Cicciolina, ​a szexciklon 18 csillagozás

Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

A ​parlament előtt találkoztunk az idén májusban. Cicciolinával éppen interjút készített a televízió. Mindketten tudtunk a másikról: ő számomra egy „szexlegenda” volt; én neki egy tinikori énekesnő, emlék a Metró Klubból.
Szerencsés véletlen – gondoltam, hátha írhatnék róla.
Mint akik jó ismerősök – szia-szia; örülök, hogy megismerlek – mondtuk szinte egyszerre. Elmondta, hogy olvasta a könyveimet, szereti az egyenes beszédet, ezért nagyon tetszettek neki. Beszélgetésünk során kért fel az életrajza megírására, amit boldogan elvállaltam. Aztán két hónap is eltelt. Telefonálgattunk egymásnak, kérdéseket küldtem neki, amire naplószerűen válaszolt, majd Ilona meghívására Rómába utaztam, és három napon keresztül, reggeltől estig beszélgettünk.
Lehet, hogy meglepő: szimpatikus volt az egyszerűsége, az őszintesége. Rájöttem, hogy Cicciolina azt csinálja, amit a polgárok szeretnének, de nem merik vállalni, hogy lénye kihívás az álszemérem, prüdéria ellen; bizonyára… (tovább)

>!
Reform, Budapest, 1988
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630261154

Várólistára tette 1


Kiemelt értékelések

>!
Tarja_Kauppinen I
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Jó okom van arra, hogy én ezt a könyvet elolvastam.* Az ok márpedig az, hogy amikor vasárnap este felé leslattyogtam a kórház** ingyenes polcához, azon mindösszesen 2 azaz kettő darab könyv találtatott; a másik igényes, de nagyon nyúlfarknyi kötetecske, elhoztam hát mind a kettőt.
Ami a legjobban taszít Cicciolinában, az a tolakodása. Büszkén meséli azokat az élményeit, amikor követőit közszeméremsértő viselkedésre buzdította, illetve maga is számos alkalommal tett ilyet – egy ízben például teljesen meztelenül jelent meg egy bicikliverseny megnyitóján, gyerekek meg mindenki szeme láttára; közbe is léptek persze a biztonságiak. Hogy mit tesz otthon, vagy azoknak a körében, akiknek erre igényük van, az az ő dolga hogy mi a véleményem róla, az meg az enyém, az viszont minden esetben rohadtul irritál, ha valaki rám akar tukmálni valamit.
Cicciolina pedig mást sem tesz, mint ideológiát gyárt az exhibicionizmusa köré. Csak egy példa Cicciolina összegyűjtött bölcselmei közül: minden nő (érted? Mindegyik. Az összes.) titkon arra vágyik, hogy egy erős és brutális és nemtommilyen férfi rabszolgaságba taszítsa***. Minden nő – ha tehát te nem, akkor ballagj ki szépen a hátsókertbe és ásd el magad.
Cicciolina politikai sikereit részben a választási plakátjainak köszönhette, amelyeken félmeztelenül pózol, részben pedig annak, hogy a népek díjazzák az őszinteséget. Igen b+, de nem így! Kevés olyan közéleti személyiség van, aki az én szememben hiteles és akit őszintének tartok, talán a Lovasi a leginkább ilyen, az önmegvalósításnak azonban ildomos volna belül maradni a józan észnek bizonyos keretein. Ha pedig az őszinteség egyenlő azzal, hogy bevallod a hibáidat, melyeknek száma rengeteg, akkor nem fogok szimpatizálni veled pusztán azért, mert van vér a pucádban felvállalni a gyengeségeidet.
Amiért majdnem adtam +0,5 csillagot, az a gyermekkori visszatekintése – amely többé-kevésbé meg is magyarázza azt, hogy miért vált olyanná, amilyenné. Egy tizenhárom éves kislányt egyes-egyedül felküldeni Budapestre egy modellválogatásra azzal, hogy most vagy soha, csináld meg a szerencsédet, finoman szólva sem okos dolog…
Cicciolina őszinte, ez azonban édeskevés. Egy olyan pofába mászósan rámenős stílus szűrődik át a sorain, amely egyrészt eleve hiteltelenné teszi a szememben azt az elméletét, hogy a nők rabszolgák szeretnének lenni, másrészt pedig felébreszti bennem azt a zsigeri viszolygást, amit felébreszt mindaz, amit rohadtul bele – akarnak – verni – a – fejembe. Ha el akarsz fogadtatni velem valamit, az az első, hogy tudd a mértéket, és légy hiteles. Az, hogy P*** vagyok, and proud of it feliratú pólóban mászkálsz, kösz, de nem segít.

Kiolvasás után a közjó érdekében szelektív hulladéknak minősítettem. Szívből kívánom, hogy egy Tolsztoj kötet sokadik kiadásának képében szülessen újra.

*Az azért túlzás; néhol egész bekezdéseket ugrottam át, és egyes részeken felületes olvasással szaladtam végig.
**A félreértéseket elkerülendő: nem a pszichiátrián voltam, bármennyire is következne ez abból a tényből, hogy ilyeneket olvasok.
*** Á propos nők és preferenciák. Egy közelmúltbeli olvasmányom történelmi hátterének kapcsán gugliztam rá többek között arra a keresőszóra, hogy SS uniform; kerestem aztán az államat a földön mindenfele, amikor az első – szponzorált – találatként egy szexbolt webshopját hozta ki.
Pedig most már tudom, hogy ez teljesen normális, és én vagyok fehérfoltos fenyőormányos, hogy az ilyesmin megütközöm. Megyek is, és olvasás helyett tűlevelűeket csócsálok ezentúl inkább.

5 hozzászólás
>!
Lang_Tünde IP
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Épp egy életrajzi könyvet kerestem a szüleim könyvespolcán, amikor megpillantottam ezt. Gondoltam, most megtudom, hogyan jut el valaki addig, hogy pornófilmeket forgasson, de ez nem derült ki a könyvből, inkább Cicciolina politikai karrierjén volt a fókusz, megspékelve néhány visszaemlékezéssel, érdekességgel és botránnyal.
Cicciolina mellett nem lehet elmenni szó nélkül. Lehet őt gyűlölni, isteníteni, elítélni a szexuális szabadossága miatt, rajongani érte, irigykedni rá – de az biztos, hogy senkit nem hagy hidegen. A könyvön keresztül egy öntörvényű, exhibicionista nőt ismertem meg, aki soha nem hagyja, hogy bármiben is korlátozzák, akinek lételeme a provokáció, aki minden egyes padlóra kerülés után feláll, mégis képes gyermeki ártatlansággal tekinteni a dolgokra, kiáll az elvei mellett, és felemeli a hangját a természet- és állatvédelem mellett, felhívja a figyelmet az éhezésre. Egy igazán érdekes egyéniség, egy „jelenség”. Épp ezért sajnálom, hogy ez a könyv ennyire el lett rontva.
Cini leírja az elején, hogy Cicciolina a kérdései egy részét levélben válaszolta meg, másokra személyesen felelt neki, amikor kiment meglátogatni őt. Csakhogy ezek a részek nem különülnek el: Cicciolina hosszan mesél E/1-ben, majd egy éles váltással párbeszédet folytat Cinivel egy étteremben. Se tagolással, se más jelzéssel nem választja el őket egymástól. Ráadásul sok az átfedés.
A könyvnek nincs íve (gyerekkor -> modellkarrier -> rádiós műsorok -> pornósztárság -> képviselővé válás -> jövőkép), csapongó, bele-belekap témákba, majd visszatér egy korábbira. Engem rettenetesen zavart. Az volt az érzésem, hogy a beszélgetéseket és Cicciolina leveleit egyszerűen egymás mögé tették, kiegészítették néhány újságcikkel, összeválogattak pár képet, aztán küldték az anyagot a nyomdába.
Hiába egy sztár kérdez, hiába érdekes az interjúalany, a jó végeredményhez szükség lett volna egy szigorú szerkesztőre, aki gatyába rázza az egészet. Kár érte.

3 hozzászólás
>!
szeptember99
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Egy barátomnak vettem a könyvet 100 forintért, aki érzi az esszenciáját Cicciolina „művészetének”, és ha már itt van nálam, belelapoztam. Amúgy sok híres ember (például Fellini vagy Jancsó Miklós) érti a szürrealitását a jelenségnek, és értékeli is.
Érdekes volt Csernus: A nő könyve után olvasni. Nyilván Cicciolinának nem kell olyan gátlásokkal küzdenie, amivel sok nő küszködik.

Nyilván olvashattam volna nagyobb művészi értékkel bíró művet, de ha nem értékítélettel közelít az ember a könyvhöz, felfigyelhet érdekességekre. Nekem nagyon tetszett mint korrajz, a 70-es, 80-as évek lenyomata a könyv. Egyrészt politikai és társadalmi szempontból is más volt a világ, és érdekes, hogy akkor még gyerekcipőben járt az AIDS kutatása, azt hitték, hogy baktérium okozza (maga Cicciolina is sokat adományozott a bevételeiből a kutatására).

>!
Sceurpien I
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Kb 14 éves lehettem, mikor nagymamámék polcán megtaláltam, és mivel úgyis 2 hónapig náluk voltam, a Robinson és a Nemere féle Hegy között ez is befért (de persze csak este, úgy hogy a dédim, akivel egy szobában voltam, ne lássa, bár odáig nem is látott volna el).

>!
Annigine
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Nem Cicciolina életére adom ezt a fél pontot.
Ez a nő adományozott kutatásokra, kicsit felpezsdítette Olaszország elfojtott életét, ahol harcolt az éhínség, az atomenergia ellen, támogatta az állatvédelmet, a szexuális felvilágosítást és mindehhez a mellei mutogatása körül keletkezett botrányt használta fel. Rengeteg szavazattal került az olasz parlamentbe, köztük sok női szavazóval, mivel ő képviselte a nyitottságot, az „azt csinálom, amit akarok” hozzáállást, amit ugye akkoriban nem engedhettek meg maguknak az asszonyok. Úgy gondolom kellett oda egy Cicciolina, aki felnyitja az olasz emberek szemét a hiányosságokra.

A fél csillagot tehát maga a könyv kapja.
Ahogy olvastam, annyira össze-vissza volt minden, még téma szerint se tudnám egymás alá sorolni, hogy mikor miről írt. Ahogy esett, úgy puffant. A végén persze rájöttem a turpisságra, hiszen Cininek ki kellett húznia pár esetet, momentumot, amiket nem akart nyilvánosságra hozni Cicciolina. Bár szerintem akkor is csapongás lett volna az egész életrajz, csak több dologról írt volna, sose tudjuk meg.

Minden esetre ez a szerkesztés nagyon nem tetszett, de hát mit várhatunk 124 oldaltól…
(Csak engem érdekel, de a hátsó borítót elküldve a kiadónak megnyerte valaki a Művésznővel az utazást? :D)

>!
Reform, Budapest, 1988
124 oldal · puhatáblás · ISBN: 9630261154
>!
tündérrózsa P
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Na igen, én is a szüleim polcáról csentem el, mint oly sokan. :P Hogy melyik évben? Ki emlékszik már rá….valamikor az őskorban :D

>!
Laura_Krempf
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Még tiniként olvastam ezt a könyvecskét.
Kövezzetek meg, de én szerettem. Persze nem az írásstílust, hanem ami kicsengett a sorok közül. Hogy milyen volt számára karriert és kapcsolatokat kiépíteni, hogy hogyan lett egy ártatlan kislányból szexszimbólum és pornószínésznő. Tetszik a hozzáállása, tetszett az őszinte véleménynyilvánítása. Viszont ami nem tetszett azok kényszercenzúrák voltak. Jó kis könyv, csak kár hogy nem tapasztaltabb író írta. :)

>!
Melchiadesian
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

Meglepő, hogy gyerekként miket ki nem vehettem a könyvtárból :)

>!
amnaen
Zalatnay Sarolta: Cicciolina, a szexciklon

ez is amolyan papírpazarlós könyv… a szüleim polcáról csentem el. megbántam. ők meg azt, hogy megvették…


Népszerű idézetek

>!
Lang_Tünde IP

Egy rosszaság, rosszindulat nélküli teremtés, aki spontán primitív és jólelkű. Ő Cicciolina.

>!
Lang_Tünde IP

Hiába akartak rajongóim a pornósztárból képviselővé tenni, létezik egy másik Olaszország is, amely viszont egy képviselőt nem enged pornósztárnak lenni.


Hasonló könyvek címkék alapján

Ozsvári Csaba
Borsa Brown: A maffia szívében
Herczeg Gyula – Juhász Zsuzsanna: Olasz-magyar szótár / Italiano-ungherese vocabolario
Fábián Zsuzsanna – Danilo Gheno: Olasz-magyar kifejezések és szólások szótára
5 nyelvű képes szótár
Kunné Juhász Zsuzsanna: Magyar-olasz közgazdasági szótár
Sztanó László: Olasz-magyar kulturális szótár
Koltay-Kastner Jenő – Juhász Zsuzsanna: Magyar-olasz szótár / Vocabolario ungherese-italiano
Herczeg Gyula: Magyar-olasz szótár
Olasz társalgás Light