Virgonc ​városi nyomozók (Kuka művek 2.) 7 csillagozás

Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Virgonc Városban tíz rendkívüli kukásautó szemétszállító, utcaseprő, locsoló, darus és hókotró – lakik. Ők a szokásos feladataikon kívül arra is ügyelnek, hogy semmi ne történjen Virgonc Városban, ami árthat a környezetnek: szennyezi a levegőt, a vizeket, szeméttel árasztja el a tereket, veszélyezteti az emberek életét.

Ebben a kötetben a tíz rendkívüli kukásautó kideríti, hogy éjjelente mitől válik csatatérré az Almavirág utca, és azt is megtudhatjuk, hogy létezik-e hupikék kutya..

Kiadói ajánlás: 5 éves kortól · Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 2016
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634153184 · Illusztrálta: Igor Lazin

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

Trudiz >!
Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Tetszett az utcanév: Almavirág, és az összefogás a nyomozáshoz.
A szelektív rendszerező válogatásról az jutott eszembe, hogy nálunk is mire lassan mindenki, illetve sokan már valóban eszerint vitték a szemetet a megadott színű kukába, egyszer csak megszüntették a színes tárolókat. Furcsa.
Mi is a cél? Itt, e történetben még a tudatos válogatás. :)

Juci P>!
Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Ezzel is nagyjából úgy vagyok, mint az első részével, hogy a rajzok tetszenek, a történetek meg… Meh. Sőt kifejezetten bosszantott most már, hogy van egy csomó figura, akik felbukkannak a rajzokon, előkandikálnak innen-onnan, és vártam, hogy majd bekerüljenek a történetbe, de semmi említés nem történik róluk… Nyilván az illusztrátor álmodta oda őket, hogy legyen valami poén az egészben, de kimondottan csalódás volt, amikor kiderült, hogy nem a spoiler borogatták fel éjszaka a kukákat az Almavirág utcában, hanem spoiler. Didaktikai célját valószínűleg eléri, biztos minden gyerek megjegyzi, hogy aki építési törmeléket rak az utcára lomtalanításkor, az úgy fog járni, mint Szabó néni: spoiler.

1 hozzászólás
dianna76 P>!
Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Az előző kötet nem nyerte el a tetszésemet, így ha nincs a mesekönyv zsűrizés, ezt a részt biztosan elő se keresem a könyvtárból. Haza hozni nem akartam, pedig nem egy pár perc alatt elolvasható könyv. Időm volt, így könyvtári olvasás lett belőle.
Kellemes csalódás volt az első kötethez képest. Itt is két mesével találkozhatunk. Az első történetnél egy nyomozás veszi kezdetét, ami aztán a szelektív hulladékgyűjtésnél köt ki, de kerékpár akadálypálya is van benne. A mesében a megfelelő hulladékgyűjtésen túl, a (test)biztonságos kerékpározásra is felhívják a figyelmet a szereplő járművek.
A másik történet pedig a lomtalanításra fekteti a hangsúlyt. Ez most nálunk is aktuális, mert pár napja volt a tavaszi lomtalanítás. Jó volt megtudni, hogy miért nem szabad bizonyos hulladékokat kitenni ilyenkor. Elvinni elviszik, de kitéve veszélyesek lehetnek állatokra, gyerekekre. Erre így sosem gondoltam!
Az illusztrációk igazából um. hidegen hagytak. Voltak a történetek mellé, aztán ennyi.
A könyv végén kérdések találhatóak, mintegy olvasónapló módra. Valamint egy-két információ a szelektív hulladékgyűjtésről. Környezetvédelmi szempontból mindenképpen hasznos ez a mesekönyv. S mindemellett némi izgalom is akadt a történetekben.
Tetszett még, hogy a szereplő járműveket bemutatja a szerző a könyv belső borítóján. Az pedig aranyos, hogy fejbiccentés helyett fülkét biccentenek, a szem helyett pedig a reflektorukat nem tudják nyitva tartani, ha álmosak. Viszont még mindig nem barátkoztam meg a járművek megszemélyesítésével, hiszen élettelen dolgok. De, hogy a könyvből idézzek: „De a mese éppen azért mese, hogy olyasmi is lehessen benne, ami a valóságban nem létezik.”

>!
Móra, Budapest, 2016
60 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634153184 · Illusztrálta: Igor Lazin
matka>!
Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Kicsit csalódott vagyok, jobbat vártam. :-(
Nekem túl sok volt a szereplő (akik gyakran idegesítőek és okoskodók voltak), néhol erőltetettnek éreztem a történetet.
Olyan egynek jó, de kedvenc nem lett.

nach >!
Zöld Panna: Virgonc városi nyomozók

Az első kötet után (https://moly.hu/ertekelesek/4753102) elő került a második.
Illusztráció: Illusztráció: vicces, nekem tetszik. A fiam is szívesen nézegeti, ha épp nem is olvasok.
Történet: megint jó mindkét alapötlet, megintcsak két mesét kaptunk:
1. Felborult kukák rejtélye
2. Kék kutya rejtélye
Ez a kötet szerintem jobb, mint az első. Sokkal könnyedebb lett, de még mindig hosszúnak tűnnek a mesék olvasás közben (megintcsak előre lapoztam, hogy hol a vége).
A sok szereplő zavaró még mindig, főleg a párbeszédeknél, de a fiam mindkét mesét jobban tudta követni, mint az első kötet meséit. Figyelnie kellett, de elsőre is tudta élvezni. :)
Plusz pont, hogy kiemeli a szelektív gyűjtést, meg hogy a szemétnek a kukában vagy a szeméttelepen a helye. Az első kötetből ezt hiányoltam.


Hasonló könyvek címkék alapján

Richard Sutton: Autók
Thomas Brandenburg: Autók
Émilie Beaumont – Marie-Renée Guilloret: Nézd, milyenek a járművek!
Nicholas Harris: A közlekedés története
Sandra Noa: Járművek
Matthias Raden: Járművek
Benedek Attila: Autótuning
Monika Wittmann: Autók
Sebők Zsolt: Origami járművek
Mackó autószállítója