A ​Sugár úti palota 11 csillagozás

Erkel Ferenc életregénye
Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Zsigray Julianna: A Sugár úti palota

Erkel Ferenc harcolt a magyar zeneélet megteremtéséért és az Operaház felépítéséért. A nagy zeneszerző sorsa sikerben és balsikerben, dicsőségben és megaláztatásban egyaránt gazdag volt. Életműve: magyar történelem a legjavából. Hiszen a komponista és dirigens nemcsak a tudatlanság és a közömbösség ellen küzdött, hanem a hivatali szűkkeblűség és az idegen befolyás ellen is. A magyar operaművészetnek ebben a hőskorában még a zeneértők nagy része is ellenségesen fogadta a nemzeti törekvéseket és külföldi példákat követett. De Erkel szívóserejű képviselője volt a nemzeti zene gondolatának. Az akkori ellenségeskedés, a hírlapi támadások emlékéből alig maradt egyéb, mint néhány megsárgult papírlap, de Erkel hatalmas hármas életműve: a magyar operazene, a magasszintű zeneélet és az Operaház – élő valósággá lett. Hogyan? Ezt mondja el Zsigray regénye.

Eredeti megjelenés éve: 1957

>!
Könyvmolyképző, Szeged, 2007
612 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789639708846
>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1979
724 oldal · keménytáblás · ISBN: 9633302668
>!
Zeneműkiadó, Budapest, 1975
724 oldal · keménytáblás · ISBN: 963330055X

6 további kiadás


Kedvencelte 2

Várólistára tette 13

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

>!
Őri_András
Zsigray Julianna: A Sugár úti palota

Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Erkel Ferenc életregénye

Anyutól mostanában sorozatban kapom a zeneszerzők életregényeit, jót tesz a zenetörténeti tudásomnak. De az Erkel életét bemutató könyv különösen érdekes volt, mert a kiegyezés korabeli Pest társadalmi életét is feldolgozza. Pontatlan vagyok, Erkel a főszereplője a könyvnek, de elsősorban az Operaházért és a magyar komolyzenéért folytatott küzdelme adja a csekekményt. Mellette megtudunk minden fontosat is róla. Azt akartam írni, hogy egy ilyen könyvet nem lehet elrontani, de rájöttem, hogy ez nem azt jelentené, amit mondani akarok. Egy regényes életrajz vagy történelmi regény számomra mindig a legkedvesebb műfaj lesz. Zsigray Julianna remekelt ennél a munkájánál. Nincs felesleges és elnyújtott bevezetés, gyakorlatilag az első mondattal megteremtett feszültséget végig egyenletesen fenntartja. Utáltam letenni, pedig az elmúlt hetek zaklatottak voltak, lassan haladtam a könyvvel. Egy ennyire jó könyvről nincs nagyon mást irnom: olvasd el!

http://oriandras.hu/zsigray-julianna-a-sugar-uti-palota/


Népszerű idézetek

>!
aagnes

Nem tudom, meg tetszett-e figyelni, ha vízparton járt és a víz tükrét nem törték meg a nagy hullámok, hogy a parti tájat mily nemes szépségben vetíti elénk a víz. Gyakran elszórakoztam ezzel a tüneménnyel. Összehasonlítottam a vízben tükröződő képet a valósággal, és megállapítottam, hogy az, amit a víz mutat, szebb, mint a valóság. A körvonalak lágyabbak, a színek mélyebbek és mindent átragyog valami varázslatos tündöklés. Akkor jöttem rá, édesapám, a művészet lényegére. A művészetnek a valóságot kell adni, ha nem azt adná, nem volna az, ami, csak silány időtöltés. Igen, a valóságot kell adnia, de a művész egyéniségének tükörképében, megnemesítve a varázslat által, ami a tehetség tulajdona.

Könyvmolyképző Kiadó, 2007, 331. oldal

Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Erkel Ferenc életregénye

>!
Cosima

Kis csend volt. Az urak, akik Wagnert kísérték, idegesen egymásra néztek…Ekkor előlépett Ridley Kohne, a hangversenymester. Világotjárt ember volt, külföldi udvarok és nagy szalonok muzsikusa, büszke arra, hogy még minden helyzetben feltalálta magát. Most is azt tette: hosszú, sallangos üdvözlő beszédbe kezdett… Felsorolta, milyen Wagner-műveket játszottak eddig Pesten és sajnálkozva jegyezte meg, hogy a keserves magyar viszonyok miatt eddig nem volt módjukban egy teljes Wagner-zenedrámát bemutatni. A Walkürről beszélt. Elmondta, milyen nagy lelkesedéssel és mily régóta tanulják már a Walkürök lovaglását.
– És még most sem tudjuk – szólt közbe Erkel.
Egy pillanatra ijedt csend támadt, aztán Wagner felnevetett.

11. oldal

Zsigray Julianna: A Sugár úti palota Erkel Ferenc életregénye


Hasonló könyvek címkék alapján

Vera Adlová: Tavaszi szimfónia
Kertész Erzsébet: Vilma doktorasszony
Laczkó Géza: Német maszlag, török áfium
Szalatnai Rezső: Kempelen, a varázsló
Luca Cognolato – Silvia Del Francia: A láthatatlan hős / Franco Perlasca visszaemlékezésével
Karel Schulz: Kőbe zárt fájdalom
Edward Bulwer-Lytton: Rienzi I-II.
Passuth László: A mantuai herceg muzsikusa
Emmanuel Dongala: A Bridgetower-szonáta
Jósika Miklós: Az utolsó Bátori