Véres ​Balaton (Véres Balaton 1.) 758 csillagozás

Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A zánkai úttörőtáborból egy tihanyi hajókiránduláson titokzatos körülmények között eltűnik a tizennégy éves Marion Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának egyetlen gyermeke. Néhány nappal később pedig az úttörőváros strandján holtan találnak egy huszonegy éves tanárképző főiskolás lányt, aki a gyermekek kísérőjeként vett részt a hajókiránduláson.
A nyomozással Adorján Máté hadnagyot bízzák meg. A tehetséges fiatal nyomozónak segítőtársa is akad: Lendvay Laura, a szomszédos vállalati üdülőben nyaraló orvostanhallgató. A lány pszichiáternek készül, és élénken érdeklődik egy új amerikai módszer, a bűnügyi profilkészítés iránt.
A mindvégig izgalmas, fordulatos történetben megelevenedik a Kádár-korszak Magyarországa, a hetvenes évek végének tipikus karaktereivel: párttitkárokkal, örökké elégedetlenkedő hivatalnokokkal, vadászgató, jachtot és szeretőket tartó, a nyugati életstílust majmoló nagyvállalati vezetőkkel.

Eredeti megjelenés éve: 2021

Tartalomjegyzék

>!
General Press, Budapest, 2023
320 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240
>!
310 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240
>!
General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240

1 további kiadás


Enciklopédia 11

Szereplők népszerűség szerint

Adorján Máté · Lendvay Laura · Hofi Géza

Helyszínek népszerűség szerint

Német Demokratikus Köztársaság (NDK) · Belgium · Zánka


Kedvencelte 64

Most olvassa 19

Várólistára tette 276

Kívánságlistára tette 281

Kölcsönkérné 10


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Eltűnik egy balatoni hajókirándulásról a 14 éves francia Marion Morel. A lány Jean-Claude Morel, a Francia Kommunista Párt párizsi titkárának az egyetlen gyermeke. Két hétre érkezett a Balatoni Úttörővárosba, Zánkára három társával és kísérőtánárával.
Három nappal később a táborban segítőként közreműködő főiskolás lány, Kozák Edit holttestét fedezik fel a Balaton partján.
Vajon mi köze a két esetnek egymáshoz? Hogy oldja meg a szövevényes ügyeket Adorján Máté hadnagy a bűnügyi profilalkotás iránt érdeklődő Lendvay Laura orvostanhallgató segítségével?
Az 1979-ben játszódó történet egy remekül felépített és izgalmas retró krimi, melyet nem csak a nosztalgia faktor miatt érdemes elolvasni! Őszinte leszek, rendkívüli módon tetszett a könyv, így nagyon megtisztelő volt beszélgetni a szerzővel 2022. március 29-én a Köny\/elem csatorámon:
https://youtu.be/pZPav-qQjQc

>!
General Press, Budapest, 2021
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525240
7 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Az idei év eddigi legnagyobb meglepetése volt ez a kis retro krimi. :) Habár jóval később születtem, mint a történet játszódik, mégis megcsapott a nosztalgia, a régi kor bizonyos mozzanatairól olvasva szinte elfogott az irigység. Ki ne sóhajtana egy nagyot és vágyódna le a vízpartra, főleg így nyár közepén, élettel nyüzsgő balatoni táborokat és üdülőket látva a lelki szemei előtt? Van ennél „tökéletesebb” környezet egy titokzatos eltűnéshez és egy kegyetlen gyilkossághoz? Ugye, hogy nincs?

Ez egy kimagasló regény, főleg úgy, hogy elsőkönyves szerzőről van szó. A stílus pörgős, a krimi szálak pedig rendkívül élvezetesen vannak felépítve. Én nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy könnyed nyári krimire vágyik.

1 hozzászólás
Katalin_V_Tóth>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Igazi retró krimi volt a Balaton környékéről. Nagyon tetszett a hangulat, az írásmód, a történetszövés, a karakterek. Ügyesen alakította az eseményeket az író és egyszerűen imádtam, amikor egy-egy dolog felbukkant a szövegben, mely az időszak jellegzetessége volt. Megfelelő hosszúságú, izgalmas, fordulatos írás.

6 hozzászólás
mate55>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Mintha valamiféle nosztalgiavonat húzná a tekintetünket egyre csak hátrafelé. Jöjjön akárhány generáció, ami a múltban volt az elévülhetetlen a jelenben is. Mert az örökségek az emlékek csak akkor élhetnek tovább, ha átadjuk őket. A hibáival is együtt szerethető kis krimi ez, igazi nosztalgiabomba a „tökéletes” szocializmusból, ráadásul hiteles miliőteremtése miatt akár kordokumentumként is olvasható. Egyszerű története sok irányba nyitható, felesleges üresjáratok nélkül halad a végkifejlett felé, ahol nemcsak a bűn üldözése fontos rendőri feladat, hanem a szocialista törvényesség megőrzése is. Ahol a rendőrség emberei szimpatikusak, ahol drukkolunk a nyomozóknak, ahol van részünk izgalomban, cselszövésben, bontakozó szerelmi szálban. A Balaton nem csak azért bizonyult jó helyszín választásnak, mert „mindenki ismeri”, hanem mert felidézi a nyugatias életstílus kellékeit is. Nem marad adós a műfaji kellékekkel: a bűnösök lelepleződnek, a jók győzedelmeskednek, s a legfontosabb a szocialista törvényesség nem szenved csorbát. Az idősebb korosztály a nosztalgiafaktor miatt is spoiler különösen közel érezheti magához a történetet, mivel az író remekül megragadta a kor hangulatát. Mind a hitelességben, mind az atmoszférateremtésben, mind az életszagú szereplők tekintetében nem marad adósunk, ezáltal pontos képet fest egy nehezen magunk mögött tudható időszakról.

14 hozzászólás
Amál P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A könyv olvasása igazi élmény volt. Újra átéltem a gyerekkori emlékeimet, igaz, hogy én anno Fonyódligeten voltam úttörő táborban. Teljesen elvarázsolt ez a nosztalgikus hangulat, a kor szelleme. A történet végig pörgött, nagyon izgalmas volt. A szereplők érdekesek, szerethetőek voltak .A romantikus szál nem volt túlzó, nem ment a nyomozás rovására. Első könyves írótól nem vártam volna ilyen magas színvonalú krimit, úgyhogy kíváncsian fogom majd elolvasni a Haragos Balatont.

Kriszta_89 P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

A Véres Balaton egy olyan könyv, amitől az ember ízig-vérig az úttörőtáborban érzi magát a Balaton partján. Igazi nyári olvasmány, nagyon jó a hangulata. Teljesen megvett a retro stílussal, igaz nem éltem még akkor, így nosztalgiának nem nevezném, de amit szüleimtől és nagyszüleimtől hallottam azt teljesen hozta.

A szereplők nevei telitalálat, olykor meg is nevettem hogy le se tagadhatnák azt a kort. Egyes termékek, ételek és italok nevein is jót mosolyogtam. A legtöbb helyszínen jártam már, így könnyű volt a történetet felépítenem az adott környezetben. Többek közt a Zánkai táborban is megfordultam már, de Tihany és Budapest helyei is ismerősen csengtek számomra.

Három szálon mozog a történet és okozzák a bonyodalmakat. Számomra Marion Morel eltűnésének a nyomozása elég bagatel volt, olykor azt éreztem a számba adják a megoldást, és már a következő lépés előtt jártam kettővel. A könyv felééig nagyon is élveztem olvasni, de itt ennél a szálnál fogtam a fejem, mert számomra le is lőtték a tettest, hogy ki lehet az.
A Soós féle szálat, pedig teljesen feleslegesnek tartottam….valahogy nem illett nekem bele a képbe, néha csemegéztünk belőle és ennyi.
No de Edit szála, számomra megmentette az egészet. Nagyon jól fel volt építve és kitalálva, a nyomozás is tetszett és számomra azért a vége nem teljesen lezárt, így hagy némi végkifejletet variációt bennem.
Laura nyomozási képessége nekem meseszerűen hatott, de Mátéval viszont jó párost alkottak.
Összességében egy nagyon jó könyv, nem bántam meg, hogy elolvastam, még annak ellenére sem, hogy a Marion-os szál nagyon nem tetszett. Köszönöm az ajánlást @eenca :) <3

2 hozzászólás
robinson P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Minden tekintetben igazi retro krimi Zajácz D. Zoltán első regénye, biztató kezdés. A három részesre tervezett sorozat egy olvasmányos, szórakoztató időutazás, ami megidézi a hetvenes évek Magyarországát. Tetszett végig a történet hangulata, cselekményfelépítése, a karakterek. A műfaj minden sajátossága megtalálható, magyar krimi, a magyar valóságról. Logikusan felépített történet, szimpatikus és utálatos karakterekkel.
https://gaboolvas.blogspot.com/2021/06/veres-balaton.html

1 hozzászólás
Nemes_Tímea P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Összességében tetszett, de a kevesebb ez esetben több lett volna. Elég lett volna egy bűntény bőven, ehelyett kaptunk rögtön hármat. Az egyikről szinte alig tudtunk meg valamit, így anélkül is remekül működött volna a történet.
A szocialista Magyarország hangulatát kiválóan hozta, felülhetünk vele mi középkorú és idősebb olvasók a nosztalgiavonatra. :) A szereplők szimpatikusak voltak, szerintem a következő részeket is elolvasom. :)

6 hozzászólás
Jagika P>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Nem nagyon olvastam eddig magyar krimit off, de idén több könyv is elnyerte tetszésemet. Ez is remek volt. Szerkezetileg teljesen jól felépített, izgalmas cselekményű. Felidézte a kort, a vállalati üdülő és a zánkai úttörőtábor életétől kezdve egészen a sétahajó nyalánkságainak legapróbb részletéig. Teljesen hiteles volt a társadalmi csoportok, különösen a pártelit bemutatása. Egy kicsit fura volt innen nézve a vasfüggönyön túlra kitekinteni…

maya75>!
Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton

Tiszta nosztalgia. :) Bár 1979-ben én még maximum oviba jártam, nem úttörőtáborba, mégis egy csomó jelenetet pontosan magam elé tudtam képzelni.
Pörgős, izgalmas könyv, számomra szimpatikus karakterekkel. Sok szempontból tényleg igazi retró.
Az egyetlen, ami számomra kicsit felesleges volt, az a Gyulai Károly-szál. Bevallom, az nem is állt össze off, nem tudom, annak itt pontosan mi volt a szerepe, de lehetséges, hogy nem figyeltem jól, illetve azt is el tudom képzelni, hogy a folytatásban lesz jelentősége.
A Laura-Máté szálat viszont nagyon szerettem, alig várom, hogy kezembe vehessem a következő kötetet.


Népszerű idézetek

mate55>!

A hajnal olyan volt, mint egy vérrel átitatott tájkép: a nap lustán kelt fel a vörösben úszó égbolt alján, s ahogy visszatükröződött a tóban, aranysárga csíkot húzott a véresen csillogó víztükörre.

(első mondat)

10 hozzászólás
mate55>!

Egy matrózcsíkos pamut miniruhát vett fel a bikinije fölé, hanyag mozdulattal belelépett a sarujába, előzékenyen elvette az anyjától a strandtáskát, a vállára akasztotta, de előtte még becsúsztatta a Nők Lapja mellé a legújabb magyarul megjelent Ed McBain-krimit, a Lidércnyomást.

Eszty_Takács>!

– És akkor mi a helyzet Hofi Gézával? Ha nem lenne véleményszabadság, vajon beolvashatna az elvtársaknak a szilveszteri műsorban?
– Úgy látszik, évente egyszer lehet igazat mondani – szólalt meg váratlanul Laura. – Az emberek január 2-án megtárgyalják a munkahelyen, hogy Hofi már megint hogy megmondta a magáét, aztán lehiggadnak. Az év utolsó napján nevetnek és bosszankodnak egy jót, aztán marad minden a régiben. Várják a következő szilvesztert, amikor Hofi majd megint megmondja helyettük.
Valika elképedve nézett hol Laurára, hol Lendvaynéra.
– De hát Romániában vagy az NDK-ban nem engednek meg ilyesmit.
– Kádárék nyilván okosabbak – mondta Laura. – Rájöttek, hogy Hofival kinyithatnak egy szelepet, ami levezeti a társadalomban egy év alatt felgyülemlett feszültséget. Az emberek megnyugszanak, és nem vonulnak ki az utcára.

169. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Hofi Géza
Heureka P>!

Ilyenkor kész szerencse, hogy Magyarországon csak papíron létezik a demokrácia…

mrsglass P>!

– Csak azt ne mondja, hogy a magyar rendőrségnél tanult meg így verekedni…
– Nem, nem ott – erősítette meg Máté. – Még srác koromban, Algír külvárosában.
– Mi a fene? – szaladt ki az őrmester száján. – Maga Algériában nőtt fel?
Miután nem érkezett válasz, óvatosan hozzátette:
– Tehát, ha jól értem, szolgálati úton van Belgiumban.
– Nem nyomozni jöttem, hanem egy együttműködési megállapodást készítek elő a belga és a magyar rendőrség között. És persze meglátogattam az apámat és a kishúgomat.
– Úgy érti, a családja Brüsszelben él?
– Igen. Az apám a Magyar Népköztársaság brüsszeli nagykövete.
Mertens őrmesternek ez már sok volt.
– Mondja, őszentségét, a pápát nem ismeri véletlenül?

Kapcsolódó szócikkek: Adorján Máté · Algéria · Belgium
Reni07>!

A végében egy faburkolatú büfépult állt, a büfés mögötti falat bepolcozták, és ott sorakoztak a különféle finomságok: Balaton szelet, Dunakavics, téli fagyi, Melba kocka, Negro cukorka, Macskanyelv, Pilóta keksz. A hűtőben Túró Rudi és persze az üdítők: Márka, Róna, Sztár Narancs, Oázis, Traubisoda.

Hatodik Zánka, 1979. július 13.

Kapcsolódó szócikkek: Traubisoda (Traubi)
Athensia70 P>!

Mertens őrmesternek ez már sok volt. Mondja, a pápa őszentségét nem ismeri véletlenül.

11

MKDóri>!

– […] sokáig nem is értettem, mi történik Magyarországon. Felfoghatatlan volt, hogy az emberek nem utazhatnak szabadon oda, ahova akarnak. Felfoghatatlan volt, hogy nem lehet szabadon vállalkozni, hogy nincs véleményszabadság, hogy nincsenek szabad választások. Folytassam?
Kaposi doktor, aki odahaza esténként a Szabad Európa Rádióra hangolta a készülékét, csillogó szemekkel hallgatta. Felesége, Valika azonban máris tett egy ellenvetést:
– És akkor mi a helyzet Hofi Gézával? Ha nem lenne véleményszabadság, vajon beolvashatna az elvtársaknak a szilveszteri műsorban?
– Úgy látszik, évente egyszer lehet igazat mondani – szólalt meg váratlanul Laura. – Az emberek január másodikán megtárgyalják a munkahelyen, hogy Hofi már megint hogy megmondta a magáét, aztán lehiggadnak. […]
– Rájöttek, hogy Hofival kinyithatnak egy szelepet, ami levezeti a társadalomban egy év alatt felgyülemlett feszültséget. Az emberek megnyugszanak és nem vonulnak ki az utcára.

Kapcsolódó szócikkek: Hofi Géza · Lendvay Laura · Szabad Európa Rádió
BBetti86 >!

Amikor anyám halála után hazajöttünk, sokáig nem is értettem, mi történik Magyarországon. Felfoghatatlan volt, hogy az emberek nem utazhatnak szabadon oda, ahová akarnak. Felfoghatatlan volt, hogy nem lehet szabadon vállalkozni, hogy nincs véleményszabadság, hogy nincsenek szabad választások. Folytassam?

169. oldal


A sorozat következő kötete

Véres Balaton sorozat · Összehasonlítás

Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Farkas Anett: A 33-as ügy
Szlavicsek Judit: Hullámsír
R. Kelényi Angelika: Veszélyes Vadvirág
Baráth Katalin: A türkizkék hegedű
Szlavicsek Judit: Viharcsapda
Fejős Éva: Csak egy tánc
Guillaume Musso: Egy párizsi apartman
Mike Omer: Egy gyilkos elme
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
M. W. Craven: A bábuk tánca