Véres ​Balaton (Véres Balaton 1.) 192 csillagozás

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.
A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.
A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.

>!
General Press, Budapest, 2021
312 oldal · ISBN: 9789634525288
>!
General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240

Kedvencelte 14

Most olvassa 10

Várólistára tette 169

Kívánságlistára tette 149

Kölcsönkérné 5


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Eltűnik egy balatoni hajókirándulásról a 14 éves francia Marion Morel. A lány Jean-Claude Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának az egyetlen gyermeke. Két hétre érkezett a Balatoni Úttörővárosba, Zánkára három társával és kísérőtánárával.
Három nappal később a táborban segítőként közreműködő főiskolás lány, Kozák Edit holttestét fedezik fel a Balaton partján.
Vajon mi köze a két esetnek egymáshoz? Hogy oldja meg a szövevényes ügyeket Adorján Máté hadnagy a bűnügyi profilalkotás iránt érdeklődő Lendvay Laura orvostanhallgató segítségével?
Az 1979-ben játszódó történet egy remekül felépített és izgalmas retró krimi, melyet nem csak a nosztalgia faktor miatt érdemes elolvasni! Őszinte leszek, rendkívüli módon tetszett a könyv, így nagyon megtisztelő volt beszélgetni a szerzővel 2022. március 29-én a Köny\/elem csatorámon:
https://youtu.be/pZPav-qQjQc

>!
General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240
3 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Az idei év eddigi legnagyobb meglepetése volt ez a kis retro krimi. :) Habár jóval később születtem, mint a történet játszódik, mégis megcsapott a nosztalgia, a régi kor bizonyos mozzanatairól olvasva szinte elfogott az irigység. Ki ne sóhajtana egy nagyot és vágyódna le a vízpartra, főleg így nyár közepén, élettel nyüzsgő balatoni táborokat és üdülőket látva a lelki szemei előtt? Van ennél „tökéletesebb” környezet egy titokzatos eltűnéshez és egy kegyetlen gyilkossághoz? Ugye, hogy nincs?

Ez egy kimagasló regény, főleg úgy, hogy elsőkönyves szerzőről van szó. A stílus pörgős, a krimi szálak pedig rendkívül élvezetesen vannak felépítve. Én nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed nyári krimire vágyik.

1 hozzászólás
mate55 P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Mintha valamiféle nosztalgiavonat húzná a tekintetünket egyre csak hátrafelé. Jöjjön akárhány generáció, ami a múltban volt az elévülhetetlen a jelenben is. Mert az örökségek az emlékek csak akkor élhetnek tovább, ha átadjuk őket. A hibáival is együtt szerethető kis krimi ez, igazi nosztalgiabomba a „tökéletes” szocializmusból, ráadásul hiteles miliőteremtése miatt akár kordokumentumként is olvasható. Egyszerű története sok irányba nyitható, felesleges üresjáratok nélkül halad a végkifejlett felé, ahol nemcsak a bűn üldözése fontos rendőri feladat, hanem a szocialista törvényesség megőrzése is. Ahol a rendőrség emberei szimpatikusak, ahol drukkolunk a nyomozóknak, ahol van részünk izgalomban, cselszövésben, bontakozó szerelmi szálban. A Balaton nem csak azért bizonyult jó helyszín választásnak, mert „mindenki ismeri”, hanem mert felidézi a nyugatias életstílus kellékeit is. Nem marad adós a műfaji kellékekkel: a bűnösök lelepleződnek, a jók győzedelmeskednek, s a legfontosabb a szocialista törvényesség nem szenved csorbát. Az idősebb korosztály a nosztalgiafaktor miatt is spoiler különösen közel érezheti magához a történetet, mivel az író remekül megragadta a kor hangulatát. Mind a hitelességben, mind az atmoszférateremtésben, mind az életszagú szereplők tekintetében nem marad adósunk, ezáltal pontos képet fest egy nehezen magunk mögött tudható időszakról.

14 hozzászólás
Amál P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A könyv olvasása igazi élmény volt. Újra átéltem a gyerekkori emlékeimet, igaz, hogy én anno Fonyódligeten voltam úttörő táborban. Teljesen elvarázsolt ez a nosztalgikus hangulat, a kor szelleme. A történet végig pörgött, nagyon izgalmas volt. A szereplők érdekesek, szerethetőek voltak .A romantikus szál nem volt túlzó, nem ment a nyomozás rovására. Első könyves írótól nem vártam volna ilyen magas színvonalú krimit, úgyhogy kíváncsian fogom majd elolvasni a Haragos Balatont.

Kriszta_89 P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A Véres Balaton egy olyan könyv, amitől az ember ízig-vérig az úttörőtáborban érzi magát a Balaton partján. Igazi nyári olvasmány, nagyon jó a hangulata. Teljesen megvett a retro stílussal, igaz nem éltem még akkor, így nosztalgiának nem nevezném, de amit szüleimtől és nagyszüleimtől hallottam azt teljesen hozta.

A szereplők nevei telitalálat, olykor meg is nevettem hogy le se tagadhatnák azt a kort. Egyes termékek, ételek és italok nevein is jót mosolyogtam. A legtöbb helyszínen jártam már, így könnyű volt a történetet felépítenem az adott környezetben. Többek közt a Zánkai táborban is megfordultam már, de Tihany és Budapest helyei is ismerősen csengtek számomra.

Három szálon mozog a történet és okozzák a bonyodalmakat. Számomra Marion Morel eltűnésének a nyomozása elég bagatel volt, olykor azt éreztem a számba adják a megoldást, és már a következő lépés előtt jártam kettővel. A könyv felééig nagyon is élveztem olvasni, de itt ennél a szálnál fogtam a fejem, mert számomra le is lőtték a tettest, hogy ki lehet az.
A Soós féle szálat, pedig teljesen feleslegesnek tartottam….valahogy nem illett nekem bele a képbe, néha csemegéztünk belőle és ennyi.
No de Edit szála, számomra megmentette az egészet. Nagyon jól fel volt építve és kitalálva, a nyomozás is tetszett és számomra azért a vége nem teljesen lezárt, így hagy némi végkifejletet variációt bennem.
Laura nyomozási képessége nekem meseszerűen hatott, de Mátéval viszont jó párost alkottak.
Összességében egy nagyon jó könyv, nem bántam meg, hogy elolvastam, még annak ellenére sem, hogy a Marion-os szál nagyon nem tetszett. Köszönöm az ajánlást @eenca :) <3

2 hozzászólás
robinson P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Minden tekintetben igazi retro krimi Zajácz D. Zoltán első regénye, biztató kezdés. A három részesre tervezett sorozat egy olvasmányos, szórakoztató időutazás, ami megidézi a hetvenes évek Magyarországát. Tetszett végig a történet hangulata, cselekményfelépítése, a karakterek. A műfaj minden sajátossága megtalálható, magyar krimi, a magyar valóságról. Logikusan felépített történet, szimpatikus és utálatos karakterekkel.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/06/veres-balaton.html

1 hozzászólás
NemesTimi>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Összességében tetszett, de a kevesebb ez esetben több lett volna. Elég lett volna egy bűntény bőven, ehelyett kaptunk rögtön hármat. Az egyikről szinte alig tudtunk meg valamit, így anélkül is remekül működött volna a történet.
A szocialista Magyarország hangulatát kiválóan hozta, felülhetünk vele mi középkorú és idősebb olvasók a nosztalgiavonatra. :) A szereplők szimpatikusak voltak, szerintem a következő részeket is elolvasom. :)

6 hozzászólás
EssentialHencsi P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

1979-ben ötéves kis porbafingó voltam, az emlékeim arról az évről, hogy megszületett a kisebbik húgom meg hogy iskolaelőkészítőbe jártam. És ha bekapcsoltam a tévét délelőtt a bekapcsológombbal (nix távkapcsoló meg ilyenek) öt percet kellett várni, hogy bejöjjön az iskolatévé.
Azóta a tesóm is már 42, nincs iskolatévé, viszont van távkapcsoló, szerintem iskolaelőkészítők sincsenek már.
Hozzá kell tennem azt is, hogy én soha a büdös életben nem jutottam el egy úttörőtáborba sem.
Ezért a Véres Balaton nem indított be semmilyen nosztalgiafaktort, csak a Soós-gyilkosságok jutottak eszembe, azokat meg olvastam annak idején a Gyilkosság az… itt meg ott könyvekben az Albatrosz sorozatban.
Hasonló volt a stílus itt is, olvasmányos, érdekes, de kissé száraz. Nem éreztem, hogy a hetvenes évek végén járunk, csak abból, hogy mindenki elvtárs. Érdekes volt, hogy az író beleszőtte a profilozást a történetbe, és igaz, hogy csak fikció az egész, ezért nem tudom, hogy a valóságban használták-e nálunk abban az időben, mindenesetre az ilyen-olyan rendőrelvtársak igencsak haladó szelleműek voltak, tetszett a karakterük. Ugyanezt nem mondhatom el Lauráról; hiába hozta az újításokat, engem idegesített szegény. Remélem, a következő részekben megbarátkozunk.
Mindent összevetve úgy érzem, mintha egy ifjúsági krimit olvastam volna a Delfin sorozatból.

Kovaxka P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Elfogult rajongója vagyok a szocialista krimiknek és nosztalgiázni is szeretek, pláne a Balatonnál, így egyértelmű volt, hogy azonnal kell! Végig is száguldottam rajta, mert fordulatos és olvasmányos: kreatív írásból jeles a szerzőnek. A korhűség is rendben van: nagyon passzol minden a bronzolajtól a gyékényen és az úttörővároson át a szigligeti villáig. Szimpatikusak a főszereplők, van háttértörténetük, a sztori kerek, de nyugodtan vihető tovább, hogy sorozat legyen belőle.
Nehezen tudom megfogalmazni, hogy mi hiányzik még, miért szeretem jobban olvasni Kristóf Attila krimijeit például. Először is a humor, ami megfűszerezné. Aztán egy kis hangulatfestés, minimális rizsa, hogy ne csak tényekről tényekre ugráljunk. (Mondom én, aki utálom, ha túl van írva valami.) Szóval ha egy picit kevésbé lesz steril, akkor nagyon menő krimisorozatot kapunk. Három ügy helyett meg elég lesz egy is, ha kicsivel erősebb.

2 hozzászólás
maya75>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Tiszta nosztalgia. :) Bár 1979-ben én még maximum oviba jártam, nem úttörőtáborba, mégis egy csomó jelenetet pontosan magam elé tudtam képzelni.
Pörgős, izgalmas könyv, számomra szimpatikus karakterekkel. Sok szempontból tényleg igazi retró.
Az egyetlen, ami számomra kicsit felesleges volt, az a Gyulai Károly-szál. Bevallom, az nem is állt össze off, nem tudom, annak itt pontosan mi volt a szerepe, de lehetséges, hogy nem figyeltem jól, illetve azt is el tudom képzelni, hogy a folytatásban lesz jelentősége.
A Laura-Máté szálat viszont nagyon szerettem, alig várom, hogy kezembe vehessem a következő kötetet.


Népszerű idézetek

mate55 P>!

A hajnal olyan volt, mint egy vérrel átitatott tájkép: a nap lustán kelt fel a vörösben úszó égbolt alján, s ahogy visszatükröződött a tóban, aranysárga csíkot húzott a véresen csillogó víztükörre.

(első mondat)

10 hozzászólás
mate55 P>!

Egy matrózcsíkos pamut miniruhát vett fel a bikinije fölé, hanyag mozdulattal belelépett a sarujába, előzékenyen elvette az anyjától a strandtáskát, a vállára akasztotta, de előtte még becsúsztatta a Nők Lapja mellé a legújabb magyarul megjelent Ed McBain-krimit, a Lidércnyomást.

Eszty_Takács>!

– És akkor mi a helyzet Hofi Gézával? Ha nem lenne véleményszabadság, vajon beolvashatna az elvtársaknak a szilveszteri műsorban?
– Úgy látszik, évente egyszer lehet igazat mondani – szólalt meg váratlanul Laura. – Az emberek január 2-án megtárgyalják a munkahelyen, hogy Hofi már megint hogy megmondta a magáét, aztán lehiggadnak. Az év utolsó napján nevetnek és bosszankodnak egy jót, aztán marad minden a régiben. Várják a következő szilvesztert, amikor Hofi majd megint megmondja helyettük.
Valika elképedve nézett hol Laurára, hol Lendvaynéra.
– De hát Romániában vagy az NDK-ban nem engednek meg ilyesmit.
– Kádárék nyilván okosabbak – mondta Laura. – Rájöttek, hogy Hofival kinyithatnak egy szelepet, ami levezeti a társadalomban egy év alatt felgyülemlett feszültséget. Az emberek megnyugszanak, és nem vonulnak ki az utcára.

169. oldal

Eszty_Takács>!

Aztán, ha a hír eljut a hazai sajtóhoz, például a francia lapokból (a Le Monde már meg is írta), és rákérdeznek az illetékeseknél, legfeljebb letagadják. A pártbizottság meg úgyis elmagyarázza majd a főszerkesztőknek, hogy felejtsék el, hogy ebből bármi is megjelenhet. Ilyenkor kész szerencse, hogy Magyarországon csak papíron létezik a demokrácia…

131-132. oldal

Athensia70 P>!

Mertens őrmesternek ez már sok volt. Mondja, a pápa őszentségét nem ismeri véletlenül.

11

_Katie_ P>!

Zánka közepén ég a tűz,
utolsót lobban a láng,
szikra se pattan, kialszik lassan,
pajtások, jó éjszakát!
(tábori dal)

Kisanna >!

– Meg tudja mondani, mivel vájták ki a lány szemét?
– Valami keskeny pengéjű, de nem borotvaéles szerszámmal. Valószínűleg zsebkéssel, amit tucatszám hordanak a férfiak. Ez nem fog közelebb vinni bennünket az elkövetőhöz. A módszer már talán igen.

_Katie_ P>!

[…] az útlevélképeken mindenki rosszabbul néz ki, mint a valóságban.


A sorozat következő kötete

Véres Balaton sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Kopácsi Krisztina: Sötét múlt
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Jennifer Lynn Barnes: Az örökség ára
Holly Jackson: Jó kislányok kézikönyve gyilkossághoz
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
R. Kelényi Angelika: A grófnő árnyékában
Chris Carter: A keresztes gyilkos
Jud Meyrin: A múlt bűnei