Szamos-parti ​Hollywood 37 csillagozás

Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

A Vitéz János Gimnázium udvarán álló ősöreg fa gyökerei közt a múltba vezető alagutak kanyarognak. Egyre több gyerek szeretné megnézni, milyen is egy másik korszak – ki a családját keresi, ki történelmi tények után kutat, más meg csak sodródik. Főhőseink most 1914-be, a magyar filmgyártás hajnalára mennek vissza, előbb Budapestre, majd Kolozsvárra, hogy megnézzék, Kertész Mihály tényleg azonos-e az Oscar-díjas Michael Curtizzel, akiről házi dolgozatot kell írniuk. Mire azonban elmerülnek a korabeli filmsztárok és színházi estek világában, és Fejó megtanul filmezni, Karolának pedig komoly udvarlója akad, kitör az első világháború. Ekkor döbbennek rá arra, hogy a felszín alatt nagyon erős társadalmi és nemzetiségi feszültségek forrnak, a nagyhatalmi játszmák pedig pillanatokon belül a trianoni határokhoz fognak vezetni.

Tagok ajánlása: 11 éves kortól

A következő kiadói sorozatban jelent meg: Abszolút Töri Pagony

>!
Pagony, Budapest, 2022
416 oldal · puhatáblás · ISBN: 9789635870905

Enciklopédia 12

Szereplők népszerűség szerint

Balogh Bendegúz (Bende) · Ferenc József (Fejó) · Balogh Mihály · Woodrow Wilson


Kedvencelte 3

Most olvassa 4

Várólistára tette 32

Kívánságlistára tette 30


Kiemelt értékelések

kratas P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Abszolút ötös! Nagyon szépen vannak vegyítve a történelmi tények és a fikció. A szereplők kedvesek, Bánffy gróf a legnagyobb kedvenc, Gazsi bárón pedig még 1914-ben nagyon jót nevettem, de 17-ben már csak utálni tudtam a nyomoroncot.
A kis főhőseink is igazán szuper csapatot alkottak, bár azért Bende többnyire csak a háttérbe vonult spoiler, Fejó meg eleinte egyáltalán nem volt szimpatikus, de a végére nagyon jól összekovácsolódtak.
És az is nagyon tetszik, hogy megismerhetjük a könyvből az érme mindkét oldalát, mert elvakultságában nagyon sok ember erre nem hajlandó.

6 hozzászólás
Zyta88 >!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Az Abszolút Töri sorozat még mindig kedvenc, ez a kötet is nagyon tetszett. Felnőtt fejjel is leköt, szórakoztat és tanulni is tudok belőle. Az időutazó hetedik osztály újabb három tagját ismerhetjük meg, akiknek Kertész Mihályról és a magyar filmgyártás kezdetéről kell házi dolgozatot írni, és úgy döntenek, egyszerűbb lesz megnézni élőben, mint a wikipedián kutakodni. Ezért visszautaznak 1914-be, először Budapestre, majd Kolozsvárra, ahol végigkövethetik A tolonc című némafilm forgatását, amelyben Jászai Mari is szerepelt. Én nem tudtam semmit a filmgyártás kezdeti időszakáról, így minden információ érdekes újdonság volt. Többek közt az is, hogy Kolozsvárnak ilyen központi szerepe volt. Abba sem gondoltam bele soha, mennyire furcsa és akár ijesztő is lehetett az akkori színészeknek, akik addig csak színházban játszottak, hogy immáron a felvételeken viszontláthatják a játékukat. Vagy egyáltalán, úgy játszani a kamerának, hogy nem figyeli őket közönség, akiktől azonnali visszajelzést kaphatnak. Érdekes volt belelátni ezekbe a dolgokba.
Emellett, mivel 1914-ben jártunk, természetesen megjelent az első világháború is, kezdetben csak az előszele csapott meg, aztán ugrottunk az időben 2 évet, és bepillantást nyerhettünk magába a háborús időszakba is. Persze csak olyan mértékben, ami a kiskamasz olvasóknak is befogadható. Nagyon tetszett, ahogy bemutatta a nemzetiségi kérdéssel kapcsolatos feszültséget, hogy mindkét oldal álláspontját megismerhettük. Hogy mennyire agresszíven akarták asszimilálni őket a kiegyezés után, nem tanulhattak a saját nyelvükön, egyre több mindent elvettek tőlük. Őszintén megmondom, a történelem órákon anno nem jött ez át nekem ilyen tisztán. Talán ebben a részben volt a legsúlyosabban a gyerekek vállán, hogy nem mondhatnak semmit, mert azzal megváltoztatják a múltat, és úgy kell számukra kedvessé vált emberek szemébe nézniük, hogy tudják, milyen nehéz sors vár rájuk, de nem avatkozhatnak közbe. Jó látni azt is, hogy mindegyik részben még az alapból teljesen érdektelen szereplők is mennyire bele tudnak vonódni az akkori helyzetbe, néhány nap vagy hét ott tartózkodás után mennyire magukénak érzik az akkori problémákat, mennyire törődni kezdenek az akkor élt emberekkel. Az információ-átadás mellett empátiára is nevel ez a sorozat.
Kicsit lassan indult be a történet, a főszereplők karaktere nem lett eléggé elmélyítve, kevéssé ismertük csak meg őket, és nem volt igazán kedvemre való ez az in medias res kezdés, hogy onnan indulunk, amikor menekülnek haza a múltból, aztán megnézzük, hogyan jutottak el odáig. Illetve hiányoltam, hogy nem tudtuk meg, ki volt az akkori gyökérterem-őr, az eddigi részekben mindig kiderült. spoiler Viszont annyi mindent tanultam belőle én is, annyira szépen bemutatta az akkori viszonyokat, hogy a hiányosságok ellenére is muszáj 5 csillagot adnom. A sorozatból még mindig a legelső a kedvenc, azt viszont nem tudom eldönteni, ez vagy a második az ezüstérmes, bár ennek több csillagot adtam. Nagyszerű kezdeményezés, kíváncsian várom a többi kötetet.
off

Baráth_Zsuzsanna P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Filmes Kolozsvár. Különleges időutazásra indulunk ebben a könyvben, a filmkészítés hőskorába érkezünk, amikor Kertész Mihály A tolonc című alkotását forgatja. Ifjú középiskolásaink nagyon talpraesetten vesznek részt a forgatási munkálatokban, miközben megismerik a kort, és hatalmas kalandokban lesz részük. A kiindulási alap elég meredek, egy iskolai ppt-előadáshoz gyűjtenek anyagot, azért mennek át az időn, hogy találkozzanak a Kertész Mihállyal, akivel persze az első nap összefutnak, és szerencsés fordulatok egymást váltják folyamatosan. Néha kicsit sok a hihetetlenül számos esemény, azonban a korszak leírása nagyon jól sikerült, tényleg olyan, mintha Kolozsvár utcáin sétálnánk. Megismerkedhetünk a korszak híres alakjaival, színészekkel, Bánffy gróffal, Szilvássy Carolával, egy régen letűnt korba látogathatunk el, pont azelőtt, hogy örökre eltűnt volna. Érdekes adalék, hogy a királykoronázáson is részt vehetünk, és egy rövid időre visszatérünk az első világháború időszakába is, amelyben láthatjuk, hogyan süllyed el örökre az a világ, amelynek utolsó pillanatait hőseink még kiélvezhették. Miközben a jövőből jött utazók pontosan tudják, hogy mi fog történni a későbbiekben, mégsem mondhatják el vendéglátóiknak, hogy mi lesz velük, ezért mindvégig megmarad a kissé borongós érzés dacára az alapvetően derűs és kalandos hangulat. Nagyon rendhagyó történelemóra ez, nagyon gyorsan magába szippantják az olvasót az események.
A teljes kritika itt olvasható:
https://smokingbarrels.blog.hu/2022/03/30/konyvkritika_…

3 hozzászólás
Junes P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Javasolnám, hogy vegyék be ezt a könyvet, vagy leginkább az egész sorozatot a kötelező olvasmányok körébe. Két-három legyet is leütnének egy csapással: irodalmi elemzés, történelmi ismeretek, és mindemellett még némi művészettörténet elsajátítására is alkalmas lehet.

Adott a Vitéz János Gimnázium, melynek 3 diákja visszautazik az időben az első világháború előtti nyárba, hogy az ott megéltek, megtapasztaltak segítségével teljesíteni tudják az éppen aktuális, Michael Curtizről, vagyis Kertész Mihályról off szóló házidolgozatukat.

A történet segítségével nemcsak a filmkészítés hajnalába pillanthatunk be, és ismerkedhetünk meg Kertészen kívül olyan jeles, ma már többnyire csak térként emlegetett színésznőkkel, mint Blaha Lujza és Jászai Mari off, hanem olyan művészek neve is felbukkan – Várkonyi Mihály off és Janovics Jenő off, akikről korábban sosem hallottam.

A könyv segítségével megismerkedhetünk a korabeli Kolozsvár kultúrájával, az akkori szokásokkal, illemmel, valamint az akkori magyarok és románok együttélésének nehézségeivel is.
Bepillantást nyerhetünk a korabeli Budapest társasági életébe, az akkori divatba, a kávéházi életbe, az Erdélyből érkező sütemény legendájába.
Megismerjük Bánffy gróf életét, uradalmát, tanúi lehetünk egy szerelmi párbajnak, ott lehetünk az első világháború kirobbanásánál, majd később részesei lehetünk IV. Károly megkoronázásának. És mindeközben csak pereg a film, vagyis inkább: tekerik a filmet :)

Határozottan újraolvasásra érdemes könyv, és felkeltette az érdeklődésemet az egész sorozat iránt.

Noémi_Zsófi_Tóvári P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Imádom a Vitéz János Gimnázium diákjainak időutazós kalandjait!
Ez a történet az 1. világháború kitörésének idején kezdődik, és egy kicsit kapunk a háborús helyzetből is, de egyáltalán nem azon van a fókusz. Az egész kaland gyakorlatilag A tolonc című Kolozsváron forgatott némafilm körül forog. Rengeteg érdekes dolgot és „kulisszatitkot” tudunk meg a korabeli fimkészítésről (amikor még igencsak gyerekcipőben járt az egész moziipar). Tetszett, ahogy Jászai Mari, Berky Lili, Várkonyi Mihály, Kertész Mihály, Jankovics Jenő és Bánffy Miklós életre keltek a lapok között. Először kicsit megijedtem a könyv vastagságától, de szinte végig lekötött a figyelmem, és érdekelt a film, valamint a szereplők sorsa.
Nagyon tetszett, amikor Andrejen keresztül bemutatta az erdélyi oláhok kettős helyzetét, tetszett az a hasonlat is, hogy az éremnek két oldala van, mindig meg kell vizsgálni a másik nézőpontot is.
A három 21. századi főszereplő közül Karola karaktere szerintem messze kimagaslott, Bende nekem teljesen elszürkült a Karola utáni epekedésben, Fejó pedig csak a végén vált „izgalmassá”.
Tetszett a kontraszt megjelenítése: a háború előtti kényelmes élet, majd a háború alatt megjelentek a nők a férfiak helyén, minden megdrágul, nagyon sokminden hiánycikk lesz, értéktelenedik a fizetőeszköz… stb.

PTJulia P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Az Abszolút Töri-sorozat számomra eddig legkiemelkedőbb könyve. Pedig erős a verseny, az összes eddigi kötet rendkívül nívósra sikeredett: az egyes szerzők remekül kezelik, veszik át az osztály tagjai közötti jelenbeli előzményeket; emellett az egyes történelmi korszakokba, eseményekbe való bevezetés is érdekes, a cselekmény leköti a figyelmet (az egyik lányom alig olvas, és falja ezt a sorozatot).
Zágoni Balázs könyve az izgalmas történeten és a jól megformált karaktereken túl azért lett kedvenc számomra, mert ezzel a kötettel abszolút felhelyezte-visszahelyezte a történelmi, Trianon előtti Magyarországot, az elszakított országrészeket az ifjúsági irodalom térképére. Végre nemcsak a fővárosban, esetleg egy-egy nagyobb városban, vagy épp fiktív településen játszódik történet, hanem kiderül, rácsodálkozhatunk arra, hogy „jé, Romániában (direkt írom így) is éltek-élnek magyarok, az is a történelmünk része” – ráadásul milyen izgalmas része! Kitágul a világ: úgy gondolom, hogy a Határtalanul Program mellett ez az olvasmány is egy jó lehetőség erre. Vegyük észre, hogy akár Budapesttől egy-két órára, a határ(ok) túloldalán is számtalan érdekes hely és izgalmas régi történet vár minket!

Gy_Ági P>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Kiváló kötete ez is az Abszolút Töri sorozatnak link Ebből én most megint mennyit tanultam, miközben szórakoztatott is! off
Budapest, Kolozsvár, filmezés, színészek, rendezők, kávéházak, korabeli szóhasználat, öltözködés, gasztronómia, közlekedés, majd a nemzetiségi feszültségek, az első világháború kirobbanása, hétköznapok a háború alatt, a különböző társadalmi rétegek közti kapcsolatok, súrlódások – csak felsorolásszerűen néhány fontos téma, amelyekbe elég rendesen belemegy. Ezek közül több is nagyon komoly, de jól kezeli őket az író: úgy 12 éves kortól szerintem értelmezhetőek és remek beszélgetéseknek lehet a kiindulópontja.
Alapos kutatás előzte meg az írást, sok munka van a könyvben, erről tanúskodnak a végén található jegyzetek is. A rengeteg információban azonban nem vész el sem az izgalmas, fordulatos cselekmény, sem a szereplők (akik hihetőek, elevenek, és nem egy közülük valóságos személyről lett mintázva) off. Nagyon szépen simul össze a valóság és a mese a történetben, és az is, ahogy összekapcsolja a régi eseményeket -a három fiatalon meg pl. Balogh Gyöngyi filmtörténészen keresztül- a mával, ezzel játszik folyamatosan, jelen-múlt, valóság-fikció, lépeget ide-oda, és zseniálisan csinálja, olvasás közben a mienk lesz a történelem, és tisztul a történelmi emlékezet.
(Egyetlen zavaró dolog volt: a szerencsés véletlenek gyakori megjelenése. Jobban esett volna, ha ezek helyett, legalább egy részük helyett, felépített, átgondolt dramaturgia viszi a cselekményt.)

porcellan>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Ismét igényes könyvvel gazdagodott az Abszolút Töri sorozat.
Az ősöreg platánfán keresztül Bende, Karola és Fejó 1914-be csöppen, hogy a némafilmes projekt feladatukhoz anyagot találjanak.
A könyv jó része tényleg az Erdélyben zajló filmforgatásról szól és épp elegendő mértékben megjeleniti az aktuális törtelmi vonatkozásokat.

A sorozat szerkesztőinek, szerzőinek külön gratuláció. (A 11 éves MiniMolyom nyaralás alatt 3 nap alatt kiolvasta, szóval Abszolút nyerő választás ifjúsági irodalomnak)

Olya>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

Ez az első könyv, melyet az Abszolút Töri sorozatból olvastam.
Igazság szerint a magyar filmgyártás gondolata keltette fel az érdeklődésemet, továbbá a könyv végén megjelenő #Felhasznált irodalom# bejegyzés. Ritkán lát ilyet az embernek fia szépirodalmi művek végén. Utóbbi tartott a szöveg mellett. Tetszett a gondolat és a kivitelezett ötlet, az, hogy lehet úgy is szépirodalmat írni, hogy közben megjelöljük a forrásanyagot.
Fel is vettem a kötelezően ajánlott olvasmányok listájára.

Melodía>!
Zágoni Balázs: Szamos-parti Hollywood

59 oldal után előlegezek, imádom! Plusz pont az erdélyi kötődésű egyik főszereplőért. Illetve nagyon bejön a stílusa, bár néha furán néznek rám suliban, ha láthatólag random „felnyerítek” :D


Népszerű idézetek

Chöpp P>!

Ne vedd rossz néven tőlem, de egy kis alázat nem árt.

145. oldal

Chöpp P>!

– Kérlek szépen, ez egy valódi Pathé kamera, Lumière szabadalma alapján. Igen könnyű, mert fadobozos, és csak a legfontosabb elemek vannak rézből. Egy kazettába százhúsz méter film is belemegy.

141. oldal

Jesper_Olsen>!

– Figyu, Bende! Nem kell itt szórni a pénzt, nem vagyunk Rottweilerek.
– Rotschildot akartál mondani?
– Ja.

64. oldal

Caledonia_Valley P>!

Egy kis kapun át beléptek a fák közé: balra egy jobb napokat is megélt kápolna, előtte ázott műanyag szék, az ajtón felirat: „Akármikor jössz, itthon van az Isten!”
– De jó neki! – morgott Fejó. – Fogadjunk, hogy ő is épp most próbálja ki a Warcraft négyet…

Caledonia_Valley P>!

– A cipőfűződ szorít? – kérdezte értetlenül Fejó.
Karola letette a kiskanalát.
– Fejó, te nem hallottál még fűzőről? Itt minden magára adó nő hord ilyet!
– Tényleg? Megmutatod? – villanyozódott fel Bende is.
– Elment az eszed? Nem fogok levetkőzni!
– Ja, hogy azt a ruha alatt kell… – motyogta Bende, és ismét elvörösödött.

Caledonia_Valley P>!

– Miért nem mész te, Karola? – kérdezte Fejó.
– Úrilány létemre két pasit bámuljak az utcasarkon?! Hol élsz?

Kapcsolódó szócikkek: Ferenc József (Fejó)
Jesper_Olsen>!

– Na, mi lesz? Ezek ott Amerikában nem iszmerik a szokászt? Nem tesznek ki gyertyát az ablakba?
– Nem, mert a felhőkarcoló ablakában senki nem látná, tökfej!

174. oldal

Jesper_Olsen>!

– Más süteményük van? – kérdezte Fejó.
– Sajnos nincs. A süteményárusítás hatóságilag be van tiltva.
– Mi van? – kérdezte Fejó őszinte megbotránkozással. – Bűncselekmény sütit enni?!

325. oldal

Jagika P>!

A 75-ös villamos lekanyarodott az Erzsébet hídról, és egy néhány pillanatra eltakarta a három fiatalt üldözőik elől.

(első mondat)

Kapcsolódó szócikkek: Erzsébet híd · villamos
Chöpp P>!

– Ferenc József, te mikor tanulod meg végre, hogy ne avatkozz bele a történelembe?!

386. oldal


Hasonló könyvek címkék alapján

On Sai: Apa, randizhatok egy lovaggal?
Fiala Borcsa: Bűntény a Dunán
Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István: A körző titka
Ransom Riggs: Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei
Buótyik Dorina: III. Amenemhat rejtélye
Pierdomenico Baccalario: Az időkapu
Böszörményi Gyula: 9… 8… 7…
Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok
Rick Riordan: Tűztrónus
Carlos Ruiz Zafón: Marina