Élet ​az ember előtt 34 csillagozás

Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Spinar ​professzor – a könyv írója – és Zdenek Burian – az ősvilági életképek ihletett festőművésze – évmilliókkal ezelőtti tájakra vezeti az olvasót. A színes festmények megjelenítik a Föld őskorát, azt az időt, amikor még nem volt élet bolygónkon, s tomboló viharok kavarták az ősóceánok vizét. Azután megismerjük az élet kialakulásának nyomait, majd figyelemmel követhetjük azt a folyamatot, melyeknek során a tengeri ősgerincesekből – halak fejlődtek. Ezt követi a szárazföld meghódításának története; tüdővel lélegző ősi halak jelentek meg a vizek partjain, s idővel kétéltűkké váltak. A könyvben tovább lapozva az élővilág legmeglepőbb fejezeteit találjuk; megismerjük a háznagyságú őshüllőket és ellenségeiket, a Tyrannoszauruszokat, minden idők leghatalmasabb és legveszedelmesebb szárazföldi ragadozóit. Ebben a korban hatalmas őshüllők lebegtek bőrszárnyaikon az óceánok víztükre felett, a haboknak pedig halgyíkok suhantak. – De megint változik a táj, más lett a növényzet, más az… (tovább)

>!
Gondolat, Budapest, 1988
228 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632821629 · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian
>!
Gondolat, Budapest, 1985
226 oldal · keménytáblás · ISBN: 9632814096 · Fordította: Farkas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian
>!
Gondolat, Budapest, 1979
228 oldal · ISBN: 9632807138 · Fordította: Fazekas Henrik · Illusztrálta: Zdeněk Burian

1 további kiadás


Kedvencelte 3

Várólistára tette 5

Kívánságlistára tette 2


Kiemelt értékelések

>!
Lunemorte MP
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Világunk keletkezésétől egészen az ősember életéig bámulatos színes képek segítségével kalandozhatunk az elmúlt időben. A könyv első fele érdekfeszítően magyarázza el az állatok és növények megjelenését, korszakokra bontva a fejlődésüket példákkal alátámasztva. Majd előbukkan az ősember a maga szőrös kinézetével, végül pedig az első letelepedett földművessel búcsúzik tőlünk a könyv és a szerző. Lehetett volna kevesebb kép, több szöveg, figyelemfelkeltésképp mindenképpen hasznos lehet a fiatalabb korosztály (8-15 évesek) számára.

3 hozzászólás
>!
Angele P
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Gyermek koromban ezt böngésztem rendszeresen. Hát igen, pedig lány vagyok, de nagyon érdekeltek a dinók és az ősember, és azóta is. Régész sajnos nem lettem, de még mindig érdekelnek. Ha valaki tud jó dinós könyvet ossza meg velem.

1 hozzászólás
>!
Vrahno
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Gyönyörűen illusztrált őslénytani időkapszula. Számos, már a kiadás idején is elavult elméleteket vonultat fel, melyek többsége megmosolyogtatóan hat. Mint ilyen, a könyv tudományos szempontból minősíthetetlen, de remek gyűjteményét tartalmazza a huszadik század legtöbb elcsépelt, mára ezerszer megcáfolt paleontológiai „tanainak”. A könyv igazi pozitívumai Zdenek Burian kiváló festményei, amelyek bár tudományosságukat tekintve ósdiak, de művészileg leírhatatlanul szépek. Nem hiába volt ő az előző évszázad egyik legjelentősebb paleoművésze, akinek képein generációk nőttek fel, és legismertebb művei közül sok megtalálható a kötetben. Csak ezekért is érdemes megszerezni, a szöveg pedig érdekes betekintést nyújt a Dinoszaurusz-reneszánsz előtti őslénytani „sötét korszak” világába.

>!
Kalyber I
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Korának legjobb dínós könyve. Nagy hatással volt a jellemfejlődésemre. :)
Manapság már minden háromdés… többnyire… de ebben a könyvben realista jellegű, művészi értékkel bíró festményekben ismerhetjük meg a dinoszauruszok letűnt korát… Egy gyerek kezébe kötelező darab!

>!
Képopera P
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Azért pontoztam ötre, mert gyerekkorom egyik kedvenc könyve volt. Rengeteget lapoztam, még olvasni se nagyon tudtam, amikor nézegettem. Arra már persze nem emlékszem, mit mozgatott meg a fantáziavilágomban, de mivel csak ránéztem a borítóra és vagy 20-25 év távlatából képek ugrottak be belőle, ezért úgy gondolom, hogy jótékony hatással lehetett. És óriási élmény volt, amikor Kemence Kálvária-dombjának tetején, ahol valahol van egy mészköves rész, találtunk egy olyan ősállatkát, amelyiket ebben a könyvben mutattak be.

>!
fowler P
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Alapmű! :) Emlékszem, nem tudtam megérteni, hogy a Dinoszaurusz tündöklése és bukása (egyébként Marvel) képregény miért nem ilyen gyönyörű, realisztikus grafikával készült…

>!
Lahara ISP
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Az egyik best of, már akkor elkezdtem nyitogatni, amikor olvasni még nem tudtam, de a disznószauruszok dinoszauruszok lenyűgöztek.

>!
szeretemakönyveket
Zdeněk V. Spinar: Élet az ember előtt

Téééééééééényleg mennyit is böngésztük mi ezt az unokatesómmal….


Hasonló könyvek címkék alapján

Tasnádi Kubacska András: Óriások birodalma
Rainer Crummenerl: A jégkorszak
Matthias Raden: Őstörténet
Peter Göbel – Birgit Beyer – Regine Ermert – Gabriele Forst – Renate Mangold: Lenyűgöző bolygónk: a Föld
Peter J. Smith – Kékes Mária (szerk.): Földünk élete
A. J. Oparin: Az élet keletkezése a földön
Vojnits András: A hegyek és az erdők születése
Yann Arthus-Bertrand: 365 nap
Martin Redrern: Bolygónk, a Föld
Larry Gonick: Képregényes világtörténet 1.