A ​fegyverek visszanéznek 30 csillagozás

Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek

Zilahy ​Lajosnak a két világháború közt oly népszerű, olvasott regénye (A fegyverek visszanéznek először 1936-ban jelent meg) manapság használatos és divatos kritikai kifejezéssel, félig-meddig modellregény: egy fegyvergyáros lélekrajza, Balderé, aki hatalmas vagyonával, összeköttetéseivel és sötét ügyleteivel a kulisszák mögött – és törvények fölött – élő hatalom. S ugyanakkor a regény zord témája ellenére is, félig-meddig a romantikus szerelmi regény mintái alapján szőtt, fordulatos és érzelmes történet: két férfinak, a fegyvergyáros Baldernak, a szeme világát az első világháborúban elveszített Zombor István építésznek és egy asszonynak, Nedey Tima operaénekesnőnek bonyolult, tragikus és tiszta kapcsolatáról, amely mindhármójuk számára katarzist tartogat. A legnagyobbat Balder számára, ebben a váratlan, életre szóló, de beteljesülhetetlen szerelemben, amely egyre jobban elhatalmasodik benne az énekesnő iránt, aki viszont a vak építész hűséges felesége. Ebben a… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 1936

>!
Szépirodalmi, Budapest, 1983
394 oldal · keménytáblás · ISBN: 9631522881 · Illusztrálta: Pap Klára
>!
Szépirodalmi, Budapest, 1978
272 oldal · ISBN: 9631512509
>!
Athenaeum, Budapest, 1944
364 oldal · keménytáblás

Kedvencelte 3

Most olvassa 1

Várólistára tette 15

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

>!
Szédültnapraforgó
Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek

Hát eddig miért nem mondta senki, hogy Zilahy ilyen jó?!
Nagyon szerettem a regényt! Annyira szép és annyira szomorú :(
Megismerhetjük Balder Henrik milliárdos életét és érzéseit. Milyen rohanó, kiüresedett és felszínes. Majd megjelenik Tima, a szegény magyar énekesnő, aki fenekestől felforgatja az életét. Nincs lángoló szerelem, nincs viszony és mégis érezni lehet a szerelmet Henrik részéről.
Teljes mértékben megértettem Tima gondolkodását, miért ragaszkodott vak férjéhez.
Aztán ott voltak a haszonleső mellékszereplők Henrik oldaláról, és a ragaszkodók Tima oldalán. Mennyire más a két világ, az életük…
Gyönyörű idézetek voltak, megható jelenetek és elgondolkodtató, mély gondolatsorok! Kötelező olvasmány és megbeszélnivaló…

21 hozzászólás
>!
Joeymano
Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek

Két egymástól teljesen különböző emberi sors találkozik a könyvben, és életük gyökeresen megváltozik ettől. Mire képes a hatalom és a gazdagság? Kell-e pénz a boldogsághoz? Mik a valódi értékek? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Balder és Tima, ahogy életüket közelítik egymáshoz. Milyen hatással lesz rájuk a változás, és megérte-e megtenni az adott lépéseket?
Sokkal komolyabb a könyv, mint hogy átfutva olvassam végig. Sokkal jobban igényli az elmélyedést, amit sajnos én most nem tudtam megtenni. Zilahy stílusa továbbra is fantasztikus, és bebizonyította, hogy remekül megbirkózik egy komoly probléma tárgyalásával is.

>!
Virágszépe
Zilahy Lajos: A fegyverek visszanéznek

Zilahy sikeres író, több regényét is megfilmesítették. A fegyverek visszanéznek című könyve is hasonlóan alkalmas rá. Idealizált főszereplők, tisztesség, hűség, rend, a legkisebb megingás nélkül. A történetben megjelenik ugyan a kísértés, de a tisztességes szereplők tudják a dolgukat, követendő példát mutatva az olvasónak. A stílus nagyon választékos, szép mondatok, olvasmányos.
Érdekes, meglepő módon nem hagyok ki egyetlen sort sem, nagyon érdekel Zilahy véleménye, ami kiolvasható a történet közben. Nagyon hatásos, úgy látom és azt látom, amit az író akar, hogy lássak. Furcsa módon a történet nem tetszik, az írás nagyon. További Zilahy könyveket kell olvasnom.
A háttérben folyamatosan jelen van a háború. az I. világháború hatását, a II. világháború jeleit beleszövi a történetbe. Lehet-e békét teremteni, örök kérdés marad számunkra is.


Népszerű idézetek

>!
csillagka P

– Megőrült maga?
– Még nem. De szeretnék. Magáért.

152. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1983)

>!
csucsorka P

Éjszaka. Nincs semmiféle nesz a havas éjszakában, csak az óra ketyeg az éjjeliszekrényen. […] És ez a csók még csak az ő titkuk. Hogyan lehet az, hogy a hó tovább esik, a világ forog, az emberek tovább élnek és alszanak, anélkül, hogy ezt a titkot tudnák?

>!
takiko P

Másfél óra óta száradtak ezek a betűk a fehér papiroson, mint a nagy hómezőn különös és borzasztó, kis, fekete csontvázak.

297. oldal

>!
cassiesdream

A nagy büfét, amely néhány órával ezelőtt még mint valami építészeti remekmű, mint valami csodálatos étekpagoda ragyogott a gyertyák fényében, teljesen szétdúlta a vendégsereg. Végeredményben alig van lényegbevágó különbség a között, hogy a megenni való dolgok körül kutyák, macskák, egyéb állatok, vagy pedig frakkos férfiak és estélyi ruhás nők csillapították éhségüket. Az ott maradt étel valamiben mindig hasonlít egymáshoz.

IV. fejezet

>!
takiko P

Nincs üdébb hajnal, mint a londoni. De ez az üdeség csak néhány óráig tart. A korai reggel azért látszik ilyen frissnek és tisztának, mert a nappal és az este csupa füst, korom és benzingáz. Vidékről vagy a hegyekből jött ember fuldoklik benne. De éjfél után, amikor megszűnik a forgalom – London komolyan veszi az éjszakai nyugodalmat, és óriási faluvá változik, amelyből csak a kutyaugatás és a kakaskukorékolás hiányzik –, ezekben a csendes, késő éjszakai órákban, három irányból is átjárja Londont a tenger levegője. Nesztelen talpakon jön az Atlanti-óceán, az Északi-tenger és délről La Manche kisasszony, és nagytakarítást végeznek a piszkos levegőben, mintha egyenesen a lord major szerződtette volna őket.

290-291. oldal

>!
Virágszépe

– Milyen jó volna békében élni – csak ezt érzem. De nem szeretem azokat, akik programot csinálnak belőle. Itt van ez a jelvény. Viselem, mert tagja vagyok a Békeligának, és megígértem az elnöknőnek, hogy viselni fogom. De nem szeretek odajárni. Úgy érzem magam, mint valami két lábon járó nagy bádogjelvény. Én vagyok a főtitkárnő. Azért választottak meg, mert egy vak katona felesége vagyok. És ez jól hangzik. Ott kell ülnöm a pódiumon az elnöknő mellett, akinek orvos tábornok volt a férje, s akiről mindenki tudja, hogy a betegeket is a harctérre hajigálta

134. oldal (Szépirodalmi Könyvkiadó, 1978)

>!
csucsorka P

Lujza olyan volt TIma számára, mint egy eleven és roppant kényelmes szekrénykoffer, amelynek rengeteg fiókja van, s ahova mindent be lehet akasztani. Mindenféle lelki gondját és az élet apró kis dolgait. A zárja jól működik, nem lophatnak el belőle semmit – vannak ilyen emberi lények, akik koffernek születtek.


Hasonló könyvek címkék alapján

Kemény Zsigmond: Zord idő
Lev Tolsztoj: Háború és béke
Kodolányi János: A vas fiai
Kodolányi János: Julianus barát
Kodolányi János: Én vagyok
Kodolányi János: Boldog Margit
Domokos Sándor: A római százados
Olga Tokarczuk: Az Őskönyv nyomában
Vera Mutafcsieva: Cem szultán
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok