt mondanivalója. Az örök szerelem szerintem nagyon jól volt ábrázolva.
Egy szó mint száz, szerintem ez egy szuper könyv volt. Érdekes, fordulatos, izgalmas és tanulságos. Mindenkinek ajánlom, aki kedveli ezt a műfajt. Úgy érzem, hogy egy egyedi történetet sikerült alkotni.
A vége nagyon tetszett, hiszen még akkor is adagolta az író a fordulatokat. Rengeteg dolog maradt még nyitva, de úgy érzem ezekre is választ fogunk kapni.
A Zárt Birodalom egy remek olvasmány lehet, ajánlom mindenkinek!