Zalán Vince (szerk.)

Michelangelo ​Antonioni (Osiris Könyvtár - Film) 4 csillagozás

Zalán Vince (szerk.): Michelangelo Antonioni

Kötetünk Michelangelo Antonioni filmművészetről, filmjeiről szóló írásainak legteljesebb, magyarul először megjelenő gyűjteménye, amely kiegészül egyik legizgalmasabb, de le nem forgatott filmjének Gaál István fordította szövegkönyvével (Gyöngéd technika), és gazdag válogatást nyújt beszélgetéseinek, interjúinak legérdekesebb, legjellegzetesebb részleteiből is. Antonionit az ötvenes-hatvanas évek fordulóján rendezett alkotásai egy csapásra a nemzetközi filmvilág érdeklődésének előterébe állították: munkásságát, filmjeit szorgosan vitatták, és gyakran díjazták a legrangosabb fesztiválokon (Cannes, Berlin, Velence s később az Oscar-díj). Antonioni nélkül nincs modern filmművészet.

A művek szerzői: Michelangelo Antonioni

>!
Osiris, Budapest, 1999
502 oldal · puhatáblás · ISBN: 9633791448 · Fordította: Benda Kálmán, Gaál István

Kedvencelte 1

Várólistára tette 2

Kívánságlistára tette 1


Népszerű idézetek

>!
Fanni_214

A fényképész módszere ez, aki lassan nagyítja ki az arcképet.

>!
Fanni_214

A kulcslyuk mögé rejtett felvevőgép pletykára éhes tekintet, amely rögzíti azt, amit tud.

>!
Fanni_214

Ennek ellenére odamegyek hozzá, s miközben újabb italt készít, megkérdezem, hogy hívják. „Delitta." „Hogyan?" „De-lit-ta." „Mintha azt mondanám, hogy delitto?" (Delitto olaszul bűnt jelent – a ford.) „Igen, csak a-val." Csodálkozva nézem. „Az apám kívánsága volt – magyarázza. – Azt volt a vélemé­nye, hogy az ő helyzetében bűn gyereket csinálni, de anyám szeretett volna legalább egyet, úgyhogy azt mondta, rendben, de Delittónak fogják hívni. Mivel azonban lány lettem… Hát így történt."

>!
Fanni_214

A japánok nagyon gyakorlatiasak, a technika arra kell ne­kik, hogy mindjárt tárgyakat állítsanak elő vele, amelyek hasz­nosak az ember számára, vagy eladhatók külföldön, és nem azért, hogy útnak induljanak az űrbe.

>!
Fanni_214

A legszívesebben mindenütt filmet forgatnék, ahová eljutok! Szerencse, hogy nem így van, nem lenne jó, de mindig érzem a csábítást.

>!
Fanni_214

Az tart vissza, hogy amikor az ember utazik, ritkán van lehetősége benne élni a valóságban, csak ta­núként nézelődik, és ez engem nagyon zavar. Nem szeretek tu­ristaként utazgatni, mert az ember semmit nem ért meg.

>!
Fanni_214

Fütyülök az emlékekre. Fütyülök az olyasmire, hogy „Afganisztánban jártam". Mi közöm nekem ehhez.

>!
Fanni_214

Én is komolyan veszem a nőket, talán túlságosan is, ezért készítek főként nőkről filmeket, és azért is, mert jobban isme­rem őket, mint a férfiakat. Soha nem háltam férfival, ezért ke­vésbé bensőségesen ismerem őket.


Hasonló könyvek címkék alapján

Francesco Casetti: Filmelméletek
Bíró Gyula: Bernardo Bertolucci
Nemeskürty István: Federico Fellini
Claudio Pescio (szerk.): Leonardo
Passuth Krisztina: De Chirico
Giorgio Vasari: A renaissance nagy művészei
Czére Andrea: Giandomenico Tiepolo
Mario Puzo: A keresztapa
Mario Puzo: A szicíliai
Mario Puzo: Mamma Lucia