Túl ​a poklon 11 csillagozás

Zám Tibor: Túl a poklon

Vigyázat! Cselekményleírást tartalmaz.

Te ​akkor még ismerhetted a Berci szamaráról való mondát, de asszonyod ellen jó eredménnyel forgattad saját fegyvereit, legelsőbben a makacsságot. Hiába volt ricsaj, könnyáradás, kérlelés, toporzékolás: ha kimontad valamire, hogy nem, ahhoz tartottad magad. Első csengetés, kopogtattad meg a fürdőszoba ajtaját, de Zsálya csak a második csengetésre jött ki. Azt még elnézted volna, hogy zöld szeme köré valamilyen meghatározhatatlan színű kozmikus mezőt pingált, de a nagyanyja fekete réklije láttán megcsóváltad a fejedet. Azt mondtad, hogy te nyilvános helyen. Nejed azonnal replikázott: neked szabad kockás ingben és kordnadrágban színhá… Neked szabad, vágtál szavába, mert te nem vagy ő, nálad a kockás ing meg a kordnadrág egy művekkel igazolt magatartás megfelelője, míg őnála a rékli a tartalmatlan feltűnni vágyás és ízlésficam szimbóluma, ami óriási különbség. Ha azonnal magára húz valami rendesebb rongyot, a harmadik csengetésre még odaértek. Később nem leszel hajlandó vele menni,… (tovább)

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Rakéta Regénytár Magvető

>!
Magvető, Budapest, 1980
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632712153

Kedvencelte 2

Most olvassa 1

Várólistára tette 6


Kiemelt értékelések

Bla I>!
Zám Tibor: Túl a poklon

Zám Tibor könyve korábbi kedvenc kis kötetem. Most egy kihívás teljesítése végett újraolvastam. Nemcsak a „dögállat kamion” kifejezés találósága, vagy a „kockásing” és kordnadrág aktualitása, vagy a férfi-nő kapcsolatban az életem során kissé hasonlóan megélt „pokoli” helyzet és „halálraítéltség”miatt, hanem amiatt a közvetlen és laza „tegező”stílusmegoldás miatt, mellyel a szerző meggyőzően, szinte már ténylegesen sajátomként érzékeltette a történteket. Az „egy kapcsolat vége” helyzet egyszer mindenki életében előfordul, s a „szívinfarktusban szenvedő betegek rehabilitációja kőművesszerszámok szisztematikus használatával” című dolgozat gondolata is, valamint az esetleges saját tényleges kilépésem az adott civilizációból a megcsömörlés okán – vonzó elképzelt alternatívának látszott. Persze akinek otthon nőnek ifjú jegenyéi ilyet nem tehet, csak együtt gondolkozhat az általa nagyra becsült, bennünket ideje korán elhagyó Zám Tiborral, akinek Bács-Kiskunból jövök című szociográfiája is mély tiszteletre ragadtatta egykoron. De újraolvasva is remek stílusbravúrnak érzem!

Citrompor P>!
Zám Tibor: Túl a poklon

„(…) aki aljasság ellen kényszerül csatára, csak akkor győzhet, ha időlegesen elzálogosítja a tisztességes viadal szabályait.” (130. oldal)
Lehetne ez a könyv mottója. Számomra legalábbis ez volt az a mondat, amely leginkább megragadta az elbeszélő és felesége lelket felőrlő és testet megnyomorító kínszenvedését, amelyet a bennem élő fogalmakkal csak bajosan lehet házasságnak csúfolni. Szomorú könyv, amelyet nehéz volt olvasni. Ha az író (ön)iróniának is szánta a könyvet, én csak nehezen fedeztem fel az irónia elemeit. Egy helyen, a „fapapucsos” jelenetnél majdnem elnevettem magamat, és akkor kezdtem el azon morfondírozni, hogy nem kell mindent vérkomolyan venni, ami itt le van írva.
Visszakanyarodva a mottóhoz, egy rossz feleség és viszont egy rossz férj nem legitimálja a másik fél módszeres kikészítését, legyen bár arra indok eltúlzott féltékenység, félrelépés, lelki terror vagy más hasonló aljasság. A házastársi erőszakot pedig semmi sem legitimálja. Vagy ez irónia volt, és csak nekem nem esett le?

5 hozzászólás
Emmi_Lotta I>!
Zám Tibor: Túl a poklon

A pokol, amin túljutott az író-főszereplő, egy házasság. Jákó, az ötvenes éveiben járó író saját nézőpontjából, önmagához szólva, egyes szám 2. személyben meséli el feleségével, Zsályával való kapcsolatának, egymást gyilkoló házasságuknak a történetét.
Szekér Endre Zám Tibor (meg nem ért) hetvenedik születésnapja alkalmából írt tanulmánya részletesen elemzi a művet és leszögezi: „Az író Zám Tibor a Túl a poklon című kisregényében Jákó alakja mögé bújt, de ez nem volt “szerep”, nem volt “álarc”, nem volt színészi “festék”. Jákó teljesen az író alakja volt.”
Ez az egyre inkább elfajuló, agresszív, egymást kínzó viszony testileg-lelkileg felőrli mindkét felet. Azért én szívesen meghallgattam volna a feleség szempontjait is.
Nyomasztó, pesszimista kicsengésű mű, nem volt öröm olvasni.

>!
Magvető, Budapest, 1980
158 oldal · puhatáblás · ISBN: 9632712153
2 hozzászólás
Georgina77 P>!
Zám Tibor: Túl a poklon

Nem igazán értem, mire megy ki ez az írás, de roppant lehúzó energiájú. Egyfelől ott a hedonizmus, amit nem bír el a szervezete; másfelől a vekengés éppen evégett: menjünk és éljünk minél többet. Amit művelnek szekálásban egymással a feleségével, az is botrányos. Ajjaj, micsoda letaglózó és legyűrő energiák. Ez az igazi jó irodalom, ami ily hatással tud lenni az olvasójára. Hihetetlenül szenvedtető. S újfent bebizonyosodott, micsoda kincsekre lehet lelni, szoci RaRe irodalmakban. Nagyon örülök ennek a kis kötetnek is.

Quator>!
Zám Tibor: Túl a poklon

Nekem tetszett e rövid kis könyv. Bár nem egy vidám, könnyed olvasmány, viszont aki szereti a sötét kesernyés hangulatot, annak tudom ajánlani. Elsőre a stílusa szokatlan volt, de végül magával ragadott.

_Timoca>!
Zám Tibor: Túl a poklon

Nekem tetszett,csak rövid.Nem egy vidám, könnyed olvasmány. De aki szereti a sötét kesernyés hangulatot, csak ajánlani tudom.

lilijan>!
Zám Tibor: Túl a poklon

két neurotikus élettársi, majd házastársi viszonyának a piros szíves pamutbugyi bájos romantikájától az ajándékba adott nyaktilóig ívelő , vitriolos, hiperintellektuális hangnemben való leírása. érdekes, ahogy az író E/2-ben szól magához, és így, az önostorozás patetikája nélkül, ugyanolyan kíméletlen magával, mint az életét tönkretévő nővel szemben. lehet, hogy érdemesebb lett volna a témát apróbbra vágva tálalni.


Népszerű idézetek

Citrompor P>!

[…] aki aljasság ellen kényszerül csatára, csak akkor győzhet, ha időlegesen elzálogosítja a tisztességes viadal szabályait.

130. oldal

Gólyanéni>!

Egyszer azt is mondta, hogy „tanyai embörnek asszon' meg kutya kő'.” A kutya azért van, hogy vigyázzon a házra, az asszony meg azért, hogy el ne kutyuljon az ember.

108. oldal

Gólyanéni>!

Bármi jó, bármi rossz jöjjön, minden történést méltósággal kell fogadnod: poklot járt emberhez illőn.

155. oldal

1 hozzászólás
Gólyanéni>!

…a fődoki ráér. Panaszaidat hallva, elöl-hátul megkopogtatott…
„Maga hisz?”-kérdezte váratlanul. Te, Jákó, inkább félsz, mint hiszel.
„Fordítva jobb volna.”
„Az egyháznak biztosan.”
„Magának is. Aki hisz, az nem fél.”

87. oldal

Gólyanéni>!

…eszedbe jutott annak a regénynek a címe, amelybe, mint egy nagy szeméttárolóba, házasságotok összes szennyét, mocskát beleöntöd. „Túl a poklon.” Kapkodni fogja a nép. Feleséged,ha addig nem nyúlik ki „tragikus hirtelenséggel”, számíthat egy dedikált példányra.

107. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

Kosztolányi Dezső: A rossz orvos
Kosáryné Réz Lola: Egy leány a sok közül
Szepes Mária: Corinna története
Bohumil Hrabal: Sörgyári capriccio
Alessandro Baricco: Selyem
Ljudmila Ulickaja: Szonyecska
Alfred Döblin: A két arzénes barátnő
Lev Tolsztoj: Kozákok / Kreutzer szonáta
Marnix Gijsen: A babilóni Jóakim
Lev Tolsztoj – Szofja Tolsztaja: Kreutzer szonáta / Ki a bűnös?