Dermesztő ​Balaton (Véres Balaton 3.) 167 csillagozás

Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

1981-ben, egy decemberi reggelen három lékhorgász egy halott lányt talál a Balaton jegébe fagyva. Az áldozatról hamar kiderül, hogy az Aeroflot szovjet légitársaság budapesti irodájában dolgozott. Mivel Adorján Mátét az új magyarországi Interpol-iroda megnyitásának az előkészületei foglalják le, a kollégája, Bogdán főhadnagy vezeti, aki – nem kis bosszúságára – segítőtársat is kap Moszkából, Irina Grigorenko őrnagy személyében. Bogdán nem hivatalosan beavatja az ügy részleteibe a barátait, Mátét és a pszichiáter Lendvay Laurát, aki ezúttal az áldozat pszichológiai profiljának a megalkotásával segít az indíték felderítésében. Vajon azért ölték meg, mert kábítószer-fogyasztó volt? Vagy a családja múltjában rejlő titok miatt? Netán valami egészen más áll a háttérben?

Eredeti megjelenés éve: 2022

>!
General Press, Budapest, 2022
288 oldal · ISBN: 9789634526872
>!
General Press, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526582

Enciklopédia 1

Szereplők népszerűség szerint

Sztálin


Kedvencelte 2

Most olvassa 7

Várólistára tette 87

Kívánságlistára tette 79

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

Suba_Csaba P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

1981 decemberének végén Balatonedericsen három lékhorgász a vízbe fagyva talál egy fiatal, meztelen, szőke lányt. Az elmúlt napokban senki nem jelentette a lány eltűnését és a környékbeliek sem ismerték az áldozatot. Az ügyben Bogdán István főhadnagy kezd el nyomozni.
Mi köze az ügyhöz az észt függetlenségi mozgalomnak és a stockholmi emigráns észt kormánynak? Hogy kapcsolódik az eseményhez az Aeroflot, Szovjetunió nemzeti légitársasága? Milyen kapcsolata volt a halott lánynak a Vígszínház ügyelőjével? Miben tud segíteni Bogdán hadnagynak a moszkvai életvédelmi osztály egyik legtehetségesebb nyomozója? Mindenre választ kaphatunk ebben a hangulatos retró krimiben, ami méltó lezárása lett a Balaton trilógiának. Teljesen bele tudtam feledkezni az olvasásba, vitt magával a történet és semmiféle hiányérzet nem maradt bennem. Örömömre pedig a Balaton ismét hangsúlyosabb szerepet kaptt. Alig várom a tavasszal megjelenő előzménykötetet!

>!
General Press, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526582
Kriszta_89 P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Nekem a három részből ez tetszett a legjobban, pedig a másik kettővel sem voltak nagyobb bajaim. Hangulatteremtésben ismét nem csalódhattam, az 1980-as éveket remekül hozza, és a téli hangulatot is mesterien megteremtette. Teljesen át tudtam élni az egészet, szó mi szó, mintha egy időutazás révén odavarázsolt volna íz író.
A szálak nagyon jók voltak, mind felépítésben mint pedig csűrés csavarásban. A végéig fogalmam sem volt ki lehet a tettes. Ahogy összekapcsolódtak a szereplők és a kis rejtegetett titkaik egyszerűen pazar.
Akik az első két részt szerették, ebben sem fognak csalódni, sőt! Csak egyet bánok, hogy lezárul ez a sorozat, pedig még még olvasnám :)

4 hozzászólás
robinson>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

dekárérte…)) A Dermesztő Balaton ugyan télen játszódik, ám cseppet sem „dermesztő”.
Izgalom zéró, minden olvasmányossága ellenére. Már az oldalszámnál gyanakodtam, hiszen alig 290 oldal a krimi, ami persze nem lenne feltétlen baj. Egy nagy kanál Erős Pista jót tett volna a kriminek, és persze a két kedvenc szereplő hiánya is kivégezte inkább a krimit, mint dobott volna rajta. Rettenetesen sajnálom…
https://gaboolvas.blogspot.com/2022/09/dermeszto-balaton.html

10 hozzászólás
Amál P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Nagyon vártam, hogy olvashassam a könyvet és picit csalódott vagyok. Nekem nagyon hiányzott belőle Laura és Máté nyomozása, mert hiába bukkantak néha fel néha, de azért ez nem olyan volt, mint ha ők lettek volna a rivaldafényben. Kicsit az izgalom is hiányzott, annak ellenére, hogy tetszett a könyv. Kíváncsian várom az előzménykötetet és bízom bent, hogy lesz még folytatás, mert nem volt igazából lezárva Máté és Laura , de akár Bogdán Pista története.

Kovaxka P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Nem jobb, nem rosszabb, mint a sorozat többi része. A retróságát imádom, a korrajz abszolút rendben van. A krimiszál korrekt, de nem túl izgalmas, de ebben a zsánerben nekem elég. Sajnos a főszereplőkről (Mátéról és Lauráról) szinte teljesen lemondott a szerző, és a humorát továbbra sem csillogtatta meg, így maradt az erős négyes. Várom az előzménykötetet azért!

Cukormalac>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

off

Nem volt nehéz megkedvelnem a balatoni retro krimiket. Zajácz D. Zoltán stílusa és minden részletre kiterjedő alapossága nagyban hozzátettek ahhoz, hogy hamar a szívembe zárjam Adorján Mátét, Lendvay Laurát és a többieket, ezért nagy elvárásokkal feküdtem neki az ezúttal télen játszódó történetnek. Röviden összefoglalva tetszett is meg nem is, azonban sajnos és egyre inkább hígul a helyzet. A közepesem erős, hiszen továbbra is gördülékeny és magát olvastató könyvet kapunk (igaz a főszereplőkből talán kevesebbet, mint eddig), de a nyomozás során túl sok a felesleges szál és momentum – a nagy többségük fájó szívvel ugyan, de húzható lett volna. Olyan kihagyott ziccerek is akadtak, amik nem értettem, miért és hogyan sikkadtak el, de hát nyilván kellett a műsoridő az orosz kolléganőnek. Akit mondjuk bírtam és érdekes színfolt is volt, az epilógus meg szépen elvarrt két oldalon mindent, az előtte lévő kettőszáznyolcvannal viszont akkor sem sikerült most maradéktalanul megbékélnem. (A karakterek tavaszi előzménytörténetét ettől függetlenül kíváncsian várom továbbra is.)

>!
General Press, Budapest, 2022
288 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789634526582
eenca P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

A félcsillag levonás azért, mert Máté és Laura a könyv végén is „leköszönhettek” volna (: ettől függetlenül, azért többször is megjelentek, szóval aggodalomra semmi ok!
Én nem számítottam romantikus szálra, annak ellenére sem, hogy örültem volna neki, hiszen az író is megmondta, hogy nem ezen lesz a hangsúly.
Nagyon tetszett a nyomozati szál, jobban mint az előző kötetben, nekem személy szerint nem hiányzott a misztikus szál. Nagyon jó volt újra visszamenni az időben, és úgy nyomozni, hogy nem voltak okos eszközök, meg Internet és társai.

Hiányozni fognak a szereplők, viszont mivel nincs lezárás, akár ha úgy adódik még lehet folytatni a sorozatot! Én már alig várom az előzménykötetet, ami remélem meg fog jelenni a következő évi ÜKH-re.

smetalin>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Ledermedtem néha én is olvasás közben, nagyon vontatott volt és unalmas is. Balatonnak annyi köze volt a történethez, hogy ott találták meg a hullát, nem tudott mást kitalálni az író, amivel összetudta volna kötni a Balatont ezzel a sorozattal , kár érte azt mondom. A retro vonalat, azt már rég nem kerestem, mert a Meggymárka és a Traubi említése, nekem kevés.
Sajnos ismét abba a hibába esett még, hogy nem tudtam együtt nyomozni a csapattal, hisz a gyilkos ………na azt leshettem, hogy jöjjek rá ki az, ha nem szerepel?
Kár érte.

9 hozzászólás
szentesi_katalin P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Teljes mértékben hozta a megszokott retro hangulatot és stílust. Viszont egy picikét nekem ez gyengébb volt mint az előző részek. Lehet az is kicsit kedvem szegte, hogy Laura és Máté csak mellékszereplők lettek. Ugye őket már jól megismerhettük, a karakterük szépen fel lett építve, erre most beesett Bogdán akiről nem tudunk semmit. Sajnáltam…
A sztori elég érdekesre és összetettre sikerült, volt szereplő most is bőven, bár én jobban örültem volna ha csak a gyilkosságra fókuszálnak.

Sippancs P>!
Zajácz D. Zoltán: Dermesztő Balaton

Nem volt rossz, de simán félre tudtam tenni úgy 2 napra, hogy már csak 30 oldal volt vissza belőle – vagyis nem rágtam tövig a körmöm izgalmamban. Pedig az észt szál kifejezetten tetszett, és azzal sem volt különösebben bajom, hogy Laura és Máté háttérbe szorult, az igazi hű-érzés azonban most elmaradt. A Könyvfesztiválon beharangozott előzmény kötetet viszont kíváncsian várom, vajon annak kik lesznek a főszereplői?


Népszerű idézetek

Suba_Csaba P>!

Nekiállt mosogatni, majd felvette az éjjeliszekrényről a Sjöwall-Wahlöö-szerzőpáros krimijét, Az elveszett tűzoltóautót, és folytatta ott, ahol abbahgyta.

49. oldal

robinson>!

Amit például Sztálin tett ezzel a néppel, az megbocsáthatatlan. Ma már elképzelhetetlen, hogy valakinek ekkora hatalom összpontosuljon a kezében.

123. oldal

Kapcsolódó szócikkek: Sztálin
shadowhunter1975 P>!

„Neked nem rám van szükséged, hanem a fiatalság illúziójára. De akár elmegyek, akár maradok, nem fogod tudni megállítani az időt.”

257. oldal, Ötvenharmadik fejezet

robinson>!

Mégis hitt abban, hogy egyszer kijavítják a hibákat, és a kommunizmus győzni fog az egész világon.

123. oldal

robinson>!

Hideg és fakó volt még a reggel: a nap még nem tudott áttörni a felhőkön, ezért a szürke különféle árnyalatai uralták a tájat.

(első mondat)

Sippancs P>!

Persze ki tudja, milyen valójában az orosz lélek? Talán nem elég hozzá Tolsztojt vagy Puskint olvasni.

150. oldal

robinson>!

– Tűt keresünk a szénakazalban – sóhajtott Bogdán.

69. oldal

robinson>!

Tudta, mekkora kockázatot vállalt azzal, hogy csatlakozott az ellenállókhoz. De azok után ami a vőlegényével történt, egyszerűen nem tehetett mást.

108. oldal

robinson>!

Az Aeroflot valaha jobb napokat látott TU-134-ese több mint húsz perc késéssel indult el a kifutó felé.

122. oldal

robinson>!

– Pont ez jutott eszembe. Több mint huszonöt éve történt dolgokat bolygatunk meg. Nem tudom, jó vége lesz-e?

62. oldal


Említett könyvek


Hasonló könyvek címkék alapján

Szlavicsek Judit: Légy/ott
Böszörményi Gyula: Szer'usz világ
Jud Meyrin: Lowdeni boszorkányhajsza
Megyeri Judit: Holttest az Ambróziában
Lakatos Levente: Bomlás
J.D. Barker: Az ötödik áldozat
Chris Carter: Kivégzés
Guillaume Musso: Holnap
Jo Nesbø: Hóember
Csóti Lili: Hetedvérig