Valamit ​visz a víz 52 csillagozás

Zilahy Lajos: Valamit visz a víz Zilahy Lajos: Valamit visz a víz Zilahy Lajos: Valamit visz a víz Zilahy Lajos: Valamit visz a víz Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Kötetünk négy kisregénye – Zilahy Lajos alkotásainak javából válogatva – művészetének széles skáláját fogja át. Az olvasó találkozhat a Valamit visz a víz lendületes, sodró erejű prózájával, a Csöndes élet nyugodt, kiegyensúlyozott, de a felszín alatt vibráló, sejtetéssel s elhallgatásokkal dolgozó modern epikájával. Ismét más oldalról mutatja be Zilahy tehetségét a Szépapám szerelme finom lírával, humorral és iróniával átszőtt történelmi idillje és a Családi levelesláda kedélyes, anekdotázó elbeszélése.

Eredeti megjelenés éve: 1928

Tartalomjegyzék

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1980
306 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631517772 · Illusztrálta: Würtz Ádám
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
306 oldal · ISBN: 9631506304
>!
Forum, Újvidék, 1969
124 oldal · keménytáblás

4 további kiadás


Enciklopédia 2


Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 21

Kívánságlistára tette 5

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Emmi_Lotta I>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

2000-ben elhunyt drága Nagymamám sokat emlegette Zilahy Lajost, aki az ő fiatalkorának, a 30-as – 40-es éveknek egyik híres és kedvelt írója volt. Ezzel a négy kisregénnyel most elkezdtem pótolni a hiányt, amit e nagyszerű író hiányos ismerete jelent.
A művelt, jogi doktor és akadémikus író lenyűgözött stílusával, ábrázolásmódjával, sokoldalúságával. A 20-as években íródott Valamit visz a víz (1928) és Szépapám szerelme (1922), valamint a 40-es évek elején megjelent Csöndes élet (1941) realista és romantikus elemekkel átszőtt lélektani regények, míg a Családi levelesláda című mű az író őseinek történetét beszéli el. Mindegyik remekmű.
Zilahy nálam a magyar elbeszélők sorában mindenképpen Jókai, Mikszáth, Gárdonyi, Móricz és Török Gyula mellé került.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
306 oldal · ISBN: 9631506304
4 hozzászólás
Epilógus>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

A sógoromnak örökölt, elkerített családi birtoka van a tóparton, őserdővel, tisztással, erdei úttal és némiképp már viseltes házikóval. Itt szokott nagyobb létszámú szabadtéri mulatságokat rendezni, úgymint családi ünnepek, ballagás, diplomaosztó, PhD-védés alkalmából, a Bubu nevű bárány halotti tora ürügyén, vagy csak egyszerűen a társasági együttlét öröméért.

Ha az úri közönség várható létszáma meghaladja az erdei lak befogadóképességét, olyankor többnyire bérelt lakodalmas sátrat emel a saját két dolgos keze által épített, homokos tollaslabda-röplabda-lábtengó-valamire_csak_jó pálya mellé.

E rendezvények külsőségei – a szerényebb költségvetés okán, valamint igény és érdeklődés hiányában – nélkülözik a mostanság elharapózott álarisztokratikus elemeket, mint libériás inas, felszolgáló személyzet, limuzinos és helikopteres érkezés, konzumhölgyek… Aki ilyesmire vágyik, gondoskodjon róla a maga erszényén; vagy a szépszámú vendégsereg szépszemű egyedei közül győzzön meg valakit, aki hajlandó kiegészíteni az élményeit – természetesen kölcsönös szimpátia esetén.

Ennek megfelelően a menü elkészítése is többnyire hevenyészettnek mondható, valamint meglehetősen egyszerű. Aki tömítő, szilárd ételekre vágyik, jobban teszi, ha a tópart valamelyik erre szakosodott objektumát ejti útba idejövet. Mivel ekkora népességet már nem lehet egy kis bográcsból kiszolgálni, bármily szerény is a kínálat, szükség van a nagyobb űrtartalmú készségekre, mint a paradicsom- és/vagy lekvárfőző üst és a hozzávaló tűzrakó alkalmatosság. Ezen ingóságok szintén a családi örökség részei, bármikor reaktiválhatóak a sufniból.

De lássuk végre a váltakozó menüt, a két ismétlődő főfogást, amely nem más, mint az örökzöld Fradileves (mindent bele), valamint hősünk, a kevésbé ismert és kevésbé sikeres Zilahy-leves. Ez utóbbiról sokáig magam is elhallgattam, hogy fogalmam sincs a mibenlétéről. Talán mintha kevesebb volna benne a vízkiszorító anyag. Mindegy is, mert a „csukjuk be a szemünket, oszt úgy falatozzunk” filozófiával ültünk hozzá a legtöbben. Ne kérdezd mi az és honnan származik, ha tömheted vele a bendődet.

Hát kérem, szabad a gazda, a Zilahy-leves ihletője és névadója: e fenti könyvcím.*

__
* Mélyebb kapcsolatot ne keressünk, mert
spoiler
spoiler
spoiler
spoiler

5 hozzászólás
Miyako71 P>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Azt hiszem ebből a négy kisregényből megértettem, mitől lett olyan népszerű és híres a szerző. Minden, a mai könyvekhez mért nehézsége ellenére olvasmányos írásmód jellemzi, érzékletesen tudja bemutatni a történetek korabeli magyar életét. Az olvasó ne várjon akció-dús, pergő cselekményt. Lassú, nyugalmas tempóban történnek a dolgok. Nem is baj, pörög körülöttünk úgyis ezerrel a világ, legalább olvasás közben álljunk le egy pillanatra. Így legalább lesz időnk elgondolkodni is az olvasottakon. Mert így 90 évvel a könyv kiadása után, ismerve az azóta történteket, érdemes elgondolkodni, mi változott, mi nem.

Gabriella_Balkó>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Zilahytól eddig a Halálos tavaszt (meg a Szépapám szerelmét) olvastam, de az nem igazán tetszett. Ebben a válogatásban ismét feltűnt a Szépapám szerelme, de a címadó Valamit visz a víz talán a legjobb – a filmet még nem láttam. Ugyanúgy a Csöndes élet olyan lassan csordogáló, természetleíró, nyugalmas kisregény, ami nem úgy alakul, ahogy gondolnád, de úgy ér véget, hogy továbbgondolhatod. A Családi levelesláda pedig betekintést nyújt a Zilahy-család múltjába.

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1976
306 oldal · ISBN: 9631506304
Szibériaitigris>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Régen el akartam olvasni. A könyvből 1943-ban készült filmet már nagyon sokszor láttam. Kicsit más volt, mint amire számítottam. Ma már porosnak és unalmasnak tűnik. Tény, hogy nem véletlenül lett elfelejtve, bár nagyon érdekes részei is vannak.

baroness>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

A kötet 4 kisregényt tartalmaz, melyeket nagyon jól leírnak a füljegyzetben. Nekem nagyon megtetszett Zilahy Lajos stílusa. A „Valamit visz a víz” és a"Csöndes élet" nagyon tetszettek, könnyed, olvasmányos, érdekes és elgondolkodtató történetek, melyeket úgy fejez be, hogy az olvasó még szinte bármit hozzágondolhat.

borkicor>!
Zilahy Lajos: Valamit visz a víz

Nagyon régóta volt a polcomon ez a könyv és talán sose vettem volna le onnan, ha nem hozza ki a Moly.hu random olvasatlanként és nem írnak róla olyan sok szépet mások. Nagyon örülök, hogy így alakult, mert az értékelések kíváncsivá tettek… és elolvastam. Nagyon tetszett Zilahy stílusa, tetszettek a régies szóhasználatok és jó volt visszarepülni egy-egy régebbi korba. A négy kisregény közül a Valamit visz a víz és a Csöndes élet volt a két kedvencem. Ajánlom mindenkinek!!


Népszerű idézetek

baroness>!

… az emberi szónak különös ereje van, elmélyül néha a másik ember húsában, ott marad, megfeneklik valahol, és napok múlva észrevétlenül megrezzen benne… Férfi és nő között a négyszemközti beszélgetés mindig rejthet magában valamit, ami a két embert akaratlanul vagy öntudatlanul közelebb hozza egymáshoz.

Valamit visz a víz: 97.o.

baroness>!

Ebből is látható, hogy a magyarok már négyszáz esztendővel ezelőtt is azzal töltötték el idejük nagy részét, hogy őseik után kutattak. Mindig hátrafelé néztek, és a jövővel sohasem törődtek.

Családi levelesláda (280. o.)

baroness>!

Milyen különös az emberi sors. Vajon a véletlen intézi-e életünket, avagy legbensőbb énünk rejtekében hordjuk azt a titokzatos erőt, amely a döntő pillanatokban észrevétlenül taszít bennünket jobbra vagy balra, az iránytű bizonytalan remegésével tapogatva a jövendő homályos útjait, mintha imbolygó, parányi kis életünket egy messzi, rettenetes erő rántaná magához?

Valamit visz a víz: 41.o.

Francesco>!

A veranda lépcsőjén két gányó ült, és gitározott.

Szépapám szerelme

Szédültnapraforgó>!

És az emberi létnek csak két állomása van: a születés és az elmúlás. A többi mind csak jelentéktelen mozzanat, amely semmivé törpül, láthatatlanná válik a halál gondolatában…

Valamit visz a víz 41.o.

Szédültnapraforgó>!

És különös lény az ember: a saját baját sohasem érzi olyannak, mint amilyen valójában.

Csöndes élet 179.o.

aliz_0817>!

Érezte, hogy Zsuzsánna sokkal többet jelent számára, mint asszonyt és szerelmet, hitvestársat és boldogságot, amely változhat, elmúlhat, hogy más formában újra feltámadjon. Őbenne Zsuzsánna az élet teljes beteljesülését jelentette. Első szerelmük idején olyan szomjúsággal itta magába, hogy vére a vérévé, a lelke a lelkévé változott […]

47. oldal

Miyako71 P>!

– Ide hallgass Flóris bácsi! – áll meg szétvetett lábbal az öreg pap előtt a doktor. – Két éven belül útlevél és valuta nélkül utazhatsz egész Európában. Fogadjunk!

184. oldal - Csöndes élet

2 hozzászólás
vasmives>!

Egy pillanat múlva azt is látták, hogy női holtest. Ezt onnan lehetett tudni, mert csak a tarkója és a koponya teteje látszott ki a vízből.
Az emberi test csontszerkezete és súlyának elosztása olyan, hogy vízben a férfi holttestek hanyatt úsznak, arcukat mutatva az égnek, a nők pedig arcra borulva utaznak a halál felé, szemérmetesen és titokzatosan elrejtve arcukat a habokban.

23. oldal, I. fejezet, Valamit visz a víz - kisregény (Szépirodalmi, 1980)

vasmives>!

Vannak a férfiembernek pillanatai, amikor mindenben, tárgyakban, vonalakban, hangokban a nőiség igéző rejtelme sugárzik felé.

40. oldal, IV. fejezet, Valamit visz a víz - kisregény (Szépirodalmi, 1980)


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Örkény István: Glória / Macskajáték
Tersánszky Józsi Jenő: Legenda a nyúlpaprikásról
Mikszáth Kálmán: A vén gazember
Déry Tibor: Két asszony / Szerelem / Niki
Mikszáth Kálmán: Galamb a kalitkában / Páva a varjúval / A szelistyei asszonyok / A sipsirica / Akli Miklós
Örkény István: Tóték
Konrád György: A látogató
Bodnár Pál: Farmerkisasszony
Gárdonyi Géza: Szívlobbanás
Mikszáth Kálmán: Gavallérok / A szelistyei asszonyok