A ​Varjúherceg 12 csillagozás

Ismert népmesék ismeretlen változatai
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Úgy ​szeretlek, édesapám, mint a sót! Ismerős mondat, ugye? Ezúttal azonban nem a magyar király legkisebb lánya felel így – ahogy azt gyerekkorunkban megszokhattuk –, hanem a török padisah legkisebb fia. Vajon az ő sorsa is úgy alakul, mint a magyar királylányé? Vagy ezúttal máshogy kanyarodik a történet? Kiderül dr. Zalka Csenge Virág legújabb mesegyűjteményéből. A varjúherceg meséi ugyanis egyszerre kínálják az otthonosság és a felfedezés örömét. Az olvasó számára ismerős népmesék itt közölt, távoli változatai közel hozzák a világ népeit. Megmutatják, mennyi hasonlóság van közöttünk, de azt is, milyen lenyűgözően sokfélék vagyunk. Hiszen Hamupipőke néha fiú, és a három kismalac kalandjai olykor erdei manókkal esnek meg. Így még izgalmasabb! Sorozatunk első része, a Ribizli a világ végén – Régi magyar népmesék mai gyerekeknek 2020-ban Év Gyerekkönyve díjat kapott. A kalóz királylány – Nemzetközi népmesék mai gyerekeknek után itt a harmadik kötet, benne ismerős ízek és a nemzetközi… (tovább)

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

Tartalomjegyzék

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Népmesék mai gyerekeknek Móra

>!
Móra, Budapest, 2021
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634868002 · Illusztrálta: Herbszt László

Kedvencelte 1

Most olvassa 4

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 53


Kiemelt értékelések

Gyula_Böszörményi IP>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Zalka Csenge Virág kötetét olvasni lenyűgöző kaland. Találkozhatunk benne Piroskával és a farkassal, csakhogy a francia változatban a lánykát Blanchette-nek, avagy becenevén Kis Aranyköpenynek hívják, és a története is kissé más, mint ahogy mi ismerjük. Megtudhatjuk azt is, hogy Hamupipőke története Kamerunban sem ismeretlen, csakhogy ott a főszerepet egy fiú alakítja. Hófehérke története már a 19. század előttről ismert volt, libanoni és palesztin édesanyák, nagymamák mesélték azt a gyerkőcöknek, de Hófehérkére ismerünk rá Aranyfában is, aki a Hebridákon gyűjtött skót mesében szerepel.

Timár_Krisztina I>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

A Piros Ribizli és a Kék Ribizli után most a Bajszos Ribizli is megérkezett! :)

Most látszik igazán a koncepció, amely a három népmese-gyűjteményt egyetlen egységbe rendezi. Lehet mondani, hogy voltaképp egyetlen mesekönyvet kaptunk három részben.

Az első könyv saját népmesekincsünk ismeretlen vagy alig ismert darabjait szedi sorra, a nyelvterület minden részéről. A második a világ sok-sok más népének meséi közül válogat. A harmadik pedig – hidat ver a kettő közé. Bemutatja azokat a szövegeket, amelyekben megtalálható egy-egy gyerekkorunk óta jól ismert mintázat; új szereplőkkel, újfajta varázstárgyakkal, megváltozott viszonyokkal, ebből következően meglepő cselekményfordulatokkal.

Itt olvasható tovább:
https://gyujtogeto-alkoto.blog.hu/2021/09/12/ismeretlen…

>!
Móra, Budapest, 2021
208 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789634868002 · Illusztrálta: Herbszt László
2 hozzászólás
theodora P>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Ez már a harmadik Zalka Csenge Virág kötet, amit olvastam – mindegyik nagyon tetszett eddig, igazi a legelsőt a Népmesék mai gyerekeknek sorozatból (Ribizli) még nem olvastam, de tervben van.
Ez a kötet is egy izgalmas koncepció szerint épül fel: ismert mesék – ismeretlen változatait gyűjtötte össze Csenge. A mesék végén néhány sorban elolvashatjuk az adott darab háttérinformációit, melyik ismert meséhez köthető, ha épp nem ismertük fel, vagy milyen más verziói léteznek. Az utószó is nagyon hasznos volt, ami a kötet felépítéséről szól. Ezek miatt a háttérinformációk miatt érzem úgy, hogy a történetekre kíváncsi felnőtt olvasóknak is hasznos kézbe venni saját szórakozásukra is ezeket a gyűjteményeket. Én jól kikapcsolódtam és izgalmas volt megismerni más népek történeteit, más szemszögből rálátni a bevett mesékre.

GTM P>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Népmesében Zalka Csenge Virág verhetetlen! Megszámlálhatatlan számú mesét ismer, és egyre sűrűbben ajándékoz meg minket újabb kötettel, hogy elénk tárja a világ minden tájáról összegyűjtött mesekincset. Az igazán csodálatraméltó méltó nem is a mennyiség, hanem az, hogy mindig képes megújulni. Izgalmasan újszerűvé a válogatás szempontja teszi köteteit. Mindig más nézőpontból, valamely aktuálisan is fontos téma köré csoportosítva válogatja történeteit, így az eredmény több lesz, mint egyszerű mesegyűjtemény.

Ebben a kötetben a jól ismert mesék különleges, egzotikus változatait hozta el nekünk távoli vidékek idegen, ismeretlen tájairól. Felnőtteknek is élmény, mikor az afrikai, ázsiai vagy éppen a csendes-óceáni szigetekről származó történetben ráismerünk egy-egy általunk is sokat hallott mesére. A díszletek mások, a szereplők lehetnek akár ellentétes neműek, de a történet szinte ugyanaz. A különbségek meg rendkívül érdekesek. És legalább ilyen érdekes felfedezni az európai országok meséinek rokoni szálait is.

Mennyivel nyitottabbá válhat más kultúrák iránt az a gyermek, aki ilyen meséken nő fel! Talán még ennél is fontosabb, hogy ez a mesegyűjtemény segít megérteni a sokféleségben rejlő egységet.
Köszönjük, Zalka Csenge Virág!

2 hozzászólás
Pennmenelien P>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Annyira, de annyira örülök ennek a kötetnek és nagyon remélem, hogy minél több vaskalapos személyhez eljut, hogy lássák, mennyire sokszínűek vagyunk, mennyire sokszínűek a mesék és minden csak nézőpont kérdése! Kivételes válogatás, ahol az ismert Holle anyó vagy Hamupipőke történet megmutatkozik, de kicsit másképp. Minden történet után van egy kis kulisszatitok – vagyis, hogy melyik mese változata, melyik típusba tartozik a kutatók szerint és érdekességek a történettel kapcsolatban. Nekem több mese is jobban tetszett ebben a változatban, mint az általánosan elfogadott és tanított változata.

wzsuzsanna P>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

(…) A kötetben összesen huszonkilenc mesét találunk, melyek terjedelmüket tekintve pont a középpályán helyezkednek el, átlagosan 4-7 oldalas hosszukkal ideálisak tartalmasabb esti mese gyanánt. Zalka Csenge Virág most is ügyelt arra, hogy nagyon széles körből, földrajzi és kulturális szempontból is változatos forrásokból merítsen, így a magyar, francia vagy éppen skót mesék mellett találunk brazil, indiai, dominikai, vagy libanoni történetet is. Ahogy az alcím is sejteti, ezek a mesék nem lesznek teljesen idegenek az olvasó számára, rengeteg ismerős motívummal vagy történet-elemmel találkozhatunk, legyen szó a Hamupipőkéről, Csipkerózsikáról, Piroska és a farkasról vagy éppen A kis gömböcről. Van, ahol a különbség kisebb, van, ahol nagyobb, de minden mese bizonyíték arra, hogy a népmesék világa végtelen gazdagságú, és ha keresgélünk, bármelyik régi „klasszikusról” találhatunk olyan verziót, ami valamilyen szempont szerint jobban a kedvünkre való, vagy éppen feldobja a már unalomig ismert változatot. (…)
(…) Azt gondolom, hogy fontos és értékes tapasztalat, hogy egy adott történetnek több változatát ismerik meg a gyerekek, ettől a gondolkodásuk rugalmasabbá válik, és összességében nyitottabbak lesznek nem csupán a mesék, hanem az emberek és az élet történeteire is. Ha megtanuljuk, hogy a meséket akár mi magunk is alakíthatjuk aszerint, ahogy nekünk jobban tetszenek, az olyan végtelen szabadságot adhat a számunkra, amit aztán közvetett módon az életünk számos területére visszaforgathatunk.

Erre a kötetre is igaz, hogy minden mese végén találunk egy rövidke kiegészítést, magyarázatot a szerzőtől. Ezekben a leírásokban megtudhatjuk, hogy a mese melyik ismert darabbal mutat rokonságot, illetve a gyűjtésével kapcsolatos érdekességekről is olvashatunk. Nekem ez valahogy még személyesebbé teszi az egész könyvet, ténylegesen úgy érzem, hogy Zalka Csenge Virág nekem mesél, és szeretné megosztani velem azt a szeretetet és alázatot, amit a különböző népek, kultúrák és történetek iránt érez.

Összességében tényleg csak jót tudok mondani, nagyon hálás vagyok azért, hogy ezek a kötetek megjelentek, nem csak azért, mert a következő generáció számára tudok miből klassz esti meséket olvasni, hanem mert én magam is sokat tanulok ezekből a mesékből, illetve abból a szemléletből, amit a mesemondó képvisel. Hiába van az ember polcán már száz másik mesegyűjtemény, mindenképpen érdemes A Varjúherceget (és elődeit) is beszerezni, hiszen olyan szempont szerint gyűjti össze a meséket, ami rendhagyó a hasonló válogatások sorában, ráadásul nagyon okos és érzékeny mondanivaló és szándék áll a szöveg minden egyes mondata, a kiválogatás mikéntje mögött. Csak azt tudom mondani, mint legutóbb: nagyon remélem, hogy a jövőben bővül még a kötetek sora.

Bővebben:
https://konyvesmas.blogspot.com/2021/09/a-varjuherceg-i…

Fanni_Pumpkin I>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Sok új kedvencet találtam ebben a kötetben is.
Például a Marcipán királyfit (100% megértem a királylányokat, akik inkább maguknak csinálnak királyfit minthogy a felhozatalból válogassanak khm.)
Aurelio és a boszorkány nekem ey Ghibli film hangulatát idézte.
A hősies szövőmadár meg csodálatosan bizarr.

bdetti>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Nekem most már Zalka Csenge Virág neve garancia arra, hogy jó mesekönyvet tartok a kezemben.
Ezeket az ismeretlen meséket különösen élveztük. Kortól függetlenül az egész család az esti mesét várta és próbáltuk kitalálni, az melyik ismert mesére hasonlít. :)

Zama>!
Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg

Zalka Csenge Virág: A Varjúherceg Ismert népmesék ismeretlen változatai

Annyira csodálatos kötet. A mesék, az illusztrációk. Minden tökéletes. https://zama.hu/zalka-csenge-virag-a-varjuherceg


Hasonló könyvek címkék alapján

Benedek Elek: A kék liliom
Füzesi Zsuzsa: Mesetarisznya
Boldizsár Ildikó: Mesepoétika
Benedek Elek: Benedek Elek meséi és más történetek
Jékely Zoltán: A három törpe
Kormos István (szerk.): A háromágú tölgyfa tündére
Arany László: Hol volt, hol nem volt
Benedek Elek: Kék mesekönyv
Benedek Elek: Magyar népmesék
Illyés Gyula: Hét meg hét magyar népmese