Zlata ​naplója 26 csillagozás

Zlata Filipović: Zlata naplója

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Az ​utóbbi hónapok legnagyobb könyv-világszenzációját tartja kezében most az olvasó: egy tizenhárom éves szarajevói kislány naplóját, amelyből a szemtanú hitelességével végigkísérhető az ott dúló háború, annek kitörésétől egészen napjainkig. Érdekes és felkavaró könyv, az „Anna Frank naplója” méltó és örökérvényű társa. Néhány rövidített részlet belőle:

1991. szeptember 29. vasárnap
Tegnap Ivana születésnapját ünnepeltük. Szuper buli volt. Teleettük magunkat kiflivel, szendviccsel, és ami a legfontosabb: tortával. Ivana fiúkat is meghívott. Táncversenyt rendeztünk, és én győztem. Jutalmul egy ékszeres dobozt kaptam.

1992. április 4. szombat
Ma van a muzulmánok nagy ünnepe, a Bajram. Az utcán alig van ember. Biztosan az ágyúktól félnek, pedig nem is volt semmiféle támadás. Úgy látszik, Anyunak volt igaza, és csak rémhír az egész.

1992. április 18. szombat
Lőnek, mindenfelé gránátok hullanak. Anyu állandóan sír. Megpróbálja titkolni… (tovább)

>!
Victoria, Budapest, 1994
196 oldal · ISBN: 9637660445 · Fordította: Barabás József

Várólistára tette 7

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Mandula8
Zlata Filipović: Zlata naplója

Láttam már, olvastam már ilyet. Tizenéves gyerek vallomásai háborús időkben. Olvastam már jobbat, irodalmilag jelentősebbet, jobb cselekménnyel, szerethetőbb főhőssel.
És mégsem tudom azt írni, hogy nem tetszett. Annyira szörnyű a tény, hogy ilyesmit kellett átélnie egy gyereknek – és ha csak egyről lenne szó! Nálam beigazolódott, amit Zlata a végén írt: erre a pár órára én is ott voltam Szarajevóban, abban az iszonytató múltbéli borzalomban.
Eszembe juttatta ez a könyv a saját tapasztalataimat a délszláv háborúval kapcsolatban: a háború sújtotta területen átvonulva, láttam a kiégett, szétbombázott házakat, újraláttam a tankokat, illetve gépfegyvereket tiltó táblákat, de leginkább annak a két kolduló gyereknek az arca tűnik elém, akik a bosnyák főváros utcáin tőlünk várták a megváltást.
A háború fekete lyukat éget az ember életébe. Ez a vallomás is ennek a bizonyítéka, de azért folynak, folynak a maga módján tovább a megsebzett sorsok: van öröm, játék, nevetés a sok bánat ellenére. Ez az egyik legfőbb pozitívuma Zlata írásának: megmutatja a háború emberi oldalát is.

4 hozzászólás
>!
Niki_
Zlata Filipović: Zlata naplója

Nehéz értékelni, hisz egyrészt egy 13 éves kislány sorairól van szó.
Másrészt ez nem regény, hanem a valóság.
A napló célja nem az volt, hogy egyszer kiadásra kerüljön és másokat „szórakoztasson”, hanem egy kislány magának írta emlékül.
Így hogyan lehetne értékelni? Nehezen. A gondolatok, az írásmód olyan, amilyennek szerintem egy 13 éves kislánynak lennie kell. A napló a sajátja. Úgy fogalmaz benne, ahogy akar. Nyilván, ha szórakoztató irodalom lenne, akkor lehetne benne hibákat találni, de nem az. Amiről pedig szól. … Abba szintén nem lehet belekötni, hisz a valóság.
Nem egy olyan napló, ami maximálisan le tudott volna kötni, de ettől függetlenül nagyon kíváncsi voltam Zlata és a családja sorsának az alakulására, így nagyon sajnáltam, hogy minden megszakadt, amikor a naplót külföldre vitték, hogy kiadják. Kíváncsi lettem volna arra, hogy mi történt a háború végéig velük és utána.

Bővebben: http://azajtom.blogspot.hu/2017/03/zlata-filipovic-zlat…

>!
aani
Zlata Filipović: Zlata naplója

Nem igazán tudtam mire számíthatok, Anne Frank naplóját nem ismerem, így nem volt viszonyítási alapom sem. Egy biztos, nem tetszett, amit kaptam.
Beleolvasni egy naplóba rendkívül intim élmény – legyen az az ember sajátja vagy valaki másé –, hiszen legbizalmasabb gondolatainkat, érzéseinket vetjük papírra benne. No de ez itt egy háború krónikája… kellene hogy legyen.
Számomra nem volt egyik sem. Nem volt háborús krónika, mert bár Zlata ír a helyzet kibontakozásáról, és számos alkalommal tesz kitérőt beszámolva a körülötte véghezvitt rombolásról, szavainak nincs mélységük. Az általa leírt pusztítást és halált nem tudta felruházni a valóság súlyával.
Nem volt ez igazán személyes napló sem. Számomra hiányzott belőle, jobb szó híján az őszinteség. Az a fajta bensőségesség, amit ez ember csak önmagával szemben enged megnyilvánulni. Azok a kendőzetlen gondolatok és nyers érzelmek, amiket nem adnál ki a kezedből. Zlata megosztja velünk élete jelentősebb pillanatait; iskola, barátok, család – hétköznapi események, amikbe beszivárog a feszültség, majd berobban a háború. De hiába veti papírra mindezen eseményeket, hiába ír örömről, bánatról, haragról képtelen ezeket élővé, átérezhetővé tenni. Zlata gyűlöli a háborút, ami megfosztja Őt gyermekkorától, de az indulatot mégsem érzem benne, pedig egy 12-13 éves kiskamasz haragudni, na azt pokolian tud.
Zlata életét a boszniai háború közepéig kísérhetjük figyelemmel. A kötet 1994-es megjelenésű, a megegyezés pedig, ami véget vetett Szarajevó ostromának csak 1995 októberében született meg. Ennek ellenére hibaként rónám fel az addigi események objektív, tárgyilagos ismertetésének hiányát a szerkesztőnek.

>!
bagie P
Zlata Filipović: Zlata naplója

Nem tetszett. Olvastam automatikusan és vártam, hogy legyen már vége.
Folyamatosan Anna Frank naplója járt az eszembe, és az, hogy az a könyv meghatározó olvasmányélmény volt. Ebben semmit nem találtam, ami miatt meg szeretném jegyezni ezt a könyvet.
Sajnálom természetesen, hogy ilyet át kellett élnie, vagy át kell élnie bárkinek is… de ez a napló megmaradhatott volna személyes naplónak.

>!
Jean 
Zlata Filipović: Zlata naplója

Nem tudom azt írni, hogy tetszett, mert nem. Akartam szeretni, de nem ment. Zlata engem kimondottan idegesített. A beszúrt angol kifejezésektől majdnem a hajamat téptem.
Ha 10-13 évesként került volna a kezembe, talán tudtam volna azonosulni vele. Biztos bennem van a hiba, de számomra túl gyerekes volt. (Igen, tudom, hogy egy 11-12 éves gyerek írta, de akkor is) Nem éltem szerencsére háborúban, épp ezért én kegyetlenebbnek képzelem azt. Lehet, ha ügyesebben fogalmaz, jobban át tudta volna adni az élményt.

>!
Miasigirl
Zlata Filipović: Zlata naplója

Kisebb koromban olvastam először, és akkor nagy hatással volt rám a történet. Megrendített, hogy alig messze tőlünk, ilyen dolgok történnek meg.
Éppen emiatt olvastam újra, ám felnőtt fejjel kissé más a megítélése. Azóta olvastam már jobban megírt háborús naplókat, amik valahogy.. hatásosabbak voltak. Ez persze nem von le az értékéből, mint az eddigi egyetlen olyan könyv, amit a délszláv háborúról olvastam.

>!
Tipti
Zlata Filipović: Zlata naplója

Jaj, nem is tudom, hogy fogalmazzam meg kedvesen, amit gondolok erről a könyvről. Nem nyerte el túlzottan a tetszésemet. Oké, egy tizenhárom éves lány naplója, aki a háború sújtotta Szarajevóban éli mindennapjait, de nem feltétlenül kellett volna kiadni, ezek olyan feljegyzések, amiket később át tudott volna dolgozni és ez alapján Zlata meg tudta volna írni felnőttkorában a háborús élményeit. Ami nagyon idegesített, hogy minden nap ugyanazt írta le, csak egy kicsit más köntösbe bújtatta. Neki elvették a gyerekkorát, borzalmasan élnek… A nevekbe belezavarodtam, több embert hívtak Bojanának, de nem különböztette meg őket egyértelműen. Rettenetesen idegesítettek az angol szavak, kifejezések használata. „yes, Mimmy, yes! Fújfújfúj. Azt pedig cáfolnám, hogy Anne Frank naplója "méltó és örökérvényű társa” lenne ez a könyv. Anne sokkal érettebben gondolkodott, tudatosan átdolgozta naplóbejegyzéseit arra az esetre, ha kiadnák, pedig neki ez csak álom volt, Zlata „műve” pedig elég gyorsan nyomdába került. Ráadásul Anne változatosan, humorosan ír, naplója annak ellenére is izgalmas, hogy a négy fal között kell töltenie a mindennapokat.

>!
Zizz
Zlata Filipović: Zlata naplója

Tipikusan olyan könyv, amihez szükséges egyfajta lelki állapot, ami sajnos az én esetemben nem volt meg, vagy legalább is nem úgy ahogy kellett volna. Mostanság elég kevés könyvet sikerült elolvasni, és ez lett volna az a mű, ami esetleg visszaránt a könyvek világába. Ám nem sikerült, mert ebben az időszakban számomra túlságosan nyomasztó, lehangoló, helyenként unalmas volt. Való igaz, hogy érdekes dolog egy gyermek szemével nézni a világot, pláne akkor, ha ilyen nehéz az élet, amelyben Zlata és családja tölti el mindennapjait. Félelemben, aggódásban. Mégsem tudott kellőképpen átjönni. Talán ha akkor olvasom, amikor több az energiám, nagyobb az életkedvem, másként csapódik le. Mindenesetre biztos hogy újra olvasom, és kap egy második esélyt, csak még nem most.

>!
lizke
Zlata Filipović: Zlata naplója

Még gimis koromban olvastam, könyvesboltban leselejtezték és „csak úgy” el lehetett vinni. Naná, hogy kaptam az alkalmon :).
Szeretem a naplókat.. ez is jó volt. Az átélt borzalmakat különösen szemléletesen írja le. Ezzel még inkább elképzelhetővé vált az egész.
Kicsit hasonlít a stílus Anna Frank naplójához.

>!
Juller
Zlata Filipović: Zlata naplója

nekem nagyon tetszett, igaz, 14 évesen olvastam, lehet, hogy mások kicsit gyerekesnek tartják, vagy túl szubjektívnek vagy nem szépirodalminak,(-->Anne Frank naplója) de mint dokumentum (napló) abból az időből és szituációból,amiről nem szól a történelemkönyv még,csak az újság és híradó, fontos,h lássuk mi van a statisztika és az adatok,térkép mögött


Hasonló könyvek címkék alapján

Leiner Laura: A Szent Johanna gimi 5. – Remény
G. Szabó Judit: Megérjük a pénzünket!
Matthew Dicks: Egy képzeletbeli barát naplója
Sohonyai Edit: Macskaköröm
Gévai Csilla: Lídia, 16
Sue Townsend: Adrian Mole újabb kínszenvedései
Celia Rees: Bűbájos Mary
Marie Desplechin: Vigyázz, Kész, Elmebaj!
Leirer Alíz: Lilla titkos naplója
Naplóm egy évvel később