Kajtikó, ​a derék sárkányfiú 22 csillagozás

Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Volt egyszer, hol nem volt, volt egyszer egy öreg sárkány, akinek volt három fia. Amikor felcseperedtek, apjuk útnak indította őket, hogy egy jótettel becsületet szerezzenek a sárkányok nemzetségének – mert éppen elég sok borzasztó hír terjeng róluk szerte a világban. A három sárkánylegény közül egyedül Kajtikó járt szerencsével, ő mindig legyőzte első indulatát a viaskodásra, tüzet fújásra, miszlikbe aprításra, királylány-elrablásra, és más, a sárkányokra régebben jellemző elfoglaltságokra. A legkisebb sárkány segítőkészsége, nemes szíve elnyerte méltó jutalmát. A játékos népmesei fordulatokkal teli mesében sárkányos számtani feladatot is elrejtett a szerző, Zágoni Olga. A nagyobb betűkkel szedett szöveget kezdő olvasóknak is ajánljuk.

Eredeti megjelenés éve: 2018

Tagok ajánlása: Hány éves kortól ajánlod?

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789731651842 · Illusztrálta: Kürti Andrea

Enciklopédia 2


Várólistára tette 9

Kívánságlistára tette 13

Kölcsönkérné 1


Kiemelt értékelések

meseanyu P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Kalandos, vicces, nagyon helyes könyv, népmesei szereplők, népmesei fordulatok egy kicsit másképp tálalva. Rövid fejezetei miatt esti mesének is tökéletes az óvodás korosztálynak. Az illusztrációk is nagyon ízlésesek.

18 hozzászólás
Annamarie P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Volt egyszer egy öreg sárkány, akinek volt három fia. Amikor felcseperedtek, apjuk útnak indította őket, hogy egy jótettel becsületet szerezzenek a sárkányok nemzetségének – mert éppen elég sok borzasztó hír terjeng róluk szerte a világban. A három sárkánylegény közül egyedül Kajtikó járt szerencsével, ő mindig legyőzte első indulatát a viaskodásra, tüzet fújásra, miszlikbe aprításra, királylány-elrablásra, és más, a sárkányokra régebben jellemző elfoglaltságokra. A legkisebb sárkány segítőkészsége, nemes szíve elnyerte méltó jutalmát. Szintén a Merítés-díj várományosa Zágoni Olga sárkányos meséje, amely önfegyelemről, bátorságról szól a legkisebbekhez, biztatva őket, hogy ők is lehetnek hősök, és a kicsiny jótettek is értékesek. Humorral átszőtt mesevilágba repíthetjük a legkisebb korosztályt!

Chöpp P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Okos, kedves, cuki sárkányfiú, aki megváltoztatja a sárkányok végzetét és jobbá teszi a világot, akármerre is jár.

PTJulia P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Humorral, népmesei elemekkel és bűbájjal átitatott sajátos mesevilág! Egyedi és eredeti, egyben nagyon igényes: választékos szóhasználattal, összetett mondatokkal, helyenként leírásokkal merészeli megszólítani a gyerekeket; vagyis mer szépirodalmi ugródeszka lenni.
Az illusztrációk is gyönyörűek, a belső borítók piros pont-fekete pont témája különösképp tetszett.
Valamiért a jövő évi Merítés top 10-be sejtem. Legyen úgy.

Boglárka_Madar P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Ez a mese is úgy kezdődik, ahogy egy megszokott, mondhatni klasszikus népmese. Vagyis majdnem. Zágoni Olga fogta a jól megszokott népmesei elemeket, és csavart egyet rajtuk: ezúttal nem az öreg király vagy a szegény ember küldi szerencsét próbálni a fiait, hanem egy öreg sárkány. Méghozzá a hétfejűek nemzetségéből! Az öreg sárkány ugyanis érezvén hogy közeledik az utolsó órájához, szeretné a sárkánynemzetség eddigi rossz hírét elfeledtetni, és becsületet szerezni a fajtájuknak.
Persze ahogy megszokhattuk a népmesékből, itt is a legkisebb királyfi, akarom mondani sárkányfi jár szerencsével, aki útja során sokmindenkivel találkozik, aki segítségre szorul.
Megjelenik szamos népmesei szereplő, persze szinte senki sem a megszokott módon. Bajba kerül jóparszor a sárkány is, ám a szerencse és az éles esze mindig kisegíti.
De hogy pontosan hogyan is alakul a sorsa Kajtikónak, a legkisebb sárkányfinak, azt olvassa el mindenki maga!
Nekem nagyon tetszett az ötlet, a megvalósítás, az illusztrációk is jól kiegészítik a mesét, tényleg egy igazán igényes kiadás.

bagie P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

klasszikus népmese (is válhat belőle) :)
Nagyon tetszett, békés, kellemes, tanulságos, jóra nevelő.
Én mondjuk a rajzaival nem voltam kibékülve, nekem nem tetszettek

dianna76 P>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Érdekes volt a népmese átültetése más formába. A művészi illusztrációkat öröm volt nézni. Kellemes, laza történet, s talán éppen e miatt nem ért föl számomra az öt csillagig. Akadt benne némi fordulat, de valami izgalmasabbat vártam, ha már szerencsepróbáló kalandról volt szó.

>!
Koinónia, Kolozsvár, 2018
64 oldal · keménytáblás · ISBN: 9789731651842 · Illusztrálta: Kürti Andrea
kisboszorka>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Imádtam/imádtuk az elejétől a végéig. Nagyon jó élmény volt olyan mesét olvasni, amiben visszaköszönnek a klasszikus mesei elemek, van általános érvényű mondanivalója és még vicces is volt. A griffmadaras szál nekem kicsit fura volt, de az élvezeti értékből nem vont le, a gyerek meg nem értetlenkedett. :)

Vörös_Brigitta>!
Zágoni Olga: Kajtikó, a derék sárkányfiú

Egyik este elolvastam, és gondoltam, hogy elolvasom a fiúknak is (3 és fél és majdnem 7 évesek). Mivel a hétvégén mindegyikük lebetegedett, ma délután javasoltam, hogy olvassuk el. A kicsi belealudt, de a nagynak igazán tetszett, figyelt (a találós kérdésre rögtön rávágta a választ, most elsős). Azt mondta, hogy 5 csillag.
Az én véleményem is csak pozitív: kellően izgalmas, meglepő fordulatokkal, újszerű ötletekkel, népmesei elemekkel megírt mese. A nevek is nagyon tetszettek benne.
Jó szívvel ajánlom majd a könyvtárban.


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Máskülönben minden üveghegy közelében lakik egy griffmadár, hiszen nélkülük az üveghegyek megközelíthetetlenek.

34. oldal

Kapcsolódó szócikkek: griff · Üveghegy

Hasonló könyvek címkék alapján

Fodor Sándor: Csipike, az óriás törpe
Bodor Attila: A tél menyasszonya
Kolozsi Angéla: Bódog és Szomorilla
Bálint Ágnes: Tündér a vonaton
Szepes Mária: Harkály anyó
Kozári Dorka: Marcsi szeretetre vágyik
Pásztor Andrea: A platánfa álma
Kertész Erzsi: Fény Sebestyén
Berg Judit: Mesék a Tejúton túlról
Szepesi Attila: Piros tojás, tapsifül