A ​csend retorikája 4 csillagozás

Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben
Zsadányi Edit: A csend retorikája

Zsadányi ​Edit a 1999-ben jelentette meg a Szegedy-Maszák Mihály szerkesztésében megjelenő Tegnap és Ma sorozatunkban a Krasznahorkai Lászlóról készült kismonográfiáját. A csend retorikája. Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben az 1965-ben született szerző második tanulmánykötete, amelyben tanúságot tesz arról, hogy az összehasonlító irodalomtörténeti tudományok alapos ismerője.

A retorikák a kihagyást a hozzáadással és a felcseréléssel együtt az alakzatok között tartják nyilván, s általában lírai műfajokban vizsgálják. Értekezésében a szerző ezzel szemben a kihagyás alakzatát prózai művekben elemzi. Elsősorban a két világháború közötti időszak angol, amerikai és magyar regényeit, többek között Virginia Woolf, E. M. Forster, Djuna Barnes, Margaret Atwood, Truman Capote, Kosztolányi Dezső és Babits Mihály egy-egy prózáját veszi górcső alá. Kötetében a szerző a kihagyásalakzat azon eseteit taglalja, amelyekben az elbeszélő vagy a szereplő a kimondás… (tovább)

>!
Kalligram, Pozsony, 2002
206 oldal · ISBN: 8071494887

Most olvassa 1

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 5


Kiemelt értékelések

Manni>!
Zsadányi Edit: A csend retorikája

Zsadányi Edit: A csend retorikája Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben

Zsadányi kiakasztotta az aha-élmény számlálómat. Eredetileg a Magányos vadász a szívhez kerestem szakirodalmat, de nagyon örültem, hogy a Mrs. Dalloway és az Édes Anna is górcső alá került ebben a kötetben. A többit nem is akartam elolvasni, legalábbis addig nem, amíg a vizsgált műveket el nem olvastam, de annyira magával ragadott a téma, hogy nem tudtam letenni. Közelebb hozta hozzám a szövegeket, elgondolkodtatott, és néha megerősített abban, amit már tudtam. Egyedül Az elhallgatás problémája és a koncepcionális metafora kapcsolata c. fejezet ment nyögvenyelősen, elég sok maradt a fekete folt (valaki elmagyarázhatná,miről van pontosan szó, amíg még friss az élmény).

Macskabéka_Nicole>!
Zsadányi Edit: A csend retorikája

Zsadányi Edit: A csend retorikája Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben

Ezt a könyvet a szakdolgozatomhoz olvastam el, sajnos így csak az ahhoz kapcsolódó részeket volt időm elolvasni. Később mindenképp szeretnék nekifutni még egyszer, és belemélyülni rendesen, mert nagyon érdekesnek találom a témát.


Népszerű idézetek

Manni>!

Sok feminista szerző azért támadja a meséket, mert konzerválják a nemekre vonatkozó sztereotípiákat. A kritika tárgya elsősorban a herceg eljövetelére várakozó női szereplő, szerintük ugyanis ez a szerep a passzív női magatartást hirdeti példaértékűnek. Tanulmányom a mese egy másik potenciálisan káros hatására igyekszik rámutatni: a szabad választás elve kerülhet veszélybe. Míg Hamupipőke mindent megtesz azért, hogy a herceg őt válassza, önmagának nem teszi fel a kérdést, vajon ő kit is szeretne választani.

141. oldal

Zsadányi Edit: A csend retorikája Kihagyásalakzatok vizsgálata huszadik századi regényekben

5 hozzászólás

Hasonló könyvek címkék alapján

Földényi F. László: Az irodalom gyanúba keveredett
Kiss Lajos: Az esztétikum keresése
Bónus Tibor: A csúf másik
Szegedy-Maszák Mihály: Az újraolvasás kényszere
Morsányi Bernadett: Egyedül szembejövet
Balassa Péter: Átkelés II.
Sándor Iván: Németh László üdvtana
Fábri Anna: Mi ez a valósághoz képest?
Füst Milán: Látomás és indulat a művészetben
Kovács Endre – Szerdahelyi István: Irodalomelméleti alapfogalmak