A verses mesében nem kisebb feladatot oldanak meg az erdő állatai, mint hogy a bölcs farkas halála után polgármestert választanak. Összegyűltek a tisztásra és „Addig-addig tanakodtak, /a végén majd hajba kaptak.” Szerencsére szólt a bagoly: az legyen a polgármester, aki minden szinten mester, „Aki becsapja a rókát, / az kiállotta a próbát!” A találós kérdésekre mind megfelelt a ravasz róka, de a nyuszi kifog rajta, nem volt ilyen már régóta. Így történt, hogy 'az erdoben akkor egyszer / nyuszi lett a polgármester." A mesekönyv kedves rajzait Radvány Zsuzsa készítette.
Mese a legokosabb nyúlról 141 csillagozás

Eredeti megjelenés éve: 1988

Dargay Attila rajzai végikísérik gyerekkorunkat – nagy szerencsénkre. Ezek az állatok kedvesek a szemnek anélkül, hogy édeskés-cukros benyomást keltenének. A róka, a farkas, a nyúl mind igazi egyéniség, akik versengenek egymással az erdő polgármestere címért. A saját kötetünket ronggyá olvastuk, nem véletlenül.

Aki becsapja a rókát, az kiállotta a próbát!
Hádde cuki volt!
Külön tetszettek a míves-rímek.

A Dargay Attila által illusztrált könyvet olvastuk, elképesztően aranyosak a képek.
Én még emlékszem gyerekkoromból rá,és most örülök, hogy az én gyerekeim is láthatják.
Zelk Zoltán verses meséje csupa báj,ahol miután a polgármester meghal versenyre kelnek a címért az állatok.
Nem kisebb feladatuk van,mint a ravasz róka eszén túljárni.A remek rímekbe szedett mesét mind a három gyermekem élvezettel hallgatta,a találós kérdések jó kis fejtörők voltak nekik is.
Sajnos itthon nincs belőle példányunk,de remélem sikerül ezt a csodás kiadást megszerezni.

Háh, én aztán tudom, hogy okosak a nyulak, nekem is van egy hiperintelligens kis törpém. Persze lehet, hogy nem állna ki egy róka ellen, nehogy az a végén bosszúságból bekapja :-D
Aranyos, kedves kis mese a javából (egyébként fura, hogy a bagoly nem szállt be a polgármesterségért, bár valószínűleg azért, mert ő nappal alszik és nem tudta volna ellátni a teendőket) :-D

Ismerős volt az első pár sor, de olybá tűnik, hogy ez a verses mese kimaradhatott a gyermekkoromból. De sebaj, mert felnőttként is ugyanolyan élvezet olvasni. Nem tagadom, beleszerettem, ahogyan a sün gyerekekbe és a nyuszi testvérekbe is anno. Az illusztrációk pedig bájosak. Tekintettel, hogy Dargay Attila munkája, a rókában egy helyen Karakot véltem felfedezni.

Aranyos, meg kedves, de nekem A három nyúl az igazi. És bár nem tudom melyik volt előbb, egynémely szófordulat mind a kettőben megtalálható, de nekem azok a A három nyúlhoz tartoznak, nem ehhez, ezért volt némi áthallás.
Ezzel együtt is Zelk Zoltán, és csodás. Valahogy olyan kedves-bájosan tud írni, ami beleeszi magát az emberbe és nyugalmat ad.

Zelk Zoltán varázsol. Versei észrevétlenül ejtenek rabul gyermeket és felnőttet egyaránt.
Mindegy, hogy három vagy egy nyulat számlál közben,
ki békében és okosan él az erdőben;
túljár ő a többi eszén,
miközben mindenki mosolyog a mesén.
Dargay Attila illusztrációi pedig annyira jók, hogy most kedvem támadt Vukoterdőkapitányátszaffitlúdasmatyitviliaverebetstb-t nézni!

Egyszer volt, hol nem volt,
túl a hegyen, túl a réten,
egy kis erdő közepében,
az erdőben egy tisztáson,
fűszálakból vetett ágyon,
ott, ahol sosem járt ember,
s egy farkas a polgármester,
ahol ezer róka túr,
ott lakott egy kicsi nyúl…