Tejfogak 8 csillagozás

Zoje Stage: Tejfogak

Ismerkedjenek ​meg Hannával.

Apucijának rajongó szemében ő az aranyos de néma angyal. Apuci az egyetlen, aki megérti őt, és Hanna nem is akar mást, csak boldogan élni vele, míg meg nem halnak. Csakhogy az útjában áll anyuci, ő pedig minden trükkel megpróbálkozik, ami csak az eszébe jut, hogy megszabaduljon tőle. Lehetőség szerint egyszer s mindenkorra.

Ismerkedjenek meg Suzette-tel.

Szereti a lányát, igazán szereti, de az egymást követő kicsapatások és az évekig tartó feszült házi tanítás után labilis egészsége és józan esze napról napra hanyatlik. Ahogy Hanna trükkjei egyre kifinomultabbá válnak, Suzette férjének szeme pedig továbbra sem nyílik fel a döcögős családi dinamikára, Suzette már attól kezd félni, hogy valami súlyosan elromlott, és hogy talán nem is az otthonuk a legjobb hely a kislányuk számára.

A Tejfogak több kérdést vet fel, mint ahány választ ad – és egészen a döbbenetes végkifejletig találgatásra készteti az… (tovább)

Eredeti mű: Zoje Stage: Baby Teeth

>!
GABO, Budapest, 2018
444 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634066873 · Fordította: Komló Zoltán
>!
GABO, Budapest, 2018
444 oldal · ISBN: 9789634067672 · Fordította: Komló Zoltán

Kedvencelte 2

Most olvassa 2

Várólistára tette 31

Kívánságlistára tette 39

Kölcsönkérné 3


Kiemelt értékelések

>!
Lénaanyukája P
Zoje Stage: Tejfogak

Borzasztó. Minek kellett a thriller cimke? Nem is az. Ez a Beszélnünk kell Kevinről koppintása. Csak ez még rosszabb, pedig azt se bírtam.
Ismerjük meg Suzette-et. Egy csóri anyuka, akinek sikerült megszülni a sátánfattyát. De azért szereti, mert mégiscsak ő szülte. Viszont nem bírja elviselni, mert ez a kis Antikrisztus valamiért állandóan szadizik vele, ő meg csak kesereg és hagyja, ahelyett, hogy egyszer-kétszer úgy istenigazából elp.icsázta volna, akkor megtudta volna a kis görény, hol lakik az Úristen.
Ismerjük meg Hannát. Egy hétéves szociopata, egy kis rohadék, aki utálja anyucit, mert szerinte elveszi előle apucit. Akin persze szerelemmel csüng. Ez a kis kotonszökevény nem beszél, pedig tud, mert néha, mikor senki más nem hallja, odaszól anyucinak, hogy „meg foglak ölni” meg ilyen cukiságokat.
És ismerjük meg Alexet is. Ő apuci. Persze, hogy nem hisz anyucinak, hogy ivadékuk a poklok legmélyebb bugyrának gyermeke, hiszen vele mindig olyan cukimuki.
Össze is állt a könyv, 444 oldal idegbetegség, egészen a döbbenetes végkifejletig. De tényleg megdöbbentem, mert nagyon hülye vége lett. Meg azon is megdöbbentem, hogy egyáltalán végigolvastam, de csak az ígért döbbenet miatt, ami nem is volt. Az viszont igaz, hogy több kérdést vet fel, mint amennyi választ ad. A kérdés: minek olvasod ezt, Heni? A válasz: mert hülye vagy. De akkor mégis, minek olvasod? Nincs válasz.
Lényegében egy se eleje, se vége könyv, aki szeret idióta családokról olvasni, mindenképpen ajánlom. Másnak nem.

14 hozzászólás
>!
elgatto
Zoje Stage: Tejfogak

Nagy reményekkel szereztem be ezt a könyvet,ehhez mérten nagy teljesitmény volt elolvasni is.
A fülszöveg alapján teljesen másra számitottam,idézem:"a cukiság megtévesztő lehet", hát itt senki nem volt cuki.
Egy hét éves,az anyját látványosan visszautasito,nem kommunikáló kislányt véletlenül sem mondanék cukinak,a szülőkről nem is beszélve. Az anyuka egy végtelenül unszimpatikus,"egy gyerekbe meg akarok szakadni" háztartásbeli,és bár otthon van és kőgazdagok,segitsége nincs, az apuka meg az a tipikus papucs,aki családi nézeteltérésekben rendre a pici hercegnője mellé áll. De csak ugy féloldalast,hogy annyira ne legye egyértelmű.
Nem cuki továbbá a kislány,mert kb egy fejezet után kiderül szerintem a legtöbb,világra kicsit is nyitott ember számára,hogy a gyerek szocio vagy pszichopata,és/vagy autisztikus spectrumzavara van. A karaktere emellett teljesen életidegen annak,aki látott már minimum egy méterről gyereket, megspékelve egy kis idegesitő boszorkányozással.
Nem kapunk választ arra a kérdésre,hogy ez a helyzet hogyan alakult ki,lévén,hogy a kislány baba és totyogós korából származó információk kimerülnek abban,hogy akkor milyen aranyos volt.
Az anyának chron betegsége van, és bortányosan rossz viszonya volt az anyjával,de ezeken a kizárolag az ő gyerek és kamaszkorára vonatkozó visszaemlékezéseken kivül semmiféle támpontot nem kapunk arra vonatkozólag,hogy a nőben miért vannak rossz érzések a lányával és az anyasággal kapcsolatban. Mármint azon kivül,hogy a kislány meg akarja ölni. Az apa gyerekkora nyilván nem volt fontos,mert arról semmit nem tudni.
A végén semmilyen feloldást nem kapunk,csak valamiféle fura igéretet arra,hogy a kislány nem adja fel.
Kár,mert a téma annyi teret hagyott volna még,ebben a formában is,hogy nem azon a nyomvonalon indult el,mint amire a leirás utalt,de nekem továbbra is az az egyik legnagyobb csalódásom a könyvvel kapcsolatban,hogy itt egy eleve teljesen defektes család széthullásáról van szó egy eleve mentálisan beteg,verbális kommunikációra képtelen kislánnyal,aki nem rejtőzködik a cukiság vagy a normalitás látszata mögé.
„A tejfogak több kérdést vet fel,mint ahány választ ad-és egészen a döbbenetes végkifejletig találgatásra készteti az olvasót” ígérte a hangzatos felvezetés. Bár ha jobban belegondolok,igaza volt,hiszen tényleg nem kaptam válaszokat,és végig töprengtem,hogy miért nem rakom le a fenébe,és olvasok el valami jó könyvet.
Kár érte.

1 hozzászólás
>!
Marta_Kotai_Szabone
Zoje Stage: Tejfogak

Elképesztő egy könyv. Nagyon tetszett. Részletes volt és nagyon érdekes. Még mindig a hatása alatt vagyok. Letehetetlen egy könyv, az már biztos.


Hasonló könyvek címkék alapján

Dan Wells: Nem akarlak megölni
Dennis Lehane: Sötétség, fogd meg a kezem
J. D. Barker: A negyedik majom
Taylor Adams: No exit
Stephen King: A két halott lány
Sherry Gammon: Elviselhetetlen
Stephen King: 11/22/63
Justin Cronin: A szabadulás
James Dashner: Lázkód