Autócska ​úr és a titkok titka 2 csillagozás

Zbigniew Nienacki: Autócska úr és a titkok titka

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Izgalmas nyár elé néz Baska, a kamasz lengyel harcer. Barátja, aki már felnőtt és művészettörténész, újfent igénybe veszi segítségét egy nyomozáshoz. Most éppen ikoncsempészek után kutatnak, akik ki akarják vinni az országból a nemzeti kincseknek számító ritka szép képeket. Baska mozgósítja az őrsöt, és elkezdődik a nyomozás a Beszkidekben. Felnőtt barátja sem tétlenkedik, ő Prágában egy kutya és két csinos fiatal lány társaságában keresi a megoldást. Így aztán nem csodálkozhatunk, ha a dolgok egyre rejtélyesebbé válnak, hisz mindkét helyszínen egyre-másra tűnnek fel titokzatos alakok, történnek olyan kalandok, amelyek látszólag nincsenek összefüggésben az eseményekkel. Majd minden érdekelt összegyűlik a Beszkidek egyik festői falucskájában, a nyomozók megbeszélik a haditervet, ezután ki-ki oda utazik, ahová a feladata miatt kell, és egy váratlan fordulattal a tolvaj beleesik a csapdába!

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Móra, Budapest, 1984
238 oldal · ISBN: 9631138712 · Fordította: Hárs Gábor

Várólistára tette 2


Kiemelt értékelések

XX73>!
Zbigniew Nienacki: Autócska úr és a titkok titka

Van egy régről kedves ifjúsági olvasmányom., Néhol nyomokban fölfedezem a hangulatát, jól vagy rosszabbul sikerült formában. Autócska úr megalkotója szintén lengyel, és nyilván erősen hatott rá az említett könyv.

Itt is műkincsrablásról és szünidős gyerekekről szól a történet. Megkoronázva Autócska úrral, meg a frissiben örökbe fogadott kutyájával (ez a szál tetszett a leginkább.) Autócska úr a Műemlékvédelmi Hivatalnál dolgozik Lengyelországban, és egyszer csak azt a feladatot kapja, hogy nyomozza ki, hogyan adogat el külföldre ikonokat valaki. Lengyelországban egy ifjú barátjára bíz ezzel kapcsolatban néhány feladatot, ő pedig Prágába utazik, mert ott is feltűnt egy Lengyelországból származó ikon. A történet így két sokáig két szálon halad, de inkább a prágai eseményekről értesülünk. A legfrissebbekről, meg évszázados rejtélyekről is. Szóba kerül Lőw rabbi, a rózsakeresztesek meg az alkimisták, de hogy hogyan függ mindez össze a Lengyelországból kicsempészett ikonokkal, az az utolsó pillanatig rejtve marad. Harcedzett krimiolvasók azért gyanakodva figyelik az események láncolatát, ahogy Autócska úr is hosszú napokon át állítgatta a maga kelepcéjét…

Autócska úr és frissiben megörökölt kutyája, Prot kifejezetten üdítő jelenség volt. Az is tetszett, hogy a szerző kifejezetten olvasmányosan vázolta fel a történelmi hátteret (ami egyébként talán nem csupán a fiatal olvasó számára szükséges.) Könnyed, szórakoztató könyvecske lett belőle, de talán pont a nyár meg a kalandozás része tűnt gyengének. (És az, hogy Baska csapattársai a hét napjairól lettek elnevezve, beleértve a (Dagi) Csütörtököt és a (Lusta) Vasárnapot, hát azt inkább felejtsük is el gyorsan.)


Hasonló könyvek címkék alapján

Irene Adler: A bűn fejedelme
Fabian Lenk: Összeesküvés a Holtak Városában
Csukás István: Vakáció a halott utcában
Astrid Lindgren: Kalle nem ijed meg az árnyékától
Rick Riordan: Neptunus fia
Margaret Peterson Haddix: Az utolsó kulcs
Timothée de Fombelle: Ágról szakadt Tóbiás – A számkivetett
John Flanagan: A Tölgylevelesek
Bogáti Péter: Az ágasvári csata
Jessica Townsend: Nevermoor