Iszlám ​másképp 5 csillagozás

Ziauddin Sardar – Zafar Abbas Malik: Iszlám másképp

Az iszlám egyike a világ nagy egyistenhitű vallásainak, az emberiség számos nagyszerű vívmánya a másfél évezreden átívelő iszlám kultúra szülötte. Nyugaton az iszlám vallást többnyire a fundamentalizmussal, a bigottsággal és az erőszakkal azonosítják, noha a Föld lakosságának egyötöde, köztük több millió amerikai és európai, iszlám hívő. A New Yorkban és Washingtonban elkövetett 2001-es terrortámadások csak felerősítették a vallás negatív megítélését. Az iszlám lényege azonban távol áll mindettől, így talán ez a világ legkevésbé megértett vallása. Ez a kézikönyv végigköveti az iszlám történetét a hatodik századtól, Mohamed próféta születésétől egészen máig, mikorra a vallás világméretű kulturális és politikai tényezővé vált.

>!
Edge 2000, Budapest, 2005
178 oldal · ISBN: 9638645075 · Fordította: Szakács Gergely · Illusztrálta: Zafar Abbas Malik

Várólistára tette 1

Kívánságlistára tette 3


Kiemelt értékelések

Eule P>!
Ziauddin Sardar – Zafar Abbas Malik: Iszlám másképp

Ez egy jó könyv – lehetne. Sajnos nem az.

Tetszett, hogy olyan aspektusait vonultatja fel az iszlám vallásnak és a muszlim kultúrának, amelyről igen kevés szó esik. Mire gondolok? A Koránhoz való hozzáállásra, a hadísztudomány kialakulására és jelentőségére az iszlámban, a muszlim világ kiemelkedő tudósaira – ezek mind fontos, de ritkán tárgyalt témák. Azonban már a tudósokat tárgyaló résznél erősen felbosszantott az a hozzáállás, amivel szerzőnk, Ziauddin Sardar* tárgyalja a zseniális muszlim tudósok végeláthatatlan felfedezéseit: a muszlimok kivételes tehetségek, de a gaz Nyugat mindent ellopott tőlük, letagadta a tudás forrását, majd szándékosan a tudatlanság gödrébe taszította a muszlim világot. És ez megy sok-sok oldalon keresztül. A muszlim világ történelme pedig úgy szerepel a könyvben, hogy az Abbászida Birodalom után a brit gyarmatosítás következik. Majd a fundamentalista gondolkodók felmagasztalása, a nyugati orientalisztika elítélése, végül az iszlám megújhódás szükségességének és belső kényszerből eredő eljövetelének bizonygatása.

Maradjunk annyiban, hogy egy képregényszerű, lightos ismeretterjesztő könyvtől nem ezt várom. (A kommentátor rajzolt alakja és beszólásai is ellenszenvesek, de ez szubjektív.) Ami végképp kiverte a biztosítékot, az az alábbi mondat volt: Omar Hajjám – középszerű költő és ragyogó matematikus.

A kötetet lektorálták. Ez sajnos nem látszik rajta. Az átírási káosz már a fenti néven is látszik, de hogy ne ezen lovagoljak mindig, csak megjegyezném, hogy értelemzavaró hibák is vannak benne, például az s-sh-sz betűcsoport, vagy az y-j páros. Az is látszik, hogy a fordító nem tudta eldönteni, melyik alakot használja, így mindkettő előfordul: Kardova – Córdoba, Abbászidok – Abbászidák, Mughal – mogul. Az ulamákkal pedig ugyanaz a probléma, mint a médiákkal. Tipológiai problémák is akadnak, ami az utánakeresést is zavarja: l helyett h vagy q helyett g.

* A kötet másik szerzője valójában az illusztrátor. Sardar a saját nézeteit ismerteti az iszlámról, de erre semmi nem utal a könyvben, csak az internetes kutakodásomból tudtam meg, hogy az iszlám belső megújulásának elkötelezett híve a szerző. Eléggé megtéveszti az iszlámmal éppen ismerkedő olvasót, ha azt gondolja, a kötetben foglaltak általánosan elfogadott álláspontok az iszlám világban.

1 hozzászólás
GTM P>!
Ziauddin Sardar – Zafar Abbas Malik: Iszlám másképp

Nem mondom, hogy meg sem érte az árát, de majdnem. Csak azért majdnem, mert olcsón vettem a Könyvudvarban. Interneten rendeltem, és meglepetés ért, mikor kézbe vettem. Tartalmasabb munkára számította. A szöveg mellett inkább a képek dominálnak, jópofák és/vagy szépek ugyan, de nem erre voltam kíváncsi. Ha látom, nem veszem meg. Olyan az egész, mint egy ált. iskolai tankönyv. Egy nyelvkönyv. Végül is ez is egy idegen világot mutat be, talán innen jött az ötlet. Túl sok ismeretet nem adott. Amit eddig sem láttam tisztán, az most sem lett világos, szóval nem voltam elragadtatva tőle.

Aztán arra gondoltam, talán mégsem véletlen ez a tankönyvjelleg. Nem tudom mennyit tudhat az átlag magyar az iszlámvilágról. AZ ált. iskolai tananyagban egyetlen óra ötödikben. Mire középiskolába megy, azt is elfelejti. Ott sem hiszem, hogy mélyebb ismereteket kapna. Tehát mégis lehet hasznos ez a könyvecske, hiszen dióhéjban benne van, amit tudni illenék az iszlám múltjáról, jelenéről, az aktuális problémák gyökereiről. Lehetne ez is egy lépés az előítéletek lebontása útján. Csak az a szomorú, hogy kicsi a valószínűsége, hogy a célközönséghez is eljusson.


Hasonló könyvek címkék alapján

Hans Küng – Josef van Ess: Párbeszéd az iszlámról
Mohammad Taghi Rouhi – Sárközy Miklós: Irán
Ivanics Mária: A Krími Kánság a tizenöt éves háborúban
Géczi János: Allah rózsái
Henri Boulad: Az iszlám
Fedezd fel az iszlámot!
Nagy Mézes Rita (szerk.): A hit palotái
Philip Wilkinson: Az iszlám
Benkő Mihály: Csata Nikápolynál
Aleksandr Kazsdan: Hogyan teremtett istent az ember?