Haragos ​Balaton (Véres Balaton 2.) 172 csillagozás

Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Két keletnémet lány a Balatonra utazik autóstoppal 1980 nyarán. Balatonfüreden megismerkednek egy magyar egyetemistákból álló társasággal, akik meghívják őket a fővárosba. Így aztán autóstoppal Budapestre indulnak újdonsült barátaikhoz, ám sohasem érkeznek meg…
Három évvel korábban egy csepeli gimnazista lány Zuglóba indul a barátnőjéhez, hogy együtt készüljenek fel egy másnapi dolgozatra. A Boráros téri HÉV-megállóban látják utoljára, aztán feltehetően beszáll egy autóba, és nyoma vész.
Vajon ugyanaz az ember rabolta el őket? És ha igen, miért? Egyáltalán: mi lett velük? Életben vannak még?
A nyomozást vezető Adorján Máté főhadnagynak ezekre a kérdésekre kell megtalálnia a választ. Ebben most is segíti a kedvese, a szépséges pszichiáter, Lendvay Laura, aki a rendelkezésre álló adatok alapján igyekszik megrajzolni az elkövető (vagy elkövetők) bűnügyi profilját.
A végkifejlet azonban mindannyiukat meglepi…

>!
General Press, Budapest, 2022
312 oldal · ISBN: 9789634525806
>!
General Press, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525790

Kedvencelte 10

Most olvassa 14

Várólistára tette 86

Kívánságlistára tette 109

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Nagyon nagy lelkesedéssel fogtam bele a Balatoni Retró Krimi második részébe, hiszen a Véres Balaton minden várakozásomat felülmúlta. Az Adorján Máté – Lendvay Laura páros ezúttal két kelet-német lány eltűnésében nyomoz. Inge és Gerda egy balatonfüredi kempingben nyaral 1980 júliusában. A lányok megismerkednek gazdag egyetemistákkal, akikkel megegyeznek abban, hogy később utánuk utaznak és Budapesten újra találkoznak. Ám a lányok nem érkeznek meg az adott időre… Senki nem keresi őket, senkinek sem hiányoznak, egészen október elejéig, amikor az isaszegi erdőben két holttestre bukkan a körzeti orvos kutyája.
Vajon van-e összefüggés a német lányok és az 1977-ben eltűnt csepeli lány, Kaszás Rita ügye között? Mi köze a rejtélyes esetekhez Halászné Olga és Mártika kórházban fekvő férjeinek? A nyomozásban Máté és Laura mellett ezúttal nagyobb szerephez jut Bogdán hadnagy, Bana Imre és Kiss Szilárd nyomozók.
A történet rendkívül laza módon kapcsolódik csak a Balatonhoz, az események 90%-a Budapesten zajlik, így nekem ez sajnos kisebbfajta csalódás volt. Nagyon hiányzott az első könyv által bemutatott balatoni közeg. A Véres Balatonnal összehasonlítva számomra a bűnügyek sem voltak annyira izgalmasak. Mindazonáltal a könyv szerkezeti felépítése, ötletgazdagsága nagyon kedvemre való volt. Élvezettel olvastam a fejezeteket és már most alig várom a szeptemberi megjelenésű Dermesztő Balatont.
A Balatoni Retró Krimik kapcsán 2022. március 29-én beszélgettem a szerzővel a Köny\/elem csatornán:
https://youtu.be/pZPav-qQjQc

>!
General Press, Budapest, 2022
312 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634525790
mate55 P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Balaton, lányok, buli, szerelem, erőszak, nyomozás, s add hozzá a 80-as évek jellegzetesen magyar miliőjét, és máris kész a „Haragos Balaton”. A nyolcvanas évek hangulata tör be a hétköznapunkba, Zajácz D. Zoltán szívdobbanást előidéző (nosztalgia) krimijén keresztül. Ami a 80-as éveket megidéző könyvét egyedivé teszi, az a biztos kézzel kezelt műfaji sémák rendbe szerveződése, amiben egyszerre van ismerős és újdonságérzetünk is. Azt a klasszikus megoldást választja, hogy a krimije nem a gyilkosról szól, hanem a nyomozókról, és azonfelül túllép a műfaji keretin belül: a sztori ugyanis engem sokkal inkább egy drámába oltott krimire emlékeztet. Oldalairól süt a téma iránt érzett felelősség, mert egy bűnügyi történet hordereje nemcsak a bűntett alátámasztásában, a tettes leleplezésében van, hanem az ártatlanság kiderítésében, vagyis a vétlen félreérthetetlen tisztázásában is. Ügyesen adagolja az irányadónak nevezhető fordulatokat, miközben koncentrál arra is, hogy a kisebb-nagyobb szerelmi szálakat és az összetűzéseket is megjelenítse. Egyfajta szórakoztató történelmi felülvizsgálat, amiben a témakör, a háttér és az „életszag” okán van jelen a 80-as évek korszaka.

4 hozzászólás
klara_matravolgyi>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

A sorozat első részét a tavalyi év legnagyobb meglepetésének tituláltam, ezért a Haragos Balatont már nagyon vártam. Tavaly az igazi retro érzés bűvölt el, a balatoni nyár. Ezt most hiányoltam, mert bár a kiindulópont a Balaton, de a cselekmény Pesten játszódik. A krimi szálat sem éreztem annyira átfogónak, sok volt a zsákutca és kevéssé volt koherens, kicsit erőltetettnek éreztem a szálak összefüggését. A végkifejletnél sem volt meg az a nagy meglepetés. Mindennek ellenére olvasmányos és élvezhető volt, mindenképp esélyt fogok még adni az írónak a további könyveivel (amikből remélem sok lesz. :) )

Kriszta_89 P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Nem rossz, nem rossz. Picit bajba vagyok az értékelésével, ugyanis nekem kis hiányérzetem van.
Hiányoltam azt az igazi retro feelinget, amit Zajácz D. Zoltán: Véres Balaton kötetben kaptam. Nem azt mondom, hogy nincs meg, mert a helyszínek és a kor ezt hozza, de egy kis plusz hiányzott. Illetve, ami nekem gondot okozott még az a sok szál és név. Voltak, amik nekem elhanyagolhatóak lehettek volna, és voltak amiket úgy nem igazán értek, hogy miért is lettek úgy elvarrva ahogy. Példának okáért a Szellemes szálat jobban ki lehetett volna fejteni és még bensőségesebben akár misztikusan is belevinni. Nekem ez így olyan semleges maradt és nem értettem minek is oda.
Összességében nem mondanám, hogy nem tetszett, mert hamar elolvastam és érdekelt is a végeredmény, hogy mi sül ki belőle és várom a következő könyvet is :)

4 hozzászólás
robinson P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Ha az elsőt szerettem, akkor ezt imádom. A könyv cselekménye sokkal alaposabb, összetettebb, csavarosabb, a krimi szálak pedig rendkívül élvezetesen vannak beépítve. Az elvtársiasság, uram-bátyám korszaka adja a hangulatot, a retro-érzés működik. Az életszagú szereplők, a több szálon mozgó történet csipetnyi misztikumot is kap.

https://gaboolvas.blogspot.com/2022/02/haragos-balaton.html

7 hozzászólás
Amál P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Nagyon vártam már, hogy olvashassam a könyvet, mert az első része is nagyon tetszett. És meg kell mondjam, hogy ez nekem még jobban tetszett, sokakkal szemben. Igaz, hogy kevesebbet járunk a Magyar Tengernél, inkább csak visszaemlékezés szintjén, mégis úgy érzem, hogy az író fejlődött a Véres Balaton óta és számomra sokkal jobban kiérződik a retró filing. Tetszik, hogy régi ismerőseink most is több bűntényt derítenek fel. Laura és Máté nagyon jó páros, és több szerelmi szál is megjelenik. Sőt, egy kis misztikumot is belecsémpesz az író Margitka jóvoltából. Biztos, hogy a következő rész is nagyon izgalmas lesz, várom már nagyon.

4 hozzászólás
eenca P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Figyelem, figyelem elfogult vagyok … és nem érdekel ♥️

Én szeretem ezt a sorozatot, (apropó, miért nincs sorozatba foglalva itt molyon?!) mert könnyed, szellemes és mert egyszerűen jólesik. Nem töri össze a lelkem, annyit lehet olvasni erről a korszakról, ami sok szempontból szégyen, és generációkon átívelő a következménye mai napjainkig. Egyáltalán nem bánom, hogy túl van idealizálva és a jó öreg emlékekre fókuszál a kevésbé jó vagy borzalmas dolgok helyett.

Máté még mindig egy nagyon jó pasi és valóban Laura tökéletesen illik hozzá, kiegészítik egymást. Mondjuk egy picivel többet kaphattunk volna belőlük, ugyanakkor a könyv megint egy viszonylag rövid időszakot ölel fel, ahol gőzerővel folyik a nyomozás több szálon is.

Szeretem a szereplőket, a bajtársiasságot, az egyenességüket és a hitüket, hogy lesz még jó / más is.

Nekem ez a könyv is olyan, mint a hagyományos csomagolású sportszelet lehet van újabb, jobb de érzelmi okok és kedves gyerekkori emlékek miatt én mindig azt fogom venni. Vannak dolgok, amiket nem lehet megmagyarázni és nekem valahol ez is ilyen, hogy miért szeretem a Balaton könyveket, mert jóleső barangolás a közelmúltban és nekem ez tökéletesen megfelel. Szóval én már tűkön ülve várom a folytatást.

Remélem júniusban ismételten lesz lehetőségem találkozni az íróval és dedikáltatni ezt a könyvét is. Belegondolva valószínűleg a könyvek azért is nagyon kedvesek számomra, mert a tavalyi Könyvheti találkozás után nagyon jó benyomásom lett a szerzőről, és van amikor ez is még hozzá tud tenni az olvasási élményhez.

6 hozzászólás
maya75>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Kétségtelen, hogy pörgős, izgalmas történet ez is, ami végig fenntartotta a figyelmemet, de valami mégis hiányzott belőle nekem ahhoz, hogy ugyanúgy elvarázsoljon, mint az első rész.
spoiler
Ettől függetlenül el fogom olvasni olvasni a 3. részt is. :)

Kovaxka P>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Jól megírt történet ez is, szinte egy ültő helyemben végigolvastam. Ebben a kötetben már elmaradhatott a főszereplők bemutatása, viszont új nyomozók is segítették a két ügy felgöngyölítését – ami ezúttal sem sok, sem kevés nem volt. Kevésbé volt hangulatos a környezet leírása, talán mert többnyire nem is a Balatonnál játszódott. Kicsit hiányolom belőle a feszkót: olyan olajozottan működik a munka és a párkapcsolat, meg nyomozáshoz is rendelkezésre áll minden erőforrás. Egyébként nagyon szerettem, ha még egy picike humora is lenne, megadnám az öt csillagot. Izgatottan várom a folytatást!

smetalin>!
Zajácz D. Zoltán: Haragos Balaton

Na szóval, jó volt jó volt, de……….Én a retro krimit kicsit erősnek érzem, nekem most nem volt meg a hangulat, attól még hogy a 80'as években történnek a dolgok, nem éreztem a retrot, akár napjainkban is játszódhatott volna. És a másik, ami sokkal fontosabb nekem, én szeretem ha a gyilkos az az ember szeme előtt van és agyal az olvasó, vajon ő tette vagy ő, most jön egy fordulat és másra gondolok, majd egy újabb fordulat és ismét az első az esélyesebb, ha értitek elvtársak mire is gondolok?:) Itt nem voltak fordulatok, itt olvastam, nyugtáztam hogy ez van, most itt tartanak a nyomozók, néha egy kis romantika, bár szerintem itt ez több is volt, néha kicsit Szomszédok érzés is rám tört……..
Jó kis sorozat ez, csak hát…….ezek a fent említett dolgok, a szereplők jók amúgy, meg olvastatja magát, de ……….azért kíváncsi vagyok a Dermesztő nyárra is, ja izé Balatonra, hoppá:)

4 hozzászólás

Népszerű idézetek

robinson P>!

– Amikor az embernek rossz előérzete támad, többnyire nem tudja megmondani az okát. Pedig egy ilyen érzés nem születik csak úgy, ok nélkül.

83. oldal

3 hozzászólás
robinson P>!

Görnyedten ment, mintha ő cipelné a a fia fájdalmát is.

112. oldal

robinson P>!

Brúnó vidám csaholással indult meg az eldobott gally után.

(első mondat)

robinson P>!

A kemping ezermestere nem volt lírai alkat, okosnak meg aztán a legnagyobb jóindulattal sem lehetett nevezni.

11. oldal

robinson P>!

Az asszony egészen közel hajolt a füléhez, a nyomozó érezte a nő meleg leheletét.
– A Szellem azt üzeni magának, hogy a germán istenek siratják lányaikat. Szőke és barna. Szőke és barna…

46. oldal

szentesi_katalin P>!

Úgy tudjuk, hogy Margitkához, a pszichiátriai intézet különös lakójához többé nem beszéltek a szellemek.

311. oldal epilógus

soksokx P>!

Tudja, a magamfajta középkorú nők általában a lányaikat küldik vásárolni a henteshez, mert a férfiak nekik szebb húst adnak.

173. oldal

_Katie_ P>!

(….) egy hónapokig tartó nyomozás során a legtöbbször olyankor történik meg az áttörés, amikor az ember a legkevésbé számít rá.


A sorozat következő kötete

Véres Balaton sorozat · Összehasonlítás

Hasonló könyvek címkék alapján

Stephen King: Mr. Mercedes
Baráth Katalin: Az arany cimbalom
Joe Hill: NOS4A2
Böszörményi Gyula: A Rudnay-gyilkosságok
M. W. Craven: A bábuk tánca
Cserhalmi Dániel: Csengőfrász
Søren Sveistrup: A gesztenyeember
Kondor Vilmos: Budapest noir
Kemény Zsófi – Kondor Vilmos: Értetek teszem