A ​galaxis peremén: A sors keze 16 csillagozás

Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Gyerekkorukban Izzy és Jules együtt mászták meg a Batuu szikláit, mókás játékokat találtak ki, és közös kalandokról álmodoztak. Aztán Izzy családja váratlanul elhagyta a bolygót. A lány szülei haláláig egyik helyről a másikra vándorolt a galaxisban, utána pedig csempészként próbált boldogulni. A fiú a Batuun maradt és földműves lett, de mindig is többre vágyott ennél…
Távozása után tizenhárom évvel Izzy visszatér a szülőbolygójára, miután megbízzák egy rejtélyes csomag leszállításával. Nem akar sokáig a bolygón maradni, de Feketeorom kikötőjében beleütközik az egyetlen emberbe, aki még ennyi idő után is jelent neki valamit: Jules-ba. Ám Izzy megbízatása rövidesen félrecsúszik, és a két gyerekkori jóbarát menekülni kényszerül. Miközben az életükért küzdenek, az összes titkukra fény derül…

Eredeti megjelenés éve: 2019

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Szukits, Szeged, 2020
308 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634975762 · Fordította: Draveczky-Ury Ádám

Kedvencelte 4

Várólistára tette 4

Kívánságlistára tette 9


Kiemelt értékelések

Vác_nembéli_István_fia_istván>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Ennek a regénynek annyi köze volt a Star Wars- hoz, hogy rá volt írva a borítóra nagy betűkel…. plussz pár alkalommal megemlítették az első rendet az ellenállást.
Ezen kívül semmi köze az univerzumhoz, unalmas volt, hiányzott belőle Star Wars-ra jellemző fordulatok, kis politika, harc földön vagy az égen.
Persze ott van, hogy ifjúsági lehet, hogy ezért volt ilyen olcsó buta ponyva érzettem, kevés star wars regények egyike amiért sajnáltam, hogy pénzt adtam érte.
Rosszul kezdődik ez az év Star wars szempontjából.

Saileach P>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Hm, egy átlag YA regénynek elment volna. De mindez Star Warsos díszletek közt folyt. Aminek még jó is lehetett volna, ha kicsit mozgalmasabb, és nem édelegnek annyit. Mert igazából itt semmi másról nem szólt az egész, minthogy spoiler. Az, hogy közben valami Első Rend meg Ellenállók szerencsétlenkednek ott, az kit érdekel, nemdebár? A kalandok kicsit erőltetettek spoiler. Szóval jóindulatom jeleként és mert azért könnyen lehetett olvasni, és néhol szépek voltak a tájleírások, megadtam a 4 csillagot. Majd meglátjuk milyen lesz a többi felhozatal az évben.

Darth_Revan>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Zoraida Córdova: A sors keze
Nagyon különleges volt ez a regény. A Medstarhoz, vagy az Elveszett csillagokhoz hasonlóan a szereplők kerültek középpontba, az események mellékesek voltak. Ízig-vérig karakterdráma. Egy szép és megható love story. Amikor elkezdtem olvasni, eleinte még nem gondoltam, hogy így fog tetszeni. A helyszín A galaxis peremén projekt Batuu bolygója, mely a Thrawn: Szövetségek című regényben már szerepelt. A szerző új figurákat állított reflektorfénybe. Ennek megvolt az az előnye, hogy lehetett izgulni a szereplőkért, bármi megtörténhetett velük. A cselekmény Yavin után 34-ben játszódik. Az ébredő Erő eseményeire kapunk utalást, Az utolsó Jedikére viszont nem. Az egyik cselekményszálból lehet csak következtetni, hogy a craiti csata után járunk.
Nos, nézzük a sztorit. Tipikus tündérmese, szép szerelmi történet. Rendkívül megható, bennem valahogy megmozdította a boldogság érzetét. Zoraida a Star Wars mesés jellegét és az Erő kifürkészhetetlen útjait helyezte középpontba. A cím ezt kiválóan ki is fejezi: A sors keze. A könyv valahogy A klónok támadását juttatta eszembe. Jules és Izzy szerelmi szála éppolyan szép, mint Anakin és Padmé induló kapcsolata.
A cselekmény lassan bontakozik ki. Eleinte úgy tűnik, mintha a szereplők lődörgésének és a sétafikálások közben történt dolgoknak nincs semmi jelentősége. Ennél nagyobbat nem is tévedhetne az olvasó, minden a könyv utolsó harmadára áll össze. Több jelenet a végkifejletben nyeri el értelmét. És a regény végén nagyon felpörögnek az események. Az első két harmad a szereplők bemutatása, bevezetése. Erre kellett is idő, nagyon jól megismerjük Jules-t, Izzy-t és azokat a szereplőket, akik a sorsukat alakítják a Batuun. Az érzelmek az első kétharmadban bontakoznak ki. A konfliktus az utolsó harmadára csúszik, de ez nem is baj. Az alapos felvezetés után így még jobb lett a kötet vége. Olyan izgalmasra sikeredett, hogy sikerült hajnalig fennmaradnom a befejezésig.
A regény legerősebb jellemvonása a fellángoló szerelem kibontakozása. Méghozzá elég mesés körülmények között. Jules és Izzy gyerekkori jóbarátok. Még 5-6 éves korukban állandóan együtt játszottak. Izzy családjának viszont távoznia kellett a Batuuról, a lányukat is magukkal vitték. Jules ott maradt a bolygón és farmer lett. De a két a gyerek sosem felejtette el egymást. Fiatal felnőttként a sors – vagy az Erő – újra keresztezi az útjukat. Egy őrült, és különleges nap keretében újra találkoznak és egymásba szeretnek. A való világban ez elég hiteltelen lenne, de itt egy meseuniverzumban vagyunk, ahol a filmekben is a szereplők találkozása és a velük kapcsolatos történések sokszor csak a véletlenen művei. Ez kiválóan visszaköszön itt is.
spoiler
Abszolút elégedett voltam ezzel a könyvvel. Két apróság. A regény első kétharmada tényleg lassú és az olvasó nem látja át akkor még sok jelentéktelennek tűnő apróság fontosságát. Illetve kicsivel több utalást vártam volna a filmek eseményeire. Izzy ugyebár pilóta és sok helyen megfordul, kellett volna hallania több dologról. Ha egyszer már a Canto Bight-on lévő rabszolga gyerekek is hallottak Luke Skywalker önfeláldozó tettéről, akkor máshová is el kellett volna, hogy jusson ez. Kíváncsi lettem volna arra a csomagra is. Szóval ezek miatt egy fél csillagot levonok a végső eredményből. De ha nem nézem ezeket, akkor egy nagyon üdítő, aranyos, kedves, romantikus és érzelmekben gazdag kis regényt lett ez. A végkifejlet határozottan tetszett. A szereplőket sikerült annyira megkedvelnem, hogy szívesen olvasnék még róluk. Zoraida nagyon jó ír. Remélem, még olvashatunk tőle regényt, vagy novellát. A klónkháborús antológiában a Bounty című Boba Fett történet dolgozza fel bizonyos szemszögből. A sors keze eredménye. Négy és fél.

Maya11>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Ez esetben az Erő nem volt velünk.
A sors keze nem csapott a kezünkre, miközben ezt a könyvet kiválasztottuk és megvásároltuk.
De nem csapott az amerikai kiadó embereinek a kezére sem. Mit is várunk a Disney-től?

A borítót látva már a nyálam csorgott, hogy milyen jó kis könyvet kapunk. Minden elismerésem a borító tervezőjének és a könyv magyar fordítójának, kiadójának. Nagyon jó munkát végeztek, 5*. Jó volt kézbe venni ezt a tartalmatlan „remek” művet.

Ennek a 308 oldalnak a legjobban megírt része a köszönetnyilvánítás. Az ecuadori törzs talán rosszabbul járt volna, ha az író velük bulizik. Mi olvasók viszont biztos jobban járunk ezen irodalmi mélypont nélkül.

„Végül pedig köszönet a Star Wars közösségnek. Mind gyerekek vagyunk, akik ma is csillagközi kalandokról álmodoznak, és ez csodálatos.” (308. oldal)

Kedves Zoraida Córdova!
Valóban sok gyerek szereti a Star Wars univerzumot. De elvétve akadnak olyan gyerekek is, aki csodálatos és meglepő módon kicsit felnőttek, akiknek talán lehetne kicsit összetettebb, tartalmasabb, felnőttesebb módon is írni. Van rá jó példa bőséggel.
Pazarul sárba taposta az olvasókat.

„… a hősök következő generációját nézzük megszakítás nélkül mindnyájunk kedvenc galaxisában.” (307. oldal)
Ön nem tudom milyen galaxist néz megszakítás nélkül, de az nem egy közös SW galaxis.

Talán hálásabb lenne kicsi gyerekeknek (vagy inkább nekik se) írni.

Szívesen megismerném erről a csapásról George Lucas véleményét is.
A tartalom magáért beszél. Aki a jövőben elolvassa, remélem nem érez majd akkora csalódást mint én.

predator188>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Nem értek egyet az előttem értékelőkkel. Szerintem nagyon jó, hangulatos kis könyv. Igaz, hogy szögegyszerű a története, de baromi jól van megírva, szerethetők a szereplők. Egy Star Wars-könyv nem attól jó, hogy non-stop akció, fénykardcsaták tömkelege van benne, ármánykodás,cselszövés minden sarkon stb. Ez egy hatalmas galaxis, ahol nem csak hősök élnek, hanem egyszerű emberek is, és róluk is jó olvasni néha-néha. Egy szó mint száz, jó könyv volt!

Csokky>!
Zoraida Córdova: A galaxis peremén: A sors keze

Aranyos kis történet, de nekem ez inkább young adult, mint Star Wars vagy sci-fi, vagy bármi. Mondjuk az is igaz, hogy ez a felvezetés, hátha a folytatások többet hozzátesznek a messzi-messzi galaxishoz.


Hasonló könyvek címkék alapján

Daniel Wallace: A Jedi útja
Daniel Wallace: Birodalmi kézikönyv
Tom Angleberger: Ne becsüld alá a sötét oldal hatalmát!
Adam Gidwitz: Szóval Jedi akarsz lenni?
S. J. Kincaid: A kárhozott
Pittacus Lore: Kilencedik titka
Nick James: Az invázió
Rob Reger – Jessica Gruner: Emily the Strange – Különös különcségek
Erin Bowman: Taken – A 18-as csapdája
Katharine McGee: Az ezredik emelet